onsdag 28 mars 2018

Keep Calm

Tiden går lite för fort just nu. Jag hinner inte med.

I dag är sista arbetsdagen på 1,5 vecka, i morgon ska vi vara på sjukhuset hela da'n för Idas hasselsnötsprovokation och på fredag åker vi till Jämtland för en veckas ledighet. Jag skulle behöva tvätta en hel del innan vi åker, men vet inte när jag ska hinna det. I värsta fall får jag väl ta med mig smutstvätt och tvätta där på plats. Det löser sig nog....


Ikväll när jag ändå skjutsar till o från träningar tänkte jag svänga förbi Kvantum och köpa lite godsaker som vi kan ha med oss i bilen. Långa bilresor blir ju liiiite roligare och man kan roa sig med att äta under vägen.

Vad är ert bästa bilsnacks? Jag ser till att både ha söta och salta grejer liksom dryck. Vi är en stor familj med olika åsikter om vad som är gott. Jag brukar vilja ha macka, kaka, bubbelvatten och te såklart. Men vissa andra vill hellre ha godis, chips och saft/läsk så det brukar vi också ha med oss. Lika bra att alla är nöjda och glada så blir bilresan på ca 7 timmar lite enklare.

Hur går det med påskplaneringen för er, har ni planerat påskmaten, dukningen och bakandet? Jag skippar allt sånt i år. Eller jag har faktiskt lite påskris ute vid entrén, det lyser upp så fint när man kommer hem. Men resten av påskpyntet får stanna kvar i lådan till nästa år.

Enkel och vacker påskdukning

tisdag 27 mars 2018

Potatismosgratäng

Veckan startade med en rivstart och vad passar då bättre än att lyxa till vardagsmaten lite. Sätt lite riven ost i potatismos, nygjord eller rester, och gratinera i ugnen. Helt plötsligt är vardagsmoset lite lyxigare och lite godare.


Potatismosgratäng

potatismos, egengjord eller pulver
riven ost

Blanda potatismos med riven ost.
Lägg i en smord ugnsform.
Strö riven ost överst.
Gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Potatismosgratäng är verkligen gott. Prova istället för potatisgratängen nästa gång. Servera till kött, sås och grönsaker så har du en god festmåltid, eller till köttbullar och en sallad för en vardagsrätt.

Goda tillbehör till kött och sås

I går hade vi föräldramöte i Idas klass, ett specialinsatt möte eftersom de har problem i klassen. Men som vanligt så är det inte de föräldrar som borde vara där som är där, eller i går var faktiskt en av buspojkarnas mamma där. Men var var de övriga?

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här men då blir jag så upprörd så jag sammanfattar det tills vidare med  "Hur elaka kan barn vara och hur mycket ska de tillåtas att göra?"

Det ska bli skönt med lite ledighet och nu har jag och Ida bara två dagar kvar på skola o jobb för på torsdag ska vi till sjukhuset för hasselnötsprovokation. Håll tummarna att det går lika bra för Ida som för Isak. Se'n på fredag åker vi till Jämtland för en veckas påsklov. Leif och Ida ska åka slalom och jag ska sova i en vecka 😀

söndag 25 mars 2018

50årsfest

Som ni redan vet var vi på 50årsfest igår (och hade behövt fler timmar i natt). Vi hade en trevlig kväll med god mat o dryck och trevliga människor. Jag tycker att det är så kul att träffa och prata med nytt folk. Extra kul när de är trevliga också 😀

Vi började med en välkomstdrink, innan vi fortsatte med en god buffé med mycket gott för alla smaker - potatissallad, tunnskivad kall fläskfilé, kycklingsallad, lax- och sparrispaj, såser, mangosalsa och bröd. Till efterrätt var det pinocchiotårta, helt klart en av de godaste tårtorna som finns.

Fläskfilén var skuren på längden i tunna skivor och sedan ihoprullad. Lite annorlunda och kul sätt att servera den på. Det ska jag kopiera nångång. Kanske till sommarens studentfest.


Under kvällen var det lite tävlingar, bland annat en musik-quiz och jag som älskar musiktävlingar tog det på fullaste allvar  😀 och vann så klart. Vinsten ser ni nere till höger i collaget - chokladharen. Den andra tävlingen som mer handlade om tur, den vann Leif 😀

Ser ni bilden längst ner i mitten? Det är servetten vikt till skål/blomma och i mitten ligger en tablett vätskeersättning. Förutseende att erbjuda gästerna det så att de slipper bli så bakis. En rolig grej som blev en snackis så det ska jag nog också kopiera nångång.

