Nu har jag redan sjunkit ner i tv-soffan trots att klockan bara har passerat sju. Det känns som det är mycket senare och det beror nog på att vi åt redan klockan fyra idag. Vi ville sitta ute o äta och ville då passa på medan det var soligt och varmt och då kan man inte äta så sent som vi brukar äta på helgerna.
Vi åt en riktig delikatess som man dock helst äter utomhus eftersom det luktar en hel del om maten. Men för er som tror att det smakar som det luktar - Ni har fel, fel, fel. Ni förstår väl vad det är för delikatess jag pratar om? Precis, det var äntligen dags för årets surströmmingspremiär för mig.
I dag åt vi två lyxvarianter på strömming, märken som man inte kan hitta på affärerna. Det var Grand Kallax och Bocköns, meningarna gick isär runt bordet om vilken som var bäst. Dock var vi rörande överens om att båda var riktigt goda.
När maten var uppäten blev det lite småkyligt ute och vi flyttade in i köket där jag bjöd på goda efterrättsbakelser - Rice cripies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär. En höjdare och de var så enkla att göra så de kommer jag definitivt göra igen.
lördag 6 september 2014
Ute i god tid
Vilket härligt väder! Vi har jobbat lite i trädgården och känner oss nu ganska redo för hösten. Jag tycker inte att trädgårdsarbete är speciellt kul men det är så skönt när det väl är gjort. Det är dock ingen idé att tvätta fönster för de håller på att gräva upp gatorna i hela området och de tippar all jord och asfalt bakom vårt hus som verkar vara en tillfällig lagringsplats. Och det dammar!
Nu har jag tagit en lunchpaus och njuter av årets godaste macka - drygt tre månader i förväg :) Vad tror ni det är?
Ja, just det en hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos. Kan inte bli så mycket godare. När jag rensade frysen inför älgjakten "hittade" jag en stor skinka i frysen som det var hög tid att tillaga och äta upp.
Den har legat i saltlag i några dagar och sen stekte vi den på låg temperatur i ugnen nästan hela dan igår innan vi till slut griljerade den. Den absolut godaste skinkmackan det är när man tar ut den ur ugnen och den fortfarande är varm. Åh så gott det är. Här hittar du receptet på hur du gör egen skinka från grunden.
Självklart gjorde jag eget äppelmos för det är så enkelt att göra egen och dessutom smakar det äpplen om den. Så är inte alltid fallet med de köpta varianterna. Här hittar du mitt enkla recept på äppelmos.
Nu har jag tagit en lunchpaus och njuter av årets godaste macka - drygt tre månader i förväg :) Vad tror ni det är?
Ja, just det en hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos. Kan inte bli så mycket godare. När jag rensade frysen inför älgjakten "hittade" jag en stor skinka i frysen som det var hög tid att tillaga och äta upp.
Den har legat i saltlag i några dagar och sen stekte vi den på låg temperatur i ugnen nästan hela dan igår innan vi till slut griljerade den. Den absolut godaste skinkmackan det är när man tar ut den ur ugnen och den fortfarande är varm. Åh så gott det är. Här hittar du receptet på hur du gör egen skinka från grunden.
Självklart gjorde jag eget äppelmos för det är så enkelt att göra egen och dessutom smakar det äpplen om den. Så är inte alltid fallet med de köpta varianterna. Här hittar du mitt enkla recept på äppelmos.
fredag 5 september 2014
Matmarknadsmiddag
Medan jag var på utbildning åkte Leif och Ida in till stan för att handla lite middagsmat på den internationella matmarknaden. Vi åt där i tisdags men det finns ju så mycket mat där så i dag var det dags igen och nu provade vi andra maträtter.
Ida hade hört många kompisar prata om marknaden så hon ville följa för att handla. Vid lunch och middag är det hemska köer på uppemot en timme. Därför valde Leif att åka in vid 3-tiden och hoppades att det skulle vara rätt lugnt eftersom det inte är nån speciell mat-tid. Hans plan fungerade nästan.
I dag kom han hem med tysk bratwurst, polsk surkål med nån sorts korv, polska piroger, fajita, kyckling och potatis i tomatsås och en riktigt stark Chicken Vindaloo. Jag tog en tugga av Vindaloon och sen brände hela munnen.
Nu är middagen bortstädad (det gick fort) och jag har krupit ner i soffan och myser o njuter av fredagen. Huset är alldeles tyst för jag är ensam hemma - Leif är på hockey, Isak på fritidsgården, Olivia hos en kompis och Ida är ute o leker med kompisar. Jag tror jag ska fira med en till kopp te och nå sött :)
Ida hade hört många kompisar prata om marknaden så hon ville följa för att handla. Vid lunch och middag är det hemska köer på uppemot en timme. Därför valde Leif att åka in vid 3-tiden och hoppades att det skulle vara rätt lugnt eftersom det inte är nån speciell mat-tid. Hans plan fungerade nästan.
I dag kom han hem med tysk bratwurst, polsk surkål med nån sorts korv, polska piroger, fajita, kyckling och potatis i tomatsås och en riktigt stark Chicken Vindaloo. Jag tog en tugga av Vindaloon och sen brände hela munnen.
Nu är middagen bortstädad (det gick fort) och jag har krupit ner i soffan och myser o njuter av fredagen. Huset är alldeles tyst för jag är ensam hemma - Leif är på hockey, Isak på fritidsgården, Olivia hos en kompis och Ida är ute o leker med kompisar. Jag tror jag ska fira med en till kopp te och nå sött :)
Nattgräddat bröd
Fredagen är här, men fredagskänslan hade jag redan igår. Men den kanske kommer tillbaka i kväll. I dag har jag en jobba-och-läsa-ikapp-dag hemma på förmiddan och på eftermiddan ska jag gå kurs. När man ska läsa in saker är det så mycket bättre att kunna sitta hemma och läsa i lugn o ro där det inte finns något som stör. Skönt när även arbetsgivare förstår det :)
Vi började denna fredagsmorgon med nygräddat bröd som jag bakade i ordning igårkväll och sen har den fått stå i ugnen hela natten. Vilken lyx!
Nattgräddat bröd
50 gr jäst
13 dl vatten
2 dl brödsirap
2 dl rågkross
2 dl linfrön
5 tsk salt
nätt 2 kg rågsikt
Smula ner jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader, häll det på jästen och rör om till jästen har löst sig helt.
Häll på resten av vattnet.
Tillsätt sirap, rågkross, linfrön och salt. Rör om.
Tillsätt rågsikten och knåda ordentligt till en smidig deg.
Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Häll sedan över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter.
Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn.
Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen.
Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså inte luckan.
Mitt bröd stod 8-9 timmar i avslagen ugn.
Väldigt lyxigt med nygräddat bröd en vardagsmorgon. Helt ok bröd som både Olivia och Isak tyckte om, men jag kommer göra vissa justeringar nästa gång. Jag kommer nog dra ner lite mer på sirapen och sen kommer jag nog ha ugnen på 250 grader och ev. i 30 minuter för att försöka få en liten skorpa på brödet innan ugnen stängs av.
Har man övernattningsgäster är det ju perfekt att imponera med lite nygräddat bröd på morgonen, eller kanske vill ni inleda lördagen på bästa sätt. Långpannebröd är ju så enkelt att baka så det går ju fort att slänga ihop en deg ikväll (om ni inte somnar i soffan efter en lång arbetsvecka).
Nygräddad god morgonmacka en vardag! |
En korg full med godsaker |
torsdag 4 september 2014
Extra med mig
I morse när jag, nyvaken och småtrött, gick ut till brevlådan för att ta in tidningen blev jag lite småchockad då denna glada tjej stirrade tillbaka mot mot mig.
Det var ett tag sedan tidningen Extra var hemma hos mig för att göra detta reportage och då blev jag "förvarnad" att det nog skulle dröja ett tag tills jag och min mat skulle vara med i tidningen. Därför var jag inte alls förberedd på att det var idag jag var med.
Reportern ville att det skulle handla om vardagsmat, dvs hur man lyckas laga god, näringsriktig och varierad mat på veckorna som ofta är fulla med jobb, skola och aktiviteter. Bra vardagsmat är ju det jag helst vill inspirera mina läsare till, så självklart ställde jag upp på det ämnet. Det viktigaste är planering - det är mitt huvudbudskap. Här kan ni läsa hela reportaget på sidan 14 och 15.
Det var ett tag sedan tidningen Extra var hemma hos mig för att göra detta reportage och då blev jag "förvarnad" att det nog skulle dröja ett tag tills jag och min mat skulle vara med i tidningen. Därför var jag inte alls förberedd på att det var idag jag var med.
Reportern ville att det skulle handla om vardagsmat, dvs hur man lyckas laga god, näringsriktig och varierad mat på veckorna som ofta är fulla med jobb, skola och aktiviteter. Bra vardagsmat är ju det jag helst vill inspirera mina läsare till, så självklart ställde jag upp på det ämnet. Det viktigaste är planering - det är mitt huvudbudskap. Här kan ni läsa hela reportaget på sidan 14 och 15.
