måndag 22 juni 2015

Lugna dagar i solen

Hej från ett härligt Mallorca!


Nu sitter jag på balkongen igen och vi har precis ätit en snabblunch, jag och Leif ska ta en promenad längs stranden medan barnen tar en siesta. Vi gör inte speciellt mycket på dagarna…eller kvällarna, precis som jag ville ha det. Jag ville ha en veckas nedvarvning och umgås med familjen utan aktiviteter hela tiden. I går hade vi först en skön dag vid poolen och sen vid middagstid tog vi strandpromenaden till grannbyn 2 kilometer bort. Målet för promenaden var Burger King som vi visste fanns där.

Det är en jättefin strandpromenad mellan de två byarna Cala Bona och Cala Millor, med en massa restauranger och några turistaffärer men framför allt en underbar utsikt över havet. Till slut lyckades vi få några hamburgare trots att vi inte kan spanska och hon som jobbade inte kunde engelska.


Vi hann precis tillbaka till hotellet tills det var dags för den traditionella björnshowen, minidisco och Hug session med Lollo o Bernie. En rolig timme som Ida inte vill missa. När det var klart var det dags för ett kvällsdopp som också har blivit en tradition, i alla fall här på Mallorca. Poolen är nästan tom och Ida o Isak badar och kastar en boll mellan sig medan vi andra sitter o tar det lugnt på kanten.

söndag 21 juni 2015

Rabarbersmulpaj med kardemumma

Nu har jag precis ätit klart balkong-frukosten på ett sommarskönt Mallorca och vi ska snart göra oss i ordning för att gå ner till poolområdet. Vi har en underbar balkong där vi har tillbringat många måltider, älskar att äta och fika på balkongen….om det inte blir för varmt. Och det blir det inte här. På våra två senaste resor till Turkiet har vi inte alls kunnat utnyttja balkongen lika mycket.

Så mycket rabarberpaj äter vi inte här på Mallorca (men mycket annat gott), men på examensfesten bjöd jag så klart på rabarberpaj. Det här är en enkel men god variant med smak av kardemumma.


Rabarbersmulpaj med kardemumma
1 l rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk kardemumma
smulpaj
150 g margarin
2,25 dl havregryn
2,25 dl mjöl
0,5 socker

Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Häll i en pajform ca 24 cm. 
Blanda ihop socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över rabarbern.
Smält matfett i en kastrull. 
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Strö smuldegen över rabarbern.
Grädda mitt i ugn i 225°C i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.
Låt svalna något innan servering.
Servera med grädde, glass och/eller vaniljsås.

Rabarberpaj är så enkelt att göra och så himla gott. Man behöver inte krångla till efterrätter så mycket mer. På senast tiden har jag ofta haft kokos i mina pajer för jag tycker att det ger så god smak. Isak är dock inte lika förtjust i det så den här gången struntade jag i kokosen. Dessutom bytte jag ut kanelen mot kardemumma. Nu i jordgubbstider är det även gott att byta ut lite rabarber mot jordgubbar i pajen.

lördag 20 juni 2015

Nötallergi på flygplan

Tidigt i går morse, på midsommarafton, lämnade vi ett soligt Luleå för att flyga till ett soligt Mallorca. Jag är alltid lite nervös för att sitta flera timmar på flyg med tanke på Idas nötallergi. Vi har ju, tyvärr, märkt att hon även påverkas när andra äter nötter och på flygplan är det ju många som vill äta nötter.


Jag sa till redan i gaten att Ida är nöt-allergisk och sen när vi klev på fick jag veta att kabin-personalen var meddelade också. Senast vi flög då struntade personalen i att meddela övriga resenärer om nötallergin och man har hört och läst många skräckhistorier om oförstående människor. De som inte själv har upplevt luftburen nötallergi har svårt att tro att det finns något sådant. Men varför skulle man inte kunna vara allergisk mot jordnötspartiklar i luften? Man är ju allergisk mot gräs, björk och en massa annat som man inte äter.

Innan vi startade så ropade de ut i kabinen att det var några med kraftig jordnötsallergi med på resan och att de inte kommer sälja nötter ombord och att om man har köpt nötter i förväg så fick man inte öppna och äta dem under flygresan. Jag blev så glad över hur tydliga de var i det meddelandet och över deras omtänksamhet och förståelse.

