måndag 5 augusti 2013

Fullt hus

Då var det måndag igen! Är det många av er som börjat jobba idag? Jag har några semesterdagar kvar och fortsätter njuta. I dag var jag och Ida en sväng till fritids för att se vilka kompisar som har börjat, titta lite på lokalerna men mest bara för att ta bort nervositeten inför skolstarten för Ida.

 
Hoppas Lule-vädret visar sig från sin bästa sida för nu har vi många gäster som ska bo här några dagar. Härligt med fullt hus...och vilken tur att vi har ett stort kök. Fast ännu bättre att solen skiner så vi kan vara ute riktigt mycket.


Till middag bjöd jag på kycklinglasagne med tacosmak som vi kunde sitta ute och äta. Jag njuter varje måltid vi kan sitta ute o äta, snart är det slut på det. Fast då kommer hösten med allt tända-ljus-mys.


Till efterrätt åt vi en enkel smulpaj gjord på färska blåbär. Smarrigt!

söndag 4 augusti 2013

GT AF

Även idag blev det en heldag vid fotbollsplanen då Isak spelade 3 matcher, vi kom inte hem förrän vid fem-tiden. Hela helgen har gått åt till fotboll, det var inte riktigt det jag räknade med i fredags. Men man ska väl inte klaga att de gick långt i turneringen och har haft jättekul. Det finns ju sämre fritidsaktiviteter! Det har varit kanonväder i dag och jag lyckades småbränna mig lite i ansiktet. När vi kom hem smakade det väldigt gott med en läskande GT AF (Gin o Tonic After Football).


Vi hade planerat att grilla igår men eftersom vi kom hem ännu senare då orkade vi inte med nån matlagning. Men den som spar han har.... Så idag grillade vi köttet som hade fått ligga ett extradygn i marinad. Så härligt att återigen kunna sitta ute o äta middag. Imorgon får vi gäster så nu hoppas jag på kanonväder hela veckan så att vi kan sitta ute o äta och hitta på mycket roligt på dagarna (och kvällarna).


Efter middagen har vi snabbröjt lite här hemma men nu orkar jag inget mer i dag så nu blir det soffan och ytterligare ett eller två avsnitt av Homeland som gäller.

lördag 3 augusti 2013

Kvartsfinalladdar

Äntligen fick vi sol och värme, men då har vi tillbringat hela dan på/vid fotbollsplanen istället för på stranden. Fast jag klagar inte för det har varit en spännande och rolig dag. Grabbarna spelade såå bra och tog sig vidare till kvartsfinal. Och slutspel är vi inte bortskämda med! Så nu laddar vi för fullt för i morgon då det ska bli fler vinster.


Evighetsmaskinen Isak som verkar kunna springa hur mycket som helst (vem har han fått det av?) ställde dessutom upp när andra Notas-laget behövde mer folk. Så killen har spelat f-e-m matcher idag i denna värme! För det mesta spelar han på mittfältet så i ena sekunden är han med i anfallet för att i nästa sekund vara längst ner och försvarar sig. Jag fattar inte hur han orkar. Men det är ju bra att han har hittat ett ställe där hans envishet och tjurighet är en stor tillgång :) Nu gäller det bara att han ska förstå att han måste lägga sig tidigt för att vara på topp även i morgon.

fredag 2 augusti 2013

Homeland-maraton

Är in här en snabb sväng innan vi ska se kvällens tredje avsnitt av Homeland. Vilken serie! Hur kunde vi missa den när den gick på tv? Snart har vi sett klart första säsongen och är redo för säsong två.

Ikväll grillade vi hamburgare - enkelt och gott om man har de rätta tillbehören. Härligt att plocka salladen i sin egen trädgård.


Fredagkväll men all fredagskänsla har varit som bortblåst. Det har inte känts som fredag på hela da'n. Jag skyller på vädret (och semestern, fast semestern vill man egentligen inte skylla på).

Nu är nästa avsnitt igång, bäst att stänga ner datorn. Vi hörs imorgon mellan Isaks tre fotbollsmatcher, som vi hoppas de vinner. Håll tummarna för Notas :)

Havrecookies med choklad

Here we go again! Överallt läser man om att det är såå varmt ute idag och alla söker skugga. Själv sitter jag inne och tittar ut på regnet och längtar efter lite solsken. Vi har nyss kommit hem från Isaks första fotbollsmatch i helgens Luleåspelen, vi blev rejält blöta för självklart passade det på att regna som mest under matchen. Men prognoserna säger att vi får sol imorgon och på söndag. Vi hoppas på det!

Jag har ju glömt ge er receptet på en av kakorna från Idas fikabuffé, det var nog den godast dessutom.
Havrecookies med choklad
170 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g mörk choklad
ev. 100 g choklad (gärna av två olika sorter) till garnering

Rör ihop smör och socker poröst.
Hacka chokladen och rör ner den och övriga ingredienser till en kakdeg. Om inte degen går ihop kan man tillsätta en matsked flytande smör.
Rulla bollar och tryck med en gaffel dem lite platta, lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ugnen 175 grader 20 minuter cirka.
Låt kakorna svalna och ringla över smält choklad.

