lördag 7 november 2009

Äggfri morotskaka

Äntligen har det kommit lite mer snö, den första snön vi fick smälte fort bort. Olivia och Isak har gått ut för att göra en ljuslykta av snö. Det händer inte ofta att de vill gå ut vid 19-tiden, men den första snön är det nå speciellt med och den är så efterlängtad.

Äggfri morotskaka
Kaka:
1,5 dl sojagrädde
3,5 dl socker
1 dl olja
6 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
o,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk malen kanel
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev kokos eller flagad mandel

Vispa ihop grädden med sockret.
Blanda de torra ingredienserna innan de tillsätts till gräddblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna, rör om försiktigt.
Häll i en smord och bröad rund form.
Grädda i 175 grader i ca. 60 minuter.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred detta ovanpå kakan när den kallnat.
Strö ev. över kokosflingor eller flagad mandel.

Riktigt god morotskaka trots att den är äggfri. Själva kakan är även mjölkfri och glasyren är enkel att göra mjölkfri genom att använda någon av de mjölkfria sojaostarna av philadelphia-typ. Men eftersom Isak nu har fått börja smaka lite mjölk och inte ens är så mycket för sötsaker så använde jag riktig philadelphiaost.

måndag 2 november 2009

Salamipaj

I lördags gjorde jag en god paj med salami, mozarella, oliver, soltorkade tomater och körsbärstomater. Det blev jättegod smak på pajen, t.o.m. Leif som inte är så förtjust i paj gav mig beröm.

Salamipaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g riven mozarella
200 g körsbärstomater
100 g salami i skivor
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade tomater
Äggstanning:
3 ägg
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
salt, peppar, örtkryddor

Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och samla till en deg.
Lägg i en plastpåse i kylen 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten och låt den stå kallt i minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
Halvera körsbärtomaterna, dela de soltorkade tomaterna i mindre bitar, dela salamiskivorna i kvartar. Fördela det tillsammans med oliver och mozzarella i pajskalet.
Vispa samman ägg, färskost och crème fraiche. Smaka av med kryddor. Häll i pajskalet.
Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter. Tills pajen fått fin färg och stelnat.

Jag använde en mozzarella-boll som jag skar i småbitar istället för riven mozzarella. Nästa gång prövar jag att använda bara 2 ägg till äggstanningen för jag tycker den blev lite för hård.

söndag 1 november 2009

Halloween-middag

Igår var det Halloween och jag hade inte tänkt göra någon speciell halloween-middag. Men medans Olivia och Isak var på hockey med Leif ändrade jag mig och förberedde en överraskning till dem.

Till middag åt barnen benknotor, friterade spöken och fingrar med blod. De fick dricka häx-kiss.
Till maten serverades en halloween-sallad.
Själv åt jag en paj med blod-droppar och ögon.
Till efterrätt åt vi en spindeltårta.

fredag 30 oktober 2009

Sneda frallor

Nu är det helg igen. Känns lite konstigt eftersom jag hade semester i början av veckan och bara har hunnit jobba torsdag och halva fredag. De här frallorna bakade jag i torsdags när vi åt grön ärtsoppa till middag.


Sneda frallor
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
mjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung.
Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1 - 1 1/2 timme.
Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.
Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann. Skär snabbt med en degskrapa degen i 6 - 7 cm smala remsor, och dela sedan varje remsa i 2 - 3 delar på snedden. Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek.
Flytta bitarna efter hand till plåtarna.
Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa) i 240 - 250 grader, en plåt i taget mitt i ugnen i 15-20 minuter.

De här var lättbakade och underbart goda till soppa. De var lite sega åt ciabatta-hållet.

torsdag 29 oktober 2009

Chokladkolarutor

Idag var jag tillbaka på jobbet efter 4 dagar semester. Arbetsdagen började med att jag vaccinerades mot nya influensan.

Chokladkolarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
1,5 dl vaniljvisp
1,5 dl muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
2 msk ljus sirap
75 g mörk choklad
75 g smör
kokos

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt svalna.
Glasyr:
Mät upp vaniljvisp, muscovadosocker, sirap och choklad, bruten i mindre bitar, i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt den därefter koka i ca 12 minuter till mjuk kolakonsistens.
Ta kastrullen från värmen och klicka ner matfettet och rör om till en blank glasyr.
Bred den över den kalla kakan, strö över kokos. Ställ svalt att stelna innan kakan skärs upp i rutor.

En god chokladkaka med lite seg glasyr. Leif tycker bättre om kolarutor som är en liknande kaka men utan choklad, både i kakan och glasyren. Men jag som älskar choklad föredrar den här varianten.

onsdag 28 oktober 2009

Grön ärtsoppa

Idag var jag och de stora barnen på badhuset, Ida fick vara med mormor och morfar. Nästa gång ska även hon få följa med. Men eftersom hon är så vild i vatten fick hon stanna hemma så jag kunde lägga all min uppmärksamhet på Olivia och Isak. Sen hade jag en köksdag här hemma. Jag började med att baka kaka med chokladhavreströssel till Isaks hockeyturnering på söndag. När jag kom på att vi skulle äta soppa till middag så ville jag även ha nybakat bröd till den och bakade sneda frallor. När det ändå var så stökigt och mycket disk i köket passade jag på att baka chokladkolarutor efter maten.

Grön ärtsoppa
500 g frysta ärtor
1 gul lök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk timjan
2 1/2 dl Matlagningsgrädde

Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
Lägg i de frysta ärtorna, löken och timjan. Låt det koka ca 5 min.
Mixa soppan och tillsätt grädden. Låt det koka upp.

En illgrön soppa som barnen inte tyckte om, jag försökte säga åt Isak att det var Turtles-soppa. Men han börjar nog bli för stor för att lura. Jag tyckte däremot att det var en god soppa som jag nog kommer servera som förrätt någon gång.

måndag 26 oktober 2009

Hallonkokospaj

Den här veckan har storbarnen höstlov och jag har tagit semester de tre första dagarna. Idag ska Olivia till tandläkaren. Få se hur det går för stackaren har tandläkarskräck och hatar att röntga tänderna. När Olivia och Rebecca var på bio i lördags åt jag och Helen hallonkokospaj under tiden.

Hallonkokospaj
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st ägg
Fyllning
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 st ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
3. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
4. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
5. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
6. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält.