söndag 11 februari 2018

Xanté päronbubbel

Vart försvann helgen?
Jo till fest, skjutsningar, trötthet, hockey och basket.


Men nu har jag äntligen landat i soffan med datorn i knäet och tänkte då tipsa om bubblet vi drack i fredags på vår lilla förfest. Ett mousserande vin med smak av päron, kanske inte så konstigt att det smakar päron eftersom vinet är smaksatt med päronlikören Xanté. Sötare (10%) än vad jag vanligtvis brukar dricka och tycka om, men det var helt ok som omväxling.
Gästerna tyckte att det var riktigt riktigt gott och jag tror faktiskt att det kommer stå på bordet fler gånger även hemma hos mig. God välkomstdrink och smakar bäst riktigt kall.


Senare skulle vi iväg på en fest med över hundra gäster och vi förstod att maten skulle serveras rätt sent så vi åt lite smått o gott till vinet. Självklart hade jag fixat krustader (bästa drinktilltugget), den här gången blev det två olika sorter - chili cheese och ädelost med fikonmarmelad, dessutom bjöd jag på popcorn, lite olika kex och brieost.


Eftersom helgen försvann så fort hann jag inte med nån veckomatsedel den här veckan. Men här hittar ni riktigt många, så klicka in där så hittar ni säkert något smarrigt att äta i veckan.

Ha en underbar söndagkväll!

onsdag 7 februari 2018

Kycklinggratäng Cordon Bleu

Känns som att det är alldeles för sällan vi äter "riktig" mat numera, blir oftast nån snabbmat à la köttbullar o makaroner som i går. Men idag då orkade och hann vi äntligen laga mat och då gjorde vi en kycklinggratäng som blev riktig smarrig trots enkla ingredienser. Jag trodde verkligen inte att det skulle bli så gott som det blev, jag som inte ens tycker om senap.


Kycklinggratäng Cordon Bleu

Till gratängen
1 kilo kycklingfiléer
salt, svartpeppar
150 g tunn rökt skinka
250 g Emmentaler-ost
Sås
3 dl crème fraiche
200 g färskost t.ex. philadelphiaost
2 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 dl persilja
salt, svartpeppar
Topping
2-3 dl riven parmesanost
paprikapulver

Strimla kycklingfiléen och lägg i ugnsform. Salta och peppra. 
Strimla skinkan och lägg ovanpå.
Fördela ostskivorna överst.
Koka upp creme fraiche, färskost, grädde, senap och paprika. 
Smaka av med salt, peppar och persilja.
Häll såsen över gratängen och avsluta med riven parmesan och pudra lite paprika ovanpå.
Sätt in i ugnen och gratinera i 220 grader i ca 20 minuter.

Tänk att så enkla ingredienser kan fixa en så god sås. Det tycker jag är lite imponerande och jag trodde nog mest att jag skulle tycka att det var en ok sås. Så kul när det blir så mycket bättre.

Jag åt bara en god härlig sallad med en massa godsaker i till kycklingen, medan övriga även åt stekt kulpotatis. Receptet hittade jag hos min stora inspiratör Åse som driver 56kilo.se

Kyckling, skinka och ost i ugnsformen.
Toppas med sås, parmesanost och paprikapulver
Små potatisar stekta i smör, vitlök, salt och svartpeppar blev ett gott tillbehör till de som äter kolhydrater.

Måste bara kopiera in det jag fick skrivet till mig idag. Så rätt och så underbart sagt/skrivet. Tänk att vissa har så svårt att förstå det. Framför allt vuxna människor som jobbar med barn borde förstå det här som är så självklart.

Barn är inte jobbiga,
de kan ha ett problemskapande beteende
och då beror det på att de inte förmår mer än så i situationen.
Barn vill göra rätt
och bete sig "rätt"
och gör det om de kan,
och måste få förutsättningar för att kunna...

måndag 5 februari 2018

Så här går det....

Nu har det gått lite mer än en månad av 2018 och jag tänkte kolla hur det går med mina löften till mig själv för att må bättre under 2018. Här nedanför kan ni läsa mina löften och utvärderingen. Hur går det för er med era löften?