Alldeles för goda kakor! Dessutom är de godast direkt från frysen....och sånt är farligt. Choklad är alltid en favorit hos mig och havre ger en otroligt god smak i kakor så det här var en riktig höjdare. Jag blev lite slö och orkade inte smälta choklad och ringla över, men de var goda i alla fall. Använd mjölkfritt margarin och mjölkfri choklad så är kakan både utan mjölk och ägg.


Nej om jag skulle försöka väcka tonåringen för om en timme ska vi iväg på kalas. Det första av flera augusti-kalas, på torsdag är det dags för nästa. Ha en bra fredag oavsett om det är i sol eller regn!

torsdag 1 augusti 2013

Pastabackens goda pasta

Nu sitter vi och väntar på att barnen ska inse att det är kväll så de går och lägger sig, men det lär dröja för de spelar Monopol för fullt. När de (Ida i alla fall) har lagt sig ska jag o Leif sätta oss och se Homeland. Vi missade den serien helt när den gick på tv, trots att det pratades om den på jobbet, men nu är vi fast och ser 1-2 avsnitt per kväll. Har ni sett den?


Vid middagstid cyklade jag in till stan och mötte upp två kompisar för att äta på Luleå bästa och enda pastarestaurang - Pastabacken. Jag är lite tråkiga för jag äter alltid samma sak, det är så gott så jag vågar inte prova nå annat. Den heter Kristoffer Special och består av oxfilé, tortellini, gorgonzola, vitlök, persilja och starksås som har gratinerats. Mums!

Nu verkar det vara konkurs på gång i Monopol så jag ska förbereda datorn och tv:n så det är redo när vi ska börja se Homeland.

Pågen-vinnarna!

Välkommen 1 augusti!  Fast jag vet inte om augusti är så välkommen, för mig är augusti en höstmånad då skolan börjar och även om det är varmt på dagarna så är det alltid fuktigt och kallare på kvällarna så man känner att sommaren börjar ta slut. Den här sommaren då vi knappt har haft sommar känns det extra jobbigt att augusti redan är här. Jag behöver sol och värme för att orka vara pigg och glad hela långa hösten och vintern.

Vintern kan ju faktiskt också vara rätt fin

Nu till dagens roliga, dvs meddela vilka som har vunnit presentcheckar från Pågen.

De tre vinnarna är
Birgitta
Karin 
Mona Englund  

Grattis!

Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se så snart som möjligt
så ser jag till att det kommer presentcheckar hem till er.

onsdag 31 juli 2013

Broccoligratäng lchf

Har precis kommit hem från ishallen där jag hämtade Isak från hans första isträning med laget...och i kväll har han fotbollsträning. Det blir lite mycket så här i början/slutet av de olika idrotts-säsongerna. Men så länge han tycker det är kul går det ju bra. Till helgen är det fotbollsturnering så då ber vi om bättre väder än det här regnrusket vi har just nu.

Det var svårt att komma på nån middagsmat igår som inte innebar grillning. Men till slut kom jag på att jag var sugen på en broccoligratäng. I dag vräker regnet ner så det blir inte grillat till middag i dag heller. Få se vad jag hittar på men det lutar åt fisk eller kanske soppa, med dagens höstväder skulle det nog passa med soppa.
Broccoligratäng lchf
200 g broccoli
salt
1 ägg
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
Peppar

Koka broccolin mjuk (använder du fryst gör du enligt instruktionerna på förpackningen). 

Låt broccolin sedan rinna av och lägg dem i en ugnsform. Salta broccolin, helst med örtsalt.
Blanda sedan samman övriga ingredienser i en bunke och häll blandningen över broccolin. 
Gratinera sedan i 225° tills osten fått en fin färg (10-15 minuter).

Broccoli är ju såå gott och jag äter det alldeles för sällan. Men nu ska det bli ändring på det! Olivia kom ihåg att påminna mig! Det är lätt att jag låter bli att göra broccoli eftersom det är två killar i det här huset som tror att de inte tycker om det. Vi åt stekt korv till gratängen för då var det enkelt att de övriga fick äta korv och makaroner. Jag tror det blir bättre med grädde än crème fraiche i gratängen men nu hade jag bara cf hemma så då fick det bli det.


Jag tror vi kör en hela-familjen-ska-hjälpas-åt-att-städa-hela-huset-dag idag när man ändå inte vill gå ut. Undra om barnen är lika positiva som jag till den idén :) De vill nog hellre att vi har en ligga-i-soffan-och-se-film-dag. Men hjälps vi åt hinner vi kanske båda sakerna.

tisdag 30 juli 2013

Dags för lite Matro-limpa?

Det blev en dag i köket i dag som jag misstänkte redan i morse. Jag började med att baka min och Idas favoritlimpa som självklart heter Matro-limpa. Den är så saftig och god med både rågkross och linfrökross. God som den är och underbar att rosta!


