Både till lunch och middag åt vi fransk potatissallad. En god och enkel potatissallad som vi ofta äter på sommaren.
Fransk potatissallad
700 g potatis
3 schalottenlökar eller 1 rödlök
1 msk vinäger
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk olja
1 msk vatten
0.5 dl hackad dill
2 msk kapris
Skrapa eller skala potatisen. Koka den i lättsaltat vatten. Skala och skiva schalottenlökar.
Rör samman vinäger, fransk senap, salt, svartpeppar, socker, olja och vatten till en sås.
Skiva den varma potatisen och lägg i skål varvad med lök och dill.
Häll över salladssåsen. Skaka skålen lite så att såsen når all potatis.
Ställ salladen att ta smak i ca 30 minuter i kyl. Strö över kapris.
Jag brukar dela potatisen i lagom stora bitar innan jag kokar den så slipper jag hålla på så mycket med varm potatis. Jag brukar dessutom alltid tillsätta ruccolasallad när potatisen svalnat något, det blir jättegott. Om man vill kan man tillsätta hur mycket grönsaker som helst; brytbönor, paprika, tomat, nästan allt blir gott i. Oftast har jag dock grönsaker på sidan om istället.
måndag 1 juni 2009
Fransk potatissallad
Frukostbullar
Mors dag började jag med att äta nygräddade frallor som hade kalljäst hela natten. Dvs kvällen före hade jag gjort degen, rullat frallor och satt på en plåt för att jäsa hela natten. Sedan på morgon var det bara att slå på ugnen och ta ut plåten från kylen och sätta in i ugnen. Så härligt med varma nygräddade frallor.
Frukostbullar
25 g jäst (0,5 pkt)
4 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
0,5-1 msk salt
1 dl vetekli
ca 10 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
Slå på resten av vattnet och rör i olja, honung och salt.
Tillsätt vetekli och nästan allt mjöl.
Arbeta till en smidig deg som släpper degbunkens kanter, degen ska bli ganska fast.
Knåda in resten av mjölet på bakbordet.
Dela degen i 14 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Lägg en handduk över och låt jäsa i kylskåp över natten.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.
Frukostbullar
25 g jäst (0,5 pkt)
4 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
0,5-1 msk salt
1 dl vetekli
ca 10 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
Slå på resten av vattnet och rör i olja, honung och salt.
Tillsätt vetekli och nästan allt mjöl.
Arbeta till en smidig deg som släpper degbunkens kanter, degen ska bli ganska fast.
Knåda in resten av mjölet på bakbordet.
Dela degen i 14 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Lägg en handduk över och låt jäsa i kylskåp över natten.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.
söndag 31 maj 2009
Mors dag
Idag är det mors dag och vi har haft en mysig dag. Till frukost åt vi nygräddade frallor som hade kalljäst under natten. Det är sån lyx att äta nybakat redan på morgonen. Sedan packade vi picnic-korgen och åkte till Selets bruk med mormor och morfar. Vi kastade frisbee och boll och Ida kunde springa hur mycket som helst på de stora ytorna. I picnic-korgen hade vi packat ner potatissallad, kycklingklubbor, mackor, varm korv med bröd, brieost, jordgubbar, grönsaker, saft, kolsyrat vatten, bullar och kex.
Efter lunch åkte vi hem så Ida fick sova hemma i sängen, under tiden njöt vi andra av solen och städade till lite ute. Till middag grillade vi en hel fläskfilé som vi hade marinerat i en god marinad med bl.a. balsamvinäger. Till det åt vi potatissallad eller risonisallad, tomat- och mozzarellasallad och thaichili-dressing. Till efterrätt hade jag gjort en rabarberpaj, som vi åt tillsammans med vaniljsås.
Efter lunch åkte vi hem så Ida fick sova hemma i sängen, under tiden njöt vi andra av solen och städade till lite ute. Till middag grillade vi en hel fläskfilé som vi hade marinerat i en god marinad med bl.a. balsamvinäger. Till det åt vi potatissallad eller risonisallad, tomat- och mozzarellasallad och thaichili-dressing. Till efterrätt hade jag gjort en rabarberpaj, som vi åt tillsammans med vaniljsås.
lördag 30 maj 2009
Nillas hallonpaj
I dag var jag och Olivia på "tjej-musikal" med Åsa och Maja. Vi såg Tjejer typ tolv, en jättebra musikal som handlar om 12-åriga tjejers liv, alla tjejer som medverkade var i typ 12-årsåldern. Idag var det riktigt sommarvarmt så det passade perfekt att äta surströmming. När man äter surströmming vill man ha gäster, därför bjöd vi hit Helen och Magnus och barnen. Vi åt en underbart god surströmmingsmiddag och till efterrätt blev det hallonpaj och vaniljglass.
Nillas hallonpaj
120 g smör
1 ägg
2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1 paket frysta hallon
Ev kokos till att strö i formen
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ta gärna kokos istället för ströbröd, (det blir en smarrig blandning till hallonen).
Bre ut smeten i formen och strö över hallonen.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.
Nillas hallonpaj
120 g smör
1 ägg
2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1 paket frysta hallon
Ev kokos till att strö i formen
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägget och sockret pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Blanda ner smöret.