Den fina bilden lånad av Må Bra

Under 2018 ska jag 

Gå på fler promenader - både på lunchen och kvällen

Här har jag slarvat, jag har självklart varit på några promenader men inte så ofta som jag borde och oftast skyller jag på vädret. När snön vräker ner eller det är svinkallt, som i dag då det har varit kring minus 25, då är det så skönt att vara inne och motivationen att gå ut är inte tillräckligt stark.

Stå mer på jobbet

Även här har jag slarvat och det skäms jag för eftersom det är så enkelt att stå åtminstone en timme varje dag.  Jag står ibland men absolut inte varje dag. Här ska jag verkligen skärpa mig - redan i morgon och fortsättningsvis. 

Äta bra mat på regelbundna tider

Äntligen en punkt där jag har skött mig. Jag äter lågkolhydratkost och det går riktigt bra för mig men det blir en utmaning nästa vecka med både fettisdag och en resa till Stockholm.

Försöka sova mindre för att få längre kvällar

Mitt lilla försök med att sova mindre fungerar riktigt bra. Vissa kvällar är jag lite tröttare och går och lägger mig gamla vanliga tiden men oftast är jag vaken lite längre och jag älskar det.

Inte skjuta upp saker... till helgen, till ledigheten, till se'n

Jag har absolut fått in det nya tankesättet att göra saker NU. Men den senaste tiden har det varit så fullt upp på kvällarna så när jag väl har kommit hem och är klar med alla vardagssysslor så har det inte varit så många timmar kvar av kvällen.

Men framför allt ska jag göra roliga saker så ofta jag kan

Det har inte varit så många roliga saker i januari, men nu är det både fest och Sthlmsresa på gång. Superkul! Och jag har ju faktiskt varit både på basket och hockey den senaste veckan, så lite småroligt har jag haft i alla fall.

Missa inte

Ska alldeles strax åka i väg till mina föräldrar för att duscha innan jag ska till jobbet och starta denna arbetsvecka men först vill jag se till att ni inte missar min instagram-tävling.

Ni hittar mig som @matro-sara på Instagram och just nu tävlar jag ut årets första Smakbox med temat knytkalas. Det vill ni inte missa!

Leta upp samma bild som ni ser här nedan och följ instruktionerna så har ni möjlighet att få en proppfull Smakbox.

söndag 4 februari 2018

Kan bara bli bättre...

Vilken skitdag det har varit!
Jag har varit sur och deppig hela da'n och inte orkat ta tag i nånting. Nu längtar jag bara till det blir kväll så att jag kan gå och sova och se'n vakna upp till en ny och bättre dag.

Våra första middagsplaner var att gå ut o äta på restaurang men vi ändrade oss och istället köpte vi hem baguetter, en massa olika röror, grönsaker, rostbiff, köttbullar och pepparsalami. Se'n fick alla göra sin egen fyllda baguette (förutom jag som åt stekt ägg istället för baguette).


För att minimera disken nu när vi är utan vatten blir det inga fina uppläggningsfat, tallrikar eller bestick. Vår vardag just nu!

Det har faktiskt hänt en rolig sak i dag och det är att jag äntligen har unnat mig en ny Mac. Min gamla var så seg så allt tog sån tid och framför allt var det inte speciellt roligt att blogga då det tog tid både att gå igenom o redigera korten och se'n att skriva inläggen. Den tiden har jag inte. Men nu, nu ska det bloggas. Så härligt med en nytändning.

Min nya arbetskompis!

Matsedel v.6 februari 2018

Mina veckomatsedlar verkar populära och har många läsare. Jag hoppas att alla ni hittar inspiration och nå gott från dem också, så ni inte blir besvikna när ni är in och läser. Självklart är det semlor o vemlor som är veckans godsak för nu är det inte länge kvar till fettisdag. Vemlor är ett eget påhitt och Isaks favorit. Nu kommer det ju nya varianter varje år, men mina vemlor kom jag på för över 10 år sedan långt innan denna semmel-variations-boom.


Matsedel v.6 februari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

******************************

Vi är fortfarande utan vatten och kommer så förbli i över ett dygn till (i bästa fall). Man känner sig så handikappad, kan inte duscha, orkar inte baka eller laga mat då jag inte kan diska undan på en gång, undviker att gå på toaletten och tvättberget i tvättstugan är enormt eftersom jag inte har hunnit eller orkat köra en enda tvättmaskin under denna stress-vecka.

