En av fördelarna med att vara hemma om dagarna som mammaledig är att man kan prova olika rätter till lunch som man själv tror kan vara gott men som övriga familjen nog skulle rynka på näsan åt. Idag lagade jag räkor i avokadosås som jag åt till tagliatelle.
Räkor i avokadosås till pasta 1pers
0,5-1 avokado
0,5 schalottenlök
2-3 msk creme fraiche
räkor
citron
salt o peppar
tagliatelle eller annan pasta
körsbärstomater.
Koka pastan enligt anvisningarna.
Skala och hacka löken fint. Skala och skär avokadon i tunna skivor.
Fräs löken så att den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt avokado och creme fraiche. Rör om och mosa sönder avokadon.
Tillsätt räkorna.
Krydda med salt, peppar och citron.
Låt det bli varmt.
Blanda ner den varma pastan, rör om.
Lägg upp på en tallrik och lägg halverade körsbärstomater på.
onsdag 18 februari 2009
måndag 16 februari 2009
Ägg- och mjölkfria pannkakor/plättar
Idag gjorde jag crepes till middag av överbliven köttfärssås. Jag har genom åren gjort många försök på pannkaksmet alla mer eller mindre misslyckade. De har smakat bakpulver, inte hållt ihop, varit kladdiga eller helt omöjliga att steka. Men nu äntligen har jag hittat ett jättebra recept. De blev krispiga, smakade gott och var enkla att steka. Det var nästan synd att jag hade bestämt att göra crepes, det hade varit smaskigt att äta dem med sylt.
Pannkakor
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3-4 dl havremjölk
1 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i mjölk, grädde och margarin och vispa tills smeten blir slät.
Stek pannkakorna i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.
Första pannkakan kan du steka i lite margarin, resten behöver du inte.
När jag hade stekt färdigt alla pannkakor rullade jag in köttfärssås i dem innan jag satte dem i en smord ugnsform. Jag strödde på ost och gratinerade i 225 grader i ca 10 minuter. Alla tyckte om crepes och det var roligt, jag var lite tveksam innan jag gjorde dem.
Pannkakor
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3-4 dl havremjölk
1 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i mjölk, grädde och margarin och vispa tills smeten blir slät.
Stek pannkakorna i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.
Första pannkakan kan du steka i lite margarin, resten behöver du inte.
När jag hade stekt färdigt alla pannkakor rullade jag in köttfärssås i dem innan jag satte dem i en smord ugnsform. Jag strödde på ost och gratinerade i 225 grader i ca 10 minuter. Alla tyckte om crepes och det var roligt, jag var lite tveksam innan jag gjorde dem.
lördag 14 februari 2009
Benjamins fyllda kyckling
Till lunch firade vi alla hjärtans dag med hjärtformade våfflor. Till middag gjorde jag en kycklingrätt i ugnen. Till det åt vi krämig pasta och en stor härlig sallad.
Benjamins fyllda kyckling
3-4 kycklingfiléer
2 tomater
1 mozarellaboll
babyspenat eller ruccola
skinka eller salami
pesto
salt
peppar
franska örter
olivolja
Dela filéerna i 2 bitar på längden, ev. kan du ta bort den lilla "flärpen" (innerfilén) först.
Bryn kycklingen för att få lite färg.
Skär en skåra i varje bit så att du kan vika upp filen.
Salta och peppra.
Smörj filéen invändigt med pesto. Lägg sedan dit spenat, mozarella, tomat och skinka.
Stäng igen filéen och ställ i en smord ugnsform med öppningen uppåt.
Ställ tätt så att de inte ramlar omkull.
Krydda mer med salt, peppar och franska örter. Ringla olivolja på.
Ställ in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Kontrollskär kycklingen för att kolla att den är färdig.
Krämig pasta
tagliatelle eller annan pasta
pesto
sky från kycklingen
matlagningsgrädde
creme fraiche
parmensanost
salt o peppar
Koka pastan enl. anvisningarna. Häll bort vattnet.
Blanda pesto i pastan och rör om.
Tillsätt skyn från kycklingen, matlagningsgrädde och creme fraiche.
Låt allt bli varmt.
Blanda ner riven parmesanost.
Smaka av. Salta och peppra.
