onsdag 15 april 2015

Sambalburgare med sambalkräm

Grattis Olivia på namnsdagen! Jag är ju i Stockholm på jobb men passar på att gratta min äldsta dotter här, för risken är stor att jag glömmer bort det annars. Ibland (oftast) är det bra med en blogg.


I söndags åt vi en sån kanonmiddag, det var verkligen såå gott. Vi hade ju tänkt grilla men planerna ändrades och vi stekte burgarna och sparrisen istället. Men visst blir man lite sugen på att grilla när man ser tallriken här ovanför? Men snart är grillsäsongen här på allvar.


Sambalburgare
500 g köttfärs
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
1 dl riven ost
0,5 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma till ca 5 hamburgare (beroende på hur stora ni vill ha dem).
Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.

Vi gjorde dubbel sats och ganska små burgare, ca 60 g per burgare. Vi har gjort dessa burgare förut och älskade dem redan då, den här gången la vi till lite riven ost i smeten på önskemål från Olivia. Smakrika och lättstekta/grillade. Vad mer kan man önska? Vi åt ugnsrostad potatis och sötpotatis till, men de är lika goda att äta i bröd som hamburgare.


Sambalkräm
2 dl crème fraiche
2 tsk sambarl oelek
örtsalt

Rör ihop crème fraiche och sambarl oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

God sås på samma tema - sambal oelek. Den passade så klart perfekt till burgarna/biffarna och framför allt Ida älskade såsen. Hon älskade den så mycket så i måndags gjorde hon den alldeles själv och serverade till stekt röding. Och den passade lika bra till det.

tisdag 14 april 2015

Nytt uppläggningsfat

Nu sitter jag på planet till Stockholm om allt gått enligt planerna. Jag kommer ha fullt upp i Stockholm och har därför varken packat ner datorn eller kameran. Men jag har skrivit i ordning några inlägg till er så att ni inte kommer sakna mig :) Dessutom brukar jag vara duktig att uppdatera på Instagram när jag är i väg på roliga annorlunda saker. Visst kommer ni ihåg att följa matro_sara där?

Det här inlägget skulle egentligen handla om mitt nya fina uppläggningsfat som jag fyndade i lördags.


Vi var till återvinningen och slängde en massa skrot som vi rensat ut. För ovanlighetens skull gick vi in i deras butik och där hittade jag detta fina uppläggningsfat/ugnsform. Gissa vad det kostade?

50 kr betalade jag för det! Den som prissätter där har nog inte riktig koll på hur himla populärt det är med koppargrejer just nu och fatet ser oanvänt ut dessutom. Det är dock lite ojämn prissättning där, en begagnad tesil ville de ha 10 kr för. Vad kostar en ny? 19 kr, kanske!


Är så himla nöjd med med fatet som jag invigde redan i söndags då vi stekte sambalbiffar som vi serverade med stil.

måndag 13 april 2015

Kyckling Marengo

Undra om det finns en helg då vi inte äter kyckling? Ja, inte är det många i så fall. I lördags blev det en mustig kycklinggryta och ris, en gryta som jag förberedde innan vi åkte o tittade på Isaks sista fotbollsmatch i cupen. Sen gick det fort att få maten på bordet när vi kom hem efter sju.


Kyckling Marengo 
1 kg strimlad kycklingfilé
1 stor burk champinjoner (eller färska)
1 gul lök
1 burk (400g) körsbärstomater
2 msk koncentrerad kycklingfond
1,5 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk basilika
0,5 tsk oregano
1 tsk paprikapulver

Skär kycklingen i bitar eller strimlor. Bryn den i smör. Salta och peppra. 
Lägg i en gryta. 
Skär löken fint och fräs mjuk i panna. tillsätt champinjonerna och låt de fräsa med en stund.
Lägg i grytan.
Tillsätt tomaterna, fond, vin, grädde och kryddorna till grytan. 
Koka upp och låt småputtra under lock i 10-15 minuter. 
Red ev. med lite maizena till lagom konsistens. 
Smaka av med salt och peppar.

En god smakrik gryta med lite annorlunda smaker mot för vad jag brukar använda till kyckling. Jag hade burkchampinjoner hemma därför valde jag att använda dem istället för färska champinjoner. Jag använde inte maizena för jag tyckte inte att såsen behövde bli tjockare.


