onsdag 21 september 2011

Olivia 12 år

Igår fyllde min älskade omtänksamma kloka tjej 12 år och det firades nästan hela dagen. Det började med sång och frukost på sängen. En av presenterna bestod i att hon fick välja vilken restaurang vi skulle äta hennes födelsedagsmiddag på.

Frukostbricka med flagga, paket, kort,
limpa med leverpastej, ett glas o'boy
och en chokladbit.

På min lunch igår var jag hem och fixade i ordning hennes födelsedagstårta. Trots att vi inte hade något stort kalas igår så är det ju klart att man måste ha en tårta på sin födelsedag. Efter skolan åkte Olivia och en kompis hem till oss och födelsdagsfikade tårta och Twixkakor.

Sen var det dags för restaurangbesöket och Olivia valde Waldorf en populär restaurang för barnfamiljer där de har japansk mat, kinamat samt pizza. När vi hade ätit upp åkte vi hem och då kom min kusin Staffan på besök med present och det passade ju bra eftersom vi ändå hade tänkt äta tårta som efterrätt.

På kvällen var det dags för Olivias sista present som var en resa till Stockholm tillsammans med mig då vi ska shoppa, fika, äta och mysa.

måndag 19 september 2011

Snabb soppmiddag

Har ni tänkt på vilken snabbmat soppa är? Jag glömmer ofta bort hur snabbt och enkelt det är att göra en soppmiddag. Idag gjorde jag en morotsoppa med ingefära till middag och den var klar på ca 20 minuter och då hade jag inte förberett nånting och fick ingen hjälp. Om något barn är hemma är det perfekt att de skalar morötterna medan du skalar, finhackar och steker löken. Just morotsoppa är perfekt nu när morötterna är så billiga, eller du kanske t.o.m har egna i trädgården.


Vi använder ofta rester från kylskåpet att sätta i sopptallriken. Idag dukade jag fram rester av pasta, kräftstjärtar, majs och yoghurt. Så fick var och en smaksätta sin soppa med vad den själv vill. Dessutom gräddade jag bake-off-baguetter som vi åt nygräddade till soppan.

Nu ska jag baka tårta till morgondagens födelsedagsbarn.

söndag 18 september 2011

Sista grillhelgen?

Nu när solen äntligen visat sig igen har vi passat på att grilla både igår och idag. Igår grillade vi Isaks favorit från i somras, karrékotletter, och idag grillade vi thaimarinerade kycklingfiléer. Undra om det var sista grillmiddagen för säsongen? På vintern grillar vi mest bara hamburgare och korv. Sen startar vi nästa grillsäsong till valborg.

Thaimarinerade grillade kycklingfiléer

Nu håller jag på att förbereda kycklingspett till Olivias nästa kalas. Olivia älskar bufféer så självklart har hon önskat sig det till släktkalaset och det har ju inte jag något emot. Så nu kommer resten av veckan gå åt till att planera buffébordet, som oftast består av några gamla favoriter och några nyheter. Nån rätt med rödbetor blir det i alla fall nu när de är billiga och goda.

lördag 17 september 2011

Friterat

Vad jag är duktig! Istället för att vara inne och baka nå roligt och gott till nästa helgs kalas så gick jag ut och tvättade fönster utvändigt. Jag är så stolt över mig själv. Fast vårt nya fönster i utbyggnaden har jag inte tvättat. Jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt, det är så högt och marken under lutar och är bara sand. Hmmm, hur ska jag lösa det? Jag som är lite höjdrädd dessutom. Nästa år ska vi bygga altan där under så då har vi åtminstone ett plant och hårt underlag.

Till middag provade vi att fritera lite olika saker förutom pommes frites. Vi provade både lökringar och chilicheese-nuggets. Båda var riktigt goda, men chilicheese var nog snäppet godare. De var lite starka och krämiga.
När jag åt lökringarna blev jag lite nostalgisk för när jag var yngre åt jag alltid Maxbiff istället för hamburgare på Max och då ingick det två lökringar. Nu har tyvärr Max tagit bort Maxbiffen ur sitt sortiment och då har jag glömt bort lökringarna.

Nutella- och marängglasstårta

Äntligen får vi se solen igen! De senaste veckorna har det bara regnat och varit grått, det känns som att allt regn som inte kom i somras har kommit nu istället. Men det är helt ok med tanke på den otroliga sommar vi hade. Jag, Olivia och Ida passade på att gå in till stan rätt tidigt när solen sken och gjorde några snabba ärenden innan vi promenerade hem igen. Nu funderar jag på om jag ska orka gå ut och tvätta fönstrena eller om jag ska städa och baka inför Olivias släktkalas nästa helg.

