fredag 6 januari 2012

Bakning till Isaks hockey-cup

Nu har jag pysslat färdigt med bakningen inför imorgon då vi ska ha fikaförsäljning på SSAB-cup, en hockeyturnering för 11-åringar.


Jag har bl.a. gjort choklad-cupcakes med chokladfrosting som jag sen dekorerat med hjärtan och stjärnor av sockermassa.


Det som var mest pyssligt och tidskrävande var att skriva lagnamnet på alla sockermasse-hjärtan och stjärnor. Det blev inte så jättevackert, att skriva för hand har aldrig varit min starka sida, men det viktiga var ju att visa vilket lag som är bäst.

Det blev några hjärtan och stjärnor att skriva på.
Isak spelar alltså i LHF Vit om nån skulle missa det :)

Nu är det bäst att diska undan och komma i säng för imorgon ska jag upp tidigt och göra mackor som vi också ska sälja.

Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås

Idag lär det bli en seg dag eftersom jag såg Sverige ta guld i junior-vm-hockeyn i natt. Ida vaknade ovanligt tidigt (typiskt) men tack o lov var Isaks iPad nere vid oss så hon sysselsatte sig själv i över en timme med den. Världens bästa barnvakt nu för tiden! Jag måste ta mig ut på en promenad trots att det verkar vara ett busväder med snö och blåst, för frisk luft brukar vara det bästa när man är trött (förutom att sova).

Igår åt vi goda tjocka revbenssjäll från grisen vi köpte precis innan jul av en bekant.
Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
1,5 kg revben, tjockskurna, av fris, sågade
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
0,5 msk röd chili, torkad, grovmald
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt

Koka upp vatten, tillsätt torkad chilipeppar och övriga kryddor.
Lägg i köttet och sjud det under lock 1 timme.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen. Hit kan förberedas dagen innan.
Blanda thai-chilisås, sesamolja, ketjap manis och salt i en stor bunke.
Blanda runt revbenen i såsen.
Smörj en ugnssäker form och lägg i revbenen, spara såsen till pensling.
Stek i mitten av ugnen i 175° ca 40 min och pensla lite då och då med såsen.
Skär upp i bitar och servera.

Ida och Isak sitter och väntar på middagen.

Till revbensspjällen åt vi sallad, dressing med yoghurt och thaichilisås och potatishalvor. Potatishalvorna tillagde jag i ugn samtidigt som revbensspjällen. Smidigt! Det här var en god marinad men det mesta man gör med thaichilisås blir ju gott, eller hur?

torsdag 5 januari 2012

Potatishalvor

Redan torsdagkväll! Vad fort den här sista lediga veckan har gott, på måndag börjar jag jobba igen. Hela lördagen lär gå till Isaks hockey-cup och på söndag gäller det att förbereda sig för jobb igen. Vi har nyss avslutat en god trettondagsaftonsmiddag och nu har Leif, Olivia och Isak skyndat iväg till kvällens hockeyderby mot Skellefteå.

Redan igår tog jag upp revbenssjäll till dagens middag men jag hade problem att komma på vad jag ville äta till spjällen. Tiden gick och jag fick lite ont om tid så då tog jag fram några stora potatisar som jag delade på mitten, sen penslade jag med olja och kryddade dem innan de åkte in i ugnen tillsammans med revbenssjällen.
Potatishalvor
6 medelstora potatisar
Olja
Krydda, t.ex. grillkrydda
Flingsalt

Skölj potatisarna. Skala dom inte
Dela dom på mitten, längs med potatisen. Skär ev. bort en bit i botten så att de står stadigt.
Pensla med olja.
Krydda med grillkrydda, eller annan god krydda, och flingsalt.
Sätt ugnen på 200 grader och låt potatisen vara inne i ca 30 minuter eller tills den är mjuk.
Potatis brukar inte tillhöra Isaks favoriter, men den här potatisen tyckte han var jättegod och åt 3-4 halvor. Även vi andra tyckte det var gott men ingen lyckades äta lika många som Isak. Eftersom den dessutom var så himla enkel att göra lär den dyka upp en hel del på vårt bord i fortsättningen.