Det blir en dyr helg dessutom eftersom vi vill minimera disken och därför köper mycket köpesmat. Funderar på vad vi ska äta i dag? Till lunch blir det varm korv med bröd eftersom det bara resulterar i en lättdiskad kastrull. Men vad ska vi hitta på till middag?

Olivia tycker att kommunen ska bjuda oss på en hotell-vistelse där det finns toalett, dusch och mat, och jag håller med 😀

Nu ska jag sluta deppa över detta och istället fundera på vad jag vill äta till middag.

lördag 3 februari 2018

Vatten

Åh vad jag längtar efter vatten!
Man förstår inte hur mycket vatten man använder på en dag förrän man är utan.
I morse vaknade jag av ett sms från kommunen som sa att det är en vattenläcka på vår gata och det har stängt av allt vatten och vi kommer vara utan till måndageftermiddag. Men alltså?! Varför jobbar de inte på helgen?

Ja, ja inget att göra åt. Vi duschar hos mina föräldrar som bara bor några kvarter bort och se'n äter vi ute så mycket som möjligt för att slippa disken. Så barnen är jättenöjda med att få köpesmat flera gånger under helgen. Inget ont som inte har nå gott med sig, eller?


Jag kan inte diska, tvätta eller skura. Så vad gör man då en ledig dag? Ja, man tar en sväng på stan med yngsta dottern och man går på hockey med mannen. Vad gör ni denna lördag?

Bilder hittade på och lånade från Internet

torsdag 1 februari 2018

Rödvinsgräddsås

Får man kalla rödvinssås med grädde för rödvinsås? Jag tror inte det, för i en rödvinssås ska det inte vara grädde. Men rödvinsgräddsås måste väl gå bra? För rödvin och grädde är ju huvudingredienserna i den här såsen.

Det var den här såsen vi åt till det goda köttet som hela familjen hyllade och som du hittar här.


Rödvinsgräddsås

3 dl grädde
1 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rosmarin 
1 msk timjan
salt o svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt småputtra i 30 minuter. 
Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
Jag var lite skeptisk till den här såsen först när jag fick tips om den, men den blev riktigt riktigt god så den kan jag tipsa vidare till er.

Servera till kött, ugnsrostade rotsaker och sallad så får ni en kanonmåltid.


Förstår ni att det är fredag i morgon? Så efterlängtat och den här helgen ska jag sova mycket o länge och däremellan ska jag vila för fullt 😀 Tidiga morgnar, sena kvällar och full fart hela tiden sätter sina spår och ger minus på sömnkontot. Men jag är bra på att ta det lugnt på helgerna så det här blir nog bra.

onsdag 31 januari 2018

Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

Ni har kanske märkt att jag har haft mycket att göra de senaste dagarna? Jag har inte hunnit vara in på bloggen en enda minut, men nu vänder det och det börjar lugna ner sig en aning.

Den här goda midda'n åt vi i söndags och hela familjen älskade maten så det här lär vi göra snart igen. Olivia som aldrig brukar tycka om fläskkött öste beröm över maten. Så himla kul!


Marinerad fläskytterfilé helstekt på låg värme

1 kg fläskytterfilé
Marinad
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar

Putsa köttet. Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse.
Lägg ner köttet i påsen och låt marinera i kylskåpet några timmar, gärna över natten.
Bryn filén runt om i het panna, så att den får färg.
Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen i ca 100 grader.
Tillaga köttet till en innertemperatur på ca 70 grader.
Ta ut köttet och låt vila i ca 5 minuter innan det skivas upp och serveras till goda tillbehör.

Jag har ju redan tidigare hyllat att tillaga hela köttbitar på låg temperatur i ugnen och den här gången blev det lika gott som vanligt.

Det är inte så himla viktigt vilken temperatur man har ugnen på, det viktiga är att använda en stektermometer så att du får korrekt innertemperatur. Jag började på 90 grader men se'n blev det lite bråttom att få maten klar innan Isaks träning så då höjde jag till 125 grader. Anpassa efter hur mycket tid du har.

