onsdag 18 april 2018

Räkgryta

I söndags hade Olivia namnsdag så självklart ville vi äta lite godare då och vad passar bättre än räkor när det ska firas. Den här räkgrytan med lite styrka passade riktigt bra som festmåltid tillsammans med tagliatelle, ruccola och romanticatomater.


Räkgryta

1 kg räkor med skal
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili
1 paprika
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk soja
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
salt, peppar

Skala räkorna.
Strimla purjolök, finhacka chili och skär paprika i bitar.
Stek i lite smör.
Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en liten stund.
Tillsätt sambal, soja, crème fraiche, grädde och vin, låt sjuda en liten stund. 
Ta bort från plattan och rör ner räkor och parmesan.
Servera till tagliatelle (vanlig eller lchf)

Mums, mums, mums. Jag älskar räkgrytor men det är väldigt viktigt att inte låta räkorna ligga i för länge för då blir de tråkiga och sega. De får absolut inte koka.

Jag hade gjort egen tagliatelle utan mjöl, dvs en lchf-variant som passade riktigt bra till grytan. Det blev godare än jag trodde så recept kommer....


Nu ska jag alldeles strax stänga ner datorn och ta en kvällspromenad i det härliga vädret tillsammans med en granne. Det var superlänge sedan vi träffades så det lär bli en hel del surr och uppdateringar.

Förstår ni att det redan är onsdagkväll och bara två arbetsdagar kvar innan det är helg igen. Lovely! Hela helgen lär gå åt till att tömma ett av våra sovrum som nu ska renoveras. Platsbyggda garderober ska rivas, ny vägg ska sättas upp, golvet ska rivas för att sätta ner golvvärme och sedan ska nytt golv läggas och väggar målas eller tapetseras innan det är dags att möblera det. Kul när det väl är färdigt men det är en bit dit....

tisdag 17 april 2018

Ikea ToR

Go'kväll!

Hoppas ni har haft en bra tisdag. Min har varit väldigt annorlunda. Jag och Olivia spontanåkte till Ikea efter jobbet, eller jag var tvungen att sluta lite tidigare till och med för att hinna dit innan de stängde för vi har ju trots allt 1,5 timmes bilväg enkel väg.

Isak ville till Kalix som ligger drygt halvvägs till Ikea Haparanda, så då passade vi på att både vara snäll med Isak och få handla på Ikea. Vi släppte av Isak på vägen upp och plockade sedan upp honom igen på hemvägen. Väldigt fiffigt och det lär vi nog göra fler gånger! Synd bara att det är så dyrt med bränsle.


Egentligen behövde vi inget speciellt utan vi bara gick runt där i drygt en timme och plockade lite smågrejer. Men inga ljus och inga servetter! Men nu är jag riktigt trött och kommer snart stupa i säng. Jag sov dåligt i natt och det var riktigt jobbigt att köra hem då solen låg så lågt och rakt i ögonen. Tur att vägbanan var torr åtminstone annars hade jag nog blivit rejält bländad.

Nu ska jag packa ihop och gå o lägga mig. Ska bli så skönt.
God natt, hörs i morgon!

måndag 16 april 2018

Tomatcurrykyckling

Nu ska ni få receptet på en riktigt god kycklinggratäng som barnen älskar och den är superenkel att göra eftersom man inte behöver steka kycklingen först. Den finns sedan tidigare på bloggen men den har hamnat jättelångt bak bland alla mina recept så då passar jag på att publicera det igen för ett sånt här kanonrecept får inte glömmas bort.


Tomatcurrykyckling

1 kg kycklingfilé
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk curry

Dela kycklingfiléerna i bitar och lägg i en ugnsfast form och salta lite lätt.
Vispa ihop alla övriga ingredienser.
Häll det över kycklingen i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på hur stora kycklingbitar du gjorde. 
Rör om 1-2 gånger under tiden i ugnen.
Kontroll-skär en kycklingbit för att se att den är genomstekt.


Det sämsta med den här gratängen är att det är så god och hela familjen älskar den så det blir aldrig nån matlåda över.

Det tråkigaste jag vet när det gäller matlagning det är att steka saker. En av anledningarna till att jag älskar det här receptet är nog för att jag slipper den tråkiga stekningen. Så skönt att bara skära kycklingen, blanda ihop såsen, hälla den över kycklingen i en form och medan gratängen står i ugnen kan man  förbereda tillbehören.