I morgon åker jag till Stockholm 2,5 dag i arbete, så nu är det hög tid att jag börjar fundera vad jag ska ha med mig och vad jag ska packa. Jag hade hoppats på vårvärme och sol, men enligt väderprognosen ska det vara ganska kallt även där. Men förhoppningsvis slipper jag det snöblandade regn som vi har här just nu.

söndag 12 april 2015

Sambalmiddag

Nu är middagen precis bortplockad och vi är på väg ner i bastun, som vanligt när det är söndagkväll. Skön uppladdning inför kommande arbetsvecka. En arbetsvecka som bland annat innebär en stockholmstripp för mig. Men tyvärr har vi ingen ledig tid där så jag hinner inte med nå roligt, inte ens lite snabbshopping.

Dagens goda middag var sambalburgare, sambalkräm, sparris och ugnsrostad potatis o sötpotatis.


Vi hade tänkt grilla men det hann bli både kallt och sent innan vi började med middagen. Så istället för grillen blev det ugnen och spishällen som fick fixa maten. Innan middagen var vi en sväng till stan och hela familjen förutom jag fick nya skor. Tråkigt att inte jag hittade några, men skönt att de stora barnen nu har rejäla, snygga och bra skor för vår-löpträningen. Och utan skor kan ju inte jag ut o springa. Vad synd :)

lördag 11 april 2015

Fläskfilé i pestosås

Ledig lördag och solen skiner!
Nu har äntligen Isaks fotbollssäsong kommit igång på allvar, med fotbollscup hela helgen. Som han (och jag) har längtat! Tyvärr mötte de ett storväxt, fotbollskunnigt ryskt lag i första matchen så det blev en väntad förlust. Men de har två matcher kvar i dag och en imorgonbitti innan det, förhoppningsvis, är dags för slutspel.

Gårdagens middag innehöll många av mina favoritsmaker, framför allt röd pesto och basilika. Så himla gott! Icas röda pesto är nötfri så den används flitigt här hemma. Nötfritt och gott = underbart!


Fläskfilé i pestosås
700 g fläskfilé 
vatten
2-3 msk tomatpesto 
0,5 dl vitt vin 
2 msk (färsk, fryst) basilika 
1 dl crème fraiche 
2 dl grädde 
salt peppar 

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Bryn i smör. Salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Häll lite vatten i stekpannan, häll stekskyn i grytan. 
Häll i pesto, vin, basilika, crème fraiche och grädde.
Koka upp och sjud tills såsen blivit lite krämig. 
Servera med tagliatelle, ruccola, körsbärstomater och ev. riven parmesanost.

Ruccola passar så bra till dessa smaker så jag tar en rejäl näve sallad som jag blandar in med tagliatellen och det förhöjer hela den här maträtten. Tyvärr tycker inte min familj likadant så jag gör det bara på min egna tallrik.

Köttet stekte jag redan på förmiddan när vi var hemma och tog det lugnt. Sen när det väl var dags för middag så gick det fort att koka ihop såsen och koka pastan. Och snabbfixade middagar tycker vi om :)

fredag 10 april 2015

Snö till frukost

Efter en härlig ledig dag har vi nu bänkat oss i soffan, som så ofta på fredagkvällarna. Älskar lediga kvällar med soffhäng. I morse vaknade vi till snöstorm och tråkigt väder men efter några timmar sprack himlen upp och solen kom åter fram. Nu vill vi ha sol o värme och hopp om vår o sommar.


Isak hade sovgäster i natt och jag dukade upp frukost vid 12-tiden åt dem. De hade nog gärna väntat ytterligare ett tag men Isak skulle i väg på allergitest så vi hade lite bråttom i väg. Fil, flingor, mjölk, o'boy, mackor och pålägg dukades fram.