Sen provade jag baka Macarons med Kungsörnens mix. Det gick väl inte så jättebra och det var inte mixens fel tror jag. Men jag ska göra ett nytt försök om nån dag för det var inte det minsta jobbigt i alla fall. Var väldigt enkelt, problemet var att de inte höjde sig så att man fick den karakteristiska "macaron-foten", det var inga problem att få lös dem från pappret - alltid något :)

Det började bra i alla fall. Ni slipper se slutresultatet :)
Både jag och Olivia var såå sugna på broccoli så till middag gjorde jag en broccoligratäng som vi åt till korv, de andra tråkmånsarna åt makaroner istället för broccoli. Det var riktigt varmt i köket innan jag var klar med allt och fick stänga av ugnen.


Nu när vädret är sämre men framför allt för att grillmästaren har börjat jobba har jag svårt att komma på middagar som ska tillagas i köket. Har ni några tips!

Tjejkväll med surr

Somnade sent och vaknade tidigt. Jag får nog se till att hitta på nå roligt så jag håller mig vaken. Det är en regnig och grå dag, perfekt för bakning så det tror jag att jag ska roa mig med idag. Fast jag får nog vänta några timmar till jag sätter igång så att barnen hinner vakna utan att jag väcker dem med allt köks-slamrande. Börjar med en frukost med datorn som enda sällskap.

I går hade jag en trevlig kväll tillsammans med två barndomskompisar där vi åt och drack gott samtidigt som vi surrade och skvallrade i flera timmar.


Maria hade lagat en så god middag som bestod av grillad gremolatafylld kycklingfilé inlindad i parmaskinka, basilikapotatis med ugnsrostade vitlöksklyftor, parmesankräm och en sallad med bl.a. avokado. De rostade pinjenötterna serverades på sidan om, ett bra tips som fler borde ta efter. Pga allergi är jag lite försiktig med att äta nötter trots att jag nog inte är allergisk mot just pinjenötter.


Till efterrätt blev det chai-te och jordgubbstårta på kladdkakebotten som jag även hade på min födelsedag. Den kan man aldrig få för mycket av.

Nu är inlägget färdigskrivet och frukosten uppäten. Undra om jag ska slumra i soffan ett tag tills barnen vaknar (om sisådär två timmar).

måndag 29 juli 2013

Sponsrad video - italienarna älskar ärter

Jag trodde att ärter var ärter. That's it! Men så är det inte - På Findus Forskningscenter i Bjuv i Skåne tar man fram egna ärtsorter för att nå den bästa kvaliteten och smaken. Alltid lär man sig något nytt.

Findus odlingsexpert Rolf berättar om sin kärlek till ärter:



Tycker ni och era barn om ärter? Ida tycker om det, de övriga är inte lika förtjusta i det. Men jag såg på Findus hemsida recept på både ärtpesto och ärtguacamole. Det ska jag prova så småningom för det lät ju jättespännande. Eller hur? Det är ett bra knep att "gömma" ärter eller annat som folk "tror" att de inte tycker om i mat. Av någon konstig anledning brukar det gå bra då :)


Gröna ärter är väl en sån sak som barn alltid säger att de inte tycker om, liksom fisk. Få se hur det blir nu när Ida börjar skolan om hon slutar att tycka om både fisk och ärter.

Detta är ett sponsrat inlägg

Potatispaket på grillen

God morgon! Eller vi har varit vakna ett tag men inte gjort så mycket än så det känns fortfarande som morgon trots att det är lunchtid. Idag är det mulet men fortfarande ganska varmt, perfekt städ- och tvättdag. Precis som jag hade planerat, så nu borde jag sätta fart istället för att sitta här vid datorn. Men jag har faktiskt gjort lite nytta vid datorn får jag trösta mig med. Jag har sålt lite grejer som vi inte använder mer, jag har fakturerat och jag har hämtat inspiration till vårt kommande altanbygge.

Visst grillar ni fortfarande? Och vill ha fler grillrecept? De här potatispaketen är populära här hemma. Nästa gång ni kokar potatis så ser ni till att koka extra mycket så det blir kvar potatis till en extra måltid.
Potatispaket på grillen
kokt (färsk)potatis
smör
salt
peppar
grillfolie

Dela grillfolien i mindre bitar. En foliebit/person.
Skiva potatisen och lägg på foliebitarna.
Klicka över en bit smör. Salta och peppra.
Vik ihop folien så skarven kommer uppåt. Ida kallar det för båtar.
Lägg på grillen så att potatisen blir varm och smöret smälter.

Potatisen blir så god så beräkna att varje person äter lite mer än vanligt :) Vill man så kan man fylla foliepaketen med lök eller andra grönsaker också om man vill. Men den här gången gjorde jag den enklaste varianten. Antingen äter man direkt ur sitt foliepaket eller så häller man upp potatisen på tallriken, det smälta smöret som då har sjunkit ner till botten hälls då över potatisen och det blir extra smarrigt.

