tisdag 10 juli 2012

Få lite matro med hembakat

Igår kväll bakade jag moccarutor till en kund som hade beställt det till en släktträff. Jag dubblade mitt vanliga recept och gjorde det i en vanlig långpanna istället för i en liten. På fredag tar jag semester i en vecka drygt så nu är det sista rycket. Vill ni beställa bröd kan ni läsa mer om det här: http://mat-ro.blogspot.se/p/forsaljning.html

Eftersom det var så varmt igår var det lite svårt att få glasyren att stelna, sådana gånger är jag extra glad över vår matkällare. Efter ett tag där inne kunde jag skära kakan i bitar utan att glasyren rann av kakan.


I dag har min kusin Viveka varit här, vi satt ute o fikade och surrade i flera timmar. Trevligt! Hon är optiker så nu ska jag ta tag i mitt glasögonbyte som det varit dags för ett bra tag.

Nu är det dags för te och att bänka sig framför tv:n och Allsång på Skansen för det är ju faktiskt tisdag idag kom jag precis på. Jag är något dagvild så här en dryg vecka in i semestern.

måndag 9 juli 2012

Rabarber- och kardemummakaka

Ida kom inte hem förrän vid 3-4-tiden och då bytte Susanne bara barn. Eftersom hon skulle till stugan och även hennes son med hund skulle dit blev Isak så himla sugen att följa och fick göra det. Så det var bara att packa nästa övernattningsväska. Isak tycker om att vara i deras stuga och han älskar hundar så det blev nog en perfekt kväll för honom. Lite titt som tätt hittar han annonser på Blocket om hundar som är till salu som han tycker vi ska köpa. Men eftersom jag är allergisk mot pälsdjur blir det inget hundköp, till Isaks stora sorg.


Ni som har följt med ett tag har nog märkt att jag tycker om kardemumma och nu när det är sommar och rabarbern växer som ogräs så måste man ju så klart kombinera dessa två goda smaker.
Rabarber- och kardemummakaka
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2,75 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, stött

0,5 l rabarber, sköljda och skurna i småbitar
2 msk potatismjöl
0,5 dl socker

Smält smöret och låt det svalna lite.
Skölj och skiva rabarbern. Blanda samman rabarbern med potatismjöl och socker. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Häll i smöret och mjölken i äggsmeten, vispa.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
Stöt/mal kardemummakärnorna.
Ta upp rabarbern men försöka att få med så lite vätska som möjligt.
Tillsätt rabarbern och kardemumman till smeten.
Rör samman allt så att det blandar sig ordentligt.
Smöra och bröa en form och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter, pröva med sticka så att kakan är klar innan du tar ut den.
Servera kakan avsvalnad, sikta eventuellt över lite florsocker.


Åh den var så god som jag hoppades, en riktig sommarkaka. Eftersom man använder egenstött kardemumma istället för färdigmald så blir det en kraftig och god kardemummasmak.

Nostalgisk sommarlunch

Det hade gått jättebra för Ida att sova borta och hon har fortfarande inte kommit hem. Ska bli kul att höra henne berätta om hur hon har haft det, min lilla pluttis som nu är stor.


Till lunch idag kokade jag rabarberkräm och tillsatte dessutom jordgubbar precis som min mamma brukar göra. Vi åt ofta rabarberkräm till lunch på somrarna när jag var yngre men eftersom mina barn inte har varit så förtjust i det så har jag själv inte gjort det så ofta. Men nu var det faktiskt Olivia som önskade rabarberkräm så förmodligen kommer jag göra det snart igen.

Nu ska vi packa badkläderna och åka ner till mormor och morfar. Förhoppningsvis går det att ta årets första dopp i Sverige nu (i alla fall för barnen, jag avstår gärna). Otroligt att det redan är en bit in i juli och barnen har inte badat nå än i år och de är inte ensamma om det för badvattnet har varit alldeles för kallt fram tills nu.

söndag 8 juli 2012

Liten familj

Nu har jag precis skjutsat Ida till min kusin, hennes gudmor, där hon ska sova i natt...hoppas vi. Ida har inte sovit borta så många gånger, men eftersom hon är en tuff tjej tror jag att det går bra. Fast just att sova borta kan ju vara lite känsligt, så vi får väl se hur det går. Leif är borta på jobb så till middag var vi bara tre, jag och storbarnen. Det är lite skillnad att bara vara tre stycken när man är van att vara fem i huset.


