lördag 25 maj 2013

Plocktallrik i solen

Det var så gott igår med medelhavsbuffé så vi tog en repris i dag.


Dessutom passade det perfekt med plockmat eftersom vi inte har någon fungerande spis för tillfället. Köksrenoveringen har fortsatt med att Leif har brutit upp det mesta av golvet och då var vi tvungna att flytta spisen, förhoppningsvis blir det en kortvarig spisfrånvaro.


Ida var duktig och hjälpte mig duka fram allt gott vi skulle ha till middag. Det var ruccola, oliver, körsbärstomater, gurka, vindruvor, ananas, serranoskinka, pepparsalami, grillad kyckling, mangoraja, majonäs, röd pesto, balsamicokräm, skagenröra, heta räkor, mozzarella, brieost, Cantadou med basilika, baguetter, smörgåsrån och Finn Crisp.

Var så god! säger Ida


Det var länge sen jag åt lufttorkad skinka (fråga mig inte varför) och det var det som var absolut godast i går och även i dag var det den jag åt mest av tillsammans med ruccola, körsbärstomater och mozzarella. Mums!

 Jag hade nästan kunnat äta upp hela tallriken själv.


Ida satt länge och var koncentrerad vid sin tallrik. Till slut sa hon "Nu mamma ska du ta kort!"

Full koncentration

Stolt visar en nyduschad Ida upp sin tallrik där hon har arrangerat maten så fint.

Isak var inte mycket sämre, utan hade fixat snyggt pålägg på mackan.

Det bästa av allt är att vi fick rester av allt så nu kan jag plocka ihop en god lunchtallrik i morgon. Perfekt mors-dags-lunch! Ni glömmer väl inte att det är mors dag i morgon? Jag firade min mamma redan idag då hon bjöd på gott fika i solen.

Mina val - Mums!

Det är lördag och klockan är bara 21.30, men jag tror jag ska gå och lägga mig redan nu. Bädda ner mig med en bra bok och njuta av att sedan få sova i flera timmar.

God natt!

Sommarfest med jobbet

God morgon! I dag hade det kunnat bli en seg dag eftersom jobbet hade sommarfest igår, men jag drack bara några glas vin och var hemma redan vid 22-tiden så jag känner mig pigg o glad idag. Och tänk solen skiner i dag också.


Det tog tid för Isak att hitta nå att fika igår på stan för det var ägg i det mesta. Minuspoäng för det men pluspoäng att de hade fina allergi-info-skyltar på allt. När vi väl hade fått fika satt vi länge i solen och njöt, Olivia som var på stan med några kompisar kom också förbi. När Leif slutade jobbet kom han förbi och "hämtade" barnen och de cyklade hem tillsammans medan jag fortsatte sitta i solen tillsammans med tre arbetskompisar och teet var utbytt mot resévin.

Utsikten från restaurangen Solsidans uteplats. Vilken vacker kväll, eller hur?

Sen for vi vidare till sommarfesten på restaurang Solsidan där det serverades medelhavsbuffé och den var såååå god, helt i min smak. Kycklingspett, lufttorkad skinka, mozzarella, ruccola, körsbärstomater, oiver, risonisallad, pesto, tapenade, olika röror, stekt zucchini och mycket annat gott. Kycklingspett har ofta en tendens att bli torra när de massproduceras men de här var perfekt tillagade. Men jag åt mest av den lufttorkade skinkan som var så underbart god. Till efterrätt serverades (självklart) en god Tiramisu.


Personalkontoret (där jag jobbar) vann återigen aktivitetstävlingen. Gu´vad vi är bra :) Vandringspriset är dock inte speciellt vackert - en guldfärgad sko. De namnlösa spelade och vissa kämpade tappert med att få upp mer folk på dansgolvet. Stor eloge till dem för många var lite tråkiga slöa.

Kvällens höjdpunkt var dock maten, nu måste jag se till att ta mig dit på lunch snart för att kolla om den är lika bra.

fredag 24 maj 2013

Min extradag

Oj, vad tiden går fort. Jag hade så många planer för i dag nu när jag fick en extra dag ledig eftersom förskolan är stängd. Men jag har inte hunnit med en bråkdel av det. Morgonen började med en brödleverans och fortsatte med ett läkarbesök innan jag handlade lite mat och sen for till mamma o pappa för en god kycklinglunch på deras soliga altan med utsikt över vattnet.