Lunchlasagne
Nu har jag precis kommit tillbaka från lunchen som i dag var en god lasagne som Leif gjorde till middag igår. Vissa da'r är resterna godare än andra. Väldig lyx att ha en hemmaman och komma hem till dukat bord med god mat. Tyvärr är den lyxen snart slut. De har slutat jaga rätt tidigt om dagarna så han har hunnit hem långt före mig hela veckan. Vilken synd att de nu i fortsättningen bara kommer jaga på helgerna.
Nu ska jag sätta igång och arbeta så jag får komma hem nån gång idag. Det är mycket kvar på dagens att-göra-lista som jag vill ha gjort innan jag beger mig hemåt.
Nu ska jag sätta igång och arbeta så jag får komma hem nån gång idag. Det är mycket kvar på dagens att-göra-lista som jag vill ha gjort innan jag beger mig hemåt.
Ikväll kommer ni få se vad som mötte mig i morse när jag klev upp, nyvaken och trött.
onsdag 3 september 2014
Rabattkod på Duni
Kommer ni ihåg min Försommarfest då jag dukade så fint med produkter från Duni? Nu har jag fått tag i en rabattkod igen så då har jag köpt in lite billigare muggar, tallrikar, bestick och servetter i glada färger. Perfekt att ha hemma till kommande barnkalas.
Duni har allt från billiga enkla produkter till lyxvarianter med bl.a. linnekänsla på servetter. Produkter som passar på stora stökiga barnkalas likaväl som på fina fester. Sortimentet är enormt och jag hittar alltid nå nytt jag vill ha.
Serien Amuse är nog min favorit bland allt fint som finns på shop.duni.se och de kan användas till allt möjligt. Sås, pannacotta, gräddklick är bara några av användningsområdena till dessa fiffiga saker.
Duni har allt från billiga enkla produkter till lyxvarianter med bl.a. linnekänsla på servetter. Produkter som passar på stora stökiga barnkalas likaväl som på fina fester. Sortimentet är enormt och jag hittar alltid nå nytt jag vill ha.
Om du uppger koden MATRO14 får även du 20% på ditt köp
och den rabattkoden gäller till 30 september.
Så in och spana o shoppa på shop.duni.se
Mina favoriter! Passar till förrätter, efterrätter, buffér |
Internationell matmarknad
Nu är den internationella matmarknaden tillbaka i Luleå och efter fjolårets succé är den ännu större i år. Här kan ni läsa om fjolårets marknad. Efter jobbet i går åkte jag och Leif in till stan och köpte med oss tre olika matlådor som vi sen delade och provsmakade hemma. Köerna ringlade sig långa vid de flesta matstånden så man får se till att inte vara alltför hungrig.
Vi hade inte tid att titta och handla så mycket utan vi får åka in nån annan dag för att köpa hem lite parmesanost, parmaskinka, salami och annat gott. Tur att de är kvar i stan till på lördag så vi har många dagar på oss. Bor ni i Luleå eller i dess närhet måste ni ta en sväng in till stan, så värt det!
Av en tillfällighet eller för att kyckling alltid är gott blev det faktiskt tre olika kycklingrätter till middag i går.
Leif blev lite sugen att prova strudel så han köpte med sig tre olika varianter hem, en med äpple, en med körsbär och en med hasselnötter. Jag smakade en liten bit av äppelvarianten men jag tror att det är mandel och/eller nötter i alla varianter så jag avstår gärna (dessutom saknade jag lite vaniljsås).
Vi hade inte tid att titta och handla så mycket utan vi får åka in nån annan dag för att köpa hem lite parmesanost, parmaskinka, salami och annat gott. Tur att de är kvar i stan till på lördag så vi har många dagar på oss. Bor ni i Luleå eller i dess närhet måste ni ta en sväng in till stan, så värt det!
Av en tillfällighet eller för att kyckling alltid är gott blev det faktiskt tre olika kycklingrätter till middag i går.
Chicken Tikka Masala |
Blue Cheese Chicken |
Paella med kyckling |
Äppel-, körsbär- och nötstrudel |
tisdag 2 september 2014
Dags att handla
När tiden är knapp är man glad över allt man kan köpa på nätet. Jag brukar vara dålig på att näthandla, jag vill klämma o känna lite på grejerna innan jag köper dem. Men nu inser jag att jag nog måste börjar surfa runt på nätet lite för att hitta bra affärer. Jag kommer ju sällan/aldrig hem före fem och då ska Ida hämtas och middag fixas innan jag har tid för att handla och då har de flesta affärer redan stängt (och även min ork).
