söndag 1 maj 2011

Tårtkalas och kungligt bröllop i Storbritannien

Imorgon fyller pappa år men vi ska fira honom redan idag då alla är lediga. I present av mig får han tårtor och bulla. Jag har bakat tre saker med helt olika smaker. Men var och en är med en av pappas favoritsmaker. Vad det är avslöjar jag inte än, men recept kommer så småningom.

I fredags var det kungligt bröllop i Storbritannien men då hann jag inte göra någon tårta att fira med. Istället garnerade jag dagens tårta för att hedra prins William och hans Kate.
Tårta garnerad med blåbär, hallon och grädde.
Men vad är det för smak på tårtan?

lördag 30 april 2011

Grillspett på Valborg

Idag är det Valborgsmässoafton och traditionsenligt har vi grillat här hemma och sen gått ner till älven och tittat på fackeltåg och majbrasa och hört en manskör sjunga "Vintern rasat....". En ganska lugn och behaglig kväll. Barnen är nöjda med att vara vid majbrasan och springa omkring med sina kompisar i ungefär en timme sen vill även de gå hem till värmen.

Ida var på sitt första barnkalas idag då hennes dagiskompis Amanda fyllde 5 år. Det var fika, lekar och fiskdamm. Amanda ville ha ett maskeradkalas så de som ville fick klä ut sig, så Ida hade sin Spanien-klänning på sig och var såå nöjd. Till sommaren är det nog dags för Ida att själv få ha ett barnkalas för första gången. På tal om kalas så ska vi fira pappa imorgon fast han fyller år på måndag. Så i dag har jag tillverkat två pappa-tårtor i present till honom.

Dagens grillmiddag blev grillspett som vi åt med pommes frites, sallad och bearnaisesås.
Grillspett
2 kycklingfiléer
0,5 dlthaichilisås
1-2 msk soja
1-2 msk olja
6 hg fläskytterfilé
2 msk balsamvinäger
2 msk soja
2 msk olja
1-2 vitlöksklyftor
0,5 tsk sambal oelek
köttbullar
skivad ananas
röd paprika
champinjoner

Dela kycklingen och fläskytterfiléen i bitar.
Blanda ihop thaichilisås, soja och olja i en påse. Sätt ner kycklingbitarna och låt marinera i minst en timme.
Blanda ihop balsamvinäger, soja, olja, pressad vitlök och sambal. Sätt ner fläskytterfilébitarna och låt marinera i minst en timme.
Lägg grillpinnar av trä i blöt.
Dela paprika, ananas och champinjoner.
Trä upp kyckling, kött, köttbullar, paprika, ananas och champinjoner på spett och grilla.
Grillspetten innan grillning
Detta använde vi idag men grillspett går ju att variera hur mycket man vill. Korv kan vara gott och zucchini använder jag ofta. Champinjonerna var dock inte så populära idag. Grillad ananas och kyckling är en god kombination.

fredag 29 april 2011

Tjocka grillade revbensspjäll med amerikansk glaze

Nu är det fredagkväll och som vanligt på fredagkvällar är jag trött. Ska bara skriva det här inlägget sen ska jag gå och sova. Man blir ju inte piggare av att höra Idas snarkningar. Har ni sett det engelska kungliga bröllopet? Jag såg lite på eftermiddagen, kul att se lite kändisar och fina klänningar...och alla hattar. Var lite sugen på att baka en bröllopstårta till efterrätt. Men det hann jag inte med för vi åkte och tittade på kakel och klinker istället.

När jag var och helghandlade hade de tjocka revbensspjäll riktigt billigt så jag köpte 2 kg som vi grillade ikväll. För att det skulle gå lite fortare på grillen kokade jag dem först i ca 40 minuter.
Tjocka grillade revbensspjäll med amerikansk glaze
2 kg tjocka revbensspjäll
1 msk salt
1,5-2 liter vatten
10 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 morötter
3 vitlöksklyftor
Glaze:
2 dl passerade tomater
0,5 dl worcestershiresås
0,5 dl sirap
2 tsk paprikapulver
2 krm chilipeppar
2 vitlöksklyftor

Lägg spjället i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg i salt, peppar, lagerblad, delade vitlöksklyftor och skivade morötter. Koka upp.
Låt sjuda på svag värme under lock i 30-45 minuter, beroende på tjocklek.
Ta upp spjällen och låt dem svalna.
Glaze:
Blanda samman passerade tomater, worcestershiresås, sirap, paprikapulver och chilipeppar. Pressa ner vitlöken.
Skär upp spjället så att varje bit har ben i sig.
Pensla med glaze.
Grilla spjällen runt om, långt från glöden. Pensla ev. med mer glaze under grillning och före servering. Grillningen tar inte så lång tid när man först har kokat spjällen. Det tar ca 10 minuter men är beroende på hur länge man kokade dem och hur stora bitar man har.
 