Härliga sommarbilder tagna i fjol vid mina föräldrar

Allt jobb den här veckan med sena kvällar och tidiga morgnar tog ut sin rätt så när vi kom hem la jag mig på soffan och slumrade några minuter. Så skönt att ta sig tid till det någon gång då o då. Och i dag var det nog nödvändigt för i kväll ska jag på festligheter med jobbet och man vill ju inte somna vid middagsbordet. Nu ska vi ta en cykeltur in till stan för jag har lovat Isak o Ida att vi ska försöka få plats på någon uteservering för en eftermiddagsfika. Jag och Olivia fikade och åt en massa tillsammans i Stockholm så nu är det de dags för de andra två att få fika på stan med mamma.

torsdag 23 maj 2013

Dubbelkakor med smörkräm, mjölk-, ägg- och glutenfria

Redan torsdag och för mig är det som fredag eftersom förskolan är stängd imorgon och jag ska vara hemma med Ida. Fredagskänsla och solen skiner det innebär ett glas rosé på altanen innan middagen, som i dag blir grillad lax. Undra vad jag ska ha för tillbehör?! Nej, nu ska jag ut i solen och torka av allt pollen (det värsta med våren och sommaren) från utemöblerna.

Nu är premiären avklarad! "Baka utan gluten"-premiären alltså och det gick över förväntan. Känner mig så glad att jag lyckades. Vad synd att jag inte känner någon glutenintolerant som jag kan bjuda på goda kakor. För de är nog inte bortskämda att få fika hembakat när de är bortbjudna.
Dubbelkakor med smörkräm, mjölk-, ägg- och glutenfria 
Kakorna
100 gr mjölkfritt margarin
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1,25 dl Lailas gula mjölmix
1 dl potatismjöl

Vispa matfett, florsocker o vaniljsocker mycket pösigt.
Tillsätt mjölsorterna lite i sänder och vispa under tiden.
Rulla ca 16 bollar, lägg på plåt, platta till något.
Grädda i 175 grader ca 12 minuter.
Låt svalna på plåten

Smörkräm
50 g margarin
0,75-1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret länge så det blir luftigt.
Tillsätt socker och fortsätt vispa.

Montering
Bred smörkräm på en kaka och tryck sedan fast en till kaka på andra sidan. 
Klart!



Kakorna blir väldigt porösa och smälter i munnen, nästan som drömmar. Vill man inte ha smörkräm går det lika bra att servera dem som enkla kakor. Men den här gången ville jag pynta till dem lite och inte bara servera en småkaka. Hoppas den glutenintoleranta kunden blir lika nöjd som jag. De var jätteenkla att göra, jag hade föreställt mig en kletig oformbar smet men så var det inte alls. Dessutom trodde jag att de skulle rinna ut och bli platta tunna kakor i ugnen men det blev det inte heller. Eftersom de inte flyter ut så mycket är det viktigt att platta till bollarna något innan gräddning.

onsdag 22 maj 2013

Bakar glutenfritt

Nu är jag snart klar med fredagens beställning av hembakat bröd, idag bakade jag glutenfria kakor som jag blev riktig nöjd med. De blev så spröda att jag hoppas att de klarar frakten, skulle inte vara så kul att bjuda på kaksmulor.

Det här är första gången jag bakar "riktiga" glutenfria kakor. Tidigare har jag gjort chokladbollar med ren havre och sega cornflakesgodiskakor med glutenfria corn flakes, men i dag använde jag glutenfritt mjöl.


Jag gjorde två varianter av samma grundrecept, en med vaniljsmak och en med chokladsmak. Jag satte vaniljsmörkräm emellan två vaniljkakor och hade tänkt sätta chokladsmörkräm mellan chokladkakorna men de var så spröda så de bara föll sönder. Men det är ju inte alla som tycker om smörkräm så det kanske är lika bra att det finns alternativ.