Visst är det mesta lite godare på sommaren, så även vin. Jag tycker vin är godast när jag tillagar maten, sen till maten är oftast vatten godast. Men jag äter gärna lite snacks till vin. Vad brukar ni ta för något tilltugg eller förrätt om det ska gå fort? Tidigare åt vi ofta nötter men nu när Ida är allergisk så har vi nästan aldrig nötter i huset (ikväll har vi faktiskt passat på att köpa hem nötter). Vi äter ofta ölkorv och grönsaker om det ska gå riktigt snabbt. Alla, även barnen, tycker om ölkorv och eftersom jag tycker om lokalproducerade produkter väljer vi ofta Nyhléns Hugosons. Vi har ju t.o.m varit och tittat hur grisarna har det på deras grisfarm och det såg bra ut.


Innan man har öppnat förpackningen behöver ölkorven inte förvaras i kylskåp så vi hade faktiskt med oss ölkorv på flyget till Turkiet. Det tipset fick jag av en arbetskompis och vi kommer definitivt ta med oss det fler gånger för det var ett perfekt mellanmål att ha med sig. 

Chokladkolapaj med lingon

God morgon! Vilken härlig morgon jag har haft. Jag vaknade redan klockan sex som är alldeles för tidigt på en sommarledig dag. Men eftersom jag inte kunde somna om så smög jag upp och tog en kopp te och en macka i lugn o ro med en mat-tidning. När jag druckit upp teet kände jag mig trött så jag gick o la mig igen och fick sova ytterligare 1,5 timme innan Ida kom och väckte mig lite försiktigt. Nu har vi två smugit upp medan de övriga ligger och sover. Tack vare den extra sömnen jag fick känner jag mig riktigt pigg och utvilad nu.

Idas kalas i går bjöd jag bl.a. på en chokladkolapaj med lingon.
Chokladkolapaj med lingon
Pajskal:
100 g Smör
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
50 g Smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad ca 40%
1,5 dl lingon

Pajskal:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. 
Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. 
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200° 8 – 10 min tills den har fått fin färg. 
Fyllning:
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. 
Koka på svag värme 10-20 min. 
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. 
Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. 
Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. 
Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. 
Servera med lättvispad grädde.

Det här var helt klart en paj i min smak som älskar havrekakor och chokladkola. Lingonen gjorde dessutom att det inte blev för sött. Pajskalet med havresmak kommer jag nog använda fler gånger till andra pajer, för jag älskar havresmaken i kakor.

Undra om det är dags för frukost nummer två nu :) I alla fall en kopp te blir det, för det kan man aldrig få för mycket av. Sen blir det lite bakning för jag har fått en beställning. Ni vet väl att jag även har brödförsäljning? Läs mer här: http://mat-ro.blogspot.se/p/forsaljning.html

lördag 7 juli 2012

Idas 5-årsdag

I dag för exakt 5 år sedan föddes vår lilltjej som alltså är född 070707. Då var det en kall julidag, i dag var det varmare men dagen började med regn men till lunch slutade det regna och vi kunde sitta ute resten av dagen och kvällen.

Mysigt att nyvaken öppna presenter i sängen.

Morgonen började med att vi sjöng för en sovande Ida. Alla tidigare år har hon låtsas sova när vi kommer med morgonpresenterna men i år var det alltså första gången som vi hann sjunga innan hon vaknade. En av presenterna hon öppnade i sängen var en t-shirt med Lollo och Bernie's MiniDisco. Hennes favoriter från vår Turkiet-resa tidigare i somras.

Favorit-t-shirt och favorit-mikrofon

På eftermidda'n kom fler gratulanter med presenter där en av favoriterna var en mikrofon som man kan sjunga i. Till fika serverade vi jordgubbstårta (ett måste vid juli-kalas), rabarber- och kardemummakaka, chokladkolapaj med lingon, kanellängder och rabarbergrottor.

Ida säger varsågod när det är dags för fika.

Efter en massa en fika i magarna tog vi oss in för Idas skattjakt efter fler presenter bl.a. en ny Barbiedocka.

Efter skattjakten var Ida en Barbie rikare.

Sen var det dags för middag som i dag var grillad lax med örter och citron tillsammans med kokt färskpotatis, löjromssås, ruccolasås och sallad med nektariner.

Grillad lax är såå himla gott och vi gör nästan alltid på det här sättet när vi grillar lax för det är så enkelt och blir så gott. Jag lägger laxen med skinnsidan ner på en bit folie, sen saltar jag och lägger på en massa färska örter och sen skivad citron överst. Sen är det bara att sätta allt på grillen och fisken ska alltså inte vändas något. Inlägget med lax-receptet är ett av mina populäraste så det kanske redan är många av er som provat det.

En del (alla fick inte plats) av alla presenter 
Ida har fått under sina två dagar med kalas.