Skivade potatisar, en klick smör, lite salt o peppar på en bit folie.
Fyra foliepaket redo för grillen.

söndag 28 juli 2013

Kyckling-grill-middag

Är det några av er som börjar jobba i morgon? Leif har nu slut semester, men jag har drygt två veckor kvar. Den här sommaren fick vi bara två veckor tillsammans (förutom veckan i Turkiet men det känns som evigheter sen). I minsta laget, men ibland blir det så när man måste pussla så att det blir bra både på jobbet och för barnen.


Dagens middag blev en enkel gammal favorit. Undra hur många gånger vi har ätit thaichili-marinerad grillad kyckling och krämig pesto-pasta? Det är många men det är ändå lika gott. Ikväll var det lite kyligare ute. Inte är väl sommaren slut än? Prognosen säger att det nu ska bli sämre väder några dagar, men de har ju haft fel förr :)

Glöm inte Pågen-tävlingen. Klicka här för att komma till den. Passa på att tävla nu när det är sommar och det är färre som tävlar och är inne på bloggen. Därmed ökar vinstchanserna för er som väl tävlar. Passa på, passa på!

Kycklinggryta med krossade tomater och philadelphiaost

Sommaren fortsätter. Just nu sitter jag och bloggar i skuggan på altanen - ljuvligt! Olivia sitter också här med sin dator och Ida med en iPad. I vanliga fall brukar det se ut så här i vardagsrummet men nu har vi flyttat ut. Så härligt att kunna sitta ute och jobba. Får passa på att tanka lite sol-och-ute-energi nu inför den kommande långa vintern då man tillbringar mesta tiden inomhus. Fast vintern har också sin charm och sina fördelar, med vita landskap, tända ljus och soffmys. Och slalom-fantasten Ida längtar till skidbackarna.

Börjar ni bli less grillat? Inte riktigt än, va? Men det kan vara gott med lite omväxling. En god kycklinggryta kanske passar en sommardag?!

Kycklinggryta med krossade tomater och philadelphiaost
1 kg kycklingfiléer
salt och peppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1-2 dl vatten
2 msk kycklingfond
1.5 tsk torkad oregano och basilika (jag tog 1 tsk basilika och 0,5 tsk oregano)
2 dl grädde
100 g philadelphiaost

Hacka löken och stek på låg värme utan att löken får färg. Lägg i en gryta.
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den. Salta och peppra. Tillsätt till grytan.
Häll på tomater, vatten, kryddor och fond.
Koka några minuter. 
Tillsätt grädde och philadelphiaost.
Koka ihop.
Servera med ris och en sallad.

Mmmm vad gott. De här smakerna är helt i min smak, jag hade kunnat slicka tallriken så god var nämligen såsen.


I vanliga fall brukar jag tycka det är ganska kul att åka o handla mat, för att hämta inspiration inför kommande middagar och bakstunder, men i den här härliga sommarvärmen vi har nu känner jag ingen lust att gå in i mataffärerna. Men nu börjar det eka tomt i skafferierna, kylskåpet och frysarna, så i dag står storhandling på Kvantum på att-göra-listan.

Åh nu kom Olivia med nyplockade hallon. Gissa om det smakar gott?! Ska skriva klart min handlingslista och mumsa hallon.

Hoppas ni har det bra och att ni också får njuta av sommaren så hörs vi senare!

lördag 27 juli 2013

Medelhavspaj

Så underbart att än en gång få vakna upp till strålande sol, även i dag lär det bli varmt. Men i dag ska jag tillbringa några timmar kring lunch i ishallen för nu är det avslutningsmatch för Isaks hockeyskola. Känns helt ok att få svalka sig lite. Sen står det inte så mycket på dagens program, man orkar ju inte så mycket mer i den här värmen än att sitta i skuggan och dricka vatten och lyssna på ljudbok. Men jag klagar inte, för det är väl det som är semester - att inte göra nå'.

Grönsakspajer är perfekt att ha på ett buffébord för det passar till det mesta. Den här vackra och goda pajen bjöd jag på min italienska buffé när jag fyllde år.
Medelhavspaj
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3-4 msk vatten
Fyllning
2 dl lagrad ost t ex Västerbottensost eller parmesanost, riven
3 st ägg
1 dl grädde
salt och nymald svartpeppar
1 st squash
1 st rödlök
4-5 st inlagda kronärtskockshjärtan
1 st paprika
10 st kalamataoliver
200 g körsbärstomater på kvist

Pajdeg
Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. 
Tillsätt vatten och kör till en smidig deg.
Tryck ut den i en pajform och låt den vila ca 30 minuter i kylskåpet. 
Nagga och förgrädda pajskalet i 225 grader ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg. 
Sänk värmen till 200 grader.
Fyllning
Ansa grönsakerna och skär dem i lämpliga bitar. Tomaterna kan behållas hela och ska inte brynas.
Bryn grönsakerna i omgångar lätt i lite olivolja, salta och peppra.
Vispa ihop ägg och grädde, rör ner den rivna osten. Salta och peppra efter smak.
Häll ostblandningen i det förgräddade pajskalet, toppa med grönsakerna och oliverna.
Lägg tomaterna högst upp och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och servera när pajen svalnat något.

