Ida önskar Glad Påsk
På påskafton åt vi påskbuffé med bl.a. lax, sill och lamm hos mamma och pappa. Till efterrätt hade jag gjort en chokladmoussetårta.Chokladmoussetårta
Tårtbotten:
4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Chokladmousse:
2 dl grädde
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
4 dl mosade hallon
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde
Tårtbotten:
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med kakao och bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i ca 30 min.
Lossa kakan ur formen och låt svalna. Skiva kakan till tre bottnar.
Chokladmousse:
Smält chokladen.
Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna.
Montering av tårta:
Bred ut hälften av hallonen underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå.
Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.
Ställ kallt ett tag så att moussen får stelna lite.
Glasyr:
Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde.
Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.
En god chokladig tårta, jag tycker dock att vår bröllopstårta i lite samma tema var godare.