onsdag 26 november 2014

Balsamicoglaserad rådjursstek

Oj vad veckan går fort! Snart är det helg igen och det ska bli underbart med lite sömn. Jag har sovit alldeles för få timmar hela den här veckan, inte bra för mig som behöver mycket sömn. Men det har varit så mycket att tänka på och fixa med både på jobbet och hemma så jag har inte tid att känna att jag är trött. Och när jag väl går och lägger mig somnar jag inte så fort som jag brukar, istället ligger jag o planerar kommande dag. Inget bra tecken….

I lördags var det dags att tillaga rådjur för första gången och det gick bra. Det blev gott men personligen tycker jag att älgkött är godare (eller så misslyckades jag kanske med tillagningen :) )


Balsamicoglaserad rådjursstek
8 hg rådjursstek
3 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
2 tsk torkad rosmarin
salt o peppar

Blanda vinäger, honung, rosmarin, salt och peppar i en skål. 
Gnugga in marinaden i steken och lägg i en ugnssäker form. 
Sätt i ugnen i 150 grader till innertemperatur 65°C för lite rosa (ca 1- 1,5 timme). 
Låt köttet vila i minst 10 minuter.

Jag som älskar balsamvinäger valde så klart ett recept med just det när det var dags att premiärlaga rådjur. Vi vill inte ha köttet blodigt, utan rosa på väg till genomstekt och då var det perfekt med 65 grader. Proffskockar skulle säkert ta ut köttet vid 58 grader men det är för blodigt för mig.

Köttet serverade jag till ugnstekt klyftpotatis, kantarellsås med konjak, honungsglaserade grönsaker och sallad. Till maten drack vi ett Rioja-vin som Leif hade blivit rekommenderad på Systembolaget. Undra om Rioja-vin generellt passar till rådjur? Rioja har ju en speciell smak som jag faktiskt kände igen sen vinprovningen jag var på för snart ett år sedan.

måndag 24 november 2014

Pepparkaksbak

I går var det äntligen dags att baka ut pepparkaksdegen som jag gjorde tidigare i veckan. Jag älskar våra pepparkaksbakardagar som är så mysiga. Pepparkakor bakar vi varje år, ingen i familjen vill vara utan julmusiken, ljuvliga doften och mysstunden.


Det finns många bra recept på pepparkakor men i år, liksom i fjol, valde jag det enklaste receptet. Det blir en ganska lite sats men perfekt för vår familj. Här hittar du det receptet.

Visst kommer du ihåg mitt tips för att få fina pepparkakor utan kapade armar, sneda huvuden osv? Annars hittar du det här. Ett måste för att få fina pepparkakor och det är så vi bakar ut dem varje år.


Det är inte ens första advent än och jag kan redan pricka av pepparkakor, lussekatter och tre sorters julgodis från att-göra-listan. Så skönt att börja i tid och slippa stressen som alltid infinner sig i december. Det här är ju så roligt (och gott) så jag vill ju inte göra det för att jag måste utan för att jag vill.

Rådjursmiddag

God morgon!
Ny morgon, ny vecka och snart ny helg :)

Eftersom mina föräldrar var bortresta när Leif fyllde år sparade vi deras firande av honom till igår. "Bättre sent än aldrig". Vi bjöd på rådjur, första gången jag tillagade det och jag har inte ätit det så många fler gånger, kanske en eller två gånger.

Vi hade många goda tillbehör men jag föredrar nog älgkött, som vi oftast äter, framför rådjur. Men vi har kvar några bitar i frysen så jag måste försöka hitta några till bra recept och kryddningar. Igår valde jag att krydda med bl.a. balsamvinäger som är en favorit för mig och som aldrig blir fel.


Rådjursmiddag
baslamicoglaserad rådjursstek
honungsglaserade grönsaker
klyftpotatis
kantarellsås med konjak
blandsallad med persimon
efterrätt
havreformar
grädde
hjortron

söndag 23 november 2014

Matsedel v.48 november 2014

Alla som skulle behöva en tredje dag på helgen räcker upp handen nu! 
Jag förmodar att jag inte är ensam som tycker att helgen gick alldeles för snabbt. Vi har varit effektiva och hunnit mycket, mest roliga saker, men jag skulle behöva en vilodag också. Men den kommer så småningom :)

Det blev ingen matsedel i morse men nu har jag skrivit ihop lite inspiration till er kommande mat-vecka.


