I dag har vi hållt på att färdigställa stora rummet i källaren. Äntligen! Det har tagit ett tag men vi håller på med flera renoveringar samtidigt som är beroende av varann och då tar det tid. Vi har gjort en grundlig renovering där vi började med att bila upp golvet och suga bort all lera som låg under huset. Sedan fyllde vi med grus, la markisolering, la slingor för vattenburen golvvärme och gjöt nytt golv. Sedan har vi målat väggar, tak och öppna spisen och lagt klinker. Puuh! Men det känns så skönt nu när det är möblerat och man vet att det är ordentligt gjort underifrån.
Det viktigaste för Leif var att få sitt favoritskåp på plats. När det stod där det skulle var han ganska nöjd men skruvade även ihop nya tv-bänken och lyfte in soffan. Jag har skurat och putsat så att alla saker är rena från byggdamm. Isak tyckte det blev så mysigt där nere så han sover där i natt.
Nu ska jag sätta mig i soffan och njuta av lugn och ro och en kopp te innan jag ska gå och lägga mig bredvid en snarkande Ida. Imorgon ska jag försöka hinna med att lägga ut fler bilder på vårt nya rum.
fredag 22 april 2011
Olivias Halv åtta hos mig
Nu har det varit tyst på bloggen ett tag. Men vi har varit sjuka återigen eller fortfarande kanske är ett bättre ord när det gäller mig. Men nu har jag varit till läkare och fått ordinerat ett halvt apotek så nu hoppas jag verkligen att jag blir frisk och slipper den här hostan. Ida har blivit jätteförkyld med hosta och täppt näsa, men andningen (astman) verkar hon inte ha problem med, tack o lov. Nu hoppas vi på snabbt tillfrisknande för oss alla så vi kan njuta av påskledigheten och all god mat.
I går hade Olivia sin "halv åtta hos mig"-kväll där hon planerade hela måltiden, hjälpte till med inhandlingen och lagade det mesta av maten själv.
I går hade Olivia sin "halv åtta hos mig"-kväll där hon planerade hela måltiden, hjälpte till med inhandlingen och lagade det mesta av maten själv.
Olivias meny
Förrätt
Quesadilla med ost och skinka
Grönsaker
Huvudrätt
Spagetti och köttfärssås till ägg-allergikerna
Tomat- och mozzarellasallad
Efterrätt
Glass
Till efterrätten kom en sjuk liten påskkärring på besök och önskade oss alla Glad Påsk.
måndag 18 april 2011
Pesto-omelett med ost och skinka
Hela helgen har Olivia varit på kör-läger med en massa ungdomar. De har lärt sig nio nya låtar på två dagar. Igår hade de en en-timmes avslutningskonsert så alla nära och kära fick höra vad de lärt sig. Den var jättebra och helt otroligt vad de hade hunnit lära sig många texter och melodier. Men det största och roligaste under hela helgen enligt Olivia var igår när Carola kom och sjöng några låtar med dem. Hon hade konsert i Luleå på kvällen och då passade hon på att hälsa på kör-ungdomarna på eftermiddagen. Så kul att hon tog sig tid till det.
Till middag igår åt jag och Leif en ugnsomelett enligt LCHF dvs med grädde och crème fraiche. Jag var lite sugen på en paj men för att hålla nere kolhydrat-intaget gjorde jag en ugnsomelett istället - skinkpaj utan pajdeg.
Pesto-omelett med ost och skinka
5 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk pesto
skinka i småbitar
riven ost
körsbärstomater, halverade
salt och peppar
Vispa ihop ägg, crème fraiche, grädde och pesto.
Smörj en pajform, lägg i skinka, ost och körbärstomater.
Häll i äggblandningen.
Grädda i 225 grader i 25 minuter.
Servera med sallad.
Jag hade kvar crème fraiche- och pestosås från i fredags som jag använde i omeletten och det blev en god smaksättning.
Till middag igår åt jag och Leif en ugnsomelett enligt LCHF dvs med grädde och crème fraiche. Jag var lite sugen på en paj men för att hålla nere kolhydrat-intaget gjorde jag en ugnsomelett istället - skinkpaj utan pajdeg.
Pesto-omelett med ost och skinka
5 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk pesto
skinka i småbitar
riven ost
körsbärstomater, halverade
salt och peppar
Vispa ihop ägg, crème fraiche, grädde och pesto.
Smörj en pajform, lägg i skinka, ost och körbärstomater.
Häll i äggblandningen.
Grädda i 225 grader i 25 minuter.
Servera med sallad.
Jag hade kvar crème fraiche- och pestosås från i fredags som jag använde i omeletten och det blev en god smaksättning.
Fyll pajformen med skinka, ost och tomater.
Häll på äggstanningen och grädda i ugnen.
söndag 17 april 2011
Ny stor temugg
När vi vaknade var det strålande sol ute och vi började planera uteaktiviteter. Men nu har solen försvunnit och ersatts med moln, så nu blir det nog att jag fortsätter städa och röja inne istället.
