fredag 18 oktober 2013

Fredagsmys

Killarna är på hockey och Olivia på fritidsgården så det är bara jag och Ida hemma. Fast det är inte så "bara", vi har det såå mysigt. Vi har dukat upp fredagsmys framför tv:n, tänt ljus och har koll på hockeyn, barnkanalen och iPaden, tala om multitasking.


Ida älskar frukt så jag skar upp massa god frukt. Visst blir frukt lite godare om de är i portionsbitar? Dessutom poppad jag lite popcorn, men frukten tog slut först. 3 dl popcorn, en massa frukt och ett glas te blir bara 1 propoints. Rena viktväktar-fyndet :)


Mys-Ida har bäddat ner sig i soffan med en massa kuddar och täcket, där varvar hon iPaden med tv:n och mår som den prinsessa hon är. 


Vilket otroligt månsken det är i kväll! Det lyser upp rummet så jag funderar vem som har tänt lampan.

torsdag 17 oktober 2013

Helgen är nära

Nu är det inte länge kvar tills det är helg - en efterlängtad helg. Men först är det torsdagkväll nersjunken i soffan framför tv:n som gäller. Först Halv åtta hos mig, sen Kockarnas kamp eller Niklas mat och sist favoritprogrammet Hela Sverige bakar. Vilken mat-och-bak-tv-dag torsdagar är.

Eftersom jag inte hann med någon middag idag är det te och mackor framför tv:n som gäller. Jag vet...det är inte bra att stressa så man glömmer äta. Det hör inte till vanligheterna för mig men ibland händer det.


I morse när vi vaknade var hela marken vit. Första snön är här! Och så fort jag såg det vita landskapet blev jag så fruktansvärt sugen på pepparkakor. Te och pepparkakor - det är inte mycket som slår det. Tänk det är bara en månad kvar till man kan börja på allvar med julförberedelserna. Åh så mysigt, jag längtar. Gör ni?


Jag hoppas jag är lite blogg-roligare imorgon, för den här veckan har jag varit otroligt tråkig. Jag har ju kvar att ge er mitt älg-chili-recept från Olivia och Isak kalas också. Men jag måste fundera hur jag gjorde för det var mycket extra-kryddande på slutet för att få den stark och god.

onsdag 16 oktober 2013

Mitt vatten är ditt vatten

Vilken vecka!
Två dagar i rad har jag jobbat över men nu får jag förhoppningsvis sluta vanlig tid de två dagar som återstår av veckan. Skönt! Dessutom avslutas arbetsveckan med en lunch på fredag med två goda vänner. Längtar!

Tyvärr var jag tvungen att tacka nej till en hyfsat stor brödbeställning ikväll för de ville ha leverans redan på fredagmorgon och med tanke på hur morgondagens agenda ser ut fanns det ingen möjlighet att jag skulle hinna. Jag tycker inte om att tacka nej till roliga jobb!


Jag fick en present med ett fint budskap som jag gärna delar med er!

Mitt vatten är ditt vatten -
tar du hand om det?

Det är lätt att glömma bort vad lyckligt lottade vi är som har färskt, gott, härligt och billigt vatten i mängder direkt i våra kranar. Men tar vi inte hand om vårt vatten så är det snart slut på denna lyx.

Gå gärna in här - http://www.svensktvatten.se/Mitt-Vatten/ - för att lära dig mer och få tips på vad du kan göra för att ta hand om vårt vatten.

måndag 14 oktober 2013

Tikka Masala - Laga klart

Måndag och en ny vecka är igång! 
Numera går måndagar mest åt till att vänta in Homeland, som visas alldeles för sent för en kvällstrött människa som jag. Men den som väntar på nå gott...

Middagen är bortplockad, läxor är gjorda, Ida har lagt sig - så nu ska jag passa på att vila i soffan en stund. Det har blivit alldeles för lite vila och för mycket jobb den här helgen. Men snart är det helg igen!


Idag var det återigen dags att prova en sås från Rydbergs Laga klart-serie, vi valde tikka masala som man bara tillsätter stekt kyckling till. När jag värmde såsen luktade det inte speciellt gott och jag blev besviken, men sen när jag väl åt av såsen ändrade jag uppfattning för den smakade mycket bättre än den luktade.