Mina barn har alltid tyckt om Proviva och det har varit bra för deras (allergi)magar. Nu har det kommit en ny variant i två olika smaker - Proviva Lemonad. Den verkar inte vara lika tjock i konsistensen utan mer som saft o juice. Dessutom innehåller de inget tillsatt socker, utan sötas med Stevia. Eftersom jag inte kunde välja smak köpte jag hem båda sorterna typiskt mig att inte kunna bestämma Citron & Hallon och Citron & Lime. Fräscha smaker.

torsdag 9 april 2015

CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng

Vilken underbar torsdagskväll det är. Jag är nämligen ledig i morgon så jag har lite fredagskänsla redan i dag. Inte illa! Fast ledig var väl att ta i, jag kommer ha fullt upp i morgon. Men jag behöver inte stiga upp tidigt och åka i väg till jobbet i alla fall.

Tidigare i veckan googlade jag efter nån maträtt med köttfärs och potatis, för att få lite inspiration. Ett av receptförslagen var denna potatis- och köttfärsgratäng som jag kommer ihåg att vi åt hemma när jag var ung. Det är riktigt många år sedan jag åt den senast så självklart var jag ju tvungen att prova den nu igen. Och jag blev inte besviken.


CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng
2 gula lökar
0,6 kg nötfärs
2 msk vetemjöl
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 krm riven muskot
3 dl vitt vin
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost

Hacka löken och bryn i smöret i en stor stekgryta.
Lägg i köttfärsen och bryn även den.
Strö över mjölet, tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor.
Häll i det vita vinet och låt allt koka i 10 minuter på svag värme.
Skala potatis och skär i tunna skivor.
Smörj en ungssäker form. 
Varva potatis och köttfärs. Avsluta med köttfärs. Salta lite på potatisen mellan varven.
Blanda grädde med den rivna osten och häll över.
Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk i ungefär 50 minuter i 200 grader.

Jag var lite orolig att jag skulle bli besviken. Vissa saker blir ju godare i tanken än i praktiken, men så var det inte med denna gratäng. Potatis och köttfärs blir ofta så himla gott ihop. Olivia som inte tycker om köttfärs tyckte att den var jättegod. Isak som är rätt kräsen åt två stora portioner och sa dessutom att den var god. Leif som är dålig på att ge beröm sa att det var riktigt gott. Vilka beröm, va?!

Förresten vet ni vem gratängen är döpt efter? CH Hermansson var Vpks (Vänsterpartiet kommunisternas) gamle partiledare. Jag tror att han tipsade om denna i nån tidning, i radio eller liknande för riktigt länge sen. Nån som vet?

Nyklippt dejt

I går var det dags för min och Olivias middagsdejt och hon valde, inte helt oväntat, Pastabacken. 

Och det var en nyklippt Olivia jag hade som sällskap. Hälften av håret har hon klippt bort och det blev så himla fint. Hoppas hon är lika nöjd som jag är :) Hon har världens tjockaste hår, och när hon satte sig i frisörstolen blev det samma reaktion som alltid av frisörer (och andra) "Wow vilket hår". Svårt att förstå att hon nästan var flint fram till 2 års ålder.

Nu äntligen kan hon ha sitt fina hår utsläppt igen (me like), tidigare var det så långt och tjockt att hon alltid hade det uppsatt. Men nu när det är både avkortat och urklippt behöver hon inte alltid ha tofs, knut eller fläta. Och nu blir det inte lika varmt till sommaren för henne. För visst drömmer vi om ytterligare en kanonsommar?


Åter till restaurangbesöket :) Som vanligt började vi med vitlöksbröd med aioli i väntan på maten. Sen tog Olivia, som alltid, sin favorit - Spagetti Carbonara medan jag varierade mig. Jag valde en gammal favorit som jag inte har ätit på flera år, men nästa gång blir det nog min nya favorit igen.


Nu har jag haft middagsdejter på tu man hand med alla barnen så nu är det min man kvar. Undra när vi ska lyckas med det?

onsdag 8 april 2015

Balsamicosås - favoritsåsen

Till påskdagsmiddagen gjorde jag min favoritsås till kött - Balsamicosås. Har ni inte provat den än så är det hög tid till det nu. I fredags öppnade jag en flaska rödvin till middagen som jag bara drack 1-2 glas av, perfekt att sedan använda resterna till sås. Jag har provat andra liknande såser och rödvinssåser men ingen blir lika god som den här.