När det sen var dags för försäljning kom en flygvärdinna till oss och frågade om det var ok att de sålde cashewnötter. Förstår ni vad glad man blir över en sån fråga? Det visar att de förstår hur allvarligt det kan vara. När hon fick höra att Ida är lika allergisk mot cashewnötter stoppade hon all försäljning även av cashewnötter. Hon förklarade sen för oss att det var bra luft i flygplanen, många tror nog på motsatsen, och att de kan öka på cirkulationen för att ta in mer ny luft om det behövdes. Sen kollade hon med oss så vi hade med sprutor och övrig medicin med oss.


Det är sällan man möter nån som är så kunnig och förstående när det gäller nötallergi. Vilken klippa till flygvärdinna, tyvärr vet jag inte vad hon heter. Skulle alla vara som henne skulle jag aldrig vara nervös för att ha Ida i ett flygplan.

fredag 19 juni 2015

Midsommar på Mallorca

Nu börjar en lång dag lida mot sitt slut. Det märks mer än väl att jag steg upp 3.30. Klockan är inte ens tio på kvällen och det är semester men hela familjen ligger ändå i sina sängar redan. Jag ska bara skriva klart till er och sen ska jag släcka och hoppas på mer än tre timmars sömn i natt.

Efter middagen hann Ida med både minidisco och hug session med Lollo och Bernie. Lika uppskattat i år som tidigare år. 


Nu orkar jag inte hålla mig vaken längre så jag väntar tills imorgon med att berätta om flygresan och hur vi blev bemötta. 

torsdag 18 juni 2015

Testar

Jag måste testa att mobilblogga med den nya appen jag precis laddade ner. Jag tycker ju bäst om att blogga via datorn men när man är på resande fot är det smidigt att blogga från mobilen ibland.

Eftersom vi flyger till Mallorca imorgon tjuvstartade vi midsommar redan idag med en god marängtårta full med bär. 


Uppdaterat: Det verkar som jag lyckades publicera inlägget. Men bilden blev inte centrerad som jag vill ha den. Dessutom vet jag inte hur jag ska ändra storlek på den. Men såna smågrejer kan jag fixa till nästa gång jag är vid en dator. 

Spnsrad video: Svenskt Smör - Andreas Hedlunds bästa smörtips

Brukar du göra egen bearnaisesås? Det brukar inte jag. Ska jag skämmas nu?
Ja lite skäms jag faktiskt. Men jag ska bättra mig och börja göra min egen bea, för nu har jag sett hur enkelt det kan vara. Se filmen nedan så kanske du också vågar dig på att göra egen och strunta i köpesvarianten till nästa grillkväll. Dessutom får man tips på hur man räddar såsen om den skär sig. Bra att ha de tipsen till hands om man nu skulle misslyckas :)

Årets kock från 2002, Andreas Hedlund, visar sina bästa tips med Svenskt Smör. Här kan du lära dig allt du behöver för att lyckas med din bearnaisesås, att skira smör eller att rädda såsen när den skurit sig. Andreas Hedlund berättar också om sina smarta knep för att bryna smör och göra eget kryddsmör.


Sponsrat inlägg


onsdag 17 juni 2015

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

I dag fick vi äntligen lite sol och värme!
Efter lunch sprack det upp och blev riktigt varmt och skönt, nu finns det hopp om sommar. Middagen satt vi så självklart ute och åt, som vi har längtat. Men kring åtta när solen försvann från altanen blev det alldeles för kallt för att sitta ute, men några timmars altanhäng hann vi med :)

Bruschetta behöver inte bara vara med tomat och basilika, som jag visade er i morse. Bruschetta med lite syrlig kronärtskockskräm och salt skinka är ett perfekt tillbehör till fördrinken, som en förrätt eller på ett buffébord. Vi hade den till välkomstdrinken på examensfesten i fredags.


Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (recept, se nedan)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.

Ännu en bruschetta helt i min smak. Alltså dessa smaker - de är helt underbara. Krämen som blir över kan man använda som en kall sås till kött eller som dip till grissinis. Eller göra en annan förrätt nån annan dag genom att rulla in krämen i lufttorkad skinka. Mums.

