Till syrrans kalas gjorde jag en mjölkchokladkladdkaka som vi smaskade på istället för tårta.
Mjölkchokladkladdkaka
100 g mjölkchoklad
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl råsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Fyllning
100 g mjölkchoklad
Garnering
50 g mörk choklad
1. Smält chokladen med smöret.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Rör i mjölet blandat med bakpulver och salt till äggsmeten.
4. Rör ner chokladblandningen.
5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Häll smeten i formen.
6. Grovhacka mjölkchokladen och strö den över smeten i formen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 15 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet minst 2 timmar, gärna över natten.
8. Bryt den mörka chokladen i mindre bitar och lägg dem i en liten plastpåse. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp ett litet hål i påsen och ringla chokladen över kakan. Servera kakan med glass.
För mig som älskar mörk choklad, ju högre kakaohalt desto bättre, var den här kaka lite väl söt. Men alla övriga verkade tycka om den. Dagen efter när den hade stått framme och blivit lite mjukare och smakerna kom fram bättre tyckte jag den var godare.
lördag 21 mars 2009
torsdag 19 mars 2009
Kassler- och squashlasagne
Nu kan man få tag i squash billigt så då ska man passa på att använda den i matlagning.
Kassler- och squashlasagne
800 g finstrimlad kassler
2 squash
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk + 1 tsk salt
1 + 1 krm nymald svartpeppar
4 msk vetemjöl
8 dl mellanmjölk
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 finhackad röd spansk peppar (eller 0,5 tsk sambal oelek)
20 torkade lasagneplattor
1 dl riven lagrad ost (17 %)
1 kruka grovhackad basilika
1. Riv squashen grovt. Skär bort fettet på kasslern och finstrimla tunt.
2. Fräs squash och kassler i olja i en stor gryta, pressa över vitlök. Obs! Såsen ska också få plats. Salta och peppra.
3. Blanda ner vetemjöl och tillsätt mjölken. Rör om och låt såsen sjuda några minuter. (Såsen funkar finfint som pastasås också.)
4. Blanda krossade tomater med salt, peppar och chili.
5. Varva kasslersås och tomatkross med lasagneplattor i fyra lager i en ugnssäker form. Börja med kasslersås och avsluta med tomatsås.
6. Strö sist över basilika och riven ost.
7. Grädda i 225º ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Oj, vad gott det här var. Sjuklingarna Isak och Ida åt inte så mycket men vi övriga åt för mycket. Tyvärr hade jag ingen färsk basilika hemma så det fick vi klara oss utan. Jag blandade dock 1-2 tsk torkad basilika i tomatröran. Istället för mellanmjölk använde jag havregrädde, havremjölk och lite mellanmjölk. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölk passar jag på när mjölken först ska koka på plattan och sedan vara i ugnen ett tag.
Kassler- och squashlasagne
800 g finstrimlad kassler
2 squash
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk + 1 tsk salt
1 + 1 krm nymald svartpeppar
4 msk vetemjöl
8 dl mellanmjölk
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 finhackad röd spansk peppar (eller 0,5 tsk sambal oelek)
20 torkade lasagneplattor
1 dl riven lagrad ost (17 %)
1 kruka grovhackad basilika
1. Riv squashen grovt. Skär bort fettet på kasslern och finstrimla tunt.
2. Fräs squash och kassler i olja i en stor gryta, pressa över vitlök. Obs! Såsen ska också få plats. Salta och peppra.
3. Blanda ner vetemjöl och tillsätt mjölken. Rör om och låt såsen sjuda några minuter. (Såsen funkar finfint som pastasås också.)
4. Blanda krossade tomater med salt, peppar och chili.
5. Varva kasslersås och tomatkross med lasagneplattor i fyra lager i en ugnssäker form. Börja med kasslersås och avsluta med tomatsås.
6. Strö sist över basilika och riven ost.
7. Grädda i 225º ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Oj, vad gott det här var. Sjuklingarna Isak och Ida åt inte så mycket men vi övriga åt för mycket. Tyvärr hade jag ingen färsk basilika hemma så det fick vi klara oss utan. Jag blandade dock 1-2 tsk torkad basilika i tomatröran. Istället för mellanmjölk använde jag havregrädde, havremjölk och lite mellanmjölk. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölk passar jag på när mjölken först ska koka på plattan och sedan vara i ugnen ett tag.
Äggfri drömtårta
Stackars Isak har jätteont i örat, ev är det öroninflammation. Vilken tur att jag har bakat rulltårta med hallonsylt och drömtårta med smörkrämsfyllning till honom. Så har han nå gott att äta och kan försöka glömma det onda örat. Både drömtårtan och rulltårtan blev goda och bra.
Drömtårta
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Smörkräm
100 g (mjölkfritt) margarin
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vanillinsocker
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Smörkrämen
Rör matfettet till fyllningen smidigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.
Bred fyllningen över den kalla kakan och rulla ihop.
Förvara kakan kallt tills den ska skäras.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Olivia som är van att äta drömtårta gjord med ägg tycker att den här äggfria varianten är minst lika god. Äggallergikerna Ida och Isak tyckte att det var riktigt smaskigt. Isak brukar ju inte vara så mycket för sötsaker, men det här gillade han.
Drömtårta
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Smörkräm
100 g (mjölkfritt) margarin
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vanillinsocker
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Smörkrämen
Rör matfettet till fyllningen smidigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.
Bred fyllningen över den kalla kakan och rulla ihop.
Förvara kakan kallt tills den ska skäras.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Olivia som är van att äta drömtårta gjord med ägg tycker att den här äggfria varianten är minst lika god. Äggallergikerna Ida och Isak tyckte att det var riktigt smaskigt. Isak brukar ju inte vara så mycket för sötsaker, men det här gillade han.