Matsedel v.48 november 2014

lördag 22 november 2014

Kökslördag

Lördagen börjar lida mot sitt slut och jag sitter bara o väntar in barnen som jag hoppas är på hemväg snart. När barnen var små fick man inte sova på morgonen och nu när de är tonåringar får man inte sova på kvällarna. Jag tror att jag måste ta en till kopp te för att hålla mig vaken ett tag till.

I dag har jag bakat både hälla-ut-bröd och lussekatter. Kom på att det är första advent om en vecka och då måste man ju ha lussekatter. Eller väntar ni till lucia? Eftersom vi har gäster på lördag kommer jag inte ha tid att baka så jag såg till att var förutseende och baka redan i dag. Så nu vet jag att jag får den traditionsenliga lussekatten och teet på första advent.

Till middag gjorde vi köttbullar och vi gjorde av flera kilo köttfärs så nu har vi köttbullar även till julafton. Egentligen behövs det inte så många eftersom barnen föredrar köpta dåliga köttbullar. Skönt att redan nu kunna pricka av lite från julens att-göra-lista. Det blir nog lite julgodistillverkning också innan helgen är över.

På veckorna hinner jag knappt laga mat nu för tiden så när jag ändå var i köket mest hela dan passade jag på att göra mer chili-pulled pork i min crock-pot. Perfekt att frysa ner och ta upp till nån middag.

Oj så effektiv jag varit i dag, men nu längtar jag till sängen!

Köttbullar, potatis och sås. Mmmm så gott.
Ett gäng köttbullar i väntan på julafton.

Fröknäcke

Ledig lördag med mycket matlagning och bakning samtidigt som Vinterstudion är igång på Tv:n. Det kan knappt bli bättre. Det är alltså upplagt för en riktig myslördag. Jag har redan en deg (den här) på jäsning och snart är det dags att hälla ut degen i en form.

Fröknäcke, som vi bakade tidigare i veckan, finns i många varianter, sen tidigare har jag ett som bara innehåller frön, som ni hittar här. Nu provade Olivia och jag en ny variant som även innehåller majsmjöl, som nog är snäppet godare. Eller så är det bara nyhetens behag...


Fröknäcke
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl kokande vatten
0,5 dl rapsolja
garnering
flingsalt
frön

Blanda alla torra ingredienser.
Häll i det varma vattnet och oljan.
Bland ihop till en smet.
Platta ut smeten på ett bakplåtspapper.
Sätt ett bakplåtspapper på smeten och kavla ut till en tunn platta.
Strö flingsalt och frön ovanpå smeten.
Grädda 45 minuter i 150 grader.
Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt plåten stå kvar tills den kallnat.
Bryt knäcket i bitar och njut som det är eller med en god ostbit.

Jag strödde på ganska mycket flingsalt och då blir dessa fröknäcken perfekta som tilltugg/snack precis som de är utan pålägg. Vi bakade en sats i veckan och i dag har Olivia planerat att baka två omgångar till av dessa goda kex som är perfekta att bjuda glutenintoleranta på.

fredag 21 november 2014

Hemmakväll

Vilken vecka! 
Undra om jag har kommit hem före halv sex en enda dag den här veckan. Inte ens i dag, fredag, kom jag hem i tid. Dessutom har jag varit på jobbet redan strax efter sju nästan alla dagar. Tur att jag har roligt på jobbet. Men jag hoppas ändå att nästa vecka blir lite lugnare.

I morse innan jag åkte i väg satte jag igång min Crock-pot med en kryddad köttbit och när jag kom hem hade jag färdig Pulled Pork. Dessutom hade Leif fixat tillbehör så jag kunde sätta mig o äta en god middag på en gång.


Vad har ni för planer i helgen?
Jag ska baka peppakakor och göra köttbullar för om en vecka är det första advent och dags för glöggmingel och då tänkte jag tjuvstarta med lite julsmaker. Men bara lite...

onsdag 19 november 2014

Explosion

Vilken smäll!

Nyss skakade huset till så jag trodde nån körde in i det. Jag var till och med tvungen att gå ut och titta. Men nu läste jag på tidningarna på nätet att det var en bil med gasoltuber som hade exploderat i en annan ända av stan. Med tanke på hur mycket vi kände funderar man på hur mycket de i samma område kände och hörde. Usch så otäckt.


