onsdag 18 augusti 2010

Mozzarellagratinerade räkor på toast

Idag är det vår bröllopsdag och det är värt att fira. Så till middag åt vi räkor, kräftor, löjrom, mozzarellagratinerade räktoasts, ost och annat gott.
Mozzarellagratinerade räkor på toast
36 räkor med skal
1 boll mozzarella
4 skivor baguette eller ciabatta
Marinad till räkor
2 msk olivolja
1 krm färsk timjan
1 krm paprikapulver
0,5 krm chilipulver
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 spanska pepparfrukter, finhackade
salt
Marinad till mozzarella
2 msk olivolja
0,5 krm chilipulver
svartpeppar
ca 0,5 dl persilja

Blanda ihop alla ingredienser till räk-marinaden.
Skala räkorna och lägg dem i marinaden. Låt stå i kylskåp minst 2 timmar.
Blanda ihop mozzarella-marinaden.
Skiva mozzarellan och lägg skivorna i marinaden. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar.
Stek brödet i smör.
Ta upp räkorna ur marinaden bryn hastigt i olivolja. Lägg räkorna på det nystekta brödet och placera mozzarellaosten ovanpå.
Gratinera i ugn (grill) i ca 200 grader i 2-3 minuter.

Det här är underbart gott. Många av mina favorit på en gång chili, räkor och mozzarella. Mums. Eftersom jag inte blir mätt av kräftor innan jag har lessnat på att skala dem var det här ett perfekt tillbehör. Den här toasten kommer nog att dyka upp som förrätt lite då och då framöver.

tisdag 17 augusti 2010

Varm smörgåstårta med bacon, svamp och purjolök

Med den lite kyligare luften kom höstens första förkylning. Känns så deppigt, jag vill ju att vi ska vara pigga och glada. Både Ida och jag är lite småhängiga, men jag hoppas att det inte blir så långdraget eller allvarligt. Det postiva är väl att om vi är sjuka nu borde vi vara friska till London-resan. Trots det soliga vädret kände jag inte för att grilla utan jag gjorde en varm smörgåstårta. Eller ska man kalla det för en stor varm macka?
Varm smörgåstårta med bacon, svamp och purjolök
1 pkt Hönökaka (4 halvmånar)
Fyllning:
2 pkt bacon
1 purjolök
1 stor burk champinjoner
1-2 msk chilisås
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt & peppar
Garnering:
2 tomater
riven ost

Klipp baconen i små bitar och fräs dem i stekpanna. Tillsätt strimlad purjolök och champinjoner och låt dem fräsa med.
Tillsätt chilisås, crème fraiche och grädde och låt puttra en liten stund tills krämen tjocknar. Smaka av med salt & peppar.
Lägg en halvmåne bröd på bakplåtspapper. Bred 1/3 av röran på, osv. Det ska bli tre skivor med röra på. Avsluta med det fjärde brödet som lock.
Skiva tomaterna och lägg överst, strö över rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 grader 10-15 min tills osten smält.

Olivia tyckte den var jättegod men lite svår att äta när den var så hög. Om man vill kan man göra en rund tårta med bara ett lager fyllning så blir den inte lika hög. Fast jag tycker ju att det är lite roligare med en hög variant som mer liknar en smörgåstårta annars blir det mer likt en varm macka eller pizza. Det här kommer vi göra fler gånger för det var mycket godare och roligare än varma mackor. Fyllningen kan man förbereda och ha stående i kylen.

måndag 16 augusti 2010

Saft i stora lass

I år har vi enormt mycket rabarber så i helgen har vi gjort två omgångar rabarbersaft på "vanligt" sätt. Jag häller på varmt vatten på rabarber och citron, när det har stått 1 dygn silar man saften och tillsätter socker och citronsyra. Det blir en lite sur saft som hela familjen älskar.

Jag har även frostat av frysarna inför hösten och upptäckte då att jag hade en hel del svarta vinbär så då gjorde jag svartvinbärssaft i saftmaja. När saftmajan var framtagen provade jag även att göra rabarbersaft i den. Den rabarbersaften blev sötare än den andra men med mindre socker.

Nu har vi mycket saft i frysen och det känns skönt inför vintern. Med tre barn i familjen så går det en hel del saft här. Känns skönt att dricka hemmagjord saft istället för den enormt söta köpes-saften. Jag försöker ha så lite socker som möjligt i saften så det blir mer en måltidsdryck än saft.

Vi hinner nog med några fler saftomgångar innan vi stänger saftfabriken för i år. Vi har en stor buske full med röda vinbär så det lär nog bli en omgång saft av det också. Brukar ni blanda röda vinbär med något när ni gör saft?

Vilken är er favoritsaft?

söndag 15 augusti 2010

Italiensk smörgåstårta med en fyllning

Vilken härlig sommardag vi hade igår. Den var efterlängtad! Idag är det också jättesoligt men dessvärre blåser det lika mycket som det är sol. Vi håller på att frosta av frysarna inför hösten och då hittade jag svarta vinbär så nu gör jag saft i Saftmajan. Den absolut godaste saften och nyttigaste också för man använder ju så mycket mindre socker när man ångkokar saften. En annan favoritsaft är rabarbersaften jag gör några omgångar av varje sommar. Den innehåller dock betydligt mer socker trots att jag har minskat ner sockermängden från originalreceptet. Jag satte igång en omgång igår kväll så ikväll har vi både nygjord svartvinbärs- och rabarbersaft.

