Idag har vi mest bara gått hemma och slöat. Det är skönt med sådana dagar ibland också. De räkor som blev över igår använde till en förrätt idag.
Marinerade räkor
Marinad
1 dl olivolja
0.5 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
4 blad färsk basilika
salt
svartpeppar
chilipeppar
Räkblandning
400 g räkor med skal
1 st liten paprika
100 g tärnad fetaost
Garnering
sallad, t.ex. maché
1 st citron, i klyftor
vitlöksbröd
Blanda oljan med chilisåsen och balsamvinägern. Finhacka vitlöken och basilikan. Lägg det i skålen och krydda.
Skala räkorna och skär paprikan i räkstora bitar.
Vänd i räkorna, paprikan och fetaosten i marinaden och låt stå svalt minst 30 minuter, gärna längre.
Fördela på 4 assietter, servera med sallad, en citronklyfta och vitlöksbröd.
Oj, vad gott det här var. Men kan det bli fel när man använder balsamvinäger? Vi vuxna tyckte det här var jättegott medans barnen föredrog att bara äta vitlöksbröd.
lördag 14 november 2009
Räkfylld ostpaj
Igårkväll var mamma och pappa här på middag för att fira Leifs födelsedag i efterskott. Vi åt räkor, löjrom, olika salladssorter, grönsaker, bröd av alla de slag, ostar och en räkfylld ostpaj. Till efterrätt åt vi Pavlova som mamma hade gjort, till det åt vi grädde, jordgubbar, blåbär och mango.
Räkfylld ostpaj
Paj:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost
3 krm salt
2-3 msk vatten
Fyllning:
3 dl crème fraiche
2 msk chilisås
svartpeppar
1,5 tsk salladskrydda
1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
ruccola
avokado i skivor
paprika i strimlor
purjolök i skivor
citron
räkor
löjrom i klickar
Pajen:
Arbeta ihop degen.
Platta ut den i en pajform och nagga den. Låt den vila i kylskåp i ca 20 min.
Grädda i 200 grader i 20 min.
Låt svalna.
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser.
Garnering:
Bred fyllningen över pajdegen.
Garnera med ruccola, avokado, paprika, citron, purjolök, räkor och löjrom.
Den här pajen tyckte alla vuxna om, pajdegen med ost blev jättegod så den kommer jag nog använda till någon annan paj också. Bra bjudrätt, då den ska serveras kall och man kan/bör grädda pajskalet i förväg. Jag gjorde hela pajen i en pajform, ett annat alternativ är att platta ut en rundel av pajen på en plåt och grädda. Sen vid servering lyfter man över den på ett tårtfat och garnerar den.
Räkfylld ostpaj
Paj:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost
3 krm salt
2-3 msk vatten
Fyllning:
3 dl crème fraiche
2 msk chilisås
svartpeppar
1,5 tsk salladskrydda
1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
ruccola
avokado i skivor
paprika i strimlor
purjolök i skivor
citron
räkor
löjrom i klickar
Pajen:
Arbeta ihop degen.
Platta ut den i en pajform och nagga den. Låt den vila i kylskåp i ca 20 min.
Grädda i 200 grader i 20 min.
Låt svalna.
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser.
Garnering:
Bred fyllningen över pajdegen.
Garnera med ruccola, avokado, paprika, citron, purjolök, räkor och löjrom.
Den här pajen tyckte alla vuxna om, pajdegen med ost blev jättegod så den kommer jag nog använda till någon annan paj också. Bra bjudrätt, då den ska serveras kall och man kan/bör grädda pajskalet i förväg. Jag gjorde hela pajen i en pajform, ett annat alternativ är att platta ut en rundel av pajen på en plåt och grädda. Sen vid servering lyfter man över den på ett tårtfat och garnerar den.
tisdag 10 november 2009
Lövbiff med sting
Idag skyndade jag mig hem från jobbet för att hinna laga en festmiddag till han som fyller år idag innan det var hockeydags. Ida är nu frisk och tillbaka på dagis, den här gången behövde hon bara vara hemma en dag, peppar, peppar...
