onsdag 17 maj 2017

Jordgubbshjärtan

Vilken dag det var i går! 
Vi hade möte med systemleverantören hela da'n så det blev övertid i två timmar och sen hem o slänga i sig lite mat innan det var dags för städning. Vi har haft så mycket att göra en längre tid och då har vi en tendens att lämna saker framme överallt känns det som. Efter några timmars springande med saker fram o tillbaka kraschade jag i soffan halv tio.

Ska bli underbart att komma hem normal tid idag (peppar, peppar....) till ett nystädat hem.

Har ni tänkt på att jordgubbar ser ut som hjärtan? Perfekt att garnera efterrätter med. Blir så snyggt på lite glass eller mousse. Vem blir inte glad av hjärtan och lite kärlek?


Uppdaterat: Gårdagens stressiga dag och kväll verkar fortsätta... Det började inte speciellt bra i dag, men jag hoppas att det vänder snart. Vi hade ingen lunch som jag kunde ta med vilket innebär att jag måste slösa både tid o pengar på att gå ut o äta. När jag väl kommer till jobbet så inser jag att jag har glömt ta med mig mina frukostägg som jag alltid äter vid fm-fikat. Det lär vara en hungrig och grinig Sara den här förmiddan. När jag sen slog på datorn så hade jag inget nätverk, men efter en del fixade o trixande kom det åter, tack o lov.

Borde man inte få gå hem o sova när dagen börjar så här? 😁

måndag 15 maj 2017

Sojapenslade kycklinglår

Passa på att köpa kycklinglår då det är billigt (som det ofta är) och få till riktigt billiga middagar. Kom ihåg att krydda kyckling med skinn lite extra så att det får ordentlig smak. När man tror att man har kryddat lagom då kan man krydda lite till så brukar det bli bra.



Sojapenslade kycklinglår

2 kg kycklinglår
0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
2 dl vatten
1 msk kycklingfond

Gnid in kycklinglåren med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla runt om kycklinglåren. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklinglåren ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 5 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Det blev god smak på kycklingen med den här kryddningen så den kommer jag använda mig av fler gånger. Har ni ingen Crock pot kan ni tillaga kycklingen i ugnen så klart. Men jag älskar verkligen min Crock Pot där maten sköter sig själv och blir supergod. Vid middagsbjudningar är det extra perfekt för då är ugnen ledig till annan matlagning eller bakning.

Redo att tillagas i många timmar för att bli möra o goda.

I dag hade vi äntligen lite sol på altanen när jag kom hem från jobbet och tack vare vårt fina lä-hörn blev det så pass varmt så vi kunde sitta ute o äta middag. Oj så efterlängtat och oj så härligt. Men alltså när ska vi få någon riktig värme?! Prognosen lovar ingen värme så jag känner mig lite smådeppig. Mitten av maj och rent ut sagt så är det skitkallt.

söndag 14 maj 2017

Tapaskväll

Vilken fullproppad helg med roligheter vi har haft och det känns att jag ligger minus på sömnkontot, men det får jag ta igen nån annan gång för snart ska vi iväg på årets första fotbollsmatch för Isak och hans lag. Träningsmatch mot ett topplag och risken är nog stor att det inte slutar så muntert. Men det är kanske i år Isaks lag ska vinna! Uppdaterat: Matchen slutade 0-0

Igår hade vi tapaskväll med vänner där vi alla tog med lite smått o gott så det slutade med ett enormt buffébord med en massa goda tapasrätter. Vi åt o drack i flera timmar och hade en kanontrevlig kväll som det var svårt att slita sig ifrån.

Ingen tapaskväll utan Sangria, så jag blandade ihop en tillbringare och hade med mig. Det kan nog bli några fler sangriaglas i sommar bara vi får lite värme.

Söta och supergoda Sliders (minihamburgare), charkuterier, räkor, vitlökschampinjoner och heta chiliräkor med saffran fanns också på tapas-bordet.

