fredag 23 november 2012

Äppelmuffins med mandelmassa

Ännu en grådisig dag men idag är det fredag så då struntar vi i vädret, eller hur? Fredag innebär kort dag för mig och Ida, redan vid ett hämtade jag henne från förskolan. Det var en trött tjej jag hämtade som kom i säng alldeles för sent i går så nu har hon bäddat ner sig och ser film. Få se om hon lyckas hålla sig vaken. Vi väntar på att mormor och morfar ska komma hit o fredagsfika med oss så jag hoppas hon orkar hålla sig vaken tills dess för om hon väl somnar lär hon vara svårväckt.

Igårkväll passade jag på att använda upp lite mandelmassa (ny ska ändå köpas till jul) och äpplen och använde det till muffins.
Äppelmuffins med mandelmassa 12 st
Muffins
2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
1 dl turkisk yoghurt
2 msk koncentrerad äppeljuice
3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
Fyllning
2 äpplen
1 msk råsocker
1,5 tsk kardemumma
75 gr mandelmassa

Muffins
Vispa ägg och socker
Smält smöret. Ta av från plattan, låt svalna lite och tillsätt yoghurten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smörblandningen och äppeljuicen.
Rör till en slät smet
Klicka ut smeten i formarna, inte mer än till ca 40% av formen.
Fyllning
Skala och tärna äpplena
Riv över mandelmassa och tillsätt råsocker och kardemumma.
Blanda ihop.
Fördela fyllningen i formarna och klicka sedan på resten av smeten så det i stort sett täcker fyllningen.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, ca 15 min.


Mycket fyllning i varje form, man ser inte understa lagret smet.

Så mycket gott samlat i en och samma muffins. Kombinationen mandelmassa, kardemumma och äpplen går ju inte att misslyckas med. De blev så saftiga med tydlig kardemummasmak, mums. Ta rejält med fyllning så att det blir riktigt saftig och gott. Längtar tills jag snart ska fika av dem, bara mormor och morfar dyker upp.

Klicka sen på resten av smeten över fyllningen.

torsdag 22 november 2012

Saffransås till lax

Torsdagkväll och jag har redan börjat njuta av att det snart är helg. Det gäller att börja njuta i tid så man kan njuta länge :) Tänk att det är första advent redan nästa helg och ingen snö har vi. Snyft! Nu vill vi ha snö så det blir lite ljusare. Det är mörkt, mörkt, mörkt just nu, i dag har det dessutom varit mulet så det känns som det aldrig blev ljust i dag. Får hoppas på bättre väder i helgen.

Nu börjar jag längta till jul och alla godsaker som hör julen till. Till middag i dag tjuvsmakade vi lite saffran då jag använde Arlas crème fraiche som är smaksatt med saffran och tomat. Oj så gott det var! Snart är det hög tid att baka lussekatter. Myyys!
Saffransås till lax
0,5 gul lök
2 dl crème fraiche saffran och tomat
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin 

Finhacka löken. Bryn den i smör så att den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt den smaksatta crème fraichen, grädde och lite vin.
Koka ihop några minuter.
Servera till lax.

Såå gott det här var, en ny favorit för mig. Jag var lite skeptisk och trodde inte att det skulle smaka så mycket saffran, men så fel jag hade det var faktiskt riktigt mycket saffransmak. Mums! Barnen var inte lika förtjusta i såsen de tyckte det kändes som att äta lussekatter och det ville de inte ha till fisk. Eftersom jag misstänkte (och fick rätt i) att barnen inte skulle tycka om såsen så ugnsstekte jag laxen för sig och kokade ihop såsen i en kastrull. Vill man så kan man blanda ihop såsen och hälla den på fisken i en ugnsform och tillaga allt i 200 grader i ca 20 minuter. Vi åt pasta till laxen och såsen men det är nog gott med pressad potatis också.