Vi åt ugnsrostad potatis o sötpotatis, sallad och en god lchf-rödvinssås (recept kommer).

Jag funderar på att marinera en fläskytterfilé och se'n frysa ner den med marinaden. Det vore ju så himla smidigt att bara ta upp den på morgonen och se'n slänga in den i ugnen inför middagen. Då är halva jobbet gjort redan innan. Smart, va?


Nu sitter jag äntligen i min älskade soffa med en kopp te och slötittar på tv:n. För första gången den här veckan. Jag behöver verkligen den här stunden av lugn o ro på kvällen för att varva ner, må bra och tanka energi. Tur att inte alla veckor ser ut så här och tur att det är roliga saker jag har haft fullt upp med, både på jobbet och privat.

Det har varit så mycket den här veckan så jag är helt dagvill och har flera gånger kommit på mig själv med att tro att det är torsdag idag, men det är det ju inte.....men snart. Imorgon är det torsdag på riktigt och se'n är det inte långt kvar till fredagkvällen. Lovely! Jag ska även försöka sluta lite tidigare på fredag, eftersom det har varit så himla mycket den här veckan så behöver jag några timmar längre helg.

Ha ett underbart slut på denna onsdag!

söndag 28 januari 2018

Ändrade planer

Så typiskt oss!
I går förberedde jag middagen genom att lägga en fläskytterfilé i marinad som jag se'n inför middagen tänkte ugnssteka på låg temperatur i ugn. God lördagsmiddag med minimal ansträngning. Men när vi var på Ica Maxi och såg en fin bit entrecôte blev det ändrade planer och istället för lågtempererad fläskytterfilé blev det stekt entrecôte i skivor med rödvinssås och sallad.

Det är så typiskt oss - när vi väl har förberett mat så ändrar vi oss i sista stund. Ibland kommer man inte på en enda maträtt och ibland har man hur många som helst som man vill laga. Men nu blir det en enkel middag i dag istället, eftersom köttet redan ligger i marinad så behöver vi bara slänga in den i ugnen nån timme innan middagen. Och vi fick en kanongod lördagsmiddag då vi dessutom öppnade en flaska gott rödvin.


Nu ska jag gå och hitta på nå roligt med Ida som precis blev nobbad av kompisarna. Kanske spelar vi Five Crowns - roligaste spelet på länge. Jag brukar inte tycka om att spela spel, men detta kortspel där det gäller att både ha tur och vara lite smart är riktigt roligt. Tips! 

Eller så bakar vi nå gott, har haft lite planer på äppelpaj i helgen men det har inte blivit nå bakat....än. Kanske dags nu. Men vet inte vilken typ av äppelpaj, kaka eller muffins jag är sugen på. Måste googla lite efter inspiration tror jag.

Njut söndagkvällen!

Matsedel v.5 jan/feb 2018

Även denna söndag har jag knåpat ihop en veckomatsedel med inspiration till er. Hoppas ni hittar nå gott! Själv tycker jag att jag har hittat en hel del smaskigt. Det är så roligt när jag gör dessa matsedlar för jag blir själv så himla sugen på många av maträtterna.


Matsedel v.5 jan/feb 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag 

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

***************

Nu har jag pratat om underbara fredag och härliga lördag, vad är det för dag i dag då? Är det sköna söndag? Nja, får väl försöka men jag tror att det är lite för mycket som måste göras i dag för att den ska bli riktigt skön. Eftersom jag har njutit av ledigheten och inte gjort speciellt mycket se'n jag stämplade ut i fredags är det nu en del som måste fixas innan vardagen drar igång igen.

Vad har ni för söndagsplaner?

lördag 27 januari 2018

Krämig örtkyckling

Den underbara fredagkvällen har gått över till en härlig lördag. Huset är nystädat, kyl o frys påfyllda och inga måsten på agendan. Så nu ska jag bänka mig framför tv:n i ett par timmar för att se Lule möta Linköping. Men först ska jag ge er receptet på denna superogda kyckling eller rättare sagt supergoda såsen, jag hade velat ha en sked för att få upp all sås.


