Puh nu är vi rätt trötta och längtar efter tv-soffan, men det är lite kvar att göra innan vi kan lägga oss och vila.
Idag har vi målat huset ett första varv, tack o lov har vi haft hjälp. För att de ska vilja komma tillbaka imorgon har vi bjudit på mat och dryck lite då och då. Vi började med frukost, sen blev det kycklingkebabrulle till lunch, vaniljsockerkaka till fika och grillade revbensspjäll till middag. Nu ska vi duka bort och sen ska jag förbereda morgondagens måltider innan jag ska viiiiila.
fredag 12 augusti 2011
torsdag 11 augusti 2011
Enkel rödavinbärspaj
Idag på eftermiddagen var jag och Ida till förskolan och hälsade på en sväng inför måndagen då hon börjar på riktigt. Hon var lite blyg och försiktig från början men sen var hon som vanligt och det blir nog inga problem på måndag. Vi börjar med sovmorgon och tidig hemgång på måndag för resten av veckan blir det ganska långa dagar för henne. Imorgon ska jag leta fram extrakläder, galonkläder och stövlar som vi ska ta med till förskolan.
Isak frågade om jag kunde baka en paj om han plockade röda vinbär och ett sånt erbjudande kunde jag ju inte tacka nej till. Isak var så himla duktig och plockade över 1 liter vinbär. Jag gjorde en superenkel paj av hälften av bären.
Enkel rödavinbärspaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 krm bakpulver
6 dl röda vinbär
ev. 1-2 msk socker på bären
Smält smöret. Blanda i samtliga torra ingredienser i det smälta smöret. Rör ihop degen snabbt.
Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter.
Häll på bären och sockra dem lätt om det behövs.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225°C ca 20 minuter.
Låt svalna och servera med grädde, vaniljsås eller glass.
Det här var en av de enklaste pajerna jag gjort och god var den dessutom. Jag sockrade bären med drygt 0,5 msk strösocker. Pajen var lite sur men det är bara gott tycker jag, dessutom mildras det sura med grädde, vaniljsås eller glass.
Isak frågade om jag kunde baka en paj om han plockade röda vinbär och ett sånt erbjudande kunde jag ju inte tacka nej till. Isak var så himla duktig och plockade över 1 liter vinbär. Jag gjorde en superenkel paj av hälften av bären.
Enkel rödavinbärspaj
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 krm bakpulver
6 dl röda vinbär
ev. 1-2 msk socker på bären
Smält smöret. Blanda i samtliga torra ingredienser i det smälta smöret. Rör ihop degen snabbt.
Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter.
Häll på bären och sockra dem lätt om det behövs.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225°C ca 20 minuter.
Låt svalna och servera med grädde, vaniljsås eller glass.
Innan gräddning
Kycklingtacolasagne
Var är solen? Jag vill ha lite sol och värme mina sista semesterdagar, men det verkar hopplöst. Det är grått, kallt och tråkigt ute. Fast ska man se det positivt så har man ju tid till att vara inne och städa nu.
Igår gjorde jag en kycklingtacolasagne och eftersom tacos och kyckling är favoritmat hos barnen förmodade jag att de skulle tycka om middagen. Men eftersom Olivia åkte på yoga, Isak for på bio och Ida kände sig hängig så slutade det med att inga barn åt av maten.
Kycklingtacolasagne
500 g kycklingfilé
1 bukett färsk broccoli
1 röd paprika
1 påse taco kryddmix
ev. 1 tsk spiskummin
ev. 0,5 tsk chilipeppar
ev. 0,5 tsk salt
1,5 dl vatten
2 dl lättcrème fraiche
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk
6-8 lasangeplattor
riven ost
Skär kycklingen i strimlor. Skär broccolin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Stek kyckling och grönsaker i lite olja i 5 minuter.
Tillsätt tacokryddan och vatten. Krydda ev. med mer spiskummin, chilipeppar och salt.
Rör i crème fraiche, ost och mjölk. Koka upp.
Täck botten på en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med ett lager av kycklingröran. Lägg på ett lager av lasangeplattor. Varva två lager med röra och plattor. Avsluta med röra och strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen i 175 grader ca 30 minuter.