Nu gäller det bara att döpa kakorna. De är spröda som drömmar, men man brukar ju inte använda smörkräm till drömmar. Whoopie pies är en av mina favoritkakor och dessa påminner om dem till utseende men inte i smak och konsistens så därför känns det missvisande att kalla dem för glutenfria whoopie pies. Har ni något bra namnförslag?

måndag 20 maj 2013

Bakar, bakar o bakar

Tycker ni att jag är lite osynlig här på bloggen? Jag har fått en stooor beställning till på fredag så jag bakar, planerar och paketerar för fullt för att hinna klart. Jag bakar smarriga blåbärsrutor med kardemumma (favoritkombo) så det luktar ljuvligt i hela huset och jag får anstränga mig för att inte norpa en bit.


Jag ska dessutom premiärbaka gluten-, ägg- och mjölkfria whoopie pies. Håll tummarna för mig! Blir de misslyckade tar jag till mitt säkra kort - sega cornflakesgodiskakor. För självklart ska även de glutenintoleranta få hembakat.


Ni vet väl att jag säljer hembakat bröd till er. Här kan ni läsa mer om min brödförsäljning och några prisexempel på kakor och limpor som jag har till försäljning. Men jag bakar även annat efter överenskommelse.

söndag 19 maj 2013

Surströmmingspremiär

Igår var det surströmmingspremiär! Ja, inte den riktiga så klart som är först i augusti, men det var premiär för oss. Vi har kvar flera burkar från i fjol som vi måste hinna äta upp innan augusti då det kommer nya burkar med denna delikatess. Äter ni surströmming? Hos oss är det bara Isak som inte äter surströmming och han hade sån tur så han var bortbjuden till en kompis igår.


Vi hade en underbart varm dag och kväll igår så vi satt ute hela kvällen utan att frysa - precis som det ska vara. Efter middagen och innan efterrätten hann vi med ett parti kubb också, riktig sommarkänsla. Till efterrätt bjöd jag på Rabarberpaj med kardemummakräm av nyskördade rabarber. Helt otroligt vad vår rabarber trivs hos oss, vi har enormt mycket redan nu. Hur kommer det se ut om en månad?

Men dagen började med Idas dansuppvisning "Trollkarlen från Oz" och Idas dansgrupp var hundar och dansade till "Who let the dogs out". Duktiga tjejer som nu har sommarlov innan dansen drar igång i augusti igen.

fredag 17 maj 2013

Köksrenoveringen fortsätter i värmen

Vilken sommardag vi har haft! Jag blir så lycklig av sol och värme, nu hoppas vi sommaren fortsätter så här. Eller hur? Hösten och vintern blir så mycket lättare om man har haft en kanonsommar.


Dagens köksbilder

Köksrenoveringen fortsätter sakta men säkert. Vi hinner inte så mycket på kvällarna när vi båda jobbar heltid, middag ska fixas och barnen har läxor och aktiviteter. Men det visste vi ju från början så vi hade inte planerat för en snabbrenovering. Den som väntar på nå gott....

Nu är det dags att fixa den här väggen...

...därför är spis och fläkt flyttad igen.

Snabbpaj med blåbär och havregryn

Ännu en dag med strålande sol! Tänk vad lite sol gör för humöret, underbart. Jag är hemma med Ida idag också för säkerhets skull men jag tänkte försöka åka in på jobbet ett par timmar i alla fall för att kolla att allt är ok inför helgen. Olivia har lovat vara barnvakt, gäller bara att se till att hon vaknar...och det är inte det lättaste.

Gårdagens blåbärspaj var en snabbvariant av smulpaj där man blandar de torra ingredienserna och sen bara hyvlar smör uppepå. Snabbt och enkelt!
Snabbpaj med blåbär och havregryn
4 dl blåbär
2 tsk kanel
2 msk socker
2 dl havregryn
1 dl mjöl
1 msk socker
75-100 g smör

Lägg blåbären i en ugnsfast form.
Blanda socker o kanel, häll över blåbären.
Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över blåbären.
Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg.

Väldigt enkel paj att göra och blåbär är alltid gott men det var nog inte den godaste pajen jag har gjort men helt godkänd ändå.