Balsamicosås
0,5 st gul lök, finhackad 
1 msk smör 
2 msk tomatpuré 
0,5 dl brun farin 
1 dl balsamvinäger 
3 dl rödvin
3 dl vatten 
4 msk kalvfond
2 krm salt 
1 krm svartpeppar 
1 msk maizena, majsstärkelse 

Finhacka löken och fräs i smör. 
Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. 
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. 
Rör ner kalvfond, salt och peppar. 
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. 
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Alltså den är så god den här såsen, dessutom går den alldeles utmärkt att förbereda genom att koka ihop den någon dag i förväg. Och ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar att förbereda saker.


Vinet jag använde den här gången var en nyhet jag provade - Beaujolais Village - och såsen blev minst lika god som alltid. Vinet är lätt i smaken med inslag av bl.a jordgubb och vinbär och med en frisk syra. De lätta, röda Beaujolaisvinerna har de senaste decennierna fått stå i skymundan till fylliga, alkoholstarka viner med kraftig karaktär.
Kom nu ihåg att att göra den här såsen nästa gång ni ska äta kött!

tisdag 7 april 2015

Citronrostade rotsaker och grönsaker

Tisdagmorgon och ni är nog många som har börjat jobba i dag efter påskledigheten. Jag har dock en extra dag ledigt i dag med mina påsklovslediga barn. Så härligt! Dessa lediga extradagar njuter man lite mer av än de vanliga lediga dagarna, eller hur? Men i morgon är det åter till jobbet även för mig, men bara i två dagar för på fredag är jag ledig igen.

Jag ugnsrostar ofta potatis, morötter och blandade grönsaker. Jag tycker att det är på smidigt och gott. Den här gången la jag ner citronklyftor i formen också som en extra smaksättning.


Rostade rotsaker och grönsaker
potatis
morötter
lök
vitlöksklyftor
förkokta majskolvar
citron
färsk timjan
olivolja
salt
körsbärstomater
ruccola

Skrubba eller skala potatisen och dela i mindre bitar.
Skala morötterna och dela i mindre bitar.
Skala och klyfta löken.
Skala vitlöksklyftor.
Dela majskolvarna i halvmånar (halva 2 cm-skivor).
Klyfta citronen.
Lägg alla rotsaker och grönsaker i en ugnsform.
Rör runt med olivolja.
Lägg på färska timjankvistar och salta.
Tillaga i 200 grader i ca 45 minuter.
Lägg tomaterna överst i formen, tillaga några minuter i ugnen så att de blir lite varma.
Ta ut formen, plocka bort de timjankvistar ni ser för nu har de blivit lite torra och tråkiga.
Lägg på ruccola, rör om och servera.

Mycket godsaker i en och samma form

Det var första gången jag tillagade majskolvar så här i ugnen tillsammans med andra grönsaker, men inte sista för det är ju så gott. Oftast grillar vi majskolvarna, men på vinterhalvåret är ju det här perfekt. Och nu när det finns förkokta majskolvar så är det ju så himla enkelt att använda eftersom tillagningstiden har minskat.

Har ni provat tillaga vitlöksklyftor så här, hela i ugnen? De blir alldeles mjuka och mycket mildare i smaken. Har ni inte provat så är det hög tid att ni gör det. Jag älskar att använda citron i matlagning, det blir så fräscht och gott. Olivia, däremot, tycker inte att det är speciellt gott och tyckte att det blev för surt. Tycker ni om citron i matlagning?

Vackert och färgglatt

måndag 6 april 2015

Fågelbon - påskgodis

Oj, vilken slöardag vi har haft. Vi har inte gjort nånting i dag och snart är det kväll. Vilken tur att jag är påsklovsledig i morgon så jag kan vara lite duktig :) Det bästa av allt med att ha en dag ledig är inte att jag hinner vara duktig utan det är att jag äntligen har tid att klippa mig, nästan ett halvår försent. Fördelen med att jobba inne i Luleå centrum, som jag gjorde tidigare, var att man kunde fixa ärenden på lunchen. Nu när jag jobbar i en annan stad och inte ens inne i den staden hinner jag aldrig göra undan saker på luncherna…och inte efter jobbet heller.

Så här på påskens sista dag tänkte jag tipsa om ett gott och enkelt påskgodis. Hemmagjort godis kan man alltid göra, oavsett om det är påsk eller inte.