Vill man kan man grilla hela spjället och dela det i portionsbitar efter grillning. Men vi tycker det är gott med glaze och grillyta runt hela biten. Har man ingen grill kan man ugnssteka spjällen istället genom att lägga revbenen på ett galler i en långpanna med benen uppåt. Stek i 275° i ca 20 minuter. Vänd och pensla med glaze. Stek i ca 10 minuter till. Pensla med mera glaze före servering.
 
Det här var riktigt gott och alla åt hur mycket som helst. Revbensspjäll kommer definitivt att ligga på grillen fler gånger i sommar. I dag åt vi det tillsammans med grillad sparris, sallad och chili-bearnaise. En riktig höjdarmåltid.

tisdag 26 april 2011

Ros-kakform

Jag älskar köpa nya saker till köket, trots att jag har fullt tillräckligt. Mitt senaste inköp är en ny sockerkaksform som har formen av en ros. Blev fint att göra en sockerkaka i den, kanske lite svårt att se på bild. Jag gjorde en kanelbullesockerkaka som är en av mina favorit-sockerkakor.
Det bruna är kanel och inte bränt:)
Fat från Mateus.

Formad som en ros

Den var inte svår att smörja trots mönstret.

I morse spöregnade det här och jag trodde det fina vädret för över för ett tag. Men efter nån timme kom solen fram och det blev kanonvädet igen. Tyvärr är man inte ledig nu när vardagen är här igen så det blir till att sitta på kontorsstolen och njuta av vädret genom fönstret. Nu är det bara fyra dagar till nästa fest - valborg! Vad gör ni då? Är ni vid nån majbrasa? Grillar ni? Eller är det bara en vanlig lördag för er? Vi brukar grilla till middag och sen gå och titta på en majbrasa här i området där många av barnens kompisar också brukar vara. Efter en stund där brukar de vara rätt nöjda och vi kan gå hem. Efter att äntligen ha fått i ordning i källaren kanske vi premiäreldar i öppna spisen.

Jag har tagit upp röda vinbär från frysen så nu ska jag göra en omgång rödavinbärsmarmelad med kardemumma.

måndag 25 april 2011

Blåbärscheesecake med chokladbotten

Idag tog vi ledigt från källarjobbet, istället förberedde vi oss för den kommande arbetsveckan. Jag hade gärna haft en veckas påsklov att se fram emot. Vi var på påsklunch hos mina föräldrar med syrran och hennes familj. Efter det följde mamma med hem till oss och rensade lite snabbt i rabatten för att få bort allt snömögel som jag förmodligen är allergisk mot. När vi smorde upp cyklarna och letade fram cykelhjälmarna märkte vi att Olivias cykel var en aning för liten. Hon har tjatat om att hon vill ha en kärringcykel som hon kallar det. Var inte sugen att köpa en ny cykel för flera tusen igen så vi kollade Blocket och hade sån tur att det precis hade kommit in annons på en gammal cykel, precis sån som Olivia ville ha, till bra pris. Nu har vi gjort två jättefynd på Blocket under påsk.

Jag hade lite svårt att bestämma vad jag skulle göra för påsktårta i år. Som vanligt var jag sugen på choklad, men ville inte göra en vanlig chokladtårta. Var lite sugen på en cheesecake med bär, men tycker ofta att digestivebotten blir för smulig och tråkig. Därför gjorde jag en chokladbotten istället. Det blev en väldigt mastig cheesecake som räcker till många. Vi åt den efter lördagens påskbuffé, jag tog en stor bit i solen igår och vi åt den till efterrätt till dagens påsklunch.
Vill man ha en mer lila kaka så vispar man sönder blåbären mer.
Men jag tycker det är gott och fint med hela bär också.
Blåbärscheesecake med chokladbotten
Chokladbotten:
115 g smör
115 g mörk choklad
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
Blåbärscheesecake
450 g Philadelphia ost
200 g blåbär
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker
Crème fraiche-topping
2 dl creme fraiche
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Chokladbotten:
Smörj och bröa en rund form.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme och under flitig omrörning tills blandningen är slät.
Vispa ägg och socker ordentligt.
Tillsätt mjölk och chokladsmöret, vispa.
Vänd ner mjölet och blanda tills smeten är slät.
Häll smeten i formen.
Grädda långt ner i ugnen i 180 grader i ca 20 min.
Ta kakan ur ugnen och gör i ordning resten.
Blåbärscheesecake:
Kör alla ingredienserna i matberedare eller med elvisp till en jämn smet. Häll i formen.
Grädda i nedersta delen av ugnen 25-30 min.
Crème fraiche-topping:
Blanda ihop ingredienserna och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min.
Låt kakan sedan stå över natten i kylskåp.
Servera gärna en klick vispad grädde till.

