måndag 26 oktober 2009

Hallonkokospaj

Den här veckan har storbarnen höstlov och jag har tagit semester de tre första dagarna. Idag ska Olivia till tandläkaren. Få se hur det går för stackaren har tandläkarskräck och hatar att röntga tänderna. När Olivia och Rebecca var på bio i lördags åt jag och Helen hallonkokospaj under tiden.

Hallonkokospaj
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st ägg
Fyllning
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 st ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
3. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
4. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
5. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
6. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält.

söndag 25 oktober 2009

Salsagryta

Idag har det varit en stress-söndag. Det började med Isaks hockeyträning som jag skjutade till och hämtade från. Sedan fort hem och fixa lunch - korv och makaroner. Efter lunchen hann Ida sova en stund innan Isak skulle skjutsas till innebandyträningen. Medans han tränade förberedde jag middagen genom att lägga köttet i marinad. Sedan var det dags att hämta från träningen och åka hem och fortsätta med middagen. Efter all bilåkning och alla träningar hade vi en mysig hemmamiddag i alla fall.

Salsagryta
500 g grytbitar
marinad:
0,4 dl soja
1 krm svartpeppar
1,5 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 msk habanero chilisås (kolla styrkan på din habanerosås)
sås:
1 liten lök
500 g krossade tomater
1 msk fond
1 msk habanero chilisås
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
3 majskolvar (konserverade förkokta)

1. Skär köttet i 1x3 cm stora strimlor.
2. Blanda samman marinaden. Lägg ner köttstrimlorna i marinaden och låt stå kallt ca 1 timme.
3. Stek den gula löken i smör i en stor gryta. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen, låt koka upp.
4. Lägg ner lite kött åt gången så att grytan hålls kokande.
5. Låt sjuda 60-90 minuter beroende av köttets mörhet och strimlornas storlek. Smaka av om det behövs med salt och peppar.
6. Skär varje majkolv i 4 bitar. Tillsätt i grytan och koka ca 5 minter till.
7. Servera till ris.

Det här tyckte hela familjen om så all mat gick åt. Barnen åt och åt och åt.... Habanerosås finns i många olika varianter så ta inte för mycket om du har en jättestark variant. Då kan några droppar räcka.

Fläskfilé med svampröra i ugn

I går sov inte Ida något på da'n så hon missade vår goda middag eftersom hon somnade strax efter 18. Vi andra åt framför TV och såg Luleå hockey vinna efter förlängning.

Fläskfilé med svampröra i ugn
fläskfilé
marinad:
soya
olja
svartpeppar
svampröra:
färska champinjoner
1 paprika
soltorkade tomater
sås:
2.5 dl matlagningsgrädde
1 msk fond
1 msk mjöl (+ vatten till redning)
.
Fläskfilén putsas och skäres i lagom tjocka bitar. Lägg i en gratängform.
Blanda ihop marinaden och slå detta över filébitarna, så att alla bitarna blir väl inmarinerade.
Låt stå ute i rumstemp ca 15 min.
Stek ihop färska champinjoner, paprika och soltorkade tomater.
Häll denna blandning över fläskfilen.
Koka ihop såsen. Red av med lite vetemjöl. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen över gratängen.
In i ugn ca 30 min 225 grader.
Serveras med pressad potatis och en grönsallad till.

Det här tyckte alla om och det var gott med pressad potatis till, som vi mest förknippar med fisk. Perfekt bjudmat eftersom alla delar går att förbereda och sen bara sätta in i ugnen ca halvtimme innan mat. Jag hade inga champinjoner hemma så jag använde kantareller istället som jag har fullt av i frysen. Hade bara en halv paprika så jag drygade ut med zucchini. Köttet marinerade i ca 2 timmar eftersom jag började förbereda maten i god tid.

lördag 24 oktober 2009

Tinas indiska kyckling

Igårkväll kom den första snön, det är så mysigt. Men den lär inte bli kvar så länge. Jag och barnen ställde i alla fall bort cyklarna nu och tog fram spadarna istället. Igår till middag lagade jag den indiska kycklingen som Tina gjorde i sitt matprogram i måndags.

