fredag 27 juli 2012

Gurk- och paprikasalsa

I dag tog vi lite paus i allt städande, måste få njuta lite av solen också. Hela förmiddan var Ida med två kompisar, de lekte, hoppade studsmatta och sprang omkring så dem såg man inte mycket av. Till lunch gjorde jag risonisallad med skinka för jag kokade alldeles för mycket risoni till middag igår. Perfekt sommarlunch!

Till gårdagens grillade kött hade jag gjort en gurk- och paprikasalsa.
Gurk- och paprikasalsa
0,5 gurka
0,5 röd paprika
0,5 gul paprika
0,5 röd lök
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
örtsalt
nymalen svartpeppar.

Skär alla grönsaker i små bitar lägg i en skål.Blanda ihop olja och pressad citron, krydda med salt och peppar. Häll över grönsakerna.
Låt stå och dra i kylskåp i någon timme.
Smaka av. Tillsätt mer kryddor, citron eller olja om så behövs.

Jättegott och perfekt till grillat. Det känns som att den kommer bli en klassiker hos oss.

Nu håller vi på att förbereda dagens middag som blir fyllda grillade kycklingfiléer, krämig pasta och sallad. Kanske jag gör en sallad caprese för det passar nog perfekt till kycklingen. Jag gör en variant på den här kycklingen som jag vanligtvis gör i ugnen. Har aldrig provat den på grillen tidigare så vi får väl se hur det går.

Ser ni fram emot att OS nu börjar eller är ni inte sportintresserade? Själv älskar jag sport men vi får väl se hur mycket jag hinner se. Nä nu ska jag ut i solen och duka till dagens middag. Hoppas solen skiner på er också.

Tefrukost

Efter en natt med många timmars sömn är Isak "fit for fight" igen. När han vaknade i morse var han pigg och glad och redo för ytterligare en dag på hockeyskolan. Så skönt att han inte var sjuk på "riktigt". I morse vaknade jag i tid så jag hann med min morgonpromenad och nu har jag mindre än en timme kvar på min spännande ljudbok så jag måste nog ut på en ny promenad så jag får höra slutet.


Nu är det dags för frukost och jag ska prova ett nytt te - Ljungaviken te. Det är Sölvesborg som har tagit fram ett te smaksatt med några av de frukter och bär som kommer att växa i den nya naturnära stadsdelen som heter just Ljungaviken. Tänk om Luleå också kunde ta fram ett gott te. Då skulle jag bli stolt.

torsdag 26 juli 2012

Sol och städ

Jaaaa, ännu en solig dag. Man blir så mycket lyckligare när solen skiner och det är varmt, eller hur? Vi fortsatte som planerat med nästa boda idag och kastade en massa gamla trädgårdsgrejer, t.ex. krukor, växtnäring och gräsfrön. Dessutom har jag nu satt ut vår hammock (och två skottkärror) på Blocket. Snyft! Jag älskar verkligen hammocken men det är bara att inse att vi inte har nån bra plats för den.


Ida har haft en rolig dag för hon fick följa med kompis Emma till Arcusbadet där de busade, fikade och badade i några timmar. När Ida var på badet, Isak på hockeyskola och Leif på lunch-dejt så passade jag och Olivia på att få go'fika hos mormor och morfar. Men typiskt för den här sommaren så gick solen i moln precis när det var dags för fika. Men eftersom det fanns så mycket gott så satt vi ute länge så solen hann komma fram igen.


Självklart blev det grillat till middag. Jag fyndade svensk, skivad, färdigkryddad karré på Kvantum igår. Eftersom det var kort datum så kostade det bara 19.90 kr/kg, så för 6 stora skivor betalade jag 27 kr. Inte illa! Så kort datum var det inte heller tycker jag, för det var bäst före 28 juli, dvs på lördag. Men jag klagar inte för nu fick vi en billig och god middag. Till köttet åt vi en god gurk- och paprikasalsa, sallad och bulgur.

Isak kom hem helt utmattad efter fjärde dagen på hockeyskolan. Han ringde och ville bli hämtad före middagen för han mådde dåligt. Stackarn! Så ikväll, äntligen, somnade han tidigt. Förhoppningsvis mår han bättre imorgon och orkar vara med ordentligt sista riktiga dagen för på lördag är det "bara" avslutning och internmatch.

Ugnspannkaka med bacon

Två morgnar i rad har jag börjat med en promenad på nästan en timme, lyssnande på en bra ljudbok. Lika bra att passa på innan det börjar regna, för det verkar skvätta lite varje dag. Men i dag sov jag för länge så jag hann inte i väg innan Leif och Isak for i väg till ishallen. I går var vi riktigt duktiga som satte igång att röja i ena bodan och lite på tomten. Jag tror det blev tre vändor till återvinningscentralen för Leif. I dag ska vi fortsätta med nästa boda. Jobbigt medan man håller på men skönt när det är gjort. Några barnsaker, bl.a. en Bobby car och en baby-gunga, ska jag försöka sälja på lördagens loppis på Coop Forum-parkeringen på Storheden. Andra större saker ska vi sälja på Blocket, bl.a. en hammock och en minicross. Någon som är intresserad?