Eftersom jag hade sån beslutsångest vad jag skulle göra för påsktårta hann den bara stå kallt några timmar. Den var god men lite lös i konsistensen. Dagen efter var den mycket bättre. Jag hade gärna haft lite kladdigare chokladbotten så nästa gång tar jag lite mindre mjöl och hoppas att den inte blir för kladdig. Blåbär och choklad är en sån bra kombination och jag är väldigt nöjd med mitt cheesecake-experiment. Hallon passar också bra till choklad så jag kommer nog prova det framöver också.

söndag 24 april 2011

Matjessill i glas

Idag har vi fortsatt jobba i källaren. Vi har tömt vårt blivande sovrum som har agerat förråd i över ett års tid. När det var tömt började Leif lägga in klickgolvet som vi fyndade i onsdags. Jag har haft sån beslutsångest vad vi ska ha för golv där inne. Eftersom det är i en källare är det bästa att ha klinker, men det kändes lite hårt i ett sovrum. De gånger vi har varit inne på trägolv har jag inte kunnat bestämma vilket träslag och färg jag föredrar. Nu blev det valnöt, det var en annons på blocket för kanonpris så då slog vi till. Nu slipper jag ta ett beslut :)

Till påskbuffén igår gjorde jag en matjessill-blandning som jag serverade i glas.
Matjessill i glas
1 burk hela matjesfiléer, (200 g)
4 st potatisar, kokta kalla
0,5 st rödlök
1 dl ättiksgurka
2 dl gräddfil
0,5 dl hackad dill
0,5-1 tsk rivet citronskal

Låt sillen rinna av och skär den i små bitar. Skala potatisen och skär i små bitar. Skala och hacka löken.
Blanda gräddfil, dill och citronskal.
Varva sill, potatis, lök, gurka och sås i glas.
Avsluta med en klick sås och lite hackad lök. Ställ glasen i kylen fram till servering och garnera med dill och citron.

En god och lite annorlunda sillblandning som alla vuxna uppskattade. Jag gjorde 6 st småglas och det tyckte jag blev rätt lagom på ett buffébord med många rätter.
Ida provgår vårt nya valnötsgolv i blivande sovrummet.
Väggfärgen heter Strand och är brunare i verkligheten än på kortet.

lördag 23 april 2011

Påskmiddag 2011

Nu är vi ordentligt mätta efter årets påskbuffé som jag och mamma hade hjälpts åt med.
Det fanns löksill, senapsill, matjessill i glas, laxtårta, gravad lax, ägghalvor, potatis, räkor, löjrom, avokado, sallad, rostbiff och bönröra i glas, rostbiff, ugnslax, romsås, kycklingklubbor, köttbullar, melon och serranoskinka, sallad, gurkstavar, päron, ost och kex, tunnbröd och hårdbröd. Det fanns förmodligen mer som jag har glömt bort:)

Vi började kvällen med att barnen fick leta påskägg som påskharen hade lämnat i trädgården.
Isak hittar sitt ägg i svartvinbärsbusken.

Ida hittar sitt ägg i schersminen...

...och i ägget låg pengar och godis.

Man blir aldrig för stor för påskägg, eller hur?

Efter maten tog vi en kort promenad för att orka äta påsktårtan som i år var en blåbärscheesecake med chokladbotten.

Ida har redan somnat och jag tror att jag snart ska göra henne sällskap. Jag vaknade redan klockan fem i morse och kunde inte somna om. Det hör inte till vanligheterna att jag har problem att sova:) Imorgon fortsätter vi jobba i källaren och ute på tomten/altanen.