Idag har jag haft en riktigt köksdag för att middagarna ska gå lite fortare att göra resten av veckan. Leif har farit till Pajala igen och blir borta hela veckan och jag har en massa möten på jobbet så jag är rädd för att det blir till att jobba till fem hela veckan. Jag har förberett en skinkgryta som nu bara behöver värmas till en kommande middag dessutom har jag gjort en omgång veckosallad med bl.a vitkål och morötter, så att vi får i oss grönsaker trots att det är stressigt vid middagarna. Dagens middag blev Västerbottensostgratinerade kyckling med örtsås och ris, perfekt för det blev över två matlådor som Leif kan ta med sig.
Jag tycker det är svårt att få tag i goda färska grönsaker just nu och dessutom är de ganska dyra så därför gjorde jag en grönsaksröra idag, en s.k. ratatouille, som jag kan servera till middagarna framöver.
Ratatouille
2 gula lökar
1 liten aubergine
1 liten zucchini
2-4 paprikor
2 burkar krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano (eller 1 msk färsk)
1 tsk torkad basilika (eller 1 msk färsk)
1,5 tsk salt
svartpeppar
Skala och skiva lökarna till fjärdedels ringar.
Skölj och skär aubergine och zucchini i bitar.
Skölj och strimla paprikorna.
Stek lök, aubergine och zucchini mjuk på svag värme. Tillsätt paprikan och stek ett tag till.
Tillsätt krossade tomater, lagerblad, riven vitlök och kryddor.
Koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Ta sedan bort locket och låt koka ganska kraftigt i ca 10 minuter för att koka ihop ordentligt.
Ratatouille finns i många olika varianter och med olika innehåll. Det här är min variant. Jag vill ha ganska mycket tomater i min, men vill du ha en torrare variant så använder du bara en burk tomater och kanske en extra paprika. Frys ner i portionsförpackningar så är det enkelt att ta upp lagom mängd.
Eftersom vi kom hem igår efter en lång seg resdag så har hela familjen varit lediga idag för vi vet av erfarenhet att vi brukar vara ordenligt trötta dagen efter vi rest. Med tanke på kommande vecka kändes det ganska självklart att vi skulle vara hemma och ladda batterierna idag. Men nu är vi redo för en ny vecka.
måndag 5 mars 2012
Borta bra men hemma bäst
Nu är vi äntligen hemma. Hemresan gick rätt bra trots att det är 60 sega mil med mest skog som utsikt. Tur att man kan roa sig med Wordfeud längs vägen.
Nu måste jag ta tag i det tråkigaste med resor - packa upp väskorna. Se'n blir det nog att tillbringa stora delar av dagen i tvättstugan dessutom måste kylskåpet fyllas upp. Jag ska sätta mig och skriva matsedel och handlingslista, men först ska jag göra det tråkiga upp-packandet se'n den roliga handlingen.
Nu måste jag ta tag i det tråkigaste med resor - packa upp väskorna. Se'n blir det nog att tillbringa stora delar av dagen i tvättstugan dessutom måste kylskåpet fyllas upp. Jag ska sätta mig och skriva matsedel och handlingslista, men först ska jag göra det tråkiga upp-packandet se'n den roliga handlingen.
Vi hörs senare med nå gott recept!
Räkmacka i Almåsa, sista slalomdagen.
lördag 3 mars 2012
Åre-Tegefjäll sportlovet 2012
Nu är vi tillbaka hos barnens farmor och farfar efter tre intensiva dagar i Åre. Första da'n spöregnade det men fördelen med det var att det var lugnt i backarna och korta liftköer. Resterande dagar blev vädret bättre, tack o lov.
Ida har fått prova åka slalom en stund varje dag men pga lite för sena kvällar var hon för trött för att åka allt för länge.
De stora barnen däremot har åkt mycket slalom. Stugan låg perfekt brevid en backe så det vara bara för dem att ta på sig skidorna och åka i väg. Perfekt!
Ikväll ska vi på 50 års-middag och imorgon packar vi allt igen för att åka hem till Luleå för då är sportlovet slut för den här gången.
Ida åker själv på åkbandet vid MiniTege,
men sen behöver hon lite hjälp att åka slalom ner.
Ida har fått prova åka slalom en stund varje dag men pga lite för sena kvällar var hon för trött för att åka allt för länge.
