tisdag 17 juli 2012

Släktträff i Jämtland

Idag har vi varit på släktträff i Jämtland med Leifs kusiner på sin pappas sida. Vi började med att åka till en hembygdsgård där vi åt och fikade gott hembakat bröd.

Man ser ganska tydligt att Ida åt en god kladdkaka.

Olivia

Isak

Efter en sväng förbi graven och kyrkan åkte vi vidare till Bygdegården i Tulleråsen (byn Leif är uppväxt) där åt vi en underbart god buffé som en tjej som heter Fanny hade gjort. Det fanns pajer, kycklingklubbor, kallskuret, potatisgratäng, potatissallad, pastasallad, köttbullar och mycket mer. Alla blev mätta och belåtna.


Till efterrätt var det chokladmousse med chokladbitar i med grädde och hallon.


Före, efter (och under tiden) vi åt roade sig barnen med lite allt möjligt. De fick åka nercabbad sportbil, de gick tipsrunda, de cyklade tandemcykel och mycket annat.

Isak cyklar tandemcykel med sin kusin

Olivia och Ida åker nercabbat 
och Ida skrattade hur mycket som helst hela tiden.

Isak vinkar glatt!

måndag 16 juli 2012

Zucchinisallad med bearnaise

Nu har vi kommit fram till Jämtland efter en dag i bilen. Vi kom i väg halv elva på förmiddan så det var ändå rätt hyfsad tid med tanke på att Leif var tvungen att meka med bilbromsarna först. Som vanligt åt vi lunch på Frasses i Lycksele, det är ganska precis halvvägs så det blir en perfekt sträcka-på-benen-paus. Det är segt att sitta så länge i bilen med det gick bra, inget åksjukt barn eller liknande incidenter som vi brukar vara med om. Olivia provade åksjuke-armband som vi har köpt på Apoteket, hon vågade inte lita på dem fullt ut så hon tog en halv åksjuketablett också (i vanliga fall tar hon en hel). När vi åker hem struntar hon nog helt i tabletten och litar på armbanden för det gick så pass bra i dag.

I lördags gjorde jag ett gott tillbehör som är perfekt för dem som vill undvika kolhydrater.
Zucchinisallad med bearnaise
1 stor skalad zucchini
1 purjolök
1,5 dl bearnaisesås
1 dl creme fraiche
1-2 msk färsk, finhackad dragon
salt, svartpeppar

Skär zucchini i små kuber, strimla purjon. 

Fräs i smör på medelstark värme, salta och peppra lite, låt det mjukna något och ställ sedan åt sidan så grönsakena får kallna, häll bort ev vätska.
Blanda bearnaise med crème fraiche och kryddor och blanda sedan med zucchinifräset. 
Smaka av med salt och peppar.

Det här var ett väldigt gott tillbehör. På något ställe kallades det för falsk potatissallad, förmodligen för att det är ett perfekt grill-tillbehör för de som vill undvika kolhydrater. Det här kommer jag nog göra fler gånger i sommar. Bearnaise-smaken blev mild och god, jag var lite orolig att den skulle ta över för mycket.

Här i Jämtland var det riktigt kallt när vi kom fram, solen sken men det var absolut ingen värme i luften. Hoppas jag har med mig tillräckligt varma kläder för hemma har vi mest gått i shorts senaste tiden för trots att inte solen har skinit har det ändå varit ganska varmt. Kändes lite tungt att höra att det har varit en kanon-sommardag hemma, en sån som man har längtat efter nästan hela sommaren. Typiskt att den kom just nu när vi lämnade stan.

söndag 15 juli 2012

Färska korvar från Nyhléns Hugosons

Vilken dag! I dag var det tänkt att vi skulle bila till Jämtland. Leif skulle bara byta bromsklossar lite snabbt. Eftersom Leif inte är nån "bilmekare" så skulle han få hjälp av en bekant som sa att det var enkelt, men det förutsätter att man får tag i rätt bromsklossar och det fick inte vi. Så nu måste vi vänta tills imorgon då märkesverkstäder har öppet för att få rätt saker, sen ska Leif byta det (utan hjälp eftersom det inte är svårt och nu har han fått se hur det går till) och sen hoppas vi komma i väg innan lunch i alla fall. Så håll nu tummarna att det går bättre imorgon.