Jag hade med mig chili-pulled pork som hade tillagats i min crock pot hela dagen, tacochips och Rhode Island-dressing.

Ida älskar frukt och grönsaker så jag fixad ett stort fruktfat med bitar av päron, apelsin, kiwi och vindruvor. Morötter och gurka blir lite extra gott om man skär det i stavar, gott som det är eller att dippa i Rhode Island-dressingen. Godaste chilimarinerade avokadon och en stor salladsskål fanns också att njuta av.

Det fanns en massa annat också t.ex korvar, kyckling, sötpotatis-pommes men jag lyckades inte få med allt på bild. Men jag kan lova att både barn och vuxna blev ordentligt mätta. Fruktfatet blev väldigt populärt lite senare på kvällen när barn (och vuxna) blev lite snacks-sugna. Bättre och godare än chips och godis, som ingen verkade sakna. Tips!!

lördag 13 maj 2017

Färska kryddor på tub

Missa inte min tävling på Instagram (@matro_sara) där du kan vinna färska kryddor på tub från Santa Maria. Så smidigt att ha vitlöken färdigpressad, oregano färdighackad, ingefäran färdigriven osv. Jag är fast och kommer fortsätta köpa detta, allt man sparar in tid på utan att smaken tar stryk blir storfavoriter hos mig.

Kryddkitet du kan vinna består av 7 tuber i fem olika smaker. Så ta nu chansen att få hem ett kryddkit som underlättar matlagningen, men skynda dig för sista dag att tävla är redan i morgon. Snabba ryck!


Jag har redan hunnit använda vitlöken flera gånger till min caesardressing som nu har blivit superenkel att blanda ihop tack vare att jag slipper skala och pressa vitlök.

fredag 12 maj 2017

Chokladpavlova

Det här kan vara det godaste jag vet. 
En massa choklad tillsammans med grädde och bär. Ja ni hör - kan det blir bättre! Låt er inte skrämmas av det långa receptet för det är inte så krångligt som man kan tro. Och det bästa av allt man kan förbereda!


Chokladpavlova med chokladkräm

Marängbottnar

5 äggvitor
2 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Vispa äggvitor till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir en blank och hård maräng.
Sikta ner kakao och majsstärkelse.
Tillsätt vinäger och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt är blandat.
Rita upp två rundlar på bakplåtspapper, 20 cm i diameter.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda 1 timme i 150 grader.
Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt.
Låt bottnarna stå kvar i ugnen till den är kall.

Chokladkräm

0,75 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
25 g smör

Blanda socker och majsstärkelse i en skål.
Rör ner äggulor och vaniljsocker.
Koka upp mjölken och rör ner i ägguleblandningen.
Rör om och häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Hacka chokladen och rör ner i krämen tillsammans med smöret.
Rör tills allt smält 
Låt krämen kallna i kylen.

Servering

3 dl vispgrädde
blåbär
physalis

Vispa grädden.
Lägg ihop bottnarna med grädde och hälften av chokladkrämen emellan.
Toppa med chokladkräm och grädde.
Garnera med frukt o bär.
Låt stå någon timme innan servering.

Jag älskar att förbereda saker för att slippa stressa in i det sista och då är den här tårtan en perfekt efterrätt. När jag ska bjuda på chokladpavlova gör jag marängbottnarna och chokladkrämen dagen innan, jag förvarar sedan bottnarna i ugnen eller annan torr plats och krämen får stå i kylskåpet. På festdagens morgon monterar jag ihop tårtan men jag avvaktar med garnering tills det är dags att servera och äta.

Jag brukar servera grädde och bär på sidan om så att den som vill kan fylla på med de godsakerna.

