Majstressen - känner ni till den? Barnföräldrar känner definitivt igen sig. Det är utvecklingssamtal, föräldramöten, uppvisningar, avslutningar m.m m.m. Är man dessutom lika nyfiken och engagerad som jag så är det ofta möten med föräldraråd och föräldrastyrelser planerade till maj. Förutom allt det här ska man ju hinna med det vanliga jobbet, både på arbetet och hemma. Idag blev jag tillfrågad av en lokaltidning om jag kunde ställa upp på ett reportage om just barnfamiljers majstress. Men pga allt annat som måste hinnas med hinner jag inte ställa upp på det :)
Nu har jag precis kommit hem från förskolans föräldraråd och satt in en vaniljsockerkaka i ugnen som ska vara till min mosters 80-årskalas imorgon. Vi hade sån tur att en av papporna hade bakat en kladdkaka som vi kunde smaska på under mötet. Perfekt när man inte hunnit äta middag. Eftersom jag precis har fått mina visitkort så såg jag till att dela ut de på mötet, dessutom fick jag en beställning på drömtårta.
Nu ska jag hjälpa Isak med läxan och se till att Ida kommer i säng. Duktiga Ida som nu sover hela nätterna i sin egna säng. (Peppar, peppar, så fort man "skryter" om sina barn brukar de inte vara lika duktiga nå mer).
onsdag 9 maj 2012
måndag 7 maj 2012
Grilltider
Trots att solen har lyst hela da'n har det inte varit speciellt varmt men det gör inte så mycket, för bara att solen skiner gör mig lycklig. Så fort solen skiner så blir det grillat till middag hos oss...nästan alltid i alla fall. Idag grillade vi en hel bit karré som blev jättesaftig och god.
Efter jobbet hämtade jag ut ett roligt paket som passar bra nu när det är grilltider - ett paket fullt med marinader och glaze från Santa Maria. En rolig nyhet är marinad i stora påsar som man öppnar, sätter ner köttet i, försluter och sen får det marinera ett tag innan man tar upp köttet och grillar det. Verkar väldigt smidigt!
Nu ska jag baka krämiga vinbärspajer som jag ska ha till försäljning. Jag bakade tre igår men de var så goda så en försvann i ett nafs. Få se hur många jag hinner sälja innan de är uppätna av oss själva.
Efter jobbet hämtade jag ut ett roligt paket som passar bra nu när det är grilltider - ett paket fullt med marinader och glaze från Santa Maria. En rolig nyhet är marinad i stora påsar som man öppnar, sätter ner köttet i, försluter och sen får det marinera ett tag innan man tar upp köttet och grillar det. Verkar väldigt smidigt!
Nu ska jag baka krämiga vinbärspajer som jag ska ha till försäljning. Jag bakade tre igår men de var så goda så en försvann i ett nafs. Få se hur många jag hinner sälja innan de är uppätna av oss själva.
söndag 6 maj 2012
Lax- och zucchinigratäng Lchf
Efter drygt ett dygns oväder som resulterade i väldigt slaskiga vägar i morse lyser nu solen och vi kan hoppas på vår igen. Jag och Olivia har precis kommit hem från en promenad och det var jättehärligt ute.
Trots att Ida snart fyller 5 år har hon fortsatt att komma till oss på natten. Vi har inte brytt oss så mycket om det men nu har vi tänkt få henne att sova hela nätter i sin egen säng, framför allt kanske att hon ska sova hela nätter och inte ens vakna till. Nu har hon sovit själv i två nätter, i morse vid fem var hon upp en sväng men gick sen och la sig i sin egen säng och somnade om - utan att väcka oss. Vilken stor och duktig tjej! Spännande att se hur det går i natt.
Lax- och zucchinigratäng Lchf
2 zucchini
1 tsk salt
400 g lax
3 dl creme fraiche (feta varianten)
3 msk dill
Svartpeppar
Salt
Riv zucchinin och salta den. Låt stå ett par timmar i ett durkslag.
Skär laxen i sockerbitsstora bitar.
Vispa ihop crème fraiche, dill, lite salt och svartpeppar.
Blanda ner lax och zucchini.
Häll i en ugnsform.
