tisdag 6 mars 2012

Seriesegrare

Första dagen efter sporlovsledigheten gick riktigt bra, det var fullt upp hela tiden. Isak har fortfarande inte blivit av med sin hosta och nu har han dessutom blivit jättetäppt i näsan så han fick stanna hemma från skolan idag. Det värsta med det, enligt Isak själv, är att han då även missar hockeyträningen. Men det kanske är bra för honom att vila ordentligt för nu vill vi att den envisa hostan försvinner.

Fin färgkombination på tallriken.

Barnen ville ha färdigköpt pytt i panna till middag. Inte mig emot för det är perfekt mat när man kommer hem sent till hungriga barn eftersom det bara tar några minuter att steka den. Jag är dock inte själv så förtjust i den så kvällens middag för mig blev omelett, ratatouille och ruccolasallad.


Nu ska jag duka bort middagen, plocka ur diskmaskinen och hänga en tvätt se'n ska jag lägga mig i tv-soffan och se årets sista elitserieomgång i hockey. En elitserie som LULEÅ HOCKEY vinner! På lördag börjar slutspelet där vi hoppas på fortsatta framgångar. Det är dags nu!

måndag 5 mars 2012

Ratatouille

Idag har jag haft en riktigt köksdag för att middagarna ska gå lite fortare att göra resten av veckan. Leif har farit till Pajala igen och blir borta hela veckan och jag har en massa möten på jobbet så jag är rädd för att det blir till att jobba till fem hela veckan. Jag har förberett en skinkgryta som nu bara behöver värmas till en kommande middag dessutom har jag gjort en omgång veckosallad med bl.a vitkål och morötter, så att vi får i oss grönsaker trots att det är stressigt vid middagarna. Dagens middag blev Västerbottensostgratinerade kyckling med örtsås och ris, perfekt för det blev över två matlådor som Leif kan ta med sig.

Jag tycker det är svårt att få tag i goda färska grönsaker just nu och dessutom är de ganska dyra så därför gjorde jag en grönsaksröra idag, en s.k. ratatouille, som jag kan servera till middagarna framöver.
Ratatouille
2 gula lökar
1 liten aubergine
1 liten zucchini
2-4 paprikor
2 burkar krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano (eller 1 msk färsk)
1 tsk torkad basilika (eller 1 msk färsk)
1,5 tsk salt
svartpeppar

Skala och skiva lökarna till fjärdedels ringar.
Skölj och skär aubergine och zucchini i bitar.
Skölj och strimla paprikorna.
Stek lök, aubergine och zucchini mjuk på svag värme. Tillsätt paprikan och stek ett tag till.
Tillsätt krossade tomater, lagerblad, riven vitlök och kryddor.
Koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Ta sedan bort locket och låt koka ganska kraftigt i ca 10 minuter för att koka ihop ordentligt.

Ratatouille finns i många olika varianter och med olika innehåll. Det här är min variant. Jag vill ha ganska mycket tomater i min, men vill du ha en torrare variant så använder du bara en burk tomater och kanske en extra paprika. Frys ner i portionsförpackningar så är det enkelt att ta upp lagom mängd.

Eftersom vi kom hem igår efter en lång seg resdag så har hela familjen varit lediga idag för vi vet av erfarenhet att vi brukar vara ordenligt trötta dagen efter vi rest. Med tanke på kommande vecka kändes det ganska självklart att vi skulle vara hemma och ladda batterierna idag. Men nu är vi redo för en ny vecka.

Borta bra men hemma bäst

Nu är vi äntligen hemma. Hemresan gick rätt bra trots att det är 60 sega mil med mest skog som utsikt. Tur att man kan roa sig med Wordfeud längs vägen.

Nu måste jag ta tag i det tråkigaste med resor - packa upp väskorna. Se'n blir det nog att tillbringa stora delar av dagen i tvättstugan dessutom måste kylskåpet fyllas upp. Jag ska sätta mig och skriva matsedel och handlingslista, men först ska jag göra det tråkiga upp-packandet se'n den roliga handlingen.

Vi hörs senare med nå gott recept!

Räkmacka i Almåsa, sista slalomdagen.

lördag 3 mars 2012

Åre-Tegefjäll sportlovet 2012

Nu är vi tillbaka hos barnens farmor och farfar efter tre intensiva dagar i Åre. Första da'n spöregnade det men fördelen med det var att det var lugnt i backarna och korta liftköer. Resterande dagar blev vädret bättre, tack o lov.

Ida åker själv på åkbandet vid MiniTege,
men sen behöver hon lite hjälp att åka slalom ner.