Är ni laddade för finalen i Hela Sverige bakar? Det är jag! Jag bakade äppelmuffins med mandelmassa efter middagen som jag ska provsmaka tillsammans med en kopp te och njuta av sista programmet.

onsdag 21 november 2012

Våffel-beslut

Oj så fel det höll på att bli. Jag tänkte skriva att det är torsdagkväll nu och härliga fredag i morgon. Men riktigt så är det ju inte - en dag kvar. Eftermiddan har jag tillbringat på en frisörsalong med att klippa och färga håret. Det är evigheter sedan jag färgade håret, men nu var det dags med förändring. Känns riktigt bra!


Isak hade önskat sig våfflor till middag i dag och det lät enkelt och bra så det blev det. Inte så mycket till middag egentligen men ibland kan man fuska lite. Ida hade lite beslutsångest vad hon ville ha på sina våfflor, så hon valde olika på alla hjärtan. Det var jordgubbsylt, hjortronsylt, hjortron, grädde och socker.



Grrh, nu strular det med bilderna så nu blir det tyvärr ett tråkigt inlägg utan bilder, förhoppningsvis får jag in de tänkta bilderna imorgon, bl.a. en bild där Ida stolt visar upp sin våffla. Men nu är mitt tålamod slut för i kväll.
Redigerat 25 min senare: Jag hade lite tålamod kvar så nu kom bilderna på plats. Men nu är det God natt så jag orkar upp i morgon när klockan ringer.

tisdag 20 november 2012

Brända kastruller

Brända kastruller! Har ni problem med det? 

Hos oss är det inget problem sen vi har lärt oss det absolut bästa sättet att få dem rena. Hur gör ni för att få bort det brända? Använder ni maskindiskmedel? Det är många som gör det, men jag tycker inte det känns speciellt miljövänligt och inte så vänligt mot våra kroppar heller, för maskindiskmedel är ju giftigt.

Nej, gör så här istället! Ta lite ljummet vatten strö på ordentligt med bakpulver, låt stå över natten. På morgonen har det brända lossnat och det är bara att diska rent kastrullen som vanligt.


Kom ihåg att prova det här nästa gång ni bränner fast något i en kastrull. När man häller i bakpulvret bubblar och låter det ordentligt i vattnet. Lite småroligt, faktiskt.

Måste visa en gullig bild på Ida där man ser hur hon somnade med sin lilla nalle tryggt på bröstet under täcket.

Nallen fick hon av ambulanspersonalen när hon vid drygt ett års ålder var tvungen åka ambulans pga feberkramper. Hennes kramper är det värsta jag har varit med, usch så rädd jag var när läpparna blev blå. Men det gick ju bra och hon har aldrig mer haft feberkramper, men vi har varit snabba att ge henne febernedsättande så fort hon har börjat få lite feber.

måndag 19 november 2012

Matsedel v.47 nov 2012

Då var första dagen på arbetsveckan avklarad och sen brukar det bara rassla till och det är helg igen. Jag kom inte i säng så tidigt som jag hade hoppats i går men det gjorde att jag hann med allt jag hade tänkt istället, sova får jag göra nån annan natt. Olivia, tonåringen som knappt sover på nätterna nå mer, har däremot sovit många timmar i natt, fler än 5-åringen Ida. Eftermidda'n har känts ovanligt lång och det beror nog på att jag hade glömt att ta med mig frukt som jag alltid brukar äta vid tre-tiden.

På hockeyn i lördags delade de ut snygga tröjor...eller 
klänning som det blev på Ida när hon skulle "mannekänga"

Den här veckan har inte Isak, för ovanlighetens skull, någon träning redan klockan fyra. Skönt att slippa den stressen men vi har ändå en hel del inplanerat vid middagstid, på torsdag t.ex. ska jag ju på Pralinpysselkvällen och göra goda allergivänliga praliner.

Matsedel v.47 nov 2012
Må: Korv
Ti: Hemmagjord pizza
On: Köttgryta
To: Pytt i panna
Fr: Lövbiff i ostsås
Lö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd (tredje gången gillt)
Sö: Lax

Gilla Få lite matro

Visst vet ni att Få lite matro finns på Facebook? Gå in och gilla min sida där så missar ni inget viktigt, det kan till exempel vara små tips eller tävlingar.


För er som deltar i Arlas tävling "Hitta julmaten" och är inne här hos mig för att hitta min gömda bild så kan jag tipsa er om att det är bra att gilla Få lite matro på Facebook för då missar ni ingen ledtråd.

söndag 18 november 2012

Indisk kycklinggryta med mango

Vilken trött familj vi är! Alla, även tonåringen, pratar om att lägga sig tidigt. Spännande att se vilka som lyckas. Vi brukar ha en tendens att piggna till när det väl blir sängdags. Ida orkade inte åka på hockeyträningen efter dansen, trots att Isak skulle vara med henne på isen. Med tanke på hur grinig hon är och har varit i dag var det nog ett bra beslut. Jag har en del saker kvar att göra av det som stod på min agenda för helgen, bl.a. har jag en viktig ansökan som måste skrivas. Men den får nog vänta tills Ida har lagt sig så jag får sitta ostört så att allt blir rätt, bara jag inte somnar vid tangenterna. 

Kvällens middag åt vi alla tillsammans. Det känns som det hör till ovanligheterna nu för tiden, alltid är nån av oss på språng. Men jag njuter desto mer när vi väl är samlade och äter i lugn och ro.
Indisk kycklinggryta med mango
1 kg kycklingfilé
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1,5 tsk malen ingefära
3 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 tsk chilipeppar
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl  yoghurt, t.ex. turkisk
200 g frysta mangotärningar
ev. färsk koriander

Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. 
Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. 
Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. 
Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. 
Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. 
Garnera ev. med koriander. 
Servera med ris, gärna basmati.


Hela grytan gick åt så det blir ingen matlåda imorgon. Men det måste ju betyda att alla tyckte om det. Det är viktigt att inte låta mangon koka med för länge så att den blir alldeles för mjuk. Sen kan det vara bra att veta att om man använder yoghurt blir det lite grynigare konsistens än med crème fraiche eller grädde. Leif hade velat ha den lite "stingigare" och det kan man ju lätt fixa med lite mer chilipeppar.

Limp-bakning pågår!

Redan söndag-eftermiddag! Den här helgen har gått mycket fortare än vad jag hade tänkt mig. Har inte hunnit hälften ens av vad jag hade tänkt hinna. Men jag har hunnit baka flera fillimpor som jag hade en beställning på. Jag har några över om någon mer vill köpa Olivias favoritlimpa.


Snart har Ida dans och då tänkte jag passa på att leverera limporna. Efter dansen ska Ida på hockeyträning och idag ville Isak följa och vara med på hennes träning, så Ida blev överlycklig för hon älskar när Isak är med henne på isen.

Nu ska jag diska bort efter limpbaket så det är fint i köket när det är dags att börja med middagen som blir ett nytt recept - en indisk kycklinggryta.

lördag 17 november 2012

Hitta julmaten

I samarbete med Arla anordnar jag en tävling där det gäller att hitta julmaten som har gömt sig på olika bloggar. 51 olika julmatsbilder (med tillhörande nummer och text) är gömda runt om i bloggvärlden, för att vara med och tävla måste du hitta minst 30 st. Tävlingen pågår till 14 december. Läs mer om tävlingen och tävlingsvillkoren här.


Förstapriset är ett finfint paket som jag gärna skulle vilja ha innehållande köksvåg, skålar, Gerbera-form och tårtfat. Wow, säger jag om den vinsten.


Undrar ni var jag har gömt min julmat?! Sök runt här på bloggen så hittar ni den nog, som en bonus kanske ni hittar något bra recept. Om ni inte hittar bilden får ni titta in här om några dagar då jag ger den första ledtråden på mitt gömställe.

Lycka till!

Popcorn-frukost

God morgon underbara lördag! Ida kom och väckte mig klockan åtta, skönt med sovmorgon efter gårdagens trevliga AW.  Det är bara jag och Ida som är hemma och vakna, Leif åkte i väg tidigt för att hjälpa en kompis medan Olivia och Isak fortfarande sover.


