lördag 18 februari 2017

Fläskfilégratäng med champinjoner o bacon

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar att laga mat i ugn, gratänger som man kan förbereda och som sen sköter sig själv i ugnen kan vara bland det bästa som finns. Eller hur?

Den här gratängen med en kanongod sås åt vi på alla hjärtans dag till en stor härlig sallad och även pasta för de som ville.


Fläskfilégratäng med champinjoner o bacon

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt o peppar
250 gram färska champinjoner
2 paket bacon
4 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
150 gram färskost med vitlökssmak

Putsa fläskfilén, skär i skivor eller breda strimlor och stek i omgångar. Salta o peppra.
Lägg över i en ugnsfast form.
Dela svampen i kvartar, stek, salta o peppra. Fördela över köttet i formen.
Stek bacon krispigt, dela i bitar och fördela i ugnsformen.
Blanda grädde, crème fraiche och ost i en kastrull. Låt koka upp.
Häll såsen över kött, svamp och bacon tillaga i 175-200 grader, i ca 20-25 minuter.

Det blev rätt mycket sås, men det var bara bra för den var verkligen kanongod. Jag behövde inte krydda den nå extra utan det räckte med köttets salt o peppar, baconet med sin sälta och den goda vitlöksosten.

Vill man så kan man tillsätta andra godsaker i gratängen. Vad tror ni om paprika, broccoli, kronärtskockor och/eller sparris?


Äntligen, äntligen, äntligen så känner jag mig lite piggare och har lite energi över. En sån underbar känsla som jag inte har känt på länge. En månad med sjukdomar och feber sätter sina spår, men tack o lov verkar antibiotikan hjälpa mig att bli frisk.

Nu när jag äntligen orkar göra något så har jag tvättat flera maskiner o vikt tvätt, städat köket o rengjort köksfläkten, bakat banankaka och planerat fikaförsäljningen på Isaks futsal-sammandrag nästa lördag. Trots det så känner jag mig fortfarande pigg. Annorlunda känsla! Men nu ska jag ändå lägga mig i soffan o vila samtidigt som jag ser hockey, Luleå möter Frölunda på hemmaplan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar