Det har inte blivit så mycket rolig matlagning på två dagar nu av olika anledningar. Framför allt har vi väldigt tomt i kylen eftersom jag inte har varit och handlat på ett tag. Det har bl.a. varit för kallt och för ont om tid för handling.
Igår var vi till Ikea 13 mil bort, så när vi kom hem orkade jag inte handla och laga någon mat. Dessutom kompenserade vi barnen lite som inte fick följa utan fick vara på skolan istället. Så det blev deras favoritmat - köpta hamburgare.
Idag har det inte heller funnits tid till handling, bl.a. har jag varit med Isak till Coop Arena där han tillsammans med massa andra barn fick åka genom björngapet som riktiga Luleå hockey brukar göra. Det var stort för honom.
Till middag idag gjorde jag pannkakor av mitt nya utmärkta recept som är mjölk- och äggfritt. Lyckades t.o.m. lura Olivia och hennes kompis att det var ägg i deras pannkakor.
lördag 21 februari 2009
torsdag 19 februari 2009
Helstekt kyckling i ugn
I morse bakade jag banankaka med ingefära för vi hade så många bruna bananer. Till middag idag steker jag en hel kyckling i ugn. Till det rostar jag rotsaker i ugn. Oftast är man för feg när man kryddar en hel kyckling, så den blir inte så smakrik, men det här receptet är bra.
Helstekt kyckling i ugn
1 kyckling
1,5 tsk salt
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
färska timjankvistar
färska rosmarinkvistar
0,5 dl vin
2 msk smält smör
Skölj kycklingen i kallt vatten och torka av den.
Blanda kryddorna. Gnid in blandningen i skinnet på kycklingen och strö lite inuti. Lägg timjan- och rosmarinkvistar i buken.
Häll vin i botten på en ugnssäker gryta och lägg kycklingen med bröstet upp. Droppa över smör.
Täck med lock och ställ in längst ner i ugneni 225 grader.
Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter.
Stek ytterligare ca 1,5 timme.
Pröva med sticka att köttet är färdigt, saften ska vara klar och ofärgad.
När det återstår ca 30 min av tiden ställer jag in en plåt med rotsaker ovanför kycklingformen, så blir allt klart samtidigt. Om det då blir för trångt i ugnen kan man ta bort locket på grytan, för när man ställer plåten med rotsaker över så blir det ju ett lock.
Helstekt kyckling i ugn
1 kyckling
1,5 tsk salt
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
färska timjankvistar
färska rosmarinkvistar
0,5 dl vin
2 msk smält smör
Skölj kycklingen i kallt vatten och torka av den.
Blanda kryddorna. Gnid in blandningen i skinnet på kycklingen och strö lite inuti. Lägg timjan- och rosmarinkvistar i buken.
Häll vin i botten på en ugnssäker gryta och lägg kycklingen med bröstet upp. Droppa över smör.
Täck med lock och ställ in längst ner i ugneni 225 grader.
Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter.
Stek ytterligare ca 1,5 timme.
Pröva med sticka att köttet är färdigt, saften ska vara klar och ofärgad.
När det återstår ca 30 min av tiden ställer jag in en plåt med rotsaker ovanför kycklingformen, så blir allt klart samtidigt. Om det då blir för trångt i ugnen kan man ta bort locket på grytan, för när man ställer plåten med rotsaker över så blir det ju ett lock.
Vit chokladpannacotta
Igår hade vi varit gifta i ett helt halvår, så det firade vi med efterrätt. Barnen ville ha semlor, men till mig och Leif gjorde jag panna cotta med vit choklad som jag toppade med limemarinerade hallon och blåbär.
Vit chokladpannacotta
Pannacotta
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Marinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker
1 lime
1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången.
3. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
4. Häll upp blandningen i fyra portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
5. Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
6. Garnera pannacottan med bären.
Jag hällde upp pannacottan i tre serveringsglas och det tycker jag blev lagom. Det hade blivit för lite åt var och en om man hade delat på fyra.
Vit chokladpannacotta
Pannacotta
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Marinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker
1 lime
1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången.
3. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
4. Häll upp blandningen i fyra portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
5. Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
6. Garnera pannacottan med bären.
Jag hällde upp pannacottan i tre serveringsglas och det tycker jag blev lagom. Det hade blivit för lite åt var och en om man hade delat på fyra.
onsdag 18 februari 2009
Lax med räktopp
Även till middag blev det lite räkor. Efter en lunch bestående av räkor och pasta i avokadosås gjorde jag lax med räktopp till middag. Till laxen åt vi potatismos och sallad. Till efterrätt åt barnen semlor och vi vuxna åt vit chokladpannacotta.
Lax med räktopp
4 laxkotletter, 500 g
salt, peppar
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
100 g skalade räkor
1. Lägg laxen på ett fat och krydda med salt och peppar.
2. Blanda crème fraiche med pepparrot och dill.
3. Klicka röran på laxen och baka i 225° 10 minuter. Lägg på räkorna och låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.
Lax med räktopp
4 laxkotletter, 500 g
salt, peppar
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
100 g skalade räkor
1. Lägg laxen på ett fat och krydda med salt och peppar.
2. Blanda crème fraiche med pepparrot och dill.
3. Klicka röran på laxen och baka i 225° 10 minuter. Lägg på räkorna och låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.
Räkor i avokadosås
En av fördelarna med att vara hemma om dagarna som mammaledig är att man kan prova olika rätter till lunch som man själv tror kan vara gott men som övriga familjen nog skulle rynka på näsan åt. Idag lagade jag räkor i avokadosås som jag åt till tagliatelle.
Räkor i avokadosås till pasta 1pers
0,5-1 avokado
0,5 schalottenlök
2-3 msk creme fraiche
räkor
citron
salt o peppar
tagliatelle eller annan pasta
körsbärstomater.
Koka pastan enligt anvisningarna.
Skala och hacka löken fint. Skala och skär avokadon i tunna skivor.
Fräs löken så att den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt avokado och creme fraiche. Rör om och mosa sönder avokadon.
Tillsätt räkorna.
Krydda med salt, peppar och citron.
Låt det bli varmt.
Blanda ner den varma pastan, rör om.
Lägg upp på en tallrik och lägg halverade körsbärstomater på.
Räkor i avokadosås till pasta 1pers
0,5-1 avokado
0,5 schalottenlök
2-3 msk creme fraiche
räkor
citron
salt o peppar
tagliatelle eller annan pasta
körsbärstomater.
Koka pastan enligt anvisningarna.
Skala och hacka löken fint. Skala och skär avokadon i tunna skivor.
Fräs löken så att den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt avokado och creme fraiche. Rör om och mosa sönder avokadon.
Tillsätt räkorna.
Krydda med salt, peppar och citron.
Låt det bli varmt.
Blanda ner den varma pastan, rör om.
Lägg upp på en tallrik och lägg halverade körsbärstomater på.
måndag 16 februari 2009
Ägg- och mjölkfria pannkakor/plättar
Idag gjorde jag crepes till middag av överbliven köttfärssås. Jag har genom åren gjort många försök på pannkaksmet alla mer eller mindre misslyckade. De har smakat bakpulver, inte hållt ihop, varit kladdiga eller helt omöjliga att steka. Men nu äntligen har jag hittat ett jättebra recept. De blev krispiga, smakade gott och var enkla att steka. Det var nästan synd att jag hade bestämt att göra crepes, det hade varit smaskigt att äta dem med sylt.
Pannkakor
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3-4 dl havremjölk
1 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i mjölk, grädde och margarin och vispa tills smeten blir slät.
Stek pannkakorna i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.
Första pannkakan kan du steka i lite margarin, resten behöver du inte.
När jag hade stekt färdigt alla pannkakor rullade jag in köttfärssås i dem innan jag satte dem i en smord ugnsform. Jag strödde på ost och gratinerade i 225 grader i ca 10 minuter. Alla tyckte om crepes och det var roligt, jag var lite tveksam innan jag gjorde dem.
Pannkakor
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3-4 dl havremjölk
1 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i mjölk, grädde och margarin och vispa tills smeten blir slät.
