torsdag 31 mars 2016

Mangoglass på 2 ingredienser

Vilken god och nyttig glass jag gjorde för nån dag se'n. Ett misstag som blev en succé. Ida beställde en mango-smoothie, så jag började blanda ihop fryst mango och mjölk innan jag upptäckte att vi inte hade någon yoghurt. Så då var det bara att blanda ihop de två ingredienserna och hoppas på det bästa :) Resultatet blev en god och krämig mango-mjukglass. Ibland har man tur!


Mangoglass

fryst mango i bitar
mjölk

Mixa ihop mango och mjölk till en krämig glass.
Servera och njut!

Börja med lite mjölk och fyll på tills du får den perfekta konsistensen. Jag hade ju tänkt göra det här en gång till innan jag publicerade receptet för att kolla mängden på ingredienserna. Men förkylningen kom i vägen...mangon, som vi alltid har i frysen, var helt plötsligt slut och jag har inte varit på affären på länge.

Det här blev kanongott och Ida som älskar glass kan nu få det till frukost till och med, för mango o mjölk är ju helt ok och inget tillsatt socker.

onsdag 30 mars 2016

Gravlax-pasta

Nu är hela familjen mer eller mindre förkyld. Gissa hur less jag är? Men det positiva är att jag börjar känna mig piggare i dag, ett tecken på det är att jag blir sugen på att städa. Så är det alltid för mig efter några sjuk-dagar. Hoppas pigghets-känslan håller i sig hela da'n för i så fall blir det några timmars jobb för mig i morgon. 

Är det fler än jag som har kvar gravad lax från påsk? Jag började bli lite less att äta hårdbrödmackor med gravad lax (godaste sättet att gravad lax på) så därför gjorde jag en gravlaxpasta till lunch i dag.


Gravlax-pasta

200 g gravad lax
0,5 rödlök
2 dl lätt crème fraiche
1-2 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citron
0,5 dl dill
1 krm nymald vitpeppar

Skär laxen i mindre bitar. 
Finhacka rödlöken, fräs den mjuk i lite smör i en kastrull.
Blanda ner crème fraiche, senap, citronsaft, dill och peppar i kastrullen. 
Låt koka upp. 
Rör eventuellt ner lite pastavatten om du vill ha mer sås.
Rör ner laxen. 
Servera till nykokt pasta, ruccola och körsbärstomater.

Oftast räcker saltet från den gravade laxen och pastan, men om du inte tycker det så är det bara att tillsätta lite salt i laxsåsen. Men smaka av först, salta inte av gammal vana "för att man brukar det". Jag är inte så mycket för senap så jag använde den mindre mängden (och lite nätt 1 tsk dessutom), men jag kan tänka mig att andra vill ha något mer senap-smak.

Ruccola är så himla gott (och vackert) till pastarätter. Lite ruccola höjer de flesta pastarätterna. Och körsbärstomater är så himla gott (och vackert) till ruccola :)

Minska ugnsformen

Tänkte börja denna onsdagsmorgon med att ge er ett litet tips!

Olika kakrecept behöver olika storlek på formen. För att slippa köpa en massa olika formar som ska ta plats i skåpet så kan man enkelt förminska en form man har genom att lägga något i formen som tar upp plats och därmed minskar storleken på formen.

Just den här gången blev det så himla perfekt med en avlång sockerkaksform som passade perfekt i min ugnsform från Ikea. Så här perfekt blir det inte alltid men det fungerar ändå bra. Prova dig fram!


På bilden syns den smaskiga kokos- och ananaskakan som är både mjölk- och äggfri. Den behövde en lite mindre form än jag hade hemma och då fixade jag det så här enkelt.

Kokos- och ananaskaka mjölk- och äggfri

ca 500 gr ananasringar, 1 stor eller 2 små burkar
3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl juice från ananasburken

Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i det smälta margarinet och ananasjuicen. 
Blanda allt till en smet.
Häll smeten i en liten långpanna (smord o bröad eller med bakplåtspapper).
Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 min.