Det är verkligen skönt att ha de här färdiga såserna hemma när tiden är knapp för de underlättar matlagningen en hel del och det behövs vissa dagar i veckan, eller hur? Men man blir lite less dem när man som jag, just nu, äter dem en gång i veckan.

söndag 13 oktober 2013

Isak älskar paket och pizza

Nu har Isak öppnat de sista paketen. I vår familj sprider vi ut paketöppnandet under hela da'n och Isak öppnade de sista paketen till midda'n. Han fick inte öppna förrän alla var hemma, men han kunde inte riktigt låta bli dem. Som tur var kunde han inte känna eller höra vad det var trots tappra försök.


I ett av paketen låg NHL14 till X-box. Som man ser på bilderna här nedanför verkade han bli glad över det. Så underbart att jag lyckades fånga glädjen på bild. Jag älskar att ha glada barn!


På sin födelsedag måste man ju få välja middag, eller hur? Isak valde hämt-pizza till sina syskons stora glädje. Själv åt jag en tallrik havregrynsgröt. Pizza och viktväktarna är ingen bra kombination, det är inte förbjudet (för inget är ju förbjudet enligt VV) men jag vill inte slösa så många propoints på "bara" pizza. Fast nog såg det lite små-gott ut.

Vilken dag

Igår var det äntligen dags för invigningen av Barnallergiåret på Teknikens hus. Vi hade ett riktigt bra samarbete med Teknikens hus, jag är så nöjd med allt de har fixat med och tänkt på. När man har jobbat för något så länge känns det skönt när det äntligen är dags och ännu skönare är det när man är nöjd med resultatet. Nu hoppas vi att barnallergier får vara i fokus åtminstone ett helt år.


Redan på fredagkväll träffades vi i styrelsen, Sandra Dahlberg, ambassadör för Barnallergiåret, och några från förbundet för att gå igenom de sista förberedelserna. De gjorde storstilad entré vid Scandic i en vit lång limousine som de hade hämtats med på flygplatsen.

Jag tog en ceasarsallad som faktiskt var riktigt god, inte alltid det är så tyvärr. Vilmer, Sandra Dahlbergs son, åt Mega-köttbullar och han ville så klart att jag skulle ta kort på hans mat också. Är det inte lite lustigt att ha så mycket parmesan på en barn-portion? Vilmer var en väldigt charmig och akrobatisk 6-åring med mycket spring i benen. Inte helt olik Ida :)


Eftersom vi dagen till ära hade ett kanon-erbjudande för nya medlemmar var det många som tecknade sig för medlemskap i entrén. Så underbart med allt stöd! Alla gamla och nya medlemmar fick ett blått och fint "festivalband", som var väldigt populärt bland, framför allt, alla barn.


Konferencier Sandra Dahlberg höll ihop hela dagens program och istället för att klippa band gjordes en explosion med hjälp av flytande kväve, ett roligt initiativ och så läckert med all rök. Själva invignings-ceremonin avslutades med att Sandra och Vilmer sjöng o dansade till en låt - "Alla som är här räck upp en hand".


Smultron och Sång var en ny bekantskap för mig. De sjöng och dansade tillsammans med barnen, lite likt Mora Träsk. Ida höll igång som bara den, medan stortjejerna mest tittade på :) Trollkarlen John Trix var också där men när han trollade var jag tvungen att stå i kassan så jag missade tyvärr det. Jag hann dock se lite snabbt att han drog upp Leif på scen för ett trollerinummer. Pinsamt, tyckte våra barn :)


I går var det även Kemins dag och då passade det ju perfekt med ett litet experiment, ett väldigt gott och uppskattat experiment dessutom. Med hjälp av flytande kväve gjordes det glass av Oatly vaniljsås på några sekunder. Så läckert!

Förutom experiment och all underhållning var det även intressanta föreläsningar som jag gärna hade gått på men eftersom jag hade kassatjänst var jag fast där och gick miste om dem. En nackdel med att vara med i arrangörsstaben.

Frukost på säng

Grattis Isak på din 12-årsdag!

