torsdag 23 september 2010

Äppelkaka ägg- och mjölkfri

Nu har vi äntligen fått gjutet, både i källaren och nybyggnaden ute. Så skönt att äntligen ha ett golv att gå på. Först om två månader får vi lägga på det riktiga golvet på cementen men det är helt ok att börja gå på det redan nu. Så nu ska vi börja fixa till i källaren, först ska ytterväggen fixas sen ska alla väggar och tak målas. Därefter ska det läggas golv i två rum och sen kan vi flytta ner. Oj vilket stort hus vi kommer få då och sen när utbyggnaden är klar då kommer vårt hus kännas enormt i jämförelse med nu när vi bara bor på övervåningen.

På Olivias kalas bakade jag en mjölk- och äggfri äppelkaka av sockerkakstyp som blev så himla god. Eftersom jag vill baka äggfritt så ofta som möjligt så blir det oftast äppel-smulpaj jag gör, när det ska bakas med äpplen. Jag har saknat äppelkaka men nu äntligen har jag ett bra äggfritt recept.

Äppelkaka ägg- och mjölkfri
3 dl mjöl
1½ dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör (mjölkfritt margarin)
1½ dl (havre)mjölk
Fyllning:
3 äpplen
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Rör ihop alla ingredienser, smörj och bröa en springform, häll i smeten.
Skala och skiva äpplena. Stick när äppelskivorna i smeten. Det ska vara mycket äpplen.
Blanda ihop kanel och socker och strö ovanpå.
Grädda i ca 225° ca 25-30 min.

Den här kommer jag göra fler gånger. Man kunde verkligen inte tro att den var bakad utan ägg. Det ska vara riktigt mycket äpplen i den. Tänk på att smeten jäser upp under gräddning och då är det annars risk att det blir för lite äpplen och för mycket kaka.

måndag 20 september 2010

Matsedel v.38 sept 2010

Ny vecka, ny matsedel. Ni som har sett mina tidigare veckomatsedlar har kanske märkt att det blir en del förändringar under veckan. Jag följer alltså inte veckomatsedeln slaviskt men det är skönt att ha nånting att utgå ifrån. Men sen kan ju oförutsedda saker inträffa. Man blir kanske bortbjuden eller man har plötsligt massa extrabarn till middag. Eller så har man en massa rester i kylskåpet och då är det ju dumt att laga ny mat istället för att ta en middag med rester.

Må: Spagetti Carbonara, Olivias födelsedagsval
Ti: Bortbjudna på köttsoppa
On: Rotsaker och kyckling i ugn
To: Pizza
Fr: Spagetti och köttfärssås
Lö: Taco-köttgryta
Sö: Lax på spenatbädd med tagliatelle

söndag 19 september 2010

Blåbärspaj med mandelmassa och kokos

Då är det sista dagen på den här kalas-helgen. Idag är det inget kalas inplanerat om vi inte får något spontanbesök för vi har gott om fika kvar. Idag kommer Leif hem med mer älgkött också, det skulle visst bli mycket köttfärs den här gången. Undra om jag ska göra en laddning köttbullar då, för det var länge sedan vi hade hemgjorda köttbullar.

Igår gjorde jag en blåbärspaj med ett täcke av bl.a mandelmassa och kokos, en variant av rabarberpaj med mandeltäcke som jag gjort tidigare.
Blåbärspaj med mandelmassa och kokos
5-6 dl blåbär
2-3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma
mandelmassatäcke:
150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor

Lägg blåbären i en ugnsfast form.
Blanda socker, potatismjöl och karemumma, strö över blåbären.
Använd elvisp och kör ihop mandelmassa och margarin till en jämn smet.
Vispa i mjöl och vaniljsocker.
Klicka ut smeten ovanpå blåbären och bred ut den. Strö över kokos.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Låt gärna svalna ca 15 minuter innan du serverar med vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Många godsaker i en och samma paj så det är ju klart att det blev gott. Ida åt flera portioner och var sedan blå runt hela munnen.

lördag 18 september 2010

Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta

Idag har Olivia haft kalas igen, på eftermiddagen kom släktingar och fikade blåbärspaj, äppelkaka, kladdkaka med päron och After Eight, dajmtårta, kladdkakemuffins och kokosmuffins. Mormor och morfar stannade över middag då jag gjorde en pastarätt med fläskytterfilé. Olivia har redan hunnit med två kalas trots att det är först på måndag hon fyller år. Även dagens kalas, gäster och presenter är hon jättenöjd med.
Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
pasta, gärna tagliatelle
fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 msk vatten
1 ask cocktailtomater
1 paket mozzarella, skuren i små bitar
1 dl färsk basilika, grovt hackad

Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm breda skivor. Banka ut skivorna något, och salta och peppra dem.
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna.
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan.
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma.
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan. Lägg även i mozzarellabitarna och den hackade basilikan. Blanda ordentligt.

