Jag, Olivia och Isak har köpt nya mobiltelefoner. Vi har alla köpt likadana och det är rätt bra för då kan vi hjälpa varandra med att hitta saker och ting. För mig som har haft en jättegammal modell utan kamera och utan möjlighet att ta emot mms är det här ett stort framsteg. Nu gäller det bara att lära sig använda alla finesser.
Middagen igår blev en ris- och kasslergratäng av rester. Visst kommer ni ihåg att använda era rester så att vi hjälps åt att minska matsvinnet.
Ris- och kasslergratäng
färdigkokt ris för 4 personer
400 g kassler el liknande
1 purjolök
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 dl chilisås
1 tsk salt
2 krm peppar
2 dl riven ost
Strimla kasslern. Skölj och strimla purjolöken.
Fräs kassler och purjolök i olja i en stekpanna. Häll över krossade tomater. Tillsätt chilisås, salt och peppar.
Häll riset i en lätt smord ugnssäker form.
Fördela den röda röran ovanpå och strö över riven ost.
Gratinera i 250°C, ca 10 min om ris och sås är varmt. Annars gratinerar du i 200 grader 20-25 minuter så att allt hinner bli genomvarmt.
Jag hade kvar ris från en tidigare middag som jag använde dessutom hade jag kvar bacon från potatisvåfflorna och en bit kassler i frysen som behövde ätas upp. Den här gratängen perfekt för lite matrensning.
torsdag 25 augusti 2011
Rolig läsning en dag för sent
Måndag och tisdag var jag hemma med Ida som var sjuk. Varje dag när posten kom hoppades jag att jag skulle få någon rolig tidning, det brukar ju vara dags för det i slutet av månaden. Det är så mysigt att ta en kopp te och bläddra i recepttidningar och få inspiration och planera. Men ingen tidning dök upp förrän igår, dvs en dag för sent. Igår var jag tillbaka på jobbet och hade fullt upp när jag kom hem så nu får det bli helgläsning istället.
Är det någon som har hunnit hitta nå intressant recept i nån av tidningarna, så kan ni ju tipsa! Det här senaste numret av Laga lätt innehåller bara vegetariska recept. Jag tycker det ska bli spännande att se för vi är lite dåliga på att äta vegetariskt. Men jag skyller det på mina barns allergier, fast det kanske är okunskap. Men jag skulle gärna göra zucchinibiffar eller liknande, men då är det ägg i. Är det nån som har ett ägg- och sojafritt recept på vegetariska biffar?
Är det någon som har hunnit hitta nå intressant recept i nån av tidningarna, så kan ni ju tipsa! Det här senaste numret av Laga lätt innehåller bara vegetariska recept. Jag tycker det ska bli spännande att se för vi är lite dåliga på att äta vegetariskt. Men jag skyller det på mina barns allergier, fast det kanske är okunskap. Men jag skulle gärna göra zucchinibiffar eller liknande, men då är det ägg i. Är det nån som har ett ägg- och sojafritt recept på vegetariska biffar?
tisdag 23 augusti 2011
Ajvar-gryta
Ännu en dag hemma med krasslig Ida. Hon har ingen feber, men hostar lite grann och framför allt har hon lite tungt att andas. Dessutom är hon otroligt trött och orkar inte hålla sig pigg och glad en hel dag. Jag räknar med att hon blir ännu gnälligare ikväll än hon var igår för i natt har vi varit vakna i två omgångar och varje gång var vi nog vakna ungefär två timmar. Eftersom storbarnen skulle till skolan i morse blev det inte sovmorgon heller.
Snart börjar älgjakten så det är hög tid att tömma frysen på fjolårets kött. Eftersom jag var hemma även igår hade jag tid att koka en köttgryta till gårdagens middag. Jag passade även på att koka lingonsylt till dagens middag - potatisvåfflor. Så då blev jag även av med en påse lingon från frysen. De kommande två veckorna måste jag ha en ordenlig frysrensning om vi ska ha plats med nå älgkött.
Ajvar-gryta
6 hg grytbitar
1 msk grillkrydda
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
0,5 chili
0,75 dl ajvar relish
2 morötter
Blanda mjöl och grillkrydda i en plastpåse. Lägg i köttet och blanda runt.
Skala och dela löken. Ta bort hinnor och kärnor från chilin, hacka fint. Skala och skiva morötterna.
Bryn kött och lök i en stekgryta.
Häll på krossade tomater, vatten, ajvar relish och chili.
Koka i ca 1 timme. Tillsätt morötterna så att de får koka med de sista 20 minuterna (lite beroende på storleken på skivorna).
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris.
En smakrik köttgryta som inte behövde kryddas så mycket mer än med ajvar. Jag och Olivia åt av blomkålsriset som vi hade kvar från i fredags, de övriga åt vanligt ris.
Snart börjar älgjakten så det är hög tid att tömma frysen på fjolårets kött. Eftersom jag var hemma även igår hade jag tid att koka en köttgryta till gårdagens middag. Jag passade även på att koka lingonsylt till dagens middag - potatisvåfflor. Så då blev jag även av med en påse lingon från frysen. De kommande två veckorna måste jag ha en ordenlig frysrensning om vi ska ha plats med nå älgkött.