Frukosten är precis bortdukad och Ida åt en annorlunda frukost i dag då hon hittade popcorn-påsen från hennes fredagsmys igår. Så hon åt oboy, macka...och popcorn till frukost. Det var visst väldigt gott att doppa popcorn i oboy.


På dagens agenda står bl.a. att baka lite, att städa mycket och att skriva några viktiga dokument som jag har skjutit upp alldeles för länge (som städningen). Men allt det hinner jag senare i dag för nu ska jag sätta mig i soffan med Ida och se Karlsson på taket. Det är bäst att vi sätter oss under en filt och myser till det ordentligt för det är fortfarande lite småkallt i huset pga dörr/fönster-bytet.

Vad har ni för planer i dag?

fredag 16 november 2012

På väg till AW

Hej på er! Är bara in en snabb sväng för att skriva några rader till er innan jag ska tillbaka till jobbet och gå på After work. I dag har snickarna varit här och bytt vår gamla entredörr till ett fönster så vi har ett ganska utkylt hus just nu. De är inte klara än så de måste jobba över trots att det är fredag för vi kan ju inte ha ett stort hål i ytterväggen under helgen med minusgrader utomhus. Bilder på bytet kommer i helgen.


Här hemma kommer de göra pizza till middag, vad jag får är fortfarande en hemlighet för mig. Men vi ska på en bra restaurang så jag har höga förväntningar. Nu ska jag rusa så jag inte kommer för sent. Ha en bra fredag så hörs vi imorgon med ett nytt smarrigt recept som jag har tänkt prova.

torsdag 15 november 2012

Fredag, eller?

Det känns som fredag i dag, vet inte varför men det kanske beror på att vi åt rostbiff och potatisgratäng till middag och det är mer helgmat än vardagsmat för mig. Men jag älskar ju fredagskänslan så det är väl bara att njuta oavsett vilken dag det är egentligen :) Skönt med en hemmakväll som omväxling den här veckan, då jag har haft mycket inplanerat på kvällarna. Det är bara jag och Ida hemma för de andra är på hockey men jag nöjer mig med att se matchen på tv, samtidigt som jag kör tvättmaskinen och diskmaskinen några vändor. Välbehövligt!


Och imorgon är det fredag på riktigt....och jag ska på After work, det är evigheter sedan jag senast var på en AW. Fast det blir ju inte en riktig after work för mig eftersom jag slutar redan klockan ett och åker hem en sväng innan jag åker tillbaka till stan vid fem då de övriga slutar.

Paket innan jul

Är hemma en sväng på lunchen för att få i mig lite mat. I dag blev det köttfärssås, keso och avokado. Man tager vad man haver....det blev en annorlunda men god kombination. Dessutom förberedde jag kvällsbaket litegrann så går det fort i kväll när Ida har lagt sig. För i morgon ska en arbetsplats i Luleå (inte min) få go'fika i form av vaniljsockerkaka. Hoppas de blir nöjda!


Man kan tro att julen redan är här. I går hämtade jag ut ett paket med en vit och en rosa cava (cava = spansk champagne). Jag älskar bubblor så det blir perfekt till något fredagsmys med småplock, fast inte i morgon eftersom jag då ska på After Work med jobbet. Jag har dessutom ett till paket att hämta efter 16 i dag som jag inte vet avsändare på. Barnen hoppas att det är chokladen jag har beställt till vår Tassimo-maskin. Vi får väl se i kväll vad som gömmer sig i paketet.


Ni glömmer väl inte bort att anmäla er till pralinpysselkvällen?! Det ska bli så kul....och gott. Jag längtar! Det skulle vara kul att träffa nån av er läsare där också.

onsdag 14 november 2012

Pralinpysselkväll

Nu har jag precis kommit hem från ett roligt, inspirerande och viktigt möte med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Där har vi bl.a. planerat vår pralinpysselkväll som vi ska ha nästa vecka och den kommer bli så bra. Ni som har följt mig ett tag vet ju hur galen jag är i choklad :) Tänk att få bjuda allergiker på goda, fina och lyxiga praliner i olika smaker. Du kommer bli deras favorit!