Jag tycker om både drinkar och vin, men nöjer mig ofta med något glas och när middagen väl är uppäten så håller jag mig helst till alkoholfritt - vatten och te resten av kvällen. Så nån vätskeersättning behövs sällan för mig 😀

Jag tror jag ska börja med dagfester som verkar vara populärt bland innefolket just nu. Perfekt att dricka drinkar, äta gott och ha det trevligt i flera timmar men se'n få komma hem i vettig tid och ha kvällen hemma i soffan. Det är nå för mig det som inte är nån natt-människa och ofta lämnar festerna först av alla.

Fördrink med tilltugg

Typiskt att man ska ställa om till sommartid precis i dag när vi var på 50årsfest igår. Jag hade behövt alla timmar i natt. Jag har så svårt att sova länge på morgonen, när jag vaknar till och ser att klockan passerat 8 då känns det som att det är hög tid att stiga upp trots att jag inte har sovit särskilt många timmar. Vill ju hinna mysa på i lugn o ro ett tag också - bästa morgonrutinen.

Vi blev inte jättesena från festen men när vi kom hem var Olivia hemma och vaken så då tog jag en kopp te och satt o surra med henne vid köksbordet. Så himla mysigt och då ville jag inte skynda mig i säng (trots att jag borde). Se'n ställde vi om klockan till sommartid och helt plötsligt var klockan halv fyra innan jag la mig. Alldeles för sent för en som behöver lika många timmars sömn som en bebis.

Innan vi åkte i väg till gårdagens 50årsfest var vi ett gäng som tog en fördrink och åt lite snittar hemma hos oss. Mysig start på en trevlig festkväll.


Fördrink med tilltugg

Cosmopolitan
laxrullar med wasabiost och inlagd ingefära
pestorullar
chips
salami

Lite lagom smått o gott med en bra blandning av köpt och hemmagjort tilltugg. Efter ca en timme åkte vi vidare till kvällens höjdpunkt 50årsfesten med god mat och nya trevliga bekantskaper. Men mer om den festen kommer senare för nu ska jag fixa frukost.

fredag 23 mars 2018

Happy Friday

Solen skiner, det är fredag och vi har en massa roligt planerat för helgen!
Känns som en bra start på dagen.


Jag ska alldeles strax åka till jobbet för att börja tidigt så att jag kan gå hem lite tidigare och få börja njuta av helgen redan vid fyra. Jag skulle behöva en power nap när jag kommer hem tror jag, så jag orkar vara vaken ikväll och njuta av att det är fredag. Den känslan vill man ju ha så länge som möjligt. Har sovit dåligt i veckan och i helgen lär det inte bli så mycket vila heller.

Vi har mycket roligt inplanerat i helgen som jag skrev, men jag kom precis på att vi har inte planerat någon fredagsmiddag. Det måste jag fundera på under dagen. Vad är jag sugen på? Lätt, gott och enkelt ska det vara.

torsdag 22 mars 2018

Havreklibröd

Tänker ni baka i helgen? Den här goda brödet bakade jag i söndags och det kan jag verkligen tipsa om. Trots att jag undviker kolhydrater var jag tvungen att provsmaka för det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd, eller hur?


Havreklibröd

1 paket jäst
8 dl vatten, ljummet
6 dl havrekli (300 g)
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 msk brödsirap
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om. 
Tillsätt havrekli, salt, kryddor och sirap.
Blanda ner 1 liter av mjölet och arbeta degen kraftigt ca 5 minuter.
Tillsätt resten av mjölet om degen är mycket lös (degen ska vara ganska lös).
Häll upp degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt med mjölad hand. 
Skåra med degskrapa eller kniv den utplattade degen i ca 20 bitar.
Lägg en bakduk över och låt degen jäsa ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. 
Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Bryt eller skär det i bitar.

Tänk på att den här degen med havrekli ska vara lite lösare än en "normal" deg, annars är det risk att den blir smulig.