Till sommarbuffén grillade vi Nyhléns Hugosons färska korvar med en kötthalt på 96%. Lite skillnad mot för "vanlig" korv som inte alls innehåller så mycket kött och man känner verkligen skillnad. De här korvarna känns "köttigare" och nyttigare, perfekt att bjuda på när man har lchf-gäster som annars inte är så förtjusta i chark-produkter.

De finns i fyra smaker
Salsiccia - ingefära, koriander och muskot
Chorizo - vitlök och cayennepeppar
Chipolata - gräslök, ingerfära och mejram
Nizza - persilja, oregano och rosmarin


Eftersom vi tycker om lite starkare mat tycker vi chorizon är godast. De övriga är ganska lika i smak anser vi.

Nu ska jag lägga fram kläderna vi ska ha med oss så går det fort att packa ner i morgon när det är dags att åka. Vi ska inte vara borta nå många dagar så det behövs inte så mycket kläder, fast vi ska på två festligheter så vi måste ha med oss två ombyten med finkläder. Med tanke på hur dålig jag är på att packa lär vi alla ha med oss halva garderoben...minst.

Broccoli- och ädelostpaj lchf

I morse vaknade jag tidigt och kunde inte somna om så då var det lika bra att gå upp och starta dagen. Både tvätt- och diskmaskinen går för fullt och vi har redan hunnit äta frukost. Annars lär det mesta handla om packning idag för vi åker till Jämtland, antingen ikväll eller imorgon, och vi har inte börjat packa än. Men vi blir bara borta några dagar så vi behöver inte packa med så mycket kläder. Med tanke på sommarvädret i år lär vi kunna lämna badkläderna hemma, men packa med mössor och långkalsonger.

På gårdagens sommarbuffé hade jag en lchf-vänlig paj där pajdegen var gjord på bl.a mandelmjöl.
Broccoli- och ädelostpaj lchf
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Fyllningen
2 färska broccolibuketter
3 dl riven ost
3 dl vispgrädde
3 ägg
140 gram ädelost, tex kvibille gräddädel
salt, svartpeppar

Pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Fyllningen
Förväll buketterna i lättsaltat vatten några minuter, låt sedan ånga av.
Lägg buketterna i pajskalet. 
Vispa ihop ägg, grädde och de två ostsorterna. Salta och peppra efter smak.
Häll ost- och gräddblandningen ovanpå broccolin och grädda sedan i 40-50 minuter, i mitten av ugnen i 175 grader.

Jag smakade aldrig själv av pajen för det fanns så mycket annan mat jag valde istället. Men hela pajen gick åt så den verkade populär och receptet efterfrågades. Jag använde bara hälften av ädelosten för det var vad jag hade hemma. Pajdegen hade en lustig konsistens innan den hade vilat i kylskåp, den var väldigt kletig men den gick till sig lite innan jag plattade ut den i pajformen. Lite imponerande att man gjorde en paj som passar både en vegetarian och en som äter enligt lchf. Isak tycker att vegetarian och lchf är motsatsord och det har han ju lite rätt i för de som äter lchf äter mycket kött, och kött äter ju vegetarianer inte alls.

Tillägg 2012-08-23
Nu har jag gjort pajdegen igen och då blev det inte en lustig konsistens och då kom jag på att jag nog använde smält smör till broccoli- och ädelostpajen och då är det ju inte konstigt att degen blev lös. Vet inte hur jag tänkte när jag smälte smöret för det gör man ju aldrig till pajdeg. Jag får väl försvara mig med att jag hade bakat rätt mycket just då och då är det ju vanligare med smält smör.

lördag 14 juli 2012

Sommarbuffé

Idag har min syster med familj, min bror med familj och mina föräldrar varit här och ätit sommarbuffé. De sista gästerna har precis gått hem och jag har slagit mig ner i soffan och ser det tv-sända firandet av vår kronprinsessa. Vi har haft en trevlig middag och kväll men nu är jag väldigt mätt och trött. Det var lite klurigt att komma på mat som passar alla, för jag vill ju att alla ska vara mätta och nöjda med min mat. I sällskapet finns ett antal allergiker, en vegetarian, en strikt lchf:are och lite olika smakåsikter när det gäller mat. Men jag tror jag lyckades rätt bra.