Physalis är både gott och effektfull på tårtor
Chokladmarängbottnar, chokladkräm och grädde.
Så här får den stå i kylskåpet från festdagens morgon tills det är dags att garnera och äta.

torsdag 11 maj 2017

Äggkräm med räkor

Jag ska alldeles strax i väg på Idas dans-genrep inför kommande föreställningar, i morgon är det för skolor då bl.a. Idas egna klass ska titta och på lördagar är det en offentlig föreställning då bl.a. vi i familjen ska dit.

Men innan det är dags för genrep tänkte jag ge er ett kanonrecept på en god förrätt. Passa på att göra den redan imorgon. Varför vänta?


Äggkräm med löjrom o räkor

3 ägg
3 msk majonäs
3 msk crème fraiche
3 msk dill
Salt och svartpeppar

Garnering:
Räkor
gurka
citron

Koka äggen mellankokta, mer åt löskokta än hårdkokta så blir det krämigare. 
Skala och mosa äggen med en gaffel
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i fyra fina förrättsglas eller skålar.
Garnera!

Det här är verkligen en favorit-förrätt just nu. Så krämigt och gott! Vill man lyxa till det lite extra klickar man dit löjrom som garnering också.

tisdag 9 maj 2017

Äggmuffins och räksallad

Trots att det är snart är kväll tänkte jag tipsa om en god  och snabbfixad lunch. Perfekt när man är på språng. Jag har nästan alltid en massa äggmuffins i kylskåpet, de är så goda och användbara. På vardagar tar jag med två stycken till jobbet och äter som de är till frukost. 

Men till lunch då man kanske vill ha lite mer eller roligare kan man använda dem som ett tillbehör. Som här med räksallad och grönsaker. Supergott!


Äggmuffins

Smörj en muffinsplåt. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o ev. peppra lite. 
Rör om gulan lite.
Strö ev. lite riven ost på
Tillaga i 200 grader i 10 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.

Det smakar som en blandning av stekta ägg och omelett men det går ju så mycket fortare att göra många när man kan göra dem samtidigt i ugn. Det bästa av allt - man slipper stekoset.

Ät som de är eller med goda tillbehör, t.ex. räksallad, skagenröra, bacon, skinka och/eller grönsaker.

Räksallad kan man blanda ihop lite snabbt med räkor, crème fraîche, majonnäs och kryddor. Sen kan man göra mer avancerade om man vill och man kan även göra det enklare genom att köpa en burk med färdig räksallad 😀

måndag 8 maj 2017

Kyckling- och zucchinigratäng

Igår var vi duktiga och stekte kycklingfiléer i småbitar för att underlätta matlagningen till dagens middag när vi kommer hem trötta och hungriga. Till dagens gratäng utgick från kyckling- och zucchinilasagnen som jag har lagat tidigare men i dag struntade jag i lasagneplattorna.


Kyckling- och zucchinigratäng

5 hg kycklingfilé
2 zucchini
3 msk röd pesto
salt o peppar
1 förpackning Kelda tomatsoppa
riven ost

Dela kycklingfilén i småbitar. Skiva zucchinin.
Stek kycklingen, salta o peppra, blanda med pesto.
Stek zucchinin, salta o peppra.
Häll lite tomatsoppa i en ugnsform.
Varva zucchini, kyckling och tomatsoppa.
Strö på riven ost.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.

Det här var verkligen i min smak. Jag älskar zucchini och tycker det blir så himla gott i gratänger och passar superbra ihop med tomat. Det blir en mustig o god smak tack vare tomatsoppan som är färdigkryddad.


Det har varit en hel del fix och planering hela kvällen men nu tar jag paus och fortsätter med det i morgonkväll istället. Nu ska jag fixa i ordning morgondagens lunchlåda, jag tror att det blir en ägg- och kycklingsallad med favorit-caesardressing. Jag gjorde en stor sats i går och tog bara med lite drygt hälften till gårdagens tjejmiddag, så jag har kvar en del i kylskåpet. Perfekt!

Sallad och rosé

Sallad och ett glas rosé stod på programmet i går.
För nu längtar jag efter sol, sommar och värme och när vädret vägrar att ge oss det får vi fixa sommarkänsla själv. Och då passar sallad och rosé perfekt. 