Ris och broccoli är jättegoda tillbehör till kycklingen men det funkar även med pasta om man hellre vill det.

söndag 15 april 2018

Matsedel v.16 april 2018

God morgon!

Hoppas att ni också har fått vakna upp till en solig söndag. Det verkar väl som att det är kanonväder i hela Sverige och i de södra delarna är det väl sommarvärme till och med. Jag ska röja lite här inne och se'n ska jag gå ut o njuta av solen och ledigheten.

Men först ska jag ge er en veckomatsedel med matinspiration inför kommande vecka. Det är lite si o så med veckomatsedlarna, ibland hinner jag med det och ibland inte och på senaste tiden har det varit väldigt tomt med veckomatsedlar. Jag ska försöka bättra mig, men jag lovar inget.


Matsedel v.16 april 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


*****************

Nu måste jag sätta mig och planera vår egna matsedel, jag har inte ens bestämt dagens middag. Börjar bli dags att fundera om jag ska ta upp nå från frysen så att det hinner tina innan det är dags för matlagning. Jag kanske sätter mig i solen med en bunt mat-tidningar för att hitta inspiration. Hur skönt lät inte det?!

Först ska jag börja med tekopp nr 2, se'n ska jag ta tag i dagens to-do-list.
Ha en skön o solig söndag!

lördag 14 april 2018

Familjemiddag, det bästa som finns

Dagen blev inte riktigt som planerat men den blev bra ändå. Tiden gick bara lite för fort. Vilken tur att vi har en till ledig dag innan vardagen drar igång igen. Isak hade första fotbollsmatchen för säsongen och för nya laget och jag hade förberett mig för att det skulle vara lite småkallt. Man fryser ju alltid när man sitter stilla på fotboll tänkte jag. Men så fel jag hade! Det var kanonvarmt och det blev nästan två timmar med solen värmande i ansiktet. Lovely!

När vi kom hem från fotbollen satte vi igång med maten på en gång, men det tog sin lilla tid med alla tillbehör och allt kött som skulle stekas. Men den som väntar på nå gott.....


Hela storfamiljen var samlad runt bordet och vi hade några mysiga timmar med mycket skratt och surr. Det är såna här gånger man vill stanna tiden.

Vi hade tänkt avsluta kvällen med att se något avsnitt av nån serie, men allvarligt talat så vet jag inte om jag orkar det. Klockan är inte ens 22 och jag bara gäspar och håller på att somna hela tiden. Fast ett avsnitt borde jag orka i alla fall. Vi får prova.

Ha en skön lördagkväll...om ni orkar vara vakna!

Underbart

Igår var det då äntligen fredag och jag hade en lång helg hemma framför mig och det firade jag så klart med lite bubbel. Jag hade en flaska rosé-cava som jag öppnade och njöt av samtidigt som vi förberedde maten. Som jag har sagt tidigare så är vin som godast i samband med matlagningen.


Till middag åt vi grönpepparbiffar med sås, sötpotatis, broccoli och sallad. Se'n hann jag med en kopp te innan jag hamnade i soffan framför tv:n. En lugn o skön fredag helt enkelt, precis som jag ville ha det.


Lördagen har börjat med en långfrukost men jag ska snart i väg. Det verkar vara helt underbart väder ute men jag har lite småsaker att göra innan jag ska ta mig ut i solen, både på en promenad och lite fika. Leif o Ida har åkt i väg för en slalomdag - de verkar inte ha fått nog trots en vecka full med slalom i Jämtland.

Jag hinner nog med en till kopp te innan jag ska i väg 😀
Ha en underbar lördag!

torsdag 12 april 2018

Cosmopolitan

Dags för en drinktorsdag på bloggen igen!

I dag tänkte jag bjuda på en av mina favoritdrinkar, speciellt när jag gör den själv. Köpte den på en bar en gång och då blev jag riktigt besviken. Förutom att den är supergod är den lätt att göra utan konstiga ingredienser.

 

Cosmopolitan

2-3 cl vodka
1 cl Cointreau
3-6 cl tranbärsjuice
1,5 cl färskpressad lime

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is. Skaka och häll i glas.

