lördag 7 december 2013

Tystnad

Så underbart att sjunka ner i soffan i ett tyst och nystädat hus. Jag är alldeles ensam hemma och njuter av tystnaden.

Till middag gjorde jag en snabb och enkel biffsallad som jag satt i soffan och åt framför tv-hockeyn (passar på när ingen annan är hemma och ser vad jag gör för man får ju absolut inte sitta i nya soffan o äta).


Biffsalladen består av bulgur, ruccola, tomat och biff stekt med soja, vitlök och tomatpuré. 
Så enkelt och så gott!

Nu ska jag ta en kopp chai-te och fortsätta njuta, jag kanske passar på att slumra framför tv:n en stund också. Kan ju inte bli mycket bättre :)

Städhjälp

Även denna lördag har jag storstädat, men idag var det köket och hallens tur. Jag har äntligen städat bort byggdamm, rensat bort urvuxna och trasiga kläder, möblerat om och fått fint i både hallen och köket. Få se hur länge det varar :)


Med nya städhjälpmedel blir det alltid lite roligare att städa. I dag provade jag en ny disktrasa, Flower Scrub, som även innehåller en skrubbyta. Perfekt att ha med sig en skrubb och slippa hämta en disksvamp när man upptäcker något som inte går bort med vanlig trasa, t.ex. när nån har ritat utanför pappret. 

De stora barnen äter frukost efter att jag har åkt till jobbet och det är inte ofta de kommer ihåg att torka bordet efter sig. Ni kan ju gissa hur det då ser ut när jag kommer hem åtta timmar senare. Den här nya trasan måste vara perfekt då.


Här kan ni läsa mer om Flower Scrub och om Malin som kom på den här smarta idén och sen såg till att genomföra sin dröm. Jag blir imponerad av de som fullföljer sina idéer, alltför många smarta idéer stannar nog vid köksbordet. Ännu roligare är det att hon är från Jämtland (liksom Leif).

fredag 6 december 2013

Julklappsjakten

Nu är fjolårets roligaste tävling tillbaka. I samarbete med Arla presenteras julklappsjakten.
Första pris är en First Kitchen food processor från OBH Nordica. Den skulle jag inte tacka nej till :)

Runt om i bloggvärlden finns julklappar gömda. Kan du hitta dem?
En "julklapp" finns gömd här hos mig och ser ut så här
Den här bilden/julklappen är inte med i tävlingen.

Titta runt lite här hos mig så hittar du nog julklappen. 
Om du känner mig lite grann så blir det enklare att hitta den.
Har du tur kanske du, förutom julklappen, hittar nå goda recept också.

Mer information om tävlingen finns hos Arla. Klicka här för att komma direkt till tävlingssidan.

Lycka till!

I väntan på.....sill

Fredag igen! I dag vaknade vi upp till ett vintervitt landskap och helt plötsligt fick man julstämning de luxe så nu längtar jag tills arbetsdagen är slut och jag kan städa bort allt byggdamm från köket och fortsätta mitt julpyntande.

Igår var jag på julfest med jobbet och hann/orkade inte höra av mig till er. Men i väntan på ett nytt inlägg kan ni läsa det här gamla inlägget om mina favoritsillar som jag skrev inför en midsommar, men som passar lika bra inför jul.


Ni får gärna höra av er med era favoritsillar för jag brukar alltid prova minst ett nytt recept varje år.

onsdag 4 december 2013

Morgontoast

Oj vad jag skämmer bort mina barn just nu. Den här veckan har jag gjort färdigt varma mackor i mackjärnet och sen gått och väckt barnen så att de kan gå direkt till dukat bord, äta en god frukost och sen sätta sig för att se julkalendern. Vilken snäll mamma de har, eller hur? Sån lugn och skön start på dagen skulle inte jag heller tacka nej till.


Främsta anledningen till att jag är så snäll är inte för att det är december, utan för att vi håller på att måla klart det sista i köket och jag vill att vi är där så lite som möjligt.

Nu är köket färdigmålat, perfekt för då hann jag baka den ägg- och mjölkfria långpannekakan jag har lovat baka till skolans adventsfika imorgon. Morgondagen börjar med adventsjung och fika på skolan och avslutas med jobb-julfest. Helt ok dag :)

tisdag 3 december 2013

Delicato + Marianne

Jag fortsätter tjata om min favoritkombination - mint och choklad :) Om ni inte vill göra den goda minttryffeln så finns det nu en genväg att ta till vid nästa fika. Jag såg nämligen att delicatobollen finns i en ny smak. Gissa vilken?

Delicatobollen och Fazers Marianne (favoritgodis) blir tillsammans Marianne chokladboll. Den måste ju var god! Någon som har hunnit smaka? Jag måste komma ihåg att köpa den till Isak så han får smaka den, han älskar Delicatobollar och har nu även kommit på att bästa smakkombinationen är choklad och mint (det är min son det!)

Snart dags för julbaket

Trots att första advent har passerat har jag inte börjat med årets julbak. Känns konstigt för det är inte likt mig. Men jag tänkte vänta tills målaren är klar i köket innan jag drar igång julbaket på allvar. Det som står först på tur är lussekatter, saffransbullar och pepparkakor. Oj, vad jag längtar efter lussekatter. Jag höll nästan på att köpa med mig några i helgen, men jag avstod och väntar tills det finns nybakade hemma i mitt egna kök.


