Matallergi och intolerans är ett växande problem och en femtedel av befolkningen blir sjuk av att äta mat som innehåller gluten, laktos, mjölk eller soja. Tyvärr är mina barn några av alla dem.
I höst har Svenska Celiakiförbundet i samarbete med sommeliern, köksmästaren och kostrådgivaren Jürgen Grossman tagit fram receptsamlingen "Mat som alla mår bra av". Tanken med receptsamlingen är att det ska vara enkelt att laga hälsosam mat som alla mår bra av, oavsett allergi och intolerans. Det lät som en utmärkt tanke tyckte jag och blev därför jätteglad att jag fick en receptsamling hemskickad.
Receptsamlingen innehåller recept för veckans sju dagar och tips på hur man fyller skafferiet med bra matvaror som passar alla. Deras recept är fria från gluten, laktos, mjölk och soja. Tyvärr, för vår del, tar de inte hänsyn till äggallergi.
Vill ni också har ett exemplar av receptsamlingen kan ni beställa den hos Svenska celiakiförbundet som ni hittar här.
lördag 1 oktober 2011
fredag 30 september 2011
Kladdkaka black & white
Nu har familjens killar åkt i väg på ishockeyläger till Övertorneå, där Isak och hans lag ska träna och svetsas samman inför kommande säsong. De lär ha en jättekul helg där de varvar träningar, genomgångar, bad och lek. Vi tjejer har städat och röjt här hemma, vi har varit riktigt duktiga och slängt flera fulla påsar. Vi passar på när inte killarna är hemma och säger att de vill ha kvar skrotsakerna:) Imorgon ska vi gå och köpa plastbackar för att kunna sortera och få ordning på alla saker som är kvar. Dagens middag blev köpt sushi och nu sitter vi trötta i tv-soffan, det lär bli en tidig kväll. Som vanligt när det är fredag.
På Olivias kalas bjöd vi bl.a. på den här svart-vita kladdkakan.
Kladdkaka black & white
Vit kladdkaka:
100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
Mörk kladdkaka:
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1dl socker
0,5 tsk bakpulver
Gör smeterna var för sig men följ beskrivningen nedan för båda:
Smält choklad och smör på låt värme i en kastrull.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda samman äggsmeten och chokladen.
Tillsätt mjölet och bakpulvret, rör försiktigt samman med en slickepott tills alls blandat sig.
Smörj en form med avtagbar kant och häll i först den mörka smeten och sedan den ljusa.
Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Kakan ska vara kladdig för den stelnar när den kallnar.
När den svalnat ställer du kakan i kylskåpet för att bli helt kall.
Servera med varma bär och vispad grädde eller glass.
Kladdkaka är alltid gott men det här blir nog inte en av favoriterna. Den var lite rolig och fin när den var tvåfärgad men det finns godare kladdkakor tycker jag. Men då är jag ju inte speciellt förtjust i vit choklad heller.
På Olivias kalas bjöd vi bl.a. på den här svart-vita kladdkakan.
Kladdkaka black & white
Vit kladdkaka:
100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
Mörk kladdkaka:
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
1dl socker
0,5 tsk bakpulver
Gör smeterna var för sig men följ beskrivningen nedan för båda:
Smält choklad och smör på låt värme i en kastrull.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda samman äggsmeten och chokladen.
Tillsätt mjölet och bakpulvret, rör försiktigt samman med en slickepott tills alls blandat sig.
Smörj en form med avtagbar kant och häll i först den mörka smeten och sedan den ljusa.
Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Kakan ska vara kladdig för den stelnar när den kallnar.
När den svalnat ställer du kakan i kylskåpet för att bli helt kall.
Servera med varma bär och vispad grädde eller glass.
Kladdkaka är alltid gott men det här blir nog inte en av favoriterna. Den var lite rolig och fin när den var tvåfärgad men det finns godare kladdkakor tycker jag. Men då är jag ju inte speciellt förtjust i vit choklad heller.
torsdag 29 september 2011
Norrskensmacka
Äntligen har Norrmejerier lanserat Norrgott, ett smörgåsmargarin liknande Bregott. Gjord på norrländsk färsk grädde, rapsolja och en gnutta salt. Eftersom jag bor i Luleå så vill jag mer än gärna använda Norrmejeriers produkter. Närproducerat är bäst! Eller hur?
Jag bor vid Norrbottenskusten och det är höst så just nu är löjrom det godaste pålägget. Så när jag gör en norrlandssäkrad macka använder jag mig av Norrgott och löjrom.
Norrskensmacka
1 skiva rostbröd
Norrgott
1 salladsblad
1,5 msk crème fraiche
1,5 msk cream cheese
lite finhackad rödlök
lite hackad dill
salt
chilipeppar
2 klickar löjrom
0,5 tunn citronskiva
Blanda ihop crème fraiche, cream cheese, rödlök, dill. Smaka av med salt och en gnutta chilipeppar.
