Nu har snickarna varit här i två veckor och nu börjar det mesta blir klart utvändigt, det saknas bl.a. 3 stora fönster och entre-dörren. Invändigt ska vi fixa själva med hjälp av nära och kära.
lördag 20 november 2010
Vinn en resa till Kanarieöarna
Har ni börjat leta soppor än? Om inte så klicka på bilden här ovanför så kommer du till Keldas sida och kan registrera dig. Sedan är det bara att börja leta sopporna. För att hitta min soppa är det bra att veta att jag älskar julen.
Idag har jag varit på homeopati-kurs i Piteå hela dagen och den fortsätter i morgon. Det är intressant och kul att lära sig lite om homeopati för att kanske kunna bota och lindra vissa besvär som jag och familjen har. Men trots att det är intressant saknar jag att få ta det lugnt och mysa på morgonen. Lördag- och söndagmorgon i lugn takt med långfrukost är bland det bästa jag vet och det är då jag samlar energi efter en hektisk vecka. Nu är det ytterligare en vecka tills jag får en mysmorgon tyvärr. Nu ska jag duka fram ost och kex och ta en myskväll istället.
Fyllda frallor
Igår kväll var det bara jag och barnen som åt middag hemma så då fick de bestämma vad vi skulle äta. De valde varma mackor. Jag är lite less vanliga varma mackor så jag gjorde en ny variant till mig och Olivia. Eftersom de innehöll ägg fick Ida och Isak äta vanliga varma mackor.
Fyllda frallor
4 frallor
rökt skinka i bitar eller strimlor
riven ost
2 ägg
2 dl grädde
örtsalt
svartpeppar
Skär av locket på frallorna. Gröp ur brödet och fyll med skinka och ost.
Blanda ihop ägg, grädde och kryddor. Häll det över skinkan och osten.
Strö lite mer ost över och sätt på locket.
Linda in dem var för sig i folie.
Grädda dem i 200 grader i ca 30 min.
Fyllda frallor
4 frallor
rökt skinka i bitar eller strimlor
riven ost
2 ägg
2 dl grädde
örtsalt
svartpeppar
Skär av locket på frallorna. Gröp ur brödet och fyll med skinka och ost.
Blanda ihop ägg, grädde och kryddor. Häll det över skinkan och osten.
Strö lite mer ost över och sätt på locket.
Linda in dem var för sig i folie.
Grädda dem i 200 grader i ca 30 min.
Dags att hälla i ägg- och gräddblandningen.
Det här var en god variant på varma mackor, de hade ett väldigt gott och krämigt inre. De var mäktiga så om man äter en härlig sallad till så tycker jag gott och väl att det räcker med en fralla. När jag gröpte ur frallorna kändes det som att det var semlor jag höll på med.
fredag 19 november 2010
Mörk chokladkaka
Idag har Idas förskola varit stängt för personalen har planeringsdag. Ida var hos mormor och morfar på förmiddagen så att jag kunde jobba några timmar i alla fall.
För någon dag sedan bakade jag en mörk chokladkaka enligt ett gammalt recept som jag har haft i evigheter. Mina gamla recept har jag samlade i en pärm, som låg framme efter att jag hade bakat klart. När Ida gick och la sig ville Ida att pappa skulle läsa för henne. Istället för en bok valde hon då min receptpärm och bad Leif läsa ett av recepten. Det är min tjej det! Hon har redan förstått att bland det roligaste att läsa är recept.
Mörk chokladkaka
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g margarin
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vispa ihop kakao, 1 dl socker och mjölken i en liten kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna.
Vispa 1 dl socker och margarinet poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt chokladmjölken och mjölblandningen växelvis till smeten. Blanda tills smeten är jämn och slät.
Häll smeten i smord och bröad from på 1,5 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter.
Det här är en god sockerkaka med kraftig chokladsmak. Jag brukar oftast göra dubbel sats i två avlånga sockerkaksformar.
För någon dag sedan bakade jag en mörk chokladkaka enligt ett gammalt recept som jag har haft i evigheter. Mina gamla recept har jag samlade i en pärm, som låg framme efter att jag hade bakat klart. När Ida gick och la sig ville Ida att pappa skulle läsa för henne. Istället för en bok valde hon då min receptpärm och bad Leif läsa ett av recepten. Det är min tjej det! Hon har redan förstått att bland det roligaste att läsa är recept.
Mörk chokladkaka
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g margarin
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Vispa ihop kakao, 1 dl socker och mjölken i en liten kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna.
Vispa 1 dl socker och margarinet poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt chokladmjölken och mjölblandningen växelvis till smeten. Blanda tills smeten är jämn och slät.
Häll smeten i smord och bröad from på 1,5 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter.