Jag tycker om alkoholsvaga drinkar så att man kan dricka och njuta av många. Igår läste jag att en av årets drink-trender är just alkoholsvaga drinkar. Vilken tur, då är jag ju trendig 😀

Eftersom jag vill ha min Cosmopolitan alkoholsvag så använder jag mycket tranbärsjuice och mycket lime och det blir supergott. Friskt o fräscht!


Åh vad härligt med torsdagkväll och vetskapen om att i morgon är det fredag och se'n har vi en härlig helg att njuta av också. Lovely!

Kylskåp och skafferi är påfyllda så jag hoppas slippa ut o handla mat i helgen, istället ska jag göra roligare saker som att slöa hemma till exempel 😀

Nu ska jag gå o lägga mig för i morgon blir det ännu en tidig morgon innan det blir sovmorgon på lördag. Oj vad jag tjatar men jag ser så otroligt mycket fram emot den här helgen hemma efter två helger i Jämtland.

Att städa eller inte

Nästa vecka är det dags för oss att ha städerskorna här igen. Så skönt! 
Då slipper jag slösa så mycket tid på att städa i helgen när det ska vara kanonväder. Me like!

Har ni städerska, eller?
En till två gånger i månaden har vi en som städar hos oss men där emellan gör vi det själva. När de har varit här så känns det så himla skönt så då tänker jag att jag ska utöka städ-tiden till varje vecka för det är så värt pengarna och vore så skönt att helt släppa städningen. När fakturan kommer däremot då tänker jag att det där kan jag ju göra själv "För så jobbigt är det ju inte att städa". Så jag velar mellan att skippa det helt till att vilja ha mer städ-timmar. Så typiskt mig med min beslutsångest deluxe.

Tillsammans med Hemmiljö, ett Stockholmsbaserat företag, tänkte jag tipsa om lite olika arbetsuppgifter som man kan få hjälp med i hemmet. Jag tycker ju att vardagsstädningen är tråkigast och det jag helst vill ha hjälp med. Skulle vi någongång flytta skulle jag definitivt ta hjälp med flyttstädningen (så tråkig grej). Storstädning tycker jag däremot är ganska kul att fixa själv för då ser man ju sån stor skillnad från före och efter.

Tidigare tog jag hjälp med fönsterputs några gånger, men nu är det faktiskt en av de roligaste hushållssysslorna tycker jag. Framför allt när det är fint väder för då är det ju helt underbart att putsa fönstren utvändigt. Perfekt anledning till att vara ute!

Trädgårdstjänster som t.ex. krattning, bortforsling av skräp, altantvätt och ogräsrensning är också sånt man kan få hjälp med. Men dessa uppgifter känns inte heller speciellt jobbigt för mig (kanske för att jag är pollenallergiker så mycket av trädgårdsjobbet sköter Leif).

Jag vill alltså helst ha hjälp med återkommande arbetsuppgifter, som vardagsstädningen. Saker man gör mer sällan som t.ex. altantvätt känns inte alls lika jobbigt.

Hur är det för dig? Vad skulle du helst vilja ha hjälp med?

onsdag 11 april 2018

Broccoligratäng

Åh vad jag älskar broccoli! Det är gott i och till det mesta - som tillbehör, i grytor o gratänger, som soppa och i sallader. Det här gratängen passar som ensamrätt, som tillbehör till en köttbit eller på ett buffébord och tack vare ägg så blir den extra mättande och god.


Broccoligratäng

1 broccoli (färsk, eller samma mängd fryst tinad)
örtsalt
1 ägg
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
riven smakrik ost

Dela broccolin i mindre buketter, koka dem nästan mjuka i saltat vatten.
Låt dem ånga av och lägg i en ugnsform.
Salta lite.
Blanda ihop ägg, grädde och philadelphiaost.
Häll blandningen över broccolin.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter så den får lite färg.

Den här gratängen tillsammans med en god sallad är sååå gott. Vill du ha lite mer äggstannings- eller omelett-känsla kan du använda 2 ägg om du vill. Vill du inte alls ha ägg så går det också bra och då bara använda grädde, men jag får för mig att ägget hjälper så att gratängen håller ihop bättre. Broccoli har ju ingen stärkelse som t.ex. potatis som gör att det blir en krämig gratäng som "håller ihop".


Tack o lov så mår jag lite bättre i dag. Febern verkar ha släppt helt o hållet och genast mår man så mycket bättre och har mer energi. Jag är fortfarande tung i huvudet och täppt i näsan men känner mig ändå nästan frisk tack vare att jag inte har feber. Jag räknar med att vara helt frisk till helgen, peppar, peppar....