Du som bor i Luleå med omnejd se till att anmäla dig snarast till astmaochallergiforeningen.lulea@gmail.com för det är begränsat med platser och det kommer bli en toppenkväll. Se inbjudan nedan.

tisdag 13 november 2012

Ljuvligt och juligt

Åh det luktar ljuvligt och juligt i huset just nu. Jag har precis tagit ut en mjukpepparkaka från ugnen och jag älskar doften som sprider sig från köket till resten av huset. Blir nog att synda med en kopp te och en varm kakbit om ett tag.


Nu är två dagar avklarade av min stressvecka med många kvällsaktiviteter, men eftersom det bara är roliga saker jag ska i väg på så känns det inte så ansträngande. I morgon ska jag träffa några andra mammor med allergiska barn och det blir alltid så inspirerande och intressanta samtal när vi träffas. Nu har vi många saker på gång i Astma- och allergiföreningen, det som står på tur är en pralinkväll där vi ska tillverka julgodis för allergiker. Bor ni i närheten av Luleå och vill kunna bjuda allergiker på julgodis gå då in här och anmäl er.


Ida försöker sova men det går inte så bra för henne för Leif ser hockey på tv och det verkar inte gå så bra för Luleå så Leif sitter inte tyst och lugnt i soffan. De som någon gång har sett hockey med Leif vet vad jag pratar om :) Oj, nu kvitterade Luleå och då var det två stycken (Leif o Isak) som skrek i soffan. Stackars Ida!

söndag 11 november 2012

Matsedel v.46 nov 2012

Farsdagsmiddagen blev köttsoppa hos min pappa och det var så himla gott. I veckan har vi pratat om köttsoppa på jobbet och det gjorde att jag var så otroligt sugen på köttsoppa så jag blev mer än nöjd när jag hörde att vi skulle blir bjudna på just det. Det finns nog lika många varianter på köttsoppa som det finns personer, det märktes väldigt väl när vi diskuterade soppan på jobbet. Det känns som jag har hunnit med jättemycket i dag så nu ska jag tillbringa resten av kvällen i tv-soffan med en kopp te eller två.

Till veckan har vi något planerat varje kväll så då känns det viktigt att ha en matsedel att utgå ifrån så vi kan förbereda så mycket som möjligt för att veckan ska flyta på smidigt.
Matsedel v. 46 nov 2012
Må: Stekt korv, potatis och ägg
Ti: Spagetti och köttfärssås
On: Fiskpinnar och potatis
To: Rostbiff och potatisgratäng
Fr: Hemmagjord pizza
Lö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd
Sö: Indisk kycklinggryta

Stuvad spenat - lchf

God morgon! Nu har jag smugit upp för att göra frukost till far i huset - för andra dagen i rad. Eftersom han fyllde år i går bjöd jag på "hotellfrukost" även då. Det blir te, juice, ägg, leverpastej, skinka, olika ostar, kaviar, löjrom, gurka och en massa olika bröd och kex. Efter frukost ska jag ta hand om helgens sista bakning, som innebär två enkla sorter. Återkommer om det senare.

Kom på att jag har glömt ge er receptet från i torsdags då vi åt ugnstekt lax och jag serverade den till stuvad spenat. Men jag stuvade inte på vanligt sätt med mjöl och mjölk utan jag använde philadelphiaost och grädde.
Stuvad spenat - lchf
400 g fryst hackad spenat
3 msk philadelphiaost
1 dl grädde
salt o peppar

Tina spenat i en kastrull på låg värme.
Tillsätt philadelphiaost och grädde till en bra konsistens och god smak. (Philadelphiaosten gör stuvningen lite mindre rinnig)
Salta och peppra.

Lax och spenat är en perfekt kombination som jag knappt kan få nog av. Vår favoritlax är den med Västerbottensost eller parmesan på spenatbädd serverad till tagliatelle. Har ni inte provat den än så är det hög tid nu för den är bara såå god. Vad brukar ni äta spenat till? Det är nog mest till lax vi äter fryst spenat. Färsk spenat däremot använder jag ofta till sallader, pajer och vissa pastarätter.