Krämig örtkyckling

1 kg kycklingfiléer
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

1 rödlök
1 paprika

Örtsås
2,5 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
0,5 msk soja
3 msk kycklingfond
salt, peppar

Skär kycklingen i mindre bitar.
Sprid ut kycklingbitarna på ett fat, strö kryddorna över.
Stek kycklingen i omgångar tills den fått fin färg. Lägg på fat åt sidan.
Klyfta löken, stek den mjuk. Lägg åt sidan.
Skär paprikan i ganska stora bitar, fräs den lite snabbt. Lägg åt sidan.
Koka upp alla ingredienser till såsen.
Lägg ner kyckling, lök och paprika i såsen och låt allt puttra i ca 5 minuter.

Jag har ätit den här kycklingen i tre dagar men jag är ändå inte less den eftersom den var så otroligt got. Fast nu är den slut så det blir ingen mer lunchlåda. Men  jag lär snart göra en ny omgång för hela familjen älskade den. Ida tyckte att den påminde om julmustkycklingen och det var inte så konstigt eftersom det är rosmarin i båda.


Yes Lule gjorde 1-0, perfekt start! Nu ska jag stänga ner datorn och koncentrera mig på matchen ett tag. Fast vem vet, jag kanske slumrar lite för jag blev helt plötsligt riktigt trött.

Ha en härlig lördag!

fredag 26 januari 2018

Fredagssnacks

Underbara härliga fredag!
Alltså fredagkvällar är så underbara då man har hela helgen framför sig, finns ingen bättre känsla. 

Ett glas rosécava och några tända ljus, så mycket mer behövs inte för en underbar kväll.

Äter ni chips på fredagar? Barnen vill gärna att vi gör det. Själv är jag inte så mycket för chips o liknande så jag kan gärna skippa det och "glömmer" ofta att köpa hem det.

Vi har fått prova en nyhet från snackshyllan. Quinoa-snacks! Nyttigare än chips och barnen tyckte att det var minst lika gott. Me like! Tycker det är bra att de försöker hitta bättre snacks än potatischips, det finns lins-, quinoa- och hummussnacks och säkert andra varianter också som jag har missat. Har ni sett något annat snacks?


Dessa goda nyheter kommer från Gårdschips och får barnen bestämma kommer vi definitivt ha dem till fredagsmyset fler gånger. När jag googlade på Gårdschips såg jag att de har rabatt på dessa snacksnyheter just nu. Så passa just nu om ni är nyfikna. Här hittar ni smakrabatten.

torsdag 25 januari 2018

Kladdkakemuffins med fyllning

Ida är inne i en riktig laga-mat-och-baka-period just nu. Vi har så mysigt i köket och hon är så duktig och duktigare blir hon. Hon har lagat flera middagar och även bakat smarrigheter. Dessa urgoda kladdkakemuffins gjorde hon i helgen som var. Kanske något för er nu till helgen? För nu är det nära till helg....

Kladdkakerecept kan man aldrig få för många av eller göra för ofta. Det är ju så gott och dessa är inget undantag.


Kladdkakemuffins med fyllning

Kladdkakemuffins

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret, låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Klicka smeten i mazarinformar, antingen av aluminium eller allra helst papper.
Fyll formarna till ungefär hälften.
Grädda i 10-12 min i 200 grader.

Fyllning

50 g smör
1 tsk vetemjöl
2 msk socker
2 tsk kakao
0,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. 
Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).

Det var lite svårt att fylla formarna så det hjälpte jag Ida med, men jag var inte speciellt duktig för jag fyllde dem en aning för mycket. Dessutom tycker jag att de blir godare med pappersformar istället för aluminiumformar, men vi hade inga hemma. Vet inte varför det är så men det måste ju vara något med hur värmen leds och fördelas i de olika materialen. Eller har ni nån bättre teori?

Kom ihåg att inte ha inne dem för länge i ugnen för de ska ju vara lite kladdiga. Torra kladdkakor vill man inte ha och ofta stelnar de till lite extra när de svalnat.