Färdiggräddad smarrig kaka

tisdag 29 mars 2016

Te-leverans

Ni som har följt mig ett tag här på bloggen och på instagram (@matro_sara) vet att jag dricker mycket te och framför allt chai-te med lite skummad te på toppen. Inte att förväxla med chai-latte som är sött och sliskigt och inte något för mig.

Chai-te är gott både i mugg o glas och både ute o inne :)

Mitt favorit-chai-te köper jag på Nk i Stockholm, det är riktigt smakrikt o gott. Jag har provat många varianter men de flesta är för svaga och får inte den riktigt goda chai-smaken av bland annat kardemumma. Som ni förstår är det inte enkelt att ha favorit-teet i Stockholm och själv bo i Luleå, många vänner ha fått te-köps-uppdrag av mig när de besöker huvudstaden. Men nu har jag hittat ett bättre sätt! Senast jag var på Nk frågade jag om det gick att få tag i teet på något annat sätt - och det gör det!

NK köper sina teer från Sibyllans kaffe- och tehandel och de har en webb-shop! Perfekt för mig. Nu har första leveransen kommit - snabbt o smidigt och inte nå dyrare. Innan jag provdrack teet var jag lite orolig att det verkligen var rätt te, men efter en klunk kunde jag lugnt konstatera att det var rätt te.

När jag ändå beställde chai-te beställde jag lite andra teer också.
Kul att prova någon annans sortiment.

måndag 28 mars 2016

Ännu en påskgrillning

I går hade vi en mysig dag ute i våra kompisars stuga. Trots att solen inte var på vår sida hade vi en bra dag med skoteråkning, god mat, påskgodis, äggjakt, prosecco, grillat, surr och mycket skratt. Både i lördags och i dag skiner solen från en klarblå himmel men i går då var det mulet och blåsigt. Är det inte typiskt!

Vad som mer var typiskt var att vi glömde skoterhjälmarna hemma, det räcker inte att tänka att de ska packas med :) Lika bra att göra det på en gång istället för "se'n". Men vi var inte så långt bort så Leif vände hem och hämtade hjälmarna. Slutet gott allting gott....


Vi grillade kyckling- o fläskfilé, eller rättare sagt Leif grillade det. Av någon konstig anledning hamnar han alltid vid grillen :) och i går lyckades han riktigt bra. Till det grillade åt vi sallad, rostade rotsaker, vitlöksostsås, pepparsås, bea och en underbart god blandning med kronärtskockor, körsbärstomater och fetaost som hade stått några minuter i ugn. Så himla gott!

söndag 27 mars 2016

Ingefärashot

Nu har vi vaknat upp till sommartid! Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockorna? Perfekt att tappa en timme under påsken då man ändå har flera extra dagar ledigt. Det verkar bli en solig och fin dag även i dag, lite dis på himlen men solen kämpar sig igenom. Vi ska till några kompisars stuga i eftermiddag så jag hoppas finvädret fortsätter hela da'n.

Jag hoppas även att förkylningen är på väg bort. Det känns inte riktigt som det, men man mår ju alltid som sämst på morgonen när man har legat en hel natt och både näsa och hals har täppts till. Igår gjorde jag en dunderkur med en massa ingefära som ska vara bra vid förkylningar. Men det ger nog bäst effekt om man tar det innan man blir förkyld och på så sätt håller alla baciller borta.


Ingefärashot 

200 g färsk ingefära
1 l vatten
0,5 dl honung
2 citroner

Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. 
Värm upp (nästintill sjuda, men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. 
Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. 
Sila av ingefäran och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet.
Låt svalna och pressa sedan i citronerna. 
Sila och häll i en flaska.
Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.