Rosta brödskivan, smöra med Norrgott.
Lägg salladsbladet på mackan. Lägg sedan en klick crème fraiche-röra och löjrom på salladsbladet. Garnera med citron.
Ät och njut.
Jag bor vid Norrbottenskusten och det är höst så just nu är löjrom det godaste pålägget. Så när jag gör en norrlandssäkrad macka använder jag mig av Norrgott och löjrom.
Norrskensmacka
1 skiva rostbröd
Norrgott
1 salladsblad
1,5 msk crème fraiche
1,5 msk cream cheese
lite finhackad rödlök
lite hackad dill
salt
chilipeppar
2 klickar löjrom
0,5 tunn citronskiva
Blanda ihop crème fraiche, cream cheese, rödlök, dill. Smaka av med salt och en gnutta chilipeppar.
Rosta brödskivan, smöra med Norrgott.
Lägg salladsbladet på mackan. Lägg sedan en klick crème fraiche-röra och löjrom på salladsbladet. Garnera med citron.
Ät och njut.
onsdag 28 september 2011
Morotspaj med cream cheese
Vad det är härligt att ha stora barn som kan hjälpa till. Idag 16.30 har Ida sin älskade dans som hon absolut inte vill missa och samtidigt börjar förskolans föräldrarådsmöte där jag ska och vill vara med. Eftersom en snickare ska komma ungefär den tiden och hjälpa Leif att sätta in vår nya ytterdörr så hjälper Olivia oss så vi får logistiken att gå ihop. Hon har lovat att följa Ida på dansen, jag skjutsar dit dem och släpper av dem utanför så sköter Olivia resten. Sen har mormor lovat att hämta dem så då kan jag gå på mitt möte i lugn och ro och Leif kan sätta in ytterdörren. Vad skulle man göra utan hjälpsamma barn och föräldrar?
Morotspaj med cream cheese
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
4 morötter
ev. 1 vitlöksklyfta
2 msk olja
½ tsk salt
1 tsk pressad citron
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 dl riven ost (t ex Svecia)
150 g cream cheese
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Klä en pajform med degen, nagga och förgrädda pajskalet i 200°C i 10 minuter.
Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter, pressa i vitlöken och salta. Tillsätt citronsaften.
Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna.
Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten, häll på äggstanningen och klicka på cream cheese. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Morotspajer är riktigt gott tycker jag och den här var inget undantag, t.o.m Leif som inte är så jätteförtjust i vare sig mjuka morötter, paj eller vegetarisk mat berömde pajen. Den passar att servera som den är med en sallad eller med charkuterier eller som vi gjorde, på ett buffébord.
Morotspaj med cream cheese
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
4 morötter
ev. 1 vitlöksklyfta
2 msk olja
½ tsk salt
1 tsk pressad citron
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 dl riven ost (t ex Svecia)
150 g cream cheese
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Klä en pajform med degen, nagga och förgrädda pajskalet i 200°C i 10 minuter.
Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter, pressa i vitlöken och salta. Tillsätt citronsaften.
Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna.
Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten, häll på äggstanningen och klicka på cream cheese. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Stekta morötter och lök i pajskalet.
tisdag 27 september 2011
Äppel-crème fraiche med pepparrot
Vilken kväll jag har haft! Jag har varit på en inspirationskväll för tjejer som handlar om att "ta för sig" där bland annat Mia Törnblom föreläste. Nu är jag så peppad att öka min egen och andras självkänsla. Så lite som behövs egentligen. Det är lätt att glömma bort. Men ett vänligt ord betyder så mycket. Det borde alla tänka på. Nu ska jag pussa barnen och säga vad underbara de är.
På Olivias 12-årsbuffé serverade vi bl.a. kall skivad rostbiff med crème fraiche smaksatt med äpple och pepparrot.
Äppel-crème fraiche med pepparrot
2 äpplen
1 msk pepparrot, riven
1 dl lätt crème friche
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
Skala och skär äpplena i småbitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Det här var en jättegod röra till rostbiffen, alla smakerna passade perfekt ihop. Nu hade vi så tjocka skivor av rostbiffen annars hade jag nog gjort rostbiffsrullar och använt den här röran som fyllning.
På Olivias 12-årsbuffé serverade vi bl.a. kall skivad rostbiff med crème fraiche smaksatt med äpple och pepparrot.
Äppel-crème fraiche med pepparrot
2 äpplen
1 msk pepparrot, riven
1 dl lätt crème friche
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
Skala och skär äpplena i småbitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Det här var en jättegod röra till rostbiffen, alla smakerna passade perfekt ihop. Nu hade vi så tjocka skivor av rostbiffen annars hade jag nog gjort rostbiffsrullar och använt den här röran som fyllning.
måndag 26 september 2011
Knaprig blåbärspaj på havrebotten
Isak har dans-träning på måndagar mellan 16 och 17 och eftersom jag jobbade till 17 behövde Leif bilen för att skjutsa och hämta Isak. Eftersom det var nollgradigt i morse och jag skulle ha med mig blåbärspajrester till jobbet så tog jag bilen för att sen på lunchen åka hem med den och promenera tillbaka till jobbet. Jag gjorde bara ett misstag - jag glömde lämna vår enda bilnyckel hemma. Så Leif var tvungen komma förbi mitt jobb när han slutade för att på så sätt få bilnyckeln. Lite onödigt, men så är det när man är stressad.
