onsdag 14 oktober 2009

Limelax

Snart är det bara golvet som saknas i vårt nya sovrum. Har lite beslutsångest vilket trägolv jag vill ha.

Limelax
4 portionsbitar lax
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
3 dl kokosmjölk
1 lime, rivet skal och juice
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
2 msk finskuren gräslök

Krydda laxen och stek tills de har fin färg och är knappt genomstekta.
Ta upp laxbitarna och håll dem varma.
Häll kokosmjölken i stekpannan och smaksätt med pressad limejuice, limeskal, salt och peppar.
Hetta upp men låt det inte koka.
Tillsätt gräslöken och häll kokos- och limesåsen över laxen.
Servera till ris.

Det här var jättegott tyckte jag, men då är jag ju tokig i lime. Det mesta blir gott med lime. Barnen var inte lika förtjusta, fast de är inne i en "inte-tycka-om-fisk-fas" just nu. Jag hoppas den snart är över. När jag dukade bort stod gräslöken kvar på bänken, jag hade alltså glömt den. Men det gjorde inget för det var gott ändå.

Toscakaka

Nu har Ida feber igen. När ska alla i vår familj vara friska samtidigt? Igår när jag kom hem från Leos lekland där Isak hade haft sitt 8-årskalas för kompisar hade Leif bakat sin favoritkaka - tocsakaka.

Toscakaka
150 g margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Glasyr
100 g margarin
2 dl skalad, hackad mandel
6 msk socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Rör socker och margarin poröst. Rör ner äggen, ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör ner mjölken.
Häll smeten i en liten långpanna (ca 20x25 cm)
Grädda i 150-175 grader i 15 min.
Gör glasyren under tiden:
Smält margarinet.
Rör ner mandeln, sockret, mjölet och mjölken. Rör om.
När kakan har varit i ugnen 15 min:
Häll den varma glasyren över den varma kakan.
Grädda ytterligare 15 min.

söndag 11 oktober 2009

Knaprig äppelpaj

Nu kan vi äntligen använda oss av vår nyrenoverade dusch, det är så skönt. Men det är ändå en hel del kvar att fixa där, bl.a. taket och bastun. Det är inte långt kvar tills sovrummet är klart också.

Knaprig äppelpaj
4 äpplen
1/2 dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 krm mald muskotnöt
Smuldeg:
150 g kallt smör
1 dl sötmandel eller solroskärnor
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Hyvla smöret och grovhacka mandeln till smuldegen.
Lägg alla ingredienser till degen i en bunke. Arbeta ihop till en smulig deg.
Kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda med socker och kryddor.
Lägg äppelblandningen i en smord ugnssäker form, ca 22 cm i diameter.
Fördela smuldegen på.
Grädda i mitten av ugnen i 225° ca 20 min.
Låt svalna något och servera med lättvispad vaniljsås.

Det här var verkligen en knaprig äppelpaj, det var gott med lite tuggmotstånd av mandeln. Jag använde stora äpplen och tog därför bara 3 st, men det blev lite för lite äpplen så nästa gång använder jag 4 stora. Dessutom tänker jag nästan dubbla mängden kryddor.

lördag 10 oktober 2009

Italiensk pastasallad

Till fredag-middag vill jag äta nå gott och mysigt, dessutom måste det gå fort att laga eftersom det är en vanlig arbetsdag och jag oftast kommer hem trött och hungrig efter kl.17. I går gjorde jag en italiensk pastasallad med bara godsaker i. Till det åt vi färdiggrillad kyckling, färdigbakad baguette och brieost.

Italiensk pastasallad
2-3 hg pasta
0,25-0,5 burk pesto (à 185 g)
0,5 burk soltorkade tomater (à 240 g)
2 bollar mozzarella
50 g ruccola, babyspenat eller blandsallad
gröna och svarta oliver
salt o peppar

Koka pastan. Häll bort vattnet och blanda sedan ner peston i pastan.
Skär tomaterna och mozzarellan i mindre bitar. Blanda ner i pastan tillsammans med sallad och oliver.
Krydda med salt och svartpeppar.