Så skönt att degen inte behöver jäsa i bunke först utan att man direkt plattar ut den i en form och sedan får den jäsa där. Så skönt att kunna diska bort på en gång, annars måste man vänta med att diska tills bunken blir tom efter första jäsningen.


I kväll drar damernas basketslutspel igång och vi ska vara på plats. Vi ska alldeles strax åka, måste bara vänta in Ida och hennes kompis som är på väg hem från egen basket-träning. Ska det bli ett femte raka SM-guld? Vi minns med glädje fjolårets sista match och guldfirande som du kan läsa om här.

onsdag 21 mars 2018

Ajvarsås

I söndags helstekte jag en kyckling i ugn som jag serverade till risoni, sallad och denna kalla sås. Det är så himla enkelt att bara blanda ihop yoghurt och ajvar (eller annan smaksättning) innan maten.

Då åt vi den till kyckling och i dag åt vi den till lax. Passar perfekt till båda!


Ajvarsås

2 dl turkisk yoghurt
0,5-1 dl ajvar relish
flingsalt
nymald svartpeppar

Blanda ihop yoghurt och ajvar.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara i kylskåp till servering.

Som vanligt när man gör sådana här kalla såser så får man anpassa mängden efter eget tycke o smak. Ajvar relish finns både i en stark och en svag variant, jag använde den svaga den här gången (för den hade jag hemma).


Nu har jag äntligen landat i soffan efter ännu en kväll i bilen för att skjutsa barn till och från träningar. Teet smakar extra gott nu när jag väl kan koppla av i ett nystädat hem och inte har några fler måsten ikväll. Så det lär bli mer än en kopp i kväll 😀

Vi har fullproppat program fram till söndagkväll så det lär inte bli mycket slöande i soffan nu några dagar så det gäller att passa på de minutrar jag kan. Jag som älskar att slöa lär behöva semester på måndag 😀

tisdag 20 mars 2018

Sötstark fläskfilé- och bacongryta

I helgen åt vi en fläskfilégryta som blev söt tack vare mango chutney och stark tack vare srirachasåsen. Det visade sig bli en bra kombination och nästan hela grytan gick åt, men jag såg till att få en matlåda åtminstone.


Sötstark fläskfilé- och bacongryta

1 kg fläskfilé
salt o peppar
140 g bacon
2 dl vatten
2,5 dl grädde
50 g färskost
1-2 msk kalvfond
3 msk mango chutney
2 tsk srirachasås
1 msk kinesisk soja

Putsa och skiva köttet.
Bryn det, salta (tänk på att bacon och fond är salt) och peppra, och lägg över det i en gryta.
Tillsätt vatten, grädde, färskost, fond, mango chutney, srirachasås och soja och koka i ca 10 minuter.
Stek bacon, dela i bitar och lägg över i grytan.
Servera till klyftpotatis eller pasta och sallad.

När jag har bacon i grytor tillsätter jag det sist för att krispigheten ska behållas, för sladdrig mjuk bacon blir ingen glad över (speciellt jag som inte ens tycker om baconsmaken). Srirachasåsen är en ny storfavorit hos mig för att få styrka i maten. Har ni provat? Förut använde jag oftast sambal för styrka men den har nu ersatts av srirachasåsen.


*********************

Solen skiner och det ser helt underbart ut ute, men det är kallt. Minus 14 var det när jag vaknade men det ska visst bli varmare under dagen. Men dessa minusgrader grusade mina planer att promenera till jobbet för att få logistiken att gå ihop. Men det verkar lösa sig riktigt bra ändå, tack o lov.

Det är jag som är logisitikansvarig i familjen och i dag blir det en utmaning att få det att gå ihop. Nu löste sig morgonen rätt bra ändå, så vi får hoppas att resten av da'n går lika bra. Det kommer bli rätt tajt att få ihop allt mellan fyra och åtta, men vi har en plan. Få se om den håller!

Dags för arbete i några timmar först!

söndag 18 mars 2018

Matsedel v.12 mars 2018

Nu är det dags för en veckomatsedel igen. Jag trodde jag hade missat endast en vecka men ser nu att det är två veckor som jag har slarvat. Men nu är ordningen återställd och ni får lite inspiration på söndagsmorgonen. Hoppas ni hittar nå gott!


Matsedel v.12 mars 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag
Frasigaste våfflorna är äggfria, välj sött eller salt tillbehör efter humör. 