Igår åt vi italiensk smörgåstårta till middag. Jag hade lite svårt för att bestämma vilken fyllning jag skulle ha, till slut blev det samma fyllning i alla lager.
Italiensk smörgåstårta med en fyllning
ca 1 kg ljus formfranska (jag köpte en med extra stora skivor)
5 dl crème fraiche
100-200 g crème bonjour eller annan ost (smak av t.ex. soltorkade tomater)
1st mozarellaboll
6 st soltorkade tomater i olja
150 g vitlökssalami
Salt & Peppar
Garnering:
200 g crème bonjour naturell
2 msk crème fraiche eller grädde
Garnera efter eget tycke och smak, t.ex.
körsbärtomater i olika färger
ruccolasallad
oliver
kapris
pepparsalami
parmaskinka

Finhacka salami, de soltorkade tomaterna och mozarellaosten.
Blanda med ost och crème fraiche. Smaka av med salt & peppar.
Ta fram en rund springform ca 25cm diam. Kantskär alla brödskivor och lägg ett lager bröd i botten på formen. Man får pussla lite grann!
Bred på ett lager fyllning och fortsätt så med två lager fyllning till, avsluta med ett lager bröd.
Tryck ihop tårtan lätt i formen så den ”sätter sig” lite och täck med folie och förvara i kylskåp.
Garnering dagen efter:
Ta bort springformen försiktigt.
Täck tårtan med crème bonjour, utrört i lite crème fraiche så den går lättare att breda på.
Garnera!

Jag tyckte det blev lite väl mycket fyllning, dvs den blev lite för "kletig" för min smak. Dessutom tyckte jag att det var för mycket salami i fyllningen men det tyckte inte Leif. Men i övrigt var den riktigt god. Crème bonjour med soltorkade tomater var en jättegod ost som kommer finnas på nästa ostbricka hos oss.

torsdag 12 augusti 2010

Krämig vinbärspaj

Nu vill jag ha sol och värme igen. Jag vill kunna sitta ute och äta middag som är bland det bästa jag vet. Nästa vecka som är sista sommarlovsveckan har jag semester igen och då kan väl solen vara lite snäll och lysa på oss. Nu är stora rummet i källaren fyllt med grus, så nu är det inte mycket kvar innan det kan gjutas. Det är så kul nu när det går åt rätt håll. Min dröm om att det ska vara klart till jul känns inte helt omöjligt nu längre.

Efter middagen gjorde jag en jättegod vinbärspaj som jag inte kan sluta äta av. Den påminner om ananaspajen som också är en favorit hos mig.
Krämig vinbärspaj
Pajdeg
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl gräddfil
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vinbär

Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, gräddfil, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajformen.
Strö över röda vinbär.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Den är pajen var riktigt god och med vår vinbärsbuske som har hur mycket bär som helst så kommer jag nog göra den ofta. Jag tycker inte att man behöver grädde eller liknande till, men då är jag inte så förtjust i grädde överhuvudtaget. I ananaspajen har man crème fraiche istället för gräddfil och det borde ju gå bra i den här pajen också.

tisdag 10 augusti 2010

Kräftröra med philadelphiaost

Renoveringen i källaren fortgår och idag levde det om så mycket så jag och barnen for med några kompisar till Leos lekland. Jag vet inte om ljudnivån var nå mycket lägre där, men barnen hade i alla fall roligare än hemma. Efter leklandet for jag hem och vilade en stund innan det var dags att åka in till stan för att träffa två barndomskompisar. Vi gjorde som vi alltid gör - först går vi till pastarestaurangen och äter pasta sen går vi till ett kvällsöppet café och dricker chai-te och fortsätter surra.

Till mammas födelsedag gjorde jag en kräftröra med philadelphiaost istället för crème fraiche och majonäs. På kalaset serverade jag den i små krustader men den är nog lika god på t.ex. rostat bröd.
Kräftröra med philadelphiaost
200g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
1 liten rödlök
0,5 dl dill
en skvätt citronsaft
cayennepeppar
1 burk kräftstjärtar i lag

Hacka löken och dillen.
Blanda ihop ost, crème fraiche, lök och dill. Smaka av med citronsaft och peppar.
Hacka kräftstjärtarna grovt och vänd ner i röran.

Det här var helt i min smak eftersom jag älskar philadelphiaost och inte är så förtjust i majonäs. Ofta när jag gör skagenröra brukar jag blanda både kräftor och räkor men den här gången hade jag bara kräftor. Det går nog lika bra att utesluta crème fraichen men eftersom jag hade lite grann hemma använde jag upp det.

måndag 9 augusti 2010

Varm brietårta

I går var det dags för ännu ett sommarkalas i släkten då det var mammas tur att fylla år. Vi hade en trevlig eftermiddag och kväll med mycket gott att äta och många trevliga gäster att prata med. Jag gjorde en varm brietårta med körsbärstomater och basilika som blev en ny storfavorit för mig...och för andra. Den första tårtan gick åt fort så jag for och köpte nya ingredienser och gjorde en omgång till.
Varm brietårta
500 g brietårta
1 ask körsbärstomater
2 msk basilika
2 krm salt
2,5 krm socker
1 krm svartpeppar

Lägg brieosten i en form med lite kant.
Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.
Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.
Värm i 225 grader i 8-10 minuter.

Osten blev varm, mjuk och såå god. Den var jätteenkel att göra och resultat blev vackert, det röda och gröna på den vita osten, och lite roligare än att bara servera en brieost som den är.