Äntligen är det Isaks födelsedag, som han har väntat. Morgonen startade (för sent) med sång och paket på sängen. Sen gjorde jag i ordning frukostbrickan till födelsedagsbarnet som ville ha frukost på säng. Jag har aldrig förstått storheten med frukost på säng, men barnen tycker om det.

fredag 11 oktober 2013

Chilikycklinggratäng

Nu har jag precis kommit hem efter en sen middag på Scandic hotell där vi planerade det sista inför i morgon. Det har varit full fart hela da'n, efter jobbet hann jag hem en kort sväng för lite lunch, se'n rusade jag vidare till Teknikens hus för att ställa i ordning för morgondagens invigning. Nu ska jag se de sista minutrarna på vm-kval-matchen i fotboll tillsammans med en kopp te, sen är det sängen som gäller för imorgon måste jag vara pigg o kry. Jag är lite orolig för halsen känns inte bra, igår hade jag ju inte det minsta ont och nu kan jag knappt svälja. Vill inte, vill inte, vill inte....

I söndags lagade jag en snabbfixad, stark och smakrik kycklinggratäng som tillagades utan stekning.

Chilikycklinggratäng (6 port 6 propoints/port)
1 kg kycklingfilé
tomatsås:
1 förpackning passerade tomater
3 msk tomatpuré
0,5-1 spansk peppar

2 msk färsk basilika
salt och peppar
ostsås:
1 msk matfett
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
60 gram riven ost
salt och peppar

Börja med tomatsåsen:
Finhacka chilin (spansk peppar).
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
Låt koka medan du gör det övriga.
Tillaga ostsåsen:
Smält margarinet i en liten kastrull vispa ned mjölet. 
Tillsätt 1,5 dl mjölk och låt koka upp under omrörning. 
Tillsätt resterande mjölk och låt koka i ca 3 min.
Ta kastrullen från värmen och lägg i osten som ska smälta ned.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop gratängen:
Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg i en ugnsform. 
Häll tomatsåsen över kycklingtärningarna och sedan ostsåsen.
Ställ in formen i 225 grader och låt stå cirka 30 minuter, tills kycklingen är fast och vit rakt igenom. 
Servera tillsammans med pasta, ris eller sallad.

En god kycklingrätt som vi åt med pasta och sallad. Den blev ganska stark och det var mycket sås så det hade nog passat bättre med ris som suger upp mer sås och lindrar hettan. Jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen så den här kommer jag göra fler gånger. Helt underbart att slippa stek-os dessutom.

torsdag 10 oktober 2013

Chili San Antonio-köttfärssås

Go'kväll! Efter att ha varit hemma med en förkyld Ida i två dagar känns det bra att åka till jobbet några timmar i morgon. Sen på eftermiddagen/kvällen ska jag förbereda inför invigningen av Barnallergiåret som går av stapeln på lördag. Det lär bli fullt upp i två dagar sån tur då att mitt halsonda försvann i natt och att jag har känt mig riktigt frisk. Så skönt!


Till dagens middag provade vi ytterligare en variant av Rydbergs Laga klart-såser, nämligen Chili San Antonio som man använder till köttfärs. Det blev en stark köttfärssås som man kan äta till tacos, till ris eller som vi gjorde till spagetti (rättare sagt de övriga i familjen åt spagetti, jag åt bara grönsaker).

På min egna tallrik blandade jag ner lite rivna morötter i köttfärssåsen för det blir såå gott och mer mättande. Men det finns andra i familjen som inte håller med, så för husfridens skull blandade jag inte ner morötterna i grytan. Ibland är jag snäll :)

Jag har ju blivit lite små-förtjust i dessa färdiga såser, men den här varianten kommer jag nog inte köpa nå mer. Det är inget större fel på den och den har en god smak, men det är lika lätt att göra köttfärssås på "vanligt" sätt.

Kokossmak på banankaka

Ett tips för att på ett enkelt sätt få en ny smak på en kaka är att bröa formen med kokos istället för ströbröd. Det blir nästan en helt annan kaka. Så om man inte vill leta nya recept kan man bara bröa formen på ett nytt sätt och fram på bordet ställs en ny kaka. Smart, va?! Alla älskar ju inte att leta nya recept, som jag gör.


Kakorna blir vackra med ett annorlunda utseende när man använder kokos istället för ströbröd. Lova att ni provar nästa gång!