Eftersom det inte var någon sås till kycklingen blev det gott med en krämig pasta till. Det räcker nog med bara grädde i pastan, men jag hade så lite grädde hemma, därför drygade jag ut med creme fraiche. Isaks kyckling och pasta innehöll inte pesto eller mozarella. Jag tog "kyckling-flärparna" och varvade med tomat och spenat till honom.
Benjamins fyllda kyckling
3-4 kycklingfiléer
2 tomater
1 mozarellaboll
babyspenat eller ruccola
skinka eller salami
pesto
salt
peppar
franska örter
olivolja
Dela filéerna i 2 bitar på längden, ev. kan du ta bort den lilla "flärpen" (innerfilén) först.
Bryn kycklingen för att få lite färg.
Skär en skåra i varje bit så att du kan vika upp filen.
Salta och peppra.
Smörj filéen invändigt med pesto. Lägg sedan dit spenat, mozarella, tomat och skinka.
Stäng igen filéen och ställ i en smord ugnsform med öppningen uppåt.
Ställ tätt så att de inte ramlar omkull.
Krydda mer med salt, peppar och franska örter. Ringla olivolja på.
Ställ in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Kontrollskär kycklingen för att kolla att den är färdig.
På väg in i ugnen
Krämig pasta
tagliatelle eller annan pasta
pesto
sky från kycklingen
matlagningsgrädde
creme fraiche
parmensanost
salt o peppar
Koka pastan enl. anvisningarna. Häll bort vattnet.
Blanda pesto i pastan och rör om.
Tillsätt skyn från kycklingen, matlagningsgrädde och creme fraiche.
Låt allt bli varmt.
Blanda ner riven parmesanost.
Smaka av. Salta och peppra.
Eftersom det inte var någon sås till kycklingen blev det gott med en krämig pasta till. Det räcker nog med bara grädde i pastan, men jag hade så lite grädde hemma, därför drygade jag ut med creme fraiche. Isaks kyckling och pasta innehöll inte pesto eller mozarella. Jag tog "kyckling-flärparna" och varvade med tomat och spenat till honom.
onsdag 11 februari 2009
Spenatsås
Till fiskburgarna gjorde jag en kall spenatsås, som vi använde som dressing. Den här kommer jag göra fler gånger när vi vill ha en kall fisksås, för jag tror att den är jättegod till fisk och potatis också. Det hade varit kul att höra vad Olivia tycker om den eftersom hon tycker om spenat, men idag hade hon ingen matlust p.g.a att hon är sjuk.
Spenatsås
100 g spenat, hackad
2 dl turkisk yogurt, gräddfil eller creme fraiche
1 tsk salviasalt
1 tsk torkad basilika
1 tsk tokad oregano
Tina spenaten och pressa ur all vätska.
Blanda samman alla ingredienser.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
Spenatsås
100 g spenat, hackad
2 dl turkisk yogurt, gräddfil eller creme fraiche
1 tsk salviasalt
1 tsk torkad basilika
1 tsk tokad oregano
Tina spenaten och pressa ur all vätska.
Blanda samman alla ingredienser.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
Fiskburgare
Olivia har varit hemma från skolan i dag med hosta och allmänt hängig. Hon hade ingen matlust och Isak tyckte inte om, men Ida åt jättemycket av våra fiskburgare. Ida åt den mosad med potatis medans vi andra åt fiskburgarna med hamburgerbröd. Dessutom gjorde jag en kall spenatsås.
Fiskburgare
1 dl vatten eller mjölk
0,75 dl ströbröd
400 g torsk, sej, hoki el dyl
1,25 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gul lök
1 ägg
Blanda vätskan med ströbröd och låt svälla i 10 min.
Finfördela fisken tillsammans med salt och peppar i matberedare.
Tillsätt ströbrödsblandningen, ägg och riven lök.
Forma till 4 stora burgare eller mindre biffar. Stek dem i smör ca 3 min på varje sida.
Servera som burgare med bröd eller biffar med potatis.
Som vanligt använder jag inte ägg p.g.a. Isaks och Idas äggallergi, även den här gången går det bra att strunta i ägget.
Fiskburgare
1 dl vatten eller mjölk
0,75 dl ströbröd
400 g torsk, sej, hoki el dyl
1,25 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gul lök
1 ägg
Blanda vätskan med ströbröd och låt svälla i 10 min.