Bruschetta med tomat och basilika

När jag skjutsade Ida till fotbollsskolan i morse stannade jag kvar en stund för att få se lite fotbollsövningar. Dagens första övning var överstegsfint som Ida klarade galant. Kanske berodde det på att hon lyssnade på instruktionerna. Vissa av de 8-åriga tjejerna hade lite svårare för att lyssna och höll hellre på att svamla med varandra. Stackars ledare. Trots att solen sken och jag hade en sommar-dunjacka på mig var jag alldeles frusen efter en halvtimme. Är detta sommar? Nu ska det bli extra gott med en värmande kopp te.

I fredags på Olivias examensfest gjorde jag bruschetta till välkomstdrinken (vit sangria). De som blev kvar serverade jag sen till maten, perfekt med drink-tilltugg som sen även passar till maten.


Bruschetta med tomat och basilika
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
4 tomater
0,5 kruka basilika
salt och svartpeppar

Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Strimla basilikan och blanda ihop med tomaterna.
Ringla över några droppar av (inte all) olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Gnid in ena sidan av det varma brödet med vitlök, genom att skära av toppen på en vitlöksklyfta och dra den fram och tillbaka på brödet.
Fördela tomatblandningen på de nyrostade brödskivorna.

Jag gjorde jättemånga bruschettas så jag struntade i att gnida dem med vitlök den här gången - allt för att vinna tid. Jag la snedskurna baguetter på en plåt, penslade med olivolja och grillade dem i ugnen.

Alltså det här är så gott i sen enkelhet. Men dessa smaker är ju såå goda så det behöver inte krånglas till.

tisdag 16 juni 2015

Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin

Oj vad dagarna går fort nu, jag hinner knappt med. Nu har jag bara två dagar på mig att fixa allt som ska fixas inför vår resa. Kan inte fatta att vi åker så snart. Nu är i alla fall shorts, linnen, sandaler och badkläder framplockade, kläder vi inte har fått använda än här uppe i norr. Kan det vara kallaste juni någonsin? I fjol var det kallt, men jag tror det är kallare i år för vi har inte haft en endaste riktigt varm dag.

I morse fick ni receptet på den goda basilikapotatisen, ett perfekt tillbehör till det här kalla köttet.


Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
1 st fläskfilé, (ca 500 g)
2 krm svartpeppar
1 msk rosmarin, gärna hackad färsk (eller 1 tsk torkad)
Marinad
citron, rivet skal av 0,5 citron + 2 msk pressad saft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
2 tsk salt

Peppra och bryn fläskfiléerna runt om i panna på spisen.
Lägg dem i ugnssäker form och klappa in rosmarin. 
Ugnstek i 125° till innertemperaturen är 67°, ca 30-35 min.
Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen.
Marinera i 1-2 dygn i kylen.
Skiva köttet och servera det kallt tillsammans med goda tillbehör.

En god och fräsch smak som passar perfekt på ett buffébord. När man har många gäster är det perfekt att servera kallt kött som man har gjort klart nån dag i förväg. Köttet har lite tråkig färg så garnera gärna fatet med lite färg. Hade jag tänkt till lite innan hade jag lagt körsbärstomater runt om köttet, men nu hade jag inga tomater hemma. Istället fick det räcka med den gröna salladsbädden och lite balsamicokräm på köttet.

Jag förberedde genom att steka klart köttet nån vecka i förväg, efter 1,5 dygn i kylskåp med marinaden frös jag ner köttet liggandes marinaden. Två dagar före festen la jag köttet i kylskåpet så att det fick tina långsamt. Dagen före festen hällde jag bort marinaden och skivade köttet så att det gick fort att duka fram när det var dags att äta.

Basilikapotatis

God morgon! 
Efter att ha sovit bort nästan hela gårdagen ska jag försöka hålla mig vaken lite mer i dag och stor del av dagen kommer jag hålla till i tvättstugan. Sen ska jag även börja ta fram sommarkläder, kläder som vi tyvärr inte ha behövt använda något i år. Men snart… Men nu ska Ida väckas och skjutsas i väg till fotbollsskolan.

En underbart god potatis på sommaren och på buffébord är denna potatis med smak av basilika och vinäger - två favoritsmaker för mig.


Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. 
Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera ev. med några basilikablad.