Det här var enkelt att tillaga och gott att äta och det var så himla gott med broccoli som vi äter alldeles för sällan. Att den dessutom var lokalt odlad och färsk gjorde den ju extra god. Jag tyckte det smakade för lite med en påse kryddmix och ville inte öppna en ny påse så jag kryddade extra med spiskummin, chilipeppar och salt.
Igår gjorde jag en kycklingtacolasagne och eftersom tacos och kyckling är favoritmat hos barnen förmodade jag att de skulle tycka om middagen. Men eftersom Olivia åkte på yoga, Isak for på bio och Ida kände sig hängig så slutade det med att inga barn åt av maten.
Kycklingtacolasagne
500 g kycklingfilé
1 bukett färsk broccoli
1 röd paprika
1 påse taco kryddmix
ev. 1 tsk spiskummin
ev. 0,5 tsk chilipeppar
ev. 0,5 tsk salt
1,5 dl vatten
2 dl lättcrème fraiche
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk
6-8 lasangeplattor
riven ost
Skär kycklingen i strimlor. Skär broccolin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
Stek kyckling och grönsaker i lite olja i 5 minuter.
Tillsätt tacokryddan och vatten. Krydda ev. med mer spiskummin, chilipeppar och salt.
Rör i crème fraiche, ost och mjölk. Koka upp.
Täck botten på en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med ett lager av kycklingröran. Lägg på ett lager av lasangeplattor. Varva två lager med röra och plattor. Avsluta med röra och strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen i 175 grader ca 30 minuter.
Det här var enkelt att tillaga och gott att äta och det var så himla gott med broccoli som vi äter alldeles för sällan. Att den dessutom var lokalt odlad och färsk gjorde den ju extra god. Jag tyckte det smakade för lite med en påse kryddmix och ville inte öppna en ny påse så jag kryddade extra med spiskummin, chilipeppar och salt.
onsdag 10 augusti 2011
Toppits produkter
Igår hade jag en trevlig kväll med gamla tjejkompisar. Vi bjöds på god mat; till förrätt var det löjromsbomb, sen blev det grillad kyckling- och fläskfilé och till efterrätt var det (som alltid när vi ses) kladdkaka. Tyvärr var det inte lika kul att komma hem då jag möttes av en magsjuk och hängig Ida. Men natten har varit lugn så det var nog nån snabbvariant hon hade eller så hade hon fått i sig något olämpligt.
Jag har fått hem en produktpåse från Toppits med en massa olika produkter som ska bli spännande att få prova. När man lagar mycket mat och bakar en hel del så går det mycket av dessa produkter och i dessa grilltider använder vi aluminumfolie oftare än på vintern.
De produkter jag är mest nyfiken på är Quick-Tops och 3D bakplåtspapper.
Quick-Tops är plasthättor, med resår längst ner, som man kan sätta över vanliga skålar. Bakplåtspappret med 3D-struktur gör att det kommer in luft under bakverken och mindre risk att något fastnar. Spännande!
Jag har fått hem en produktpåse från Toppits med en massa olika produkter som ska bli spännande att få prova. När man lagar mycket mat och bakar en hel del så går det mycket av dessa produkter och i dessa grilltider använder vi aluminumfolie oftare än på vintern.
De produkter jag är mest nyfiken på är Quick-Tops och 3D bakplåtspapper.
Quick-Tops är plasthättor, med resår längst ner, som man kan sätta över vanliga skålar. Bakplåtspappret med 3D-struktur gör att det kommer in luft under bakverken och mindre risk att något fastnar. Spännande!
tisdag 9 augusti 2011
Röda vinbär
Nu när de röda vinbären hänger röda och fina på buskarna tänkte jag tipsa om några goda recept med röda vinbär. Har ni andra favoriter så tipsa gärna! Vi har en jättestor buske med många och stora bär på som vi knappt hinner ta hand om.
En god paj som blir lika bra med färska som frysta vinbär är den här som är både mjölk- och äggfri.
En annan god paj är den här krämiga vinbärspajen, men den innehåller både ägg och mjölkprodukter.