Veckans godsak
Kokos- och ananaskaka (mjölk- och äggfri om du vill)

*************************

Vet ni vad det tråkigaste med Lchf är? Att jag bakar så lite! Jag vill inte ha en massa gott i frysen och därför bakar jag varken sötbröd eller matbröd, tyvärr. Men nu är jag så otroligt sugen på att baka så jag tror jag måste ha en bakdag idag....om jag inte kommer på nå roligare eller bättre att göra.

Det är varmt ute idag, plusgrader t.o.m, men ingen sol så jag behöver inte känna nån press att jag måste ut. Men det lär ta tid att bestämma vad jag ska baka, eftersom jag bakar så sällan numera så är det så mycket jag vill baka - både gamla favoriter och en del nya spännande recept. Och jag med min beslutsångest lär vela länge.

Men först blir det frukost!

lördag 17 mars 2018

Fredagsmyskalas

God morgon!
Hoppas er helg har börjat bra, det har min. Helgen började med ett mysigt kalas i går och nu har jag vaknat med vetskapen om att jag har hela helgen framför mig utan tider att passa. Känns som att jag måste ha glömt nånting, för vi brukar alltid ha något inplanerat på helgerna.

Fredagsmys med småplock och bubbel är ju bara såå gott och mysigt och ett perfekt avslut på en arbetsvecka. Igår passade vi på att ha kalas lite i förväg, just för att få ha ett fredagsmyskalas. Bästa!


Fredagsmyskalas


Väkomstdrink

Prosecco
chipsbuffé
kanderad ingefära
kokosbitar


Småplock

vegetarisk och glutenfri paj
pestoomelett med Västerbottensost
pepparsalami, rostbiff, skinka
gravad lax
kycklingben och chicken nuggets
sallad och grönsaker
ingefäragurka
kex o bröd
ostar


Efterrätt

grädde
hallon
hjortron

Med ganska lite ansträngning så får man en kanonmiddag och är man några stycken som hjälps åt är det ännu mer perfekt. Man lagar lite och köper lite och får en perfekt kombination där alla hittar något gott. Vi älskar småplock!

Nu ska jag duka fram frukost och kan inte bestämma mig för vad jag är sugen på så det blir kanske en småplocksfrukost med lite av varje.

Ha en bra lördag!

torsdag 15 mars 2018

Vitlöksbröd Lchf

När jag visade mina lchf-vitlöksbröd som vi åt i söndags på Idas 3-rättersmiddag fick jag frågor om vilket bröd jag åt. Och inte ska ni behöva leva i ovisshet 😉 Jag åt mitt favorit-köpesbröd som jag ofta rostar och det smakar i stort sett som "vanligt" rostbröd och passar perfekt att göra toast av.


Vitlöksbröd Lchf

Blanda smör med en massa vitlök.
Bred ett rejält lager på brödet, på med ost 
och in i ca 225 grader högt upp några minuter. 
Mums!


Så här ser brödpåsen ut, glömde ta kort på brödet 😀 Det kommer.... I en skiva bröd är det ca 2,4 g kolhydrater och per 100g bröd är det 10 g kolhydrater. Helt ok för mig!

Bland det godaste jag vet är rostade mackor med ost och marmelad och tänk det kan jag äta lågkolhydrataktigt också. Då använder jag detta rostbröd och till marmelad har jag kokade hallon. Det är helglyx det!

Den här veckan har gått såå fort så jag håller ju på att glömma att det är fredag i morgon. Hur man nu kan glömma en sån viktig dag. Och i morgon är det dessutom dags för lite fest med bubbel och småplock igen. Mysfredag helt i min smak. Kom precis på att jag måste ju förbereda lite ätbart redan ikväll eftersom jag jobbar i morgon.

tisdag 13 mars 2018

Idas 3-rättersmiddag

Ida som missade vårt firande i lördags ville att vi skulle ha en ny trerättersmiddag i söndags, där hon skulle försöka fixa det mesta. Mer firande tackar man ju inte nej till. Jag älskar att fira saker 💝


Idas 3-rättersmiddag

Vitlöksbröd


Vitlöksbröd kan vara en av de godaste förrätterna. I förhållande till arbetsinsats så är det nog den godaste och perfekt för barn som vill laga mat. Det här klarar de helt själva från tidig ålder. Tack vare lågkolhydratbröd kunde även jag njuta av vitlöksbröd.