Starkt men så otroligt gott! Jag älskar ingefära och det här var godaste medicinen på länge. Olivia däremot som såg en saftkanna i kylskåpet och hällde upp ett glas i tron att det var saft tyckte inte det var lika gott :)

Använd termometer annars är risken stor att det blir för varmt när du värmer upp vattnet och ingefäran. Jag hade i alla fall värmt på mycket mer om jag inte hade haft termometer och sett när vattnet var 60 grader. Receptet hittade jag på Mitt kök.

Underbar knöl!

lördag 26 mars 2016

Påskbuffé

Nu har vi precis kommit hem från mina föräldrar där vi bjöds på en riktigt god påskbuffé. Tyvärr blev jag mätt alldeles för tidigt hade velat äta mycket mer, men desto bättre fick jag med mig lite godsaker hem :)

Vi började på bästa sätt - med prosecco och till det fanns det även oliver, chips och ölkorv. Sen dukades det upp en påskbuffé värd namnet.


Påskbuffé

älgsteksröra
löjrom
crème fraiche
rödlök
kvarngrynssallad
sallad
lammstek
ostsufflé
melonbitar
gravlaxrullar
bruchetta
olivsalsa
ägghalvor
anjovis

Till påsk serveras det enormt mycket ägg i alla möjliga former (inte kul för äggallergiker) men självklart hade mormor tänkt på Isak så det fanns en massa gott till honom (och andra) också. Men jag som alltid väljer det kallskurna smakade inte något av detta varma. Jag tog minst en extraportion av det kalla istället :)

varm korv med bröd
grillad kyckling
pommes frites

Till efterrätt bjöds vi på hallonpannacottatårta, glass, sorbet, grädde, jordgubbar och blåbär och till det drack vi kaffe, te och lite citronlikör.


Jag känner mig fortfarande hängig och förkyld trots olika dunderkurer som ni som följer mig på instagram har sett. Jag har provat både whisky och ingefärashot, men förkylningen vägrar ge med sig. Men jag lär väl vara frisk lagom till jobbet drar igång på tisdag. Bittert! Jag som hade sett fram emot den här påskhelgen för att vila upp mig och samla ny energi efter några stressiga och jobbiga veckor. Men det är väl så här kroppen fungerar - när man väl slappnar av då blir man sjuk. 

Kolstålspanna från de Buyer

Jag har en ny stekpanna, från de Buyer, som jag hoppas mycket på. Det som gjorde mig intresserad var den här meningen "Den håller för verkligt höga temperaturer (även induktion)". Med induktionshäll kan man inte värma upp en stekpanna med smör på högsta temperaturen, det blir alldeles för varmt. Men vissa i familjen har lite svårt att vänja om sig och därför har vi fått byta några stekpannor på senaste tiden :)

Men nu hoppas jag det blir bättre med den här kolstålspannan. Pannor i kolstål har ingen beläggning som kan skadas, tål mycket hög värme och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion. Den har många av gjutjärnspannans fördelar men är mer lättanvänd bland annat tack vare en yta som är behandlad med skyddande organiskt bivax. Detta förbättrar ”non-stick-effekten” under instekningsprocessen och skyddar mot rost. Ju mer man använder den desto bättre blir ytan.


Jag har aldrig haft en kolstålspanna tidigare men det ska bli riktigt kul att prova. Som jag sa - jag har höga förväntningar eftersom den ska klara höga temperaturer, dessutom tycker jag att den är riktigt snygg också.

Här hittar ni kolstålspannorna från de Buyer som just nu har bra priser: http://www.hoffmeiers.se/sv/produker/de-buyer/mineral-b/

fredag 25 mars 2016

Påsk-grill

Vi invigde påskhelgen genom att grilla lite smått o gott i gårkväll.
Vi grillade fläskytterfilé, majskolvar o ostfyllda champinjoner och till det åt vi potatisgratäng, pommes, chili-bea och sallad. En riktigt god middag och en bra början på denna slapparhelg. 