Isak är redo att ge sig ut i backen.
Olivia är också redo för slalom.
Härlig utsikt från stugan...vid fint väder.
På fredagmorgon var det dimma och då var utsikten inte lika fin.
Efter ett tag lättade dimman och det blev soligt.
Alltid när vi är ute i skogen är Olivia rädd för att möta en björn.
Gissa om vi skrattade när vi upptäckte en björn på Ica i Åre.
Ikväll ska vi på 50 års-middag och imorgon packar vi allt igen för att åka hem till Luleå för då är sportlovet slut för den här gången.
tisdag 28 februari 2012
Fläskfilégryta Mums
Här i Tulleråsen är det plusgrader, slaskigt och takdropp, jag hoppas på några minusgrader i Åre så att det inte är så slaskigt och att barnen slipper blir så blöta. Men solen får gärna skina där också. Isak har fortfarande inte fått någon vemla (semmelbulle med vaniljsås) i år så idag efter lunch bakade jag en halv sats semmelbullar så efter middagen blir det fest. Jag hade ju lovat barnen att vi skulle ha gjort semlor i lördags fast eftersom varken Olivia eller Isak knappt var hemma på hela da'n så struntade vi i det.
Fläskfilégryta Mums
500-700 g fläskfile
1 zucchini
0,5 röd paprika
1 vitlök
1 bit purjolök
1 tsk dijonsenap
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk kalvfond
1,5 dl mellangrädde
1 dl crème fraiche
salt peppar
Skiva köttet, skär zucchinin i halvmånar, skiva purjon och skär paprikan i bitar.
Stek köttet, krydda med salt och peppar.
Stek grönsaker och lök så att det blir mjukt.
Koka upp senap, tomatpuré, fond, grädde och crème fraiche.
Lägg i det övriga.
Koka under lock i ca 10 minuter.
Jättegod och enkel gryta som jag definitivt kommer göra fler gånger. Jag åt den till bulgur medan barnen valde pasta men den är nog lika god till ugnsrostade rotfrukter.
Fläskfilégryta Mums
500-700 g fläskfile
1 zucchini
0,5 röd paprika
1 vitlök
1 bit purjolök
1 tsk dijonsenap
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk kalvfond
1,5 dl mellangrädde
1 dl crème fraiche
salt peppar
Skiva köttet, skär zucchinin i halvmånar, skiva purjon och skär paprikan i bitar.
Stek köttet, krydda med salt och peppar.
Stek grönsaker och lök så att det blir mjukt.
Koka upp senap, tomatpuré, fond, grädde och crème fraiche.
Lägg i det övriga.
Koka under lock i ca 10 minuter.
Jättegod och enkel gryta som jag definitivt kommer göra fler gånger. Jag åt den till bulgur medan barnen valde pasta men den är nog lika god till ugnsrostade rotfrukter.
Testpilot Gevalia Millicano
Ta chansen att bli en Smartson Testpilot och få prova Gevalia Millicano! Det är bara att fylla i formuläret här nedan och skicka iväg det och sen vänta och se om just du har tur att bli testpilot.
Testa Gevalia Millicano - Powered by Smartson
Testa Gevalia Millicano - Powered by Smartson
måndag 27 februari 2012
Broccoli- och zucchinipaj
Nu har sportlovet börjat på riktigt känns det som eftersom vi nu är framme i Jämtland. Bilresan gick bra men nog är det lite segt att sitta i bilen i 6-7 timmar. På onsdag åker vi till Åre, det ska bli kul att vara där i några dagar. Det är mycket vi vill hinna med den här veckan men det blir ju bara 5-6 dagar vi är här. I år ska Ida åka slalom för första gången. Undra hur det går? Hon är ju en tuff tjej som tycker att det mesta nytt är roligt så det kommer nog gå bra.
Degen:
2 dl mjöl
1 dl grahamsmjöl
100g smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 broccoli
10 cm Purjolök
1 zucchini
1-2 tomater
100g Fetaost
Äggstanning:
3 ägg
1 burk Crème fraiche paprika och chili
1 dl mjölk
1 dl valfri riven ost.
Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i formen, ställ kallt att vila i 30 min.
Nagga degen, förgrädda i 10 min i 200 grader.