Dagens middag gjordes av Olivia. Känns som det är mer regel än undantag nu för tiden. Hon gjorde en fläskfiléwok med broccoli, paprika, zucchini och spagetti. Det var så gott så vi åt upp allt, och tyvärr blev det ingen matlåda till mig i morgon.

Efter middagen gjorde Olivia en ny laddning av de smarriga cornflakes-godiskakorna och även en omgång fröknäcken. Jag däremot kokade marmeladen som har blivit ett måste för mig varje jul - fikonmarmelad.

Klockan är mycket - dags att sova!

tisdag 18 november 2014

Julbaket igång

Nu har jag äntligen fått inleda julbaket. Love it!

Jag brukar vänta till första advent med att dra i gång julstöket men i år ska vi ha (glögg-)gäster lördagen före första advent och då är det bäst att börja redan nu för att ha något att bjuda på. Smart drag av mig :)


När jag kom hem (från jobbet alldeles för sent) hade Olivia städat köket så då passade jag på att baka glutenfritt när det inte fanns några mjöl- och brödrester där. Eller rättare sagt så var det Olivia som bakade de glutenfria cornflakes-godiskakorna. När hon var klar med det och de var i säkert förvar plockade jag fram vetemjölet och gjorde en pepparkaksdeg som vi ska baka ut i helgen.


Planen för i morgon är att baka fröknäcke och koka fikonmarmelad. Vi får se hur orken är efter jobb och middag. Men roliga saker brukar man orka. Så jag räknar med att det blir lite julstök både i morgon och på torsdag trots intensiva och långa dagar på jobbet den här veckan.

måndag 17 november 2014

Bortskämd

Ibland blir jag så bortskämd och jag älskar det!

När jag kom hem från jobbet i dag hade Olivia fixat goda kantarelltoast till oss två. Vardagslyx! Vi mumsade i oss mackorna samtidigt som vi surrade och planerade kommande glöggmingel. En mysstund med min stora tjej. Hon hade använt det här receptet men bytte ut champinjonerna mot kantareller.


Ni som följer Matro på Facebook vet att jag inte glömde bort veckomatsedeln igår utan att jag inte hann skriva nån. Lite seg efter lördagens fest i kombination med förrådsstädning gjorde att dagen bara försvann.

Kvällens stora fråga är: Se Dicte på Tv4 eller gå och sova tidigt?

söndag 16 november 2014

Kicki 50

Det är lite segt här i dag. I går var vi på 50-årsfest och började med en fördrink hemma hos en annan familj redan vid fyra. Innan vi i samlade trupp begav oss till festlokalen och firade fina Kicki som fyller 50 i morgon. En trevlig kväll med mycket gott att äta och dricka och med trevligt sällskap gör att det känns lite segt i dag. Vi är ju inte vana att vara uppe till andra sidan midnatt så vi har ju inte sovit de timmar vi är vana vid (vi skyller väl på sömnbrist :) )


Vi har mutat barnen med pizza till middag om de är duktiga och städar i dag och än så länge verkar de sköta sig. Det är nog bäst att jag gör ett städ-ryck också, så jag inte blir utan pizza. Men först lite lunch och te.

lördag 15 november 2014

Play Doh

I dag vaknade vi upp till ett vitt landskap och snön fortsätter falla. Så mysigt och tänk det behövs bara lite snö så får man julstämning på en gång. Nu vill jag sätta igång med julbak, lyssna på julmusik och tända ljus. Men jag nöjer mig nog med lite tända ljus på frukostbordet och eftersom det är nollgradigt är risken stora att snön smälter bort under dagen.

I dag bjuder jag på ett recept på Idas storfavorit just nu. Men det är inte ätbart! Hon tar upp beställningar och bakar och har sig hela dagarna med denna leklera. 


Play Doh
7,5 dl vetemjöl
3 dl salt
2,5 msk citronsyra
7,5 dl kokhett vatten
3 msk olja
karamellfärg

Blanda samman de torra ingredienserna och häll sedan på vatten och olja och knåda till en mjuk deg. Dela upp i bitar och färga varje bit i valfri färg. 
Förvara sedan i plastburkar eller påsar, håller några veckor.