Min plan var ju sedan länge att jag skulle sova o vila mycket under denna ledighet och nu när jag oturligt nog även har blivit förkyld lär det bli ännu mer vila. Jag började redan igår genom att gå och lägga mig klockan åtta, jag läste ett kort tag innan jag släckte för natten och har sovit nästan till klockan sju. Välbehövligt! Och nu hoppas jag att jag snabbt blir fri från förkylningen också.


I dag blir det påsklunch med familjen innan hockeyn men det blir inte mycket hemmagjort utan det mesta är köpt i år. Tiden fanns inte riktigt till att hinna grava lax, lägga in sill, rulla köttbullar osv så då tog jag det kloka beslutet att köpa färdigt istället - för påskmat vill vi ju ha :)

Men nu är det först dags för lite frukost och en stor kopp varmt te för min onda hals och sen tror jag det blir lite soffhäng med en bra bok tills det är dags att duka fram lunchen :) Äta, sova, vila!

onsdag 23 mars 2016

Påskhare-cupcakes

Innan alla arbetskamrater gick på påskledighet passade jag på att bjuda på lite påskfika. Kokosmuffins med vit-choklad-frosting och garnerade som små påskharar, jag såg dem hos Bambi och var tvungen att prova, men jag bytte ut både muffinsen och frostingen. De blev väldigt effektfulla med väldigt liten ansträngning.

Självklart använde jag mig av mitt kanonrecept på äggfria kokosmuffins - Isaks favorit. Dessutom använde jag mig av mitt beprövade och goda recept på vit-choklad-frosting också, som inte har lika mycket florsocker som många andra frostings.


Påskhare-cupcakes

Kokosmuffins äggfria

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr margarin, ev. mjölkfritt
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet och värm upp något
Blanda ner i de torra ingredeinserna och blanda allt till en jämn smet.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i ca 15 min.

Vit-choklad-frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
0,75 tsk pressad citron

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Droppa i lite citronsaft. Rör ihop och ställ in i kylen en stund.

Garnering

kokos
1 marshmallow/kanin
0,5 dl strösocker
några droppar röd karamellfärg

Bred på frostingen på de kalla cupcaksen.
Strö över kokos.
Lägg socker i en skål. Droppa i lite färg och rör runt med en liten sked tills allt socker har färgats.
Klipp itu marshmallowsen snett och doppa snittytan i det färgade sockret.
Tryck sen ner dom i frostingen som öron.

tisdag 22 mars 2016

Chili con carne med köttfärs och vita bönor

När jag bodde ensam (för evigheter sen) så åt jag sån här "gammeldags" chili con carne, gjord på köttfärs, rätt ofta och tyckte att det var riktigt gott. Men eftersom varken Leif, Olivia eller Isak tyckte om det, mycket beroende på bönorna, så slutade jag laga det. Gissa om jag blev glad när Ida för någon dag sedan bad om chili con carne. Eftersom jag aldrig har gjort det sedan hon föddes så var jag tvungen dubbelkolla om det verkligen var en sån här variant hon menade, och det var det...


Chili con carne med köttfärs och vita bönor 

1 gul lök
5 hg köttfärs
1 tsk salt
2 tsk chilipeppar
1 burk krossade tomater
0,5-1 dl vatten
1 burk vita bönor i tomatsås
1 paprika

Skala, finhacka och fräs den mjuk, lägg över i en gryta.
Stek köttfärsen, krydda med salt och chilipeppar. Lägg över i grytan.
Tillsätt krossade tomater och koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.
Skölj och dela paprikan i mindre bitar. 
Tillsätt paprikan och vita bönorna till grytan.
Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med bröd eller tacochips.

Oj så gott det här var, precis som jag minns det. Och Ida var lika nöjd hon, den smakade precis som hon ville. Så kul!

När jag var barn var väl det här enda chili con carnen man kände till. Att chili egentligen består av långkokt kött och absolut inga bönor var det inte många, om ens nån, som kände till då. Jag tycker om båda varianterna på chili. Gör ni?