Igår bakade jag min favoritbanankaka och då använde jag det här tipset för att på så sätt få en ny twist på kakan som jag nästan alltid bakar då vi har bruna bananer - och det är ofta. Det blir även gott att tillsätta ca 75 g mörk choklad-bitar i den här smeten innan gräddning. Men det gjorde jag förra gången så nu ville jag prova nå nytt....och jag blev mer än nöjd med resultatet.

Har ni bruna bananer måste ni baka den här kakan som blir såå saftig och god - en riktig drömkaka.


Bästa banankakan
100 g smör - rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
4 msk gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 bananer - så bruna som möjligt

Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner 1 ägg i taget.
Vispa ner gräddfil.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i blandningen.
Mosa bananerna och rör ner i smeten
Häll smeten i smord och (kokos)bröad form, grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 45 minuter. 


Mums!

onsdag 9 oktober 2013

Invigning av barnallergiåret

Nu är det inte många dagar kvar till Luleås invigningen av Barnallergiåret! 


Nu på lördag, 12 oktober, smäller det! Invigningen äger rum på Teknikens hus som har öppet som vanligt. Förutom allt roligt man kan göra i vanliga fall där anordnar Astma- och allergiföreningen i Luleå olika aktiviteter enligt följande schema:

10.00 
Teknikens hus slår upp portarna
10.45 
Sofia Johansson sång
11.00 
Smultron & Sång
11.30 
Marianne Jarl, Astma- och Allergiförbundet, ”Säker mat i förskola/skola”
12.30 
Leif Henriksson, Astma- och Allergiförbundet, ”Varför behövs Barnallergiåret”
13.00 
Invigningsceremoni – 
Yvonne Stålnacke, Sandra Dahlberg och representant från Astma- och Allergiförbundet 
inviger Barnallergiåret 2013/2014
Prisutdelning skoltävling
13.30 
John Trix trollar
14.30 
Smultron & Sång
15.00 
Katja Warm, lungspecialist, ”Hyposensibilisering och aktuell forskning om barnallergier”
16.00 
Teknikens hus stänger

Under dagen kommer ABF och Unga Örnar att hålla i bland annat ansiktsmålning. Men det jag är mest nyfiken på det är glassexperimentet. Unga Allergiker och Teknikens hus kommer att göra glass med Oatlys vaniljsås och flytande kväve.


Alla medlemmar går in gratis på invigningen. För er som ännu inte är medlemmar har vi ett förmånligt erbjudande som gäller redan nu och fram till 12 oktober. Passa på! Det har nog aldrig varit så här förmånligt.


För 100 kronor (50 kronor går oavkortat till Barnallergifonden) ingår:
Inträde för hela familjen på Teknikens hus den 12/10 2013 (ord.pris 70 kr/person)
Medlemskap i Astma- och Allergiförbundet 2013/2014
Det kliar på Mini (pixibok)
Allergifakta
Armband

sms:a BARNALLERGI till 72901 
(spara bekräftelsen, den gäller som inträdesbiljett) 
eller betala kontant till oss på invigningen.


Självklart kommer det gå att äta och fika för allergiker, restaurangen hälsar att om du blir hungrig finns detta:
Hamburgertallrik går att få utan mjölk, ägg och gluten. Pommes frites kommer att friteras i en för dagen nyrengjord fritös, i ny olja.
Pannkaka kommer att finnas utan mjölk och ägg (serveras med hallonsylt och alternativt grädde eller Oatlys vaniljsås.
Pasta med köttfärssås är utan mjölk och ägg. Där kan man välja mellan ”vanlig-” och glutenfri pasta.
Under invigningsdagen kommer restaurangen inte att tillaga någonting med citrus, nötter eller fisk/skaldjur.

Om du blir fikasugen så saluför de Sias glass-sortiment med bland annat Oatlys jordgubbspinne och Lilla Annas frukt- och colapinnar. Dessutom kommer de sälja:
Sega cornflakes-godiskakor utan mjölk, ägg och gluten. 
Chokladbollar utan mjölk, ägg och gluten. 
Vaniljbullar utan mjölk och ägg.

Dessutom finns möjlighet att värma i micro för er som vill ha egen matsäck.
Jag kan lova att det blir en kanondag både för allergiker och icke-allergiker.