Planksteksvariant


Stekt biff, sparris och champinjoner, serverad med balsamicosås, bearnaisesås och blomkålsmos eller potatismosgratäng.
Ida ville absolut ha kött och potatismos till middag, förmodligen för att hon hade sett våra plankstekar. Jag gjorde potatismosgratäng med en massa Västerbottensost för att det skulle bli lite roligare än "bara" potatismos. Här fick Ida ganska mycket hjälp.

Glass eller chokladmousse med jordgubbar och hallon


Jag åt av chokladmoussen från i lördags medan de övriga åt ischokladglass, serverat med jordgubbshjärtan och hallonsås. Efterrätten ordnade Ida helt själv, från att göra fina glasskulor till att skära ut hjärtan av jordgubbar.

Här är Idas egna tallrik, hon har även tagit kortet själv.
En hel del tillbehör blev det - stekta champinjoner och sparris, blomkålsmos och
potatismosgratäng med och utan Västerbottensost.

Isak som missade helgens firande tycker att vi ska äta fler 3-rättersmiddagar med go'mat. Men nu tror jag att vi väntar ett tag...i alla fall till helgen. Nu får vi sikta in oss på att komma på god och snabblagad vardagsmat att laga o äta i veckan.

måndag 12 mars 2018

Västerbottensostgratinerad chilisåskyckling

Vardagen är tillbaka och man har genast mindre tid till matlagning. Det är inte kul att komma hem från jobbet då hela familjen är hungriga och trötta. Om man ändå vill äta gott gäller det att ha planerat ordentligt och gratänger som man kan förbereda är perfekt vardagsmat.

Den här smakrika och goda gratängen passar både till vardag och fest, beroende på tillbehör, dryck och dukning.


Västerbottensostgratinerad chilisåskyckling

1 kg kycklingfilé
salt, peppar
3 dl riven Västerbottensost
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1,5 tsk oregano
1,5 tsk basilika
1,5 tsk italiensk salladskrydda
ev lite salt 

Stek kycklingfiléerna i bitar, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Blanda ihop crème fraiche, grädde, chilisås, senap och kryddor.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven Västerbottensost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad och eventuellt pasta.

När jag tog ut gratängen luktade det inte jättegott så jag blev lite skeptisk och orolig. Men den var riktigt god faktiskt. Lite annorlunda smakkombinationer som blev riktigt lyckat faktiskt. Kul när maten smakar lite "annorlunda" annars fastnar jag ofta i samma kryddor och smakkombinationer.

Jag tycker att det räcker med saltet som man använder när man steker kycklingen och det som finns i salladskryddan, men vill man ha väldigt salt mat så kan man salta såsen lite också.


Hoppas er vecka har startat bra, det har min. 
Jag har varit hos kiropraktorn i dag och det besöket började med lite massage av vad jag tror är en av Luleås bästa massörer, hon hittar helt rätt punkter. Se'n lite kiropraktor-knäckande efter det och jag känner mig som en helt ny människa. Helt underbart och väl investerade pengar, för det är inte billigt men så värt det.

Måndagar är ofta rätt lugna då inget barn har någon aktivitet så det är ingen som behöver skjutsas och det är inga tider att passa. Skön start på veckan för se'n är det träningar varje kväll fram till lördag som också är träningsfri.

söndag 11 mars 2018

Mer Love

Vi drack ett passande vin igår, passande både till maten och namnmässigt. 
Det heter Las Moras LOVE.

Jag tycker om vin med fina namn och/eller etiketter. Självklart är ju huvudsaken att det är gott, men goda viner finns det gott om och då brukar jag faktisk välja vin efter etikett och tillfälle. Hur väljer ni vin?

Passande namn på vinet för att fira vår kärlek.

När jag läste på om vinet från Argentina stod det att det passar till exempelvis rådjurssadel, smakrik marockansk lammtagine eller mogna ostar på ostbrickan, dvs till smakrik mat. Och vi tyckte att det passade till plankstek också. Det viktigaste av allt - det var gott att dricka under matlagning. För jag tycker faktiskt att vin är absolut godast under tiden man lagar mat. Det är så himla mysigt att laga mat i lugn o ro samtidigt som man sippar på vin. I love it! Till maten dricker jag oftast riktigt mycket vatten och lite vin.