Nu är dagens middag bortplockad så jag tänkte faktiskt påskbaka lite. Men jag har så många idéer jag vill prova så jag kan knappt bestämma vad jag ska börja med. Avslöjar kanske lite senare på Instagram (@matro_sara) om det blev nån bakning eller om jag fastnade här vid datorn.

Friskvård

God morgon, dags för ännu en arbetsdag men den lär inte bli lika underbar som gårdagens. Vi hade friskvårdseftermiddag efter lunch och vi kunde inte ha fått bättre väder. Strålande sol och nollgradigt - perfekt för en isvägspromenad.

Vi planerade för länge se'n att vi skulle ta en isvägspromenad just i går och att planera det långt i förväg är väldigt osäkert. Det otroligt varma vädret förra veckan förstörde rätt mycket av isvägen och jag trodde att isvägssäsongen var över, men de har kämpat på bra med att få den funktionsduglig över påsk. Vilken tur för oss!

På väg ut med solen i ansiktet
På väg hem med vår fina kyrka som riktmärke
Efter vår promenad och en stunds vila i solen gick vi hem till chefen som har flyttat in i en ny fin lägenhet i närheten av Södra hamn och med en magisk utsikt. Där bjöds vi på kaffe, te, glass, godis och varsin påskpresent innan vi avslutade denna lyx-arbetsdag.

Utsikt från chefens balkong. Där ute gick vi några minuter tidigare.

Dagar som denna lever jag länge på och jag var full av energi när jag kom hem så jag satte igång att städa bort all packning från skidhelgen (som vi inte hann i söndags då det blev guldfirande istället) och när jag ändå höll på så storstädade jag också, något som jag aldrig brukar orka efter jobbet. Och det var inte ens jobbigt :) Det var inte nog med det, utan jag drog även fram allt påskpynt så nu har vi ett städat och påskfint hem och är redo för en påskledighet utan måsten.

måndag 21 mars 2016

Guldfirande

I går tog Luleå hockey ett efterlängtat guld som firades ordentligt i stan. Det var damerna som stod för bedriften men vi hoppas att herrarna gör om samma sak om några veckor, så vi får fira igen. Extra kul att det slogs publikrekord för damhockey - 4197 personer kom och såg matchen som slutade på bästa sätt.

Guldbanketten hölls på All Star och Ida fotograferades med den fina bucklan. Inte alla som har hållit i en sm-pokal :) Så skönt att äta på restaurang för oss som hade stressat hem från en skidhelg i Kåbdalis. Vi kom tillbaka till Luleå precis till matchstart - bra tajming!

Stolt Ida med den fina bucklan som hon fick låna några sekunder :)

Mellan allt firande hann vi äta lite också, som vanligt började vi med vitlöksbröd och deras starka o goda chiliaioli. Undra om det är stan's godaste vitlöksbröd?

Ida är lite sugen på att börja äta....

Se'n valde jag en kyckling-quesadilla, som även den var riktigt stark och god. De hade stekt den lite för länge så det var lite bränd smak på brödet. Men jag ursäktar dem för den här gången för det var mycket folk och många som ville ha mat samtidigt.


lördag 19 mars 2016

Isgardin

Veckans värme har tinat bort mycket av snön, men inte allt. Förra helgen då värmen började smälte snön på taket och bildade en fin "gardin" av istappar. Svårt att fånga på bild men det var riktigt vackert.

Fint på natten...
...och fint på dagen.

Nu längtar jag tills altanen tinar fram så vi kan lyfta fram våra utemöbler och sitta där o mysa i vårsolen. Måste nog hjälpa snösmältningen lite på vägen genom att skotta bort snön, orkar inte vänta på att solen och värmen gör allt jobb.

fredag 18 mars 2016

Mandelmassatårta - glutenfri

Äntligen fredag! 
Efter denna hektiska vecka med mycket att göra både på jobbet och hemma känns det otroligt skönt att det snart är helg. So lovely och så efterlängtat. Något annat som är efterlängtat är påsken med lite extraledigt. Bara en vecka kvar! Gissa om jag ska sova :) Men nu kör vi denna helg först!