Mer information hittar du på Astma- och Allergiföreningen i Luleås blogg 
och på evenemangssidan på Facebook 

Chili sin carne

Som jag befarade redan igår så är Ida för sjuk för att gå till skolan idag. Man hör när hon pratar att hon är rejält svullen i halsen. Stackarn! Eftersom jag också är lite småhängig med halsont blev det jag som vabbade idag. Nu får vi hålla tummarna att det inte blir nå långvarigt. På lördag måste jag vara frisk för då är det invigning av Barnallergiåret och det vill jag inte missa.

På Olivia och Isaks chili-kalas bjöd jag även på en vegetarisk chili utan kött, dvs en chili sin carne.

Chili sin carne
1 lök, hackad
3-4 morötter
1 zucchini
300 g broccoli
200 g blomkål
1 paprika
1 msk finhackad ingefära
1 tsk sambal oelek eller chilipeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipeppar (vanlig eller chipotle)
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 kanelstång
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning

Finhacka alla grönsaker.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löken tills den är genomskinlig. 
Tillsätt morötterna och fräs ett tag. Tillsätt sedan de övriga.
Rör en stund och tillsätt sen ingefära, sambal, spiskummin, chilipeppar, koriander, paprikapulver och kanel. 
Tillsätt tomaterna och buljongtärning. 
Låt grytan puttra tills grönsakerna är mjuka, det behövs ofta inte så lång tid. 
Smaka av med mer salt eller andra kryddor om det behövs. 
Servera med ris, bröd i någon form (pitabröd, chapati, naan etc) och sallad.



Krydda efter egen smak, beroende på hur stark du vill ha grytan. Jag kryddade på lite då och då för att få en ganska stark chili, så ta inte så exakt på mina mått i receptet. Utan smaka dig fram, som du egentligen alltid ska göra. Den här kommer jag göra fler gånger för den blev otroligt god, Olivia älskade den, och bra bas till annan mat om man inte vill äta vegetariskt.

tisdag 8 oktober 2013

Limemarinerade bönor

Ljusen är tända, jag sitter i soffan med datorn i knäet och hockey på tv:n! Så mycket bättre än så kan det inte bli. Ja, det skulle vara en kopp te framför mig. Men den kommer snart dit, var så säker.

Det som inte är lika bra är det onda i halsen för både mig och Ida. Ida sa nyss "mamma, jag kan inte svälja mitt spott för det gör så ont". Riktigt så illa är det inte för mig, men det låter nästan som att det blir en vab-dag i morgon. Fast jag hoppas att lite sömn (än en gång) kan göra underverk med oss. Jag hoppas verkligen att Ida är frisk imorgon för hon har inne-idrott för första gången i skolan och hon längtar!

Till fredagens chili-middag serverade jag bönor som ett av flera tillbehör.

Limemarinerade bönor:
2 små burkar favorit-bönor, jag valde två blandförpackningar
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Lägg över i en skål. 
Blanda bönorna med övriga ingredienser och låt stå minst 20 minuter.

Mums, det här var en riktigt god bönsallad. Kanske inte så konstigt eftersom jag älskar lime. Olivia och Isak har aldrig tyckt om bönor men Ida älskar dem. Trots hennes jordnötallergi kan hon, tack o lov, äta bönor utan problem. Sån tur har man inte alltid när man är allergisk mot jordnötter eftersom man ofta korsreagerar på bönor.

måndag 7 oktober 2013

T-shirt-vinnare

Vilken höstdag vi har haft idag! 
Strålande sol och härliga höstfärger - vilken tur att jag hade bestämt mig för en lunchpromenad längs med vattnet i stan. Min lunchrunda på 40 minuter (tidigare 45 minuter) går längs med vattnet nästan hela tiden. Nån minut i början och slutet är det enda som inte är alldeles vid vattnet. Det är sån härlig runda! Men nu är min ljudbok slut så nu måste jag komma ihåg att lägga in en ny tills imorgon.


Nu är det dags att presentera vinnarna i min tävling i samarbete med Norrmejerier.

De fem som vinner varsin t-shirt är:
Nanna
Ante
Birgitta
Sassa
Anne

Grattis till er!
Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se så kommer det snart en t-shirt med posten.

Matsedel v.41 oktober 2013

Måndagmorgon och en hel vecka ligger framför oss!
För mig lär den här veckan handla om att förbereda inför helgen som kommer bli en enda stor fest. På lördag är det kalas med massa aktiviteter på Teknikens hus där Barnallergiåret ska invigas och på söndag fyller älskade Isak 12 år.


