Vi fick lite sovmorgon i morse, Ida sov till strax efter åtta och det var så skönt. Det kommer nog vara många trötta och sega personer i vår familj idag för det var bara Ida som la sig före tolvslaget. Jag, Olivia, Isak och Susanne gick in mot stan för att se det stora och vackra fyrverkeriet som är nere på isen vid Norra hamn varje år på tolvslaget. Det är så otroligt mycket folk i farten på väg till fyrverkeriet så det känns som man är ute och går mitt på dan.
Gratinerad hummer
2 kokta humrar
1 burk crème fraiche
0,5 dl dill
1 krm salt
peppar
1 dl riven ost
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
Dela humrarna, ta ut köttet och rengör skalen. Dela köttet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser, fyll i de rengjorda skalen.
Gratinera i 225 grader i 10 min.
Servera med vtlöksbröd.
Perfekt förrätt till nyår. Gott, lite lyxigt och vackert upplagt med det fyllda hummerskalet. Jag använde ingen äggula i röran och det gick bra i alla fall. Använd inte för stark ost så att den tar över för mycket smak av hummern.
lördag 1 januari 2011
fredag 31 december 2010
Gott Nytt År
Då är det redan sista dagen på 2010. Oj, så fort det har gått och vad mycket som har hänt. Imorgon är det 2011. Undra hur länge det kommer ta innan man lär sig säga och skriva rätt år? Det brukar ta länge för mig att vänja om mig.
Nu håller jag på för fullt i köket med nyårsmiddagen. Vad äter ni ikväll? Så här ser vår nyårsmeny ut:
Nu håller jag på för fullt i köket med nyårsmiddagen. Vad äter ni ikväll? Så här ser vår nyårsmeny ut:
Förrätt
Gratinerad hummer med vitlöksbröd
Varmrätt
Kokta morötter, broccoli och brysselkål
Sallad
Efterrätt
Julgodis
Nu vill jag passa på att önska er alla
Gott Nytt År
Hoppas ni fortsätter följa mig och mina recept även under 2011.
torsdag 30 december 2010
Kålsallad med apelsin och äpple
Äntligen är det lite varmare så idag tog jag mig en promenad medans det var ljust. Så skönt med motion och frisk luft. Jag har inte funderat nå på nyårsmenyn men känner att nu är det hög tid till det eftersom det är nyårsafton redan imorgon. Ofta är det fullt upp inför jul att vi glömmer bort att bjuda nån till nyår men i år har vi tur och får trevligt sällskap.
På julafton gjorde jag en kålsallad som blev så god, fin och fräsch så den lär återkomma på julborden framöver.
Kålsallad med apelsin och äpple
1 klyfta vitkål
1 klyfta rödkål
2 apelsiner
2 syrliga äpplen
ev. 10 cm purjolök
vinägrett:
2 msk vinäger
4 msk olja
0,25 tsk salt
0,5 tsk italiensk salladskrydda
Finstrimla kålen, skär apelsiner och äpplen i mindre bitar och skiva purjolöken.
Blanda allt i en salladsskål.
Blanda ihop allt till vinägretten. Häll över salladen och rör om.
Jag använde ingen purjolök eftersom jag hade det i den andra salladen. När salladen har stått ett tag färgar rödkålen av sig så att allt blir rosa och fint.
På julafton gjorde jag en kålsallad som blev så god, fin och fräsch så den lär återkomma på julborden framöver.
Kålsallad med apelsin och äpple
1 klyfta vitkål
1 klyfta rödkål
2 apelsiner
2 syrliga äpplen
ev. 10 cm purjolök
vinägrett:
2 msk vinäger
4 msk olja
0,25 tsk salt
0,5 tsk italiensk salladskrydda
Finstrimla kålen, skär apelsiner och äpplen i mindre bitar och skiva purjolöken.
Blanda allt i en salladsskål.
Blanda ihop allt till vinägretten. Häll över salladen och rör om.
Jag använde ingen purjolök eftersom jag hade det i den andra salladen. När salladen har stått ett tag färgar rödkålen av sig så att allt blir rosa och fint.