Jag och två tjejkompisar träffades och lagade middag ihop samtidigt som vi drack rosé och surrade. En bättre söndag helt enkelt!


När vi skulle bestämma mat föreslog jag favoriten Caesarsallad med kyckling och de andra tyckte om min idé. Så goood sallad framför allt med den underbara caesardressingen. 
Här hittar ni receptet. 

Antingen serverar man allt på ett stort fat och avslutar med att ringla dressingen över eller så serverar man allt i separata skålar så var o en får plocka ihop sina egna favoriter. 
Vi valde det senare!


I morse var det minusgrader när jag vaknade så vilken tur att jag fixade lite sommarkänsla i går som jag kan tänka tillbaka på i dag när jag fryser. Vi är redan en vecka in i maj och ingen värme i sikte enligt prognosen. Som varmast de tio kommande dagar ska det visst vara sju grader. Brrrr

Vi har en fullproppad vecka framför oss med mycket att göra på jobbet och hemma, det är kalas, fotbollsaktiviteter, bakjobb, dansuppvisningar med tillhörande genrep och allt det övriga som hör till en familjs vardag med middagar, läxor, inköp som måste göras och taxiverksamhet. Men nu är det bara två hela veckor med mycket på agendan, sen är det dags för en kortvecka igen med lite ledighet. Så skönt med dessa andningshål!

söndag 7 maj 2017

Taverna Gusto - Nytt o hett

Torsdagkväll förra veckan var jag inbjuden till smygpremiären av Luleås nya italienska restaurang Taverna Gusto, med pizza, pasta, bruschetta, gelato och annat gott. Perfekt för mig som älskar italienska smaker. Vi fick smakprover från deras meny och jag blev inte besviken trots höga förväntningar. Nu längtar jag tills jag ska dit igen och få äta av allt gott, problemet lär bli vad jag ska välja. Jag förmodar att vi beställer in lite olika och se'n äter alla av allt för de har alldeles för mycket gott för att kunna välja bara en sak.

Smart (och snyggt) att ha pizzameny på väggen i pizzabaren!
Svårt att missa att det är en italiensk restaurang.
I tavernan, till vänster, är det bordsbokning som gäller och man kan välja allt från menyn. De har inte öppet varje dag som pizzabaren till höger har där det är pizza som gäller (i alla fall de dagar tavernan har stängt om jag har förstått det hela rätt). I pizzabaren kan man inte boka bord, skönt de gånger man vill vara lite spontan.

De serverar napolitansk pizza som är supergod så förvänta er ingen "svensk" kebabpizza eller hawaii där. Napolitansk pizza gräddas i en speciell pizzaugn i 2 minuter i 450 graders värme. Ugnen är så vacker, som ett smycke i restaurangen. Tur att de har den synlig!

Om ni liksom jag är intresserade av mat- och restaurangbloggar och instagramkonton så har ni nog inte kunna undgå att napolitansk pizza är väldigt inne nu.


Min pastafavorit är Carbonara och självklart har de den på menyn. Krämig o god och det bästa av allt - utan bacon, istället har de den godare panchettan dvs som det ska vara i en riktig carbonara.

Det har några fler pastarätter på menyn men jag tog inte något mer smakprov än carbonaran (som jag tog två skålar av)

Pasta
Bruschettabitar

Bruschetta har de också på menyn och det är och har varit en storfavorit hos mig sedan länge. Alltså det är så gott! Deras bruschetta med pesto slår nog alla bruschettas jag har ätit. Provade några andra också och de var också suveränt goda - kan bruschetta vara dåligt?

En god italiensk middag avslutas ofta med den traditionella italienska efterrätten tiramisú eller med gelato (glass). Jag provsmakade två smaker glass, tiramisu med chokladbitar (mums) och en jordgubbsglass som smakade jordgubbar (mums). Det är inte all jordgubbsglass som kan skryta om att smaka jordgubbar, tyvärr. 