Eftersom vi nu har två födelsdagsbarn inom en månad och det sen inte är länge kvar till jul får jag nog förlita mig på de dygnet-runt-öppna-affärerna som internet erbjuder.
Den senaste jag hittade var Prylgrossen, som erbjuder en hel del till baby och barn - leksaker, filtar, gosedjur, nappflaskor osv. Men nu har ju mina bebisar blivit stora så jag får rikta in mig på de andra menyerna.
Där jag bl.a. hittade mobiltillbehör och skal står alltid högt på önskelistan hos Oliva och Isak. Menyn jag dock fastnade i var, inte helt oväntat, julbelysning. De hade jättemånga granar, lyktor, stjärnor och adventsljusstakar. Men nu var det ju inte till mig det skulle handlas utan det var ju presenter jag skulle hitta. Men drömma om jul och all härlig belysning och pynt det får jag göra.
Eftersom vi nu har två födelsdagsbarn inom en månad och det sen inte är länge kvar till jul får jag nog förlita mig på de dygnet-runt-öppna-affärerna som internet erbjuder.
Den senaste jag hittade var Prylgrossen, som erbjuder en hel del till baby och barn - leksaker, filtar, gosedjur, nappflaskor osv. Men nu har ju mina bebisar blivit stora så jag får rikta in mig på de andra menyerna.
Där jag bl.a. hittade mobiltillbehör och skal står alltid högt på önskelistan hos Oliva och Isak. Menyn jag dock fastnade i var, inte helt oväntat, julbelysning. De hade jättemånga granar, lyktor, stjärnor och adventsljusstakar. Men nu var det ju inte till mig det skulle handlas utan det var ju presenter jag skulle hitta. Men drömma om jul och all härlig belysning och pynt det får jag göra.
måndag 1 september 2014
Ädelsostsås
Då är vi igång med en ny arbetsvecka och här i norr är älgjakten nu igång till mångas stora glädje. I år jagar Leif här i närheten så han sover hemma hela tiden. Vilken lyx att få ha min man hemma en hel vecka :) det är jag inte van vid. Själv är jag snart på väg till jobbet och det känns fortfarande lika roligt och lätt trots halvtimmen i bilen som jag verkligen inte är van vid.
Gårdagens middag var klyftpotatis, sallad och underbart goda, möra och grillade älgytterlårskivor som vi alla blev positivt överraskade av. Vi var rädda att de skulle bli torra o sega, men de blev raka motsatsen. Till allt detta serverade vi en lättgjord ädelostsås.
Gårdagens middag var klyftpotatis, sallad och underbart goda, möra och grillade älgytterlårskivor som vi alla blev positivt överraskade av. Vi var rädda att de skulle bli torra o sega, men de blev raka motsatsen. Till allt detta serverade vi en lättgjord ädelostsås.
Ädelsostsås
50 g Danablu classic eller annan blåmögelost
2,5 dl grädde
svartpeppar
lite cayennepeppar
lite salt
Mosa osten i en kastrull. Häll i grädden.
Koka upp på svag värme.
Krydda med nymalen svartpeppar, lite cayennepeppar och lite salt.
"Det här måste du göra snart igen" var Leifs ord när han åt såsen. Men eftersom han älskar all ost med lite extra smak skulle jag ha blivit besviken om han inte hade tyckt om detta. Styrkan på såsen avgör man själv genom att ta mer eller mindre ost. Osten i sig är ganska salt så man behöver inte salta alltför mycket tycker jag.
söndag 31 augusti 2014
Matsedel v.36 september 2014
Nu är diskmaskinen köpt, men tyvärr hade de ingen hemma så vi får vänta till på torsdag innan vi får testköra den och se om den är så bra som jag tror. En av husets viktigaste maskiner! Solen skiner och det är kanonväder ute men jag tror att jag måste vara inne ett tag och möblera om Isaks rum. Vi måste fixa bättre klädförvaring till honom. Inte det enklaste i hans lilla rum.
Dags för nästa veckas matsedel! På fredag byter vi ut den vanliga fredagstacon mot tacobiffar och på lördag får ni inte missa hela familjens storfavorit kycklingtortilla.
Dags för nästa veckas matsedel! På fredag byter vi ut den vanliga fredagstacon mot tacobiffar och på lördag får ni inte missa hela familjens storfavorit kycklingtortilla.