Etiketter:
frukt o bär,
jul,
julmat,
sallad,
tillbehör,
vegetariskt
onsdag 29 december 2010
Julsallad
Nu är vi hemma igen efter julfirandet i Jämtland. Kylan verkar följa efter oss för nu har den kommit hit och det är minus 30 grader ute. Ida verkar också njuta av att vara hemma, hon pysslar på med sina julklappar utan att behöva sällskap. Hon bygger lite pussel, dukar upp fika till dockorna, leker med dockskåpet och ser film. De stora barnen är på bio med kompisar, de ser nya Narnia i 3D. Ikväll ska jag ut och äta med Anna och Maria, kul att vi hinner träffas innan Maria åker hem till Stockholm igen.
Bland det viktigaste på julbordet tycker jag goda härliga fräscha sallader är. Det blir så mastigt och fett av all julmat så det behöver kompenseras med fräscha smaker. I år gjorde jag två nya varianter förutom coleslaw, dels en kålsallad med apelsin och dels denna julsallad med bl.a. spenat och granatäpple.
Julsallad
1 påse babyspenat
0,5 st gurka
1-2 tomater
10 cm purjolök
0,5-1 granatäpple
Skölj spenaten och låt den rinna av ordentligt. Lägg den i botten på ett serveringsfat.
Skär gurka, tomat och purjolök i mindre bitar. Strö det över spenaten.
Ta ut kärnorna från granatäpplet. Strö det överst.
Ta de proportioner ni vill på de olika grönsakerna, ungefär dessa proportioner hade jag. Granatäpplet gjorde att salladen blev väldigt julig. Det blev en god och enkel sallad som med sin gröna och röda färg passade perfekt på julbordet.
Bland det viktigaste på julbordet tycker jag goda härliga fräscha sallader är. Det blir så mastigt och fett av all julmat så det behöver kompenseras med fräscha smaker. I år gjorde jag två nya varianter förutom coleslaw, dels en kålsallad med apelsin och dels denna julsallad med bl.a. spenat och granatäpple.
Julsallad
1 påse babyspenat
0,5 st gurka
1-2 tomater
10 cm purjolök
0,5-1 granatäpple
Skölj spenaten och låt den rinna av ordentligt. Lägg den i botten på ett serveringsfat.
Skär gurka, tomat och purjolök i mindre bitar. Strö det över spenaten.
Ta ut kärnorna från granatäpplet. Strö det överst.
Ta de proportioner ni vill på de olika grönsakerna, ungefär dessa proportioner hade jag. Granatäpplet gjorde att salladen blev väldigt julig. Det blev en god och enkel sallad som med sin gröna och röda färg passade perfekt på julbordet.
söndag 26 december 2010
Enkla pepparkakor
Nu är det sista dagen på julhelgen, annandag jul, och det är dags att börja planera för nyårsfesten. Har ni börjat med nyårsmenyn än? Det har inte jag, men för det mesta brukar vi äta älgfilé och vi har en stor filé i frysen från årets jakt.
Varje år brukar hela familjen hjälpas åt att baka pepparkakor men i år hann vi inte med det. Jag gjorde en sats av dessa enkla pepparkakor och sedan var Olivia duktig och bakade. Hon gjorde allt själv, t.o.m. kavlade och flyttade över pepparkakorna till plåtar. Det blir inte så stor sats så det går att göra i en matberedare och det underlättar bakande en hel del.
Pepparkakor ca 150 st
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2,5 dl socker
0,5 dl sirap
0,5 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
0,5 msk malda kryddnejlikor
1 tsk stött kardemumma
0,5 msk bikarbonat
1 dl vatten
450 g vetemjöl
Rör fett, socker och sirap poröst.
Tillsätt först kryddor och bikarbonat, sedan vattnet och det mesta av mjölet.
Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
Svep in degen i folie och låt den vila kallt över natten.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med olika mått.
Lägg dem på smorda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 4-5 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.
I några år har jag provat andra pepparkakor som kanske är något krispigare och smakrikare men dessa enkla pepparkakor duger bra också. Det viktiga är nästan lukten som sprider sig i huset när man gräddar pepparkakor. Lägg alltid pepparkakor på kall plåt, då blir de inte blåsiga. Pepparkakor behöver inte frysas, de håller länge i täta burkar och svalt.