Jag ser fram emot en helg i lugnets och mysets tecken. Ska bli så skönt att gå omkring o skrota hemma utan måsten eller annat. Jag tänker bara göra roliga saker! Bland annat ska jag provbaka lite, jag har ett recept på mjölk- och äggfria blåbärsmuffins som jag har gått o klurat på som jag är lite nyfiken att prova. Dessutom hoppas jag energin är tillbaka fullt ut så jag orkar gå på en isvägspromenad, för nu blir det nog inte så många fler promenader innan isvägen försvinner för i år.

tisdag 10 april 2018

Sojakryddade kycklingben

När man har ont om tid eller ork efter jobbet när maten ska fixas är det helt underbart att ha en Crock pot som gör mesta jobbet. Fixa lite på morgonen och ha middagen färdig när du kommer hem. Kan det bli bättre? Just det här receptet som inte behöver tillagas så länge var jag hem på lunchen och fixade. 


Sojakryddade kycklingben

1-2 kg kycklingben
0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
1-2 dl vatten
1 msk kycklingfond

Gnid in kycklingbenen med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla runt om kycklingbenen. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklingbenen ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 4 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Saftiga och goda kycklingben som har tillagats medan vi är på jobbet. Så underbart. Jag åt bara en sallad till kycklingen medan de övriga åt risoni (pasta i ris-form) också.

Om du använder frysta kycklingben får du öka på tillagningstiden med någon timme.


Oj så risig jag känner mig. Det var länge sedan jag var så här förkyld och hängig. Svettas o fryser om vartannat liksom näsan som är täppt eller rinnig om vartannat, huvudet är tungt, bihålorna värker och jag har ingen energi alls. Å ena sidan längtar jag tills jag ska gå o sova eftersom jag är så trött fast å andra sidan gruvar jag mig för det för nätterna med feber och täppt näsa är inte roliga. Jag sov väldigt oroligt i natt. Jag dricker stark ingefärashot i mängder och hoppas det påskyndar tillfrisknandet.

Nu ska jag gå och vila i soffan och hoppas jag blir lite piggare av det!

söndag 8 april 2018

Borta bra men hemma bäst

Så himla skönt att vara hemma och sova i sin egna säng, det blev en rejäl sovmorgon i morse efter en vecka med få sovtimmar. Se'n duschade jag länge och varmt, älskar vår dusch, innan det blev en långfrukost som sig bör när det är helg.

Se'n blev det lunch/eftermiddagsfika ute i solen hemma hos oss med mina föräldrar och brorsan med familj. Det blev lite trångt på den lilla snöfria altanen men så himla mysigt och finns det hjärterum så finns det stjärterum. Vi satt länge ute o njöt i solen och av takdroppet, så avkopplande. 


Snön hänger ut rejält mycket från taket så vi satt beredda på ett takras men det uteblev. Men det lär komma nångång i veckan förmodar jag, framför allt eftersom de har lovat plusgrader hela veckan. Snön på vår stora altan och på gräsmattan lär ligga kvar länge länge till och just nu känns det som att snön aldrig kommer försvinna. 

Hade gärna varit ledig nån mer dag hemma men känner mig ändå redo för kommande vecka som innehåller en hel del roliga saker både privat och på jobbet.

torsdag 5 april 2018

Smakbox 2 år - Erbjudande

Smakbox - min favoritbox - fyller 2 år och det ska så klart firas med ett erbjudande.

Om du startar en prenumeration (utan köptvång) får du 15% rabatt på första boxen 
och dessutom en flaska exklusiv ekologisk rapsolja från Gunnarhögs Gård (värde 60 kr). 
Det enda du behöver göra för att ta del av detta erbjudande är att använda 
rabattkoden MATRO 
när du startar din prenumeration här.

Smakprov av vad förra månadens smakbox innehöll.
Mycket gott!

Månadens tema på Smakboxen är Vårtecken och många av produkterna passar perfekt till en solig ute-fika eller årets första måltid på uteplatsen.

Det finns två olika smakboxar att välja bland, dels den "vanliga" och dels balans-boxen som innehåller mer vegetariskt, gluten- och laktosfritt och mindre sött. Men båda boxarna har samma tema och innehåller drygt 15 produkter till ett värde på ca 400 kr. 

