lördag 16 april 2011

Isaks Halv åtta hos mig

Idag har jag städat för fullt för att sedan kunna påskpynta. Det var så tråkigt att städa så det var tur att jag visste att jag skulle få göra nå roligt när jag var klar med städningen. Vi har även hunnit vara runt lite för att titta på köksinredning till tvättstugan. Många beslut att ta!

Igår när det var Isak som var värd i Halv åtta hos mig hade han tänkt ut hela menyn själv utan inblandning av någon annan. Sen var han med och handlade och självklart även vid tillagningen. Efterrätten gjorde vi sju på morgonen för att den skulle hinna stelna till kvällen.
I grönt sitter kvällens huvudperson.

Isaks meny
Förrätt
Vindruvor och köttbullar, Isaks design

Varmrätt
Grillad fläskytterfilé
Sallad
Pasta penne
Bearnaise med chilismak

Efterrätt
Vaniljpannacotta med hallon

Isak hade t.o.m. fixat med underhållning efter middagen :) En spanjorska kom och sjöng och dansade för oss.
Hon hade svårt att slita ögonen från tvn som blev som en spegel.

Ida dansar i fin spansk klänning
som hon fått av gudmor Susanne. Tusen tack!

fredag 15 april 2011

Skaldjursenchiladas

Igår kom Leif hem efter att ha jobbat borta hela veckan så då passade vi på att äta lite godare mat - skaldjursenchiladas. Måste passa på att fira så fort ett tillfälle ges, eller hur? Idag har Olivia namnsdag så då har det blivit mer firande. Till middagen fick hon en present av oss - pengar och nya vårskor. På eftermiddan var vi hos mina föräldrar och fikade och då fick hon en jättefin skyddsängel i present.
Skaldjursenchiladas
8 tortillas, mellanstora
Fyllning:
100 g philadelphiaost, naturell
1 dl gräddfil eller crème fraiche
1,5-2 burkar räkor och/eller kräftstjärtar i lag, grovhackade
2-3 dl riven ost.
0,5 hackad röd eller gul lök
1 hackad paprika.
0,5-1 dl dill, hackad
Chili- eller cayennepeppar
0,5 citron, saften av
Salt och Peppar
Sås:
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
4 tomater, skurna i små bitar
Gratinering:
2-3 dl riven ost

Fyllning:
Blanda ihop gräddfil/crème fraiche och philadelphiaost tills det blir en jämn smet.
Tillsätt resten och blanda ihop.
Sås:
Låt philadelphiaost smälta med grädde i en kastrull på låg värme.
Ta från värmen och blanda i tomaterna.
Enchiladas:
Smörj en ugnsfast form.
Lägg lite av fyllningen i en sträng i mitten på varje tortilla och rulla ihop.
Lägg ner i formen med skarven nedåt. Ta en form som gör att det blir lite trångt efter du lagt i den sista.
Häll såsen över rullarna.
Strö riven ost över det hela och in i ugnen på 225° i ca 20 minuter.
Servera med sallad.
Riktigt gott och skaldjur gör ju alltid att det känns lite lyxigare. Det gick snabbt att blanda ihop både fyllningen och såsen. Det blir förmodligen godare med oskalade räkor som man skalar själv men då går inte matlagningen lika snabbt. Jag hade en hel burk räkor och en halv burk kräftstjärtar hemma som jag använde mig av.
När jag ska grovhacka räkor och kräftstjärtar,
t.ex. till den här maträtten eller skagenröra 
använder jag  alltid en sax som jag klipper lite med.

Kyckling och klyftpotatis serverat i korgar

Nu inför helgen måste jag tipsa om en rolig maträtt vi åt i fredags. Eller rättare sagt så är det uppläggningen som är rolig. Barnen satt vi matbordet i vardagsrummet medan jag fixade i ordning varmrätten i köket. Barnens reaktioner när jag sedan kom in med de färdiga korgarna är oslagbara. "Wow", "Vad coolt", "Åh" var vad jag hörde.

Jag hade köpt färgglada plastkorgar på Lagerhaus som jag serverade maten i så det blev dessutom minimalt med disk.
Färgglada korgar innan de fylldes med mat

Olivia älskar chicken nuggets så hon åt det och eftersom Isak älskar kycklingklubbor tillagade jag det åt honom. Ida fick av båda kycklingsorterna.

Chicken nuggets och klyftpotatis i korgar - Olivias val
Klyftpotatis
Gurkstavar
Thaicchilisås

Lägg ett vitt smörgåspapper i  korgen.
Lägg upp chicken nuggets och klyftpotatis i korgen.
Fyll ett litet glas med thaichilisås. Ställ i korgen.
Fyll ett litet större glas med cole slaw och gurkstavar. Ställ i korgen.
Klart att servera och äta!
Kycklingklubbor och klyftpotatis i korgar - Isaks val
Kycklingklubbor
Klyftpotatis
Gurkstavar
Ketchup

Lägg ett vitt smörgåspapper i korgen.
Lägg upp kycklingklubbor och klyftpotatis i korgen.
Fyll ett litet glas med ketchup. Ställ i korgen.
Fyll ett litet större glas med gurkstavar. Ställ i korgen.
Klart att servera och äta!

Det här kan man ju variera hur mycket man vill. Barnen började på en gång att fantisera vad man skulle kunna servera i korgarna. Det blir ännu vackrare om man använder sig av nå finare papper än vanligt smörgåspapper. Men jag hittade inget fint mönster som jag ville ha så då blev det helvitt istället.