Kanonenkelt att göra sin egna Play Doh och man kan varierar färgen som man vill. Den här gången delade vi degen i tre delar och lät en vara ofärgad och de andra två blev orange och rosa. Ida blev så glad för det blev ju så mycket deg, mot för den lilla klick som finns i burkarna man köper.

Inte bästa kvaliteten på denna gamla instagram-bild (@matro-sara)

fredag 14 november 2014

Kycklingspett och kakor

Go'kväll på er! 
Som vanligt på fredagkvällar ligger jag i soffan, ser Idol och skriver till er samtidigt som jag försöker hålla mig vaken tills alla är hemma. 


I morgon ska vi på 50-årsfest så då hoppas jag att jag är piggare vid den här tiden än vad jag är i kväll (och de flesta andra kvällar). En trevlig vecka det här - fest i morgon och tjejmiddag i går. Goda kycklingspett i olika smaker, potatisgratäng, bulgur, aioli, chimichurri, sallad och vitlöksbröd bjöds vi på i går.

Teriyaki-spetten tillsammans med bulgur blandad med chimichurri blev min storfavorit som jag åt tillsammans med sallad och vitlöksbröd. Snabbfixat men såå gott så vi åt, surrade, åt lite till, surrade lite till och så höll vi på lite för länge. Vi blev alla så mätta så vi orkade knappt nån efterrätt.

En efterrätt som bestod av chokladrutor (moccarutor), morotskaka och en god vit choklad med jordgubbssmak. Vit choklad brukar inte vara min favorit men den har varianten var faktiskt god och smakade lite som glass :)

Och som vanligt avslutade vi kvällen med att boka in nästa träff. Det känns nästan som ett måste i våra hektiska liv annars är det så lätt att tiden bara rusar i väg och vi "glömmer bort" att träffas.

Mandelmassatårta med grädde och bär

God morgon!
Fredagen är här och alla blir genast lite gladare, eller hur?

Igår hann jag inte höra av mig till er eftersom jag direkt efter jobbet åkte till en kompis där det vankades tjejmiddag med mycket surr som vanligt. Vi åt goda grillspett, sallad och bulgur som jag blandade ihop med chimichurri och det blev sååå gott. Men jag kan gissa att det luktar vitlök om mig idag. Ni som följer mig (@matro_sara) på Instagram har redan sett min middagstallrik med godsaker.

Nu är det dags för helg och man kan unna sig lite efterrätt. Därför kommer här receptet på den goda lättbakade mandelmassatårtan jag gjorde åt Leif i söndags då vi firade både fars dag och hans födelsedag. En tårta som min mamma ofta bjuder på och godast är den nog med grädde och hjortron.


Mandelmassatårta med grädde och bär
400 g mandelmassa
4 ägg

Riv mandelmassan grovt direkt ner i en skål.
Vispa ner äggen ett i sänder och vispa tills smeten blir jämn och pösig.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°.
Garnera med spritsad grädde och frukt eller bär.

En lättbakad botten som även är perfekt till glutenallergiker/intoleranta eftersom den inte innehåller nå mjöl. Se till att inte ha inne botten för länge i ugnen, för den är godast när den fortfarande är lite saftig (men inte kladdig).

Jag serverar oftast extra grädde och bär på sidan om. Till påsk blir det fint med halva aprikoser och grädde så ser det ut som ägg.
 

onsdag 12 november 2014

Krämig kycklinggryta

Vilken tur att jag inte hann ge er alla helg-recept redan i helgen för då har jag kvar några nu när tiden är knapp. Den här veckan har det blivit mycket jobb och lite matlagning. I går lagade Isak potatisbullar till sig och Ida medan jag jobbade över. Idag var det bara Ida som åt så då blev det en Billys panpizza innan dansen. Tur att det finns snabba genvägar ibland.

I lördags åt vi en kycklinggryta med inspiration av den goda krämiga kycklingpajen som jag blev bjuden på senaste tjejmiddagen.


Krämig kycklinggryta
1 kg kycklingfiléer
1 paprika
1 bit purjolök
3 tsk sambal oelek
1 dl thaichilisås
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde
salt, peppar

Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och strimla purjolöken.
Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg i en gryta.
Bryn purjolök och paprika. Tillsätt i grytan
Rör ner crème fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt. 

Grytan blev minst lika god som jag hade hoppats på med tanke på hur god pajen var. Den fick väl godkänt av alla så den lär göras snart igen.

