måndag 5 april 2010

Chokladmoussetårta

Nu är snart påsken över för i år. Vi har tagit det lugnt och laddat batterierna. Igår var det strålande sol och riktigt varmt. Vi packade matsäck och for till Udden där de har en isdrake som man kan åka i, dessutom har de en rolig lekpark. Efter fika och lek tog vi en långpromenad på isen och Ida fick åka pulka.

Ida önskar Glad Påsk

På påskafton åt vi påskbuffé med bl.a. lax, sill och lamm hos mamma och pappa. Till efterrätt hade jag gjort en chokladmoussetårta.

Chokladmoussetårta
Tårtbotten:
4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Chokladmousse:
2 dl grädde
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
4 dl mosade hallon
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde

Tårtbotten:
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med kakao och bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i ca 30 min.
Lossa kakan ur formen och låt svalna. Skiva kakan till tre bottnar.
Chokladmousse:
Smält chokladen.
Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna.
Montering av tårta:
Bred ut hälften av hallonen underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå.
Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.
Ställ kallt ett tag så att moussen får stelna lite.
Glasyr:
Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde.
Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.

En god chokladig tårta, jag tycker dock att vår bröllopstårta i lite samma tema var godare.

fredag 2 april 2010

Kyckling med persikor

Idag blev det riktigt soligt och fint trots att det började så molningt och snön den tinar med en väldans fart. Till påsk använder man ofta persikor eller aprikoser till garnering, förmodligen för att det ser ut som äggulor. Till långfredagsmiddag idag gjorde jag en kycklinggryta med persikor.

Kyckling med persikor
2 msk vetemjöl
2 krm chilipeppar
1 msk spiskummin
3 msk curry
1 kg kycklingfiléer
1 burk delade persikor eller aprikoser (420 g)
ev lite vatten
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde eller crème fraiche
1 msk balsamvinäger
salt
ev peppar

Blanda vetemjöl med chilipeppar, spiskummin och curry i en plastpåse.
Dela kycklingfilérna i mindre bitar, lägg dem i påsen med kryddorna och skaka om rejält.
Bryn bitarna i margarin. Lägg över i en gryta.
Häll i spadet från persikoburken, tillsätt ev lite vatten.
Pressa i vitlöksklyftor.
Låt puttra i 15-20 minuter och tillsätt sedan grädde eller crème fraiche och låt småputtra lite till. Smaka av med salt, balsamvinäger och ev peppar. Garnera med persikohalvorna.
Servera med ris och en grönsallad.

En god kycklinggryta med mycket currysmak. Den påminde en hel del om barnens favorit - djungelkyckling så de åt med god aptit.

torsdag 1 april 2010

Fläskkarré på Västerbottensost

I morse regnade det så det blev glashalt ute och alla bussar ställdes in i ett par timmar. Olivia hade tänkt ta bussen till skolan men när de hade väntat ett bra tag ringde hon efter mig så jag fick åka tillbaka och skjutsa de tre tjejerna till skolan. De kom några minuter sent men de hade ju ett giltigt skäl.

Idag är det skärtorsdag och vi har en hel påskhelg framför oss då vi ska äta gott. Vi började idag med att äta en variant på en favorit, nämligen Kött i ugn. Men i dag tillsatte jag även Västerbottensost.
Fläskkarré på Västerbottensost
4 st karrékotletter
200 g Västerbottensost
2 dl crème fraiche
1 - 2 dl grädde
0,5 dl soja
0,5-1 tsk sambal oelek

Riv osten och bred ut den i en smord ugnsfast form.
Lägg kotletterna på osten.
Vispa ihop crème fraiche, grädde, soja och sambal oelek och häll över köttet.
Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader ca 1 timme.
Servera till potatis, ris eller (stor) pasta.

Som jag har skrivit tidigare...det här är ett så enkelt sätt att tillaga kött och gott blir det. Med Västerbottensost som är en sån god smaksättare blev resultatet ett snäpp bättre. Eftersom såsen och osten är så smakrik kryddar jag inte köttet nånting. Idag använde jag karrékotletter men man kan använda i stort sett vilken köttbit som helst.

tisdag 30 mars 2010

Lax med tomater och örter

Jag vaknade i natt av att Ida sov oroligt och var kokhet. 40,2 hade hon i feber så vi gav henne febernedsättande och efter ett tag somnade hon om. Hon har så klart varit hemma från förskolan idag, men till vår stora glädje och förvåning har hon varit feberfri och frisk hela dan. Hoppas att hon inte får ny febertopp i natt.

Lax med tomater och örter
4 portionsbitar lax
2-3 dl grädde
75-100 g fetaost
2-3 msk frysta provensalska kryddor
4-6 soltorkade tomater
salt o peppar

Salta och peppra laxen innan den läggs i en ugnsform.
Mosa fetaosten och skär tomaterna i mindre bitar. Blanda ihop med grädde och provensalska kryddor.
Häll det över laxen.
Tillaga i 200-225 grader i ca 20 min.

Vi åt laxen tillsammans med pasta och en spenat- och tomatsallad. Det blev väldigt god smak på fisken, t.o.m. barnen åt utan alltför stora protester. Jag saltade fisken med mitt salvia- och rosmarinsalt.

söndag 28 mars 2010

Chicken thai

Har ni kommit ihåg att ändra alla klockor till sommartid? Med snön som blåser omkring ute känns det väldigt länge till sommaren.

Chicken Thai
Marinad:
2 msk olja
3 msk thaichilisås
3 vitlöksklyftor
1 tsk soja
1 tsk worcestershire sauce
4 droppar sesamolja
2 cm färsk ingefära (riven)
saften av ¼ citron

4 kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt

& Blanda alla ingredienser till marinaden.
& Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg dem i marinaden.
& Låt stå i några timmar.
& Stek kycklingen och marinaden i 2 minuter.
& Blanda grädden och mjölken och häll i grytan.
& Koka i 3 minuter.
& Salta.
& Servera till ris.

Det här är en av familjens storfavoriter som vi äter lite då och då. Jag brukar tillsätta en paprika i bitar också i grytan.

fredag 26 mars 2010

Frukt- och grönsaksfat

Nu ska jag snart i väg på After work med några arbetskompisar. Senast det hände var mååånga år sedan. Jag älskar att äta och dricka gott tillsammans med min familj och fira att vi har en hel helg tillsammans framför oss. Men idag bryter jag hemmatraditionen för en utekväll, fast den lär inte bli så sen. När jag kommer hem blir det kanske mys i soffan med barnen med nå gott att äta, till exempel detta:

torsdag 25 mars 2010

Ost- och skinkomelett

Idag är det våffeldagen så självklart var jag tvungen att göra våfflor till middag åt barnen. Jag var däremot inte så sugen på det eftersom jag inte tycker det är nån riktig mat, mer en efterrätt. Istället gjorde jag en ost- och skinkomelett enligt LCHF, dvs med grädde. Jag gjorde den i en pajform så man skulle kunna säga att det är en ost- och skinkpaj utan paj.

Ost- och skinkomelett
150 g skinka i bitar
200 g riven ost, gärna Västerbotten eller annan smakrik ost
5 ägg
4 dl grädde
örtsalt & peppar

Lägg skinkan i en pajform. Strö över osten.
Blanda ägg och grädde ordentligt och krydda.
Häll äggsmeten i pajformen.
Om du vill kan du halvera några körsbärstomater och lägga ner.
In i ugnen, 225 C ca 25 min. Servera tillsammans med en god sallad.