Senare i dag hoppas jag att jag lyckas få ihop en bra matsedel för nästa vecka. Det är så skönt och underlättar så himla mycket om man planerar middagarna i förväg och inte tar en dag i taget.

lördag 10 november 2012

Finaste bordsplaceringen

Till slut kom Leif hem från målandet och vi kunde äta en sen födelsedagsmiddag. Ida dukade och skrev fina bordsplaceringslappar som hon placerade ut till oss alla. Kolla in de fina lapparna hon jobbade länge med. Hon behövde lite hjälp med stavningen så vissa av orden bokstaverade jag åt henne, men det mesta har hon fixat själv.

Pappa Leif fick en fin lapp...

...liksom mamma Sara

Ida är lillasyster...

...och Isak är både storebror och lillebror. 
Jag tyckte hon kunde skriva bara bror, men så enkelt ville hon inte ha det.

Storasyster Olivia var på annat kalas, men fick en fin lapp ändå.

Till middag hade Leif beställt Chicken Thai, så självklart gjorde jag det åt honom, eftersom han är väldigt förtjust i vitlöksbröd så hade jag fixat i ordning en enkel variant av det också.


Nu ska jag åka och hämta Olivia från hennes tjejmiddag. Spännande att höra vad hon har ätit. Sen blir det nog en tidig kväll för jag börjar känna mig rätt trött efter en heldag i köket. I morgon blir det också lite köksjobb då  jag ska baka två olika sorter, men eftersom vi ska till min pappa på farsdags-middag behöver jag inte laga nån mat. 

Bakdag i regnet

I morse vaknade vi upp till spöregn men det gjorde inget för jag hade planerat för en bakdag. Hela förmiddagen tillbringade jag i köket med att baka. Först hjälptes jag och Ida åt med en omgång kanelbullar. Det var jättelänge sedan vi hade vanliga kanelbullar så det stod högst upp på dagens baklista.


Sen fortsatte jag med en mazarinkaka med mandelmassa, men den blev inte så lyckad :( dels satte jag i lite för mycket bittermandelolja och dels fastnade den i formen när jag skulle vända upp den på ett fat. Men den duger nog till i kväll då jag tänkte att vi skulle äta den med bär och grädde istället för en tårta.


Därefter fortsatte jag med två banankakor, eftersom vi återigen hade bruna bananer i fruktskålen. Visst kommer ni ihåg att baka banankakor av era bruna bananer? Ni får absolut inte kasta dem, ju brunare desto bättre till bakning. Mina bananer var nästan helt svarta i skalet.


Nu ska jag snart sätta igång med dagens festmiddag som blir chicken thai. Jag hoppas födelsedagsbarnet hinner hem :) Han har stått i ett garage och målat bräder hela da'n. Till veckan kommer en snickare som ska ta bort vår gamla entredörr och sätta dit ett fönster istället. Samtidigt med det måste vi så klart panela om runt nya fönstret också.

fredag 9 november 2012

Fredagsmys "Man tager vad man haver"

I dag är jag så lycklig! Min käre pappa lyckades rädda ett kraschat usb-minne med alla mina kort under flera år då barnen var små. Det var semestrar, kalas, Idas födelse och en massa annat vi har varit med om under jättemånga år som fanns samlade där. Tur att jag har en sån datakunnig och intresserad pappa som älskar såna här utmaningar. När jag trodde att alla kort var borta försökte jag trösta mig, mellan alla tårar, med att barnen och minnen finns i alla fall kvar. Men det blir så mycket lättare att minnas när man har bilder till hjälp. Tusen tack pappa!


Vilken god middag vi lyckades få till av rester. Det blev en massa plockmat, precis som jag vill ha det på fredagar. Fredagsmys för mig det är plockmat till middag så hela familjen sitter länge vid bordet och pratar o äter utan stress. Det känns extra bra när man har tagit reda på en massa rester. Det mår både vår ekonomi och miljö bra av.