Visst är det vackra färger?!
Den här pajen var riktigt god....och vacker med alla färger. Jag älskar kronärtskockor på pizza och det var minst lika gott på paj. När jag bryner squash/zucchini kryddar jag alltid med mitt goda örtsalt och det blir såå gott.

Tips! Gör pajen ikväll när det är svalare i köket, sen värmer du på den i morgon så har du en god lättlagad middag med minimal ansträngning i sommarvärmen.

Jag använder nästan alltid pajdeg med grahamsmjöl för jag tycker det är godast. Jag har skrivit ner recepten på några olika pajdegar, så om du vill prova nån annan så klickar du här så kommer du till en sammanställning av olika pajdegar.

fredag 26 juli 2013

Marinad med svarta vinbär till älgkött

Nu har vi vaknat upp till ännu en solig dag. Så härligt, men tyvärr är det Leifs sista semesterdag. Nästa vecka börjar han jobba igen :( Sitter o väntar på att få komma ut på en promenad och lyssna på min spännande ljudbok. Blir nog en lång promenad idag, vill ju veta vem mördaren är. Måste bara vänta tills Leif kommer hem från ishallen där han sett Isaks första isträning för dagen.

Svarta vinbär och timjan passar bra ihop med älgkött, så självklart provade jag det till en marinad.
Marinad med svarta vinbär till älgkött
1 stor röd chili (spansk peppar)
2 klyftor vitlök
0,5 dl svartvinbärssaft
1 msk soja
2 msk flytande honung
1,5-2 tsk torkad timjan

Finhacka chilin och vitlöken. Blanda ihop med övriga ingredienser i dubbla plastpåsar.
Lägg i älgköttet och låt marinera minst 2 dygn i kylskåpet.
Har ni en hel bit grillar ni på indirekt värme till innertemperaturen ca 65 grader, lite beroende på hur du vill ha ditt kött.

Jag har sagt det förut men säger det igen. Älgkött är INTE för torrt för att grilla, som vissa tycks tro. Vi grillar även de sämre bitarna med utmärkt resultat, hemlighet är, tror jag, lång marinering. Så det gäller att ha lite framförhållning.

Det gick inte så bra under senaste älgjakten så nu är tyvärr älgköttet (nästan) slut. Kommer inte ihåg när jag senast köpte köttfärs på affären men nu måste jag göra det för barnen vill nog inte vänta på tacos till slutet av september. De tycker redan de har fått vänta nog länge. Och jag har varit sugen på grillade fyllda köttfärsbiffar hela sommaren. Ska även köpa en bit högrev för jag är så sugen på en riktig chili. Är det nån som har ett riktigt super-duper-recept på chili så får ni gärna dela med er. Men jag ska nog vänta med att göra en het köttgryta till värsta (bästa) sommarvärmen har gett sig en aning.

torsdag 25 juli 2013

Varma sommarkvällar

Finns det något bättre än varma sommarkvällar? Jag har precis kommit in efter en lång-middag. Det är så härliga kvällar nu så man vill aldrig gå in, utan man vill bara sitta kvar och njuta. Till middag grillade vi en köttbit och åt tillsammans med grillade/värmda potatispaket. Eftersom vi nu äntligen har Turkiet-värme så drack jag rödvinet vi fick från hotellet i Turkiet. Passande, va?


När middagen var uppäten och vinet uppdrucket så avslutade vi middagen med ett glas chai-te och banankaka med mörk choklad. En bra avslutning på en bra middag!

Pågen-tävling

Nej nu kör vi en tävling för att försöka få igång er. Det verkar som många av er har annat för er än att titta på bloggar, laga mat och kommentera här inne. Det är väldigt tyst.

Mitt favorit köpes-bröd just nu är Fina från Pågen. De är såå goda att rosta, perfekta helt enkelt. Har ni provat?

Pågen Gifflar sponsrar Rix-fm-festivalen som åker runt i Sverige just nu och var i Luleå för 2 veckor sedan med en massa bra artister. Brukar ni köpa gifflar? För mig är det sommarfika och nu finns de ju i en massa olika smaker. Jag tycker om storleken på gifflarna, det mesta i fikaväg har en tendens att bli större och större (amerikansisering). Därför är det så skönt att gifflarna fortfarande behåller sin lite mindre storlek. När det är dags för fika vill jag gärna ha små bitar och inga stora cupcakes och liknande (en chans att ta flera bitar :) )


**** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD ****

Nu till tävlingen som jag har i samarbete med Pågen 
där tre stycken har chans att vinna produktcheckar från just Pågen. 

För att vara med och tävla vill jag veta 
När tycker du att Pågen gifflar passar bäst? 

Passa även på att gilla Få lite matro på Facebook för större vinstchans.

Tävlingen pågår till 31 juli kl. 23.59 så skynda att svara på frågan nu innan augusti är här.

**** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD ****

Inte bara grillat på sommaren

Grill-mat är väl det man främst tänker på när man tänker på sommarmat, eller hur? Men igår åt vi, både till lunch och middag, annan mat som hör sommaren till. Olivia har längtat efter rabarberkräm och igår var det äntligen dags för varm rabarberkräm till lunch. Eller frukost som det är för Olivia vissa.