Det här är en god sockerkaka med kraftig chokladsmak. Jag brukar oftast göra dubbel sats i två avlånga sockerkaksformar.
torsdag 18 november 2010
Äggfria morotskakemuffins
Som ni kanske vet älskar jag stjärnor. Så när jag såg dessa små muffinsformar kunde jag inte motstå dem. Att de dessutom var blåa gjorde ju inte saken sämre. De var lite väl små men det hade jag överseende med eftersom det var stjärnor. Jag bakade ägg- och mjölkfria morotskakemuffins när jag invigde formarna, jag halverade receptet jag har på ägg- och mjölkfri morotskaka.
Äggfria morotskakemuffins
0,75 dl havregrädde
1,75 dl socker
0,5 dl olja
3 dl rivna morötter
2 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk malen kanel
Vispa ihop grädden med sockret.
Blanda de torra ingredienserna innan de tillsätts till gräddblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
Fyll muffinsformarna till drygt hälften.
Grädda i 200-225 grader i ca 10-15 minuter beroende på storleken på muffinsformarna.
Mina äggallergiker åt flera stycken och tyckte att dem var jättegoda. Jag tyckte också att de blev riktigt bra, smakar som ägg-varianten. Behöver man inte baka mjölkfritt använder man sig så klart av vanlig grädde.
Äggfria morotskakemuffins
0,75 dl havregrädde
1,75 dl socker
0,5 dl olja
3 dl rivna morötter
2 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk malen kanel
Vispa ihop grädden med sockret.
Blanda de torra ingredienserna innan de tillsätts till gräddblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
Fyll muffinsformarna till drygt hälften.
Grädda i 200-225 grader i ca 10-15 minuter beroende på storleken på muffinsformarna.
Mina äggallergiker åt flera stycken och tyckte att dem var jättegoda. Jag tyckte också att de blev riktigt bra, smakar som ägg-varianten. Behöver man inte baka mjölkfritt använder man sig så klart av vanlig grädde.
onsdag 17 november 2010
Tävla i Keldas soppjakt
Jag och många andra bloggare är med i Keldas soppjakt och gömmer en bild på deras nya Soup in a cup. Klicka på bilden för att komma till Keldas sida och läsa mer om tävlingen.
För att hitta min gömda sopp-bild bör du veta att jag älskar julen som nu närmar sig.
tisdag 16 november 2010
Portergryta
Imorgon blir det en vårdcentralsdag. På förmiddagen ska jag följa Olivia dit så de får kolla hennes mage som hon har ont i lite titt som tätt. Är det ännu en allergi, eller? På eftermiddagen är det Idas tur att gå till läkaren för att de ska lyssna på hennes lungor. Hon har haft en hemsk hosta i flera veckor nu och med tanke på henne astma vill jag att de lyssnar på henne. Ev. måste vi byta medicinering.
Till söndagmiddag gjorde jag en köttgryta med Porter. Tidigare har jag gjort klassikern Porterstek, men eftersom jag gjorde en gryta nu så får den heta Portergryta.
Portergryta
2 dl porteröl
0,75 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 msk soja
1 st buljongtärningar kött
1 st vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 morötter
1 tsk timjan
5 hg kött i grytbitar
5 st enbär, hela
5 st svartpepparkorn, hela
2 dl grädde
1-2 msk vetemjöl eller annan redning
Häll i porter, svartvinbärssaften, soja, buljongtärningarna, kryddorna, ituskurna vitlöksklyftor, och löken i stora bitar. Lägg inte i morötterna.Koka upp.
Skär till köttet i mindre bitar, ca 2cm kuber, lägg i grytan.
Låt sjuda under lock i ca 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört, olika lång tid beroende på vilken del köttet kommer från.
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner i skyn. Lägg i morotsslantar och låt sjuda i ca 5-10 minuter.
Ännu en köttgryta som vi alla tycker om. Köttgryta går nästan alltid hem i vårt hus.
Till söndagmiddag gjorde jag en köttgryta med Porter. Tidigare har jag gjort klassikern Porterstek, men eftersom jag gjorde en gryta nu så får den heta Portergryta.
Portergryta
2 dl porteröl
0,75 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 msk soja
1 st buljongtärningar kött
1 st vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 morötter
1 tsk timjan
5 hg kött i grytbitar
5 st enbär, hela
5 st svartpepparkorn, hela
2 dl grädde
1-2 msk vetemjöl eller annan redning
Häll i porter, svartvinbärssaften, soja, buljongtärningarna, kryddorna, ituskurna vitlöksklyftor, och löken i stora bitar. Lägg inte i morötterna.Koka upp.
Skär till köttet i mindre bitar, ca 2cm kuber, lägg i grytan.
Låt sjuda under lock i ca 1-2 timmar tills köttet är riktigt mört, olika lång tid beroende på vilken del köttet kommer från.
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner i skyn. Lägg i morotsslantar och låt sjuda i ca 5-10 minuter.
Ännu en köttgryta som vi alla tycker om. Köttgryta går nästan alltid hem i vårt hus.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)