Dags att fundera ut en marinad till dagens grillmiddag som blir en bit benfri karré. Länge sedan jag använde balsamvinäger i en marinad. Kanske dags i dag?! Sen ska jag skriva i ordning en blocket-annons för vi har tre cyklar, en trehjuling och en barntraktor med släp som ska säljas. Ida som brukar ha svårt att skiljas från sina saker har gett sitt godkännande att vi säljer hennes gamla cykel, trehjuling och traktor så det gäller att skynda sig innan hon ångrar sig. Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 16 maj 2013

Inte så dålig tajming trots allt

Jag som trodde vi skulle gå miste om det fina vädret men istället fick vi njuta extra mycket av det. Eftersom alla mådde bättre i dag var det perfekt att gå ut och slippa alla baciller som florerar inne hos oss. Så skönt med frisk luft, bästa medicinen.


Dagen har gått i blåbärets tecken. Gissa sjukdomen? Till lunch blev det Verum Hälsofil med blåbär eller blåbärskräm med havremjölk, som vi satt ute och åt. Ida har ätit lite dåligt i dag men hon har haft ordentligt med energi ändå för hon har orkat hoppa studsmatta mest hela dan. Trots att hon är så pigg måste hon vara hemma imorgon också med tanke på smittorisken.


Till eftermiddagsfikat gjorde jag en paj och gissa smaken! Självklart blev det en blåbärspaj som vi satt ute och njöt av.


Igårkväll kokade vi revbensspjäll som jag penslade med marinad idag och som vi sen grillade till middag. Och gissa var vi satt och åt. Självklart satt vi ute även till middag. Och nu när solen och värmen äntligen är här firade jag det med att öppna en box rosévin.

Nu hoppas vi på en lugn natt utan nya insjuknande och att vi får en ännu härligare dag imorgon. Väljer ni kvartsfinal i Hockey-VM eller semifinal i Eurovision Song Contest ikväll?

Dålig tajming

Vindstilla, skinande sol och en klarblå himmel.  Då passar vi på att vara sjuka. Tala om dålig tajming. Olivia har varit hängig och hemma från skolan hela veckan och i går kväll insjuknade både Ida och Isak så nu håller vi tummarna allt vi kan att jag och Leif klarar oss.


Än så länge känner jag mig frisk, bara lite trött efter en natt med lite sömn. Men efter frukost och en sovstund film i soffan så är jag nog mig själv igen och då ska det bakas. Har några roliga recept på lager.

Dessutom måste jag fortsätta tömma köket för nu är Leif klar med en vägg och ska fortsätta med nästa.

Första väggen reglad och redo för isolering.


Första väggen slät och fin. Lite spackel och färg så är den klar för köksskåp

onsdag 15 maj 2013

Cf-torsk Lchf

Så underbart, vi har inga planer i kväll utan vi ska bara vara hemma. Efter gårdagens långdragna möte  och minimalt med minuter hemma är detta precis vad jag längtat efter. Dessutom skiner solen. Kan det bli bättre? Kanske läge att gå ut på en promenad, jag har börjat på en ny ljudbok dessutom så nu vill jag promenera hela tiden. Ett bra tips - skaffa en bra ljudbok som du bara lyssnar på vid promenader. Då vill du aldrig sluta gå och motivationen för att ta dig ut är på toppnivå.

Dags för fiskmiddag igen och enklare maträtt finns knappt.
Cf-torsk Lchf
1 paket torsk
salt
1 burk (2 dl) smaksatt crème fraiche, t.ex. paprika o chili
2 dl grädde

Tina torskblocket och skär det i mindre bitar. 
Lägg dem i en ugnssäker form och salta. 
Rör ihop crème fraiche och grädde och häll över fisken i formen. 
Värm i ugnen 225 grader ca 25 min, eller tills ytan fått fin färg och fisken är genomstekt.


Så underbart gott det här var! När det är dags för fisk hos oss blir det oftast lax men i dag gjorde jag en enkel och jättegod torskgratäng. Jag längtar till morgondagens lunch då jag får äta resterna. Jag åt broccoli, blomkål och zucchini till fisken medan de andra åt potatis som de mosade för att få i sig så mycket som möjligt av den goda såsen. Det blir riktigt mycket sås så är man ingen "sås-människa" kan man dra ner på crème fraiche och grädde.

tisdag 14 maj 2013

Aloe Vera

När jag var på Kanarieöarna för över 20 år sedan så fick jag soleksem. På en marknad såg en kvinna mina eksem och smorde mig med Aloe Vera och sen dess tror jag på Aloe Veras helande och svalkande kraft.