Det blev kvar lite vin i går, så passande då det blev en festmåltid även i dag. Ida som inte var hemma i går tyckte att vi skulle fortsätta firandet i dag men en ny trerättersmiddag som hon hjälpte till med. Mammas flicka 😀 och såna initiativ måste man ju uppmuntra. Till varmrätt vill hon absolut äta kött och potatismos. Tror ni hon hade sett våra plankstekar?

Dagens festmåltid började med vitlöksbröd. Hur den fortsatte får ni se i morgon för jag måste gå igenom alla kort först och nu är det dags för söndagskvällsruschen. Det ska packas väskor, planeras matlådor och middagar och logistiken ska planeras.

Vitlöksbröd från dagens goda middag

Ha en skön söndagkväll och hoppas ni är redo för en ny vecka!

21 år tillsammans

Igår firade jag och Leif 21 år tillsammans (lite i förväg). Egentligen är det på tisdag som vi ska fira men det är så mycket roligare att fira på helgen och dessutom blev vi ensamma hemma. Så vi lagade mat tillsammans och åt en riktigt god trerättersmiddag med många av våra favoritingredienser.


21 år tillsammans

Toast skagen 

En god skagenröra smaksatt med bl.a. dill och pepparrot serverades på toast, antingen lchf-bröd eller vanligt rostbröd. Dekorerades med machésallad, paprika och carambola.

Plankstek

Biff från Norrbotten, serverades med sparris, tomat, bearnaisesås, balsamicosås och blomkålsmos eller potatismos.

Chokladmousse med jordgubbar

Gjorde en chokladmousse med 70%-choklad i min grädd-sifon så att jag enkelt kunde servera en fluffig och god mousse.

Toast skagen och bubbel
Plankstek à la lchf och rödvin
Chokladmousse med jorgubbshjärtan

Ett tag funderade vi på att gå ut på restaurang men eftersom vi tycker om att laga mat ihop (förena nytta med nöje) och att vi med hjälp av bra råvaror kan laga lika god mat själva valde vi att stanna hemma och köpa bra ingredienser istället. Ett bra beslut för nu fick vi en helkväll med matlagning och god mat istället för ett par timmar på restaurang. 

Efter all god mat var det dessutom skönt att ha nära till soffan, för där landade vi se'n proppmätta och småtrötta.

fredag 9 mars 2018

Fredagslugn

Jag njuter av att det är fredagkväll medan barnen sörjer att sportlovet är slut!

Det har blivit mycket jobb den här veckan och jag hade tänkt kompensera det med att gå hem strax efter lunch i dag för att ha lite sportlov med Ida men det blev ändrade planer. Jag hade inte hunnit undan allt jag ville så jag jobbade kvar för att kunna känna mig ledig i helgen och inte tänka på jobbet. Så nu har jag ledigt på riktigt.

Ida hade haft det mysigt hemma med Olivia och även ätit Max-mat till lunch så hon hade inte saknat mig det minsta lilla. Skönt för mamma-hjärtat.

Dagens middag blev en smarrig kyckling-gratäng med västerbottensost, chilisås, dijonsenap och örtkryddor. Recept kommer! Kyckling är ett säkert kort när man inte har planerat något annat - går att variera, enkelt att tillaga och blir oftast supergott.



Som jag sa i går skulle jag sätta mig och leta inspiration till morgondagens trerättersmiddag och jag började med att kolla mina recept med räkor för en riktigt god förrätt. Då märkte jag väldigt väl hur jag tycker om att servera räk-förrätter - i mina små Iittala Essence-glas. Så imorgon ska jag försöka hitta något annat att servera förrätten i 😀 Men glasen är ju så fina och i perfekt förrätts-storlek så det blir nog svårt att hitta nå lika fint o bra i mina skåp. Jag måste kanske köpa nå nytt 😉


Nu ska jag lägga mig i soffan och se Talang, risken är nog stor att jag småslumrar lite. Precis som en vanlig fredagkväll alltså.

torsdag 8 mars 2018

Kall örtsås

Just nu längtar jag riktigt mycket till sommaren och det var nog en av anledningarna till att jag blandade ihop en kall sås till middan i söndags. På sommaren sker det var o varannan middag men på vintern har vi oftast varm sås. Känner ni igen det?


