måndag 23 januari 2012

Lammfärsbiffar

Måndag och en ny vecka. Den här veckan händer det en del spännande saker. Håll tummarna för mig! Vad som är mindre roligt är att Isak nyss ringde från skolan med magont så det var bara att gå hem som gällde för honom. Han kände sig inte illamående utan hade ont i magen, hoppas det snabbt går över. Isak brukar, tack o lov, sällan ha några långdragna sjukdomar. Han har hockeyträning imorgon som han hoppas få gå på.

Söndagsmiddagen var lammfärsbiffar i tomat- och paprikasalsa med ris eller bulgur.
Lammfärsbiffar
500 g lammfärs
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 tsk chilipeppar
0,5 tsk paprikapulver
4 krm salt
100 g fetaost

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Forma färsen till biffar med våta händer.
Stek dem i lite smör i omgångar i ca 4-5 minuter eller tills de fått lite fin färg.
Stekta lammfärsbiffar som ser roligare ut
när de blandas med tomat- och paprikasalsan.

Jag hade svårt för att bestämma vilken kryddning jag ville ha på lammfärsbiffarna, men till slut bestämde jag mig för den här varianten och den blev jag nöjd med. Vill man kan man tillsätta 1 ägg till färsen men jag vill ju ha äggfritt så jag körde utan ägg och det går jättebra. Har man ingen lammfärs så passar kryddningen även till annan färs.
Baksugna tjejer!

Tjejerna var baksugna igår så de gjorde både kladdkaka och chokladbollar som de sen bjöd på till efterrätt. De var så duktiga och gjorde det mesta själv, jag behövde bara assistera litegrann. När det väl är färdigbakat brukar Olivia lessna och smita från köket, men igår diskade och plockade hon undan också.

söndag 22 januari 2012

Mackverkstad

Söndagmorgon och vi har redan hunnit vara vakna ett tag, t.o.m Olivia. Isak har match idag och vi hade en beställning på 10 mackor som de ska ha till fikaförsäljningen. Förra gången gjorde jag mackor på hembakat bröd men eftersom det verkar lika populärt, om inte mer populärt, med köpesbröd gjorde jag det enkelt för mig idag och använde Lingongrova och Polarkaka. Jag varierade pålägget så att det blev lite roligare i alla fall, dessutom gjorde jag några med mjölkfritt margarin. Det är viktigt att tänka på allergiker!

Mack-verkstaden är redo!
Bröd och pålägg framdukat.

Efter frukost chockade Olivia mig genom att duka bort allt från bordet, hon ställde sig dessutom och diskade de två Mateus-faten. Tänk om hela da'n fortsätter så :)

Mackor till försäljning klara!
4 mjölkfria polarkakor med hamburgerkött eller skinka och gurka,
2 polarkakor med kaviar och ägg,
3 lingongrova med skinka, ost, paprika och gurka,
1 polarkaka med hamburgerkött, gurka och paprika.

Efter att knappt varit hemma nå varken fredag eller lördag har jag tänkt vara hemma och ta det lugnt mest hela da'n idag för att ladda batterierna inför kommande vecka. Det är mycket skidåkning på tv så jag parkerar mig nog i soffan.

lördag 21 januari 2012

Kommer ni ihåg att nominera?

Visst kommer ni ihåg att nominera "Få lite matro" i vaniljtävlingen. Då har Du även chans att vinna färska vaniljstänger och vinner du inte så kan du köpa vaniljstänger till 25% rabatt.

Nomineringen sker via den här länken: http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

Här kan du läsa mer om tävlingen: http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html
 
Nu ska fixa i ordning lite lunch, eller det blir nog frukost för en del. Sen ska jag ta en promenad in till sta'n tillsammans med Olivia för hon hade sett nå kläder som var sååå fina och sååå billiga som hon ville visa mig. Se'n ikväll blir det hockey även för mig medan Ida är hos mormor och morfar.
 
Ha en mysig lördag!

fredag 20 januari 2012

Fredagsmys i väntan på vattkoppor

Igår fick vi höra att Idas kompis Theo har vattkoppor så efter jobbet idag for vi dit en sväng i förhoppning om att Ida ska bli smittad. Det låter kanske hemskt att vi söker upp sjuklingar för att smitta vår lill-tjej. Men vattkoppor brukar oftast bli lindrigare desto yngre man är när man smittas och barnsjukdomar ska man ju ha när man är barn och inte vuxen. Så nu får vi vänta i två veckor och se om hon blev smittad sen får vi hoppas att hon får en lindrig variant.

Isak för 7 år sedan när han hade vattkoppor.
De är inte så jätteröda så man ser dem knappt,
men de är överallt.

Isak såg ut som en prickig korv när han hade vattkoppor vid 3 års ålder, han hade små koppor överallt men det kliade knappt nå och han hade ingen feber.

Olivias vattkoppor- stora, röda och kliar jättemycket.
Kolla handen hon har koppor t.o.m. där.

Olivia däremot som var fem år hon hade helt annorlunda, hon hade mycket färre koppor men de var jättestora och kliade jättemycket. Dessutom hade hon hög feber så hon var riktigt dålig stackarn.