Heat, Gelly, tvål, tandkräm, Propolis, Moisturizing, Lip och deo

Sedan ca 10 år tillbaka säljer jag Forever Living Products Aloe Vera-produkter. Jag har vissa favoriter som jag inte klarar mig utan, t.ex:
Gelly som nästan är som ren Aloe Vera och svalkar skönt på bränd hud, men jag använder den även som ansiktskräm eftersom den återfuktar huden så bra.
Heat ett liniment som har räddat oss många nätter när barnen har haft växtvärk.
Lip använder vi för Isaks eksem runt munnen, lätt att ta med i fickan och suverän på torra läppar.
Propolis salvan mot riktigt torr hud som fort går in i huden utan att kladda.


Det bästa sättet att tillgodose sig allt bra från Aloe Vera är att dricka den. Barnen har aldrig tyckt om drycken jag säljer som man bara ska ta nån klunk per dag av. Men sen Olivia provsmakade AloeVeraDrycken i Stockholm är hon fast. Godare än Coca Cola var hennes omdöme (tyvärr är den nästan lika söt). Ida som inte tycker om kolsyra blev lycklig när hon insåg att det inte var nån kolsyra i drycken, så nu har det blivit hennes favorit också.

Ida och Isak ville ta ett kort och lägga ut på Facebook 
för att reta Olivia att de dricker upp all AloeVeraDryck.

söndag 12 maj 2013

Första äta-ute-middagen

Äntligen kunde vi sitta ute o äta! Det var inte så jättevarmt men solen sken i alla fall. Men snart kommer nog även värmen. Det börjar bli dags nu! Till middag passade vi på att grilla hamburgare, som går fort att grilla och fort att äta.


Studsmatttan har fått nytt nät och ställdes fram i dag till Idas stora glädje. Så nu lär det bli en hel del hoppande ett tag framöver. Bra för konditionen, balansen och motoriken!


Är ni redo för en ny arbetsvecka? Det är jag! Vi har haft en bra ledighet där vi har hunnit med vila, fest och hemarbete i en bra kombination.

lördag 11 maj 2013

Grillade pesto-champinjoner

Det tråkiga vädret fortsätter, men i dag regnar det inte i alla fall. Man får vara glad åt det lilla! Halsen har börjat göra ont igen så nu funderar jag på om det är allergi istället. Det är mer vanligt att en allergireaktion kommer och går än en förkylning. Första gången jag blev dålig var när Leif räfsade tomten och rörde i allt snömögel. Kanske dags för en kopp te så det går över?!

 Vill ni ha fler grilltillbehör? Här kommer recept på goda fyllda champinjoner.
Grillade pesto-champinjoner
6 stora champinjoner
100 g philadelphiaost
2 tsk röd pesto
olja

Rensa svampen och ta bort foten.
Pensla svampen med lite olja.
Blanda ost o pesto och fyll champinjonerna.
Grilla på låg värme i ca 20 min så blir de mjuka och goda.


Ett gott och matigt tillbehör. Dessa champinjoner går enkelt att variera, byt ut peston mot något annat eller använd smaksatt ost.

fredag 10 maj 2013

Blåbärspaj-fredag

Efter en intensiv dag är det skönt att sjunka ner i tv-soffan och slötitta på Let's Dance, Idas favoritprogram. Det är extra skönt i dag då jag kan njuta av blåbärspaj och te.


Det här är en av mina favoritpajer - seg kaka, mycket bär och en aning kokos med dess underbara smak. Vill ni se hela receptet, och det tycker jag ni borde vilja, klicka här. Morgondagens efterrätt kanske?

Så underbart att det bara är fredagkväll och vi har hela helgen kvar med två härliga sovmorgnar dessutom. Jag älskar verkligen våra sovmorgnar, det behöver inte betyda att vi sover länge utan det viktiga är att få ta det lugnt.