Efter sol och bad var klockan helt plötsligt jättemycket så då orkade vi inte tända grillen utan vi kokade potatis, hackade lök och öppnade en burk surströmming istället. Perfekt sommarmat eftersom man vill sitta ute när man äter det.

Jag tycker det är godast med hårt tunnbröd.
Medan både Olivia och Ida föredrar mjukt tunnbröd

Båda tjejerna tycker om surströmming men Ida hade inte tid att äta så mycket, kompisar drog mer. Två blivande klasskompisar från granngatan kom och ville leka med henne och sånt kan man ju inte strunta i.

Nu ska jag ta en promenad innan det blir för varmt. För idag lär det bli varmt, redan nu är det klarblå himmel, strålande sol och vindstilla. Jag har bara något kapitel kvar av min ljudboksdeckare, det är såå spännande så jag måste nog gå på en riktigt lång promenad så jag får höra slutet.

Jag återkommer lite senare med en rolig tävling med stora vinstmöjligheter. Så glöm inte att titta in lite senare! 

onsdag 24 juli 2013

Det blev en dag på stranden

Äntligen får även jag blogga om sol, strand och bad. Efter lunch i dag packade vi med fikabröd och cyklade iväg till mormor och morfar och deras strand. Ida kastade sig i vattnet på en gång trots att det var iskallt. Även mormor vågade doppa hela sig, jag doppade fötterna och det räckte mer än väl för en badkruka som mig.


Efter att bara ha fått prova födelsedagspresenten i badkaret var det nu dags att prova cyklopet och snorkeln på riktigt. Det fick godkänt men efter ett tag åkte det av och hon simtränade istället.


Efter badet gick vi upp till mormor och morfar där det bjöds på fika. Glass smakade väldigt bra efter simturen, tyckte Ida.

tisdag 23 juli 2013

Grillade tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås

I dag har vi rensat lite i förråden och lagt ut annonser på Blocket för att försöka sälja några cyklar, rutschkana, barntraktor, barnvagn mm. Barnvagnen är redan såld o hämtad och Ida blev jätteledsen trots att vi aldrig använder vagnen utan den har bara stått och tagit plats i flera år. Få ser hur det går om när nån vill köpa hennes gamla cyklar och rutschkanan. Hoppas hon inte är hemma när det väl är dags :)

Äntligen blev det riktigt sommarväder även här hos oss. Man blir ju en aning avundsjuk när man hör om finvädret (bästa på flera år) i södra Sverige. Så självklart firade vi vädret med att grilla.
Grillade tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
1,5 kg revbensspjäll
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
många droppar tabasco
marinad/glaze
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt

Koka upp vatten, tillsätt kryddor.
Dela köttet i mindre bitar, lägg det i kastrullen och sjud det under lock 1 timme.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen. 
Hit kan förberedas dagen innan.
Blanda thai-chilisås, sesamolja, ketjap manis och salt i en skål.
Pensla de kalla revbensspjällen med marinaden/glazen.
Låt ligga i kylskåpet minst en timme.
Grilla några minuter på varje sida tills de har fin färg.

Revbensspjäll är sååå gott att grilla. Men kom ihåg att förkoka dem först så blir de saftiga och det går fort på grillen. Man blir dock en aning kladdig för enda sättet att äta dem är ju att hålla i med händerna och gnaga. Så det är kanske ingen bra bjudrätt :) Vill man inte grilla kan man tillaga spjällen i 175 grader i ca 30 minuter.

När du väl har köpt hem Ketjap Manis måste du prova den här goda kycklingen. En av mina favoriter framför allt för att man slipper steka kycklingfiléerna och såsen blir gudomligt god med bl.a. Ketjap manis.

Nu ska jag gå ut och njuta av den fina, soliga, varma, vindstilla och underbara kvällen.

Rabarberpaj med ingefära

Vet ni hur mycket köksgrejer jag har? Alldeles för mycket märker jag nu när jag försöker få lite ordning när jag sätter in allt i våra nya köksskåp och lådor. 2 elvispar, 4 spagettislevar, 8 slevar, 11 skärbrädor och så där fortsätter det med allt. Vem behöver f-y-r-a spagettislevar? Inte jag! Hur många skålar jag har vågar jag inte ens räkna och ändå känns det som att man alltid har fel storlekar när man ska ta fram en skål. Under mina föräldraledigheter med de två äldsta barnen var jag tokig i Tupperware. Gissa hur mycket plastgrejer jag har?

Jag skulle kanske ha en bloppis på köksgrejer nu när jag har massa kastruller jag måste göra mig av med också tack vare vår nya induktionshäll.