Jag är en stor tedrickare, jag dricker flera koppar/muggar om da'n och jag älskar att köpa nya temuggar. Många av mina temuggar har jag köpt på Indiska för där har de oftast de "godaste" temuggarna med rätt tjocklek. Dessutom hittar jag ofta fina muggar där. Mitt senaste fynd hittade jag på Indiskas rea i en av mina favoritfärger - turkos. Jag har länge saknat en riktigt stor mugg, men nu har jag hittat den. Den här rymmer nästan en liter.
Jag är en stor tedrickare, jag dricker flera koppar/muggar om da'n och jag älskar att köpa nya temuggar. Många av mina temuggar har jag köpt på Indiska för där har de oftast de "godaste" temuggarna med rätt tjocklek. Dessutom hittar jag ofta fina muggar där. Mitt senaste fynd hittade jag på Indiskas rea i en av mina favoritfärger - turkos. Jag har länge saknat en riktigt stor mugg, men nu har jag hittat den. Den här rymmer nästan en liter.
Stor fin mugg, perfekt till både vanligt te
och chai-te med skummad mjölk.
lördag 16 april 2011
Isaks Halv åtta hos mig
Idag har jag städat för fullt för att sedan kunna påskpynta. Det var så tråkigt att städa så det var tur att jag visste att jag skulle få göra nå roligt när jag var klar med städningen. Vi har även hunnit vara runt lite för att titta på köksinredning till tvättstugan. Många beslut att ta!
Igår när det var Isak som var värd i Halv åtta hos mig hade han tänkt ut hela menyn själv utan inblandning av någon annan. Sen var han med och handlade och självklart även vid tillagningen. Efterrätten gjorde vi sju på morgonen för att den skulle hinna stelna till kvällen.
Igår när det var Isak som var värd i Halv åtta hos mig hade han tänkt ut hela menyn själv utan inblandning av någon annan. Sen var han med och handlade och självklart även vid tillagningen. Efterrätten gjorde vi sju på morgonen för att den skulle hinna stelna till kvällen.
I grönt sitter kvällens huvudperson.
Isaks meny
Förrätt
Vindruvor och köttbullar, Isaks design
Varmrätt
Grillad fläskytterfilé
Sallad
Pasta penne
Bearnaise med chilismak
Efterrätt
Vaniljpannacotta med hallon
Isak hade t.o.m. fixat med underhållning efter middagen :) En spanjorska kom och sjöng och dansade för oss.
Hon hade svårt att slita ögonen från tvn som blev som en spegel.
Ida dansar i fin spansk klänning
som hon fått av gudmor Susanne. Tusen tack!
fredag 15 april 2011
Skaldjursenchiladas
Igår kom Leif hem efter att ha jobbat borta hela veckan så då passade vi på att äta lite godare mat - skaldjursenchiladas. Måste passa på att fira så fort ett tillfälle ges, eller hur? Idag har Olivia namnsdag så då har det blivit mer firande. Till middagen fick hon en present av oss - pengar och nya vårskor. På eftermiddan var vi hos mina föräldrar och fikade och då fick hon en jättefin skyddsängel i present.
Skaldjursenchiladas
8 tortillas, mellanstora
Fyllning:
100 g philadelphiaost, naturell
1 dl gräddfil eller crème fraiche
1,5-2 burkar räkor och/eller kräftstjärtar i lag, grovhackade
2-3 dl riven ost.
0,5 hackad röd eller gul lök
1 hackad paprika.
0,5-1 dl dill, hackad
Chili- eller cayennepeppar
0,5 citron, saften av
Salt och Peppar
Sås:
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
4 tomater, skurna i små bitar
Gratinering:
2-3 dl riven ost
Fyllning:
Blanda ihop gräddfil/crème fraiche och philadelphiaost tills det blir en jämn smet.
Tillsätt resten och blanda ihop.
Sås:
Låt philadelphiaost smälta med grädde i en kastrull på låg värme.
Ta från värmen och blanda i tomaterna.
Enchiladas:
Smörj en ugnsfast form.
Lägg lite av fyllningen i en sträng i mitten på varje tortilla och rulla ihop.
Lägg ner i formen med skarven nedåt. Ta en form som gör att det blir lite trångt efter du lagt i den sista.
Häll såsen över rullarna.
Strö riven ost över det hela och in i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
Servera med sallad.
Riktigt gott och skaldjur gör ju alltid att det känns lite lyxigare. Det gick snabbt att blanda ihop både fyllningen och såsen. Det blir förmodligen godare med oskalade räkor som man skalar själv men då går inte matlagningen lika snabbt. Jag hade en hel burk räkor och en halv burk kräftstjärtar hemma som jag använde mig av.