Det här receptet är gammalt och jag tror att det kommer från Monica Ahlberg från början. Nu när jag skriver in receptet så ser jag att det står 35 gram basilikablad. Jag använde 35 stycken blad. Undra vad det blir i gram :) Tur att jag inte gjorde något större fel för det här blev gott trots receptmissen.

Jag gjorde i ordning potatisen kvällen innan och lät den stå i kylskåpet under natten. Innan servering tog jag fram potatisen lite i förväg så att den inte skulle vara kylskåpskall.

måndag 15 juni 2015

Trötter

Vilken dag!
Jag har varit så himla trött hela dan och jag har faktiskt hunnit med två sovstunder i soffan och nu längtar jag bara tills det blir kväll så jag får gå o lägga mig. Sena kvällar, tidiga morgnar och mycket jobb har satt sina spår. Vädret kanske gör sitt till också, det är ju inte världens mest uppiggande väder.

Till middag tog vi hand om lite rester och fixade en festmåltid. Av en baguette som blivit över fixade Olivia goda vitlöksbaguetter till förrätt. Vi hade även kvar stekta kycklingbitar och bacon i kylskåpet som jag gjorde en kyckling- och bacongryta av som serverades till pasta. Jag gjorde världens enklaste kycklinggryta, som ni hittar receptet på här.

Efter regn kommer sol

I dag känns det nästan som första semesterdagen eftersom det var fullt upp med skolavslutningarna i torsdags och fredags. I dag började även Idas fotbollsskola - i regn o rusk. Är så less detta väder. Känns bra att ha den här prognosen att se fram emot i slutet av veckan.


Leif steg upp före fyra i natt och åkte i väg på jobb, som vanligt vaknade jag till men lyckades tack o lov somna om. Men när klockan ringde halv åtta var jag såå trött så jag trodde jag hade ställt den fel, men så var det inte. Det var bara att stiga upp, fixa frukost och väcka Ida som skulle i väg på fotbollsskola. Efter lite ärenden och lunch ska jag nu slumra i soffan ett tag innan jag fortsätter med att-göra-listan.

söndag 14 juni 2015

Tomat- och hallonsallad

Efter flera dagar med matlagning och matplanering blev det ett restaurangbesök i dag. Tack för det! Skönt att slippa tänka på mat ibland. Efter en vecka med mycket matplanering blir det nu en vecka med mycket semesterplanering. Om fem dagar åker vi så det är mycket som måste handlas, fixas och packas inför vår Mallorcaresa. Eftersom vi dessutom ska låna ut huset när vi är borta måste det plockas undan och städas en hel del kommande vecka.

Vill ni ha en god sommarsallad och ett perfekt tillbehör så måste ni prova denna sallad med bland annat tomater och hallon.


Tomat- och hallonsallad
0,5-1 påse ruccola, à 70g
500 g tomater, blandade sorter och färger
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 mozzarellaboll
125 g färska hallon
balsamicokräm hallon
ev. färsk basilika

Skiva tomaterna tunt med vass kniv och lägg ovanpå en tunn bädd av gröna blad på ett stort fat.
Krydda med flingsalt, peppar och olivolja.
Toppa tomaterna med riven mozzarella och hallon.
Ringla över hallon-balsamicokrämen och strö ev. över basilika före servering.

Gott och annorlunda med hallon i en sallad. Sedan tidigare visste jag att ruccola, tomat och mozzarella var en perfekt kombination, nu var det kul att utöka salladen med hallon. I stressen när allt skulle dukas fram glömde jag strö över lite basilika, får försöka komma ihåg det nästa gång.

Kladdkaka med hallonmousse

Igår satt jag bänkad framför tv:n mest hela da'n för att titta på det fina bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia. Mitt i natten fick vi äntligen se den läckra och vackra bröllopstårtan, som jag gärna hade smakat. Att den innehöll pop rocks så att det sprakade i munnen var ju bara så läckert, vilken underbar idé.

På fredagens examensfest hade vi ingen tårta utan istället hade vi bland annat en chokladig kaka täckt med min favorithallonmousse.


Kladdkaka med hallonmousse
Kladdkaka
300 g smör
300 g mjölkchoklad
6 dl socker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1,5 msk vaniljsocker
6 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa en form ca 25x35 cm, eller använd bakplåtspapper. 
Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
Låt kallna helt

Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. 
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). 
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden. 
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Bred hallonmousse på chokladkakan.
Ställ i frysen ett tag för att kunna skära fina bitar.