Tillaga i 225 graders ugn i 30-40 minuter
Det här blev jättegott och vi åt gratängen med bara en sallad. Vill man så är det nog gott med antingen pasta eller potatis till den. Vill man variera sig så kan man krydda med något annat än dill, kanske ingefära eller curry.
Nu måste jag rusa för Mästarnas mästare, veckans bästa program, börjar nu.
Trots att Ida snart fyller 5 år har hon fortsatt att komma till oss på natten. Vi har inte brytt oss så mycket om det men nu har vi tänkt få henne att sova hela nätter i sin egen säng, framför allt kanske att hon ska sova hela nätter och inte ens vakna till. Nu har hon sovit själv i två nätter, i morse vid fem var hon upp en sväng men gick sen och la sig i sin egen säng och somnade om - utan att väcka oss. Vilken stor och duktig tjej! Spännande att se hur det går i natt.
Lax- och zucchinigratäng Lchf
2 zucchini
1 tsk salt
400 g lax
3 dl creme fraiche (feta varianten)
3 msk dill
Svartpeppar
Salt
Riv zucchinin och salta den. Låt stå ett par timmar i ett durkslag.
Skär laxen i sockerbitsstora bitar.
Vispa ihop crème fraiche, dill, lite salt och svartpeppar.
Blanda ner lax och zucchini.
Häll i en ugnsform.
Tillaga i 225 graders ugn i 30-40 minuter
Allt är ihopblandat och gratängen är nu redo att tillagas i ugnen.
Nu måste jag rusa för Mästarnas mästare, veckans bästa program, börjar nu.
lördag 5 maj 2012
Är det höst, eller?
Usch vilket ruggigt väder det är och har varit hela da'n. Inte så konstigt att jag har frusit sen jag steg upp i morse. Tur att jag har fått varma hemstickade yllestrumpor av svärmor. Det regnar och snöar om vart annat och det blåser så mycket att det snöar/regnar vågrätt. Känns som höststormar.
Medan Ida var på kalas på Leos lekland passade jag och Leif på att titta på ugn, spishäll och diskmaskin. Det finns en hel del att välja på så det gäller att komma på vilka funktioner som är viktigast för oss. Kom gärna med tips!
Jag har varit sugen på kycklingtacopaj och mexikansk kycklingpaj ett tag så till middag gjorde jag den första varianten med bl.a. tacokrydda och vitkål. Jag hade svårt för att bestämma mig för vilken av pajerna jag ville ha så nu lär det inte dröja länge innan jag gör den mexikanska pajen som innehåller bl.a. salsa och philadelphiaost.
Varm och skönt en snöig och blåsig dag!
God lördagsmiddag med kycklingtacopaj och sallad.
fredag 4 maj 2012
Min önskans stad
Ni som har följt mig ett tag vet att jag brinner för att allergiker ska kunna äta lika gott som icke-allergiker. Och det är inte bara mat och fika som kan förbättras för allergiker, det är så mycket annat man också kan och bör tänka på för att underlätta för allergiker, t.ex. gällande parfymer, djur, nötter, parker och så mycket mer. Nu har vi även möjlighet att på ett enkelt sätt skänka pengar till allergiforskningen. Stiftelsen Astma- & Allergiförbundets Forskningsfond lanserar nu kampanjen Min önskans stad.
Sverige är fullt av de som vi kallar allergidoldisar. De utgör en tredjedel av befolkningen och lider många gånger i det tysta. Behovet av medel till allergiforskningen är i dag större än någonsin och därför behövs allmänhetens hjälp. Minönskansstad.se är en digital stad där vem som helst kan ge ett bidrag till forskningen för ett tillgängligare och friskare Sverige. Staden är fylld av önskningar över sådant som allergidoldisar önskar att de kunde göra, som till exempel gå på bio, kunna äta gräddtårta eller ligga i parken en varm sommardag. I staden kan besökaren välja att ge ett bidrag till en önskan de skulle vilja hjälpa till att uppfylla.