En av mina stora laster är rostade mackor med ost och marmelad och en favoritkrydda är kardemumma så den här rödavinbärsmarmeladen smaksatt med kardemumma finns ofta hemma hos oss.
En god paj som blir lika bra med färska som frysta vinbär är den här som är både mjölk- och äggfri.
En annan god paj är den här krämiga vinbärspajen, men den innehåller både ägg och mjölkprodukter.
Till höger: Rödavinbärsmarmelad med kardemumma
Något annat som är enkelt och gott är att plocka in lite vinbär, lägga i en djuptallrik, sockra något och hälla på lite mjölk, sen är det bara äta och njuta
Oatly havregurt
Jag har skrivit om Oatlys havregurt tidigare. Men jag känner att jag måste tipsa om den igen så att inga mjölkallergiker missar den. Isak som är mjölkallergisk, dvs han tål inte mjölkprotein, älskar havregurt framför allt den med jordubbssmak. Den är perfekt till lunch varma sommardag, till frukost, kvällsfika eller som mellanmål. Den har räddat oss många gånger när Isak kommer hungrig och det är länge kvar till middag eller här han kommer hem vrålhungrig efter en hockeyträning.
Oatly har många bra produkter i sitt sortiment att använda istället för mjölkprodukter. Extra bra är att de är havrebaserade istället för gjorda på soja. Det sägs att om man använder för mycket sojaprodukter till mjölkallergiska barn riskerar man att de blir allergiska mot soja också eftersom sojaprotein och mjölkprotein är så lika varann.
Viktigt att tänka på är att mjölkallergiker INTE kan äta laktosfria produkter eftersom de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter.
Finns i två smaker, naturell och jordgubb.
Viktigt att tänka på är att mjölkallergiker INTE kan äta laktosfria produkter eftersom de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter.
måndag 8 augusti 2011
Jordgubbs- och rabarbersylt
I dag vaknade jag av ett konstigt ljud som jag inte har hört på länge - regn mot fönstret. Regnet öser ner och det blåser riktigt mycket. Jag som har semester en vecka till hoppas att sommaren återvänder snarast. I dag fyller mamma år så vi ska dit på kalas, tyvärr blir det att kalasa inomhus.
Jordgubbar och rabarber passar utmärkt ihop både i paj och i sylt. Har ni inte provat så gör det!
500 g jordgubbar
500 g rabarber
700 g socker
Rensa och skölj jordgubbarna. Dela de stora bären.
Skölj och skär rabarbern i småbitar.
Varva jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull. Låt stå och safta sig en stund.
Hetta upp långsamt och låt sylten koka försiktigt 15-20 minuter.
Skaka och vrid grytan under kokningen så att sylten blir jämnt upphettad.
Skumma väl när sylten är färdigkokt.
Om man vill ha en fastare sylt kan man byta ut en del av sockret mot syltsocker. Jag brukar byta ut ungefär en fjärdedel. Tar man för mycket syltsocker blir det för fast konsistens tycker jag. Den blev lite väl söt den här sylten tycker jag, nästa gång minskar jag något på sockret.
Jordgubbar och rabarber passar utmärkt ihop både i paj och i sylt. Har ni inte provat så gör det!
Sommargott - fil med en klick sylt.
Jordgubbs- och rabarbersylt500 g jordgubbar
500 g rabarber
700 g socker
Rensa och skölj jordgubbarna. Dela de stora bären.
Skölj och skär rabarbern i småbitar.
Varva jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull. Låt stå och safta sig en stund.
Hetta upp långsamt och låt sylten koka försiktigt 15-20 minuter.
Skaka och vrid grytan under kokningen så att sylten blir jämnt upphettad.
Skumma väl när sylten är färdigkokt.
Om man vill ha en fastare sylt kan man byta ut en del av sockret mot syltsocker. Jag brukar byta ut ungefär en fjärdedel. Tar man för mycket syltsocker blir det för fast konsistens tycker jag. Den blev lite väl söt den här sylten tycker jag, nästa gång minskar jag något på sockret.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)