söndag 19 augusti 2012

Matsedel v.34 aug 2012

Vårt mål för sommaren var att Ida skulle lära sig cykla (utan stödhjul på en lite större cykel). Men varken vi föräldrar eller Ida har varit särskilt intresserade av det...inte samtidigt i alla fall. Men nu verkar det som att hon har lärt sig. När vi ledsnade på hennes svammel tog vi bort stödhjulen på hennes lill-cykel och sen fick hon träna bäst hon ville för sig själv på gräsmattan. Och helt plötsligt hittade hon balansen och då var det ju inga problem att cykla.

Nu kommer jag!
Jag kan ju cykla!

Matsedel v.34
Må: Kycklingklubbor, citronstuvad vitkål och pasta
Ti: Persisk köttgryta och ris
On: Lasagne
To: Mozzarellafylld lax och potatis
Fr: Räkpaj
Lö: Chorizofylld lammstek och klyftpotatis
Sö: Tacos

Tycker ni att ni känner igen en del maträtter från förra veckan? Det beror inte på att vi ska äta det igen utan på att det blev ändrade planer förra veckan och vi åt annat istället. Jag tycker om att göra veckomatsedlar men jag följer dem inte slaviskt, men de dagar man har ont om tid och/eller inspiration är det skönt att redan ha planerat något. Vad ska ni äta till veckan? Gör ni matsedel eller bestämmer ni från dag till dag? Skulle vara så kul att höra hur ni andra gör.

Lchf-pannkakor

I morgon börjar skolan och i dag känns det som höst i luften, solen skiner men det är ändå lite småkallt ute. Efter senaste veckan är vi bortskämda med riktig sommarvärme.

Det hade gått bra för barnen ensamma hemma i går när jag och Leif hade en kväll på tu man hand. De hade börjat med att fixa middag (inte ens det behövde vi göra innan vi for in till stan), korv och makaroner, sen hade de plockat fram chips och dipp till sommarkrysset och de tyckte att vi kom hem alldeles för tidigt. Skönt att det gick så bra för då kan vi göra om det fler gånger :)

Isak åt lunch med en kompis i dag så då passade jag på att göra lchf-pannkakor som innehåller en hel del ägg (som han är allergisk mot).
Lchf-pannkakor
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk fiberhusk
4 ägg
1-2 nypor salt

Vispa samman allt med elvisp. 
Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör.
Smeten blir ganska tjock så man får bre ut den lite i stekpannan.

Jag som är van att steka pannkakor utan ägg blev positivt överraskad att de här var så enkla att steka och höll ihop så bra. Jag trodde att det skulle smaka mest ägg eller omelett men det smakade ju faktiskt pannkakor. Fiberhusk sväller när det får stå, så med ca 4 pannkakor kvar att steka hällde jag i lite mer mjölk för då var smeten alldeles för seg att jobba med. 


Jag åt pannkakorna med hallon och vispad grädde, medan tjejerna åt sylt och vi tyckte alla att det här var riktigt gott. Jag har fler recept på plättar/pannkakor utan mjöl som jag ska prova framöver, men jag undrar om det finns något recept som kan slå det här.

Nu ska jag sätta mig och planera nästa veckas mat, börjar med att läsa lite mat-tidningar för att få inspiration. Återkommer senare med nästa veckas matsedel.

lördag 18 augusti 2012

Grillburgarlunch


Nu verkar det som regnet är på ingång, men medan solen sken och det var varmt satt vi ute och åt en god lunch. Vi hade lovat bort några bärbuskar till några bekanta som kom och hämtade dem i dag och då passade vi på att bjuda på lunch också så att barnen skulle hinna leka och vi skulle hinna surra.

"Mmm det var så gott så man måste ta stora tuggor!"

Leif grillade grillburgare, en gammal favorit som innehåller en massa smaskigheter bl.a basilika, chilisås och västerbottensost. Till det åt vi grillat lantbröd av surdeg, sallad, gurka, tomat, rödlök, hamburgerdressing och chutneysås. Jag lyckades avstå surdegsbrödet trots att det såg riktigt gott ut, känner mig såå duktig.


Nu sitter jag med en drink i min hand och ska snart börja göra mig i ordning för middag på stan på tu man hand med min man. Det händer inte varje dag! Ida ska sova hos mormor och morfar och de stora barnen är ensamma hemma i kväll med kompisar tills vi kommer hem.

Vackra gladiolus 
och en god drink i mina fina martiniglas.

Lchf-limpa

God morgon på er! Här har vi hunnit med en hel del redan, olikt oss som brukar var ena riktiga slöisar på morgon. Jag började med att baka en lchf-limpa som vi åt till frukost, sen har vi även hunnit städa lite, plockat ur diskmaskinen o fyllt den igen, sorterat tvätt och satt igång en tvättmaskin och nu sitter jag här nyduschad och skriver till dig.
Lchf-limpa
1 dl torrostade solroskärnor
0,5 dl sesamfrön
3 msk kruskakli
3 msk linfrökross
2 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl riven lagrad ost
4 ägg

Börja med att mala solroskärnor och sesamfrön så att det blir som ett "mjöl".
Blanda ihop med alla torra ingredienser.
Vispa äggen med elvisp så att det blir riktigt luftigt.
Blanda ner de torra ingredienserna och osten, låt stå 10-15 minuter.
Smöra en liten avlång form, "bröa" sedan med t.ex. sesamfrön.
Häll ner smeten i formen, toppa ev. med solroskärnor eller annan favorit. och grädda i cirka 25 minuter i 200 grader.
Låt svalna på galler.