Vågar jag som är så mat- och efterrättsinstresserad och som älskar italienska smaker avslöja att jag aldrig har ätit tiramisú. Anledningen är att jag inte är så förtjust i kaffesmak och inte har velat "slösa pengar" på en efterrätt som jag kanske inte tycker om när det ofta finns annat gott att välja av också. Men nästa gång jag besöker Taverna Gusto tror jag faktiskt att jag ska ta en tiramisú till efterrätt - om jag orkar efter all mat.

Gelato
Älskar deras bar-skylt...och deras lekhörna.

Älskar att de tänker på barnfamiljer så att de har gjort en liten lekhörna för barnen. Där kan de leka medan föräldrarna i lugn o ro kan äta och dricka klart. Barnen brukar ju bli klara långt före föräldrarna. Det är ingen stor hörna, men det är tanken som räknas.... Om ni ska besöka Tavernan och har barn tycker jag att ni ska försöka boka bordet i närheten av lekhörnan.

Restaurangens mysigaste ställe måste nog vara vinkällaren, i alla fall under årets tråkiga/mörka månader. Här kan sällskap upp till 10 personer sitta avskilt i lugn o mysig miljö. Men nu när vi går mot vår och sommar vill man nog hellre sitta på en uteservering och jag tror att deras uteservering kan bli kanonbra och en ny favorit i Luleå, avskilt (i lä) med eftermiddags- och kvällssol. Den hoppas jag få prova om ett tag om nu solen och värmen vill komma hit och stanna mer än en dag.

Vinkällaren!

De har olika mat att erbjuda men jag tror att deras specialitet och det de är mest stolt över är deras goda napolitanska pizzor. Så det får ni inte missa om ni besöker dem. Här finns hela menyn.

På premiärkvällen hade jag sällskap av min fina stora tjej Olivia. Vi njöt av god mat o dryck i mysig miljö med trevlig personal i flera timmar och ville aldrig gå hem. Så himla kul att "hänga" med dottern, men till slut kände vi oss tvungna att gå men sa att vi snart skulle vara tillbaka.


Självklart måste man ha med sig en Lycka till-present på premiärer. Oftast brukar det vara blommor man har med sig, men blommor är ju inte riktigt min grej så jag bakade biscotti med mörk choklad istället. Baka kakor är mer min grej. Burken passade perfekt på disken, eller hur? 😀

Det lyser nog igenom att jag är helt frälst i det här stället och deras mat och kommer snart att äta där igen. Men om jag ska framför ett klagomål så måste det vara att de har lite väl mycket nötter i menyn,  3 av 10 pizzor har nötter. Jag förmodar att det går att få pizzorna utan nötterna, men eftersom jag drömmer om en nötfri värld så tycker jag inte ens om att det finns med på menyn.

Sen har jag även ett önskemål - en efterrättspizza! Även det är stort i "min bloggvärld". Nutella är nog det mest populära, men då var det ju det där med nötter. Fast det finns ju nötfri nutella, tex. här. Men hallon och vit choklad skulle nog också kunna vara gott, eller vad tror ni?

lördag 6 maj 2017

Chokladfondant Lchf

Att jag älskar choklad i alla former är ingen hemlighet. Det kan vara det bästa som finns faktiskt. Vilken tur att jag älskar mörk choklad eftersom den innehåller färre kolhydrater. Den är god som den är men det blir lite godare och lyxigare att få avsluta en middag med en supersmarrig chokladfondant med mycket chokladsmak och krämigt innandöme.

Detta var godaste lchf-efterrätten på länge och jag längtar tills jag ska göra den igen.