Direkt efter jobbet åkte jag och helghandlade på Kvantum och det tog lite längre tid än planerat så det blev stressigt att hinna hämta upp Ida efter hennes träning. Mycket snö, dåligt plogade vägar och många bilar på väg till hockeyn gjorde inte att det gick snabbare för mig. Fem minuter sen var jag dock på plats, Ida hade hunnit bli lite orolig var vi höll hus eftersom vi alltid är i god tid.

Se'n åkte vi hem och möttes av en stooor plogkarm, som så ofta förr, så det var bara att bära alla matpåsar över snökarmen och in. Se'n skjutsade jag Olivia till hockeyn och försökte förtränga all snö på gården och att Leif jobbar sent. Eftersom det inte gick att köra in bilen på uppfarten parkerade jag den en bit bort på en parkering och gick sen hem och fixade middag. Bättre sent än aldrig.....

När jag sitter i soffan o tycker lite synd om mig själv och försöker fundera på hur jag ska få bort all tung snö ser jag att grannen kommer med sin snöslunga och tar bort vår plogkarm. Vilken hjälte! Han tycker nog synd om oss, för vi får mest snö av alla på hela gatan på grund av plogbilens kör-rutt 😡

Nu har jag fått skriva av mig lite så nu känns det bättre och jag ska ta en kopp te och tänka på roliga saker istället, som att det är fredag i morgon. Lovely!

onsdag 24 januari 2018

Besök på baksidan

Jag trodde det var ett dåligt skämt när Ida utbrast "Det är ju en älg där" och pekade mot baksidan, så jag fortsatte med mitt. Men när hon sa det igen var jag ju tvungen att titta dit och det var ju verkligen en älg som låg o vilade där mitt i all snö långt från nån skog.

Först ligger älgen o vilar ett långt tag....
....se'n gick den iväg till närmaste busken där den stod o åt ett tag innan den gick vidare.
Men vart gick den?

Lite småläskigt att ha en älg så nära oss mitt i ett bostadsområde, känns som den är en aning fel. Vad händer om det kommer några barn springande, skrikande och lekande? Kommer den känna sig hotad? Nu har den gått i väg och jag hoppas den har gått långt för jag vill inte se den här i närheten nå mer. Vi vågar ju inte ens gå ut o promenera med risk att stöta på en älg. 

Fast just i dag har vi inte minsta tanke på att gå ut på nån promenad för snön har vräkt ner hela da'n och här vid oss har de inte plogat än så det skulle bli en riktigt jobbig promenad i alla snö. Så vi stannar inne och har det varmt o skönt istället.

Tända ljus ökar på mysfaktorn inne en dag som denna med snö i massor utanför fönstret. Stackars Leif som har jobbat över och se'n kommer han hem till all denna snö. Han lär få skotta i några timmar när han väl kommer hem. 


Dagens middag var en smakrik örtkryddad kycklinggryta som jag åt tillsammans med blomkål medan barnen åt ugnsrostad potatis och sötpotatis till. Det var riktigt gott och recept kommer så klart...om någon dag.

Nu ska jag bänka mig framför tv:n för kvällens avsnitt av Sveriges Mästerkock och se'n är det Renées brygga. Två favoritprogram på en o samma kväll! Det lär inte bli mycket mer gjort i kväll för mig.

tisdag 23 januari 2018

Snabb pastagratäng med skinka

Vi har ofta ont om tid när det är dags för middag och vi har ofta färdigkokt pasta i kylskåpet eftersom vi alltid verkar koka för mycket pasta. Om man även har lite skinka och ett paket pastagrädde hemma så fixar man med maten i ca 5 minuter innan man ställer in den i ugnen i ca 20 minuter. Perfekt vardagsmat alltså!


Snabb pastagratäng med skinka

färdigkokt pasta
skinka, i bitar
pastagrädde
riven ost

Varva pasta och skinka i en smord ugnsform.
Häll över pastagrädde.
Toppa med riven ost.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter.

Ibland är det så himla skönt med genvägar och pastagrädde är en perfekt genväg när det gäller pastagratänger. Den här är så enkel att göra så även barn klarar av det själva. Ida fixade den helt själv, det enda jag hjälpte med var att ta ut den varma formen från ugnen.

Det blir gott att tillsätta t.ex. broccoli i gratängen - tycker jag, men inte mina barn så jag struntade i det. Annat som också blir gott i gratängen är gröna ärter, svamp, zucchini, majs eller bacon.