Ååh jag fick äta limpa till frukost precis som jag önskade i går kväll. Limpan blev inte så hög som jag hade trott men den blev riktigt bra. Bra konsistens med god smak. Jag "bröade" formen med sesamfrön men jag satte inga extra frön uppepå.

Rostade solroskärnor och sesamfrön som jag malde lite grovt.

Äggen är vispade länge och de torra ingredienserna nersatta. 
Nu är det dags att röra till en bra smet.

Nyuttagna ur ugnen. 
Det är alltså undersidan med alla sesamfrön 
man ser på den nedre stora limpan.

Nu ska jag fortsätta städa både inne och ute, sen ska jag åka och köpa blommor. Alltid bra att motivera sig lite inför städningen, men dessutom är det en speciell dag idag. Hoppas ni har en bra dag så hörs vi lite senare.

fredag 17 augusti 2012

Falsk potatissallad med zucchini

Då är första arbetsveckan efter semestern avklarad och det gick ju bra. Nu är det bara att köra vidare fram till julledigheten :) Men det kommer nog gå bra för det kommer hända mycket spännande i höst. Nu är killarna i väg på hockey (European Trophy) medan vi tjejer är hemma och myser med popcorn, eller jag äter mörk choklad.

Till middag grillade vi en skinkstek och till det hade jag gjort en falsk potatissallad eftersom jag försöker dra ner på kolhydrater.
Falsk potatissallad med zucchini
1 stor zucchini
0,5 purjolök
2-3 msk majonnäs
1,5-2 dl gräddfil eller creme fraiche
0,5 msk fransk senap
1 tsk hackad kapris
salt och peppar

Skär zucchinin i tärningar. Är skalet hårt eller fult kan du skala zucchinin först.
Strimla purjolöken.
Fräs zucchini och purjo i smör, salta och peppra lite, låt de mjukna lite och ta upp och låt de kallna.
Blanda gräddfil eller creme fraiche med majonnäs, senap och kapris.
Blanda sedan ner zucchini och purjo.
Smaka av med salt och peppar.

Inte behöver man sakna potatis när man äter den här falska potatissalladen. Jag älskar zucchini och äter det lite nu och då. Man måste se till att zucchinin har kvar tuggmotstånd så blir det här riktigt bra. Tidigare i somras gjorde jag nå liknande men då kryddade jag med bearnaise, och då förstår ni ju att det här går att variera rätt mycket med kryddningen. Man kanske skulle prova mina favoriter - soltorkade tomater och oliver nån gång. Vad tror ni om det?

I morgon till frukost ska jag baka lchf-limpa som jag har förberett ikväll genom att mala torrostade solroskärnor och sesamfrön. Recept och utlåtande kommer i morgon. Håll tummarna att det blir bra så jag får äta mackor till frukost i morgon :)

torsdag 16 augusti 2012

Premiär

I dag har vi ätit jättegod middag hos mina föräldrar för det är ju surströmmingspremiär. Det har ni väl inte missat?


I år provade vi en ny strömming som två stycken i byar norr om Luleå har fiskat och fixat i ordning. Jag såg på Facebook att nån pratade om dessa strömmingar och självklart var vi tvungna att prova. Närproducerat i liten omfattning tycker vi om mer än massproducerat med långväga frakt, eller hur? Vi blev inte besvikna för det var riktigt god och lättrensad strömming. Och vilken tur att vi har 3 burkar kvar.

Bockön surströmming kan vi rekommendera.

Godast är surströmming på en hård tunnbrödmacka med mandelpotatis och hackad lök. Till er som aldrig har smakat surströmming kan jag meddela att det smakar inte som det luktar. Det smakar mest bara salt.

onsdag 15 augusti 2012

Lång solig dag

Olivia njuter av sommaren i Luleå. Vilken härlig bild!

Trots att jag vaknade före fem känner jag mig inte trött nu, det måste vara solen och ljuset som gör att jag känner mig pigg och glad. Jag trodde jag skulle vara trött och irriterad så här efter middagen, vilken tur att det inte blev så. Trots att jag var klart först på jobbet så var det jag som stannade längst också, det hör inte till vanligheten. Fast ska jag vara ärlig så hade jag en långlunch i dag eftersom jag var och klippte mig -  så skönt för det behövdes och om en vecka ska det färgas.


För ovanlighetens skull blev det inte grillat till middag utan vi hade planerat Ugnskorv med ajvar och mozzarella och höll oss till planen. Nu är jag inne på tredje dagen utan kolhydrater och det går riktigt bra. Jag är lite förvånad att det går så pass bra för jag älskar ju mackor och det brukar vara det svåraste att avstå, men jag har inte varit det minsta sugen på mackor. Vi får väl se till helgen, då kanske jag unnar mig en macka eller två om suget slår till.