Det här blev jättegott tyckte vi allihopa, men då är ju basilika och mozzarella storfavoriter här. Köttet kan man steka i förväg om man vill och sen kokar man ihop såsen innan man ska äta och värmer köttet i såsen samtidigt som pastan kokar. Jag använde iMat (havregrädde) och lite maizena istället för crème fraiche.

fredag 17 september 2010

Sockrade glas

Idag har Olivia haft tjejmiddag för att fira sin 11-årsdag (som är på måndag). Det var ett lugnt och mysigt kalas med inte så många gäster. De livliga barnkalasen är ett minne blott, tack o lov. Fast snart är det dags för Ida att ha några år med stimmiga kalas.

När gästerna kom och Olivia öppnade sina paket bjöd vi på välkomstdrink (läsk) i sockrade glas. Till varmrätt var det Tacopizza, en av Olivias storfavoriter. Till efterrätt var det After Eight-päron och glass. Under hela kvällen åt de en hel del gurk- och morotsstavar, ostkrokar, chips och dipp. Olivia är jättenöjd med sitt kalas, sina gäster och sina presenter och då är jag också jättenöjd.
Sockrade glas
ca 0,5 dl strösocker
1-2 droppar hushållsfärg
citron eller vatten

Lägg ut sockret på ett fat. Blanda runt så att allt socker blir färgat. Vill du ha starkare färg tar du en droppe till. Ta aldrig mer än en droppe varje gång, risken är att det bara blir för blött och sockret klumpar sig.
Ta ett glas och blöter kanten runt om med en citronklyfta. Har du ingen citron går det lika bra att ta en droppe vatten på fingertoppen och dra runt glasets kant.
Innan glaskanten torkar ställer du glaset upp och ner i sockret. Låt det stå en stund så sockret fastnar ordentligt.

Det blev väldigt snygga glas som blev mycket uppskattade. Det går precis lika bra att använda ofärgat socker.

onsdag 15 september 2010

Tunnbrödsrullar med skinka och gurka

Idag var det storhandling till Olivias båda kalas som stod på agendan. Det blev många fullproppade kassar med mycket godsaker. Eftersom vi inte har kommit på vad vi ska äta för gott på lördag med mormor och morfar köpte jag hem lite utav varje som kan vara bra att ha vid matlagning. Har ni nå bra festmiddagsförslag?

Till soppa är det gott med hembakat bröd, gärna nybakat dessutom. I måndags när vi åt popcorn-soppa hade vi inget nybakat så då gjorde jag i ordning enkla tunnbrödsrullar med skinka och gurka istället.
Tunnbrödsrullar med skinka och gurka
4 skivor mjukt tunnbröd
8-12 skivor skinka
gurka
smör

Smöra tunnbrödskivorna. Lägg ut skinkskivorna längs ena långsidan.
Hyvla gurkan med en osthyvel så att det blir tunna skivor som går att rulla. Lägg skivorna på skinkskivorna.
Rulla ihop till en rulle.
Skär i 3 delar. Skär lite snett så blir det snygga bitar.

Som ni förstår kan man variera det här i det oändliga. Men eftersom barnen tycker om skinka och gurka valde jag det den här gången.

tisdag 14 september 2010

Popcorn-soppa

Det märks att det är höst för alla föräldramöten avlöser varandra. I går var det med Olivias teatergrupp, i dag i Isaks klass, nästa vecka Olivias klass och Isaks hockey. Dessutom är jag engagerad i föräldraråd och föräldrastyrelser så då tillkommer dem mötena också. Det är väldigt kul tycker jag men det blir lite väl intensivt i början på hösten.

Igår åt vi popcorn-soppa som egentligen är en majssoppa som man garnerar med popcorn. En rolig grej.
Popcorn-soppa
2 burkar majskorn, (à 340 g)
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk currypulver (+ 2 krm)
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 dl popcorn

Häll majskorn och vatten i en kastrull. Tillsätt buljongtärning och 1-2 tsk currypulver, låt koka upp.
Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Koka upp.
Garnera soppan med poppade popcorn och pudra över lite extra curry.

Jag använde 3 små burkar (à 180 g) majs och jag tyckte det blev en ganska tjock soppa ändå. Barnen tyckte det var kul med popcorn till middagen men jag tror att vi alla tyckte att det var godare att äta popcorn på sidan om. Jag serverade dessutom tunnbrödsrullar med skinka och gurka till soppan.