Det bästa av smaker! Kladdkaka är aldrig fel och denna hallonmousse är såå god, dessutom är ju choklad och hallon en perfekt kombination. Till vår efterrättsbuffé med rosa tema blev detta så bra för en brun enkel kladdkaka hade ju inte passat på det buffébordet men täckt med ett lager rosa hallonmousse hörde den dit. Och att fira Olivia utan kladdkaka hade känts konstigt för det är inte bara jag i den här familjen som älskar choklad och kladdkakor.

lördag 13 juni 2015

Examensfest

Igår firade vi att vår stortjej har gått klart grundskolan och att de andra två också har sommarlov. Efter traditionsenligt firande i kyrkan hade vi en examensfest hemma hos oss. Kylan till trots tog vi välkomstdrinken ute på altanen innan vi flyttade in i värmen där vi fortsatte äta och dricka.


Välkomstdrink och tilltugg
alkoholfri bål
bruchetta med tomat o basilika
bruchetta med kronärtskockskräm
grissini
crostini
tapenade
oliver


Maten
honungs-och citronmarinerad fläskfilé
basilikapotatis
risonisallad
tomat- och hallonsallad

laponiabröd
brieost

citronfraiche
crème fraiche o thaichilisås
balsamicokräm vanlig och med hallon


Efterrätt
kokosmuffins med rosa frosting
kladdkaka med hallonmousse
rabarbersmulpaj
blåbär
grädde
Oatly vaniljsås

Nu har ni många goda recept att se fram emot de kommande dagarna. De kommer så fort jag hinner kolla kort, skriva recept och publicera inlägg. Nu ska jag duka fram lunch innan jag ska bänka mig i soffan för prinsbröllopet.

fredag 12 juni 2015

Sommarlov

Nu kommer det en kort rapport från soffan. 

Det har varit en helt underbar dag med tre skolavslutningar för mina älskade barn som nu har ett efterlängtat och välförtjänt sommarlov, tio veckor ledighet. Tre olika skolavslutningar i kyrkan hade kunnat bli tjatigt och tråkigt. Men med en helt suverän präst blir det verkligen inte tjatigt och tråkigt. Tre avslutningar och tre olika "tal", det är imponerande.

Mina hjärtan.
Solen kom fram o värmde oss ibland utanför kyrkan

När vi var klara i kyrkan och med betygsutdelning och fotografering åkte vi hem och förberedde kvällens examensfest. Jag hade hoppats på att få sitta ute för det hör till när det är skolavslutning, eller hur? Men kylan och regnet satte stopp för de planerna, men vi envisades med att ta välkomstdrink med tillhörande tilltugg ute trots att vädret försökte förstöra för oss.

Tack o lov för skyddande tak, varma jackor och filtar
Efter välkomstdrinken flyttade vi in där jag hade dukat upp en buffé med bl.a. kycklingsallad, kallskuret kött, tomat-och hallonsallad, laponiabröd, basilikapotatis och risonisallad. En utförlig meny kommer imorgon. Perfekt jobb i soffan samtidigt som man tittar på prinsbröllopet.

torsdag 11 juni 2015

Festdag på gång

Nu sitter ligger jag i soffan och väntar på att få hämta Olivia från kvällens festligheter. Skolan hon går på har som tradition att det anordnas en obligatorisk avslutningsfest för avgångsklasserna och sen måste föräldrarna hämta hem sina barn när festen är slut. Allt för att motverka att de drar ut på stan och ränner.

Jag tycker det är en riktigt bra tradition trots att det innebär att jag måste hålla mig vaken långt efter att min sovklocka har ringt.

Ett litet axplock av vad jag har gjort i dag.

Innan jag däckade i soffan var jag i köket mest hela dan för att förbereda så mycket som möjligt inför i morgon. Det blev så mysigt som jag hoppades på - jag hackade, skar, blandade, kokade, fixade, dukade och kände mig inte det minsta stressad. Hoppas det fortsätter lika lugnt i morgon.

Morgondagen börjar klockan åtta i Idas klassrum med fika innan vi promenerar till kyrkan där hennes avslutning börjar 9.45. Sen blir vi sittande i kyrkan några timmar eftersom Isaks avslutning börjar elva och Olivias klockan tolv. Sen fortsätter vi festligheterna hemma med lunch och tårta innan vi dukar fram examensbuffén. Håll tummarna för att vi får sol, lä och helt underbart väder.