Skaldjursenchiladas
8 tortillas, mellanstora
Fyllning:
100 g philadelphiaost, naturell
1 dl gräddfil eller crème fraiche
1,5-2 burkar räkor och/eller kräftstjärtar i lag, grovhackade
2-3 dl riven ost.
0,5 hackad röd eller gul lök
1 hackad paprika.
0,5-1 dl dill, hackad
Chili- eller cayennepeppar
0,5 citron, saften av
Salt och Peppar
Sås:
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
4 tomater, skurna i små bitar
Gratinering:
2-3 dl riven ost
Fyllning:
Blanda ihop gräddfil/crème fraiche och philadelphiaost tills det blir en jämn smet.
Tillsätt resten och blanda ihop.
Sås:
Låt philadelphiaost smälta med grädde i en kastrull på låg värme.
Ta från värmen och blanda i tomaterna.
Enchiladas:
Smörj en ugnsfast form.
Lägg lite av fyllningen i en sträng i mitten på varje tortilla och rulla ihop.
Lägg ner i formen med skarven nedåt. Ta en form som gör att det blir lite trångt efter du lagt i den sista.
Häll såsen över rullarna.
Strö riven ost över det hela och in i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
Servera med sallad.
Riktigt gott och skaldjur gör ju alltid att det känns lite lyxigare. Det gick snabbt att blanda ihop både fyllningen och såsen. Det blir förmodligen godare med oskalade räkor som man skalar själv men då går inte matlagningen lika snabbt. Jag hade en hel burk räkor och en halv burk kräftstjärtar hemma som jag använde mig av.
När jag ska grovhacka räkor och kräftstjärtar,
t.ex. till den här maträtten eller skagenröra
använder jag alltid en sax som jag klipper lite med.
använder jag alltid en sax som jag klipper lite med.
Kyckling och klyftpotatis serverat i korgar
Nu inför helgen måste jag tipsa om en rolig maträtt vi åt i fredags. Eller rättare sagt så är det uppläggningen som är rolig. Barnen satt vi matbordet i vardagsrummet medan jag fixade i ordning varmrätten i köket. Barnens reaktioner när jag sedan kom in med de färdiga korgarna är oslagbara. "Wow", "Vad coolt", "Åh" var vad jag hörde.
Jag hade köpt färgglada plastkorgar på Lagerhaus som jag serverade maten i så det blev dessutom minimalt med disk.
Gurkstavar
Ketchup
Lägg ett vitt smörgåspapper i korgen.
Lägg upp kycklingklubbor och klyftpotatis i korgen.
Fyll ett litet glas med ketchup. Ställ i korgen.
Fyll ett litet större glas med gurkstavar. Ställ i korgen.
Klart att servera och äta!
Det här kan man ju variera hur mycket man vill. Barnen började på en gång att fantisera vad man skulle kunna servera i korgarna. Det blir ännu vackrare om man använder sig av nå finare papper än vanligt smörgåspapper. Men jag hittade inget fint mönster som jag ville ha så då blev det helvitt istället.
Ikväll fortsätter vi leka Halv åtta hos mig och det är Isaks tur att bjuda på en trerättersmiddag. Efterrätten gjorde vi redan i morse före vi for i väg till skola och jobb.
Jag hade köpt färgglada plastkorgar på Lagerhaus som jag serverade maten i så det blev dessutom minimalt med disk.
Färgglada korgar innan de fylldes med mat
Olivia älskar chicken nuggets så hon åt det och eftersom Isak älskar kycklingklubbor tillagade jag det åt honom. Ida fick av båda kycklingsorterna.
Chicken nuggets och klyftpotatis i korgar - Olivias val
Klyftpotatis
Gurkstavar
Thaicchilisås
Lägg ett vitt smörgåspapper i korgen.
Lägg upp chicken nuggets och klyftpotatis i korgen.
Fyll ett litet glas med thaichilisås. Ställ i korgen.
Fyll ett litet större glas med cole slaw och gurkstavar. Ställ i korgen.
Klart att servera och äta!
Kycklingklubbor och klyftpotatis i korgar - Isaks val
Kycklingklubbor
KlyftpotatisGurkstavar
Ketchup
Lägg ett vitt smörgåspapper i korgen.
Lägg upp kycklingklubbor och klyftpotatis i korgen.
Fyll ett litet glas med ketchup. Ställ i korgen.
Fyll ett litet större glas med gurkstavar. Ställ i korgen.
Klart att servera och äta!
Det här kan man ju variera hur mycket man vill. Barnen började på en gång att fantisera vad man skulle kunna servera i korgarna. Det blir ännu vackrare om man använder sig av nå finare papper än vanligt smörgåspapper. Men jag hittade inget fint mönster som jag ville ha så då blev det helvitt istället.
Ikväll fortsätter vi leka Halv åtta hos mig och det är Isaks tur att bjuda på en trerättersmiddag. Efterrätten gjorde vi redan i morse före vi for i väg till skola och jobb.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)