Man vet inte vad man får men jag har aldrig blivit besviken än så länge.

Chokladmousse i sifon

Nu ska ni får recept på något riktigt gott och enkelt! Chokladmousse i gräddsifon. Om ni inte har någon gräddsifon så finns det hyfsat billiga på nätet. Jag älskar min sifon och den används ofta vid fest, så himla smidigt att servera grädde till efterrätterna med hjälp av den. Nu har jag även provat göra chokladmousse i den och det blev också superbra.


Chokladmousse i sifon

4 dl grädde
80 g mörk choklad 70%

Hacka chokladen.
Värm grädden.
Rör ner chokladen och rör tills allt smält.
Låt svalna.
Häll chokladsmeten i en sifon.
Följ sifonens anvisningar för att fylla gasen.
Låt stå i kylskåpet fram till servering.
Servera chokladmousse i glas direkt vid servering.
Garnera med bär och ev. grädde.

Supergott förstås. Choklad blir aldrig fel. Moussen kändes väldigt söt så nästa gång ska jag ta en ännu mörkare choklad med mindre socker. Undra hur det blir om man använder kakao av bättre kvalitet och skippar sockret helt o hållet. Känns som det kommer bli en del experimenterande i fortsättningen.


Det har varit lite blogg-torka ett tag för nu är vi i Åre/Tegefjäll utan wifi och jag har låtit datorn vila. Men nu provar jag internet-dela med hjälp av mobilen och det verkar ju gå bra. Otroligt fiffigt och smidigt eftersom jag alltid har mobilen med mig men jag tycker bättre om att blogga från datorn.

Först hade jag tänkt sätta mig på ett café eller liknande med gratis wi-fi i Åre för att jobba undan lite. Men det blev ändrade planer och familjens skidåkare ska åka skidor här i Tegefjäll/Duved i dag så då stannar jag i "stugan" och internetdelar istället.

Så det blir en dag i pyjamasbyxor, te och datorjobb i soffan framför tv:n för mig!

tisdag 3 april 2018

Pestorullar

Till förra lördagens fördrink bjöd jag på pestorullar, en gammal favorit som det faktiskt var himla länge sedan jag gjorde. Men nu var det dags igen! Så smidigt eftersom man använder färdig smördeg på rulle som är färdigkavlad.


Pestorullar

1 rulle färdig smördeg
röd pesto
riven ost

Rulla ut smördegen.
Bre på röd pesto och strö över riven ost.
Rulla ihop till en rulle igen. Beroende på hur stora och många du vill ha väljer du om du rullar ihop från lång- eller kortsidan. Jag rullade ihop från långsidan så att det blev ganska många men lite mindre rullar.
Hit kan du förbereda om du vill och förvara rullen i kylskåp några dagar.
När det är dags att äta skär du rullen i cm-breda skivor och sätter dem på en plåt med snittytan uppåt (som när man gör vanliga kanelbullar).
Strö ev. lite ost på varje rulle.
Grädda i 220 grader i ca 10 min.

De är godast när de är lite småvarma så grädda dem precis innan gästerna kommer. Men vill du förbereda så kan du göra själva rullen nån dag i förväg och förvara i kylskåpet. Jag brukar dessutom skära rullen i skivor och sätta på plåt nån timme innan gästerna kommer och förvarar då plåten kallt i matkällaren fram till gräddning. Skönt att inte behöva hålla på att stöka ner så mycket precis innan gästerna dyker upp.



Solen skiner fortfarande och nu drar vi till Åre i några dagar!

Ha en underbar tisdag!

måndag 2 april 2018

Pinchos-besök

Igår åkte vi in till Östersund en sväng för att äta på Pinchos. En av Idas favoritrestauranger som inte finns i Luleå än, men snart! Om en månad hoppas vi att de öppnar Luleå-restaurangen. Min plan var att hinna med lite shopping också men eftersom vi kom i väg senare än vad jag hade planerat hann vi bara med Lager157. Men vi hittade lite där i alla fall, som tur var.

Ny shopping i dag eller kanske i morgon. Vi hinner ju aldrig fylla på garderoberna när vi jobbar då all tid går åt till allt annat så då gäller det att passa på när man har semester.