Än har vi gott om rabarber i trädgården så det märks inte när vi plockar in till lite paj.
Rabarberpaj med ingefära
500 gram rabarber i 2 cm-bitar
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk malen ingefära
200 gram smör

Skölj och dela rabarbern och lägg den direkt i pajformen.
Sätt in rabarbern i ugnen i 200 grader och låt den stå där i ca 15 minuter.
Under tiden smälter du smöret i en ganska stor kastrull. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smöret.
Häll av överflödig vätska från rabarbern och smula över degen så att den täcker.
Sätt in i ugnen igen och grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Smulpajer kan man variera i de oändliga, beroende på ingredienser och kryddning. Här använde jag de vanligaste ingredienserna och kryddade med ingefära. Men kardemumma är nog godast ändå! Dessutom provade jag att först ha rabarbern i ugnen ett tag för att de ska bli mjuka. Har hört att det ska vara bra och gott, men jag vet inte om jag märkte nån skillnad.

måndag 22 juli 2013

Blåbärstårta

Vilka sovmorgnar vi har haft mest hela sommaren. I dag var vi tvungna att stiga upp klockan åtta eftersom Isak skulle iväg på hockeyskola och det kändes som det var mitt i natten när klockan ringde. I vanliga fall brukar jag tycka att jag får sova lääänge om jag vaknar åtta.

Även idag vaknade vi upp till en blåsig dag men i dag skiner solen också så det finns hopp om lite värme. Bara nu vinden vill ge sig lite också. I dag står kolla-på-bänkskivor-och-hoar på agendan för nu börjar det verkligen bli dags att välja det, liksom kakel. Usch vad det är jobbigt med alla beslut....men det är självklart roligt också.

Det sägs att det är ett riktigt blåbärår i år med fullt av blåa bär i skogarna. Då passar det väl med en blåbärstårta.
Blåbärstårta
150 gram smör
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
4 äggvitor
0,5 dl grädde
1 dl mjölk
Fyllning:
2,5 dl blåbär 
(1 tsk potatismjöl om du använder frysta blåbär)
Citrongrädde:
2 dl vispgrädde
1 dl citronkesella
2 tsk vaniljsocker
Blåbär (eller hallon)

Smält smöret och låt det svalna. 
Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant. 
Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och kardemumma i en skål.
Rör, inte vispa, ihop äggvitorna, gräddmjölken och smöret.
Blanda därefter försiktigt ner mjölblandningen och häll hälften av smeten i formen.
Lägg över bären (som du har blandat med potatismjöl om du har frysta bär) och täck med resten av smeten.
Grädda mitt i ugnen i 175° ca 45 minuter tills kakan stannat och fått fin färg. 
Låt kakan kallna.
Vispa grädden, blanda ner kesella och vaniljsocker och bred ovanpå kakan.
Dekorera med bär inför servering.


Blåbärskakan innan garnering

Om det inte finns citronkesella kan du använda vanlig kesella och rivet skal från en 0,5 citron och 1 msk pressad citron. En god tårta som var enkel att göra, det krångliga var att veta när kakan var klar, eftersom det är blåbär i kakan så blir stickan aldrig torr. Perfekt att göra en sån här tårta när man har ont om plats i kylskåpet. Vanliga tårtor måste man ju montera ihop dagen före för att de ska bli goda men den här kan stå i rumstemperatur fram till servering då man lägger på grädden.

Jag var tvungen att läsa receptet (som jag hittat i Allt om mat) flera gånger för det var sånt konstigt tillvägagångssätt. Men det stämmer man ska göra på det här konstiga, men enkla, sättet. Perfekt om man inte har en elvisp.

När jag åt tårtan på min födelsedag tyckte jag inte den var så jättegod men det var nog för att jag samtidigt åt en av de godaste tårtor jag någonsin ätit, nämligen denna. När jag da'n efter endast åt av blåbärstårtan tyckte jag den var jättegod med den lite kladdiga kakan, syrliga grädden och alla blåbär.

söndag 21 juli 2013

Jordgubbs- och chokladtårta

Nu är vintern här! Ja, inte riktigt än hoppas jag men Isak har gått på is i dag. Och hela nästa vecka kommer han tillbringa dagarna i ishallen, så nog får man lite vinterkänsla. Att solen inte riktigt vill visa sig gör ju inte saken bättre. Vi har ju tyvärr inte samma fin-väder som södra Sverige verkar ha. Men den som väntar på nå gott....väntar inte förgäves hoppas jag.

Här kommer receptet på en underbart god jordgubbstårta med kladdkakebotten som jag bjöd på när jag fyllde år i fredags.
Jordgubbs- och chokladtårta
4 st ägg
4 dl strösocker
200 g smör
150 g mörk choklad (70 %)
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Fyllning:
5 dl grädde
2,5 msk florsocker
1,5 liter jordgubbar

Vispa snabbt ihop ägg och socker.
Dela smöret i bitar. Bryt chokladen i mindre bitar. 
Smält smör och choklad i en 
skål över vattenbad eller i mikron.
Tillsätt chokladsmeten till äggsmeten.
Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt med 
i en separat bunke.
Sikta mjölblandningen genom en sil i smeten. Blanda med en slickepott.
Smörj en kakform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Ströa med kakao och häll i smeten.
Baka mitt i ugnen i 175° ca 40 min. Provstick – kakan ska vara fast men ändå lite kladdig.