Som efterrätt på min systers kalas hade vi mandeltårta med chokladkräm och även denna mandelmassatårta med grädde och bär. Två olika tårtor med ägg och mandelmassa men som smakar helt olika. Båda är helt glutenfria, tips, tips!


Mandelmassatårta - glutenfri

400 g mandelmassa
4 ägg

Riv mandelmassan grovt direkt ner i en skål.
Vispa ner äggen ett i sänder och vispa tills smeten blir jämn och pösig.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°.
Garnera med spritsad grädde och frukt eller bär eller servera på sidan om.

Det här är en av mina favorittårtor och den är lika god med hallon, som här, eller med hjortron. Persikohalvor är också riktig gott till och blir då en perfekt påsktårta. Kanske ett tips till er, för det är ju faktiskt bara en vecka kvar till påsk. Har ni påskmenyn klar?

torsdag 17 mars 2016

Gräddstuvad vitkål till chilikorv

Som vanligt när jag har många bollar i luften sover jag som en kratta, jag vaknar på natten och ligger o tänker på allt som måste göras och som inte får glömmas bort. Sömnbristen och stressen leder sen till hemsk o migränliknande huvudvärk. Så i dag har det inte varit nån bra dag men nu har huvudvärken släppt, det mesta är fixat och jag har sjunkit ner i soffan och ska nu sitta här och ta det lugnt tills jag flyttar till sängen.

I dag bjuder jag på en snabbfixad, kolhydratfattig och god vardagsmat. Många rynkar på näsan när man pratar om stuvad vitkål, men jag undrar om de verkligen har smakat det för detta är ju sååå gott :)


Gräddstuvad vitkål till chilikorv

vitkål
örtsalt
grädde

Skär vitkålen i mindre bitar (ca 1x1 cm).
Stek den på svag värme med en klick smör. Låt den bli mjuk men inte få färg.
Häll på grädde och låt det småputtra till vitkålen är riktigt mjuk.
Servera till god korv, jag hade chili-grillkorv.

Stuvad vitkål är så himla gott och passar perfekt till korv, både vanlig stekt falukorv och denna chilikryddade grillkorv. Jag har alltid tyckt om stuvad vitkål, tidigare gjorde jag en "vanlig" stuvning med mjöl men nu i dessa lågkolhydrat-tider använder jag grädde och struntar i mjölet. 

onsdag 16 mars 2016

Rödbetor och fetaost

Rödbetor är så himla gott! Något sådant gott vill man ju kunna servera som drinktilltugg men man vill ju inte ge gästerna röda fingrar. Så det perfekta är då att använda småpinnar och varva fetaost och rödbetor på. För rödbetor och fetaost är en "perfect match", eller hur?


Rödbetor och fetaost

kokta rödbetor
fetaost

Dela både rödbetor och fetaost i bitar.
Trä upp på pinnar.
Servera och njut!

De här hade jag kunnat äta hur många som helst av. Jag verkligen älskar rödbetor. Nu när det finns färdigkokta rödbetor så är ju dessa superenkla att göra och man behöver inte bli speciellt röd om fingrarna heller :)


Dagar som i dag är jag mer än lycklig att jag jobbar i Luleå igen och inte behöver tillbringa en timme i bilen pendlande till och från jobbet. Det hade aldrig funkat i dag. Det har varit en hektisk dag och kväll men jag hann allt jag ville och schemat höll, så nu kan jag gå och lägga mig nöjd o glad.

Smakbox

I går fick jag hem en spännande låda från Smakbox full med mat-nyheter. Jag älskar att få paket och innehåller paketen så här mycket roligt då är det ännu bättre. Ibland kan jag vara lite feg och dålig på att köpa och prova nya saker därför är det så himla bra när man får det hemskickat till sig. När jag väl har sakerna hemma då testar jag.

