För det mesta när jag bakar lussekatter bakar jag ut ena halvan till saffransbullar, oftast med smör, socker och kanel. I år provade jag, med gott resultat, att använda mandelmassa och vaniljsocker istället.
Vaniljsaffransbullar med mandelmassa
valfri saffransdeg, jag använde den här
Fyllning (till en deg på ca 0,5 liter vätska)
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
100-150 g mandelmassa
1-2 msk vaniljsocker
Gör saffransdegen enligt receptet. Låt jäsa i bunken.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en smidig smet.
Dela degen i två halvor. Kavla varje del till en rektangel.
Bred på fyllningen. Rulla ihop.
Skär i skivor och sätt i formar.
Jäs i ca 35 minuter.
Strö på pärlsocker. (Pensla med ägg först om ni inte är äggallergiska)
Grädda i ca 10 min i 225 grader.
Eftersom jag hade mandelmassa i saffransdegen tyckte jag att det blev lite mycket med 150 g mandelmassa i fyllningen också så jag tog något mindre. Välj vaniljsockermängd efter hur mycket vanilj du vill att det ska smaka. Jag valde bara 1 msk och det smakade inte så jättemycket vanilj, nästa gång tar jag nog lite drygt 1 msk. Det blev jättesaftiga och goda saffransbullar.
onsdag 1 december 2010
tisdag 30 november 2010
Matsedel v.48 nov/dec 2010
Nu åker jag till Stockholm på utbildning i ett par dagar. Tänkte hinna med att julshoppa också. Dessutom ska jag träffa en kompis och vi ska gå ut och äta på restaurang åtminstone två gånger, få se om vi kanske hinner med tre restaurangbesök. Trots att jag åker nästan 100 mil söderut verkar jag inte slippa kylan. Enligt prognosen ska det vara riktigt kallt i Stockholm också.
Matsedel v.48 nov/dec 2010
Må: Lax på spenatbädd med tagliatelle
Ti: Lasagne
On: Korv
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Lövbiff med ostsås och pommes
Sö: Älgkött
Matsedel v.48 nov/dec 2010
Må: Lax på spenatbädd med tagliatelle
Ti: Lasagne
On: Korv
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Lövbiff med ostsås och pommes
Sö: Älgkött
måndag 29 november 2010
Plankstekgratäng
Är det någon mer än jag som är less kylan? Jag tycker det är så tråkigt med den här kylan och det lilla snötäcket som är stenhårt. Kan det inte bli lite mildare och komma lite mysig snö så att barnen har nå roligt att göra ute.
Ni som följer min blogg vet att jag har en förkärlek för gratänger som sköter sig själva i ugnen. I lördags åt vi kött, potatismos och sås i en och samma form. Lite som plankstek men i gratängform så då var namnet rätt givet - Plankstekgratäng.
Plankstekgratäng
ca 1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
400 g färska champinjoner
2 msk margarin
salt, peppar
Sås
1 gul lök
2 msk margarin
3 dl grädde
1 msk mjöl
2 dl mjölk
2-3 msk fond
4 msk rött vin
Potatismos
drygt 1 kg potatis, mjölig sort
2-3 dl mjölk
2 msk smör
salt, peppar
Topping
2-3 dl riven västerbottenost
Potatismos
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
Kött och svamp
Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
Sås
Finhacka löken och stek den i stekpannan.
Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk, fond och vin.
Låt koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och peppar.
Gratäng
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen.
Lägg svampen i mitten av formen och köttet uppepå.
Häll över såsen. Toppa med riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter, eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Riktigt god lördagsmat, hela familjen åt mycket. Om vi hade kunnat äta mer mjölkprodukter hade jag tillsatt riven ost i potatismoset också för att göra det krämigare.
Ni som följer min blogg vet att jag har en förkärlek för gratänger som sköter sig själva i ugnen. I lördags åt vi kött, potatismos och sås i en och samma form. Lite som plankstek men i gratängform så då var namnet rätt givet - Plankstekgratäng.
Plankstekgratäng
ca 1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
400 g färska champinjoner
2 msk margarin
salt, peppar
Sås
1 gul lök
2 msk margarin
3 dl grädde
1 msk mjöl
2 dl mjölk
2-3 msk fond
4 msk rött vin
Potatismos
drygt 1 kg potatis, mjölig sort
2-3 dl mjölk
2 msk smör
salt, peppar
Topping
2-3 dl riven västerbottenost
Potatismos
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
Kött och svamp
Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
Sås
Finhacka löken och stek den i stekpannan.
Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk, fond och vin.