Skär purjon i skivor, broccolin i små buketter och zucchinin i halvmånar.
Stek (i olivolja), salta och peppra.
Häll grönsakerna i pajskalet, strö över den tärnade fetaosten.
Blanda ägg, mjölk, riven ost och crème fraiche. Häll äggblandningen över grönsakerna, lägg på skivade tomater.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca. 30 min.
Att använda smaksatt crème fraiche är ett enkelt sätt att smaksätta t.ex. pajer med och paj är ett bra sätt att få användning av rester eller sånt som behöver ätas upp i kylskåpet. Som pajdeg kan man använda sitt favoritrecept, jag tycker det här med grahamsmjöl är riktigt gott och det är nog det pajreceptet jag använder oftast. Vill ni ha tips på olika pajskal så har jag sammanställt en sida här.
I fredags på vår buffé hade jag bl.a. gjort en paj med broccoli och zucchini.
Broccoli- och zucchinipajDegen:
2 dl mjöl
1 dl grahamsmjöl
100g smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 broccoli
10 cm Purjolök
1 zucchini
1-2 tomater
100g Fetaost
Äggstanning:
3 ägg
1 burk Crème fraiche paprika och chili
1 dl mjölk
1 dl valfri riven ost.
Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i formen, ställ kallt att vila i 30 min.
Nagga degen, förgrädda i 10 min i 200 grader.
Skär purjon i skivor, broccolin i små buketter och zucchinin i halvmånar.
Stek (i olivolja), salta och peppra.
Häll grönsakerna i pajskalet, strö över den tärnade fetaosten.
Blanda ägg, mjölk, riven ost och crème fraiche. Häll äggblandningen över grönsakerna, lägg på skivade tomater.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca. 30 min.
Grönsaker, lök och fetaost i pajskalet.
Att använda smaksatt crème fraiche är ett enkelt sätt att smaksätta t.ex. pajer med och paj är ett bra sätt att få användning av rester eller sånt som behöver ätas upp i kylskåpet. Som pajdeg kan man använda sitt favoritrecept, jag tycker det här med grahamsmjöl är riktigt gott och det är nog det pajreceptet jag använder oftast. Vill ni ha tips på olika pajskal så har jag sammanställt en sida här.
söndag 26 februari 2012
Rostbiffsrullar med smaksatt philadelphiaost
Tvättmaskinen har gått i ett i dag...och gör fortfarande. Jag tvättar och tvättar och tvättar för att vi ska ha nå rena kläder att ta med oss till Jämtland. Men snart är tvättkorgarna tomma. Får passa på att njuta ett kort tag för efter en semestervecka lär korgarna vara fulla igen. Även idag har vi haft härligt väder och jag passade på att dricka en kopp te utomhus i solen medan Isak hjälpte Ida att göra en bra madrassbana från kullen. Hoppas solen fortsätter skina på oss lääänge.
Rostbiffsrullar med philadelphiaost, pepparrot och ruccola
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
1-2 tsk pepparrot
ruccola
Blanda ihop philadelphiaost och pepparrot. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg några ruccolablad på och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.
Rostbiffsrullar med philadelphiaost och thaichilisås
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
2-3 msk thaichilisås
ev. gurkstavar
Blanda ihop philadelphiaost och thaichilisås. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg ev. en gurkstav och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.
Rostbiff är ju alltid gott, eller hur? Olivias favorit blev rullarna med thaichilisås, så klart eftersom hon äter thaichilisås till det mesta. Om man delar rullarna kan man servera dem som snittar, annars kan man servera dem på en buffé med sallad eller på en baguetteskiva.
Rostbiffsrullar med philadelphiaost, pepparrot och ruccola
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
1-2 tsk pepparrot
ruccola
Blanda ihop philadelphiaost och pepparrot. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg några ruccolablad på och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.
Rostbiffsrullar med philadelphiaost och thaichilisås
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
2-3 msk thaichilisås
ev. gurkstavar
Blanda ihop philadelphiaost och thaichilisås. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg ev. en gurkstav och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.
Rostbiff är ju alltid gott, eller hur? Olivias favorit blev rullarna med thaichilisås, så klart eftersom hon äter thaichilisås till det mesta. Om man delar rullarna kan man servera dem som snittar, annars kan man servera dem på en buffé med sallad eller på en baguetteskiva.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)