Äggfri rulltårta
Imorgon ska vi ha kalas för Nina och jag ska baka en mjölkchokladkladdkaka till dess. Den innehåller ägg så till Isak har jag gjort rulltårta med hallonsylt och drömtårta med smörkrämfyllning.
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
50 g smält smör
2 dl mjölk
sylt
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Smält margarinet. Häll i mjölken och värm blandingen.
Häll den varma smör- och mjölkblandningen över de torra ingredienserna och rör om.
Häll ut det på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i ca 5 min.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Bred på ett lager sylt. Rulla ihop på längden.
Förvara kallt tills den ska skäras upp.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Kakan sprack lite när jag rullade ihop den, men det brukar rulltårta med ägg också göra för mig ibland. Den blev faktiskt riktigt bra, över förväntan.
Rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
50 g smält smör
2 dl mjölk
sylt
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Smält margarinet. Häll i mjölken och värm blandingen.
Häll den varma smör- och mjölkblandningen över de torra ingredienserna och rör om.
Häll ut det på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i ca 5 min.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper. Låt kakan kallna.
Bred på ett lager sylt. Rulla ihop på längden.
Förvara kallt tills den ska skäras upp.
Jag använde så klart mjölkfritt margarin och havremjölk. Jag värmer mjöken och margarinet för jag har hört att kakor utan ägg blir bättre om vätskan är riktigt varm. Kakan sprack lite när jag rullade ihop den, men det brukar rulltårta med ägg också göra för mig ibland. Den blev faktiskt riktigt bra, över förväntan.
Etiketter:
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor,
äggfritt bak
onsdag 18 mars 2009
Non stop cookies
Ganska nyss fick jag reda på att Non stop, de färgglada chokladlinserna, inte innehåller mjölk. Jättekul, tyckte jag som då kan använda det i bakning. Dessa kakor är lite som bondkakor utan mandel, men med kokos och non stop.
Ändring 2010-04-14
Non stop innehåller numera mjölkpulver, så tyvärr för alla mjölkallergiker är de inte mjölkfria.
Non stop cookies
1 dl färgat chokladgodis t ex smarties eller non stop
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl riven kokos
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
150 g smör eller margarin
Hacka eller krossa godiset lätt i en mortel eller med matberedarens pulsknapp. Ta upp på ett fat så länge.
Hacka samman mjöl, socker, kokos, sirap, bikarbonat och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare till en deg.
Blanda i det krossade godiset.
Forma degen till en rulle, ca 6 cm i diameter, som lindas in i plastfolie. Lägg rullen i kylskåpet ca 1 tim.
Skär rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°, ca 8 min.
Ändring 2010-04-14
Non stop innehåller numera mjölkpulver, så tyvärr för alla mjölkallergiker är de inte mjölkfria.
Non stop cookies
1 dl färgat chokladgodis t ex smarties eller non stop
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl riven kokos
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
150 g smör eller margarin
Hacka eller krossa godiset lätt i en mortel eller med matberedarens pulsknapp. Ta upp på ett fat så länge.
Hacka samman mjöl, socker, kokos, sirap, bikarbonat och matfettet, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare till en deg.
Blanda i det krossade godiset.
Forma degen till en rulle, ca 6 cm i diameter, som lindas in i plastfolie. Lägg rullen i kylskåpet ca 1 tim.
Skär rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°, ca 8 min.
tisdag 17 mars 2009
Emys limpor
Oj vilket väder vi har om dagarna! Solen skiner och snön smälter, nästan all asfalt har kommit fram. Barnen vägrar ha på sig så mycket kläder som de egentligen behöver, man får hoppas att de inte blir för kalla bara. Till middag gjorde jag chili-torsk och potatis. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te på kvällen, och idag fick jag precis det.
Emys limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross
4 dl vatten
Emys limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross
4 dl vatten
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 2 l vetemjöl
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 2 l vetemjöl
ev solroskärnor och hela linfrön efter egen smak
Koka upp 4 dl vatten med de olika kross-sorterna. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen. Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen. Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.
måndag 16 mars 2009
Majssoppa med sweet chili
Nu var det länge sedan vi åt soppa, så idag var det dags igen. Istället för nybakat bröd till soppan åt vi pannkakor till efterrätt.
Majssoppa med sweet chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chilifrukt, t ex spansk peppar
2 msk raps- eller solrosolja
2 potatisar
2 burkar majs (à 340 g)
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
1/2 dl sweet chilisås
salt, peppar
koriander till garnering
1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chili. Fräs allt i olja några minuter.
2. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med majsen.
3. Häll på buljong och låt soppan puttra i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
4. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer.
5. Rör i sweet chilisåsen och värm soppan. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander.
Tips!För lite mer knaprighet, spara lite av majsen och lägg i den hel.
En mycket god soppa som alla åt av, även Olivia som vanligvis inte är så förtjust i soppa.
Majssoppa med sweet chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chilifrukt, t ex spansk peppar
2 msk raps- eller solrosolja
2 potatisar
2 burkar majs (à 340 g)
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
1/2 dl sweet chilisås
salt, peppar
koriander till garnering
1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chili. Fräs allt i olja några minuter.
2. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med majsen.
3. Häll på buljong och låt soppan puttra i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
4. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer.
5. Rör i sweet chilisåsen och värm soppan. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander.
Tips!För lite mer knaprighet, spara lite av majsen och lägg i den hel.
En mycket god soppa som alla åt av, även Olivia som vanligvis inte är så förtjust i soppa.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)