Stek pannkakorna i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.
Första pannkakan kan du steka i lite margarin, resten behöver du inte.
När jag hade stekt färdigt alla pannkakor rullade jag in köttfärssås i dem innan jag satte dem i en smord ugnsform. Jag strödde på ost och gratinerade i 225 grader i ca 10 minuter. Alla tyckte om crepes och det var roligt, jag var lite tveksam innan jag gjorde dem.
lördag 14 februari 2009
Benjamins fyllda kyckling
Till lunch firade vi alla hjärtans dag med hjärtformade våfflor. Till middag gjorde jag en kycklingrätt i ugnen. Till det åt vi krämig pasta och en stor härlig sallad.
Benjamins fyllda kyckling
3-4 kycklingfiléer
2 tomater
1 mozarellaboll
babyspenat eller ruccola
skinka eller salami
pesto
salt
peppar
franska örter
olivolja
Dela filéerna i 2 bitar på längden, ev. kan du ta bort den lilla "flärpen" (innerfilén) först.
Bryn kycklingen för att få lite färg.
Skär en skåra i varje bit så att du kan vika upp filen.
Salta och peppra.
Smörj filéen invändigt med pesto. Lägg sedan dit spenat, mozarella, tomat och skinka.
Stäng igen filéen och ställ i en smord ugnsform med öppningen uppåt.
Ställ tätt så att de inte ramlar omkull.
Krydda mer med salt, peppar och franska örter. Ringla olivolja på.
Ställ in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Kontrollskär kycklingen för att kolla att den är färdig.
Krämig pasta
tagliatelle eller annan pasta
pesto
sky från kycklingen
matlagningsgrädde
creme fraiche
parmensanost
salt o peppar
Koka pastan enl. anvisningarna. Häll bort vattnet.
Blanda pesto i pastan och rör om.
Tillsätt skyn från kycklingen, matlagningsgrädde och creme fraiche.
Låt allt bli varmt.
Blanda ner riven parmesanost.
Smaka av. Salta och peppra.
Eftersom det inte var någon sås till kycklingen blev det gott med en krämig pasta till. Det räcker nog med bara grädde i pastan, men jag hade så lite grädde hemma, därför drygade jag ut med creme fraiche. Isaks kyckling och pasta innehöll inte pesto eller mozarella. Jag tog "kyckling-flärparna" och varvade med tomat och spenat till honom.
Benjamins fyllda kyckling
3-4 kycklingfiléer
2 tomater
1 mozarellaboll
babyspenat eller ruccola
skinka eller salami
pesto
salt
peppar
franska örter
olivolja
Dela filéerna i 2 bitar på längden, ev. kan du ta bort den lilla "flärpen" (innerfilén) först.
Bryn kycklingen för att få lite färg.
Skär en skåra i varje bit så att du kan vika upp filen.
Salta och peppra.
Smörj filéen invändigt med pesto. Lägg sedan dit spenat, mozarella, tomat och skinka.
Stäng igen filéen och ställ i en smord ugnsform med öppningen uppåt.
Ställ tätt så att de inte ramlar omkull.
Krydda mer med salt, peppar och franska örter. Ringla olivolja på.
Ställ in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Kontrollskär kycklingen för att kolla att den är färdig.
På väg in i ugnen
Krämig pasta
tagliatelle eller annan pasta
pesto
sky från kycklingen
matlagningsgrädde
creme fraiche
parmensanost
salt o peppar
Koka pastan enl. anvisningarna. Häll bort vattnet.
Blanda pesto i pastan och rör om.
Tillsätt skyn från kycklingen, matlagningsgrädde och creme fraiche.
Låt allt bli varmt.
Blanda ner riven parmesanost.
Smaka av. Salta och peppra.
Eftersom det inte var någon sås till kycklingen blev det gott med en krämig pasta till. Det räcker nog med bara grädde i pastan, men jag hade så lite grädde hemma, därför drygade jag ut med creme fraiche. Isaks kyckling och pasta innehöll inte pesto eller mozarella. Jag tog "kyckling-flärparna" och varvade med tomat och spenat till honom.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)