onsdag 16 mars 2011

Oatlys havregurt

Isak är mjölkallergisk det innebär att han inte tål mjölkprotein. För mjölkallergiker är laktosfria produkter inget alternativ då de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter. Han (och vi) äter istället havrebaserade produkter, det är inte lika stort utbud på det som på laktosfria produkter. Men det finns bl.a mjölk, grädde, vaniljsås och glass. Vi älskar när det kommer nya bra mjölkfria produkter. Nu har Oatly kommit med en havreyogurt (havregurt som de kallar den) i 1liters-förpackningar. Den finns i smakerna naturell och jordgubb. Isak äter den som jag äter vanlig fil, dvs med flingor t.ex. till frukost eller efter hockeyträningen och han älskar den.
Havregurt innehåller en rad nyttigheter som kroppen behöver, bland annat fibrer, kalcium, vitamin D, riboflavin (vitamin B2), folsyra och vitamin B12. Eftersom mjölkallergiker inte får i sig lika mycket kalcium som mjölkdrickare tycker jag att det känns bra att många havrebaserade alternativ är kalciumberikade.

Havregurten introducerades under hösten 2010 men när det upptäcktes att den inköpta syrningskulturen inte motsvarade produktspecifikationen, stoppades all försäljning. Nu är Havregurten tillbaka med en ny syrningskultur som är noggrant kontrollerad för att motsvara alla Oatlys högt ställda krav. Och som alltid i Oatlys produkter utgörs basen av svenskodlad havre.

tisdag 15 mars 2011

Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan

Nu är mina två långa arbetsdagar på veckan avklarade, nu jobbar jag mindre och mindre fram till helgen. Riktigt skönt! Vi hade tänkt ha en städvecka i veckan, dvs att vi städar ungefär ett rum per dag för att ha rent och fint till helgen. Vi brukar göra så ibland. Men hela familjen verkar ovanligt trötta och sega så ingen orkar börja.

I lördags efter hockeymatchen åt vi en smakrik, stark och god kycklinggryta.
Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
kycklingfiléer
grillkrydda
svartpeppar
0,5 gul eller röd lök
0,25 purjolök
0,5 zucchini
0,5 paprika
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 dl rött vin
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1,5 msk balsamvinäger
1 msk soja
2 dl grädde

Stek kycklingen i bitar. Krydda med grillkrydda och svartpeppar.
Finhacka lök och purjo. Pressa vitlöken. Låt det fräsa med kycklingen det allra sista.
Lägg över i en gryta.
Stek zucchini och paprika lite lätt. Lägg över i grytan.
Tillsätt vatten, vin, fond, soja, balsamvinäger, sambal, basilika, timjan och grädde.
Koka upp och låt puttra en stund.
Servera potatis, ris eller pasta till och en god sallad.

Grillkrydda, fond och soja innehåller mycket salt därför saltade jag inget extra. Prova dig fram! Välj de löksorter och grönsaker du tycker om för att ha i grytan. Jag valde dessa för att de fanns hemma. Till kycklinggrytan åt vi rotsaker som vi stekt i ugn tillsammans med färsk timjan. Jag tar nog lite mindre sambal nästa gång för det blev i starkaste laget för barnen.

måndag 14 mars 2011

Matsedel v.11 mars 2011

Igår var mamma och jag till Ikea, det blev en del shopping till köket och barnens rum. Jag längtar tills jag ska dit och handla ordentligt med grejer till alla våra nyrenoverade rum. Har börjat titta på förvaring till tv-rummet i källaren och till min nya klädkammare. Men det är svårt att bestämma hur jag vill ha det eftersom det finns så många smarta lösningar.

Matsedel v.11 mars 2011
Må: Grillkorv och pommes frites
Ti: Bacon och ägg eller pasta
On: Lax
To: Köttbullar och makaroner
Fr: Kycklingtortilla
Lö: Hemmagjorda hamburgare
Sö: Kyckling, grönsaker och baguetter

lördag 12 mars 2011

Kaffefilter till varma mackor, hamburgare o dyl

Vilket underbart väder vi har idag. Solen skiner och det är vindstilla. Isak och Leif for i väg på Isaks hockeymatch i morse. Till lunch gjorde jag och tjejerna varma mackor i mackjärnet och gick ut och åt dem i gassande solsken.
Varma mackor kan bli ganska varma att hålla i med handen och då är ett kaffefilter perfekt att använda.
Till en hamburgare som lätt kan bli lite grisig när dressing, ketchup och annat börjar rinna ut är det också perkekt att använda kaffefilter. Sätt hamburgaren eller mackan i kaffefiltret, mycket bättre än en servett.
All mat blir så mycket godare när man får äta det ute i strålande sol. Åh vad vi har längtat efter detta!
På eftermiddagen kom mormor och morfar förbi så då hann vi fika ute också. Så mysigt! Imorgon åker jag till Ikea så då hinner jag inte vara ute och njuta av solen så det var skönt att jag hann med flera solsvängar idag.