Tinas indiska kyckling
3 st kycklingbröst, halverade på längden
Kryddmix:
1 dl skållad hel mandel
1 st skalad liten rödlök
3 st skalade vitlöksklyftor
2 msk currypasta, mild
2 krm malen kanel
1 st lime, saft
0.5 kruka mynta
1 msk flytande honung
0.5 kruka koriander
Ev lite kokosmjölk för att få det ordentligt mixat
Till grytan:
1 burk kokosmjölk
1 st broccolihuvud, i buketter
1 st röd paprika
Till servering:
matlagningsyoghurt
mjuka tortillabröd
olivolja
flingsalt

Halvera kycklingfiléerna på längden. Bryn kycklingen i olja och smör.
Ta mandel, lök, vitlök, currypasta, kanel, saften från 1 lime, mynta och honung. Häll allt i enlitersmått, gärna av plast. Mixa med en stavmixer, det ska bli en grov massa.
Ta i mixen på kycklingen och låt det fräsa med kycklingen ett par minuter.
Häll på kokosmjölken och låt det koka upp.
Tillsätt broccoli och paprikabitar. Koka i 5 minuter.
Under tiden:
Ta tortillabröd och dela i 4 tårtbitar, lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja och salta.
Sätt in i ugnen i 225 grader i ca 2-3 minuter.
Servera kycklinggrytan med de varma tortillabröden och yoghurt.

En god och smakrik kycklinggryta. Framför allt Olivia sa flera gånger att det var jättegott. Jag hade dessutom kokat ris, så att de som ville ha något mer än tortillabröden till grytan kunde ta det. Känns bra att göra egen mix istället för att använda de olika mixer som finns på affären. Som i och för sig är rätt goda men som innehåller många konstiga tillsatser.

fredag 23 oktober 2009

Citronpotatis

Idag har jag haft semester och varit hemma med Ida eftersom ordinarie personal på förskolan hade planering så det var bara vikarier där. Kom på att jag inte har skrivit receptet på citronpotatis som vi åt i söndags till stekt lax.

Citronpotatis
10-12 potatisar, ca 1 kg
1 citron
100 g färskost
1 knippa persilja
salt
vitpeppar

Skala och skär potatisen i skivor.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften.
Koka potatisskivorna mjuka i lättsaltat vatten med citronsaften.
Låt potatisen rinna av men spara 0,5-1 dl av kokvattnet.
Låt kokvattnet koka upp och vispa i färskosten.
Hacka persiljan. Blanda ner potatisen i kastrullen tillsammans med persilja och citronskal.

Det här var en god potatis både till lax, som vi åt i söndags, och till kyckling, som jag åt till lunch nån dag senare. Men lite väl krånglig att göra. Jag tycker det är lika gott att göra en enkel citronsås till kokt, ev pressad, potatis.

tisdag 20 oktober 2009

Citronkyckling och pasta

Kyckling är ofta gott och enkelt att tillaga. Jag tycker om att krydda maten med citron eller lime, den här gången blev det citron.


Citronkyckling och pasta
4 kycklingfiléer
1 citron
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
färsk timjan eller persilja
pasta, t.ex. tagliatelle

Borsta citronen, riv av skalet och pressa ur saften.
Blanda pressad citron, rivet skal, salt, peppar, honung och olja och häll det i en ugnssäker form.
Vänd runt kycklingfiléerna i blandningen.
Sätt in formen i mitten av ugnen och tillaga i 200 grader i 30-35 minuter, skär ett snitt i en av filéerna och kontrollera att köttet är utan rosa inslag.
Koka pastan. Häll av vattnet och blanda pastan med steksky och yoghurt eller crème fraiche.
Blanda ihop kycklingen och pastan. Servera!

Eftersom Isak är mjölkallergisk blandade jag tagliatellen och kycklingen i en skål och steksky och yoghurt i en annan. Sedan fick var och en blanda ihop pasta och sås till en krämig citrussmakande kycklingpasta.

söndag 18 oktober 2009

Marinerade revbensspjäll

Isak är så nöjd med sina båda kalas och alla presenter. Igår innan han gick och la sig kom han och kramade om mig och sa "Tack mamma". Såå mysigt.

I fredags när jag var hemma marinerade jag revenbensspjäll nästan hela dagen som jag sen grillade klart i ugnen.

Marinerade revbensspjäll
1 kg tjockskurna revbensspjäll
Marinad:
1 dl matyoghurt
1 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar


Blanda ihop marinaden. Pensla spjället med marinaden och låt det marinera minst 4 timmar och gärna längre.
Lägg spjället på ett galler med den feta sidan upp.
Sätt en långpanna under med lite vatten i.
Stek spjället i mitten av ugnen i 175° ca 1 1/2 timme.
Vänd spjället en gång under stekningen. Ta ut spjället och skär det i bitar.


Efter halva tiden tog jag bort formen med vatten och satte istället in en ugnsform med potatis, morötter, rödbetor och lök under gallret med köttet. Rotsakerna blev då jättegoda när köttsaft och marinad droppade ner på dem. Det blev en god middag men man behöver gott om tid.