Visst tänker ni på att använda upp all mat och försöka minska matsvinnet? Gratänger är perfekt mat för att ta hand om rester i kylskåpet.

En nöjd och duktig kock!

I dag har vi k.a.l.l.t! 
Just nu visar termometern minus 28 grader så jag är glad över att vara inomhus o mysa med tända ljus och värmande te och jag tänker inte gå ut nå mer i dag. I morgon blir det varmare då det endast kommer vara några få minusgrader men då ska det snöa istället. Vet faktiskt inte vad jag föredrar av dessa två onda ting - snö eller kyla. Jag brukar tycka att det är ok med snö, hellre det än regn o halka på vintern, men den här vintern har det redan kommit enormt mycket snö så nu räcker det.

måndag 22 januari 2018

Tacopaj med krämig topp

Barnen önskade tacos och tacopaj till middag igår och det var ju lätt att kombinera så att alla fick sin önskan uppfylld. Den här tacopajens pajbotten är lite pizzalik och är en av mina favoriter, men just nu äter jag ju inte kolhydrater så jag åt tacosallad och fick strunta i den goda tacopajen. Men det kommer fler tillfällen...


Tacopaj med krämig topp

Pajbotten

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1,5 dl mjölk

Fyllning

800 gram köttfärs
2 påsar tacokrydda
0,5 burk krossade tomater

Topping

2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Fräs färsen, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. 
Låt sjuda ihop ett par minuter. 
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen.
Kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter.
Fyll skalet med färsen. 
Blanda ihop crème fraiche och riven osten.
Klicka ut över köttfärsfyllningen. 
Grädda i mitten på ugnen i 225 grader cirka 20- 25 minuter.

Det här är en populär paj i sin enkelhet som man kan variera genom att t.ex lägga några skivor tomat och/eller paprika mellan köttfärsen och toppingen. Man kan även krydda toppingen lite antingen med lite peppar eller med lite curry som faktiskt också är gott.

Taco måste väl vara alla barnfamiljers favoritmat. Eller vad tror ni? Även om man äter tacos en gång i veckan kan man äta en ny rätt varje vecka eftersom tacos är så enkelt att variera. Man kan göra paj, pizza, sallad, gratäng, krydda lite annorlunda eller bara variera tillbehören lite. Perfekt!

Härlig paj med gott skal och god fyllning.
Pajdegen är så härlig och lättarbetad, lite pizzalik.
Enkel att kavla ut...
...och lägga i formen.
Fyll pajskalet med den taco-köttfärsröran.
Överst läggs en blandning av crème fraiche och riven ost.
Efter ca 20 minuter har du en härlig färdig paj att njuta av.
Mums!

söndag 21 januari 2018

Matsedel v.4 januari 2018

God morgon!
Här har vi vaknat upp till en småkall söndagmorgon men det gör inte så mycket för min plan för dagen är att pyssla på inomhus. Vi var på språng hela da'n igår så jag tänkte försöka vara hemma så mycket som möjligt i dag. Jag ska planera vår egna matsedel och eventuellt måste jag och handla, men jag hoppas jag slipper och klarar mig nån dag in i veckan innan jag måste på affären.

Den här matsedel har jag knåpat ihop till er och några maträtter kommer nog stå på vår egna matsedel också, t.ex. tacorullarna.


Matsedel v.4 januari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


****************

Vi har inte ätit frukost än men jag tror att det är dags att duka fram den nu och se'n lär jag bli sittande vi frukostbordet några timmar. Älskar det! Lagom till lunch brukar jag vara klar med frukosten 😀

Nu när vi har så mycket att göra på jobbet lär det bli några tidiga jobbmorgnar för jag jobbar så bra tidigt på morgon när mejlen är tom och telefonen tyst. Tur att även Ida tycker om att vara tidigt på fritids där de får värsta hotell-frukosten. Hennes fritids har en frukost-satsning just nu för att få barnen att äta ordentligt på morgonen och på så sätt klara dagen bättre. Superbra! Oftast äter hon dock frukost hemma och promenerar sedan till skolan med sina kompisar. Även den morgonrutinen med promenad för motion och frisk luft är superbra.