Nu när Isak inte äter hemma passar vi på att göra ugnspannkaka som innehåller en massa ägg.
Ugnspannkaka med bacon
1 pkt bacon
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
6 dl mjölk
3 ägg

Stek först bacon i ugn ca 10 minuter på 225 grader i en liten långpanna, samma som du tänker göra pannkakan i.Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Vispa ihop mjölsorterna med hälften av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och äggen.
Håll smeten i den lilla långpannan.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter tills pannkakan har "stannat" och fått fin färg.

Olivia vill ha bacon till pannkaka men det vill inte jag så jag serverar den på sidan om. Annars kan man ha baconbitar i botten på formen innan man häller på smeten. Använder man inte bacon så smörjer man formen med några matskedar margarin och använder 0,5 tsk salt i smeten istället. Men eftersom bacon är både salt och fett struntar jag i det när jag först har stekt bacon i formen.

Våra två schersminer blommar så otroligt fint nu och luktar minst lika gott.

Nu måste jag duscha och sätta igång med städningen så kanske jag hinner njuta av solen lite senare i dag. Vad har ni för planer i dag, nu när solen verkar skina över stora delar av Sverige?

onsdag 25 juli 2012

Limpor säljes

Nu har jag fyra härliga limpor i ugnen som jag ska sälja. Någon som är sugen på nygräddade mackor till kvällsfikat kan ringa eller maila. Pris- och kontaktuppgifter finns under Brödförsäljningsfliken.

Nygräddade mackor med ost. Mums!

På lördag kommer "Få lite matro med hembakat" att sälja bröd på Coop Forum-parkeringen på Storheden i Luleå. Det är bakluckeloppis och jag tänker sälja gamla prylar, bl.a. barnsaker, och nytt bröd. Kom gärna dit och då måste ni även berätta att ni är en bloggläsare så att jag får veta vilka ni är.

Matro-limpor. En storfavorit!

Det jag kommer ha till försäljning på lördag är bl.a:
Matro-limpa
Fillimpa
Kladdkaka med fyllning
Lingonkaka
Moccarutor
Nonstop-cookies
Toscakaka

måndag 23 juli 2012

Basilikasås

Idag började Isaks hockeyskola och han verkar ha haft det kul från tidiga morgon till (ganska) sena kväll. Vi andra har inte gjort så mycket, jag och tjejerna var en sväng till Ica Maxi och kompletteringshandlade lite av sånt vi missade igår. Ida hade sån tur så lekrummet öppnade precis när vi kom dit så hon ville vara där medan jag och Olivia handlade. Inte mig emot!

Sen har jag bakat lite bröd till försäljning för om det inte regnar på lördag tänker jag sälja gamla saker och nytt bröd på bakluckeloppis på Coop Forums parkering på Storheden (Luleå). Kommer ni dit i så fall?

I dag grillade vi röding och till den blandade jag ihop en enkel sås av ingredienser jag oftast har hemma.
Basilikasås
100 g cream cheese
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl fryst basilika
flingsalt

Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av med flingsalt och ev. mer basilika.


Basilika i alla former är en favoritkrydda hos mig. Såsen passade jättebra till fisk men passar nog även till kött då basilika inte är en "fiskkrydda".
Blålila tunga efter blåbärsätande.

Efter middagen ville Olivia baka en blåbärspaj och det fick hon bara hon lovade att diska bort efter sig och det gjorde hon. Duktigt! Ida ville äta lite blåbär och efter det var hennes tunga rejält blå eller lila. Otroligt vad blåbär färgar. När jag sen väl tog mig ut på en promenad så börjar det regna så klart. Irriterande!

God mat och glad kock

I fredags var vi på 50-årsfest i Jämtland då Leifs systers man fyllde år i våras med väntade med festen till det blev sommar och hopp om värme. Nu blev det en iskall kväll ute men varmt och trevligt inne. Maten lagades på plats av den Glada kocken, Jesper Nyström, som hade en lång arbetsdag med alla förberedelser, all matlagning och allt efterarbete.


När vi kom till festen var det mingel med fördrink och snittar, bl.a. en tunnbrödsrulle med jämtländsk pesto. Sen bjöds det på en härlig grillbuffé där det fanns mycket gott. Till efterrätt var det pannacotta smaksatt med mese och rosépeppar. Efter maten var det dags för dans till Jannez, ni som är i dansbandssvängen känner säkert till dem, vi andra kanske kommer ihåg dem från Dansbandskampen i tv. Sen framåt natten blev det vickning, då man fick göra sig sin egna renklämma.