Fågelbon - påskgodis
200 g mörk choklad
drygt ett halvt paket salta pinnar
godisägg

Smält chokladen i ett vattenbad.
Bryt ner salta pinnar.
Rör om.
Klicka ut flera små bon på ett bakplåtspapper eller gör ett stort bo.
Låt stelna.
Lägg godisägg i alla bon.

Salt och choklad är så gott och det blev väldigt effektfull. De chokladdoppade salta pinnarna ser verkligen ut som små fågelbon gjorda av trädpinnar. Tycker man bättre om ljus choklad så går det ju självklart bra att använda det istället. Men jag som älskar mörk choklad använder inte helt oväntat det, ju mörkare desto bättre.

Nu är det dags för en kvällspromenad så att jag har gjort nå vettigt i dag i alla fall :)

Påskdagsmiddag

Igår fick ni se lite från förberedelserna inför påskdagsmiddagen och det blev som jag misstänkte - att köttet inte hann bli klart i tid. Det är nackdelen med att planera in för mycket som ska vara i ugn. Men vi hade trevligt ändå de 40 minuterna extra vi var tvungna att vänta på förrätterna. Den som väntar på nå gott…


Påskdagsmiddag
(klicka på namnen så kommer ni till recepten)


Förrätt/drinktilltugg med orange tema
ädelostkrustader med hjortronsylt
morotsstavar
salta pinnar
Mionetto
apelsinläsk


Varmrätt med lila dukning
älgrostbiff tillagad på låg värme
kokt broccoli och blomkål
sallad
Pratello Tornazzo
vatten
läsk


Efterrätt
vaniljsmörkräm
grädde
blåbär
hjorton
kaffe, te o läsk

Om man tittar in i vårt kylskåp kan man nästan tro att det är jul. Det är proppfullt med ägg, sill, gravad lax, ostar och en annan massa god mat. Vi måste nog planera in en dag med rester till middag, men det känns lite onödigt när vi nu är lediga och har tid för matlagning. 

söndag 5 april 2015

Förberedelser pågår

Här pågår middagsförberedelser för fullt!
Jag börjar bli lite stressad. Hinner köttet bli klart i tid? NU behöver jag ugnen både till potatisen och en massa olika snittar som vi ska ha till drinktilltugg. Men köttet lär ockupera ugnen ett tag till. Det är alltid samma problem med att ugnssteka kött; man vet aldrig hur lång tid det tar. Ja, ja det är inte mycket att göra åt det. Vi får väl dricka desto mer istället i väntan på maten :)

Allt annat är nog under kontroll, tror och hoppas jag. Det är som sagt ugnen som är det stora problemet just nu.

lördag 4 april 2015

Påskmiddag

Klockan är snart midnatt och jag är fortfarande vaken. Det händer inte ofta! 
Men Isak har varit på sena bion så jag sitter uppe o väntar på honom och då kan jag ju passa på att skriva till er samtidigt. Måste hålla mig sysselsatt annars är det risk att jag somnar. 

Vi har varit på påskmiddag hos mina föräldrar i dag och vi var ett stort gäng eftersom brorsan med familj är hemma i Luleå. Kvällens påskmiddag innehöll mycket smått och gott, framför allt den underbart goda saftiga ugnslaxen (recept här) med sherrysås (måste skriva ner receptet åt er). Så himla gott, tyvärr orkade jag inte så mycket som jag hade velat eftersom jag började med ägg och sill. Är det påsk så är det!


Till efterrätt bjöds det på den goda mandelmassatårtan (recept här), dagen till ära dekorerad med ett "ägg" och serverad med extra grädde och bär. En favorittårta som dessutom är glutenfri eftersom det bara är mandelmassa och ägg i den.

Kycklinggryta med thaichilisås

Tips på snabbfixade middagar behöver vi alltid, eller hur? Kycklinggrytor är ofta snabbfixade - och goda. Om man dessutom har varit riktigt förutseende så man har stekt kycklingbitar dagen innan då tar det inte många minuter innan man har en god middag att servera. Så duktiga var vi förra veckan och från det jag kom hem tog det knappt 20 minuter tills bordet var dukat, maten klar och salladen uppskuren.