Sommarbuffé
Grillad lax
Rostbiffsrullar med Cantandou paprika&chili
Rostbiffsrullar med Cantadou basilika&gräslök
Lufttorkad karré
Pastramikotlett
Köttbullar
Grillad baconlindad halloumi

Risoni
Sallad caprese
Gurkstavar
Paprikabitar

Bearnaisesås

Smörgåsrån
Salta kex

Brieost
Cantadou paprika&chili
Cantadou basilika&gräslök

Efterrätt
Grädde
Vaniljsås
Glass
Chokladsås


fredag 13 juli 2012

Gräddstuvad vitkål

Oj vad duktig jag känner mig nu när jag har städat nästan hela da'n endast med några korta avbrott för att hänga tvätt, dricka te och laga mat. Nu har jag bara kvar att skura köksgolvet men det tänkte jag göra så sent som möjligt i kväll. Jag ska dessutom stryka några dukar men det gör jag framför tv:n ikväll, hoppas det är nå strykvänligt program bara så det blir roligare.

Igår provade jag ett nytt lchf-tillbehör som var så gott så jag gjorde det till dagens korv-middag också.
Gräddstuvad vitkål
vitkål
örtsalt
grädde

Skär vitkålen i mindre bitar (ca 1x1 cm).
Stek den på svag värme med en klick smör. Låt den bli mjuk men inte få färg.
Häll på grädde och låt det småputtra till vitkålen är riktigt mjuk.

Både jag och Olivia älskade vitkålen tillagad på det här sättet och det var så himla enkelt. Eftersom vitkålen inte behöver strimlas som den måste göras till pizzasallad och coleslaw så gick allt så himla fort. När den steks på svag värme klarar den sig själv så då kan man göra annat, lika så när den kokar med grädden.


Nu ska jag gå till Konsum och köpa grädde för det glömde jag igår när jag storhandlade. Känns väldigt klantigt att inte köpa grädde när man ska bjuda en lchf:are på middag. Det går ju åt en hel del grädde när man lagar lchf-mat. I övrigt tror jag att jag har läget under kontroll inför morgondagens middag, det blir en hel del smårätter så det gäller bara att få allt att klaffa när det ska ställas fram och eventuellt garneras. Sen hoppas jag vädret är med oss också så att vi kan sitta ut för det är så mycket mysigare än att sitta inne där det har en tendens att bli alldeles för varmt.

Ugnskassler

Vilket perfekt väder jag vaknade till i dag. Perfekt för städning inomhus alltså. Jag vaknade av att det åskade och av regnet som öste ner och slog mot fönstren. Nog är det lite småmysigt med regn ändå om det inte blir för långvarigt. Vilken tur att jag hann göra rabarbersaft igår för det hade inte varit kul att gå ut och ta hand om blöt rabarber i det här regnovädret.

Igår blev det lite kyl- och frysrens till middag då jag hade kassler, crème fraiche, philadelphiaost och vitkål som behövde ätas upp.
Ugnskassler
1 bit kassler
tomat
paprika
Sås:
50 g philadelphiaost
1 dl crème fraiche
1 dl mjölk
2 msk chilisås
svartpeppar

Skär kassler, tomat och paprika i skivor.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
Varva kassler, tomat och paprika i en ugnsform.
Hälls såsen över kassler mm i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 20 min.
Servera till pasta och sallad.

Det blev riktigt gott och jag åt kasslern till gräddstuvad vitkål medan barnen åt pasta till. Isak som inte är så förtjust i sås skrapade bort det och åt bara kasslerskivor till pastan. Gräddstuvad vitkål var riktigt gott och enkelt så det kommer jag göra många fler gånger men det receptet får ni vänta på till lite senare. (Måste städa först!).

Nu ska jag duka fram frukost och tända ljus och göra det bästa av regnvädret. Alla barnen sover fortfarande, få se om jag hinner få nå sällskap till frukosten eller om det blir tv:n eller datorn som blir enda sällskapet. Sen ska jag passa på att städa när man ändå måste vara inne hela da'n. Städa är det tråkigaste jag vet och jag brukar vara duktig att komma på "viktigare" saker att göra, men idag ska det städas.

Nu tycker jag att jag hör lite viskningar från källaren så jag kanske får sällskap till frukost i alla fall.