Lövbiff med sting
400 g lövbiff
1 msk curry
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1 msk soja
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
1/2 buljongtärning
ca 1 dl vatten
Skär köttet i tunna strimlor och bryn dem. Låt curryn bryna med någon minut.
Lägg över köttet i en traktörpanna. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 5 min.
Servera med kokt ris och sallad.
Gott och enkelt. Jag förberedde genom att bryna köttet och curryn igår, så gick det fort att fixa det övriga idag. Jag tillsatte även en röd paprika i strimlor till grytan. Alla utom Ida åt två portioner.
Lövbiff med sting
400 g lövbiff
1 msk curry
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1 msk soja
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
1/2 buljongtärning
ca 1 dl vatten
Skär köttet i tunna strimlor och bryn dem. Låt curryn bryna med någon minut.
Lägg över köttet i en traktörpanna. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 5 min.
Servera med kokt ris och sallad.
Gott och enkelt. Jag förberedde genom att bryna köttet och curryn igår, så gick det fort att fixa det övriga idag. Jag tillsatte även en röd paprika i strimlor till grytan. Alla utom Ida åt två portioner.
söndag 8 november 2009
Svart glasyr till spindeltårta
Idag har det varit fars dag och vi firade Leif ordentligt i morse eftersom han snart har födelsedag också. Men efter frukost åkte vi till jouren med Ida eftersom hon har haft problem med astma i natt, hon fick inhalera ventoline. Inför natten fick hon även lite medicin av syrran och nu sover hon lugnt och stilla. Vi hoppas det håller i sig hela natten för vi alla behöver en god natts sömn.
Svart glasyr till spindeltårta
2 msk strösocker
2 msk vatten
8 st kick (lakritsgodis)
25 g smör
1 dl florsoker
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Koka upp och rör ner Kick, klippta i mindre bitar. Rör tills all lakrits smält.
Blanda ner smör och florsocker.
Låt svalna något.
Bred glasyren på den kalla kakan.
Nätet gjorde jag av vit kristyr (1 dl florsocker och 2 tsk vatten). Eftersom det var en tårta till Halloween var det tänkt att själva kakan skulle vara en pumpakaka, men jag gjorde en äggfri morotskaka istället. Jag är väldigt nöjd över utseendet på kakan och barnen tyckte också den var jättesnygg. Men ingen av oss är så förtjust i lakrits så vi tyckte inte den var lika god som snygg. Men Leif, mamma och pappa som är mer förtjusta i lakrits tyckte det var en god kaka/tårta.
Svart glasyr till spindeltårta
2 msk strösocker
2 msk vatten
8 st kick (lakritsgodis)
25 g smör
1 dl florsoker
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Koka upp och rör ner Kick, klippta i mindre bitar. Rör tills all lakrits smält.
Blanda ner smör och florsocker.
Låt svalna något.
Bred glasyren på den kalla kakan.
Nätet gjorde jag av vit kristyr (1 dl florsocker och 2 tsk vatten). Eftersom det var en tårta till Halloween var det tänkt att själva kakan skulle vara en pumpakaka, men jag gjorde en äggfri morotskaka istället. Jag är väldigt nöjd över utseendet på kakan och barnen tyckte också den var jättesnygg. Men ingen av oss är så förtjust i lakrits så vi tyckte inte den var lika god som snygg. Men Leif, mamma och pappa som är mer förtjusta i lakrits tyckte det var en god kaka/tårta.
lördag 7 november 2009
Äggfri morotskaka
Äntligen har det kommit lite mer snö, den första snön vi fick smälte fort bort. Olivia och Isak har gått ut för att göra en ljuslykta av snö. Det händer inte ofta att de vill gå ut vid 19-tiden, men den första snön är det nå speciellt med och den är så efterlängtad.
Äggfri morotskaka
Kaka:
1,5 dl sojagrädde
3,5 dl socker
1 dl olja
6 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
o,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk malen kanel
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev kokos eller flagad mandel
Vispa ihop grädden med sockret.
Blanda de torra ingredienserna innan de tillsätts till gräddblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
Häll i en smord och bröad rund form.