Kycklinggryta med thaichilisås
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
0,5 dl thaichilisås
2 msk kycklingfond
1 dl crème fraîche
1-2 dl grädde
Salt och peppar

Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Tillsätt tomatpuré, thai chilisås, fond, crème fraiche och grädde.
Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till pasta

Alla åt med god aptit, så jag skyndade mig att ta undan en lunchlåda innan allt var uppätet. Thaichilisås är alltid ett säkert kort hemma hos oss, speciellt till kyckling är det ju såå gott. Funkar i grytor, i varma såser, i kalla såser, i marinader och att äta precis som den är. Vi har alltid minst en flaska hemma.

Bild lånad från internet

Undra vad vi ska hitta på denna påskafton? Förutom att leta påskäggen som påskharen har lämnat hos oss under natten.

När jag tittar ut på ena sidan är det sol och klarblå himmel medan det på den andra sidan är mulet och grått. Undra vilken sida som vinner? Tyvärr tror jag att molen är på väg in över oss. Men de drar kanske förbi fort? Jag har i alla fall ingen brådska ut. Ledig dag innebär lugn o skön morgon utan stress. Och skulle det nu bli dåligt väder så har jag fullt upp här inne eftersom vi ska ha middagsgäster i morgon.

torsdag 2 april 2015

Skärtorsdagsmiddag

Påsken är här med strålande sol!
Hoppas hela helgen fortsätter med detta underbara väder. Efter en kort arbetsdag var det dags för påskhandling…och jag var inte ensam på Kvantum. Fast det hade jag ju inte trott heller i och för sig. Fler som väntade in i det sista med att påskhandla.

Tack vare middagen som var snabbfixad påskmat fick vi lite extra påskkänsla så här på påskens första dag, första lediga dagen av många.

Ägghalvor, löjrom, crème fraiche och rödlök.
Grönpeppargravad lax och räkor
Brukar alltid göra egen sill, men i dag åt vi två köpesvarianter och båda var riktigt goda.
Glöm inte grönsaker på buffébordet
Ida pysslade på med sin tallrik och sen ville hon så klart ta kort också. En matbloggares dotter :)
Matdesign och foto: Ida Edman

Soliga lördag i Kåbdalis

Lördagen i Kåbdalis bjöd på strålande sol, många plusgrader och helt underbart väder. 

Vi i Astma- och Allergiföreningen bjöd alla lägerdeltagare på korvlunch, som vanligt när det är lägerlördag. Förutom varm korv, bröd och tillbehör bjöd vi på Luleå-vatten, apelsinläsk från Nyckelbryggerier, kaffe, te och goda mjölk- och äggfria bullar. Liksom fredagsmysfikat hade vi även till lunchen fina matchande muggar o servetter från Duni, fast nu i en fin vinröd färg. En färgklick mot den vita snön.


Under helgen bodde vi i Blåfjells fina stugor och till korvlunchen höll vi till vid deras fina kåta som de i vanliga fall använder vid t.ex. konferenser.

I år hade föreningen även möjlighet att bjuda alla barnen på skidskola. Så efter lunchen var det dags för Ida att gå fortsättningskurs tillsammans med en annan tjej och en skidlärare. Vilken lyx med en sån liten grupp. Och så kul Ida hade!


Lördagen avslutades med en mysig middag hemma i stugan med kycklinggryta, klyftpotatis, sallad och ett gott rött vin. Vi var en trött familj som sen halvslumrade i soffan innan vi flyttade till våra sängar.

onsdag 1 april 2015

Söt ingefäragryta

Påskledigheten närmar sig även för mig. En dag kvar! Barnen och Leif har fått påsklov i dag, så i morgon är jag ensam som måste stiga upp på morgonen. Men på fredag, då ska jag sova och mysa på hela förmiddan. Sitter just nu och planerar påskmaten och skriver handlingslista. Planera mat är bland det roligaste jag vet och vid stora helger är det extra roligt. Ägg, sill, gravad lax - är det fler som har tänkt äta det i helgen?

Har glömt ge er receptet på den goda köttgrytan med smak av ingefära och som blir lite söt tack vare marmeladen.