Fredagsmys "Man tager vad man haver"
quesadillas 
(tortillabröd och riven ost i frysen)
kycklingspett 
(från frysen)
rostbiff med päron och ost med chilismak 
(rostbiff från frysen, päron som höll på att bli mjukt, redan öppnad ost)
pastasallad 
(makaroner från middag tidigare i veckan)
ost o kex 
(från tidigare kalas)
yoghurt och thaichilisås
 (yoghurt som höll på att gå ut)
löjrom
 (fjolårets rom, ny är på väg)
crostini o tapenade
(från tidigare kalas)
tacochips o salsa 
(hinner aldrig bli gammalt i det här huset eftersom det är Isaks stora favorit)
sallad


Nu ska jag sätta mig i soffan med ett stort glas chai-te och smaka mini-oreo som jag fick för nån vecka sedan. Jag hade tänkt baka med dem men det har inte blivit av, så nu tjuvsmakar vi några i kväll till X-factor.


Ha en mysig fredagkväll nu så hörs vi i morgon!

Krustader med ädelost och hjortronsylt

God morgon! Visst är det härligt att vakna och veta att det är fredag - bästa dagen på hela veckan. I dag kommer jag dock inte hem så tidigt som jag brukar för jag ska följa Olivia som ska klippa sig och dessutom hoppas jag hinna göra en del ärenden på stan.

Tänkte så här på fredagmorgonen tipsa om ett till drink-tilltugg så ni hinner skaffa alla ingredienser till i kväll. Ni har väl inte missat mitt andra enkla drink-tilltugg, Brillat-Savarin (ost) på chips. Nu har ni två enkla tilltugg att prova till fredagsmyset.
Krustader med ädelost och hjortronsylt
minikrustader
ädelost
hjortronsylt

Lägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje krustad med en bit ädelost.
Klicka lite hjortronsylt på osten.
Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.
Servera genast!

Enkelt, gott och vackert! Jag provade även att ta brieost i några krustader men det var godare med ädelosten som har mer smak i sig. Det här kommer återkomma ofta hemma hos oss när vi ska ha ett litet tilltugg.

Nu ska jag sätta fart så vi kommer i tid till förskola, skola och jobb. Vi hörs lite senare men kom nu ihåg att handla ingredienserna till kvällens fredagsmys.

torsdag 8 november 2012

Lammgryta med kakao och kanel

Det känns att arbetsveckan börjar lida mot sitt slut för jag känner mig riktigt trött, måste nog lägga mig och vila på soffan innan jag ska handla inför helgen. Undra vad jag ska handla för godsaker för vi har ju både en födelsedag och en fars dag att fira i helgen. Fars dag ska vi i och för sig fira, med köttsoppa och tårta, hos min far så till dess behöver jag inte handla nå, men på lördag skulle jag vilja bjuda födelsedagsbarnet på minst en 3-rättersmiddag. Firar ni Fars dag eller får dagen passera ganska obemärkt?

Dagens middag blev den goda lammgrytan som jag förberedde igår. Det som gjorde att jag lockades att göra just den här grytan var att den innehöll kakao. Alltid spännande med lite oväntade ingredienser.
Lammgryta med kakao och kanel
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
1 stor palsternacka
en fjärdedels rotselleri
750 g fina grytbitar av lamm
1 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk kakao
0,75 tsk salt
3 lagerblad
1 kanelstång
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 msk pressad citron


Hacka lök, vitlök och chili.
Skär morötter, palsternacka och selleri i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja och smör. Sätt över i en gryta.

Bryn lökhacket och chilin så att löken blir mjuk utan att ta färg, sätt över i grytan.
Bryn rotfrukterna ett par minuter. Sätt över i grytan. 
Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka under lock tills köttet är mört och såsen lagom simmig, jag kokade i drygt en timme.
Smaka av.

Den här grytan blev mycket godare än jag trodde. Först hade jag velat göra en indisk gryta med mycket kryddor, men sen ångrade jag mig när jag insåg att jag knappt hade några kryddor hemma och inte orkade åka o handla. Det smakade inte speciellt mycket lamm om grytan, det får man ta som något negativt eller positivt. (Jag tyckte det var positivt) Vad som var mycket positivt var att jag gjorde grytan redan i går så i dag när vi kom hem behövde den bara värmas samtidigt som ris och bulgur kokade.