Grädda i 175 grader i ca. 60 minuter.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred detta ovanpå kakan när den kallnat.
Strö ev. över kokosflingor eller flagad mandel.
Riktigt god morotskaka trots att den är äggfri. Själva kakan är även mjölkfri och glasyren är enkel att göra mjölkfri genom att använda någon av de mjölkfria sojaostarna av philadelphia-typ. Men eftersom Isak nu har fått börja smaka lite mjölk och inte ens är så mycket för sötsaker så använde jag riktig philadelphiaost.
Äggfri morotskaka
Kaka:
1,5 dl sojagrädde
3,5 dl socker
1 dl olja
6 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
o,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk malen kanel
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev kokos eller flagad mandel
Vispa ihop grädden med sockret.
Blanda de torra ingredienserna innan de tillsätts till gräddblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
Häll i en smord och bröad rund form.
Grädda i 175 grader i ca. 60 minuter.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred detta ovanpå kakan när den kallnat.
Strö ev. över kokosflingor eller flagad mandel.
Riktigt god morotskaka trots att den är äggfri. Själva kakan är även mjölkfri och glasyren är enkel att göra mjölkfri genom att använda någon av de mjölkfria sojaostarna av philadelphia-typ. Men eftersom Isak nu har fått börja smaka lite mjölk och inte ens är så mycket för sötsaker så använde jag riktig philadelphiaost.
måndag 2 november 2009
Salamipaj
I lördags gjorde jag en god paj med salami, mozarella, oliver, soltorkade tomater och körsbärstomater. Det blev jättegod smak på pajen, t.o.m. Leif som inte är så förtjust i paj gav mig beröm.
Salamipaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g riven mozarella
200 g körsbärstomater
100 g salami i skivor
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade tomater
Äggstanning:
3 ägg
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
salt, peppar, örtkryddor
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och samla till en deg.
Lägg i en plastpåse i kylen 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten och låt den stå kallt i minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
Halvera körsbärtomaterna, dela de soltorkade tomaterna i mindre bitar, dela salamiskivorna i kvartar. Fördela det tillsammans med oliver och mozzarella i pajskalet.
Vispa samman ägg, färskost och crème fraiche. Smaka av med kryddor. Häll i pajskalet.
Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Tills pajen fått fin färg och stelnat.
Jag använde en mozzarella-boll som jag skar i småbitar istället för riven mozzarella. Nästa gång prövar jag att använda bara 2 ägg till äggstanningen för jag tycker den blev lite för hård.
Salamipaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g riven mozarella
200 g körsbärstomater
100 g salami i skivor
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade tomater
Äggstanning:
3 ägg
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
salt, peppar, örtkryddor
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och samla till en deg.
Lägg i en plastpåse i kylen 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten och låt den stå kallt i minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
Halvera körsbärtomaterna, dela de soltorkade tomaterna i mindre bitar, dela salamiskivorna i kvartar. Fördela det tillsammans med oliver och mozzarella i pajskalet.
Vispa samman ägg, färskost och crème fraiche. Smaka av med kryddor. Häll i pajskalet.
Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Tills pajen fått fin färg och stelnat.
Jag använde en mozzarella-boll som jag skar i småbitar istället för riven mozzarella. Nästa gång prövar jag att använda bara 2 ägg till äggstanningen för jag tycker den blev lite för hård.
söndag 1 november 2009
Halloween-middag
Igår var det Halloween och jag hade inte tänkt göra någon speciell halloween-middag. Men medans Olivia och Isak var på hockey med Leif ändrade jag mig och förberedde en överraskning till dem.
Till middag åt barnen benknotor, friterade spöken och fingrar med blod. De fick dricka häx-kiss.
Till maten serverades en halloween-sallad.
Själv åt jag en paj med blod-droppar och ögon.
Till efterrätt åt vi en spindeltårta.
Till middag åt barnen benknotor, friterade spöken och fingrar med blod. De fick dricka häx-kiss.
Till maten serverades en halloween-sallad.
Själv åt jag en paj med blod-droppar och ögon.
Till efterrätt åt vi en spindeltårta.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)