Har ni ätit på Pinchos nån gång? En app-restaurang där man beställer mat och dryck via deras app i telefonen och sedan även betalar via appen. Enkelt och smidigt! Jag tok-gillar konceptet. Så skönt att i lugn o ro få bestämma vad man vill äta utan servitris som stressar på. Och perfekt att beställa flera smårätter så man slipper välja endast en. Alltid kul att prova många alternativ.

Ida väljer alltid en av deras alkoholfria drinkar, den här gången blev det en med jordgubbar och lime.
Själv valde jag ett glas Cava att börja med.
Mina första matval blev langos, plankstek och sötpotatispommes. Planksteken är min favorit och den väljer jag alltid.
Till efterrätt valde jag Crème brulée. Supergod, över förväntan faktiskt.

Hoppas ni har en bra Annandag Påsk!

söndag 1 april 2018

Honungsbakad lax i ugn med goda tillbehör

Har ni det bra i i det fina påskvädret? För det verkar väl vara kanonväder överallt just nu. 

Vi är i Jämtland över påskolovet och i fredags när vi kom hit blev vi bjudna på en god fiskrätt som de hade sett på Go'kväll. Vi åt rätten med vissa modifikationer - lax istället för röding, lite annat i salladen, potatis som ett tillbehör osv, gott även det men jag ger er originalreceptet. Framför allt eftersom det inte var jag som lagade maten och då är det svårt att veta vilka förändringar som gjordes.


Honungsbakad lax i ugn med goda tillbehör

Fisk i ugn

700 g laxfilé
1 dl grov senap
3 msk honung
2 klyftor vitlök, rivna
1 citron, det gula skalet
2 tsk chiliflakes eller svartpeppar
4 röda lökar, skalade
olivolja

Lägg laxen i en långpanna, salta. Blanda senap, honung, vitlök, citron och chili, bred ut över laxen. Lägg lökarna med rotfästet neråt på skärbrädan, skär klyftor men inte helt igenom. 
Lägg lökarna bredvid fisken. Ringla olja på lökarna och salta. 
Grädda allt mitt i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.
Kontrollera laxen mot slutet, den ska dela sig lätt när man känner med en gaffel och få en gyllene yta så ge den en snabb skjuts genom att flytta upp den en fals i ugnen och öka värmen till grill om det behövs. 

Citrondressing

2 dl tjock yoghurt
1 citron, det gula skalet
1knippa dill
salt och vitpeppar

Smaksätt yoghurt med rivet citronskal, hackad dill, salt och peppar. 
Ställ i kylen tills den ska ätas.

Blodapelsinvinägrett

1 blodapelsin, pressad samt lite av det gula av skalet rivet
2 kvistar timjan
2 msk olivolja
salt och peppar

Skaka ihop ingredienserna till vinägrett i en burk med lock, ställ åt sidan. 

Vårgrön sallad

1 salladshuvud
1 paket edamamebönor, frysta
3 vårlökar, tunt skivade på snedden
1 gurka, i bitar
1 knippa rädisor, klyftade
1 ask ärtskott
2 avokado, klyftade
garnering 
1 dl blandade rostade fröer t ex pumpa, solros, blå vallmo, sesam
dill eller timjan
 
Lägg grönsakerna på ett fat, toppa med avokado och blanda varsamt med blodapelsinvinägretten. 
Garnera med frön och ev. dill eller timjan.


Det var verkligen gott och en liten annorlunda kryddning på fisken. Jag och Ida som inte är så förtjust i senap blev lite oroliga eftersom det luktade så mycket senap när fisken kom ut ur ugnen. Men det smakade faktiskt inte speciellt mycket senap.

Ida älskade edamamebönorna. Vilken tur att hon inte är allergisk mot dem. Edamame är en sojaböna och jordnötsallergiker är ofta allergisk mot även bönor och framför allt sojabönor. Men eftersom Ida har gjort en provokation mot soja vågade jag låta henne äta hur mycket hon ville av dem. Så'n skön känsla! För ett par år sedan hade vi inte vågat det eftersom råden var att undvika alla sojaprodukter pga hennes kraftiga jordnötsallergi.

God o fräsch sallad
Mycket gott på ett o samma fat.
Mums!

Mina påskplaner var att vila och läsa en massa böcker och det har jag lyckats med så här långt och det tänker jag fortsätta med. Ida och Leif åker slalom och jag ligger och läser. Perfekt!