Inga barn får hamna utanför

Det pratas om socialt utanförskap, men vad är det? I Sverige har väl alla barn samma rättigheter? Här finns ju skyddsnät. Vi tar väl ansvar för alla barn. Eller?

Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför.

Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång.

Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.

Jag har skrivit under på unicef.se/utanför. Gör det du också!



Har du en blogg? Då kan du också hjälpa UNICEF att uppmärksamma barnen som hamnar utanför. Besök unicef.se/sprid-budskapet/blogga-mot-socialt-utanförskap för att hämta material.

onsdag 7 november 2012

Middag i dag och i morgon

Go'kväll på er! Här har det snöat stora härliga flingor i dag på förmiddan och på en gång fick jag julkänslor. Måste köpa hem pepparkakor och glögg, ja kanske t.o.m baka lussekatter redan nu. Tänk vad lite snö kan ställa till med. Isak tror att den här snön kommer ligga kvar men jag tror han blir besviken och att den försvinner om nån dag.

Dagens middag blev ugnstekt citronkryddad lax, potatis och stuvad spenat. Jag har kommit på nå smart! Jag gör fisk de dagar Isak har träning vid fyra-tiden för då kommer han hem vid sextiden och är vrålhungrig och då går även fisk ner utan problem.


Efter middan gjorde jag i ordning morgondagens middag. Då ska vi äta lammgryta och grytor blir ju ofta bättre om de får stå till sig någon dag, dessutom går det fort att laga middag i morgon och det är skönt för omväxlings skull. De var en del spännande ingredienser i grytan, framför allt kakao. Hur tror ni det blir tillsammans med lamm?


Tänk att det är torsdag redan i morgon. Så nu är det bara två korta arbetsdagar kvar för mig innan det är helg och den här helgen blir det mycket familje-firande då det är både Leifs födelsedag och fars dag. Måste hinna baka två banankakor till min brödförsäljning också. Det har ni inte missat väl, att jag bakar till försäljning? Här kan ni läsa mer om det. Snart börjar det bli dags att ta upp advents- och julbeställningarna.

Brillat-Savarin på chips

Onsdag - det innebär lill-lördag! Jag brukar inte använda mig av den benämningen på onsdagar för jag tycker faktiskt den är rätt töntig. Vad tycker ni? Men nu kunde jag inte låta bli eftersom jag kommer med tips på ett gott drinktilltugg och drinktilltugg passar bättre på en lördag än mitt i veckan, eller kanske inte. Nu har ni i alla fall några dagar på er att köpa den goda osten Brillat-Savarin så kan ni fixa detta enkla tilltugg till (den riktiga) helgen.

Har ni hört talas om osten Brillat-Savarin? Hittade en beskrivning på nätet: "Brillat-Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns, osten tillhör sorten triple-creme och tillverkas av komjölk och grädde." Jag läste även på nätet att en ostbutik rekommenderar att äta denna ost till sourcream- and onionchips. Det lät så knäppt så jag var tvungen att smaka. Och vet ni vad?! Det var en perfekt kombination.


Jag gick till Hemmagastronomi som har det bästa ostsortimentet i Luleå och köpte en bit av denna ost, sen åkte jag till Kvantum och köpte en påse chips :) Jag lät osten stå framme nån timme inför servering så att den skulle bli riktigt krämig och god. Sedan klickade jag en ostbit på chipsen och, voilà, så var ett perfekt drink-tilltugg färdigt. Enkelt och gott! När jag köpte osten frågade jag om de hade hört talas om denna kombination, det hade de inte utan de åt osten tillsammans med en hallon- och chokladmarmelad. Lät inte helt fel det heller.

Nu ska jag dock sätta igång med dagens middag som blir ugnsstekt lax och lchf-stuvad spenat, dvs med grädde istället för mjöl och mjölk. Dessutom ska jag koka en lammgryta ikväll så den får stå och gotta till sig tills imorgon och bli riktigt god. Sen behöver vi bara värma den i morgon när vi kommer hem från jobbet, såå skönt.