Sverige är fullt av de som vi kallar allergidoldisar. De utgör en tredjedel av befolkningen och lider många gånger i det tysta. Behovet av medel till allergiforskningen är i dag större än någonsin och därför behövs allmänhetens hjälp. Minönskansstad.se är en digital stad där vem som helst kan ge ett bidrag till forskningen för ett tillgängligare och friskare Sverige. Staden är fylld av önskningar över sådant som allergidoldisar önskar att de kunde göra, som till exempel gå på bio, kunna äta gräddtårta eller ligga i parken en varm sommardag. I staden kan besökaren välja att ge ett bidrag till en önskan de skulle vilja hjälpa till att uppfylla.
torsdag 3 maj 2012
Ikväll firar vi att det är fredag imorgon
Idag har vi varit och gjort pass till alla tre barnen. Eftersom de är under 18 år var både jag och Leif tvungna att vara med (om vi inte ville skriva under en massa papper som dessutom skulle bevittnas). Polisstationen stänger så tidigt att jag var tvungen att gå iväg från jobbet för att hinna och jag var lite orolig hur lång tid det skulle ta. Tre förväntansfulla spralliga barn som skulle ta kort och en massa information som skulle skrivas gjorde att jag trodde det skulle dra ut på tiden. Men de var väldigt effektiva och det gick väldigt snabbt. Tack för det!
Ibland oftast glömmer jag vilken receptsamling jag har här på bloggen. Jag hade bestämt att vi skulle äta fläskytterfilé och zucchini till middag, så jag satte igång att googla. Ett av de recepten som såg godast ut var från...Mat-ro och då kom jag på att jag "gick över ån efter vatten". Varför inte bara söka på bloggen istället för på hela internet? Så till middag idag blev det Fläskfilé, kantareller och zucchini tillagad i ugn, serverad med pressad potatis. En perfekt rätt för mig som inte tycker om stekos och älskar mat som klarar sig själv i ugnen.
Känns nästan som fredag idag, vi åt lite godare, dukade lite finare och snart är det Let's Dance (eftersom det är hockey-vm imorgon).
Känns nästan som fredag idag, vi åt lite godare, dukade lite finare och snart är det Let's Dance (eftersom det är hockey-vm imorgon).
tisdag 1 maj 2012
Grillmarinad
Sköna maj välkommen.... Tänk att vi redan har maj, snart är det sommar på riktigt. Södra Sverige verkar ha haft sommarväder i dag, vi har haft lite sol men det har blåst riktigt kalla vindar så än väntar vi på första sommarvärme-da'n.
Igår grillade vi en hel älg-fransyska som jag hade marinerat i bl.a. vin.
Grillmarinad
2 dl portvin
0,5 dl olivolja
1 msk soya
1 klyftad lök
1 lagerblad
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk timjan
nymalen svartpeppar
0,5 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienserna.
Lägg i köttet och låt marinera.
Vi lät köttet marinera i två dygn för att det ska bli riktigt mört och gott....och det blev det. Ska du marinera köttskivor räcker det att marinera några timmar. Men när vi ska grilla en hel bit älgkött så marinerar vi det ofta i två dygn för att det ska bli riktigt mört. För segt kött vill ju ingen ha.
Idag har vi firat pappa nästan hela dan, vi började med fika och god tårta (marängtårtan från senaste Buffé) och fortsatte efter några timmar med god middag - Astrids ugnskyckling Ketjap manis. Han fyller år imorgon men som oftast firar vi honom redan den 1 maj eftersom alla är lediga då.
Igår grillade vi en hel älg-fransyska som jag hade marinerat i bl.a. vin.
Grillmarinad
2 dl portvin
0,5 dl olivolja
1 msk soya
1 klyftad lök
1 lagerblad
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk timjan
nymalen svartpeppar
0,5 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienserna.
Lägg i köttet och låt marinera.
Vi lät köttet marinera i två dygn för att det ska bli riktigt mört och gott....och det blev det. Ska du marinera köttskivor räcker det att marinera några timmar. Men när vi ska grilla en hel bit älgkött så marinerar vi det ofta i två dygn för att det ska bli riktigt mört. För segt kött vill ju ingen ha.
Idag har vi firat pappa nästan hela dan, vi började med fika och god tårta (marängtårtan från senaste Buffé) och fortsatte efter några timmar med god middag - Astrids ugnskyckling Ketjap manis. Han fyller år imorgon men som oftast firar vi honom redan den 1 maj eftersom alla är lediga då.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)