Matsedel v.36 september 2014
Må: Thai korvstroganoff och ris
On: Zucchinisoppa
Fr: Tacobiffar, potatis och sås
Lö: Kycklingtortilla
God catering
God morgon och ursäkta frånvaron igår, men det var fullt upp. Det var trädgårdsfix, tvättstugejobb, kalas, möte och till sist avslutades dagen med en trevlig middag med god cateringmat.
Vi bjöds på en mör och god fläskkarré (alla wow:ade över hur lyckat köttet var), råstekt potatis, stekta grönsaker, sallad, tomat, gurka, majs och oliver. Till det drack vi gott rödvin, öl, vatten och/eller läsk.
Skiner solen även hos er? Här verkar det bli en kanondag men innan vi kan njuta av vädret måste vi åka och köpa en ny diskmaskin. På/av-knappen har pajat, efter att ha krånglat i ett par år, och det känns inte så kul att använda en skruvmejsel för att kunna slå på diskmaskinen. I en matglad familj på fem personer är nog diskmaskinen en av de viktigaste prylarna. Ingen rolig utgift men ett måste.
Sen ska jag sätta mig och planera en veckomatsedel åt er som jag hoppas att jag kan publicera om några timmar så att ni hinner till affären för att handla det ni behöver inför kommande vecka.
Vi bjöds på en mör och god fläskkarré (alla wow:ade över hur lyckat köttet var), råstekt potatis, stekta grönsaker, sallad, tomat, gurka, majs och oliver. Till det drack vi gott rödvin, öl, vatten och/eller läsk.
Skiner solen även hos er? Här verkar det bli en kanondag men innan vi kan njuta av vädret måste vi åka och köpa en ny diskmaskin. På/av-knappen har pajat, efter att ha krånglat i ett par år, och det känns inte så kul att använda en skruvmejsel för att kunna slå på diskmaskinen. I en matglad familj på fem personer är nog diskmaskinen en av de viktigaste prylarna. Ingen rolig utgift men ett måste.
Sen ska jag sätta mig och planera en veckomatsedel åt er som jag hoppas att jag kan publicera om några timmar så att ni hinner till affären för att handla det ni behöver inför kommande vecka.
fredag 29 augusti 2014
Småplocksfredag
Sitter ni, liksom jag, bänkade framför Kristallen-galan?
Som oftast på fredagar är jag så otroligt trött och bara längtar till sängen. Men än dröjer det ett tag innan jag får lägga ner huvudet på kudden, för Isak har inte kommit hem än. Så länge som inte alla fem är hemma kan jag inte lägga mig utan får snällt vänta uppe. Hur gör ni andra med barn som är ute halva natten? Håller ni er vakna eller kan ni gå o sova?
Dagens middag blev ett perfekt avslut på arbetsveckan. Jag for förbi affären på vägen hem från jobbet och köpte med mig lite smått o gott. Pepparsalami, Junköröra (räkor, lax o äpple), heta kräftstjärtar i aioli, ostar, kex, baguetter, tacochips, salsa, köttbullar, melon och grönsaker.
torsdag 28 augusti 2014
Mys-tv
Helgen närmar sig. Är ni redo?
Det är jag! Kylskåpet är påfyllt med godsaker, huset är städat och maten planerad.
Det är väl allt som behövs :)
Nu sitter jag i soffan och ser premiäravsnittet av Sveriges mysigaste program - Hela Sverige bakar. Tekoppen, det städade huset och de tända ljusen höger mysfaktorn ytterligare.
Tilde de Paula är en av Sveriges bästa programledare och Johan Sörberg har varit min favorit sen säkert 20 år tillbaka. Emmas kök tror jag att programmet hette där jag såg honom för första gången och blev helt fascinerad över allt han bakade.
onsdag 27 augusti 2014
Snabb fläskfilégryta
Nu har jag varit på nya jobbet i tre dagar och det känns kanon. Det har varit full fart från början men det är härligt att få jobba ordentligt när man är riktigt på hugget som ny. Men nu kommer nog blir några lugnare dagar då jag ska läsa lite projektbeskrivning, organisation och andra småtråkiga och nyttiga dokument har jag tänkt.
Nu när jag har längre färdtid till jobbet och jobbar mer innebär det att maten måste gå fort att fixa när vi kommer hem trötta och hungriga. Då är denna fläskfilégryta perfekt, framför allt om man är förutseende och steker köttet dagen innan.