Ajvar-gryta
6 hg grytbitar
1 msk grillkrydda
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1,5 dl vatten
0,5 chili
0,75 dl ajvar relish
2 morötter
Blanda mjöl och grillkrydda i en plastpåse. Lägg i köttet och blanda runt.
Skala och dela löken. Ta bort hinnor och kärnor från chilin, hacka fint. Skala och skiva morötterna.
Bryn kött och lök i en stekgryta.
Häll på krossade tomater, vatten, ajvar relish och chili.
Koka i ca 1 timme. Tillsätt morötterna så att de får koka med de sista 20 minuterna (lite beroende på storleken på skivorna).
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris.
En smakrik köttgryta som inte behövde kryddas så mycket mer än med ajvar. Jag och Olivia åt av blomkålsriset som vi hade kvar från i fredags, de övriga åt vanligt ris.
måndag 22 augusti 2011
Matsedel v.34 aug 2011
Då är skolåret 2011/2012 igång och både Olivia och Isak är nöjda med klasskompisar och lärare, än så länge i alla fall. Eftersom Isak började fyran bytte han även skola så jag följde honom idag men allt verkade bra så jag var där bara i ca en halvtimme. Sen åkte jag hem till en krasslig Ida. Men hon är på bättringsväg och väldigt rastlös och vill bli aktiverad hela tiden. Vi bakade en omgång blåbärsbullar när vi ändå var hemma idag. Så när Olivia kom hem från skolan luktade det nybakat och hon fick bullar till mellis. Inte varje dag det är så mysigt när hon kommer hem. Isak ville gå fritids trots att jag var hemma och det är ju bra att han trivs där.
Eftersom förra veckan var en katastrof ur ett matlagningsperspektiv sett har jag nu försökt planera veckans middagar i förväg.
Matsedel v.34 aug 2011
Må: Ajvar-gryta och ris
Ti: Potatisvåfflor, bacon och lingonsylt
On: Fisk och potatis
To: Ris- och kasslergratäng
Fr: Grillad kyckling och pommes frites
Lö: Köttfärs- och sparrispaj
Sö: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger och egen färskpotatis
Märkte precis att vi har slut lingonsylt så då är det bästa att jag kokar ny så vi har till morgondagens potatisvåfflor.
Dagens blåbärsbullar.
Ida valde formar och valde då stora muffinsformar.
Hon tyckte de var så rosa och fina.
Matsedel v.34 aug 2011
Må: Ajvar-gryta och ris
Ti: Potatisvåfflor, bacon och lingonsylt
On: Fisk och potatis
To: Ris- och kasslergratäng
Fr: Grillad kyckling och pommes frites
Lö: Köttfärs- och sparrispaj
Sö: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger och egen färskpotatis
Märkte precis att vi har slut lingonsylt så då är det bästa att jag kokar ny så vi har till morgondagens potatisvåfflor.
söndag 21 augusti 2011
Bounty-cupcakes
I dag har vi röjt och städat upp i tvättstugan och nya förrådet, som har agerat byggförråd ett bra tag. Vi har packat bort alla elgrejer och verktyg till att sätta kakel, för nu dröjer det nog ett tag till vi måste använda de grejerna igen. I övrigt har vi mest tagit det lugnt för Ida är krasslig och har nu tyvärr även fått problem med andningen så ikväll åker vi nog till sjukhuset så att hon få inhalera ventoline eller liknande. Om hon får inhalera ordentligt hoppas vi att hon får sova hela natten utan problem. Men jag tycker det är hemskt att det ska kosta 250 kr för att få en god natts sömn. (Rättelse: det kostade 270kr) Barn och kanske framför allt astmatiker borde ha gratis akutvård tycker jag. Nu kommer Ida och vill att jag ska skriva att hon och pappa har myst i tv-soffan.
Jag ska även försöka hinna göra en matlista för veckan så att det inte blir lika tråkiga middagar som förra veckan. Ikväll blir det tacos och det var riktigt länge sedan vi åt det, så även jag har hunnit bli sugen på det.
Bounty-cupcakes
1 dl kokosflingor
75 g mörk choklad
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0.75 dl kokosmjölk
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2.5 msk kakao
1.5 msk kallt kaffe
6 st bountystänger eller 12 st kokosbitar från lösviktsgodis
Glaze
250 g mörk choklad
1.5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost
Kokos till garnering
Cupcakes
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten.
Rör ner smält choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Halvera bountystängerna och stick ner en halva i varje muffins.
Grädda dem i mitten av ugnen i 175 grader cirka 12-13 minuter.
Låt svalna.
Glaze
Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under mixning.
Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”.
Spritsa glazen över cupcakesen.
Garnera med kokos.