Kall örtsås

3 dl gräddfil, crème fraîche, turkisk yoghurt eller liknande
0,5 dl hackad färsk persilja
0,5 dl hackad färsk basilika
0,25 dl hackad färsk gräslök
örtsalt

Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylskåpet ett tag.
Smaka av.

Det är inte så noga med måtten utan använda en massa av goda örtkryddor och tillsätt lite salt så är jag säker på att ni får en lika god sås som vi fick.

Såsen serverade jag sen till ugnsrostade grönsaker och marinerad stekt kyckling. Riktigt god middag så den lär jag återupprepa snart igen.



Har ni fredagsmiddagen färdigplanerad? Inte jag!
Så ikväll ska jag sätta mig och leta inspiration till en supergod, mysig och lättfixad middag, för precis så vill jag ha fredagsmiddagar. God mat med liten ansträngning som man sitter länge o äter. Egentligen är jag sugen på en varm smörgåstårta t.ex. den här men det är ju alldeles för mycket kolhydrater för mig just nu. Den får jag vänta ett tag på.

På lördag har jag date night med min man så till dess ska jag planera en 3-rättermiddag. Fast där har jag i alla fall huvudingredienserna klara - räkor till förrätt, kött till varmrätt och choklad till efterrätt. Bara finliret att göra något gott av det kvar. Det roliga alltså!

Oj, nu måste jag koka en kopp te och bänka mig i tv-soffan för det är ju hockeyderby mot Skellefteå ikväll. En viktig match så här i slutet av SHL. Snart dags för slutspel!

Snö, snö, snö

I år har det snöat hela vintern känns det som. Oftast brukar snön vräka ner några gånger per år men där emellan är det rätt lugnt. Men inte i år då har det kommit en massa snö en massa gånger. Och det är nog vårt fel😀  för i år är första året som vi inte har någon traktor som tar bort snön åt oss.

Vi snålade in på det i år eftersom vi inte har varit nöjda. Oftast har det dröjt så länge innan de kommer o tar bort snön så Leif har ändå varit tvungen att ta bort det mesta för att vi ska kunna ta oss till jobbet med bilarna. Dessutom brukar det som jag sa bara vara snö-problem några gånger per år. Gissa om Leif har ångrat sig när han har slitit med all snö i år.

Insynsskydd à la snö

Det är lite extra lätt att (basket)dunka nu, bara att klättra upp i snöhögen.

Det lär dröja innan vi kan sitta på vår altan och njuta av sommar o sol.

Dessa bilder med all fin vit snö, blå himmel och strålande sol är ju ändå ganska fina. Men vad vi har svurit åt allt snöande i år. Men nu har vi en härlig månad framför oss - vårvintern - när solen börjar värma och man kan sitta ute o fika med all snö omkring sig och lyssna på takdroppet eller ta härliga isvägspromenader med solen gassande i ansiktet.

Men efter den härliga månaden kan vi ta ett hopp på nästan två månader på en gång så vi slipper allt slask (för det lär ta lite tid innan alla denna snö har smält) och sen brukar det bara vara grått, grått, grått innan grönskan kommer igång.

Men nu får jag sluta drömma om vårvintern och sommarn för nu är det dags att åka till jobbet. Det blir extra tidigt i dag för jag ska inte släppa av Ida på fritids utan hon ska vara hemma och hos mormor o morfar.

onsdag 7 mars 2018

Sportlovsfika

Nu har barnen sportlov och har lugna lediga dagar, men inte mycket sol. I måndags var det kanonväder med strålande sol, men se'n har det mest varit mulet och verkar så förbli. I och för sig är inte mina barn så besvikna för då kan de sova länge och ta det lugnt utan stress att gå ut.

Ni som följer mig på Instagram har redan sett dessa härliga fikabilder med Loka, Mer och Sportbollar från Gille. Detta och mycket mer var med i senaste Smakboxen. Vår favoritbox som nu även har korats till årets box 2017, samma utmärkelse som de vann 2016.

Visst kommer ni ihåg min rabattkod MATRO som just nu ger dig 30% på första boxen. 
Erbjudandet gäller så länge smakboxen med tema Knytkalas finns kvar. 
Så passa på nu för snart är alla boxar slut.
Läs mer och beställ din box här.