Idas dressing

Ida kom hem en dag förra vecka och var väldigt bestämd att vi skulle äta hamburgare till middag. Jag förstod inte riktigt varför men till slut visade det sig att hon ville göra dressing. En dressing som hennes kompis pappa hade gjort en gång. Vi hade inga hamburgare men jag lyckades övertyga henne om att man kan ha dressing på varm korv också. Till slut nöjde hon sig med det och började plocka fram ingredienserna som hon behövde till dressingen.

Duktig tjej som fixade detta helt själv!

Mycket ketchup är gott...
Majonnäs ska det också vara...
Tillsätt senap o bostongurka och blanda runt.
Gott på korv
Mums vad gott med egengjord dressing

onsdag 10 juni 2015

Grill, rosé och semester

Vid två-tiden stämplade jag ut för sista gången på mitt nuvarande jobb och lämnade ett regnigt Boden. När jag kom till Luleå sken solen (som vanligt :) ) och det var riktigt varmt och skönt. Jag började planera för en grillmiddag med rosévin på altan och sen en härlig, solig och varm kväll. Men de planerna fick jag dock strunta i när det blåste upp till storm, blev kallt och tråkigt. Men grillmiddagen och rosévinet struntade jag inte i.


Nu ska jag vila resten av kvällen så jag är riktigt pigg i morgon då mycket står på agendan. Jag ska duka, pynta, laga mat, baka, städa, fixa presenter och komplettera lite till barnens examenskläder. En himla rolig dag hoppas jag på, bara jag lyckas hålla mig lugn och inte bli alltför stressad. Inga störningsmoment tack! Jag ska stiga upp tidigt och följa Ida till skolan och sen har jag många timmar på mig innan det är kväll.

Kebabkrydda

Om några timmar börjar min semester! 
Så härligt och skönt det ska bli, fast än dröjer det en dryg vecka tills jag är ledig. Den här veckan är det fullt upp med Olivias examensfest och nästa vecka ska allt fixas inför vår Mallorcaresa och husutlåning. Men på midsommarafton då blir det semester och ledigt. Alldeles strax ska jag sätta mig i bilen för att åka till jobbet i Boden för sista gången. Nästa gång jag ska på jobbet då cyklar jag. Vet ni hur skönt det ska bli?!

Jag fortsätter skaffa pluspoäng från barnen genom att göra god mat. I söndags var det dags för kycklingkebab med egengjord kebabkrydda.


Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Använd 3 msk till 1 kg kycklingfilé eller kebabkött.
Glöm inte att salta också.

God och stark kebabkrydda som jag ofta gör dubbel sats av så att jag har färdigblandat till nästa gång vi ska äta kebab.

Vi köper ofta Libabröd till det här. Har ni provat det? Det är mycket godare än de mjuka tortillabröden man använder till tacos. De är färska och mycket godare. Vi köper dem på Willys men nån gång har jag sett dem på Ica Maxi också.

Libabröd fyllt med grönsaker, kycklingkebab och kebabdressing
Färdigkryddad och stekt kyckling

tisdag 9 juni 2015

Städdag = hämtmat

I dag fanns det inte tid för matlagning så vi lyxade till det med en kebabpizza till middag. Istället för matlagning ska vi storstäda övervåningen. Inte lika kul men nödvändigt. På fredag är det dags för Olivias examensfest och då vill vi ha fint. Tyvärr ser det ju inte ut som att det kan bli en utefest, vädret tvingar oss nog till att vara inne.


Jag smet hem lite drygt en timme tidigare från jobbet och hann då vila på soffan i 5 minuter innan maten så nu orkar jag vara vaken (och städa) länge i kväll. Så himla skönt det var att få slumra lite.

Imorgon är det sista da'n på jobbet och sen ska jag vara ledig i två månader. Underbart! Undra hur det ska firas? På något sätt måste det firas för man måste ta varje tillfälle i akt att få fira - stort som smått.

måndag 8 juni 2015

Nedräkning

Nu har nedräkningen börjat på allvar!