Nu kommer jag inte ihåg allt vi bjöds på men jag ska försöka komma ihåg en del. Grillad chilimarinerad regnbågsfilé, grillad renkalvsentrecôte, potatisgratäng med lufttorkad skinka, heta kräftstjärtar på salladsbädd, sallad, potatissallad, tzatziki med ost (vit caprin tror jag), skogsbärsbearnaise, avokadokräm, salsa, kex, bröd och ostbricka med olika ostar, sirap och marmelad. Alla råvaror var från Jämtland förutom kräftstjärtarna.


Sen öppnades baren med kända bartenders :) Isak och Ida tyckte om att hänga inne i baren och Isak blandade även ett par drinkar. Men sen tröttnade Ida på att vara där och gick till dansgolvet där hon dansade med alla möjliga stora delar av kvällen och natten. Skönt att ha så sociala barn så de charmar nytt folk till höger och vänster.


Många av presenterna var något ät- eller drickbart, men inga andra hade lika fina etiketter som vår present.


Det kan låta väldigt lyxigt och dyrt att ha en egen kock hemma hos sig som lagar maten direkt på plats. Men det räknas som hushållsnära tjänster när han jobbar hemma hos en så man får göra avdrag på halva arbetskostnaden (rut/rot-avdrag). Bra, va? Ett mycket roligare alternativ än att bara köpa vanlig catering.

söndag 22 juli 2012

Sallad caprese

Åh så skönt det är att vara hemma, fast mycket jobb också. Tvättmaskinen har gått i ett i dag och kylskåpet var nästan tomt så en storhandling på Kvantum har vi också hunnit med. Packa upp väskor är bland det tråkigaste jag vet så det har jag inte tagit tag i än, förutom den med smutskläder då. Isak har hunnit vara till ishallen för ett ispass också. Innebär det att sommaren är slut nu? Nej så är det definitivt inte för jag har semester i tre underbara veckor till. Två av dessa är dessutom Leif hemma.

När solen skiner och det är varmt är det extra gott med sallader, eller hur?
Sallad Caprese
tomater
mozzarella
basilika
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Skiva tomaterna och mozzarellan. Plocka basilikablad.
Varva tomat, mozzarella och basilika.
Ringla olivolja över. Salta och peppra.


Det här är en av mina favoritsallader. Den är otroligt god och det blir så vackert med de olika färgerna. En mozzarellaboll brukar räcka till ungefär två tomater.

Dagens mysmiddag hemma blev ett glas rosé med frökex till förrätt och grillade fläskkotletter med sallad o pommes till varmrätt. Men det absolut bästa var efterrätten som var ett efterlängtat glas chai-te med en chokladtryffel. När vi åker i väg på semester orkar jag inte ta med mig chai-te och mjölkvisp så efter en veckas längtan är det extra gott med chai-te.

I paketet gömde sig...

....goda chokladpraliner från Tinas praliner. God choklad, det är 100% njutning, eller hur?

Några av de bitar vi till slut bestämde oss för

I en by, Alsen, som ligger mitt i Jämtlands skogar finns en liten chokladfabrik med underbart god choklad som görs av en lika underbar kvinna. Hon är trevlig, hjälpsam och givmild. Hennes provsmakar-bord innehåller en massa gott som det bara är att smaka från. Gissa om jag och barnen provsmakade. Eftersom hon var rädd att chili-tryffel var för starkt för barnen gick hon och hämtade de som var smaksatta med blåbär istället.

Provsmakarbordet! Som sen utökades med blåbärstryfflar.

Hon använder inga nötter i sin tillverkning (trots att hon älskar nötter) och det känns väldigt tryggt för oss med nötallergiska barn. Guldstjärna för det! Tänk om fler skulle utesluta nötter.

En bråkdel av sortimentet. Visst är de vackra?

Är ni i Jämtland måste ni ta en sväng till Alsen och Tinas praliner i annat fall får ni försöka få tag i hennes goda choklad på någon butik som säljer dem. De finns lite här och där runt om i Sverige, dock inte i Luleå (snyft!).

lördag 21 juli 2012

På hemväg

Vi var på en väldigt trevlig fest igår med god mat och dryck, bra underhållning och trevliga gäster. Berättar mer om den goda maten senare för nu ska vi packa ihop oss och börja åka hem för på måndag ska Isak på hockeyskola så i morgon måste vi leta fram alla hockeygrejer som vi städade bort när hockeysäsongen var slut.

Vad köper man till en 50-åring? 
Jo man köper en whisky med hans namn på.

Maten tillagades av Glada Kocken. 
Skriver mer om alla godsaker senare. 
På mindre än en vecka har vi ätit två goda bufféer. Me like!

Nu ska jag fixa matsäck så vi har i bilen, det blir mackor, bullar, blåbärsmuffins, te och saft. Barnen vill nog ha chips eller godis också så det får vi stanna längs vägen och köpa. Resan känns lite kortare om man har nå gott att mumsa på och vi gör allt vi kan för att det ska bli roligare att sitta i bilen i så många timmar.

fredag 20 juli 2012

Heaven

Åh idag har jag varit i himlen eller paradiset eller vad det nu finns för härliga ställen.