Snabb fläskfilégryta
ca 700 g fläskfilé eller fläskytterfilé
kantareller
salt o peppar
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja
0,5-1 tsk sambal oelek
2,5 dl grädde av valfri fetthalt
1,5 dl crème fraiche
frysta minimorötter
salt peppar
Skär köttet i skivor, stek och krydda. Lägg över i en kastrull.
Stek kantarellerna, lägg över i kastrullen.
Tillsätt fond, soja, sambal, grädde och crème fraiche.
Koka upp.
Tillsätt minimorötter.
Koka i ca 10 minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Jag och Olivia åt grytan med färsk bladspenat, kokt broccoli och några få klyftpotatisbitar. De övriga struntade i det gröna. Eftersom jag plockar mina kantareller i frysen, dvs jag använder inte färska, så blandar jag ner dem i köttgrytan. Har ni färska kantareller så steker ni dem och sen strör ni dem över grytan vid servering.
Nu ska jag slänga i mig lite te och sen är dags för Idas första dans för terminen. Ny grupp och ny lärare så det blir lite spännande.
Nu ska jag slänga i mig lite te och sen är dags för Idas första dans för terminen. Ny grupp och ny lärare så det blir lite spännande.
Hoppas ni har en underbar onsdag!
tisdag 26 augusti 2014
Loppi Höststart
Jag var inte bara på ett trevligt mat- och vinevent när jag var i Stockholm i helgen, utan jag hann även med ett välbesökt LoppiEvent Höststart. Det är mitt andra LoppiEvent, första gången var i april och det kan ni läsa om här. Jag är så glad att jag har haft möjlighet att var med på två av dessa generösa, inspirerande och roliga blogg-event, det är inte en självklarhet när man bor nästan 100 mil från händelsernas centrum.
Konferencier var Lina Hedlund från Alcazar, så jag blev lite starstruck :) en annan som gjorde mig starstruck var Leonardo, en Teenage Mutant Ninja Turtles. Dessa TMNT var Isaks första idoler och han var helt galen i dem under några år. När han kom ut från biosalongen (absolut första biofilmen för honom) så var det karatesparkar för hela slanten, han var så söt. När jag sen ville att han skulle äta broccolisoppa kallade jag det för Turtles-soppa och han åt med god aptit, orange morotssoppa var Michelangelo-soppa efter färgen på Michelangelos pannband.
Nu kan man se Turtles på TV4Play Premium, tänk om man hade kunnat göra det förnågra många år sedan. På Tv4Play kan man även se My littlte pony och Ap-TV med duktiga Zillah och busige Totte. Jag är så fascinerad över detta "par".
Några bloggmammor och deras barn gick modevisning med kläder från Reima, Geggamoja, Glitter, Polarn o Pyret, Rut & Circle, Footway, Barnskospecialisten, me&I och The Flagship company. Mycket snyggt som visades där.
Tallink Silja var ett företag som presenterade sig och sina båtar. Wow vilka båtar, jag blev faktiskt lite sugen att åka på en finlandskryssning för att äta o dricka gott och för lite taxfree-shopping.
Mathems grundare var o presenterade företaget som säljer matvaror (inte "matkassar") över nätet. Och jag blir alltid lika fascinerade över att höra människor som tror på en affärsidé och lyckas med den. Synd att de inte finns i Luleå. Men vem vet om några år kanske de och deras många ekologiska varor även finns här.
En som jag stod o pratade länge med var Friends of Adam De har ett helt glutenfritt sortiment och ni som följt mig ett tag vet att jag älskar allergivänliga produkter. Tyvärr innehöll en del av deras produkter ägg.
Som vanligt går man hem med en välfylld Goodie bag, äääälskar goodie bags :) Ni som bor i närheten av Stockholm kan nu i helgen (30-31 augusti) åka till Lekmer Barkaby så har ni chansen att få en välfylld Loppipåse Förskola. Här kan ni läsa mer om vad den innehåller och hur ni ska gå tillväga för att få en påse.
Vi hann även med att äta en Wrap och dricka en Vitamin Well under dessa timmar på Clarion Sign där eventet hölls. Vilket hotell! Men det kommer ni få veta mer om i ett annat inlägg.
Vitamin Well har varit en storfavorit sen länge och nu hittade jag en ny otroligt god smak Päron/Ingefära. Har ni smakat den? Jag tror det är en nyhet för jag hittade den inte på flygplatsen när jag skulle flyga hem och ville ha en Vitamin Well på planet.