Jag lät glazen stå för länge innan jag spritsade den så den blev väldigt hård och svårspritsad. Jag struntade i att garnera med kokos eftersom vi var så fikasugna :) Riktig goda cupcakes, framför allt glazen. Om man äter cupcakes med sked så var det lite svårt att äta bountybiten i mitten. Det hade blivit lika gott utan den (säger jag som inte är så jätteförtjust i Bounty). När man ska baka dessa kan det vara bra att planera in en middag med kokosmjölk så att man slipper hälla ut det som blir kvar i burken.
Jag ska även försöka hinna göra en matlista för veckan så att det inte blir lika tråkiga middagar som förra veckan. Ikväll blir det tacos och det var riktigt länge sedan vi åt det, så även jag har hunnit bli sugen på det.
Bounty-cupcakes
1 dl kokosflingor
75 g mörk choklad
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0.75 dl kokosmjölk
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2.5 msk kakao
1.5 msk kallt kaffe
6 st bountystänger eller 12 st kokosbitar från lösviktsgodis
Glaze
250 g mörk choklad
1.5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost
Kokos till garnering
Cupcakes
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten.
Rör ner smält choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Halvera bountystängerna och stick ner en halva i varje muffins.
Grädda dem i mitten av ugnen i 175 grader cirka 12-13 minuter.
Låt svalna.
Glaze
Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under mixning.
Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”.
Spritsa glazen över cupcakesen.
Garnera med kokos.
Redo för ugnen med en kokoschokladbit i varje muffins.
Getingbo modell större
God morgon på er. Hoppas ni har en bra helg och laddar batterierna inför en ny arbetsvecka. Igår hade vi en trevlig kväll då vi åt surströmming och till efterrätt hade vi bounty-cupcakes. Recept kommer senare!
Förra helgen när vi fortfarande hade det soligt och varmt kunde vi knappt sitta ute för det var så mycket getingar. Nu har vi hittat boet och det var inget litet bo, inte konstigt att vi hade så mycket getingar.
Hörde på tv:n att det är ett geting-år i år eftersom vi har haft så varmt så har det varit tacksamt för getingar. Det var inte så kul att höra att det kommer finnas många getingar även nästa år pga årets värme. Fast vi får väl glädjas åt att vi knappt har sett en mygga i år, eftersom myggor inte tycker om när det blir för varmt och torrt.
Förra helgen när vi fortfarande hade det soligt och varmt kunde vi knappt sitta ute för det var så mycket getingar. Nu har vi hittat boet och det var inget litet bo, inte konstigt att vi hade så mycket getingar.
Bild tagen genom fönstret, för jag vågade inte gå ut.
Det var getingar överallt.
Det beiga bredvid den rosa filten i det vita skåpet är alltså getinboet.
Ser nästan ut som två bo, ett nere i skåpet och ett uppe på kanten.
Kanske svårt att se, men jag lovar det är stort!
lördag 20 augusti 2011
Blomkålsris
Ida är fortfarande täppt i näsan men har ändå kunnat sova bra i natt. Enligt mig vaknade hon dock alldeles för tidigt, hade varit skönt med lite sovmorgon nu när det är lördag. Efter att ha regnat några dagar så verkar det vara uppehåll idag, men det är mulet och blåsigt. Sommaren tog slut fort! Nu ska jag äta frukost sen ska jag sätta igång med städningen på en gång så att jag hinner med att göra nå roligt idag också. Vad har ni för lördagsplaner?
Till gårdagens currybiff åt jag blomkålsris istället för vanligt ris och det var jättegott. När man undviker kolhydrater kan det vara svårt att få upp den goda såsen, potatis och ris är ju suveränt till att suga upp sås. Men det här blomkålsriset fungerar precis lika bra till det som vanligt ris.
Blomkålsris
1 blomkålshuvud
vatten
Koka upp vatten i en kastrull (eller i en vattenkokare och häll sedan över i en kastrull).
Skölj blomkålshuvudet ordentligt i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen.
Riv blomkålshuvudet på den grova sidan, på rivjärnet (riv både buketterna och stammen).
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet.
Låt dem ligga i det kokande vattnet i ca 20 sekunder.
Häll av i ett durkslag. Servera direkt.
Oväntat gott! Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger. Undra om man kan göra broccoliris också? Nu hade vi en ganska stark sås, men annars kan jag tänka mig att det vore gott att salta "riset" lite.
Till gårdagens currybiff åt jag blomkålsris istället för vanligt ris och det var jättegott. När man undviker kolhydrater kan det vara svårt att få upp den goda såsen, potatis och ris är ju suveränt till att suga upp sås. Men det här blomkålsriset fungerar precis lika bra till det som vanligt ris.
Blomkålsris
1 blomkålshuvud
vatten
Koka upp vatten i en kastrull (eller i en vattenkokare och häll sedan över i en kastrull).
Skölj blomkålshuvudet ordentligt i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen.
Riv blomkålshuvudet på den grova sidan, på rivjärnet (riv både buketterna och stammen).
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet.
Låt dem ligga i det kokande vattnet i ca 20 sekunder.
Häll av i ett durkslag. Servera direkt.
Oväntat gott! Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger. Undra om man kan göra broccoliris också? Nu hade vi en ganska stark sås, men annars kan jag tänka mig att det vore gott att salta "riset" lite.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)