Vad tror ni gömmer sig i det här paketet? 
100% njutning!

I morgon ska jag berätta mer om var vi har varit men nu måste vi börja göra oss i ordning för 50-årsfesten vi ska på i kväll och det verkar inte bli vilken fest som helst. Kock och känt dansband är inhyrda och över 100 gäster väntas komma.

Sous vide-metoden

Har ni hört talas om Sous vide-metoden? Långsam tillagning som ger mört resultat.

Sous vide-metoden går ut på att man kryddar köttet, lägger det i en lufttät påse och tillagar det långsamt under lång tid. Olika kött kräver olika tillagningstid men gemensamt är att köttet blir sällsynt mört och saftigt och att alla smaker bevaras. När du köpter en sous vide-produkt behöver du bara grilla den några minuter innan du kan servera den.
Nyhléns Hugosons har fyra olika kryddningar och kött enligt sous vide-metoden:
Sous vide Lammstek - Nordafrikansk kryddning
Sous vide Ribs - Asiatisk kryddning
Sous vide Fläskbog - Cajunkryddning
Sous vide Högrev - Amerikansk BBQ-kryddning

Långsam tillagning vet ni ju att jag tycker om och ofta tillämpar i nån av mina slow-cooker. Det här var ett nytt sätt där någon annan har gjort "jobbet" och för oss konsumenter blir det mer likt snabbmat då köttet bara behöver ligga på grillen några minuter. Kan det bli bättre?

I går grillade vi alla sorterna och alla var riktigt möra och vi behövde bara ha dem på grillen några minuter på varje sida. Vi tyckte att alla var goda fast favoriterna hos majoriteten blev lammstek och högrev.

Igår var det en riktigt solig dag men när det var dags för att äta och solen inte sken på oss längre blev det kallt igen för här är det bara solen som värmer, tyvärr. Så idag när solen inte skiner är det åter igen långärmat som gäller. I morgon åker vi hem och då hoppas jag att vi får riktig sommarvärme resten av min semester.

torsdag 19 juli 2012

Rostbiffsrullar med god ost

Vad är det för dag idag för det är ingen vanlig dag för det är Saras födelsedag. Hurra, hurra, hurra. Dagen till ära lyser faktiskt solen så vi kan nog sitta ute och äta tårta. Eftersom vi inte är hemma så kände jag inte för att baka tårta för det är så jobbigt att inte vara i sitt egna kök med sina egna grejer. Så idag blir det faktiskt köpestårta.

På lördagens sommarbuffé hade jag två olika rostbiffsrullar med färskost.
Rostbiffsrullar med god ost
rostbiff i skivor
smaksatt ost
grönsaker

Jag gjorde två olika rostbiffsrullar:
Cantadou basilika o gräslök tillsammans med babyspenat
Cantadou chili o paprika tillsammans med paprikastavar

Om rostbiffsskivorna är stora så dela dem på mitten.
Bred smaksatt ost på rostbiffsskivan.
Rulla ihop med någon grönsak.
De går bra att förbereda och förvara i kylen något dygn.


Det finns många olika varianter på rostbiffsrullar men det här är nog den enklaste då man använder färdig smaksatt ost. Trots sin enkelhet är det gott och perfekt på ett buffébord.

Tyvärr blev det inget besök på chokladfabriken idag, jag får nöja mig med "vanlig" mörk choklad istället för smarriga praliner. Men vad är väl en bal på slottet....

onsdag 18 juli 2012

Grillade köttfärsspett

Att jag aldrig lär mig att packa rätt. Trots att det ofta är kallt när vi är här i Jämtland på somrarna så tar jag med mig alldeles för somriga kläder. Ida har mest med sig sommarklänningar och korta kjolar och jag har med mig en massa shorts. Men här är det långa byxor och långärmat som gäller om man inte ska frysa och bli isande kall. Fast ska jag vara helt ärlig så var det lite värme idag mitt på da'n när solen var framme och man satt i lä, då kunde jag t.o.m. ha ett linne på mig.

Vi får drömma oss tillbaka till varma grillkvällar som vi har haft, t.ex. den grekiska middagen vi åt för ett tag sen.

Grillade köttfärsspett
1 kg köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk torkad oregano
2-3 msk färsk persilja
100 gram finsmulad fetaost
salt o peppar

olja

Blanda ihop allt till en smidig smet.
Lägg grillspett av trä i blöt någon timme.
Forma köttfärsen till avlånga biffar runt grillspetten.
Pensla med olja.
Grilla i 5-10 minuter per sida.

Vi hade spetten till en grekisk middag tillsammans med grekisk sallad och tzatziki. Mums!

