torsdag 16 oktober 2008

Surdegslimpa med rågmjöl

Nu luktar det underbart i huset. Jag struntade i förmiddagspromenaden och var hemma och bakade matbröd istället. Jag bakade surdegslimpor med rågmjöl, formfranskor och småfrallor. Surdegen har jag fått av mamma för länge sen, den har nästan blivit bortglömd i frysen.

Surdegslimpor
13 dl vatten, 37 grader
1,5 dl surdeg
25 g margarin, rumsvarmt
25 g jäst
1,5 msk salt
1 msk sirap
1 msk stött kummin
700 g (ca 1,3 l) grovt rågmjöl
1,1 kg (ca 2 l) vetemjöl special

Häll vattnet i en degbunkte. Blanda ner alla ingredienser, men spara 1 dl vetemjöl till utbakning.
Arbeta degen kraftigt, ta ev mer mjöl, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Forma varje del till en limpa. Lägg alla fyra limpor i en smord långpanna. Pensla med vatten och strö över rågmjöl.
Låt limporna jästa övertäckta ca 40 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 45 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Jag använde ca 2 msk malda brödkryddor istället för kummin. Dessutom hade jag bara lite vetemjöl special kvar, så jag använde vanligt vetemjöl istället och det gick lika bra.

onsdag 15 oktober 2008

Medelhavsinspirerad kyckling i ugn med pasta

Idag när jag funderade vad jag skulle göra till middag så utgick jag från creme fraiche. Jag hade nämligen en mjölkfri creme fraiche, sour supreme, i kylskåpet där bäst före datumet hade passerat med någon dag. Det är väldigt sällan jag använder creme fraiche eftersom jag nästan bara lagar mjölkfri mat och den mjölkfria creme fraichen är dyyyr. Det blev en riktigt god kyckling jag kom på när jag funderade. Men kan man misslyckas med kycklingfilé? Till kycklingen serverade jag pasta och veckosalladen.

Medelhavsinspirerad kyckling
2-3 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
olivolja
rökt skinka
2 st färska tomater
3 soltorkade tomater
färsk basilika
2 dl crème fraiche
1 st liten vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
svartpeppar
provencalska kryddor

Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra och bryn dem hastigt i olivolja.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Hacka de färska tomaterna och strimla skinkan, de soltorkade tomaterna och bladen från basilikan. Lägg dem över kycklingen.
Rör ut crème fraiche med vitlök och kryddor. Fördela crème fraiche över, så jämt som möjligt. Tillaga i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min.

tisdag 14 oktober 2008

Veckosallad

Nu när rotsaker är billiga så ska man passa på att använda det så mycket som möjligt. Idag har jag gjort en s.k. Veckosallad. Namnet har den fått för att den klarar sig en vecka i kylskåp. Man tar bara fram så mycket som man tror går åt till måltiden, resten låter man stå kvar i kylskåpet i en burk med tättslutande lock.

Veckosallad
1/2 dl socker
3/4 dl vinäger
1 dl rapsolja
1/2 kg vitkål
1/2 kg morot
1 liten purjolök
1 röd paprika

Koka upp socker, vinäger och rapsolja.Låt svalna.
Riv vitkål och morot.
Strimla purjolök och paprika.
Häll lagen över.
Förvara i tättslutande burk i kylskåp.
Ställ fram så mycket som du tror går åt så håller sig salladen resten av veckan i kylskåp.

Olivias kommentar: Mmm vad gott! (Trots att hon säger att hon inte tycker om röd paprika, purjolök eller vitkål)

Banankaka med ingefära

Då bakas det banankaka igen eftersom vi har bruna bananer - igen. Den här gången provar jag ett recept med ingefära.

Banankaka med ingefära
100 g margarin
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
½ dl mjölk
2 mogna bananer

Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ihop matfett och socker. Tillsätt ägget ett i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Tillsätt det sedan till matfetts-blandningen och rör ihop.
Mosa bananerna ordentligt. Tillsätt mjölk och bananer till smeten och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timma.
Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

söndag 12 oktober 2008

Mjölk- och äggfri tårta med marsipan

Idag fick Isak äntligen äta tårta. Han har länge velat prova vanlig tårta, men p.g.a. hans allergi har jag alltid gjort olika pajer till hans födelsedag. Ett år fick han pannkakstårta, men det var ju inte en riktig tårta tyckte han. När Olivia var liten gjorde jag några misslyckade försök med mjölk- och äggfria tårtor. Men nu, inför Isaks 7-årsdag, hittade jag ett recept som jag trodde kunde bli bra.
Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl havremjölk

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser.
Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät.
Häll smeten i en smord och bröad rund tvålitersform.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 minuter.
Låt svalna i formen.

Hallonmousse
1 paket vispbar sojagrädde
2-3 dl hallon
socker

Vispa sojagrädden.
Blanda i hallon och socker och ställ svalt tills den stelnat något.

Vaniljkräm
2 påsar Ekströms kokbara marsansås
3 dl havremjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk socker

Koka upp allt. Låt svalna.

Tårta
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg hallonmousse på ett lager och vaniljkräm på det andra lagret.
Täck hela tårtan med ett marsipanlock.


Vaniljkrämen tyckte jag smakade mycket pulver, men i övrigt var tårtan helt ok. Nästa gång gör jag mer hallonmousse och har den på båda lagren. Tycker man inte om marsipan kan man ha hallonmousse på tårtan också, fast då ska man kanske inte ha hallonmousse på båda lagren.

Isak 7 år

Idag är det dags för Isaks andra kalas, fast det är först i morgon han fyller år, den här gången kommer de i släkten som bor i närheten.

Till eftermiddagsfikat bjuds det på kaka med chokladhavreströssel, långpannebulla, älglortar, äppelpaj med vaniljsås och grädde och mjölk- och äggfri tårta med marsipan.

Till middag har Isak fått välja mat och det blir hans stora favorit - Tacos.

lördag 11 oktober 2008

Lövbiff i ostsås

Idag gjorde vi något ovanligt - vi köpte kött, nämligen lövbiff. Vi blev sugen på en enkel klassiker. Oftast brukar vi använda oss av en vitlöksost, men idag blev det Chili & paprika - jättegott. Till lövbiffen och såsen åt vi pommes frites (barnens val) dessutom hade jag gjort en sallad på isbergssallad, gurka, tomat, basilika och mozarella.

Lövbiff i ostsås
lövbiff
1 pkt ost med smak, t.ex. Cantadou vitlök
2-3 dl grädde
ev. liten vatten

Dela lövbiffen i lite mindre bitar och stek dem.
Smält osten tillsammans med grädde. Koka upp. Krydda mer om det behövs.
Lägg lövbiffen i såsen.