söndag 31 oktober 2010

Halloween

Idag är det Halloween, men vi tjuvstartade igår då det var lördag. Tycker det är skönt att Halloween i år inte infaller i närheten av All-helgona-helgen. Fast många verkar tro att det är samma sak. När Olivia var ute med kompisarna och körde "bus eller godis" var det några som sa att de var en vecka för tidigt. Då förklarade Olivia så duktigt att de var en dag för tidigt eftersom Halloween är den 31 oktober. Ifjol gjorde jag en Halloween-middag men det gjorde jag inte i år. Men i år gjorde vi en pumpa-lykta för första gången.
I går bakade jag och barnen kanelbullar så det luktade ljuvligt i huset. Det finns inte många dofter som slår det. Ida har ett otroligt tålamod när det gäller bakning och hjälpte mig hela tiden. De större barnen droppade av lite efterhand. Vid frukost önskade Ida att vi skulle baka bullar idag också, men eftersom vi nu har fullt med bullar i frysen känns det lite onödigt. Så vi satte igång att baka Emys limpor istället. Men snart är det dags för saffransbullar, ååh vad jag längtar.

Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockorna till vintertid?

torsdag 28 oktober 2010

Stekta grönsaker

Borta bra men hemma bäst. Det var jättekul och skönt att vara i Stockholm i två dagar, men nog är det ändå skönast hemma. Ikväll är Leif och Olivia på hockey och Ida sover, så snart ska jag och Isak torsdagmysa i soffan med nå gott och se Robinson på tv. Idag är det exakt två veckor sedan Ida slutade med tutte, eller napp som "sörlänningar" kallar det för, och det går riktigt bra. Ibland när hon är trött på eftermiddagarna kan hon fråga efter den. Vi har sagt hela hösten att när snön kommer då ska hon sluta med tutte och den 14 oktober kom vinterns första snö. Den har dock tinat bort men tutten har inte kommit tillbaka.

Snart är det helg. Har ni bestämt helgmiddagarna än? Förra helgen åt vi en gammal klassiker som vi älskar - lövbiff med ostsås. Men den här gången åt vi stekta grönsaker till köttet istället för pommes frites.
Stekta grönsaker
1 röd paprika
1 grön zucchini
0,5 purjolök

Skär paprikan i cm-stora bitar.
Skiva zucchinin och skär sedan varje skiva i fyra bitar.
Skölj purjolöken noga innan du strimlar den.
Stek allt i olivolja och krydda med örtsalt och ev. svartpeppar.

De här smakerna passar så bra ihop och blir jättegott, dessutom blir det så fint med de olika färgerna. Den här grönsaksblandningen är gott till det mesta t.ex. ris med kyckling eller tillsammans med pasta som en vegetarisk rätt.

onsdag 27 oktober 2010

Eftermiddagsfika på konferens

Nu är jag hemma igen efter två dagars konferens i Stockholm. Jag har lyssnat på intressanta föreläsningar, träffat mycket folk och framför allt ätit. Igår när vi kom började vi med fika där det fanns härliga ciabattas med olika pålägg och bullar av alla de slag. Vi fortsatte med en 3-rätterslunch innan det var dags för den imponerande eftermiddagsfika-bufféen där allt fanns. Sen var det mingel med förfriskningar och nötter innan 3-rättersmiddagen.
 Eftermiddagsfika där allt fanns...
 ...fruktsallad, smothies, nötter, grönsaker med dipp, bakelsesnittar m.m.
 Allt var så fint uppdukat dessutom

måndag 25 oktober 2010

Kycklinggryta med vindruvor

I går fick jag än en gång se Olivia uppträda på en riktig scen. Jag njuter lika mycket varje gång jag hör henne sjunga. I går sa en av jurydeltagarna att hon är så stabil i sin sång och att man inte behöver vara orolig att det ska gå fel. Precis så känner jag också.

Kycklinggryta med vindruvor
3-4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 msk svartvinbärsgelé
1/2 msk fransk senap
1 tsk mald ingefära
1 tsk kinesisk soja
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl grädde
200 g halverade kärnfria vindruvor

Skär kycklingen i mindre bitar innan du steker och kryddar med salt och peppar.
Koka upp vatten, fond, gelé, senap, ingefära och soja.
Vispa ihop mjöl och grädde och rör ner i såsen. Låt såsen koka ca 3 minuter under omrörning.
Tillsätt kycklingen och druvorna och låt småkoka ett par minuter till.
Servera grytan med jasminris.

En enkel kycklinggryta som går att förbereda men vänta med vindruvorna. Det var en väldigt god smak och annorlunda och roligt med vindruvor. Olivia sa flera gånger att det var jättegott.

Matsedel v.43 okt 2010

Imorgon åker jag till Stockholm på jobbkonferens i två dagar. Det är fullt program så jag hinner inte med shopping eller träffa nå folk. Jag tänker inte stanna någon dag extra den här gången, det gör jag däremot i början av december när jag ska tillbaka till Stockholm. Då ska jag gå en tvådagarskurs men åker ner en dag tidigare för att hinna träffa en kompis, julhandla och gå och äta på någon god och mysig restaurang. Har ni något förslag var jag ska äta?

Matsedel v.43 okt 2010
Må: Kycklinggryta med vindruvor
Ti: Jag är i Stockholm
On: Jag är i Stockholm
To: Rester
Fr: After work
Lö: Kycklingklubbor och ruccolapaj
Sö: Grillad älgbiff och potatisgratäng

lördag 23 oktober 2010

Fredagsmys med ost och kex

Igår kväll var Olivia på Junior Pop Star och Ida somnade tidigt med feber. Isak hade hockeyträning vid middagstid så vi tog fredagsmiddagsmys vid tv:n bara vi tre som var hemma och vakna. Isaks favorit är taco-chips och salsa så det fanns förstås med. Dessutom hade vi ost, kex, oliver, vindruvor, gurka och päron.
Än så länge har Ida varit feberfri i dag, jag hoppas det håller i sig hela kvällen och natten så att hon är helt frisk imorgon.

Har ni börjat längta till jul? Jag köpte julmust, pepparkakor och ädelost idag för jag blev så otroligt sugen på det. Jultokig som jag är har jag självklart börjat nedräkningen till jul. Jag älskar det mest med julen - maten, godiset, fikabrödet, ljusen, pyntet, stämningen. Ja, det är nog bara julstressen jag inte tycker om.

torsdag 21 oktober 2010

Lingondressing

Nu är Ida sjuk igen, stackarn. Hon ligger bara och gnäller, tycker så synd om henne. Ida är ingen gnällig tjej, så hon är nog riktigt ordentligt sjuk nu när hon låter så här. Hon har ganska hög feber, upp mot 39 grader och kräks ibland, men ingen hosta eller täppt näsa. Jag hoppas att vi övriga klarar oss. Olivia ska på musikkollo i helgen och jag ska till Stockholm på tisdag så vi har absolut inte tid att bli sjuka.

Eftersom älgkött och lingon passar så bra ihop gjorde jag en lingondressing i måndags till vår älg-kebab. Den är enkel att göra och får en sån vacker färg.
Lingondressing
2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche el liknande
1 dl lingonsylt

Den här dressigen blev riktigt bra till älgkebaben. Ida tyckte den var så rosa och fin så hon ville också ha av lite av den. Olivia tycker inte om lingon så hon smakade inte ens.