Varje år brukar hela familjen hjälpas åt att baka pepparkakor men i år hann vi inte med det. Jag gjorde en sats av dessa enkla pepparkakor och sedan var Olivia duktig och bakade. Hon gjorde allt själv, t.o.m. kavlade och flyttade över pepparkakorna till plåtar. Det blir inte så stor sats så det går att göra i en matberedare och det underlättar bakande en hel del.
Pepparkakor ca 150 st
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2,5 dl socker
0,5 dl sirap
0,5 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
0,5 msk malda kryddnejlikor
1 tsk stött kardemumma
0,5 msk bikarbonat
1 dl vatten
450 g vetemjöl
Rör fett, socker och sirap poröst.
Tillsätt först kryddor och bikarbonat, sedan vattnet och det mesta av mjölet.
Arbeta in resten av mjölet på bakbordet.
Svep in degen i folie och låt den vila kallt över natten.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med olika mått.
Lägg dem på smorda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 4-5 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.
I några år har jag provat andra pepparkakor som kanske är något krispigare och smakrikare men dessa enkla pepparkakor duger bra också. Det viktiga är nästan lukten som sprider sig i huset när man gräddar pepparkakor. Lägg alltid pepparkakor på kall plåt, då blir de inte blåsiga. Pepparkakor behöver inte frysas, de håller länge i täta burkar och svalt.
lördag 25 december 2010
Umekaka med äpplen
I dag har det blivit varmare här i Jämtland, nu är det bara tio minusgrader ute efter att ha varit minus 25 i flera dagar. Hoppas det inte blir kallare innan vi åker hem så att vi kan vara ute lite, kanske t.o.m åka slalom. Idag har barnen köpt var sin platt-tv för pengarna de har sparat ihop själva. Jag tycker de är så duktiga som kan spara så länge så att de till slut har råd att köpa nå riktigt bra, istället för att köpa smågrejer hela tiden så att alla pengar försvinner.
Orkade ni inte äta nå julgodis eller kakor igår efter all julmat kanske det passar med en liten äppelkaka idag istället.
Umekaka med äpplen
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2-3 äpplen
malen kanel
pärlsocker
Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Dela pajdegen i och tryck ut i två mindre folieformar, eller gör en normalstor paj.
Skala och skiva äpplena och fördela i de två formarna. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kanel och pärlsocker över äpplena.
malen kanel
pärlsocker
Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Dela pajdegen i och tryck ut i två mindre folieformar, eller gör en normalstor paj.
Skala och skiva äpplena och fördela i de två formarna. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kanel och pärlsocker över äpplena.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.
Tidigare har jag använt det här receptet med rabarber och kardemumma i och det är minst lika gott med äpplen.
fredag 24 december 2010
Kavringsnittar med ostkräm och fikon
Nu är det julafton. Äntligen enligt barnen. Om ni vill prova något nytt på julbordet kan ni göra dessa kavringsnittar med ostkräm och fikon. Vi serverade dem till glögg.
Är ni traditionella på julafton och har bara de gamla klassikerna på julbordet. Eller vågar ni prova nya saker? Vi brukar alltid försöka ha något nytt och ta bort sådant som knappast någon rör. Dessutom behöver man ju inte äta allt på julafton det går ju att sprida ut godsakerna under flera dagar. Berätta gärna hur era julbord ser ut?
Kavringsnittar med ostkräm och fikon
1,5 dl riven Västerbottensost
150 gram philadelphiaostsvartpeppar
5 skivor kavring
3 st fikon, färska
1. Blanda Västerbottensost och philadelphiaost. Smaka av med lite svartpeppar
2. Skär varje kavringskiva i 4 bitar och spritsa eller bred på ostkrämen.
3. Skölj och skär fikonen i tunna klyftor och lägg på toppen.
Jag tycker om snittar man kan förbereda i god tid och det kan man med de här. Kavringen kan man skära och sätta i en påse el dyl och ostkrämen kan man blanda ihop och ha stående i en burk i kylskåpet. Sedan sätter man på ostkrämen och fikonen när det är dags att äta.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)