fredag 7 oktober 2011

Stuvad vitkål - gott till stekt korv

Fredag och en härlig helg framför oss! Jag ska använda helgen till att få ordning i Idas rum. Vad ska ni göra? Nu ser vi Idol och vi har redan fått en favorit - gulliga och duktiga Molly. Även den här fredagen är jag trött så snart ska jag gå och lägga mig i sängen istället för att småslumra här i soffan. Om jag är piggare imorgon ska jag baka nå smaskigt och njuta av när det är lördag.

Vi fortsätter äta mycket vitkål. Det är ju så gott och billigt! I onsdags gjorde jag stuvad vitkål som vi åt tillsammans med stekt falukorv och kokt potatis.
Stuvad vitkål
nätt 5 hg vitkål
0,5 tsk salt
0,5 liter vatten
Stuvning
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin eller smör
salt, peppar

Tag bort ev vissna blad. Skär i små bitar.
Koka upp vattnet, tillsätt kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt.
Koka kålen precis mjuk i 5-10 min.
Häll av spadet och låt vattnet rinna av.
Stuvning:
Använd inget kålspad för då blir stuvningen gråaktig.
Rör ut mjöl i lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet.
Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen.
Servera till stekt falukorv och ev. kokt potatis.

Isak vågade inte smaka, men jag och Olivia tyckte att det var riktigt gott. Det var jättelänge sedan jag åt stuvad vitkål men det var lika gott som jag kom ihåg.

2 kommentarer:

  1. hej varfös skrivr ni inte hur måna porioner det är och att man kan välaja större antal pot

    SvaraRadera
  2. De flesta av mina recept är för ca fyra personer.

    SvaraRadera