Vegetarisk pastagratäng

Tack o lov känner jag mig bättre idag. Det var nog allt te som gjorde underverk :) Jag har hunnit och orkat baka drömmar, vara duktig i tvättstugan, rensa bland kryddorna och lite annat i rensarväg. Tur att vi renoverar köket så vi tvingas rensa, vissa kryddor hade sett sina bästa dagar för lääänge sen.

Eftersom solen håller sig borta så struntar jag i att ge er mitt senaste grill-tillbehör. Istället får ni receptet på pastagratängen jag gjorde för någon dag sedan. En perfekt bas-gratäng som man kan variera och anpassa efter behov.
Vegetarisk pastagratäng
kokt pasta (gärna al dente)
1 förpackning tomatsås 
2 dl grädde
1 dl mjölk/vatten
riven ost

Häll pastan i en smord ugnsform.
Blanda ihop tomatsås, grädde och mjölk eller vatten. Häll över pastan.
Rör om och strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.

Om man använder en färdig tomatsås, oftast heter det pizza- eller pastasås, så behöver man inte krydda den. Annars går det lika bra att använda krossade tomater och krydda med salt, peppar och någon örtkrydda. Vi hade så mycket pasta i kylskåpet som hade blivit kvar från den senaste veckans middagar, och då är det perfekt med en pastagratäng. Nu åt vi den som ett tillbehör till grillat kött, men om man vill kan man tillsätta stekt kött eller korv direkt i gratängen.

Ica-sylt utan vanligt socker

Ica lanserar nu sylt utan vanligt socker i tre smaker, jordgubb, hallon och lingon. Vi använde hallonsylten som marmelad till frukost, den var god och inte lika söt som "vanlig" sylt. Jag tycker att det var riktigt bra att den inte kändes så söt för annars är det mesta så sött nu för tiden. Det tillsätts socker i lite allt möjligt, krossade tomater, matbröd osv, och man vänjer sig med att allt ska smaka sött, så det är inte konstigt att man blir socker-beroende. Men hur bra/dåligt är det med sötningsmedel?

Jag har alltid varit försiktig med sötningsmedel som aspartam, barnen har aldrig fått dricka light-läsk och liknande. Aspartam är ju ett artificiellt (konstgjort) sötningsmedel, medan de sötningsmedel som används här är naturliga sötningsmedel. Men jag kan för lite för att säga att det är bättre bara därför. Men naturligt låter ju bättre än artificiellt, eller hur?


Om sötningsmedel:
Steviolglykosider utvinns ur växten Stevia och har använts som sötningsmedel i Sydamerika i över hundra år.
Erytritol är en sockeralkohol som finns naturligt i alger och svamp. Det påverkar inte blodsockret och ger inte heller några kalorier.
Maltitol är en sockeralkohol som tillverkas av sockerarter i sädesslagen och ger hälften så många kalorier som vanligt socker.

torsdag 9 maj 2013

Friday's Jack Daniels glaze till grillat

Trots regn och rusk grillade vi även idag. Och i dag blev det en 2-dagars-marinerad älgrulle som vi grillade på indirekt värme. Det var Leif som gjorde marinaden så jag har ingen större koll på vad han använde i den. Men eftersom Jack Daniels-flaskan stod i köket förmodar jag att han använde det i marinaden, för han skulle aldrig komma på att dricka av den när han har hela källaren full med riktig whisky. När flaskan med Jack Daniels redan var i köket passade jag på att göra ett annat favorit-tillbehör - Jack Daniels glaze.


Har ni ätit på T.G.I.F (Friday's) och smakat deras underbara Jack Daniels glaze? Den här smakar som den! Eller Olivia tycker faktiskt att min är snäppet godare :)

Det är ganska många ingredienser, men låt er inte avskräckas av det.

Känns som det är dags för ännu en kopp te. Vågar inte räkna hur många te-koppar jag har druckit i dag. Det är mååånga. Men det är så himla gott med varmt te för en värkande hals. Honung sägs ju ska vara bra för halsont, men jag tycker teet blir alldeles för sött och dåligt så jag struntar i honungen och tar extra mycket te istället :)

Gissa tillbehöret - igen

I dag är det dags för ett nytt grilltillbehör - ännu en favorit. Igår var det tzatziki. Men vad är det idag? Det är betydligt fler ingredienser, men det är det värt för det blir underbart gott.