Nu läser Isak för Ida som ska sova och Olivia är på teater så jag sitter vid datorn en stund för att sen sätta mig i tv-soffan och se två av mina favoritprogram - "Ensam mamma söker" och "Svenska Hollywoodfruar".
Knaprig blåbärspaj på havrebotten
Havrebotten:
175 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl havregryn
Fyllning:
6 dl blåbär
1,5 msk balsamvinäger
3 msk potatismjöl
Topping:
75 g smör
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
Havrebotten:
Smält smöret och rör i vetmjöl, strösocker och havregryn.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga och fäst (folie eller ärtor) så den inte sjunker ihop.
Förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Bärfyllning:
Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
Rör ner potatismjölet och fyll i det förgräddade pajskalet.
Topping:
Smält smöret och blanda ner havregryn och socker, låt svälla ca 2 minuter.
Strössla toppingen över fyllningen och grädda pajen gyllene mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Blåbärspaj är väl aldrig fel, eller hur? Jag som älskar havregryn i pajer tycker så klart att det här var en riktigt god paj som vi åt med grädde och/eller mjölkfri vaniljsås. Det var dock lite väl mycket socker i toppingen så det drar jag ner på nästa gång.
Nu läser Isak för Ida som ska sova och Olivia är på teater så jag sitter vid datorn en stund för att sen sätta mig i tv-soffan och se två av mina favoritprogram - "Ensam mamma söker" och "Svenska Hollywoodfruar".
Knaprig blåbärspaj på havrebotten
Havrebotten:
175 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl havregryn
Fyllning:
6 dl blåbär
1,5 msk balsamvinäger
3 msk potatismjöl
Topping:
75 g smör
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
Havrebotten:
Smält smöret och rör i vetmjöl, strösocker och havregryn.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga och fäst (folie eller ärtor) så den inte sjunker ihop.
Förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Bärfyllning:
Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
Rör ner potatismjölet och fyll i det förgräddade pajskalet.
Topping:
Smält smöret och blanda ner havregryn och socker, låt svälla ca 2 minuter.
Strössla toppingen över fyllningen och grädda pajen gyllene mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Blåbärspaj är väl aldrig fel, eller hur? Jag som älskar havregryn i pajer tycker så klart att det här var en riktigt god paj som vi åt med grädde och/eller mjölkfri vaniljsås. Det var dock lite väl mycket socker i toppingen så det drar jag ner på nästa gång.
söndag 25 september 2011
Ädelostkräm till ugnsrostade rödbetor
Det blev inget mer rensat i trädgården för efter fikat blev jag krasslig med frossa och halsont. Så jag bäddade ner mig i soffan ett tag istället. Men efter ett tag blev jag så rastlös i soffan så då gick jag ner och rensade lite i källaren istället. Det blev en snabbfixad middag idag med rester från Olivias kalas igår. Det är så skönt att äta rester ibland, dels blir man av med massa matburkar från kylskåpet och dels slipper man stå vid spisen så länge. Nu är det dags att se till så att barnen packar skolväskor med gympakläder, letar fram inne- och utekläder, duschar och är redo för en ny skolvecka. Jag hoppas det är en snabbförkylning jag har för jag ska på mycket kul i veckan så jag har varken tid eller lust att vara sjuk. Ska kanske provsmaka någon av Leifs whisky, det sägs ju vara bra mot halsont.
Igår gjorde jag en ädelostkräm till ugnsbakade rödbetor som serverades på buffébordet. Om man inte har buffé kan man servera det som förrätt.
Ädelostkräm
200 g keso
1 dl riven Kvibille ädel
1 litet moget päron
Blanda keso och riven ädelost.
Kärna ur päronet och skär det i mindre bitar. Blanda ner i ostblandningen.
Servera till ugnsrostade rödbetor och ev. en brödbit.
Den salta ostkrämen passade bra till de söta rödbetorna.
Igår gjorde jag en ädelostkräm till ugnsbakade rödbetor som serverades på buffébordet. Om man inte har buffé kan man servera det som förrätt.
Ädelostkräm
200 g keso
1 dl riven Kvibille ädel
1 litet moget päron
Blanda keso och riven ädelost.
Kärna ur päronet och skär det i mindre bitar. Blanda ner i ostblandningen.
Servera till ugnsrostade rödbetor och ev. en brödbit.
Den salta ostkrämen passade bra till de söta rödbetorna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)