Barbie-dockan köpte Leif på taxfree på flygplatsen i Turkiet. Måste ha sätt rätt roligt ut när han köpte en flaska whisky och en barbie-docka :)

fredag 6 juli 2012

Sommarregn

Den varma men inte så soliga dagen avslutades med ett uppfriskande regn. Vi hade precis ätit klart men inte dukat in sakerna när regnet helt plötsligt vräkte ner. Parasollet vi satt under blev plötsligt ett paraply. Vi skyndade oss in med maten och dynorna sen sprang Ida och Isak ut och hoppade på studsmattan i spöregn. Det ger visst bättre studs om mattan är blöt.


Idag har jag bakat det sista inför Idas kalas i morgon. Bullar är ett måste på kalas och eftersom frysarna våra är helt rensade på bullar så var det bara att sätta igång och baka. Trots att jag är enormt sugen på småbullar så var jag rationell och bakade längder även den här gången. Men nästa gång DÅ blir det småbullar (tror jag).

Nu ska jag mysa med Ida ett tag innan hon ska gå och lägga sig (för sista gången som 4-åring) sen ska jag diska undan i köket så att vi är redo för kalas i morgon. Då hoppas vi att vädret är med oss än en gång så att vi kan sitta ute.

Grekisk sallad

Vilket härligt väder vi hade igår, det var varmt och soligt långt in på kvällen. Precis som man vill att sommarkvällar ska vara. Även idag är det varmt och jag har gräddat upp resterna av gårdagens våffelsmet till lunch.

Nu när sommaren äntligen har kommit så passar det bra med grekisk sallad. Vi åt den till grillade färsspett men salladen är minst lika god som ensam rätt till lunch i solen.
Grekisk sallad
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
rödlök
fetaost
oliver
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vit (balsam)vinäger
salt (gärna med lite örtkryddor)
peppar


Skölj alla grönsaker. Dela dem och fetaosten i mindre bitar.
Blanda ihop allt på ett salladsfat.
Blanda ihop dressingen och häll över.


Grekisk sallad är riktig sommar för mig och det är såå gott antingen att äta som den är eller som tillbehör till grillat.

Hela förmiddan har jag suttit i Ticnet-kö för att försöka bli världens bästa mamma. Men jag lyckades inte. Olivia har länge velat se Justin Bieber live och nu när han äntligen ska komma till Sverige var vi ju tvungna att försöka få biljetter. Men "svarta börs-hajarna" hann före, det säljs en massa JB-biljetter på Blocket just nu men jag tänker inte gynna dem.

torsdag 5 juli 2012

Idas våffelkalas

Bland det mysigaste jag vet är att grädda och äta våfflor utomhus. När jag var liten önskade jag mig ofta våfflor till lunch när jag fyllde år, som mamma då gräddade utomhus. Förutom att det är otroligt mysigt så slipper man allt os inomhus som det blir av att grädda våfflor. När jag nu har ett eget juli-barn så kändes det naturligt att bjuda på våffelkalas när Ida bjöd sina dagis-kompisar på 5-års-kalas. Dessutom kan det räknas både som mat och fika. Fiffigt, va?

En blivande 5-åring väntar på alla kompisar.

Idas våffelkalas
grädde
glass
strössel
chokladsås


Det blev våfflor med extra allt! Många funderade om man fick ta chokladsås på våfflorna. Självklart får man det när det är kalas, eller hur? 



Vi hade otroligt tur med vädret, det är nog sommarens bästa dag (så här långt, i alla fall). Det är rätt skönt att kunna vara ute med ett gäng 5-åringar. De roade sig med att gunga, vara på studsmattan och spela kubb. Kalaset avslutades med traditionsenlig fiskdamm, så klart.

Ida är jättenöjd med sitt kalas och alla presenter så det är en lycklig tjej som nu vilar i tv-soffan. Och när barnen är lyckliga då är jag lycklig.

Känd från tidningen

Godmorgon! Idag var vi uppe ovanligt tidigt för att vara sommarlov. Ida ska ha kalas och håller på att längta ihjäl sig tills det börjar. Vilken tur att det börjar redan kl.12. Jag var också lite pirrig i morse eftersom jag visste att jag skulle vara med i tidningen men jag visste inte hur reportaget eller bilderna skulle se ut.


När jag väl hämtar tidningen så är jag på förstasidan. Jag som inte tycker om att vara med på kort var nu "tvungen" att vara med på flera kort som skulle publiceras i tidningen och dessutom på förstasidan! Det var gratistidningen Extra som delas ut till alla hushåll i Luleå och Boden som ville ha mina bästa picnic-tips. Det var alltså därför som vi hade picnic i måndags hemma på gården.

Ni som har hängt med här ett tag och vet att jag älskar småplock och ofta har det till fredagsmiddagarna blir inte överraskade över att picnic-korgen gick i samma tema. Mer om innehållet och länkar till recepten hittar ni här.


Här kan ni läsa veckans nummer av tidningen Extra.

onsdag 4 juli 2012

Grekisk middag

I dag har vi gjort klart det sista inför Idas 5-årskalas för kompisarna imorgon. Vi har handlat glass, chokladsås, ballonger och andra viktiga saker inför ett barnkalas och vi har packat fiskdammspåsar och blåst ballonger. Nu hoppas vi att allt flyter på imorgon och att Ida blir nöjd med sitt kalas.


Dagens middag blev grillade grekiska färsspett, grekisk sallad, tzatziki och baguette som vi åt ute i solen. Nu lyser åtminstone solen men det är ingen riktig sommarvärme utan det är bara solen som värmer. Fast jag är nöjd med att vi kan sitta ute och äta igen. Men, men än har vi inte gett upp hoppet om riktigt varma och härliga dagar på stranden. Igår kväll gick Olivia och Isak ner till stranden och hade med sig kameran och när jag tömde den idag såg jag att de hade lyckats ta några riktigt bra kort.

Nu ska jag gå och sova så jag är pigg imorgon när huset invarderas av tio 5- och 6-åringar :)

tisdag 3 juli 2012

Extras picnic-korg

Visst är vi sugna på fint sommarväder och picnic nu? I går packade vi picnic-korgen full med godsaker som vi mumsade på i gröngräset (ute på gården).


Vad bör man tänka på när man planerar sin picnic-korg? Jag som älskar småplock och ofta har det som fredagsmys tycker att det är viktigt med mycket plockmat i en picnic-korg så att man kan sitta länge och njuta ute i det fina vädret. För det är ju sällan man packar picnic-korgen vid dåligt väder. Man bör även tänka på att man har med sig saker som alla tycker om för då blir picnicen så mycket roligare. Men å andra sidan kan man inte packa med sig för mycket så man inte orkar bära. Det är viktigt att tänka på att det kan bli varmt så man bör ha med sig saker som tål värme, t.ex. skagenröra är inte att rekommendera.


Extras picnic-korg
Gurkstavar
Vattenmelon
Honungsmelon
Jordgubbar
Brieost

Vaniljsockerkaka

Det här är en riktigt smarrig picnic-korg som innehåller mycket gott och plock. Om ni klickar på de olika sakerna så kommer ni till receptet.


Fotograf till alla dessa bilder är Maria Ekman

måndag 2 juli 2012

Pizzabullar med skinka

Eftersom Leif nu har kommit hem efter en jobbarvecka står det återigen grillat på kvällens meny. Till det grillade köttet äter vi en jordgubbs- och mozzarellasallad och pasta. I kväll ska jag bara vila i soffan med en bra film och inte tänka på mat, men imorgon är det dags att börja planera Idas två kommande kalas, ett på torsdag för dagis-kompisarna och ett på lördag för släktingarna. Dessutom måste vi komma på vad vi ska köpa i 5-årspresent till vår lill-tjej som har allt. Med två storasyskon är det inte mycket som saknas.

I dag har det varit en spännande dag med en god picnic-korg med bl.a pizzabullar. Men mer om det kommer senare.
Pizzabullar med skinka
Deg:
25g jäst
2,5 dl vatten (37°)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1,5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås eller hemmagjord
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano

Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. 

Låt jäsa ca 30 min. 
Kavla ut degen till en rektangel. 
Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter. 
Strö lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen för att kunna ta upp till lunch eller ta med på picnic. Jag gjorde även tacopizzabullar vid samma tillfällen men de här med skinka blev populärare. Även hos Isak som älskar tacos.

söndag 1 juli 2012

Tacopizzabullar

Igår var vi på stugfest i mina kusiners stuga. Det var exakt 50 år sedan mina kusiners föräldrar köpte tomten som de sen byggde sin sommarstuga på. I den sommarstugan har vi tillbringat många härliga sommarlovsdagar genom åren så det var kul att få vara med att fira. Tyvärr ville inte vädret vara med oss. Det är inte många dagar per sommar som det regnar i Luleå men igår då öste regnet ner nästan hela da'n. De hade fixat ett stort tält och gasolvärmare men det blev ändå lite kyligt så idag har jag ont i halsen och känner mig lite febrig. Men det går nog över på nån dag bara jag får vila.