Nu är det dags för efterrätt, men den äter jag och Ida själva eftersom de andra är på hockey.

onsdag 4 januari 2012

CocaCola-rutor

Efter att ha varit inne hela da'n såg jag fram emot en långpromenad efter middagen men oj vad det blåste och var kallt. Min långpromenad blev en rask promenad på endast 20 minuter med en paus på Kvantum för att kompletteringshandla lite.

Igårkväll innan semifinalen i juniorhockey-vm tänkte jag baka nån långpannekaka till fikaförsäljningen på Isaks hockey-cup till helgen. Eftersom jag inte var sugen att baka något av det gamla vanliga letade jag recept på nätet. Jag fastnade för en cocacola-kaka med marshmallows eftersom vi hade kvar marshmallows från Rocky road-tillverkningen före jul. Men tyvärr levde inte kakan upp till mina förväntningar.
CocaCola-rutor
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g margarin
3 msk kakao
2,5 dl Coca Cola
1,25 dl filmjölk
2 ägg, uppvispade
4-5 dl marshmallows
Glasyr:
3 hg florsocker
2 msk kakao
50 g smör
5 msk coca cola

Sikta mjöl, strösocker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Värm upp margarin, Coca Cola och kakao till kokpunkten.
Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och rör om väl.
Tillsätt de uppvispade äggen och filmjölken och rör om väl.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna 30x40cm och strö över marshmallows och tryck ner dem lite lätt.
Grädda kakan i 175 grader ca 30-35 min.
Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och coca cola.
Rör smidigt.
Bred på kakan när den kommer ut ur ugnen.

Kakan innan den ska in i ugn och gräddas.

Först tänkte jag att det måste ha stått fel att man skulle hälla glasyren på den varma kakan så jag hade tänkt låta den svalna först som man gör med mockarutor. Men när kakan kom ur ugnen såg den tråkig ut med torkade marschmallows överst så då blandade jag snabbt ihop glasyren och hällde på den och då smälte marschmallows lite och kakan såg genast aptitligare ut. Chokladglasyren med smält marshmallows under gör att det ser ut som en god seg chokladkolaglasyr så man blir lite besviken när det är en vanlig tråkig florsockerglasyr.

Jag tyckte att den blev för söt och smakar mest florsocker, men Olivia och hennes kompisar tyckte den var god. Leif tyckte att man kunde ana coca cola-smak men jag håller inte med honom.

tisdag 3 januari 2012

Kexchokladpaj

Vad det har snöat i natt. När jag vaknade fick jag skynda mig ut för att skotta fram bilen så att jag skulle kunna skjutsa Isak på hockeyträning. Eftersom det dessutom hade blåst och drivit en hel del var det enormt mycket snö på sina ställen och tung var den för det var nollgradigt. Typiskt att snön vräkte ner just i natt när Leif jobbar och jag var tvungen i väg tidigt. Imorgon hoppas jag att jag slipper ut med bilen.
Igår när Ida var redo med packad väska
för att sova hos mormor och morfar.

Det gick bra för Ida att sova hos mormor och morfar, hon hade somnat sent och vaknat tidigt men hon hade inte längtat hem. Det lär bli en tidig kväll för henne idag och har jag riktig tur kanske det blir lång sovmorgon imorgon dessutom.

Kexchokladpaj
3 st kexchoklad à 55 g
4 msk smält margarin
150 g mörk choklad
4 msk vispgrädde
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Krossa kexchokladen i matberedare.
Blanda ner det smälta margarinet och rör om.
Häll smeten i en smord pajform ca 20 cm i diameter och platta till.
Grädda i 175 grader i 8 min.
Låt svalna.
Smält chokladen och blanda ned grädden.
Rör ner vaniljsockret och äggulorna.
Låt svalna en stund.
Bred över pajskalet.
Låt stå kallt i kylen i 4 timmar.
Servera med bär och grädde eller vaniljglass.
Vilken godispaj! Tycker man om choklad tycker man om det här och jag tycker om choklad så jag tyckte om det här. Använd inte en för stor pajform för då blir det en väldigt platt paj. Min form är 19 cm i diameter och pajen blev ändå ganska platt.