Jag kan verkligen rekommendera Smakbox som är proppfull med produkter, en del nyheter och en del gamla favoriter. Det är så kul med själva överraskningen för man vet ju inte vad som är i boxen, och än så länge har jag aldrig blivit missnöjd.

Om du startar en prenumeration får du en box varannan månad och det är inget köpkrav så du kan avsluta prenumeration när du vill OM du vill.

Nu har de två boxar att välja bland, den "vanliga" som jag har och även en "Balans" med mer vegetariskt, gluten- och laktosfritt och mindre sötsaker.

Vilken väljer du? 
Eller det kanske är läge att starta två prenumerationer - en på varje box!


Nu ska jag packa ihop mina saker och åka i väg till jobbet för ännu en arbetsdag. 
Hoppas ni får en bra onsdag!

måndag 5 mars 2018

Köttgryta med kokosmjölk

Att använda kokosmjölk i köttgrytor är inte jättevanligt för oss - trots att jag älskar kokosmjölk. Oftast använder vi det tillsammans med kyckling och röd curry. Men det är minst lika gott i köttgrytor med ganska vanliga kryddor.


Köttgryta med kokosmjölk

1 kg grytbitar (från älg)
400 ml kokosmjölk
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 bit ingefära, riven
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
1 krm cayennepeppar

Fräs på köttbitarna på hög värme så de får fin färg. Lägg ner i en kastrull.
Häll på kokosmjölk och grädde och låt koka upp.
Tillsätt tomatpuré, kalvfond, vitlök, ingefära och alla kryddor.
Koka i flera timmar så att köttet blir riktigt mört.

Det här var verkligen supergott! Servera tillsammans med ris, kokta grönsaker t.ex. broccoli och en god sallad så har du en kanonmåltid. Skippar du ris så har du en lchf-måltid och som du ser på bilden så skippade jag riset.

Koktiden beror på vilken typ av grytbitar du har, provsmaka en köttbit för att kolla koktiden. Man vill ha ett riktigt mört kött men som håller ihop.

***************************

Vilket härligt sportlovsväder det har varit i dag. Solen värmde och sken på den kritvita snön - det var så vackert och riktigt skönt sa de som var ut. Själv hade jag fullt upp så det blev ingen lunchpromenad i dag utan jag prioriterade viktigare saker. Jag lär hinna med härliga soliga lunchpromenader längre fram.

Nu ska jag koka mig en kopp te och krypa ner under en filt i soffan och se nå bra på tv.

söndag 4 mars 2018

Blomkålsgratäng lchf

I veckan när de övriga åt köpeshamburgare gjorde jag en mättande och god blomkålsgratäng som jag åt tillsammans med lite grönsaker. Yummi!


Blomkålsgratäng lchf

0,5 blomkålshuvud
1 ägg
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
50 g philadelphiaost
riven ost

Dela blomkålen i buketter, koka dem nästan mjuka i saltat vatten.
Låt dem ånga av och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop ägg, grädde, crème fraîche och philadelphiaost.
Häll blandningen över blomkålen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter så den får lite färg.

Oj så gott det här var. Tack vare att jag hade ägg i gratängen blev den lite extra mättande också, perfekt eftersom jag åt den som ensamrätt tillsammans med lite grönsaker. Vill man så kan man självklart servera den som tillbehör t.ex. till en bit kött.


Till veckan har barnen sportlov och jag skulle inte ha det minsta emot att ha långa lediga dagar jag också. Men i år blir det jobb istället för sportlov för mig. Men det verkar kunna bli en hyfsat lugn jobbvecka i alla fall. Peppar, peppar.... Till påsklovet däremot då tar jag ledigt hela veckan.

Sportlov betyder också att de flesta av barnens aktiviteter tar sportlov och de behöver inte skjutsas nånstans. Kvällarna kommer ju bli jättelånga om man inte har något man måste göra efter midda'n. Vad ska jag då hitta på med all gratis-tid 😀

Nu ska jag i alla fall förbereda morgondagen genom att ta fram kläderna jag ska ha, steka mina frukostägg (äter frukost 9.30 på jobbet) och göra matlådan. Se'n blir det nog soffan restan av kvällen.

Hoppas att ni också njuter av söndagen!