Matsedel v.41 oktober 2013
Må: Älg-chili med tillbehör
Ti: Kasslergratäng
On: Röding
To: Köttfärsröra och pasta
Fr: Tikka Masala och ris
Lö: Skaldjurspaj
Sö: Pizza - Isaks födelsedagsval

söndag 6 oktober 2013

Ricossa Gavi - gott vitt vin

Söndagkvällen är här och som vanligt har helgen gått alldeles för fort. 
Ida har varit på kalas i dag och haft såå roligt men vilken ljudnivå det var! Direkt därifrån åkte vi hem och började med maten och jag lyxade till det med ett glas vin. På kalaset i fredags bjöd jag på ett gott vitt vin som jag aldrig smakade då eftersom jag valde rött istället. Men ikväll smakade jag ett glas och det var riktigt gott som apéritif så det här kommer jag köpa fler gånger.


Ricossa Gavi är ett torrt, vitt vin från det kända vindistriktet Gavi, tillverkat uteslutande av druvan Cortese. Vinet har en ungdomlig och frisk doft med inslag av citrus, grönt äpple, vanilj och viss mineralitet. Smaken är torr och frisk och har en aromatisk karaktär som påminner om vita blommor, citroner, gröna äpplen och honungsmelon. Det här är ett vin som lämpar sig utmärkt för en viss tids lagring.

Servera vinet som apéritif eller till fisk och skaldjur. Det är även ett fint komplement till ost och grönsaksrätter.
Pris: 76kr
Artikelnummer: 2872
Ursprungsland: Piemonte, Italien.
Producent: Mondo del Vino


Dagens middag blev en enkel och god chilikycklinggratäng som jag åt med färsk spenat och de övriga åt pasta till. Ni som har följt mig ett tag vet att jag inte tycker om stek-os, speciellt nu när vi inte har något köksfläkt installerad. Därför var den här kycklinggratängen perfekt eftersom jag la kycklingen rå i gratängformen och sen hällde jag på två olika såser som fick tillagas tillsammans i ugnen.

lördag 5 oktober 2013

Chili-kalas

Härliga lördag är här!
Det är så härligt att vakna upp efter en trevlig fest, när man känner sig nöjd med den mat man valt och glad över alla man har hunnit prata med (o lite ledsen att man inte hinner prata så mycket som man vill med alla). Barnen är så nöjda med sina presenter dessutom och när barnen är nöjda då är jag nöjd.

Här kommer gårdagens meny, dvs chili con och sin carne med tillbehör. Chili con carne är alltså inte köttfärs och bönor, utan kött som jag lät koka i många timmar så att köttet kokade sönder och blev helt ljuvligt gott och smakrikt.

Chili-kalas
Älg-chili con Carne (utan köttfärs och bönor)
Chili sin Carne (smakrik vegetarisk gryta)

tortillas
tacochips
smör
brieost

sallad (sallad, gurka, tomat, riven morot)
majs
limemarinerade bönor
limeklyftor

yoghurt
vitlöksdressing
salsa

Dryck
bubbelvatten med och utan smak
vatten
öl
vin (rött o vitt)
läsk
festis

Efterrätt
hjortron
grädde
vaniljsås
kaffe
te
festis
läsk

fredag 4 oktober 2013

Släktmiddagskalas

Oj vad den här da'n gick fort! Jag har tänkt höra av mig till er flera gånger men det blev visst aldrig av. Jag och Ida har haft en mysig hemmadag då jag i lugn och ro har förberett kvällens släktmiddag och en o annan kanelbulle hann vi med också. Det är ju trots allt bara en gång per år det är kanelbullens dag.

Ikväll har vi firat Olivias och Isaks födelsedagar, den ena 2 veckor i efterskott och den andra en vecka i förskott. Perfekt att slå ihop de två eftersom vi alltid har fullt upp på hösten och har svårt att hitta två lediga helger för kalas. Olivia är inte lika positiv som jag över ett dubbelkalas. Men jag tror vi gör detta till en tradition. Jag älskar traditioner!