Låt koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och peppar.
Gratäng
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen.
Lägg svampen i mitten av formen och köttet uppepå.
Häll över såsen. Toppa med riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter, eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Riktigt god lördagsmat, hela familjen åt mycket. Om vi hade kunnat äta mer mjölkprodukter hade jag tillsatt riven ost i potatismoset också för att göra det krämigare.
söndag 28 november 2010
Lussekatter med mandelmassa
I dag stod det lussekattsbak på programmet eftersom det är första advent. I år använde jag mig av ett egenkomponerat recept där jag har plockat godsaker från flera olika recept.
En annan tradition vi har vid första advent är att vi äter julmustkyckling till middag. Så ikväll blir det en god smakrik och julig kyckling.
Lussekatter med mandelmassa
50 g jäst
150 g margarin (mjölkfritt)
5 dl mjölk (havremjölk)
2 pkt saffran
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
75 g mandelmassa
12-15 dl vetemjöl
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av den värmda degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Häll ner resten av vätskan.
Tillsätt saffran, vit sirap, salt och riven mandelmassa. Rör om.
Tillsätt mjölet och kör i maskin i 5-10 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa 45 minuter.
Baka ut till lussekatter, eller vanliga bullar.
Låt jäsa på plåten i ca 35 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Eftersom vi har äggallergi i familjen penslar vi inte våra bullar, men jag tycker det blir lika bra utan ägg-pensling. Det blev luftiga och goda lussekatter, men det är de ju oftast när de är nygräddade. Det är först om ett tag man kan se om det var ett riktigt bra recept :) Jag gjorde dubbelsats deg, av ena deghalvan gjorde jag lussekatter och av den andra gjorde jag vaniljbullar.
En annan tradition vi har vid första advent är att vi äter julmustkyckling till middag. Så ikväll blir det en god smakrik och julig kyckling.
Lussekatter med mandelmassa
50 g jäst
150 g margarin (mjölkfritt)
5 dl mjölk (havremjölk)
2 pkt saffran
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
75 g mandelmassa
12-15 dl vetemjöl
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av den värmda degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Häll ner resten av vätskan.
Tillsätt saffran, vit sirap, salt och riven mandelmassa. Rör om.
Tillsätt mjölet och kör i maskin i 5-10 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa 45 minuter.
Baka ut till lussekatter, eller vanliga bullar.
Låt jäsa på plåten i ca 35 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Eftersom vi har äggallergi i familjen penslar vi inte våra bullar, men jag tycker det blir lika bra utan ägg-pensling. Det blev luftiga och goda lussekatter, men det är de ju oftast när de är nygräddade. Det är först om ett tag man kan se om det var ett riktigt bra recept :) Jag gjorde dubbelsats deg, av ena deghalvan gjorde jag lussekatter och av den andra gjorde jag vaniljbullar.
fredag 26 november 2010
CocaCola-gryta
Det har inte blivit myckte bloggande den här veckan. Den här veckan har jag städat, städat och städat. Vi har nog aldrig haft så välstädad övervåning som ikväll. Nu kan vi ägna hela helgen åt att pynta, baka och mysa. Så underbart! Tänkte hinna med att baka lussekatter och göra nå julgodis i helgen. Har inte bestämt mig för vilket godis jag ska göra. Har ni några bra förslag?
Idag hade vi besök av en Feng Shui konsulent (Eller vad kallar du dig, Jenny?). Jag kan inte mycket om Feng Shui men det är kanske bra för jag har inga speciella förväntningar eller förutfattade meningar inför detta. Det kommer bli så spännande att se vad hon kommer fram till.
Kvällens middag hade barnen stora förväntningar på eftersom det var Coca Cola i maten. Jag tror inte de blev besvikna.
CocaCola-gryta
500 gr grytbitar
1 stor lök i klyftor
2,5 dl coca cola
2,5 msk koncentrerad apelsinjuice
2,5 msk soja
4-6 enbär
1 krm grovmalen svartpeppar
1 buljongtärning
5 msk grädde
2 msk mjöl
1 dl vatten
Blanda alla ingredienserna, utom grädde, mjöl och vatten i en gryta (utan att steka köttet).
Koka i ca 1 timme, tills köttet är mört.
Gör en redning av mjöl och vatten. Tillsätt till den kokande grytan.
Tillsätt grädden och ev. mer kryddor.
Låt koka i ca 5 minuter.
Servera med t.ex ris och grönsaker.