Tänk på att inte låta paprikan koka med för länge så att den blir mjuk och tråkig. Ev. kan du tillsätta paprikan precis innan servering.


Snart är det helg igen och jag hoppas på mer tid för matlagning och bakning. Min stora hobby som jag har så dåligt med tid till numera då jag jobbar mer och pendlar längre. Men snart är det advent och jul och då ska det verkligen mysas i köket mest varje dag. Har massa gamla favoriter som ska göras i år igen tillsammans med spännande nyheter. Har redan börjat planera för ett glögg-mingel, men har insett att det inte är länge kvar till första advent så jag måste nog rappa på med planeringen.

tisdag 11 november 2014

Kladdkaka med Rice Krispies

I fredags var det kladdkakans dag och eftersom jag kom hem sent bakade Olivia en god kladdkaka till oss. Såna viktiga dagar kan man ju inte missa att fira. I dag är ännu en viktig dag för i dag är det Chokladens dag och då passar det ju med kladdkaka än en gång. Tyvärr är vår slut sen länge, men här kommer receptet på kladdkakan Olivia bakade.


Kladdkaka med Rice Krispies
150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl rice krispies

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Rör ner det i smeten tillsammans med smöret.
Rör ner Rice krispies.
Häll i smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.

Mums! Som jag alltid säger - en kladdkaka kan man inte misslyckas med. Det var gott med de hård-sega rice krispies i som gjorde att det blev lite tuggmotstånd. Vad tycker ni är godast till kladdkaka? Jag tycker de är underbart goda bara som de är. Men ska jag ha tillbehör så vill jag ha glass och bär.

måndag 10 november 2014

Tacogratäng med philadelphiaost och avokado

Då är veckan i gång…med en rivstart som vanligt. Fast just nu är det väldigt lugnt för jag är ensam hemma och passar då på att skriva till er. Snart ska jag hämta Ida hos en kompis och sen ska vi hem och göra klart läxan, packa väskan och ta fram kläder inför i morgon, innan det är dags för tandborstning och sängläggning. Jag tror jag ska mysa ner mig med Ida ett tag. Finns inget bättre än att slumra några minuter efter midda'n så att man sen är lite piggare under kvällen.

Har ni kvar tacoköttfärs sen i fredags? I så fall kan ni göra den här gratängen av överbliven köttfärs, eller så steker ni ny tacoköttfärs.


Tacogratäng med philadelphiaost och avokado
5 hg köttfärs
1 påse tacokrydda
vatten
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 avokado
riven ost

Bryn köttfärsen. Tillsätt kryddan och vatten enligt anvisningarna. Koka ett tag.
Blanda philadelphiaost och crème fraiche, bred ut i botten på en gratängform.
Bred tacoköttfärsen över.
Strö på avokadobitar och sedan den rivna osten.
Gratinera i 225 grader i ca 20 min.
Servera tillsammans med vanliga taco-tillbehör, 
t.ex. sallad, gurka, tomat, majs, salsa och nachochips.

Jag använde fryst tärnad avokado till den här maträtten. Väldigt smidigt! Och det är nog så man måste använda den avokadon för den är inte god att "bara" äta. Har ni provat den? Har ni ens sett den i frysdisken?

Hade vi inte haft så bråttom när vi fixade maten hade jag nog tillsatt purjolök och paprika också. Kanske lite tomat och majs också. Ja, ni hör man kan ju variera detta hur mycket som helst efter vad man är sugen på.

På väg in i ugnen.
Färdig att äta!

söndag 9 november 2014

Fars dag och födelsedag

En dag som började på bästa sätt avslutades också bra då vi farsdags- och födelsedagsfirade Leif. Han firades med både god trerätters middag och presenter, så jag hoppas han klarar sig även i morgon då han fyller år på annan ort.

Förrätt
Vitlöksbröd (gjord av Olivia)


Varmrätt
Fläskfilé, kantareller, broccoli, bacon, chiliostsås, sallad, potatisgratäng och klyftpotatis.


Efterrätt
Mandelmassatårta med hjortron

Sol och is

Blank fin is, skinande sol, kompisar, skridskor och fika!
Söndagen kunde nog inte ha börjat på bättre sätt.