Till morgondagens picnic och dagens lunch gjorde jag två sorters pizzabullar. Dels gjorde jag en variant med skinka och dels en med tacoköttfärs som blev över när vi åt tacos för nån dag sedan.
Tacopizzabullar
Pizzadeg:
25g jäst
2 ½ dl vatten (37°)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ½ dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Fyllning:
tomatsås
tacosås
tacoköttfärs
riven ost


Rör ut jästen i vattnet. 
Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. 
Låt jäsa ca 30 min. Kavla ut degen. 
Bred på tomatsås och tacosås. 
Sprid ut tacoköttfärs. Strö över osten och rulla ihop. 
Skär i bitar och lägg i bullformar. 
Jäs ytterligare 30 minuter. 
Strö eventuellt lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen om man ska i väg på picnic eller om man vill ha en snabblunch hemma. Känns bättre att barnen äter dessa än Billys pan-pizza som annars är en favorit när de är ensamma hemma till lunch.

I dag regnar det inte men det är mulet och vi alla känner oss lite småsega så jag har lovat barnen att vi ska åka och hyra film på Hemmakväll så nu tycker de att jag ska stänga ner datorn så att vi kan åka. Då är det bäst att jag gör det!

Testa Pearl River Bridge Mushroom soya

Du har nu möjlighet att bli testpilot på Pearl River Bridge Mushroom soya. Mushroom soy är mörkare, tjockare, sötare och innehåller svampextrakt. Den lämpar sig därmed bäst i såser, grytor och för marinering av kött och kyckling.


Ansök här: http://pearlriversoya.socialgo.com/bli-testpilot

lördag 30 juni 2012

Rabarber- och jordgubbsmuffins

Usch vilket regnande och vi som hade så många planer utomhus idag. På Coop Forums parkering har de baklucke-loppis sista lördagen i varje månad, så jag hade tänkt stå där idag och sälja lite loppis-grejer och lite fikabröd (Få lite matro med hembakat). Eftersom det inte regnade när vi vaknade for vi dit en sväng på morgonen men vi hann inte mer än öppna bakluckan och ställa i ordning grejerna innan regnet började ösa ner. Jag hann i alla fall sälja en kladdkaka innan vi stängde luckan och åkte hem. Får göra ett nytt försök om en månad för det är ju himla smidigt att man inte behöver boka plats i förväg utan det är bara fara dit om man har tid och lust just den da'n.
Rabarber- och jordgubbsmuffins
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
rabarber
jordgubbar


Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till smeten växelvis med mjölken.
Rör om.
Klicka ut i muffinsformar (sätter du pappersformar i en muffinsplåt så behåller de fin form). Fyll formarna till lite drygt hälften.
Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar.
Tryck ner ordentligt i smeten.
Klicka ev lite mer smet uppepå.
Grädda i 200 grader 15-20 min.
Jag hade över lite smet och klickade det överst, annars tycker jag att degen har en tendens att trycka upp det man har försökt peta ner, i det här fallet jordgubbar och rabarber. Jordgubbar och rabarber är en sån perfekt kombination som jag brukar använda i sylt och smulpaj. Igår var det dags att prova kombinationen i muffins och det var lika perfekt där för det blev jättegoda muffins som jag faktiskt funderar på att göra en till omgång av idag.

Nu ska det bli spännande att publicera det här inlägget och se om det blev bra. För det är det första som jag har gjort helt och hållet på min nya dator, dvs både skrivit och importerat o redigerat bilder.

fredag 29 juni 2012

Rabarbergrottor

Nu är snart första semesterdagen slut och vad mycket jag har hunnit trots att jag fick min sovmorgon i morse. Jag har bland annat hämtat min nya efterlängtade dator idag så nu ska det bli enklare att blogga, bara jag får låna den nån gång för den är väldigt populär hos mina barn. En annan sak jag önskar mig för att underlätta bloggandet är en ny kamera, men jag kan inte bestämma vilken jag vill ha så tyvärr lär det dröja innan jag får en roligare kamera än den jag har idag.

Av rabarberkompotten som blev över i söndags bakade jag rabarbergrottor idag.
Rabarbergrottor
125 gr smör
0,75 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
rabarberkompott

Vispa smör och socker poröst.
Blanda i alla övriga ingredienser. Rör ihop till en smidig deg.
Ta upp på mjölat bakbord och rulla till en längd.
Dela längden i småbitar och rulla till små bollar och lägg i pappersformar.
Gör en grop i varje boll/kaka och lägg en klick rabarberkompott.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10 minuter.

Rabarberkompotten var inte så söt och passade väldigt bra i kakor som är nog söta i sig själv. Jag använder småbrödsformar när jag bakar syltgrottor av olika slag, jag tycker det är en perfekt storlek. Istället för rabarberkompott kan man använda hallonsylt (det vanligaste förmodar jag), hjortronsylt eller jordgubbssylt t.ex.