Nu är de stora barnen med farmor och farfar på bilbingo, hoppas de kommer hem med storvinsten :) Få se vad vi hittar på i morgon, det beror väl lite på vädret (mycket vädersnack den här sommaren, eller hur?). Som vanligt är jag sugen att åka in till Östersund för shopping men det lär inte övriga familjen vara sugen på. Men en biltur till en chokladfabrik får jag kanske med dem på. Fast det brukar bli så dyrt för hur kan man sluta handla när det finns så mycket god choklad. Är man chokladtokig så är man!

tisdag 17 juli 2012

Släktträff i Jämtland

Idag har vi varit på släktträff i Jämtland med Leifs kusiner på sin pappas sida. Vi började med att åka till en hembygdsgård där vi åt och fikade gott hembakat bröd.

Man ser ganska tydligt att Ida åt en god kladdkaka.

Olivia

Isak

Efter en sväng förbi graven och kyrkan åkte vi vidare till Bygdegården i Tulleråsen (byn Leif är uppväxt) där åt vi en underbart god buffé som en tjej som heter Fanny hade gjort. Det fanns pajer, kycklingklubbor, kallskuret, potatisgratäng, potatissallad, pastasallad, köttbullar och mycket mer. Alla blev mätta och belåtna.


Till efterrätt var det chokladmousse med chokladbitar i med grädde och hallon.


Före, efter (och under tiden) vi åt roade sig barnen med lite allt möjligt. De fick åka nercabbad sportbil, de gick tipsrunda, de cyklade tandemcykel och mycket annat.

Isak cyklar tandemcykel med sin kusin

Olivia och Ida åker nercabbat 
och Ida skrattade hur mycket som helst hela tiden.

Isak vinkar glatt!

måndag 16 juli 2012

Zucchinisallad med bearnaise

Nu har vi kommit fram till Jämtland efter en dag i bilen. Vi kom i väg halv elva på förmiddan så det var ändå rätt hyfsad tid med tanke på att Leif var tvungen att meka med bilbromsarna först. Som vanligt åt vi lunch på Frasses i Lycksele, det är ganska precis halvvägs så det blir en perfekt sträcka-på-benen-paus. Det är segt att sitta så länge i bilen med det gick bra, inget åksjukt barn eller liknande incidenter som vi brukar vara med om. Olivia provade åksjuke-armband som vi har köpt på Apoteket, hon vågade inte lita på dem fullt ut så hon tog en halv åksjuketablett också (i vanliga fall tar hon en hel). När vi åker hem struntar hon nog helt i tabletten och litar på armbanden för det gick så pass bra i dag.

I lördags gjorde jag ett gott tillbehör som är perfekt för dem som vill undvika kolhydrater.
Zucchinisallad med bearnaise
1 stor skalad zucchini
1 purjolök
1,5 dl bearnaisesås
1 dl creme fraiche
1-2 msk färsk, finhackad dragon
salt, svartpeppar

Skär zucchini i små kuber, strimla purjon. 

Fräs i smör på medelstark värme, salta och peppra lite, låt det mjukna något och ställ sedan åt sidan så grönsakena får kallna, häll bort ev vätska.
Blanda bearnaise med crème fraiche och kryddor och blanda sedan med zucchinifräset. 
Smaka av med salt och peppar.

Det här var ett väldigt gott tillbehör. På något ställe kallades det för falsk potatissallad, förmodligen för att det är ett perfekt grill-tillbehör för de som vill undvika kolhydrater. Det här kommer jag nog göra fler gånger i sommar. Bearnaise-smaken blev mild och god, jag var lite orolig att den skulle ta över för mycket.

Här i Jämtland var det riktigt kallt när vi kom fram, solen sken men det var absolut ingen värme i luften. Hoppas jag har med mig tillräckligt varma kläder för hemma har vi mest gått i shorts senaste tiden för trots att inte solen har skinit har det ändå varit ganska varmt. Kändes lite tungt att höra att det har varit en kanon-sommardag hemma, en sån som man har längtat efter nästan hela sommaren. Typiskt att den kom just nu när vi lämnade stan.

söndag 15 juli 2012

Färska korvar från Nyhléns Hugosons

Vilken dag! I dag var det tänkt att vi skulle bila till Jämtland. Leif skulle bara byta bromsklossar lite snabbt. Eftersom Leif inte är nån "bilmekare" så skulle han få hjälp av en bekant som sa att det var enkelt, men det förutsätter att man får tag i rätt bromsklossar och det fick inte vi. Så nu måste vi vänta tills imorgon då märkesverkstäder har öppet för att få rätt saker, sen ska Leif byta det (utan hjälp eftersom det inte är svårt och nu har han fått se hur det går till) och sen hoppas vi komma i väg innan lunch i alla fall. Så håll nu tummarna att det går bättre imorgon.


Till sommarbuffén grillade vi Nyhléns Hugosons färska korvar med en kötthalt på 96%. Lite skillnad mot för "vanlig" korv som inte alls innehåller så mycket kött och man känner verkligen skillnad. De här korvarna känns "köttigare" och nyttigare, perfekt att bjuda på när man har lchf-gäster som annars inte är så förtjusta i chark-produkter.