Efter frukosten gick jag och Ida ner till älven där vi Ida på somrarna brukar bada. Men nu har isen lagt sig och vi har bytt baddräkt mot skridskor. Vi fick några härliga timmar ute på isen dit även många av Idas kompisar med föräldrar kom. Solen sken och det var helt underbart på den ca 7 cm tjocka isen. Det är helt otroligt när man ser sandbotten genom isen.

Badstrand på sommaren och isbana på vintern. Vi kan inte bo bättre.
Härlig dag med härlig is, härlig sol och härlig Ida.
Mysigt och gott med fika med kompisar
Tänk att vi badade här för några månader sen.

Matsedel v.46 november 2014

God morgon! I dag blev det äntligen lite sovmorgon, känns som det var alltför länge sen jag fick sova lite extra på morgonen. Men nu när det väl händer då blir jag lite småstressad över att det redan har försvunnit några timmar av dagen. Aldrig är man nöjd :) Han vi har tänkt fira idag åkte i väg på jakt i morse så det blev inget firande på säng eller mysig födelsedagfrukost för honom. Men det tar vi igen senare. Jag skulle då aldrig välja bort en frukost i lugn o ro mot att sitta ute i kylan och vänta….

Ny vecka innebär ny matplanering och här kommer lite inspiration till er.


Matsedel v.46 november 2014
To: Kassler Africana och ris

lördag 8 november 2014

Besöksdag

Ett helt dygn sen jag hörde av mig till er. 
På helgerna brukar jag ju försöka uppdatera lite oftare men det har inte hunnits med i dag.

Dagen både började och slutade med spontanbesök. Jag älskar verkligen när trevligt folk dyker upp utan att det är planerat. Känns extra bra när vi, som i dag, även lyckas har hyfsat städat när det ringer på dörren. Usch vad jag tycker det är hemskt när det kommer hit folk och det ligger kläder överallt i hallen, köksbänkarna är överfulla, golvet smuligt osv som det kan vara vissa da'r.

Middagen i dag blev en krämig stark och god kycklinggryta som jag hade förberett tidigare och som alla verkade tycka om. Ibland lyckas man :)


Firar ni fars dag i morgon? Vi kommer nog fira litegrann men mest för att Leif faktiskt fyller år på måndag med då är han ju inte hemma så då får vi passa på att fira honom lite extra i morgon. Han är inte så mycket för firande så det blir inget stort men lite kul och gott ska vi väl hitta på i alla fall.

Nu ska denna härliga lördag avslutas i soffan med en stor kopp te.

fredag 7 november 2014

Mat- och sovfredag

Det verkar ha blivit en vana att jag skriver till er sent på fredagkvällen sittandes i soffan tittandes på Idol och väntar in att alla barnen ska komma hem. Först då kan jag tryggt gå o lägga mig. I dag var jag ovanligt trött när jag kom hem från jobbet och en snabb sväng på stan, mat, vin och efterrätt gjorde mig ju inte piggare så jag har faktiskt slumrat i soffan ett tag. 


I kväll fick jag äntligen inviga mina nya cocktail-/champagne-glas i Essence-serien. Jag tycker de är så läckra. Och lite fredagsbubbel fick den stora äran att vara först i glasen. Allt smakar lite godare i vackra glas, eller hur?

Ida fick som hon ville så vi hade en tacofredag (som normala familjer). Men vi hade inte bara vanliga tacos utan jag gjorde även en tacogratäng med philadelphiaost, crème fraiche och avokado. På så sätt blev alla nöjda med midda'n.


I en familj med minst två kladdkake-galningar så är det självklart att kladdkakans dag firas och då inte jag hann hem i tid för att baka så fixade Olivia en god smarrig kladdkaka med krisp till efterrätt. Receptet kommer under helgen.

Normal familj

God morgon!
Äntligen är fredagen här men den objudna gästen, huvudvärk, är tyvärr kvar. Men nu är det fredag och jag ska njuta av det och strunta i värken. Blir det kladdkaka i dag? Ni kommer väl ihåg att det är kladdkakans dag i dag.

Jag tror jag har visat den här bilden tidigare, men den är så bra så den är värd att visas igen. Precis så här är det hemma hos oss:

I kväll blir det fredagstacos hemma hos oss och det hör inte till vanligheten. Men Ida har sagt att hon vill att vi ska vara en normal familj. Och en normal familj äter tacos på fredagar, har hon berättat. Dessutom vill hon att vi äter vid 17-tiden för det gör också normala familjer, inte som vi vid 18- eller 19-tiden.

