söndag 18 april 2010

Kladdkaka med päron och After Eight

Idag har jag varit på två promenader, både med Olivia och med mamma, och det var nog tur det eftersom jag har ätit lite väl mycket kladdkaka den här helgen. Åsa bjöd på en riktig höjdarefterrätt igår. Chokladkladdkaka, mint och päron kan inte bli fel, eller hur? Både jag och Olivia längtade så efter den att vi var tvungen att baka efter middagen.

Kladdkaka med päron och After Eight
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron, 400 g
1 liten ask After Eight

Lägg en bakpappersrundel i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten.
Sila bort spadet från päronen och lägg dem i en cirkel med snittytan nedåt i formen.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen försiktigt smälta i det.
Ta bort kastrullen från värmen och rör in ett ägg i taget.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
Ringla smeten över päronen.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter något under mitten av ugnen.
Låt After Eight smälta på chokladkakan efter att den tagits ur ugnen.
Servera som den är eller med grädde och/eller glass och Njut.

Choklad och mint är min absoluta favoritkombination och eftersom jag tycker det är gott med frukt eller bär till kladdkaka kommer det här nog bli en stående favorit här i huset. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan väljer du tid i ugnen. Det blir minimalt med disk, sånt tycker jag om, eftersom alla ingredienser tillsattes i kastrullen där smöret smältes. Jag använde dessutom bara en slickepott att rör om med, dvs ingen visp.

Coleslaw

Igår hade vi en trevlig dag och kväll i Sunderbyn. Vi började med att åka till stallet till deras häst Candy. Isak älskade att rida medans Olivia inte var lika road. Strålande sol och klarblå himmel på morgonen förvandlades till blötsnö och blåst så vi var rätt blöta innan vi var klara. Den planerade fika-picnicen ställdes in och fikat intogs inomhus vid köksbordet istället. Sen blev det god middag, underbar efterrätt och mycket surr och lek.

Nu är grillsäsongen här och till grillat är det gott med olika röror, en av dessa goda röror är coleslaw med bl.a. vitkål.

Coleslaw
3 dl vitkål
3 dl morot
0.5 färsk ananas eller 1 svenskt äpple, välj efter säsong
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche eller kesella gourmet
Havssalt efter smak
Svartpeppar

Strimla vitkålen fint med kniven eller använd osthyveln och hyvla direkt från vitkålshuvudet.
Strimla moroten.
Hacka den färska ananasen fint och pressa ur juicen (kasta inte juicen, den är god att dricka), eller riv äpplet.
Blanda vitkål, morot och fint hackad, urvriden ananas eller rivet äpple med majonnäs och créme fraice/kesella gourmet.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av med havssalt och svartpeppar.

Jag använde ett äpple den här gången, nästa gång ska jag prova med ananas. Tycker man om majonnäs kan man ta 2 msk istället. Men eftersom jag inte är så jätteförtjust i majonnäs-smak nöjde jag mig med 1 msk. Gott till grillat tillsammans med en sallad.

torsdag 15 april 2010

Kyckling- och baconsallad

Idag har jag varit på utbildning hela dan. Kul att få göra något annat än att sitta på kontoret. Utbildningen var på helt rätt nivå, jag förstod det mesta men ändå var det nytt för mig. Hur ofta är det så perfekt?
Kyckling- och baconsallad
salladsblad av olika sorter, jag hade isbergssallad och babyspenat
gurka i bitar
tomat i bitar
purjolök i skivor
majskorn
paprika i bitar
fetaost i bitar
oliver
bacon
kyckling i bitar
thaichilisås
soja
vatten

Stek bacon i ugn, dela sedan i mindre bitar.
Under tiden steker du kycklingen i stekpanna. Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt koka ihop.
Under tiden kycklingen kokar i "såsen" blandar du ihop salladen på ett serveringsfat.
Lägg bacon och kycklingen överst.
Servera med olivolja och balsamvinäger.


Jag använde dessa grönsaker och ost idag. Men ta dina favoriter eller vad du har hemma.

söndag 11 april 2010

Pastasallad med pesto och lök

NU har årets grillsäsong börjat på allvar. Vi har grillat lite korv tidigare men till middag i dag grillade vi karrékotletter som jag hade låtit marinera i soja och svartpeppar ett tag. Till det åt vi en "man-tager-vad-man-haver-pastasallad" och vitlöksbröd. Nu skiner solen från en klarblå himmel så jag ska ta min tekopp och gå ut och sätta mig på altan.