Ida har fått prova åka slalom en stund varje dag men pga lite för sena kvällar var hon för trött för att åka allt för länge.

Isak är redo att ge sig ut i backen.

Olivia är också redo för slalom.

De stora barnen däremot har åkt mycket slalom. Stugan låg perfekt brevid en backe så det vara bara för dem att ta på sig skidorna och åka i väg. Perfekt!

Härlig utsikt från stugan...vid fint väder.

På fredagmorgon var det dimma och då var utsikten inte lika fin.
Efter ett tag lättade dimman och det blev soligt.

Alltid när vi är ute i skogen är Olivia rädd för att möta en björn.
Gissa om vi skrattade när vi upptäckte en björn på Ica i Åre.

Ikväll ska vi på 50 års-middag och imorgon packar vi allt igen för att åka hem till Luleå för då är sportlovet slut för den här gången.

tisdag 28 februari 2012

Fläskfilégryta Mums

Här i Tulleråsen är det plusgrader, slaskigt och takdropp, jag hoppas på några minusgrader i Åre så att det inte är så slaskigt och att barnen slipper blir så blöta. Men solen får gärna skina där också. Isak har fortfarande inte fått någon vemla (semmelbulle med vaniljsås) i år så idag efter lunch bakade jag en halv sats semmelbullar så efter middagen blir det fest. Jag hade ju lovat barnen att vi skulle ha gjort semlor i lördags fast eftersom varken Olivia eller Isak knappt var hemma på hela da'n så struntade vi i det.
Fläskfilégryta Mums
500-700 g fläskfile
1 zucchini
0,5 röd paprika
1 vitlök
1 bit purjolök
1 tsk dijonsenap
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk kalvfond
1,5 dl mellangrädde
1 dl crème fraiche
salt peppar

Skiva köttet, skär zucchinin i halvmånar, skiva purjon och skär paprikan i bitar.
Stek köttet, krydda med salt och peppar.
Stek grönsaker och lök så att det blir mjukt.
Koka upp senap, tomatpuré, fond, grädde och crème fraiche.
Lägg i det övriga.
Koka under lock i ca 10 minuter.

Jättegod och enkel gryta som jag definitivt kommer göra fler gånger. Jag åt den till bulgur medan barnen valde pasta men den är nog lika god till ugnsrostade rotfrukter.

Testpilot Gevalia Millicano

Ta chansen att bli en Smartson Testpilot och få prova Gevalia Millicano! Det är bara att fylla i formuläret här nedan och skicka iväg det och sen vänta och se om just du har tur att bli testpilot.



Testa Gevalia Millicano - Powered by Smartson

måndag 27 februari 2012

Broccoli- och zucchinipaj

Nu har sportlovet börjat på riktigt känns det som eftersom vi nu är framme i Jämtland. Bilresan gick bra men nog är det lite segt att sitta i bilen i 6-7 timmar. På onsdag åker vi till Åre, det ska bli kul att vara där i några dagar. Det är mycket vi vill hinna med den här veckan men det blir ju bara 5-6 dagar vi är här. I år ska Ida åka slalom för första gången. Undra hur det går? Hon är ju en tuff tjej som tycker att det mesta nytt är roligt så det kommer nog gå bra.

I fredags på vår buffé hade jag bl.a. gjort en paj med broccoli och zucchini.
Broccoli- och zucchinipaj
Degen:
2 dl mjöl
1 dl grahamsmjöl
100g smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 broccoli
10 cm Purjolök
1 zucchini
1-2 tomater
100g Fetaost
Äggstanning:
3 ägg
1 burk Crème fraiche paprika och chili
1 dl mjölk
1 dl valfri riven ost.

Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i formen, ställ kallt att vila i 30 min.
Nagga degen, förgrädda i 10 min i 200 grader.
Skär purjon i skivor, broccolin i små buketter och zucchinin i halvmånar.
Stek (i olivolja), salta och peppra.
Häll grönsakerna i pajskalet, strö över den tärnade fetaosten.
Blanda ägg, mjölk, riven ost och crème fraiche. Häll äggblandningen över grönsakerna, lägg på skivade tomater.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca. 30 min.
Grönsaker, lök och fetaost i pajskalet.

Att använda smaksatt crème fraiche är ett enkelt sätt att smaksätta t.ex. pajer med och paj är ett bra sätt att få användning av rester eller sånt som behöver ätas upp i kylskåpet. Som pajdeg kan man använda sitt favoritrecept, jag tycker det här med grahamsmjöl är riktigt gott och det är nog det pajreceptet jag använder oftast. Vill ni ha tips på olika pajskal så har jag sammanställt en sida här.