Jobbet kallar. Hörs senare!

torsdag 6 november 2014

Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja

Torsdag, i dag är det torsdag och det innebär att imorgon är det fredag. Jippie! En efterlängtad fredag och sen en härlig helg på det. Det har varit en ovanligt lång torsdag eftersom jag vaknade redan klockan tre med en huvudvärk from hell som gjorde det omöjligt att somna om. Först nu efter många långa timmar och huvudvärkstabletter är den äntligen på väg bort och jag hoppas den försvinner helt snart och inte kommer tillbaka på mycket länge.

Tredje maträtten från Linas matkasses barnkasse, som vi har testat tack vare Buzzador, åt vi i fredags och det var en lövbiffsrätt.


Färskostfyllda lövbiffsrullar med persilja
5-7 hg lövbiff
salt o peppar
100 g cream cheese
0,5 ask fryst persilja
1 klyfta vitlök
sås
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl mjölk
0,5 tsk soja
0,5 kycklingbuljongtärning

Blanda färskost, persilja och pressad vitlöksklyfta.
Lägg ut lövbiff, krydda med salt och svartpeppar. Fördela färskoströran över skivorna.
Rulla ihop skivorna och fäst med tandpetare. 
Hetta upp lite smör i en stekgryta och bryn rulladerna någon minut. 
Ta upp dem och lägg på ett fat.
Tillsätt smör till stekgrytan och pudra över vetemjöl. 
Vispa ner vatten, lite i taget, mjölk och soja. Smula ner buljongtärning. 
Låt puttra 3-4 min.
Lägg ner lövbiffsrullarna i såsen och låt puttra 3-4 min eller tills de är klara.
Servera färskostfyllda lövbiffsrullar med stekta champinjoner och haricots verts.

I matkassen serverades lövbiffsrullarna med kokt potatis men vi valde potatisgratäng istället för att göra det lite festligare. 

Jag tycker att vår variant av lövbiff, ost och sås är mycket godare och enklare att göra än den här varianten. Här hittar ni vårt favoritrecept. Vi har rationaliserat bort att göra rullar, det går mycket fortare och är godare att steka lövbiffen som den är och använda osten till såsen.

Gott tillbehör
Fyllda lövbiffsrullar redo att stekas.

onsdag 5 november 2014

Kladdkakans dag närmar sig

Nu kommer ett inspirationsinlägg inför fredagen för då är det en dag ni inte får missa. 
Kladdkakans dag!

Kladdkaka finns ju i hur många varianter som helst och alla är goda. Man kan göra den i muffinsformat, som tårtbotten, med smak, med topping eller bara som en vanlig kladdkaka. Det finns nog inget som är så lätt att baka. Det går knappt att misslyckas. Den kan blir lite torr, kanske för kladdig men den blir ändå god, eller hur?

Den godaste kladdkakan jag ätit var nog denna äggfria som var knäckig och seg. Men det var inte bara därför den var godast utan det var överraskningen när jag kom hem som gjorde att den smakade extra ljuvligt.


En annan knäckig kladdkaka är denna som är toppad med ett knäckigt lager med bl.a. havregryn.


Istället för att toppa kladdkakan med något smarrigt kan man ha det smarriga mitt i kakan, som den här med en cheesecake-fyllning.


Att tillsätta smaksatt choklad till kladdkakan är ett enkelt och gott sätt att få olika smaker på kladdkakan. Jag brukar t.ex använda mint- eller apelsinkrokant eller som här - daim. Här satte jag dessutom daim i grädden på kakan.


Till kladdkaka är det så gott att äta grädde och bär, så varför inte använda kladdkakan som tårtbotten.


Har man ont om tid och man inte hinner grädda en kladdkaka i ugn, eller man kanske inte har nån ugn, då kan man göra kladdkaka i micron.


För mer recept och inspiration kan ni klicka här. Själv har jag klurat på ett nytt recept som jag tänker försöka hinna provbaka och förhoppningsvis fyller jag på kladdkake-kategorin med ett nytt inlägg under helgen.

Klicka på bilderna eller länkarna (annan färg på texten) så kommer ni till recepten.