Söt ingefäragryta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
600 g grytbitar
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl rödvin
3 lagerblad
1 dl aprikosmarmelad
1 dl mellangrädde
frysta minimorötter
3-4 tunna skivor av inlagd ingefära

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna. Lägg över löken i en stekgryta.
Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan så att det får färg. Salta och peppra. 
Lägg över köttet i stekgrytan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet. 
Tillsätt vatten, buljongtärning, vin och lagerblad till grytan.
Låt grytan koka under lock i 1 timme.
Rör ner aprikosmarmelad och mellangrädde.
Låt grytan koka tills köttet är mört, i ytterligare ca 30 minuter.
Lägg i frysta minimorötter i grytan.
Hacka ingefäran fint och tillsätt den till grytan.
Koka några minuter tills morötterna är mjuka.
Om du tycker grytan är tunn kan den redas med 2 msk maizena.

Ingefära är så gott! Även denna inlagda variant som man nog mest förknippar med sushi. En enkel och god smakförhöjare till grytan. Tyvärr blev det inte kvar något matlåda till mig så jag fick bara äta av grytan en gång. Men det måste ju ha varit ett bra betyg att allt tog slut.

tisdag 31 mars 2015

Fredag i Kåbdalis

I torsdagskväll åkte vi till Kåbdalis, populär skidort i Norr, för en helg med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Det är tredje året i rad vi arrangerar detta populära familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier.

Medan min familj åkte slalom roade jag mig med att packa goodie bags hela fredagförmiddagen. Älskar att bjuda våra medlemmar på fina, allergivänliga produkter och blir så glad åt alla företag som vill vara med. Det blev tunga goodie bags så jag fick rejäl motion med både styrke- och konditionsträning när alla välfyllda påsar skulle bäras upp för två branta trappor. Mer om alla fina produkter kommer i ett eget inlägg.


På kvällen var det sen dags för vårt traditionella fredagsmys där vi förutom att dela ut goodie bags även bjöd på "Fika för alla" då allt fika är mjölk-, ägg-, nöt- och glutenfritt. Fikat vi bjöd på var chokladbollar och hallonpaj med Oatlys vaniljsås.

Vi fick även möjlighet att bjuda på Oatlys nya iKaffe, en ny sorts havremjölk som passar perfekt till kaffe o te och även går att vispa. Jag provsmakade den och tyckte inte att den smakade lika mycket havre som den vanliga havremjölken och för mig som är van med vanlig mjölk är det positivt. Glömde tyvärr att be mina barn smaka på den för att kolla vad de tycker, de som dricker den vanliga havremjölken nästan dagligen. Lite roligt att även Ida som aldrig har varit mjölkallergiker föredrar havremjölk framför vanlig mjölk. Smaktest kommer snart och då ska jag även prova vispa iKaffe.


I år fick vi fika med stil tack vare Dunis fina äppelserie by Graziela, ett designsamarbete mellan Duni och Graziela Preisler. Dessa fina servetter, muggar och tallrikar är så snygga och skulle passa perfekt på alla sommarkalas som vi har framför oss.


Under kvällen fanns det även fiskdamm till alla barn med Goody Good Stuffs allergivänliga godispåsar. Ett populärt lotteri hann vi också med och även i år var det välfyllt vinstbord med några riktigt bra storvinster och även många småvinster. Vi hade alltså både kvalitet och kvantitet. 

Bland vinsterna fanns en stor korg med ägg- och mjölkfria produkter från Plamil, en fruktkorg med mjölkfri ost från Ica Sörbyhallen, korv från Nordchark, chips, ficklampor, fotboll, stekpanna, raggsockar, målarböcker, kylbagar, reflexer, kaffe, leksaker, sittunderlag, handdukar och en massa annat.

måndag 30 mars 2015

Morotssoppa med ingefära o apelsin

Efter en stressig men härlig i helg i Kåbdalis är vi nu åter hemma i vardagen igen. Borta bra men hemma bäst. Det kommer bilder från helgen så småningom, måste bara gå igenom kameran först. Jag som hade tänkt vila och hämta kraft efter min sjukvecka lyckades inte så bra med det. Hela fredagen gick åt till att bära, släpa och ställa i ordning inför kvällens fredagsmys. Lördagen blev det dock lite mer vila, innan det var full fart igen på söndagen med att packa, städa och skura ur stugan.