Jag såg jag på Facebook efter middagen att Kvantum hade billiga jordgubbar idag (10 kr/litern), så då skyndade jag mig dit och köpte 10 liter (dessutom hade jag kvar en liter sedan igår). Så kvällen har gått åt till att rensa jordgubbar, göra sylt, dela och frysa in jordgubbar och göra rabarber- och jordgubbsmuffins.

torsdag 28 juni 2012

Vinmarinad

Jag fick min efterlängtade semester till slut, några timmar för sent men det gör inte så mycket för huvudsaken var att jag fick semester idag. Eventuellt måste jag jobba någon dag nästa vecka också, men det känns inte heller så jobbigt. Nu ska jag passa på att njuta av ledigheten och framför allt att få ta det lugnt på morgnarna som nog är det jag njuter mest av.

Marinaden vi använde till köttet vi grillade på midsommarafton har jag glömt att dela med mig av, så här kommer det nästan en vecka för sent.
Vinmarinad till drygt 1 kg kött
0,75 dl rödvin
0,5 dl balsamvinäger
1,5 msk sambal oelek
1,5 msk olja
1,5 msk soja
1,5 msk honung
1 tsk torkad timjan

Rör ihop alla ingredienser till marinaden.
Lägg köttbiten i en plastpåse, häll över marinaden och ställ kallt.
Låt marinera några timmar eller över natten. Vänd påsen några gånger.

Med många av våra favoriter i en och samma marinad så är det inte så konstigt att det blev gott slutresultat. Dessutom var det en hel bit entrcôte vi grillade och det är svårt att misslyckas med det om man grillar på indirekt värme.

Jag kände mig jättestressad när jag kom hem från jobbet men det gick snabbt över när jag fick ställa mig vid spisen och börja laga mat och samtidigt fira semesterstarten med ett glas rosé. Sen fick vi middagsgäster och vi satt länge o surrade och åt pasta, fläskfilé, mozzarella, tomater o basilika och sen blev det kladdkaka med päron och after eight. Semestern kunde inte ha börjat på trevligare sätt.

Nu ska jag planera en picnic-korg för på måndag ska vi på picnic med en massa godsaker. Vad tycker ni en bra picnic-korg ska innehålla?

Grand Kallax

Nu är det hysteriskt mycket som ni kanske märker eftersom jag är så osynlig här. Det är sista veckan innan semestern och mycket som måste göras klart på jobbet. Att den som också ska jobba nu har blivit sjukskriven gör ju inte att jag har fått mindre att göra precis. Dessutom är det många middagar, kalas och möten inplanerade på hemmafronten.

Men i söndags hade vi en underbar surströmmingsmiddag i alla fall med fint väder och god strömming. Vi hade fått tag i en burk Grand Kallax som görs i begränsad upplaga och jag tror att det bara är de som bor i byn Kallax utanför Luleå som får köpa den. Den var riktigt god!

Jag var så ivrig att få börja äta så jag glömde ta kort på min surströmmingsmacka (orutinerat!). Surströmming är enligt mig godast på hårt tunnbröd med mosad potatis, hackad rödlök och rensade surströmmingsbitar. Hur mycket surströmming man har på varje macka varierar med hur länge man har ätit surströmming :) Ida har bara några småbitar, jag har något fler och Leif har mycket mer.

måndag 25 juni 2012

Rabarberkompott

Nu är första dagen avklarad på sista arbetsveckan innan semestern. Men det känns inte så jättejobbigt att jobba när det ändå inte är något speciellt sommarväder ute. Det jag längtar mest till är att slippa vakna av väckarklockan. Men nu är det bara tre morgnar kvar att stiga upp innan jag får sovmorgon i flera veckor. Lovely!

Jag fortsätter att försöka komma på rabarberrecept för att använda upp en liten del av alla våra rabarber. Till gårdagens efterrätt som var kladdkaka med grädde gjorde jag en rabarberkompott som jag serverade som ett syrligt komplement till den söta kakan.
Rabarberkompott
500 g rabarber
100 g socker
1 kanelstång
lite vatten

Skär rabarbern i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med socker, kanelstång och lite vatten på botten.
Låt koka tills rabarbern är mjuk ca 10 min.
Ta bort kanelstången och servera.
Det blev en god men syrlig kompott, tyvärr tyckte jag att den smakade lite för lite kanel. Jag hade lite för mycket att göra så jag hann inte smaka av så mycket. Att smaka av är ju bland det viktigaste vid matlagning så jag får skylla mig själv. Så kom ihåg att alltid smaka av och inte lita blint på recepten.