Ikväll fortsätter vi leka Halv åtta hos mig och det är Isaks tur att bjuda på en trerättersmiddag. Efterrätten gjorde vi redan i morse före vi for i väg till skola och jobb.

onsdag 13 april 2011

Kladdkaka med apelsinkrokant

Idag skiner solen igen, det är verkligen varannan-dags-väder. På lunchen var jag på en långpromenad och det var så härligt. Eftersom det är svårt att hinna med promenader på kvällarna försöker jag hinna med några lunchpromenader varje vecka. Ibland blir det fler och ibland färre:)

Vi fortsätter med att leka "Halv åtta hos mig" på helgerna. Till helgen, förmodligen på fredag, är det Isaks tur och han har redan börjat komponera ihop menyn...och det blir inte tacos säger han. I fredags när det var jag som stod för värdskapet gjorde jag en kladdkaka med apelsinkrokant till efterrätt.
Kladdkaka med apelsinkrokant
100 g smör
100 g mjölkchoklad med apelsinkrokant
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten.
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde.

Det var gott med lite apelsinsmak på kladdkakan men den var lite väl söt, så nästa gång minskar jag ner sockermängden. Den här kladdkakan har jag gjort förrut också utan smak och den blir så perfekt i konsistensen.

tisdag 12 april 2011

Fussiligratäng med köttfärs

Måndagar och tisdagar måste jag jobba till kl.17 så nu när Leif är borta blir det långa dagar för Ida på förskolan. Om det inte hade varit för Olivia, världens bästa storasyster. Både idag och igår har hon hämtat Ida och gått hem med henne. Sen när jag kommer hem sitter de i soffan och tittar på datorn tillsammans. För att visa min uppskattning, och för att jag var trött och hungrig efter jobbet, åkte jag och barnen på restaurang idag. Alla tyckte det var såå gott, det var inte en smula kvar på våra tallrikar.

På lunchen idag var jag på stan och gjorde en massa fynd. Både Lindex och Kapp-Ahl hade halva reapriset, jag hittade bl.a. en jättesnygg och tuff grön vårjacka till Isak för 90 kr. Ett par svarta byxor till mig för 38 kr och en massa andra grejer fick också följa med hem. Det finns inget bättre än att fynda, eller hur?

Isak har alltid tyckt om skolans Fussiligratäng så till slut bad han om receptet. I söndags provlagade jag det och fick godkänt av Isak. Jag fick modifiera receptet lite som innehöll 6 kg köttfärs, 70 g curry osv.
Fussiligratäng med köttfärs
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
1,5-2 tsk curry
1,5-2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt osten och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö ev. mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.

Jag satte riven ost på halva gratängen så att Isak inte skulle få för mycket mjölkprodukter i sina portioner. I köttfärsröran använde jag havregrädde och havremjölk men vanlig ost.
Den rivna osten ska smälta ner i köttfärsröran.
Det var en väldigt enkel gratäng att göra som alla tyckte om. Det var skönt att blanda ihop köttfärsen och mjölkprodukterna istället för att göra en köttfärssås och en ostsås som det är i vanlig lasagne.

måndag 11 april 2011

Kaka med kanelhavreströssel

Igår såg vi Olivias teatergängs föreställning "Det är orättvist" på Lillan i Luleå. Den var mycket bra och tänkvärd. Efter föreställningen sålde vi fika för fullt. Mitt bidrag till fikaförsäljningen var en mjölk- och äggfri (så klart) kaka med kanelhavreströssel. Jag tycker det är viktigt att även allergiker kan fika så jag brukar ofta bidra med ägg- och mjölkfria saker. Den här kakan gör jag ofta eftersom den är så himla god även utan ägg. Eventuellt smular den lite mindre om man använder ägg.
Kaka med kanelhavreströssel
Kaka:
3 dl mjölk
100 gr margarin (smält)
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr margarin (smält)
2 dl socker
4 tsk kanel
3 dl havregryn

Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord eller bakpappersklädd långpanna
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Originalreceptet innehåller 1 ägg, men jag utesluter bara det och märker ingen skillnad. Jag använder mjölkfritt margarin och havremjölk, så kan även Isak äta kakan. Ibland smaksätter jag havreströsslet med kakao istället för kanel.

söndag 10 april 2011

Toast med philadelphiakräftor

Igår var jag, Olivia och Isak på Kulturens hus och såg en bra konsert med de tre duktiga och coola killarna i EMD. Det är alltid så mysigt och kul att vara i väg på musikevenemang.

Jag trodde att golvet i källaren skulle bli klart idag men precis när Leif hade börjat så ringde de från jobbet så han var tvungen att göra en akututryckning. Jag hoppas det är snabbt åtgärdat så att han hinner med att lägga lite klinker innan vi ska i väg på Olivias teater.

Till fredagens 3-rättersmiddag åt vi Toast med philadephiakräftor till förrätt.
Toast med philadelphiakräftor
4 skivade frallor
1 burk kräftstjärtor i lag
100 g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
dill
cayennepeppar
salt

Häll av lagen från kräftstjärtarna. Blanda dillen med kräftstjärtarna, krydda med salt och cayennepeppar.
Blanda ihop philadephiaost och crème fraiche.
Rör ner kräftstjärtarna i oströran.
Smaka av.
Rosta brödet. Klicka på ordentligt med kräftröra.
Garnera med purjolök och servera med grönsaker.

Det blir gott att göra skaldjursröror med philadelphiaost. Har ni inte provat så gör det! Det blir en lite krämigare och tjockare röra än om man använder crème fraiche och majonäs.

Isak och Ida som inte tycker om kräftröra fick en skinktoast istället.