Den lilla värmen vi hade igår är borta, nu är det grått, blåsigt och svinkallt. Jag känner mig småkrasslig med en värkande hals så jag håller mig inne och dricker te. Men mellan mina vilostunder försöker jag göra lite nytta, för jag blir tokig att bara ligga still och se allt som behöver göras.

Tigerbanankaka

God morgon lördag, torsdag eller vilken dag det nu är. En ledig dag är det i allafall :) Solen har försvunnit så det blir nog en inne-dag med städning, bakning och middagsförberedelse. Idag ska jag göra ännu ett favorit-grilltillbehör, men det återkommer jag med senare.

I vår familj är vi väldigt petiga när det gäller bananer. De ska precis har lämnat grön-stadiet och blivit gula för att vi ska äta dem. Då förstår ni att bananerna oftast blir kvar i fruktskålen eftersom ingen vill äta dem om de har fått ligga nån timma dag för länge. Men istället för att slänga dem låter jag dem ligga nån vecka extra så att de blir riktigt svarta (i skalet) och mjuka för det är då de är som bäst till bakning.
Tigerbanankaka
200 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 msk kakao
2 mogna bananer
kokosflingor till formen

Smörj en form och strö med kokosflingor.
Vispa smör och socker fluffigt. 
Rör ner äggen ett i taget. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten, tillsätt mjölken. 
Vänd runt till en slät smet. 
Blanda halva smeten med kakao och andra halvan med mosad banan. 
Fyll formen med ljus och mörk smet och blanda lite så det blir ett snyggt mönster.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min.



Banankakor blir så mycket saftigare och godare än vanliga sockerkakor. Min absoluta favorit-banankaka hittar du här, med lite mörk choklad i smeten så är den nog oslagbar. Men den här tigerbanankakan var inte så dum den heller och kommer strax efter på min banankakelista.

Att använda kokos istället för ströbröd till formen ger en extra smak till kakan och ett litet knep jag tar till lite då och då.

Första tekoppen är redan avklarad och nu är det strax dags att duka fram frukost. Undra om jag ska fixa en "hotellfrukost" och väcka Olivia. Det är bästa enda sättet att få liv i Olivia i vettig morgontid. Det är svårt att förstå att hon alltid vaknade vid 5-6-tiden när hon var liten. Inte kunde jag då tro att hon skulle bli en riktig morgontröttis.

onsdag 8 maj 2013

Tzatziki - gott tillbehör

Det var alltså tzatziki jag förberedde tidigare i dag. Så somrigt och gott tillbehör till grillat. Men det är minst lika gott på nybakade baguetter. Prova - ni lär inte bli besvikna. Visst gör ni egen tzatziki istället för att köpa? Det är riktigt enkelt och med få ingredienser. Här hittar ni ett enkelt o gott recept.


När Leif var ute och grillade passade han på att kratta lite också. Välkommen våren! Nu vill vi att värmen fortsätter så att det blir grönt och fint i gräset och på alla buskar. Åh så jag längtar. Tyvärr ser inte prognosen så lovande ut.


Nej, nu kallar tv-soffan och en kopp te. Hoppas ni har en bra onsdagskväll som känns som fredagskväll. Inte illa att få ha fredagskänsla två gånger samma vecka. I morgon lovar jag ge er receptet på den goda tigerbanankakan. Missa inte det :)

Gissa tillbehöret

Vilken härlig dag - kort arbetsdag och strålande sol. Vi satt t.o.m ute utan att frysa när vi fikade hos morfar på eftermidda'n. Nu är det inte länge kvar tills isen är helt borta på älven, den har börjat släppa lite här o var.

Snart ska Leif tända grillen för självklart blir det grillat till middag när solen skiner. Vad tror ni jag har gjort för tillbehör? Tjuvkika på bilderna så kommer ni nog på vad vi ska äta för mumsigt till köttet.

tisdag 7 maj 2013

Te med smakbit

Lugnet har inte riktigt lagt sig i huset men jag har ändå tagit min kvällskopp te. Vanligtvis brukar jag vänta tills barnen har lagt sig så att jag kan sitta i lugn o ro för njuta av dagens sista tekopp, men det luktade så gott av den nybakade tigerbanankakan så jag var tvungen att ta en smakbit medan den fortfarande var lite varm.