De finns i fyra smaker
Salsiccia - ingefära, koriander och muskot
Chorizo - vitlök och cayennepeppar
Chipolata - gräslök, ingerfära och mejram
Nizza - persilja, oregano och rosmarin


Eftersom vi tycker om lite starkare mat tycker vi chorizon är godast. De övriga är ganska lika i smak anser vi.

Nu ska jag lägga fram kläderna vi ska ha med oss så går det fort att packa ner i morgon när det är dags att åka. Vi ska inte vara borta nå många dagar så det behövs inte så mycket kläder, fast vi ska på två festligheter så vi måste ha med oss två ombyten med finkläder. Med tanke på hur dålig jag är på att packa lär vi alla ha med oss halva garderoben...minst.

Broccoli- och ädelostpaj lchf

I morse vaknade jag tidigt och kunde inte somna om så då var det lika bra att gå upp och starta dagen. Både tvätt- och diskmaskinen går för fullt och vi har redan hunnit äta frukost. Annars lär det mesta handla om packning idag för vi åker till Jämtland, antingen ikväll eller imorgon, och vi har inte börjat packa än. Men vi blir bara borta några dagar så vi behöver inte packa med så mycket kläder. Med tanke på sommarvädret i år lär vi kunna lämna badkläderna hemma, men packa med mössor och långkalsonger.

På gårdagens sommarbuffé hade jag en lchf-vänlig paj där pajdegen var gjord på bl.a mandelmjöl.
Broccoli- och ädelostpaj lchf
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Fyllningen
2 färska broccolibuketter
3 dl riven ost
3 dl vispgrädde
3 ägg
140 gram ädelost, tex kvibille gräddädel
salt, svartpeppar

Pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Fyllningen
Förväll buketterna i lättsaltat vatten några minuter, låt sedan ånga av.
Lägg buketterna i pajskalet. 
Vispa ihop ägg, grädde och de två ostsorterna. Salta och peppra efter smak.
Häll ost- och gräddblandningen ovanpå broccolin och grädda sedan i 40-50 minuter, i mitten av ugnen i 175 grader.

Jag smakade aldrig själv av pajen för det fanns så mycket annan mat jag valde istället. Men hela pajen gick åt så den verkade populär och receptet efterfrågades. Jag använde bara hälften av ädelosten för det var vad jag hade hemma. Pajdegen hade en lustig konsistens innan den hade vilat i kylskåp, den var väldigt kletig men den gick till sig lite innan jag plattade ut den i pajformen. Lite imponerande att man gjorde en paj som passar både en vegetarian och en som äter enligt lchf. Isak tycker att vegetarian och lchf är motsatsord och det har han ju lite rätt i för de som äter lchf äter mycket kött, och kött äter ju vegetarianer inte alls.

Tillägg 2012-08-23
Nu har jag gjort pajdegen igen och då blev det inte en lustig konsistens och då kom jag på att jag nog använde smält smör till broccoli- och ädelostpajen och då är det ju inte konstigt att degen blev lös. Vet inte hur jag tänkte när jag smälte smöret för det gör man ju aldrig till pajdeg. Jag får väl försvara mig med att jag hade bakat rätt mycket just då och då är det ju vanligare med smält smör.

lördag 14 juli 2012

Sommarbuffé

Idag har min syster med familj, min bror med familj och mina föräldrar varit här och ätit sommarbuffé. De sista gästerna har precis gått hem och jag har slagit mig ner i soffan och ser det tv-sända firandet av vår kronprinsessa. Vi har haft en trevlig middag och kväll men nu är jag väldigt mätt och trött. Det var lite klurigt att komma på mat som passar alla, för jag vill ju att alla ska vara mätta och nöjda med min mat. I sällskapet finns ett antal allergiker, en vegetarian, en strikt lchf:are och lite olika smakåsikter när det gäller mat. Men jag tror jag lyckades rätt bra.


Sommarbuffé
Grillad lax
Rostbiffsrullar med Cantandou paprika&chili
Rostbiffsrullar med Cantadou basilika&gräslök
Lufttorkad karré
Pastramikotlett
Köttbullar
Grillad baconlindad halloumi

Risoni
Sallad caprese
Gurkstavar
Paprikabitar

Bearnaisesås

Smörgåsrån
Salta kex

Brieost
Cantadou paprika&chili
Cantadou basilika&gräslök

Efterrätt
Grädde
Vaniljsås
Glass
Chokladsås


fredag 13 juli 2012

Gräddstuvad vitkål

Oj vad duktig jag känner mig nu när jag har städat nästan hela da'n endast med några korta avbrott för att hänga tvätt, dricka te och laga mat. Nu har jag bara kvar att skura köksgolvet men det tänkte jag göra så sent som möjligt i kväll. Jag ska dessutom stryka några dukar men det gör jag framför tv:n ikväll, hoppas det är nå strykvänligt program bara så det blir roligare.