Inför påsk tänkte jag bjuda er på en påskgul och fin soppa gjord på morötter med smak av pressad apelsin och en av mina favoritkryddor - ingefära.


Morotssoppa med ingefära o apelsin
5 morötter 
1 gul lök
1 bit ingefära ca 10 g
1,5 msk grönsaksfond  
5 dl vatten  
0,5 apelsin, saften
salt, peppar
ev. cayennepeppar

Skala och skär morötter och lök i mindre bitar.
Riv ingefära och fräs tillsammans med morötter och lök i olja.
Tillsätt vatten och fond och låt allt koka tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan med stavmixer. 
Pressa i apelsinen och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ingefära.
Om man vill ha lite mer styrka pudrar man över lite cayennepeppar.

Det här räcker till ca 6-8 förrättsportioner eller 4 "vanliga" portioner i vår familj, där barnen inte är så jätteförtjusta i sån här typ av soppa. Jag tyckte det var en lite för mesig soppa så jag pudrade över lite cayennepeppar för att få lite hetta och det blev verkligen pricken över i:et.

Efter en helg med minimal vila känns det skönt med en fyradagars-vecka och barnen har det ännu bättre som bara har två dagar kvar till påsklov. Och jag har faktiskt tagit ledigt på tisdag efter påsk så jag får också lite välförtjänt och efterlängtat påsklov.

söndag 29 mars 2015

Matsedel v.14 april 2015

Jag tänkte att vi börjar söndagen med en liten veckomatsedel inför påsk. I vanliga fall brukar jag vara lite mycket sen med att publicera veckomatsedlarna men nu hinner ni inspireras av den innan ni gör er egna matsedel.

Det är skärtorsdag redan om fyra dagar och sen är det helg i flera dagar så ni får en fyradagar-matsedel inför påskbuffén, lammsteken och vad ni nu tänker äta i påsk. Berätta gärna om era påskmatsplaner, är så nyfiken vad alla ska äta för gott.

Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Och visst har ni ställt klockan åt rätt håll? Fram eller tillbaka? Denna eviga fråga :)


Matsedel v.14 april 2015
Ti: Pestokyckling i ugn och sallad
To: Ugnslax med good sås och potatis

lördag 28 mars 2015

Liten hjälpreda

När jag gjorde chokladpannacotta ville Ida hjälpa till med att hacka choklad. Inte den lättaste arbetsuppgiften för en 7-åring, chokladen är hård och kniven vass. Men jag lät ändå Ida försöka och vilken duktig chokladhackare hon visade sig vara. Hon hackade chokladen precis som man ska och det blev fina små bitar av hela stora chokladbiten. Då jag frågade var hon har lärt sig hur man gör, så svarar hon "Men mamma jag har ju sett hur du gör". Go'ungen!

Ida hackar choklad som att hon aldrig har gjort annat
Ibland är det lite hårt och tungt, men då tar man i lite extra.
Finhackad choklad.

fredag 27 mars 2015

Vaniljpannacotta

Happy friday!
Sista fredagen i mars börjar vi med ett snabbfixat efterrättstips. Det bästa med pannacotta, förutom att det är snabbfixat, är att det är så enkelt att anpassa för alla. Genom att använda rätt produkter kan man utan problem bjuda alla sorters allergiker och även vegetarianer på pannacotta. Sånt gillar vi! #ettfikaföralla

Förutom vaniljpannacotta bjöd jag även på chokladpannacotta förra fredagen.


Vaniljpannacotta
5 dl grädde
1 dl Gelésocker Multi
2,5 tsk vaniljsocker

Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Koka upp och låt koka i en halv minut.
Häll upp i glas eller liknande och ställ kallt i några timmar.

Chokladpannacotta är min favorit, men jag vet många andra som har vanilj-varianten som favorit. Jag serverade blåbär till vaniljpannacottan, som jag tycker höjer smaken ytterligare.

Isak har alltid älskat pannacotta och tidigare gjorde vi alltid en mjölkfri variant med Oatlys iMat (havregrädde) men nu när han tål mjölk använder vi vanlig grädde. Och Isak tycker fortfarande att pannacotta är godaste efterrätten.