Konferencier var Lina Hedlund från Alcazar, så jag blev lite starstruck :) en annan som gjorde mig starstruck var Leonardo, en Teenage Mutant Ninja Turtles. Dessa TMNT var Isaks första idoler och han var helt galen i dem under några år. När han kom ut från biosalongen (absolut första biofilmen för honom) så var det karatesparkar för hela slanten, han var så söt. När jag sen ville att han skulle äta broccolisoppa kallade jag det för Turtles-soppa och han åt med god aptit, orange morotssoppa var Michelangelo-soppa efter färgen på Michelangelos pannband.
Nu kan man se Turtles på TV4Play Premium, tänk om man hade kunnat göra det för
Några bloggmammor och deras barn gick modevisning med kläder från Reima, Geggamoja, Glitter, Polarn o Pyret, Rut & Circle, Footway, Barnskospecialisten, me&I och The Flagship company. Mycket snyggt som visades där.
Tallink Silja var ett företag som presenterade sig och sina båtar. Wow vilka båtar, jag blev faktiskt lite sugen att åka på en finlandskryssning för att äta o dricka gott och för lite taxfree-shopping.
Mathems grundare var o presenterade företaget som säljer matvaror (inte "matkassar") över nätet. Och jag blir alltid lika fascinerade över att höra människor som tror på en affärsidé och lyckas med den. Synd att de inte finns i Luleå. Men vem vet om några år kanske de och deras många ekologiska varor även finns här.
En som jag stod o pratade länge med var Friends of Adam De har ett helt glutenfritt sortiment och ni som följt mig ett tag vet att jag älskar allergivänliga produkter. Tyvärr innehöll en del av deras produkter ägg.
Som vanligt går man hem med en välfylld Goodie bag, äääälskar goodie bags :) Ni som bor i närheten av Stockholm kan nu i helgen (30-31 augusti) åka till Lekmer Barkaby så har ni chansen att få en välfylld Loppipåse Förskola. Här kan ni läsa mer om vad den innehåller och hur ni ska gå tillväga för att få en påse.
Vi hann även med att äta en Wrap och dricka en Vitamin Well under dessa timmar på Clarion Sign där eventet hölls. Vilket hotell! Men det kommer ni få veta mer om i ett annat inlägg.
Vitamin Well har varit en storfavorit sen länge och nu hittade jag en ny otroligt god smak Päron/Ingefära. Har ni smakat den? Jag tror det är en nyhet för jag hittade den inte på flygplatsen när jag skulle flyga hem och ville ha en Vitamin Well på planet.
söndag 24 augusti 2014
Mat o Vin i fin kombination
I fredags var jag och några andra bloggare inbjudna av Spendrups vin till Restaurangakademien för att lära oss mer om de chilenska vinerna från Cono Sur. Som en extra bonus fick vi även vara i köket och hjälpa till med matlagningen.
Vi hälsades välkomna av köksansvarige Julius Wallmo som sen guidade oss i köket resten av kvällen, till välkomstdrink var det den goda Cono Sur Brut. Ett mousserande vin i min smak.
Till första förrätt var den en skummad jordärtskockssoppa med anklever och ost i botten, till det serverades ett underbart gott bröd. Att lägga ostbitar och annat i botten innan man häller på soppan var ett tips som jag tar med mig. Till soppan drack vi Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer.
Efter den goda soppan dukades det fram en "havstallrik" som smakade lite för mycket hav för min smak. Det var forellrom, sjöborrerom, rimmad sej, sojatapioka, ostronmajonnäs, sjökorall, citron, olivolja och säkert nå mer som jag har glömt. Till det drack vi en riktigt god Chardonnay.
Tredje rätten för kvällen var kalvbräss med karl johan-svamp, bondbönor och krasse serverad med blomkålsmos och riven tryffel. Till det drack vi endyr Pinot Noir som heter Ocio. Kalvbräss var riktigt gott och anses ju vara en delikatess som jag aldrig har provat tidigare. Kul att få prova lite nya rätter och smaker.
Vi bloggare delades upp i olika grupper och fick hjälpa till med tillagningen av de olika maträtterna. Jag hjälpte till med sista maträtten som var ankbröst som låg på en linsbädd toppad med stekta kantareller och en blandning av rostad lök och timjan och sen lite färska salladsblad överst. Allt detta serverades till palsternacksmos.
Linsbädden var jag delaktig i. Kokta linser blandade vi ihop med finskurna rotsaker och en rödvinssky, som vi sen smakade av med lite vinäger, salt och smör. Det blev en höjdare. Rödvinsskyn var ett gott sätt att smaksätta linserna på som jag nog kommer försöka mig på hemma nångång.