Igår provade jag ett nytt lchf-tillbehör som var så gott så jag gjorde det till dagens korv-middag också.
Gräddstuvad vitkål
vitkål
örtsalt
grädde

Skär vitkålen i mindre bitar (ca 1x1 cm).
Stek den på svag värme med en klick smör. Låt den bli mjuk men inte få färg.
Häll på grädde och låt det småputtra till vitkålen är riktigt mjuk.

Både jag och Olivia älskade vitkålen tillagad på det här sättet och det var så himla enkelt. Eftersom vitkålen inte behöver strimlas som den måste göras till pizzasallad och coleslaw så gick allt så himla fort. När den steks på svag värme klarar den sig själv så då kan man göra annat, lika så när den kokar med grädden.


Nu ska jag gå till Konsum och köpa grädde för det glömde jag igår när jag storhandlade. Känns väldigt klantigt att inte köpa grädde när man ska bjuda en lchf:are på middag. Det går ju åt en hel del grädde när man lagar lchf-mat. I övrigt tror jag att jag har läget under kontroll inför morgondagens middag, det blir en hel del smårätter så det gäller bara att få allt att klaffa när det ska ställas fram och eventuellt garneras. Sen hoppas jag vädret är med oss också så att vi kan sitta ut för det är så mycket mysigare än att sitta inne där det har en tendens att bli alldeles för varmt.

Ugnskassler

Vilket perfekt väder jag vaknade till i dag. Perfekt för städning inomhus alltså. Jag vaknade av att det åskade och av regnet som öste ner och slog mot fönstren. Nog är det lite småmysigt med regn ändå om det inte blir för långvarigt. Vilken tur att jag hann göra rabarbersaft igår för det hade inte varit kul att gå ut och ta hand om blöt rabarber i det här regnovädret.

Igår blev det lite kyl- och frysrens till middag då jag hade kassler, crème fraiche, philadelphiaost och vitkål som behövde ätas upp.
Ugnskassler
1 bit kassler
tomat
paprika
Sås:
50 g philadelphiaost
1 dl crème fraiche
1 dl mjölk
2 msk chilisås
svartpeppar

Skär kassler, tomat och paprika i skivor.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
Varva kassler, tomat och paprika i en ugnsform.
Hälls såsen över kassler mm i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 20 min.
Servera till pasta och sallad.

Det blev riktigt gott och jag åt kasslern till gräddstuvad vitkål medan barnen åt pasta till. Isak som inte är så förtjust i sås skrapade bort det och åt bara kasslerskivor till pastan. Gräddstuvad vitkål var riktigt gott och enkelt så det kommer jag göra många fler gånger men det receptet får ni vänta på till lite senare. (Måste städa först!).

Nu ska jag duka fram frukost och tända ljus och göra det bästa av regnvädret. Alla barnen sover fortfarande, få se om jag hinner få nå sällskap till frukosten eller om det blir tv:n eller datorn som blir enda sällskapet. Sen ska jag passa på att städa när man ändå måste vara inne hela da'n. Städa är det tråkigaste jag vet och jag brukar vara duktig att komma på "viktigare" saker att göra, men idag ska det städas.

Nu tycker jag att jag hör lite viskningar från källaren så jag kanske får sällskap till frukost i alla fall.

torsdag 12 juli 2012

Currykyckling med frukt

Undra vad man ska hitta på i dag, ännu en dag med mulet väder men dock inget regn (än så länge). Just nu förbereder jag kött till lördagens middag, det ska helstekas i ugn och precis när jag satte in köttbiten kom jag på att alla våra stektermometrar är trasiga, så nu cyklade Olivia till mormor och morfar för att låna deras. Det är lite svårt att få köttet bra annars. Jag tror våra termometrar har brunnit sönder när Leif har använt dem i grillen.

På somrarna brukar vi grilla nästan varje dag men nu när Leif, vår grillmästare, är borta så måste jag komma på annan mat. Känns ovant! Vad äter man på somrarna om man inte grillar?
Currykyckling med frukt
1 pkt bacon
kycklingfilé
salt o peppar
2 bananer
2 nektariner
3 dl grädde
1 msk curry
2 msk mango chutney


Klipp baconet i bitar och fräs knaprigt i stekpanna eller i ugn. Låt baconet rinna av på hushållspapper.
Skär kycklingen i bitar och bryn i stekpanna. Salta och peppra. 
Lägg kycklingen i en ugnsform. 
Skiva bananerna och dela nektarinerna, lägg på kycklingen tillsammans med bacon. 
Vispa samman grädde, curry, mango chutney. Smaka av med salt och peppar. 
Häll över det andra i formen. 
Gratinera i 175 grader i 20 minuter. 
Servera med ris.