"Mamma skynda dig jag orkar inte hålla nå längre"

Det finns många olika "hemliga lådor" man kan prenumerera på inom olika områden, smink är kanske den mest kända. Nu har ni chansen, liksom jag, att ungefär varannan månad få hemlevererat en Smakbox full med matrelaterade saker.

Så här säger Smakboxs grundare: "Vi gillar produkter som har noggrant utvalda ingredienser, smaker som överraskar, ekologiska och lokala alternativ och starka nyheter från stora varumärken. Vissa kan du äta direkt, som en fin mörk choklad eller en dryck med ny smak. Andra ingår i din matlagning eller bakning, som en spännande krydda, pasta eller en ny mjölsort. Du får även med några smakrika recept som inspiration."

"Öppna och överraskas!" Det är precis det som är så roligt :)

Att prenumerera kostar 189 kr per box (inkl frakt) men värdet på varorna uppgår till 350-450 kr. Lovely! Nu kan jag dessutom i samarbete med smakbox erbjuda er 15% rabatt på er första smakbox om ni uppger rabattkoden MATRO. Klicka här för att komma till Smakbox.se.

Om du är snabb att starta din prenumeration så får du den här första smakboxen som första leverans, annars får du vänta till början på juni då det är dags för nästa smakbox-leverans.

Detta fanns i den första Smakboxen.

tisdag 15 mars 2016

Mannerströms räksoppa

Vilket väder!
När jag tog min härliga lunchpromenad på isvägen visade termometern 9 plusgrader. Det hör inte till vanligheterna! Jag bor ju faktiskt i norra Sverige och det är bara mitten av mars. Dessutom blev det varmare, när jag åkte hem var det 14 grader. Helt otroligt! Har nog aldrig varit med om nå liknande.

Jag ville så gärna prova dillmarängerna som jag hade sett, så då var det bara ut och googla soppa. Valet föll på en räksoppa av Leif Mannerström och det visade sig vara ett bra val.


Mannerströms räksoppa, 6 portioner

1 kg färska räkor med skal
1 stor gul lök, finhackad
3 msk olivolja
ca 75 g färsk fänkål, skuren i små tärningar
1 msk tomatpuré
9 dl fiskbuljong (av tärning)
1,5 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde
ev lite cognac
salt och nymalen peppar
1 knippe dill, finskuren, till garnering

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila.
Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac.
Garnera med dill, räkor och dillmaränger.

Jag utgick från Mannerströms recept men ändrade det lite, bland annat för att jag använde 1 kg räkor istället för de 6 hekto som var i hans recept.

Jag serverade soppan i en kanna och i skålar bredvid fanns det räkor och dillmaränger som var o en själv fick garnera soppan med.

Det ser inte speciellt gott ut när man håller på att tillaga soppan. Men det blir bättre.....

måndag 14 mars 2016

Dillmaränger

Förberedelserna inför helgens familjeläger i Kåbdalis pågår för fullt. Vi ledare har mejlat hur många gånger som helst i dag. Det är otroligt mycket som måste ordnas, allt från innehållsdeklarationer till släpvagnshyra. Hoppas alla deltagare förstår hur enormt mycket ideellt arbete som ligger bakom dessa 4 dagar. Förutom allt som måste fixas har jag även bakat två plåtar långpannekakor som vi ska bjuda på under fredagens myskväll.

Från kommande event till helgens event. Såg ett recept i Elle Mat & Vin på en hummersoppa med dillmaränger. Dillmarängerna såg så goda och annorlunda ut så jag var tvungen att prova dem. Jag gjorde ingen hummersoppa utan bjöd på en räksoppa istället i lördags (det receptet kommer i morgon).


Dillmaränger, ca 50 st

2 äggvitor
1 msk strösocker
1 krm citronsaft
2 msk finhackad dill

Vispa äggvitorna till ett kraftigt skum. 
Tillsätt strösocker och citronsaft och vispa till en kraftig, vit marängsmet. 
Vänd ner dillen. 
Spritsa ut små maränger på plåtar med bakplåts­­papper. 
Grädda mitt i ugnen i 100° ca 45 min, eller tills marängerna känns torra. 
Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen och kallna med luckan öppen.