Efter vi hade varit hos Theo tänkte vi åka förbi mina föräldrar en sväng eftersom de har varit hos min brorsa i Kungsbacka en vecka. Men jag var så trött och ville hem och röja undan lite och förbereda lite fredagsmys så vi bjöd hit dem istället. Det var tur för mig att de kom för då fick jag en anledning att öppna en flaska med mousserande vin som vi fick av grannarna i julas.

torsdag 19 januari 2012

Skillnad på te och te

Igår var jag på ett relativt nyöppnat fik här i Luleå med en kompis. Vi åt en god varm macka men varför är det så svårt att ha ett bra te-sortiment? Jag kanske är lite kräsen men betalar jag 25 kr så förväntar jag mig mer än en liten mugg ljummet vatten med tråkigt te. Små muggar till te är såå irriterande, jag var tvungen att ta påtår TRE gånger. Tack o lov var det gratis med påtår. Café nu för tiden måste t.ex. ha chai-te annars kan man inte kalla sig för café. För vilket café har inte Caffe Latte i dessa dagar?

Men trots det dåliga teet hade vi trevligt och till efterrätt åt vi en jättegod Sarah Bernhardt biskvi. Vet ni vad det är? Det är som en biskvi med samma botten och toppen men istället för smörkräm är det chokladtryffel. Sååå gott. Jag tror jag måste baka det i helgen men det blir nog en långpannevariant i så fall.

Ida vill låna Olivia eller Isaks iPad hela tiden.
Ibland har hon tur att de lånar ut den till henne.

Imorgon ska Ida har leksaksdag på förskolan och alla barnen får ta med sig en leksak hemifrån. När jag frågade Ida vad hon ville ta med sig svarade hon lite småsurt "Det går inte, jag vill bara ha med en iPad och det har jag ju ingen".

Vegetarisk pizzasoppa

Idag var det dags för vegetarisk mat igen och som oftast när det är vegetariskt blev det soppa. När jag frågade barnen vad de ville ha för soppa svarade Isak "pizzasoppa". Jag vet att den pizzasoppa de får på skolan innehåller skinka men det ville ju inte jag ha i min för då är den ju inte vegetarisk. Men jag gjorde en tomatsoppa smaksatt med oregano som jag kallade för pizzasoppa för då fick ju Isak som han ville :)

Vegetarisk pizzasoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paket/burk passerade eller krossade tomater
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller fond
80 g spagetti
1,5 dl grädde
1-2 tsk Oregano
0,5-1 krm Cayennepeppar
Salt
Svartpeppar


Hacka lök och fräs den med pressad vitlök i en kastrull med lite olja.
Häll över tomater och vatten, koka upp.
Smula ner en grönsaksbuljongtärning.
Koka några minuter.
Mixa soppan slät om du inte vill ha lökbitar i den (och det vill inte jag för då äter inte barnen)
Bryt spagetti i bitar och tillsätt i soppan tillsammans med grädden.
Koka tills spagettin är mjuk.
Krydda med oregano, cayennepeppar, salt och svartpeppar.

"Mums" sa Ida och Olivia höll med och åt två portioner. Olivia brukar inte tycka om soppor men det här blev en favorit. Jag hade 1 krm cayennepeppar och det blev ganska starkt, för starkt för Isak. Jag tyckte det lät mycket med 8 dl vatten så jag tog bara 5 dl till att börja med för jag vill inte ha blaskig soppa. Men jag fyllde på vatten när spagettin kokade för då såg soppan för tjock ut så det blev nog 8 dl till slut ändå.

Det här är ju en jätteenkel soppa att göra som går snabbt att få på bordet när man kommer hem lite sent från jobbet. Men jag är ju som jag är och ska alltid krångla till det :) Så istället för att ha en lugn stund före middagen började jag baka grahamsrutor för att ha färskt bröd till soppan. För nog är ju soppa lite godare med nybakat bröd. Grahamsrutor är perfekt att baka en sån här gång för de går också snabbt att få färdiga. Jag kom hem från jobbet ca 15.30 och kl. 17 åt vi nygräddade mackor till pizzasoppan.

tisdag 17 januari 2012

Fläsk- och älggryta med rödvin

Idag har vi haft planeringsdag med jobbet hela da'n så nu är jag rejält trött och seg. Ska bli skönt att få gå och söva Ida om ett tag, risken är stor att även jag somnar. Längtar tills jag orkar stryka och hänga upp mina nya gardiner. Men det lär inte bli förrän till helgen.

I söndags kokade jag köttgryta i min Crock-pot nästan hela da'n så idag när vi kom hem trötta och hungriga var det bara att värma på den samtidigt som potatisen kokade. Eftersom vi har mycket kött både av älg och gris så gjorde jag en gryta med båda köttsorterna.
Fläsk- och älggryta med rödvin
5 hg grytbitar av gris
5 hg grytbitar av älg
4-5 dl vin
3 dl vatten
3 msk viltfond
2 tsk timjan
kantareller
2-3 dl grädde
minimorötter
broccoli
salt, peppar

Bryn grytbitarna i omgångar. Salta o peppra. Sätt över i gryta.
Tillsätt vin, vatten, fond och timjan.
Låt koka drygt 1 timme på spisen eller på låg temperatur i 6-7 timmar om du använder Crock Pot.
Fyll på med vin och vatten om det behövs.
Tillsätt grädde, minimorötter och broccoli. Koka tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt och peppar.
Ida valde potatis, självklart valde hon ett hjärta.

Efter att köttet har kokat i Crock-poten i 7 timmar så var det så mört så det ramlade isär av sig själv i stort sett. Vin och timjan är mina nya favoriter i köttgrytor, tycker det blir så gott. Skönt att göra storkok någon gång då och då så att man har snabbmat i frysen. Det blev över så att det räcker till ytterligare en middag för oss.