Chokladfondant Lchf

150 g mörk choklad minst 70%
100 g smör
2 äggulor
1 helt ägg

Smält smöret med chokladen på låg värme. När chokladen smält, ta bort från plattan.
Vispa ägget och gulorna riktigt pösigt.
Rör ner chokladsmöret.
Häll upp i små formar.
Grädda i 200 grader ca 7-9 minuter. Känn med sticka, kanten ska ha stelnat men den ska vara riktigt kladdig i mitten. Ta hellre ut lite för tidigt än för sent.
Servera direkt!

Oj så gått det här var, jag blir helt lyrisk när jag tänker på den. Den är supergod att servera med lchf-hallonglass men det är lika gott att bara servera grädde och hallon till fondanten.

Varm, krämig och helt underbar.
Chokladfondant, hallonglass och chai-te. Kan nog inte blir bättre!

I går var det en stressig fredag och jag kom inte hem från alla möten förrän efter 23. Inte den perfekta fredagkvällen men det gick bättre än jag trodde och vi fick mycket viktigt gjort. Men i dag är kalendern tom och jag tänker slöa hela da'n. Jag har ofta den planen men jag är dålig på att ta det lugnt en hel dag, så vi får väl se vad som händer i dag.

Ida var sugen på att baka och jag har redan för någon vecka sedan förberett för en till omgång biscotti med mörk choklad. Jag blandande i ordning mjöl, bakpulver och hackad choklad samt mätte upp socker och vaniljsocker men sen blev det ändrade planer och det blev ingen bakning. Kanske dags i dag!

Eller kanske förbereder jag för några chokladfondanter som efterrätt. De ska ju inte tillagas i förväg utan ätas direkt när de är varma. Men förbereda kan man ju göra 😀

fredag 5 maj 2017

Hallonglass Lchf

Trots att jag försöker undvika/dra ner på kolhydrater så äter jag gärna en efterrätt då o då. Speciellt efter en festmiddag som blir lite festligare med ett gott avslut.

Den här hallonglassen gör jag ibland eftersom den är både god o enkel, den är god bara som den är men även som tillbehör till kladdkaka eller något annat chokladigt.


Hallonglass Lchf

Mixa i en mixer eller med en stavmixer lika delar av
frysta hallon och
crème fraiche
Garnera eventuellt, servera så fort som möjligt!

Det blir lite mjukglasskonsistens och en god hallonsmak. Hela familjen tyckte om detta, trots att den inte innehåller något tillsatt socker. Me like!

Hallonglass och jordgubbshjärta
Lite choklad är alltid gott till hallon

Solen skiner och det är helt underbart ute. Hade gärna satt mig på altanen med ett glas rosé i väntan på en grillmiddag. Men så är inte planen för denna fredagkväll. Istället ska jag snart åka in till sta'n för styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen. Vi köper dit mat som vi äter samtidigt som vi jobbar, det gäller att effektivisera tiden när det är mycket som ska hinnas med. Varför bara göra en sak när man kan göra två...eller tre saker samtidigt 😀

torsdag 4 maj 2017

Rabarberbubbel

Nu tycker jag det är dags för en drinktorsdag igen med tips till morgondagens fredagsdrink. Solen skiner och helgen är på gång - det kan ju inte bli bättre. I södra Sverige verkar ni ju även ha fått kanonvarmt, här har vi varmt men inte är det nån sommarvärme precis.

Om man vill ha lite extra vår- eller sommarfeeling passar detta rabarberbubbel perfekt och chansen är nog stor att jag tar ett glas även denna helg. Så god och så enkel!


Rabarberbubbel

koncentrerad rabarbersaft
torrt mousserande vin
jordgubbar
citron

Häll rabarbersaft i ett glas.
Dela jordgubbarna och citronen.
Lägg jordgubbar och citron i glasen.
Fyll på med mousserande vin precis före servering.

Rabarbersaft har jag gott om i frysen och om nån månad kan jag göra en ny omgång, perfekt. Det är detta recept jag använder. Men har ni inte tillgång till rabarber eller hemmagjord rabarbersaft så finns det rabarbersaft att köpa har jag sett.