Låt kakan svalna och ställ 
i kylen. Det är viktigt att kakan 
är kall när man delar den (och 
om den går sönder lite är det inte 
hela världen…).
Dela kakan i 3 tårtbottnar. Vispa grädde och florsocker.
Ansa och snoppa jordgubbarna. Mosa ca 1 liter grovt. Vänd in moset i grädden.
Bred jordgubbsgrädde mellan tårtlagren och på toppen. Garnera med resterande jordgubbar.


En av de godaste tårtorna jag ätit! Men kladdkaka och jordgubbar kan ju inte bli fel, eller hur? Det här måste ni prova snarast. Dessutom tycker jag det är fint att inte täcka tårtan helt med grädde utan att den är öppen på sidorna. Lite ovanligt när det gäller tårta!

Tårtkalas

Jag bjöd inte bara på en Italien-inspirerad buffé på min födelsedag utan på eftermidda'n dukade jag upp till ett tårtkalas i trädgården.


Tårtkalas
Rabarberpaj med ingefära
Grädde
Vaniljsås (mjölkfri)
Jordgubbar
Vattenmelon

Även här, liksom överallt på Matro, kommer ni till receptet om ni klickar på namnet.

I dag planerar jag, äntligen, att göra en omgång rabarbersaft. Första gången för i år. Jag brukar alltid göra en omgång i början av sommaren och minst en till omgång lite senare. Men i år har jag inte hunnit/orkat göra nån saft än, trots att det inte är speciellt svårt. Men nu har jag lånat den stora palt-grytan av mina föräldrar så nu är det dags.

Ha en bra dag så hörs vi senare med något mumsigt recept från min födelsedag, måste bara gå igenom kameran först.

lördag 20 juli 2013

Sommarsallad

Diskmaskinen har gått varm i dag (och igår) men nu börjar allt vara diskat och bortplockat. Men det gör mig inget att jag har mycket disk för det innebär att man har haft mycket gäster som man bjöd på mycket mat och/eller fika. Och sånt tycker jag om! Dagens middag är självklar - rester från igår! Perfekt med goda rester, vissa saker kan ju dessutom bli godare da'n efter.

mitt kalas hade jag en sallad med mycket gott i som dessutom var toppad med balsamvinäger. Ser ni den underbart fina skålen? Äntligen äger jag en stor ostronskål från Mateus. Jag älskar både formen och färgen.
Sommarsallad
80 g rucola
2 nektariner, klyftade
1 knippe rädisor, tunt skivade
250 g körsbärstomater, halverade
0,5 gurka, skivad
0,5 rödlök, tunt skivad 
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk örtsalt

Lägg rucola på ett stort fat.
Topa med grönsakerna och frukten.
Droppa olja och vinäger över och krydda med örtsalt.

Nektariner och rädisor är sommar för mig därför kallar jag den här salladen för sommarsallad. Både rädisorna och rödlöken skar jag på morgonen och sen fick de ligga i iskallt vatten för att behålla sin krispighet.

Födelsedagsbuffé med italienska smaker

Vilken mysig dag jag fick igår med nära och kära. Strax innan jag dukade fram tårtorna kom solen fram och vi kunde sitta ute och fika. Precis som jag ville och som vi brukar kunna göra på min födelsedag.

Middagen avnjöt vi dock inne i för säkerhets skull för regnmolnen hotade. Jag älskar pesto, oliver, citron och balsamvinäger så jag gjorde en buffé med mycket inslag av dessa favoritsmaker.

Födelsedagsbuffé med italienska smaker
Grissini
Crostini
Brieost


Svarta och gröna oliver

Vitlöksdressing
Citronfraiche
Röd pesto
Crema de Balsamico

Varm korv, bröd o ketchup,
eftersom vi hade kvar varm korv i frysen sen Idas kalas.


Klicka på namnen så kommer ni till de olika recepten. Vissa recept finns inte på Matro än men kommer så snart som möjligt.

fredag 19 juli 2013

19 juli - en bra dag

I dag är en av mina favoritdagar :) för det är min födelsedag. Hipp hipp hurra! Det mesta är klart inför dagens kalas nu väntar vi bara på gästerna så ska jag slutföra det sista på tårtorna.

Alldeles strax ska jag bjuda på blåbärstårta, jordgubbstårta med kladdkaka och rabarberpaj.


Senare dukar jag fram en Italieninspirerad buffé med focaccia, kallskuren kyckling och mycket annat. Oj nu dyker de första gästerna upp och sjunger. Måste rusa!

torsdag 18 juli 2013

Ugnen är invigd

Nu är ugnen invigd! Efter mycket velande valde vi till slut en Electrolux. Jag hoppas vi inte behöver ångra oss. I kväll bakade jag mitt favorit-kalas-bröd som jag ofta bjuder på när vi har middagsgäster. Det är enkelt att baka och passar perfekt till mat, det enda som tar lite tid är att det ska jäsa länge.


Det märks att det är skillnad på olika ugnar men jag ska nog lära mig den här också snart. Övning ger färdighet File:Symb Glad.jpg