I eftermiddag åker vi dock in till Östersund för shopping på bl.a. Lager 157 och middag på Pinchos men vi struntar i den allsvenska premiären mellan Östersund och Djurgården.

torsdag 29 mars 2018

Gravlaxrullar med wasabikräm

Har helglugnet infunnit sig hos er eller är det påskstress istället?
Här är det lite småstressigt med packandet, jag hatar verkligen att packa och tänka på om jag har kommit ihåg allt.

På vår förfest förra helgen bjöd jag på dessa goda gravlaxrullar som smakar sushi. Lchf-sushi eftersom det inte är något kolhydratrikt ris till. Perfekt!


Gravlaxrullar med wasabikräm

ca 300 g gravad lax, skivad
ca 100 g Crème Bonjour Wasabi
gurka
ca 1-2 msk sesamfrön
ev. inlagd ingefära

Lägg ut en bit plast- eller alumniumfolie och lägg laxskivorna omlott på folien. 
Bred ut Wasabi- färskosten på laxen. 
Skär gurkan i stavar och lägg i ena kanten på färskosten. 
Rulla med hjälp av folien ihop till en rulle. 
Rulla laxrullen i sesamfrön.
Låt rullen ligga i frysen i ca 30 minuter.
Skär rullen i ca 1 cm breda skivor med en vass kniv. 
Vill du ha lite mer sushi-känsla så kan du garnera med inlagd ingefära.

Det här är nya favoriten och jag längtar redan till nästa gång jag kommer få äta några rullar. Jag som älskar ingefära av alla de slag tog en stor skiva inlagd ingefära på varje laxrulle. Men eftersom det finns de som inte tycker om ingefära serverade jag det på sidan om så fick var och en bestämma hur de ville ha det.

Goda rullar serverade tillsammans med inlagd ingefära
Lax, wasabiost och gurka redo att rullas ihop.
Ihoprullad och rullad i sesamfrön. Nu redo för frysen.
Så gott. Sushi lchf-style
De blev inte så runda och fina men otrolig goda och det är ju viktigast.

Det gick jättebra för Ida på sjukhuset i dag då hon provocerades mot hasselnötter och fick inte minsta lilla reaktion och har även mått bra hela kvällen så ingen sen reaktion heller. Så nu ser hon fram emot att få proväta Ballerina och Nutella. Men vi avvaktar med det tills vi kommer hem efter påsklovet. I dag har kroppen fått i sig nog med hasselnötter så det är onödigt att utsätta den för mer och när vi åker till Jämtland är det så långt till sjukvård så då är det också onödigt utifall att det skulle bli någon reaktion. Vi följer sjukvårdens råd för det gäller att vara försiktig för det är trots allt nötter det handlar om.

Gott till Påsk

Äntligen är dagen här som vi har väntat på så länge!

Vi ska alldeles strax bege oss till sjukhuset för Idas hasselnötsprovokation och vi hoppas det går lika bra och smärtfritt som för Isak och som Idas tidigare provokationer mot soja och mandel. Jag är lite orolig att vi hoppas för mycket att det kommer gå bra så om det inte gör det kommer vi bli så himla besvikna. Ida drömmer om Ballerina och Nutella...

Innan vi åker hinner jag tipsa er om lite godsaker till påsk. Påsk betyder mycket ägg, räkor, lax och lite sötsaker.


Den här skagencheesecaken är ett måste på påsk- jul- och midsommarbordet. Så god och så vacker.


Ägghalvor finns ofta på påskbordet med olika fyllningar/toppingar. Här toppas äggen med en god dillkräm och löjrom. Lyx!


Smakrik, smarrig kräm av löskokta ägg, toppas med räkor och eventuellt löjrom.


Lite pyssel men så värt det. Baka stjärnor av färdig smördeg och fyll med en god röra av t.ex. gravlax.


Om man inte vill ha bröd kan man använda paprika- eller gurkbitar istället. Toppa med en god pepparrotskräm och gravad lax.



Påskhare-cupcakes äggfria om man vill
Mycket enklare att göra än vad de ser ut som. Så effektfulla och roliga.


Citron och gult hör påsken till, här i en god minimuffins som jag pyntat med godis-kycklingar.


Enklaste påskgodiset är en blandning av sött och salt och du gör dem på några få minuter.


Ha en bra skärtorsdag så hörs vi lite senare med ett nytt recept 
och glöm inte att hålla tummarna för Ida!