Till varmrätt bjöd vi på en älgchili och en vegetarisk chili med tillbehör och till efterrätt bjöd vi på hjortronpaj och kladdkaka. Och Ida hann med en show också då hon sjöng (och dansade) till The Fooo.

En tallrik full med godsaker

Ett dukat bord.

...och från andra hållet.

Showartisten

torsdag 3 oktober 2013

Provsmakning

Hastigt och (o)lustigt fick jag helg redan idag. Pga hotet mot förskolan bredvid Idas skola tar jag en hemma-fredag imorgon för att vara hemma med Ida. Känns konstigt att ha lite fredagskänsla redan på en torsdag. Annars har kvällen mest gått åt till att förbereda morgondagens släktmiddag, jag har plockat och städat lite (med betoning på lite) men framför allt har jag förberett mat, dryck och efterrätt. Dvs jag har gjort det roliga.

Ida och Isak provsmakade maten och jag fick väl godkänt. Hoppas morgondagens gäster håller med barnen.

Busungen Ida kunde inte sluta spexa när jag tog fram kameran

onsdag 2 oktober 2013

Tillbaka i morgon

I dag blir det bara ett snabb-inlägg. I morgon är jag förhoppningsvis på bättre humör. Just nu är huvudvärken på väg och den beror nog på all stress och oro jag känt och känner i dag. Förskolan som ligger granne med Idas skola utrymdes kring lunch och alla föräldrar var tvungen att hämta hem barnen. När jag hörde det stressade jag iväg för att hämta hem Ida till mormor och morfar, sen tillbaka till jobbet men mina tankar var på annat håll.
Skärmdump från nsd.se
Pga sekretess kan polisen inte säga så mycket mer än att det handlar om ett relationsdrama. Tragiskt!

tisdag 1 oktober 2013

Köttfärsbiffar i lingon- och timjansås

Puuh, äntligen har jag stekt klart nästan 4 kg grytbitar. Det tog sin lilla tid. Gissa om jag var nå less de sista omgångarna, att vi inte har fått fläkten installerad än gjorde ju inte saken bättre. Men nu är det gjort och det känns riktigt skönt. Funderade ett tag på en kvällspromenad för att bli av med lite stekos, men det är så himla mörkt ute numera så det kändes inte så himla kul att gå ut. Å andra sidan är jag i slutet av min spännande ljudbok så jag kanske går ut en sväng i alla fall för att få höra upplösningen.

I söndags provade vi sista smaken av Keldas middagspannor och det var en sås med smak av lingon och timjan som ska passa till köttfärsrätter. Så vi stekte köttfärsbiffar, kokade upp såsen och åt till potatis och sallad. Mums!

Köttfärsbiffar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
Blanda i köttfärsen och rör med en trägaffel. Forma smeten till biffar.
Stek i stekpanna i omgångar. Lägg över i en ugnsform

Sås
Koka upp såsen enligt förpackningens anvisningar.
Häll såsen över biffarna.
Vi höll sedan allt varmt i ugnen i 150 grader, men om alla är redo att äta på en gång behöver man inte ställa in formen i ugnen.


Alltså jag är så nöjd med alla tre smaker av Keldas middagspannor. Fort och enkelt har man en festmåltid utan större anstängning och man behöver inte ens fundera på kryddningen. Känns konstigt att tipsa om halvfabrikat, jag som vill göra allt från grunden. Men man måste väl acceptera att dygnet bara har 24 timmar och det finns ju bättre och sämre halvfabrikat.

måndag 30 september 2013

Experiment pågår

Måndagkväll och lugnet börjar lägga sig. 
Jag har precis tagit ut två kladdkakor ur ugnen så det luktar såå gott, men det är "Se men inte röra" som gäller. Jag hoppas jag lyckades bättre med dessa två än den jag bakade till Olivias födelsedag som inte var det minsta kladdig.


Isak blev också sugen på att göra nå gott när jag höll på i köket så han gjorde sin efterrätts-favorit - Pannacotta! Men han gjorde den på ett nytt sätt. Så nu måste vi vänta tills imorgon innan vi vet om han lyckades. Spännande!


Ni missar väl inte att säsong 3 av Homeland börjar ikväll? Jag har längtat hela dan och nu är det snart bara en timme kvar :) Men efter vårt Homeland-maraton i somras känns det konstigt att bara se ett avsnitt i veckan.