Känns lite tjatig att ge utlåtande om köttgrytor eftersom köttgrytor nästan alltid äts med god aptit hos oss. Som ni förstår får den här grytan en lite sötaktig smak av cocacolan.
Idag hade vi besök av en Feng Shui konsulent (Eller vad kallar du dig, Jenny?). Jag kan inte mycket om Feng Shui men det är kanske bra för jag har inga speciella förväntningar eller förutfattade meningar inför detta. Det kommer bli så spännande att se vad hon kommer fram till.
Kvällens middag hade barnen stora förväntningar på eftersom det var Coca Cola i maten. Jag tror inte de blev besvikna.
CocaCola-gryta
500 gr grytbitar
1 stor lök i klyftor
2,5 dl coca cola
2,5 msk koncentrerad apelsinjuice
2,5 msk soja
4-6 enbär
1 krm grovmalen svartpeppar
1 buljongtärning
5 msk grädde
2 msk mjöl
1 dl vatten
Blanda alla ingredienserna, utom grädde, mjöl och vatten i en gryta (utan att steka köttet).
Koka i ca 1 timme, tills köttet är mört.
Gör en redning av mjöl och vatten. Tillsätt till den kokande grytan.
Tillsätt grädden och ev. mer kryddor.
Låt koka i ca 5 minuter.
Servera med t.ex ris och grönsaker.
Känns lite tjatig att ge utlåtande om köttgrytor eftersom köttgrytor nästan alltid äts med god aptit hos oss. Som ni förstår får den här grytan en lite sötaktig smak av cocacolan.
måndag 22 november 2010
Matsedel v.47 nov 2010
Nu är det mindre än en vecka till advent och jag längtar. Jag har sagt till barnen att vi ska städa ett rum per dag den här veckan så att vi kan göra roliga saker till helgen, såsom att pynta och baka lussekatter. Jag hoppas vi klarar av det, tyvärr vet jag ju hur stressigt vi brukar ha det på kvällarna utan att vi ska försöka hinna städa också.
Matsedel v.47 nov 2010
Må: Korv och makaroner
Ti: Fiskpinnar och potatis
On: Palt
To: Pytt i panna
Fr: CocaCola-gryta
Lö: Planksteksgratäng
Sö: Julmustkyckling
Matsedel v.47 nov 2010
Må: Korv och makaroner
Ti: Fiskpinnar och potatis
On: Palt
To: Pytt i panna
Fr: CocaCola-gryta
Lö: Planksteksgratäng
Sö: Julmustkyckling
söndag 21 november 2010
Kassler- och broccolisås
I dag var det snabba ryck till middagen och inget var framtaget eller planerat. När jag kom hem från ännu en homeopati-kursdag i Piteå var Leif på ishallen med alla barnen eftersom Isak hade matcher där. Jag satte igång med maten och efter ett tag skjutsade Leif hem tjejerna. Vi hade kassler i kylskåpet, broccoli i frysen och pasta i skåpet så med hjälp av det så blev det en riktigt god och snabb pasta med kassler- och broccolisås.
Kassler- och broccolisås
kassler
200 g broccoli
1 msk grönsaksfond
2 dl grädde
1 dl vatten
örtkryddor
salt och peppar
Koka broccolin mjuk. Häll bort lite vatten (spara ca 1 dl) och mixa sedan broccolin slät.
Tillsätt grädde, fond och kryddor.
Koka upp. Tillsätt kasslern och låt koka några minuter.
Servera till pasta.
Vi åt avokado och tomat till pastan och såsen så det blev en väldigt grön och rosaröd middag. Ida åt inte speciellt mycket men jag och Olivia tyckte att det var gott. Det hade varit roligt att prova ge mina icke-broccoli-ätande pojkar det här när det inte syns att det är broccoli. Vill man servera en vegetarisk rätt blir det lika gott utan kassler.
Kassler- och broccolisås
kassler
200 g broccoli
1 msk grönsaksfond
2 dl grädde
1 dl vatten
örtkryddor
salt och peppar
Koka broccolin mjuk. Häll bort lite vatten (spara ca 1 dl) och mixa sedan broccolin slät.
Tillsätt grädde, fond och kryddor.
Koka upp. Tillsätt kasslern och låt koka några minuter.
Servera till pasta.
Vi åt avokado och tomat till pastan och såsen så det blev en väldigt grön och rosaröd middag. Ida åt inte speciellt mycket men jag och Olivia tyckte att det var gott. Det hade varit roligt att prova ge mina icke-broccoli-ätande pojkar det här när det inte syns att det är broccoli. Vill man servera en vegetarisk rätt blir det lika gott utan kassler.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)