Nu ska jag planera Idas två kommande kalas, dels ett för kompisarna och sen ett för släkten eller gamlings-kalas som hon kallar det. Jag hoppas att det blir två sommarkalas med strålande sol så att vi kan vara ute, för när man fyller år i juli då vill man inte ha kalas inomhus, eller hur?

söndag 24 juni 2012

Vitlökssmör

Vilken härlig dag vi hade igår på Lukas 8-årskalas. Solen sken så vi satt ute hela da'n, först fikade vi bullar, kakor och tårta och lite senare drogs grillen igång och vi serverades oxfilé, lammentrecôte, fläskfilé, korvar, tomatchilisalsa (het o god, recept kommer så småningom), potatissallad, pommes frites, sallad och såser. Barnen lekte kurragömma o knutgubbe, de hade vattekrig o hoppade studsmatta och hade det såå kul så det var svårt att få hem dem på kvällen. Lukas pappa Erik fyller snart år så han fick också en liten present av oss, istället för en blomma plagierade jag presenten vi gav till Idas pedagoger i sommarpresent - Smulpaj i burk med rabarber.

Till midsommaraftonens grillkväll hade jag gjort eget vitlökssmör.
Vitlökssmör
75 g osaltat smör
2 st vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
20 g riven parmesanost
0,5 näve persilja
flingsalt
peppar
3 droppar tabasco 

Börja med att ta ut smöret i god tid så att det hinner bli lite rumstempererat. Lägg det sedan i en skål.
Hacka vitlöken och persiljan och blanda med smöret. Riv även ner parmesanosten.
Tillsätt citronsaften och blanda. Smaka till sist av med salt, peppar och några droppar tabasco.
Forma till en rulle och rulla in i bakplåtspapper eller plast.
Stel i kylen för att stelna.
Skiva upp inför servering.

Det är riktigt enkelt att göra eget vitlökssmör så strunta i de köpta varianterna för det här är så mycket godare. Anpassa vitlöksmängden till hur stark vitlökssmak just du vill ha.

Nu ska jag börja förbereda kvällens middagsbjudning! Vi ska bjuda på något som är såå gott, har ni inte provat det än så måste ni prova det snart. Lova! Låt inte lukten skrämma bort er. Det är alltså surströmming vi ska bjuda på ikväll. Mums!

lördag 23 juni 2012

Rabarberchutney

Så underbart att få vakna upp till sol även idag. Nu äntligen känner jag lite hopp om att det kan bli sommar i år också (i alla fall om jag struntar att titta på väderprognoserna).

Våra rabarber håller på att ta över hela landet, det är helt otroligt hur de växer så nu måste jag komma på en massa saker att göra av rabarber. Tar gärna emot tips! Jag började redan igår med att göra en rabarberchutney. Men eftersom det bara skulle vara 3 hg rabarber i den så syns det inte att det är taget något. Det får nog bli några omgångar saft till veckan och en och annan paj.
Rabarberchutney  ca 4 dl
300 g rabarber
1 rödlök
0,5 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
0,5 msk riven ingefära
2 dl socker
1 tsk salt
1 krm peppar

Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.
Skala och halvera löken, skär den i tunna skivor.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Skala och riv ingefäran.
Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt koka i ca 20 minuter utan lock.
Rör då och då.
Förvaras svalt.

Jag som älskar ingefära tyckte att det här var en jättegod chutney men med den tydliga ingefära-smaken passar den nog bäst till fläsk-kött eller kyckling. Den var jätteenkel att göra och fick en röd fin färg, rödlöksskivorna delade jag i 4 delar för att inte få så långa "trådar".

Nu ska jag torka av utemöblerna, ta ut dynorna och sätta mig o njuta av en kopp te i solen. Sen ska vi packa in oss i bilen och åka på 8-årskalas till barnens kusin. Vi har många sommarkalas i vår släkt så nu blir det tätt mellan kalasen ett par månader framåt.

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!

Åh så glad jag är att vi fick sol i dag. Allt blir så mycket roligare och enklare och alla blir så mycket gladare. Eftersom solen sken redan i morse så packade vi picnic-korgen med pastasallad, dryck och bullar och åkte till Hägnan för midsommarfirande tillsammans med en massa andra lulebor. Förutom att äta och fika hann vi titta på djur, se midsommarstången resas och dansa "Små grodorna".

Alla midsommarblommor var slut när jag handlade igår,
men vad gör det när man har en stor Syrénbuske
som blommar så fint och luktar så gott.

Efter Hägnan åkte vi hem och satte igång med middagen så smått. För andra dagen i rad kunde vi sitta ute och äta middag och vi började med vitlöksbröd till förrätt. Sen fortsatte vi med varmrätten som var grillad vinmarinerad älg-enrecôte, fransk potatissallad, rabarberchutney, vitlökssmör, sallad, oliver och Jack Daniel's glaze.