Här är ännu en variant på kyckling och currysås. Det har blivit några genom åren eftersom mina barn verkar gilla curry och framför allt till kyckling. En av deras favoriträtter är Djungelkyckling och alltid när det luktar curry i köket hoppas de att det ska serveras Djungelkyckling. Det speciella och goda med Djungelkyckling är att tillbehören serveras i små skålar så att var och en blandar ihop sin egna favoritportion, på samma sätt som till tacos. Jag och Olivia tyckte att det här var jättegott men Ida och Isak som inte är så förtjusta i varm frukt hade föredragit att de serverades kalla på sidan om (som till Djungelkyckling). Sen säger jag som jag alltid säger när jag tillagar mat i ugnen; att det är så skönt att kunna diska bort lite, göra sallad och duka medan maten blir klar i ugnen.




Olivia har varit på sta'n och shoppat två dagar i rad, en del på rea men inte allt. Nu hoppas jag hennes shoppingsug är dämpat för ett tag :)


Nu ska jag gå och börja med lunchen. På somrarna står man i köket mest hela da'n, när sista personen har ätit frukost är det dags för lunch för de morgonpiggaste och så fortsätter det hela da'n. Det blir nog nå enkelt som en filtallrik till lunch idag. Och sen var det ju det där med middag; Vad kan man äta om man inte grillar?

onsdag 11 juli 2012

Bondomelett

Klockan är snart midnatt och det är bara Ida som sover och hon har nyss somnat t.o.m, så man kan lugnt säga att vi håller på att vända på dygnet. På förmidda'n idag tog vi det lugnt i sann semester-anda men efter lunch blev det mer att göra, jag hann inte ens dricka en kopp te. Jag var på Kvantum och handlade inför helgens middagsbjudning och sen ville Olivia absolut på stan och köpa skor. Eftersom jag är världens snällaste mamma (eller hur Olivia?) så följde jag med och det blev en hel del mer handlat för henne än skor, både shorts och t-shirts. Efter middagen hann jag faktiskt slumra några minuter på soffan innan vi cyklade till mormor och morfar för att träffa min brorsa med familj. Ida och kusin Henry hann busa ordentligt innan vi cyklade hem igen.

När Ida sov borta passade vi på att äta nötter och när Isak sov borta passade vi på att äta omelett (ägg).
Bondomelett
4 grillkorvar
2 kokta potatisar
6 ägg
1 dl mjölk
salt och peppar


Stek korv och potatis i bitar. Lägg i smord ugnsform.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Häll i formen.
Tillaga i 225 grader i ca 10 minuter.

Det bästa med bondomelett är att man använder vad man har hemma. Nu hade vi grillkorv och potatis som behövde ätas upp, men det går lika bra med t.ex. bacon och pasta. Lök brukar vara gott att använda men eftersom Ida då bara skulle sitta och försöka peta bort lökbitarna struntade jag i lök den här gången. Tiden i ugnen beror på hur stor form man har, dvs hur hög eller platt omeletten blir.

Igår läste jag klart Två soldater av Roslund och Hellström så nu måste jag hitta nån ny bra bok. Har ni några tips? Jag tycker det är svårt att börja på en ny bok direkt man har läst ut en sån bra och tänkvärd bok som Två soldater är. Om ni inte har läst någon av deras böcker så måste ni göra det i sommar. De är mina favoriter. Den bästa var deras förra som heter Tre sekunder, men börja med den första som heter Odjuret.

Rabarberkräm

I dag vaknade vi upp till en mulen morgon. Jag hoppas molnen försvinner snart för nu när vi har blivit bortskämda med sol vill jag ju ha det varje dag. På lördag ska vi ha middagsgäster igen så nu planerar jag menyn för fullt, det lär bli buffé för det är mycket specialkost som gäller då. Förutom allergier är det lchf och vegetariskt som det måste tas hänsyn till. Eftersom jag inte litar på vädret vågar jag inte ha en grillmiddag. Men lite från grillen lär det bli för det är ju ändå sommar.

För nån dag sedan önskade sig Olivia rabarberkräm till lunch och eftersom det var en solig dag så passade det utmärkt.
Rabarberkräm
5 hg rabarber
1,5 dl socker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl (och lite vatten)


Skär rabarbern i mindre bitar.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i rabarbern och koka i ca 5 minuter till rabarbern kokat sönder.
Rör ut potatismjölet i lite vatten.
Rör ned redningen i en fin stråle under omrörning.
Låt koka upp.
Låt svalna och servera till kall mjölk.

Ett smart sätt att kyla ner krämen fort är att tillsätta frysta jordgubbar. Dessutom är rabarber och jordgubbar en underbart god kombination. Men det vet ni ju alla vid det här laget för det har jag ju tjatat en hel del om. Ida och Isak tyckte inte om rabarberkräm men Olivia tyckte det var gott, det tyckte hon inte när hon var liten. Isak tyckte det var för mycket rabarber (konstigt då det var rabarberkräm!).