Vapianopasta med salami och ruccola

Lördag och solen skiner, vad underbart. Jag har inga planer för dagen förutom att se hockeyslutspelet kl. 16. Leif, Olivia och Isak ska se matchen på plats medans jag och Ida nöjer oss med att se den på tv. Tidigt i morse åkte Isak och Leif till Piteå för Isak spelar hockey-cup där i helgen. Hoppas det går bra!

När jag var i Stockholm åt jag en god pasta på Vapiano och igår försökte jag efterlikna det receptet. På Vapiano serverades den med ricottaost men vi åt utan det.
Vapianopasta med salami och ruccola
olivolja
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 röd chili
1 dl vitt vin
200 g salami
70 g ruccola
400 g pasta
salt o peppar

Finhacka gul lök, vitlök och röd chili. Strimla salami.
Stek gul lök på låg värme i olivolja så den blir mjuk men inte blir brun.
Tillsätt vitlök och chili och stek någon till minut.
Tillsätt vitt vin och salami. Låt sjuda några minuter. Salta och peppra.
Rör ner nykokt pasta och ruccola.
Servera genast tillsammans med nyriven parmesan och sallad caprese(tomat- och mozzarellasallad).
Jag tyckte att det här blev jättegott och kunde inte sluta tjata om hur gott det var, under middagen. Barnen var inte så förtjusta i vare sig salamin eller ruccolan men de petade bort det oönskade och åt pasta och var nöjda ändå. Färsk pasta är att föredra men eftersom den innehåller ägg använder vi alltid torkad pasta. Jag använde en lite roligare pasta, långa smala skruvar, dock till den här pastarätten.

fredag 11 mars 2011

Tacofredag

Då är det fredag igen och vi har hela härliga helgen framför oss. Tillhör ni dem som har tacofredag? Vi gör inte det! Isak är jättearg för att vi inte har tacofredagar för han hör att så många andra har det och tycker att vi äter tacos alldeles för sällan. Jag är lite less vanliga tacos så jag brukar försöka göra lite roligare varianter också, förutom att vi har vanliga tacos som Isak aldrig verkar lessna på.
För att få riktigt goda tacos tycker jag att man ska göra kryddmixen själv.

En tortillatårta med tacoköttfärs, spenatröra och tortilla varvat blir en god och uppskattad bjudrätt.

Det finns många goda tacopajer, jag tycker om den här texmex-pajen, med paprikapulver i pajdegen så den blir röd och fin.

Vill man inte ha paj kan man göra Olivias storfavorit nämligen tacopizza. Den har hon ofta serverat på sina kalas.

Vill man göra det riktigt enkelt använder man färdigkavlad smördeg och gör en god tacorulle.

Undviker man kolhydrater, kanske för att man äter LCHF, passar en tacogratäng med philadelphiaost bra.

Det var lite förslag på vad man kan göra med tacoköttfärs. Nu blev jag ju nästan sugen på tacofredag:) fast vi ska äta pasta, salami och ruccola i kväll.

onsdag 9 mars 2011

Centergrottor

Idag var jag tillbaka på jobbet efter två sjukdagar och det har varit en stressig dag. Direkt från jobbet till skola och förskola för att hämta barn, sedan skjutsa hem dem för att själv promenera tillbaka till förskolan för att vara med på föräldrarådets möte. Kom inte hem förrän halv sju och då var det bara att börja göra Ida klar för sängen. När hon hade somnat tog jag plats i TV-soffan för onsdagar är ju matprogrammens dag, det ena matprogrammet avlöser det andra hela kvällen.

Dumlegrottor har väl de flesta smakat eller hört talas om. Jag bytte ut Dumlekolan mot Center istället. Center blir inte lika hårda som Dumle kan bli.
Centergrottor
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Centerchoklad

Kör smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedare till en deg.
Låt stå kallt en liten stund och rulla sen till bollar och lägg i formar. Jag använder småbrödsformar för jag vill inte ha så stora kakor andra använder mazarinformar i aluminium.
Gör en liten fördjupning i varje kaka. Stick ner en center i varje fördjupning.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min.