Nej, nu kurrar magen och det är dags att börja med frukosten.
Ha en underbar söndag!

torsdag 18 januari 2018

Saffranskladdkaka lchf

Fredag i morgon och sen helg! Hur underbart låter inte det 😀
Helg innebär ofta att vi äter lite godare och gärna nån efterrätt eller fika. De traditionerna vill jag inte skippa trots att jag kör en lågkolhydratkost nu. Förra helgen gjorde jag en jättesmarrig saffranskladdkaka utan socker och vetemjöl, som jag serverade med hallon och grädde. Ni har väl inte missat den goda kombon saffran och hallon?


Saffranskladdkaka lchf

125 g smör
1 pkt saffran
2 msk Icas sötströ
1 dl vispgrädde
4 ägg
0,5 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl

Smält smöret i en kastrull där du även rymmer resten av ingredienserna.
Tillsätt saffran, sötströ och vispgrädde.
Låt svalna något innan du tillsätter äggen (så att de inte börjar tillagas).
Vispa sedan kraftigt. 
Vispa ner kokos- och mandelmjöl.
Smöra en springform på ca 22 cm. 
Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Den blir perfekt om den är fast halvvägs in mot mitten och resten är dallrig. Den stelnar sedan i kylskåp.
Servera med vispgrädde och hallon.

Jag var så fikasugen när den väl var färdiggräddad och kunde inte vänta, då var den riktigt rinnig i mitten (men god) men efter en stund i kylskåpet fick den en perfekt kladdig konsistens.

Alltså det här var så gott så jag tror jag måste göra en till i helgen....eller inte. Men saffran och hallon blir så himla gott tillsammans så glöm inte att servera den med hallon. Jag brukar servera hallonsås till saffransglass också. Tips!

Mumsigt!
Rund, gul och vacker

Nu ska jag åka in till stan för fika med några kompisar. Det är faktiskt det svåraste med lchf - att äta o fika ute på stan. Som nu, jag är inte jättehungrig utan vill bara ha nå litet och inte nå sött. En macka hade varit perfekt, men nu äter jag ju inte bröd..... Sallad är för mycket. Undra om man kan beställa en halv salladstallrik? Vi får väl se vad det blir...

onsdag 17 januari 2018

Spenatsoppa

Spenatsoppa måste ju vara en av de snabbaste maträtterna som finns som ändå känns som bra och välarbetad mat. Snabbare än snabbmat!

Det här blir en ganska tjock soppa som man sen späder som man vill - antingen med vatten eller med grädde. Men det är så lätt att komma ihåg 6-6-3-3 i 6 minuter 😀


Spenatsoppa

600 g hackad fryst spenat
6 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka i ca 6 minuter.
Tillsätt mer grädde eller vatten om du vill ha en lösare soppa.
Smaka av och servera tillsammans med ägghalvor.

Alltså det här är ju så gott! Jag och Ida älskar soppor, Leif och Olivia åt men det blev inga stående ovationer från dem. Isak däremot vägrade smaka med orden "Jag äter inte gröna soppor" 😀 Han skulle bara veta vad han går miste om.

Han är inte lika lättlurad nu som när han var yngre och tokig i Turtles för då åt han hur mycket som helst när jag kallade gröna soppor för Turtles-soppa. Tips till er med mat-kinkiga barn.


Det börjar kännas att veckan närmar sig sitt slut, för jag blir tröttare o tröttare på kvällarna. Jag är inte sov-trött dvs jag skulle inte kunna somna, utan mer lite slö och längtar till helgens lugna tempo. Jobb-kalendern är hysterisk just nu med en massa möten om helt olika saker. Gäller att förbereda sig för rätt saker. Helg-kalendern däremot är rätt tom förutom lördag-eftermiddag för då har Ida basket-sammandrag igen, men samling först klockan 12 så jag går inte miste om en sovmorgon. Lovely!

Tror faktiskt att jag ska gå o lägga mig och läsa. Det händer inte ofta, men nu blev jag riktigt sugen på att krypa ner under täcket med en bra bok. Har en som jag har hållit på med i evigheter eftersom jag så sällan läser, det är mest ljudböcker som gäller numera.