Nu är det bara en morgon kvar att stiga upp innan vi har fyra dagar med sovmorgon. Precis vad vi behöver. Vi är en trött familj som kämpar sig upp på morgon för att hinna i tid till förskola, skola och jobb. Och på lördag ska vi på fest. Jippie! Vilken bra tajming nu när köket inte är så matlagningsvänligt.

måndag 6 maj 2013

Kött- och auberginegryta

Solen skiner denna härliga måndag som inleder kortveckan. Hoppas detta väder håller i sig, för nu längtar jag efter sol och värme. Är ni lediga på klämfredagen? Det är jag! Igår när jag var o handlade var jag riktigt sugen på grillat så jag köpte hem en massa grilltillbehör och ingredienser till att göra goda tillbehör såsom Jack Daniel's glaze, tzatziki, champinjoner och sparris. Imorgon blir det rester men på onsdag tänder vi nog grillen igen.

Nu när aubergine är billigt är det perfekt att använda i grytor. Det blir både gott och mättande.
Kött- och auberginegryta
7 hg grytbitar
1 aubergine
5 hg krossade tomater
1 dl vatten
grillkrydda
salt o peppar

Bryn grytbitarna och krydda rejält med grillkrydda (eller annan god krydda, barnen ville ha grillkrydda den här gången).
Sätt i en större kastrull.
Dela aubergine i bitar, bryn i olivolja och krydda med salt o peppar.
Tillsätt till grytan.
Tillsätt krossade tomater och vatten.
Låt koka i ca 1 timme till köttet är riktigt mört, lite beroende på vilken typ av kött du använder.
Späd med mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.

Jag sköljde även ur både en tacosåsburk och en chilisåsflaska med lite vatten och tillsatte till grytan, för att ta tillvara på allt. Det blir dessutom en god krydda till grytan. Jag älskar att göra grytor för man kan ha kylrensing och använda i grytan och det mesta blir gott. Den här gången använde jag bara aubergine i grönsaksväg för att göra barnen glada. Men annars tillsätter jag gärna lök, morötter, broccoli, minimajs eller lite allt möjligt.


Nu kommer snart Olivia hem från dansen så det är nog bäst att jag sätter igång med dagens middag som blir hennes favorit - spagetti carbonara. Gott men inte så lågkolhydratvänligt.

Hoppas ni också har en härlig måndag!

söndag 5 maj 2013

Kyckling- och bulgursallad

Ännu en dag på mässan avklarad! Efter att ha halvslumrat på soffan ett tag orkade jag åka till Kvantum och fylla upp kylen lite inför kommande arbetsvecka. En riktig kort arbetsvecka då jag slutar till lunch på onsdag och sen är ledig resten av veckan. Så underbart! Tänk om det kunde komma lite sommarvärme dessutom.

Igår grillade vi kyckling som jag sen använde till en bulgursallad. Självklart går det lika bra att steka kycklingen, men eftersom snön är borta är det grillsäsong för oss och vi grillar mest varje dag.
Kyckling- och bulgursallad
Kyckling o marinad
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
olja
Sallad
bulgur
rucola
gurka
tomat
fetaost
Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk vitvinsväger 
örkryddor (basilika, oregano o dyl)

Blanda ihop marinaden i en påse.
Skär kycklingfiléerna i 3-4 bitar, lägg i marinaden och låt marinera minst en timme.
Grilla.
Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop allt till salladen.
Blanda ihop vinägretten, häll den över salladen.
Tillsätt kycklingen till salladen, när den är färdiggrillad.
Servera ev. turkisk yoghurt och thaichilisås till sallad.

Godare än så här blir inte sommarmat enligt mig. Tyvärr är det fortfarande lite för kallt att sitta ute o äta, men snart kommer värmen och då blir sån här mat ännu godare. Längtar! Vad är den godaste sommarmaten enligt er?