Jag gjorde alkoholfria drinkar också till barnen och då bytte jag ut det mousserande vinet mot bubbelvatten och de gjorde stor succé hos barnen.

onsdag 3 maj 2017

Vardagsgryta med fläskytterfilé

Oj vad den här da'n gick fort, tycker att jag precis klev upp. Jag har städat mest hela dagen, tog en paus vid lunch för att förbereda middagen genom att steka köttet, dvs det absolut tråkigaste när det gäller matlagning. Se'n tog jag även en paus för att styra upp lite olika möten och arrangemang, känns skönt att ha det planerat och klart.

Trots att jag har varit hemma så blev det oväntat lite tid inför middagen så då var det skönt med lite "snabbmat" och en vardagsgryta med fläskytterfilé kryddad med bl.a. balsamvinäger blev en perfekt middag.


Vardagsgryta med fläskytterfilé

1 kg fläskfilé
4 dl crème fraiche
1 dl grädde
200 gram philadelphiaost
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
0,5 msk soja
salt o peppar

Putsa filéen och skär i skivor. Stek, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Koka ihop crème fraiche, grädde, philadelphiaost, tomatpuré, fond, balsamvinäger och soja. 
Smaka av med lite salt och peppar. 
Häll såsen över köttet i ugnsformen.
Tillaga i 200 grader till kött o sås är genomvarmt, ca 15 minuter.

Vill man så kan man koka upp såsen i en gryta och lägga ner köttet där. Men jag förberedde både köttet och såsen i förhand och då var det enklast att värma på allt i ugnen tyckte jag. Under tiden kokade jag pasta, dukade och gjorde en sallad.

Det här var en enkel vardagsrätt som hela familjen tyckte om. Hade jag haft lite mer tid, mer inspiration och mer i grönsakslådan hade jag tillsatt lite purjolök, zucchini och/eller paprika.


Väntar ni på recension och bilder från mitt restaurangbesök i torsdags med Olivia då vi åt italienskt på nyöppnade Taverna Gusto eller från mitt och Leif besök på tapas-restaurangerna Pinchos? Det kommer! Jag har några kort att gå igenom och det tar såååån tid. Min plan var att göra det i dag men tiden räckte inte riktigt till. Nytt försök i morgon för nu ska jag sätta mig med en kopp te och se säsongspremiären av Broadchurch.

Potatisbakelser av potatismos

Får man kvar mycket kokt potatis är det perfekt att göra potatismos till nästa dags middag. Men vad gör man sedan då om man får kvar av potatismoset? Jo då gör man enkla potatisbakelser. Jag älskar ta hand om rester och gärna göra lite roligare saker av maten som blir över. Det här är ett bra exempel på det - tre olika potatisrätter av samma ursprungskastrull med potatis.


Potatisbakelser

potatismos
ev. ägg
ost

Klicka ut potatismos på en plåt.
Eventuellt kan du knäcka i ett ägg i moset först för att få till en bättre konsistens 
men det struntar vi i pga ägg-allergi.
Lägg en skiva ost på varje potatishög.
Gratinera i 200 grader tills potatisbakelsen är varm och osten har fått fin färg.

Superenkelt att göra och vill man så kan man krydda på moset med lite örtkryddor, grillkrydda, chili eller andra favoritkryddor som passar till det man ska äta.

Nästa gång gör jag nog potatisbakelserna i små formar att servera och äta direkt ur. Dels är det vackert och roligt att få sin egna lilla skål, dessutom flöt potatisen ut och blev lite väl platt och i en skål behåller den formen.


I dag blir en dag hemma med Ida som nyser och snörvlar. Som vanligt den här årstiden så funderar man om det är förkylning eller pollenallergi. Egentligen spelar det inte så stor roll vad det är, för hon är i alla fall för trött för att orka gå till skolan. Och för säkerhets skull har vi börjat med pollenmedicinen för är det inte allergibesvär nu så lär de komma snart.