När det var dags att servera den här goda avslutningsrätten hjälpte vi till att lägga upp på tallrikarna som sen bars ut till bordet. Till detta drack vi Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere.
Som avslutning på en rolig och trevlig kväll bjöds vi på kaffe/te och underbara chokladefterrätter helt i min smak. Vahlrona-choklad med jordnötter, torkade hallon och rostad vitchoklad och eclair med chokladkräm och vilken chokladkräm, det var en av de godaste jag smakat. Synd att jag var så mätt så jag bara orkade en :)
Så mycket gott vi åt och drack under några timmar. Och så mycket jag lärde mig om matlagning och viner. Tack Spendrups Vin, Restaurangakademien och alla bloggare för en minnesvärd, rolig, mysig, intressant och "god" kväll.
Vi hälsades välkomna av köksansvarige Julius Wallmo som sen guidade oss i köket resten av kvällen, till välkomstdrink var det den goda Cono Sur Brut. Ett mousserande vin i min smak.
Till första förrätt var den en skummad jordärtskockssoppa med anklever och ost i botten, till det serverades ett underbart gott bröd. Att lägga ostbitar och annat i botten innan man häller på soppan var ett tips som jag tar med mig. Till soppan drack vi Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer.
Efter den goda soppan dukades det fram en "havstallrik" som smakade lite för mycket hav för min smak. Det var forellrom, sjöborrerom, rimmad sej, sojatapioka, ostronmajonnäs, sjökorall, citron, olivolja och säkert nå mer som jag har glömt. Till det drack vi en riktigt god Chardonnay.
Tredje rätten för kvällen var kalvbräss med karl johan-svamp, bondbönor och krasse serverad med blomkålsmos och riven tryffel. Till det drack vi en
Vi bloggare delades upp i olika grupper och fick hjälpa till med tillagningen av de olika maträtterna. Jag hjälpte till med sista maträtten som var ankbröst som låg på en linsbädd toppad med stekta kantareller och en blandning av rostad lök och timjan och sen lite färska salladsblad överst. Allt detta serverades till palsternacksmos.
Linsbädden var jag delaktig i. Kokta linser blandade vi ihop med finskurna rotsaker och en rödvinssky, som vi sen smakade av med lite vinäger, salt och smör. Det blev en höjdare. Rödvinsskyn var ett gott sätt att smaksätta linserna på som jag nog kommer försöka mig på hemma nångång.
När det var dags att servera den här goda avslutningsrätten hjälpte vi till att lägga upp på tallrikarna som sen bars ut till bordet. Till detta drack vi Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere.
Som avslutning på en rolig och trevlig kväll bjöds vi på kaffe/te och underbara chokladefterrätter helt i min smak. Vahlrona-choklad med jordnötter, torkade hallon och rostad vitchoklad och eclair med chokladkräm och vilken chokladkräm, det var en av de godaste jag smakat. Synd att jag var så mätt så jag bara orkade en :)
Så mycket gott vi åt och drack under några timmar. Och så mycket jag lärde mig om matlagning och viner. Tack Spendrups Vin, Restaurangakademien och alla bloggare för en minnesvärd, rolig, mysig, intressant och "god" kväll.
Matsedel v.35 augusti 2014
Trots underbara dagar i Stockholm så är det ändå nå speciellt med att få vakna i sin egna säng. Snart är det dags att ställa i ordning lite frukost också. Det blir nog inte lika mycket på vår frukostbuffé som Clarion Sign hade, men jag ska nog försöka få med det bästa. Gott bröd, både mjukt o hårt, goda grönsaker o frukter, kokt ägg, te och juice tror jag att det blir. Men i dag hoppar jag över äggröra, pannkakor och chokladmousse.
Matsedel v.35 augusti 2014
Må: Kycklinggryta
To: Zucchinisoppa
Fr: Tortillatårta
(i receptet är det champinjoner, men nu i kantarelltider så använder vi kantareller, eller hur?)
lördag 23 augusti 2014
På väg hem
Nu sitter jag på Arlanda och ska snart gå på planet hem efter två intensiva men riktigt roliga dagar i Stockholm. Tänk så mycket man kan hinna på två dagar och så många roliga människor man hinner träffa.
I väntan på mer utförligare blogginlägg om mina dagar här i huvudstaden får ni lite bilder som visar lite av allt jag har hunnit med.
I väntan på mer utförligare blogginlägg om mina dagar här i huvudstaden får ni lite bilder som visar lite av allt jag har hunnit med.
Fredag |
Lördag |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)