Ni som följer min blogg har nog märkt att jag har jobbat för mycket, gnällt för mycket och varit hemma alldeles för lite. Jag hatar att gnälla så nu har jag sett till att göra något åt problemet istället. Jag har sagt upp mig från jobbet och efter en lång sommarledighet börjar jag i augusti att jobba i Luleå igen och slipper därmed pendlingen.

Idag bjöd jag på avskedsfika för det är faktiskt bara två dagar kvar att arbeta i Boden. Jippi! Inte helt överraskande var det rabarberpaj jag bjöd på. Tredje pajen på fyra dagar. Den här veckan är det full fokus på skolavslutningen och Olivias examensfest men sen ska jag ta det hyfsat lugnt och samla energi i nästan två månader.

söndag 7 juni 2015

Rabarberpaj till många

I fredags bjöd jag gamla...och nya kolleger på rabarberpaj med smak av kanel och kokos och fick så mycket beröm så igår när vi skulle på grillfest hos grannen gjorde jag en ny stor paj och tog med mig som efterrätt. Paj är perfekt att göra till många för det blir inte mycket mer jobb och utseendet på en paj är inte så viktig. Värre vore det om man skulle göra bakelser till många :)


Rabarberpaj till många
1 kg rabarber
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Pajsmet/deg
300 gram smör
2 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kanel.
Smörj en ungsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.


Det är så enkelt att göra paj när man smälter smöret och bara behöver blanda ihop med en slev. När man blandar i hårt eller rumsvarmt smör till en smulig deg tar det mycket längre tid och är mycket krångligare och grisigare. Det här sättet däremot med smält smör är helt i min smak.

Jag använde en mellanvariant av ugnsform, inte ugnens långpanna och inte en liten, utan Ikeas rostfria med ett medföljande galler (som jag inte använder när jag gör paj :) ) Jag tror att många kök har just den formen i nån låda eller något skåp.

Halverar man receptet så blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men onödigt att göra en sån liten när pajen är så god :)

Felnavigerat

Har det inte regnat lite för mycket nu?
I morse promenerade en and förbi ute på gatan istället för att vara nere i vattnet och då kändes det verkligen som att nu får det vara nog med vatten här hos oss.

Rosévinet med den snygga etiketten

Igår, på nationaldagen, tänkte jag inviga sommaren med sol, värme, grillkväll och rosévin. Det blev dock lite ändrade planer för vi fick klara oss utan solen och värmen ännu en gång. Men det blev en trevlig kväll i alla fall och trots att det spöregnade ute så invigde jag rosésäsongen.


Rosésäsongen invigdes med det goda vinet med den snygga etiketten - Petite Faiblesse Rosé, som finns i Systembolagets beställningssortiment. Visst kommer ni ihåg det vita vinet med lika snygg etikett? Här kan ni se det. Etiketten föreställer den unga fransyskan Collette som njuter av livet till fullo. När hon minglar på modevisningar och möter nya bekantskaper i St Tropez, vill hon hänföras av dryck som tilltalar alla sinnen. Illustrationen av Collette är tecknad av modeillustratören Yoco Nagamiya från berömda Masa Mode Academy of Art i Japan. 

Och inget vintips utan lite fakta: Petite Faiblesse Rosé är gjord på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon och har liksom det vita vinet en lätt, aromatisk och fruktig stil. Det passar utmärkt som apéritif eller tillsammans med lättare tapas, sallader och asiatisk mat.


Ett gott fräscht vin som jag kommer dricka fler gånger i sommar. Både etiketten och den snygga färgen på vinet gör att det blir extra snyggt att ställa fram på bordet. Dricker ni rosévin på vintern? Inte jag, nån gång kanske det har hänt men det hör inte till vanligheten. Men på sommaren byter jag för det mesta ut rödvinet mot en glas rosé, som jag helst dricker på vår altan.

Igår hade jag en dag på vift med lite tid hemma och ännu mindre tid för bloggen. Men i dag blir det en dag hemma i köket för nu är det hög tid att baka och laga mat inför Olivias examensfest på fredag. Dessutom kommer jag tillbringa tid vid datorn och bloggen för jag har en massa att dela med mig av till er, t.ex. så ska ni få receptet på ännu en rabarberpaj som jag bjöd på, och fick beröm för, både i fredags och i går. Men nu ska det färdigjästa brödet in i ugnen.

Ha en bra söndag så hörs vi lite senare!