måndag 2 januari 2012

Norrlandsröra med rökt älgstek

Det blev ingen bakning för mig idag, det blev ingen lugn innedag heller. Isak och en kompis ville på bio så jag skjutsade och hämtade dem i stan. Sen efter några timmar hos kompisen så var det dags att hämta Isak igen och det gjorde jag i samma sväng som jag skjutsade Ida till mormor och morfar där hon ska sova i natt. Det är inte ofta (nästan aldrig) hon sover borta så det ska bli spännande att se hur det går. Jag och Leif hade tänkt passa på att gå på bio men han var tvungen jobba över och har inte kommit hem än trots att klockan är över sju.
Blanda ihop och få en god röra!
Norrlandsröra med rökt älgstek
1 dl crème fraiche
0,5 dl vispad grädde
100 g rökt älgstek
0,5 msk pepparrot
5 cm purjolök
0,5 kruka persilja
salt och vitpeppar

Skär köttet och purjolöken i småbitar, finhacka persiljan.
Blanda alla ingredienser, smaka ev. av med mer pepparrot och salt o peppar.
Klicka på kavring, crostini eller liknande.

Jag är inte speciellt förtjust i rökt kött men sådana här röror med ganska mycket pepparrot tycker jag är så himla gott. Vi serverade norrlandsröran och skagenröran i var sin skål och ställde sen fram ett fat med tacochips, salta kex och crostinis så fick var och en ta så mycket den ville av valfri röra.

Italiensk potatiskaka

Idag vaknade vi upp till riktigt tråkigt väder, det blåser och snöar så snön yr. Det blir nog en innedag idag. Måste baka minst en långpannekaka eller liknande till helgens hockeycup så vi har till fikaförsäljningen. Lika bra att göra det idag när vädret inte är det bästa.

Leif har börjat jobba idag men vi andra i familjen är hemma en vecka till. Vi sover så länge på morgonen så jag vet inte hur vi ska klara att börja stiga upp klockan sex igen. Känns helt omöjligt. Nu ska jag fixa i ordning frukost till mig och Ida som är de enda som är vakna. Undra om jag ska väcka Olivia och Isak så att de börjar vända tillbaka dygnet lite. På lördag har Isak hockeymatch redan klockan åtta.

Till nyårsmiddagen bjöd vi på en god potatiskaka som vi förmodligen kommer bjuda fler på framöver. Den var god och perfekt att förbereda, precis så vill man ha det när man ska ha gäster, eller hur?
Italiensk potatiskaka 8 personer
2,5 paket bacon, skivad 
5 st bakpotatisar eller ungefär samma mängd vanlig potatis
1 msk maizena
200 gram parmesanost eller Västerbottensost
2 msk basilika, färsk
1 msk körvel, färsk
1 msk timjan, färsk
salt och peppar

Dagen innan
Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.
Eftersom jag använde en gammeldags form utan teflon
använde jag bakplåtspapper för säkerhets skull.
Bacon är ju så fett i sig så det kanske är onödigt
men jag vågade inte chansa.

Finahcka de färska kryddorna.
Skala och riv potatisen och osten grovt.
Blanda potatis, ost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.
Vik över baconändarna så att skarvarna möter.
Vi hade så mycket potatis så baconskivorna nådde inte fram att mötas,
så överst la vi några skivor andra vägen för att täcka glappet.

Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i 185 grader ca 60 minuter.
När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar men helst under natten. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor.
Samma dag som servering:
Ta ur potatiskakan ur formen och skär i cm-tjocka skivor.
Bryn på i stekpanna så får både kakan och baconet lite färg.
Det går att steka i förväg och sedan bara värma på allt i 150 grader i 10-15 minuter.
Det är blev en riktig festlig och god potatisrätt som vi nog kommer göra snart igen. Det är ju så enkelt och skönt att kunna förbereda. Potatiskakan gjorde vi dagen innan och sen stekte vi på skivorna på förmiddagen så behövde vi bara värma på det innan middagen och slapp stå i stekoset då. Bacon ger god smak men samtidigt tar det över mycket smak så man kände inte av de färska kryddorna, ev. provar vi göra den utan bacon nästa gång för att se hur det blir då.