Pastasallad med pesto och lök
färsk spenat
vitlök
pasta av valfri sort, färdigkokt
pesto
rödlök i skivor
körsbärstomater, halverade
mozzarella i bitar
oliver
svartpeppar

Stek vitlök och spenat ett tag. Tillsätt färdigkokt pasta. Låt den bli lite varm. Tillsätt pesto.
Dra pannan från plattan tillsätt lite mer spenat och rödlök. Låt stå ett tag för att dra åt sig lite pestosmak och ev. bli lite varmt.
Tillsätt körsbärstomater, oliver och mozzarella och krydda.
Häll upp i fin skål och servera.

lördag 10 april 2010

Äppelpaj med cornflakes

Olivia är på badhuset med en kompis. Leif och Isak är på bio och Ida äter lördagsgodis så jag har det väldigt lugnt. Äppelpajen jag gjorde i måndags hade inte varit helt fel att fika lite av nu...men den är slut.
Äppelpaj med cornflakes
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smält smör
Fyllning:
4-5 skivade äpplen
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Smultäcke:
2 dl havregryn
1 dl socker
2 dl cornflakes
150 g smält smör

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den i en form och förgrädda 10 min i 175 grader.
Täck degen med äppelskivor pudrade med kanel och vaniljsocker.
Blanda ingredienserna till smultäcket och strö över.
Grädda pajen 25 min i 175 grader.

Jag hade inte cornflakes hemma så jag tog ricekrispies istället. Det blev en mäktig paj med både pajdeg och smultäcke så den räcker till många personer. På slutet av gräddningstiden höjde jag värmen till 200 grader. Pajdegen kan man nog förgrädda mer än 10 min eller på högre ugnsvärme. Det knastrade lite om pajdegen så nästa gång drar jag nog ner på sockret lite. För det kommer bli en nästa gång för det var en riktigt god variant av äppelpaj.

torsdag 8 april 2010

Falsk filé

Nu vet vi att Ida förutom ägg även är allergisk mot cashewnötter. Eftersom vi är en familj med en hel del allergier har vi försökt att Ida och Isak ska undvika alla sorters nötter och mandlar. Men i lördags på påskafton tjuvtog hon en lite cashewnöt och blev röd runt munnen. Efter nån timme blev hon jättetrött och sen spydde hon dessutom. Eftersom cashewnöt är släkt med rosépeppar och mango måste hon undvika det också tills vidare.

Falsk filé
0,5 kg blandfärs
1,5 msk aromat
1 pkt bacon
8 st färska champinjoner i bitar
1 zucchini eller paprika i skivor
1 skivad rödlök
1 burk creme fraiche paprika/chili
2 dl grädde
2-3 msk chilisås
Chilikrydda
Grillkrydda

Blanda färs och aromat och rulla till en rulle som läggs i smörpapper. Lägg i frysen.
Rullen skäres halvfrusen/frusen i 1,5 cm skivor och stekes, läggs sedan i botten på en form.
Bryn bacon, svamp, skivad zucchini/paprika och skivad rödlök lätt. Lägg det över köttet.
Blanda crème fraiche, grädde, chilisås, chilikrydda och grillkrydda. Häll det i formen.
Sätt in i 200° ugn 15-20 minuter.
Servera till pasta eller potatis.

Hade tänkt lura Olivia, som inte tycker om köttfärs, att det var kött vi åt. Men det lyckades inte. Jag använde grillkrydda med salt istället för aromat till köttfärsen. Inget större fel på maträtten men vanlig eller fylld köttfärslimpa är godare tycker jag. Lite krångligt dessutom att frysa in köttfärsrullen för att sen komma ihåg att ta ut den och skära den i skivor.

onsdag 7 april 2010

Halinas gryta

Nu har skolbarnen påsklov men jag jobbar fast jag slutar lite tidigare om dagarna. Skönt att ha så stora barn så att de klarar sig ensamma hemma. Isak skulle egentligen ha gått fritids men eftersom han inte var så sugen på det fick han vara hemma tillsammans med Olivia. I måndags åt vi en god fläskfilégryta som mamma har bjudit på nån gång för länge sedan och som i sin tur blev bjuden på den av min faster som blev bjuden på den av någon bekant som.... Det är en underbart god sås till den så receptet är värt att föra vidare.

Halinas gryta
6 hg skinkstek, fläskfilé eller liknande
1 purjolök
1 paprika (röd)
200 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 buljongtärning
2 dl vatten
1-2 msk mjöl
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
ev. curry

Ø Bryn purjolöken och köttet.
Ø Lägg i en eldfast form.
Ø Hacka paprikan och strö över.
Ø Värm grädden och låt osten smälta med.
Ø Tillsätt buljongtärning, vatten och kryddor.
Ø Avred med mjöl.
Ø Slå såsen över köttet.
Ø Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.

Enkel och god gryta i ugnen. Receptet har hängt med ett tag, framför allt för att såsen är så god. Den här gången använde jag fläskytterfilé men tidigare använde jag ofta skinkstek med lika bra resultat. Den är enkel att göra mjölkfri genom att använda sojaost av philadelphiatyp och havre- eller sojagrädde.