Grilltallrik à la midsommar.

Till efterrätt åt vi god kladdkaka, jordgubbar och grädde. Så nu är vi mätta och belåtna o ligger i varsin soffa och inväntar fotbollskvartsfinalen mellan Tyskland och Grekland. Hoppas ni alla har haft en solig och rolig midsommar.

Barnen roar sig med kameran
och önskar er en glad midsommar!

torsdag 21 juni 2012

Ugnspotatis med ruccola och körsbärstomater

Imorgon är det midsommarafton. Har ni förberett allt? Jag har knappt gjort nå för det har varit en helt hysterisk vecka både på jobbet och hemma. Det är smällar man får ta när man har haft semester en vecka. Men nu är jag ledig i tre dagar och ska ta det lugnt, vi gör nog bara en enkel pastasallad till lunch imorgon och packar ner i picnic-korgen tillsammans med lite fika. Till middag tänker vi vara hemma och grilla älg-entrecôte som vi äter med lite goda tillbehör. De har lovat sol och lite värme, ååh vad jag hoppas att det stämmer. Idag satt vi faktiskt ute när vi åt middag och det var riktigt skönt, jag trodde det skulle bli för kallt, men tack o lov hade jag fel.

Potatis i ugn är en storfavorit hos mig som man kan variera i det oändliga. Man kan slänga på lite av varje på plåten förutom potatis, t.ex. morötter, rödbetor, paprika, broccoli eller lök. Man kan även tillsätta saker när man tar ut potatisen ur ugnen, som vi gjorde till dagens grillmiddag.
Ugnspotatis med ruccola och körsbärstomater
färskpotatis
olivolja
örtsalt
ruccola
körsbärstomater

Skrubba potatisen, dela ev. i mindre bitar.
Häll på lite olja och salta.
Ställ in i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på potatisens storlek. Känn med sticka när potatisen är klar.
Ta ut ur ugnen och blanda ihop med ruccola och körsbärstomater.
Salta ev. mer innan serverering.

Eftersom barnen inte är så förtjusta i ruccola tar jag inte så mycket, jag får ändå äta tillräckligt eftersom de petar bort den. Om alla tycker om ruccola tar man mer än vad som syns på bilden. Ibland brukar jag även smula över fetaost innan servering.

onsdag 20 juni 2012

Jordgubbstårtor till midsommar

Nu när sillen är fixad är det dags att börja tänka på vilken jordgubbstårta du ska servera på midsommarafton. Eller blir det bara jordgubbar och grädde? Eller det kanske inte alls blir jordgubbar? Jag tror i alla fall att det är många som äter jordgubbar till midsommar.


Vill man inte ha en vanlig jordgubbstårta finns det många andra tårtor man kan göra med jordgubbar i eller ovanpå. Pinocciotårta med marängtäcke är en favorit hos mig, kanske dags att göra en sån igen för nu var det ett bra tag sedan.
Pinocciotårta

En jätteenkel och god tårta är marängtårta med jordgubbar, med köpta marängbottnar som man varvar med grädde och jordgubbar. Det bästa är att de flesta köpta maränger är äggfria (dock inte mjölkfria).

Marängtårta med jordgubbar

En annan snabbfixad tårta är att använda sig av rulltårtebotten och den är också lätt att allergianpassa så att den blir ägg- och/eller mjölkfri om man vill.

Tårta gjord på rulltårtebotten, äggfri om man vill

Nu verkar det ju inte bli så varmt på midsommar men det kanske ändå passar med en fryst sommartårta. Då fryser man in marängbottnar, vaniljsvisp, vit choklad och jordgubbar, som man sen tar fram en stund innan servering. Även den blir äggfri om man använder köpta marängbottnar.

Jag som älskar choklad tycker att en kladdkaka med glass eller grädde och jordgubbar är bland det godaste som finns. Jordgubbar och choklad är ju bara så gott. Ni som måste äta mjölk- och/eller äggfritt har väl inte missat mitt goda recept på mjölk- och äggfri kladdkaka.

Kladdkaka och jordgubbar

Vill man inte göra en tårta utan portionsbitar kan man göra prinsessbakelser som man garnerar med jordgubbar. Eller vill man göra det ännu enklare så gör man enkla men ack så goda havreformar som man fyller med grädde och jordgubbar.

Prinsessbakelser

Ni som undviker kolhydrater gör en god chokladmousse och garnerar med grädde och jordgubbar.

Lchf-chokladmousse med grädde och jordgubbar