Finfördela fisken tillsammans med salt och peppar i matberedare.
Tillsätt ströbrödsblandningen, ägg och riven lök.
Forma till 4 stora burgare eller mindre biffar. Stek dem i smör ca 3 min på varje sida.
Servera som burgare med bröd eller biffar med potatis.
Som vanligt använder jag inte ägg p.g.a. Isaks och Idas äggallergi, även den här gången går det bra att strunta i ägget.
Lantpanini
Idag hade jag en lunchgäst som jag bjöd på min goda morotsoppa med ingefära till det bjöd jag så klart på nybakat bröd - lantpanini. Till efterrätt fick hon smaka lite av blåbärskakan jag bakade igår. Tyvärr gick större delen av den åt redan igår.
Lantpanini
25 g jäst
5 dl vatten, ljummet
1 msk olja
2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl.
Knåda till en smidig deg, den ska vara ganska lös.
Jäs den övertäckt ca 1 timme.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar.
Knåda så lite som möjligt och forma till långa bröd. Vrid dem och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa medan ugnen värms till 250°.
Pensla dem med vatten och strö över lite flingsalt och mjöl.
Grädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt bröden grädda i eftervärmen ytterligare ca 10 minuter.
Lantpanini
25 g jäst
5 dl vatten, ljummet
1 msk olja
2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl.
Knåda till en smidig deg, den ska vara ganska lös.
Jäs den övertäckt ca 1 timme.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar.
Knåda så lite som möjligt och forma till långa bröd. Vrid dem och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa medan ugnen värms till 250°.
Pensla dem med vatten och strö över lite flingsalt och mjöl.
Grädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt bröden grädda i eftervärmen ytterligare ca 10 minuter.
tisdag 10 februari 2009
Blåbärskaka upside down
Idag gjorde jag en blåbärskaka "upside down" eftersom jag skulle få gäster till eftermiddagsfikat. När kakan var färdiggräddad och jag vände den upp och ner på ett fat trodde jag att jag hade misslyckats. Den var inte speciellt vacker, en massa skrumpna blåbär var det enda man såg. Men den var jättegod.
Till middag idag har Olivia önskat sig sin favoritkyckling, Djungelkyckling, som vi äter med olika tillbehör, t.ex. gurka, mango och avokado, som vi lägger i småskålar.
Blåbärskaka upside down
smör
farinsocker
ca 4 dl blåbär
Smet
100 gram smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 st ägg
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1. Smörj en 20 cm form och täck den med farinsocker. Fyll botten med bär i ett 2 cm tjockt lager.
2. Vispa smör och socker tills det blir vitt och pösigt.
3. Rör ned äggen ett i taget.
4. Blanda mjöl och bakpulver med vanilj. Rör ned det försiktigt i smeten tills den blir slät.
5. Häll smeten i formen och släta ut den med en slickepott.
6. Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter. Prova med en sticka om kakan är färdig. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men se upp så att den inte är för lös.
7. Lägg en tallrik över formen och vänd snabbt. Fastnar fyllningen i formen så är det ingen fara, ta bara bort det och lägg det på kakan.
8.Servera ljummen, gärna med en klick vispad crème fraiche eller grädde.
Till middag idag har Olivia önskat sig sin favoritkyckling, Djungelkyckling, som vi äter med olika tillbehör, t.ex. gurka, mango och avokado, som vi lägger i småskålar.
Blåbärskaka upside down
smör
farinsocker
ca 4 dl blåbär
Smet
100 gram smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 st ägg
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1. Smörj en 20 cm form och täck den med farinsocker. Fyll botten med bär i ett 2 cm tjockt lager.
2. Vispa smör och socker tills det blir vitt och pösigt.
3. Rör ned äggen ett i taget.
4. Blanda mjöl och bakpulver med vanilj. Rör ned det försiktigt i smeten tills den blir slät.
5. Häll smeten i formen och släta ut den med en slickepott.
6. Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter. Prova med en sticka om kakan är färdig. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men se upp så att den inte är för lös.
7. Lägg en tallrik över formen och vänd snabbt. Fastnar fyllningen i formen så är det ingen fara, ta bara bort det och lägg det på kakan.
8.Servera ljummen, gärna med en klick vispad crème fraiche eller grädde.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)