Smöra en form och ta gärna kokos istället för ströbröd, (det blir en smarrig blandning till hallonen).
Bre ut smeten i formen och strö över hallonen.
Grädda pajen på nedersta falsen i 175 grader 50-60 min.
Servera pajen ljummen med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.
onsdag 27 maj 2009
Banankaka med citrusglasyr
Vilket tråkigt väder det har varit idag, regnat och blåst. Jag behövde knappt trampa när jag cyklade hem från jobbet eftersom jag hade medvind. Nu vill vi ha tillbaka solen och värmen. Idag när jag fikade med Helen kom jag på att jag har glömt lägga ut receptet på banankakan jag bakade i lördags. Det blev nästan som små bakelser när jag garnerade dem med jordgubbar.
Banankaka med citrusglasyr
3 st ägg
3,5 dl strösocker
100 g smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma, stött
3 st bananer, medelstora
0,5 st citron, saften
Glasyr:
200 g philadelphia ost
25 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
0,5 st citron, finrivet skal och saft
0,5 st apelsin, finrivet skal
Garnering:rivet apelsinskal
Vispa ägg och socker väl.
Smält smör och blanda ner mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
Mosa bananerna med pressad citron.
Blanda alltsammans med äggsmeten.
Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda i 200° 20-25 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Rör osten smidig, blanda i mjukt smör och florsocker.
Smaksätt med pressad citron och rivet skal av citron och apelsin.
Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Sätt den i kylen en stund innan den skärs i rutor. Garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal eller en jordubbe, som jag gjorde.
Jag använde en form som var 30x40 cm och jag tyckte att kakan blev rätt tunn, så nästa gång provar jag en form som är lite mindre. Jag smaksatte glasyren med pressad apelsin istället för citron och tyckte det blev gott.
Banankaka med citrusglasyr
3 st ägg
3,5 dl strösocker
100 g smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma, stött
3 st bananer, medelstora
0,5 st citron, saften
Glasyr:
200 g philadelphia ost
25 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
0,5 st citron, finrivet skal och saft
0,5 st apelsin, finrivet skal
Garnering:rivet apelsinskal
Vispa ägg och socker väl.
Smält smör och blanda ner mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
Mosa bananerna med pressad citron.
Blanda alltsammans med äggsmeten.
Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda i 200° 20-25 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Rör osten smidig, blanda i mjukt smör och florsocker.
Smaksätt med pressad citron och rivet skal av citron och apelsin.
Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Sätt den i kylen en stund innan den skärs i rutor. Garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal eller en jordubbe, som jag gjorde.
Jag använde en form som var 30x40 cm och jag tyckte att kakan blev rätt tunn, så nästa gång provar jag en form som är lite mindre. Jag smaksatte glasyren med pressad apelsin istället för citron och tyckte det blev gott.
Etiketter:
baka i långpanna,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor,
påsk
måndag 25 maj 2009
Blåbärsbutterkaka
Under min bullbakardag i söndags bakade jag en blåbärsbutterkaka med vaniljkräm och blåbär. Den görs på en halv sats bulldeg i en springform. Om du vill kan du dubblera satsen och göra två butterkakor eller så bakar du vanliga kanelbullar av andra halvan.
Blåbärsbutterkaka
Deg:
25 g jäst
60 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 krm salt
1 tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning 1:
50 gram smör eller margarin
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker.
Fyllning 2:
1,5 dl marsankräm, jag tog snabbpulver och rörde ut i 1,5 dl kall mjölk
Fyllning 3:
1 dl frysta blåbär
Deg:
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
Fyllning:
Blanda ihop fyllning 1 och 2 var för sig.
Baka ut en avlång platta, bred ut vaniljsmöret över hela. Fördela marsankrämen ovanpå, och strö över frysta blåbär.
Rulla ihop från långsidan, skär ca 7-8 stora bitar av degrullen och placera med en snittyta uppåt i en smord springform.
Det kanske rinner ut lite fyllning, skrapa ihop med degskrapan och häll över bullarna i springformen.
Låt jäsa ca 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.
Låt svalna innan du tar bort formen.
Blåbärsbutterkaka
Deg:
25 g jäst
60 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 krm salt
1 tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning 1:
50 gram smör eller margarin
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker.
Fyllning 2:
1,5 dl marsankräm, jag tog snabbpulver och rörde ut i 1,5 dl kall mjölk
Fyllning 3:
1 dl frysta blåbär
Deg:
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
Fyllning:
Blanda ihop fyllning 1 och 2 var för sig.
Baka ut en avlång platta, bred ut vaniljsmöret över hela. Fördela marsankrämen ovanpå, och strö över frysta blåbär.
Rulla ihop från långsidan, skär ca 7-8 stora bitar av degrullen och placera med en snittyta uppåt i en smord springform.
Det kanske rinner ut lite fyllning, skrapa ihop med degskrapan och häll över bullarna i springformen.
Låt jäsa ca 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.
Låt svalna innan du tar bort formen.
Farinbullar
I går när jag bakade bullar provade jag bl.a. att baka farinbullar. Farinsockret gör att bullarna smakar lite kola. Jag bakade ut bullarna som knutar, men du kan göra på ditt favoritsätt.
Farinbullar
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
2 dl farinsocker
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Farinbullar
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
2 dl farinsocker
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)