Nutella är populärt bland många av Olivias kompisar så till efterrätt på gårdagens tjejmiddag bjöd Olivia på en Nutella- och marängglasstårta eller Nutella-semifreddo som den heter i original.

Nutella- och marängglasstårta ca 10 port
2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Separera gulor från vitor.
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker i en skål.
Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker i en annan skål.
Vispa grädden i ytterligare en annan skål.
Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra.
Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna och den krossade marängen.
Värm Nutellan några sekunder i mikron så att den blir lite rinnig. Ringla ner den med det övriga så att det blir ränder i smeten.
Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten.

Det blir många skålar och formar
men det är en jättelätt efterrätt att göra.

Det var en god men ganska söt tårta så det skulle nog vara gott att servera färska jordgubbar eller hallon till den. Det smakade både lite Nogger och lite 88:an om den. Det blir mycket disk när man behöver så många olika skålar men i övrigt är den jättelätt att göra, bara vispa, vispa och vispa och sen blanda ihop.

fredag 16 september 2011

Olivias tjejmiddag

Nu är Olivias tjejmiddag i full gång. Hon fyller 12 år på tisdag och har börjat firandet redan idag med sina kompisar.

Vi upprepade fjolårets succé med sockrade glas som vi serverade välkomstdrinken i när tjejerna kom.

Till middag serverade vi en av familjens stora favoriter kycklingtortilla. Eftersom en av Olivias kompisar är vegetarian gjorde jag även en vegetarisk variant där jag hade bytt ut kycklingen mot broccoli.

Till efterrätt blir det Nutella- och marängglasstårta. Men den väntar vi med ett tag. Senare blir det nog även lite chips och dip. Så jag tror att ingen behöver gå härifrån hungrig.
Nutella- och marängglasstårta innan det har varit i frysen.

Själv sitter jag i köket ser Adam Live på tv3 och äter rester. Men det är rätt mysigt det också. Längtar till efterrätten som jag aldrig har smakat men den ser god ut (och smeten var jättegod).

Olivia ville absolut inte ha några syskon hemma på sin tjejmiddag så Leif, Isak och Ida for till mormor och morfar där de skulle bli bjudna på tacos.

tisdag 13 september 2011

Köttfärsbiff med dill och basilika

Leif har varit borta rätt mycket den senaste tiden, tidigare har han jobbat i Arvidsjaur på veckorna och nu sista veckan har det varit jakt. Men igår var det ingen jakt och han jobbade i Luleå så det var så skönt att vi hjälptes åt med maten. Han stekte biffarna och jag gjorde sallad och dukade. Så mycket roligare än att ensam försöka hinna med allt när man kommer hem trött och hungrig efter fem. Jag hade förberett genom att kvällen innan blanda ihop kryddorna med potatismjöl och tagit upp köttfärs från frysen.
Köttfärsbiff med dill och basilika
Köttfärsbiff:
500 g köttfärs
1 dl mjölk
1,5 msk potatismjöl
1 msk dill
1 msk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1 dl krossade eller passerade tomater
3 dl grädde
ev. vatten
kryddor

Blanda ihop alla ingredienser till köttfärsen.
Smält smör i en stekpanna.
Platta ut all köttfärs i stekpannan. Stek i ca 5 minuter.
Dela biffen i 4 delar, vänd på bitarna och stek i ytterligare 5 minuter.
Tillsätt krossade tomater och grädde i pannan. Koka upp, bli varmt och servera.

Det här är ett jättebehändigt sätt att steka biffar på istället för att stå och platta ut köttfärsen till biffar innan de steks. Kryddningen var annorlunda men jättegod och t.o.m Olivia åt och tyckte det var riktigt gott. Hon som inte brukar tycka om någonting med köttfärs, förutom lasagne. Jättekul, därför lär den här maträtten återkomma på vårt middagsbord. Vi åt pasta till biffarna den här gången.

Vår stora stekplatta är trasig så vi anväder en mellanplatta och stekpanna så vi delade köttfärsen i två delar och stekte två omgångar istället. Dessutom kokade jag såsen i en kastrull bredvid för att på så sätt kunna hålla första omgångens biffar varma. Jag använde krossade tomater med chili så jag kryddade inte så mycket extra.