I originalreceptet skulle det vara 3 msk socker, det lät alldeles för mycket tyckte jag så jag halverade sockermängden men det var ändå för sött. Så i det här receptet har jag valt att skriva 1 msk socker och hoppas det blir perfekt. Vill inte ta bort sockret helt för eventuellt behövs det för att framhäva dillsmaken och för att få bra maränger.

Det här var ett riktigt roligt och festligt tillbehör till soppan så de kommer jag göra fler gånger. Det blev en snackis runt bordet och sånt är alltid kul. Som ni förstår så mjuknar marängerna fort när de kommer ner i den varma soppan.

Spritsa ut små maränger på bakplåtspapper
Jag gräddade 2 plåtar samtidigt med varmluft i lite nätt 100 grader.
Servera som tillbehör till räk- eller fisksoppa.
Låt inte marängerna ligga i den varma soppa för länge innan du äter dem.

söndag 13 mars 2016

19 år

Vi hade planer att gå på restaurang i dag, min man och jag! 
Men det är inte många restauranger som har öppet på söndagar, tyvärr. Så istället valde vi att fira våra 19 år tillsammans, hemma med en god middag med hela familjen. Nästa år blir det nog både restaurangbesök och champagne. 20 år - wow!

Efter att ha varit ute i flera timmar med både grill-lunch och isvägspromenad var vi lite småtrötta men orkade ändå göra en god middag. Planer på att köpa pizza fanns där, ska jag erkänna. Men tack o lov kom jag på bättre tankar.

Vi ugnsstekte en rostbiff (på låg temperatur så klart) och när köttet var klart o vilade i folie höjde vi värmen i ugnen och rostade rotsaker. Min nya favorit - gulbeta - fanns så klart med på plåten. En lagom enkel middag men ändå med lite guldkant.


Om några timmar drar en ny arbetsvecka i gång, men det är bara en fyra-dagars-vecka för på fredag åker vi på familjeläger till Kåbdalis med Astma- och Allergiförening. Det blir en helg med skidåkning, stugmys och aktiviteter. Låter som en kanonhelg, eller hur? Men det brukar även innebära en hel del jobb för mig och jag brukar vara helt slut på söndag när det är dags att åka hem. Men i år hoppas jag få umgås lite mer med familjen än vad jag har hunnit tidigare år.

Måste komma på två middagar och en lunch som är enkelt att laga i stugan eller som går att förbereda hemma och sen bara behöva göra det sista på plats. Har ni några bra tips att ge mig?

Vårvinterdag med grillade mackor

Så härligt att vi fick ytterligare en dag med fin-väder. Solen sken inte lika starkt som tidigare men den kämpade sig genom molnen lite då o då. Alltså den här tiden, vårvintern, är helt underbar uppe i Luleå. Det är så otroligt vackert med snön, solen, värmen, isen, takdroppet, ja jag kan fortsätta rabbla upp saker som gör detta till en underbar årstid. Men den måste upplevas för att man ska förstå.


I går grillade vi korv till lunch och i dag valde vi att grilla mackor. Grilla mackor ute på elden är bästa sättet att äta varma mackor på. Har ni provat det nån gång?

Jag är så lycklig att vi fick en kanonhelg med två mysiga ute-luncher med god grillmat. Nu hoppas vi på fler såna här helger framöver.


Vi har haft en liten "plåtlåda" stående utanför dörren som jag inte har vetat vad det har varit, men jag har tagit för givet att det är nå verktyg som Leif har lämnat där. Gissa om jag blev förvånad när han till lunch i går packade upp lådan och det var en portabel grill, perfekt för utflykter och kunna grilla lite på.

När man har grillat klart stänger man locken och fäller upp benen och då tar den knappt mer plats än en pizzakartong. Himla fiffig pryl som jag har blivit helt kär i.