En jättegod sallad som gick fort att blanda ihop till en festlig fredagsmiddag.

söndag 4 oktober 2009

Varm kantarellsallad

Nu händer det saker i källaren och jag har hunnit göra lite i trädgården. Skönt! Man skulle ha en barnflicka och en hantverkare här lite oftare.

Varm kantarellsallad
1 stort syrligt äpple
1 rödlök
300 gr kantareller
2 msk smör
100 gr Västerbottensost
1 påse babyspenat (80 gr)
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Kärna ur och skiva äpplet. Skala och klyfta löken.
Ansa och sköj kantarellerna, stek dem tills all vätska försvunnit.
Tillsätt smör och stek ytterligare ca 3 min.
Blanda ner lök och äpple. Stek ca 3 min under omrörning.
Vänd ner spenaten och till sist osten. Salta och peppra.
Servera genast!

Vi åt kantarellsalladen till grillat älgkött och rotsaker i ugn. Det var ett riktigt gott tillbehör, t.o.m. Leif som inte brukar tycka om svamp berömde salladen.

lördag 3 oktober 2009

Kycklinggratäng med bacon

Den här veckan har vi haft fullt upp, så det har inte blivit nån ny matlagning. Vi har kört på gamla säkra kort. Nu när det är helg och huset är städat har jag tid att vara i köket igen. Idag kom Leifs föräldrar hit för att hjälpa till med renoveringen i källaren. De hade dessutom med sig en massa älgkött, lingon, svamp, jordgubbar, hallon, hjortron, svarta vinbär och mjukt tunnbröd bakat i bagarstuga, så nu är frysarna proppfulla.

Kycklinggratäng med bacon
4 st kycklingfiléer
1-2 pkt bacon
1 röd paprika
salt
svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1-2 dl riven parmesanost
0,5-1 dl Thai Sweet Chilisås
1 vitlöksklyfta
2-3 msk kycklingfond

Skär filén i strimlor. Skär baconen i bitar. Stek upp detta, salta och peppra.
Blanda ihop crème fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressad vitlöksklyfta och kycklingfond.
Lägg kyckling, bacon och paprika i en ugnsfast form, häll blandningen över.
Grädda 10-15 min i 225 grader.
Servera sallad och bulgur/ris till.

lördag 26 september 2009

Fläskfilégryta thai

Idag har jag äntligen hunnit putsa fönster, dessutom hann jag med en promenad - skönt. Ida verkar äntligen vara frisk och Luleå hockey tog sin första vinst för säsongen.

Fläskfilégryta thai
600 g fläskfilé
1 burk kokosmjölk
2 dl grädde
0,5-1 dl thaichilisås
2 msk tomatpuré
1 stor gul eller röd lök
3-4 st morötter
1 röd paprika
0,5 burk minimajs (à 425 g)
Salt
Peppar
Chilipeppar

Skär filéen i tunna skivor. Skär morötter i skivor, löken i klyftor och paprikan i bitar.
Bryn filén gyllenbrun på bägge sidor, salta och peppra.
Koka upp kokosmjölk, grädde, thaichilisås, tomatpuré och lite chilipeppar.
Tillsätt morötter och lök. Låt puttra tills de är mjuka.
Tillsätt fläskfilén, paprikan och minimajsen, koka någon minut tills allt är varmt och paprikan mjuknat något.
Smaka av med mer krydda om det behövs.
Servera med ris och sallad.

Det här tyckte hela familjen om, framför allt Leif och Olivia sa att det var jättegott. Jag använde inte hela burken med kokosmjölk. Grönsakerna kan man variera efter egen smak, broccoli eller bambuskott skulle också passa i grytan. Vill man ha en stark gryta är det bara att öka på mängden chilipeppar.