Sen har jag, så klart, även tänkt hinna med några andra favoriter innan julafton är här.
I dag är det exakt tre veckor kvar. Helt otroligt lite. Hinner ni med?!

(Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

En söt limpa som har blivit ett måste på julbordet för mig.

Dessa möra småkakor med en god klick mandelmassa med kanelsmak har jag bakat i många år
men endast till jul.

Även havrekexen har blivit ett måste för mig sen några år tillbaka. För något år sedan var det en del i den uppskattade julklappen till Idas pedagoger.

Pedagog-julklapp med havrekex, egengjord fikonmarmelad och brieost.

Dessa bakade jag för första gången i fjol, de var så goda och enkla att baka så det blir en omgång i år igen.

Pepparkaksliknande kaka med mycket ingefärasmak,
som är krispigare och mer smakrika än vanliga pepparkakor.

Sen har vi ju "Farmors kaka", en mjukkaka som jag har ätit på jularna sen jag var barn. 
Jag vågar dock inte lita på att jag kan baka dem själv, så jag måste först övertala mamma 
att vi ska ta en "bakeftermiddag" och hjälpas åt.

Vad "måste" ni baka till jul?

måndag 2 december 2013

Julgodis - favoriterna

Jag sitter och planerar vilket julgodis jag ska göra i år. Det finns ju så mycket gott men man kan ju inte göra allt. Här är några gamla godingar som står på årets att-göra-lista. (Klicka på rubrikerna så kommer ni till recepten)

Seg kola med god lakritssmak som blir en perfekt smakkombo med chokladen.

En stående favorit på vårt julgodisbord sedan evigheter.

Rocky road med jordnötter har alltid varit min absoluta favorit, jag älskar kombinationen salta jordnötter och mörk choklad. Men nu när Ida är så allergisk mot jordnötter vågar jag inte ha det i vårt hus nå mer så då använder jag salta solrosfrön istället.

Krämig kokosfyllning täckt med mörk choklad, har blivit en favorit även hos mig.


Trots att vi har många gamla favoriter måste vi prova minst en ny sort varje år och årets nyhet blir lingonkola. Någon som redan har provat?

söndag 1 december 2013

Matsedel v.49 december 2013

Nu börjar första advent att lida mot sitt slut och hela familjen är åter samlad efter att ha varit på olika håll mest hela dan. Barnen börjar lägga sig en efter en, men det lär dröja innan jag får dejta kudden för jag måste hjälpa tomten lite i kväll.

Kommande vecka är planerad och vi verkar få ihop logistiken även den här gången. Inte illa!


Matsedel v.49 december 2013
Må: Köttbullar och makaroner
Ti: Skinkwok
On: Fiskgratäng
To: Pytt i panna (jag är på julfest)
Fr: Pulled chicken
Lö: Älgstek
Sö: Vegetarisk lasagne 

Första ljuset är tänt

Har ni tänt första ljuset? 


I morse dukade vi upp frukosten framför tv:n för att se första avsnittet av årets julkalender. För att få extra mycket mysfaktor tände vi, förutom första ljuset, även en brasa också. Mysmånaden är här!


Jag var borta hela förmiddan och Leif o Isak är borta hela eftermiddan så vi har inte planerat nån speciell adventsmiddag. Vi hade vår adventsmiddag redan igår då vi åt den traditionsenliga julmustkyckling. Men nån middag måste jag komma på i alla fall, trots att all inspiration är bortblåst.

lördag 30 november 2013

Julmustkyckling

Vilken dålig bloggvän jag är just nu men det är mer fullt upp än vanligt. Direkt efter frukost åkte vi till möbelaffären för att köpa en ny soffa, sisådär fem år efter det behövdes. När väl nya soffan var på plats och de gamla på soptippen behövde varenda skåp tömmas, flyttas, torkas och fyllas igen. Nu är det bara en massa el kvar att fixa, så adventsstjärnorna och ljusstakarna kan lysa, sen är ett rum klart och resten av huset måste städas och adventpyntas...

Första advent imorgon innebär julmustkyckling till middag i dag. En tradition sen flera år tillbaka.


Julmustkyckling
1 kg kycklingfiléer, 
3 dl crème fraiche
3 dl julmust
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller ugnsrostade rotsaker.

Den här kycklingen är såå god och alla barn älskar när vi äter den för då får de dricka julmust till maten och julen närmar sig.

Vad har ni för traditioner kring advent och jul, förutom det "vanliga"? En tradition vi har på julafton det är att vi klockan 12 åker in till stadsparken i Luleå och ser sista föreställningen av julkalender, framförd av Lule Stassteater. Eller rättare sagt så klär Leif och barnen på sig och åker iväg medan jag stannar hemma och fixar det sista med maten i lugn och ro.

När julmusten hälls i bubblar det upp ordentligt.

fredag 29 november 2013

Advent på gång

Det har varit väldigt tyst här inne idag och det beror på att jag har storstädat och förberett inför advent. Adventstädningen är enda gången på hela året som det är kul att städa för man vet att belöningen blir så bra - ett fint och mysigt hem. Nu har jag landat i soffan med en kopp te för att ge ifrån mig ett livstecken till er men jag ska alldeles strax stupa i säng.

Bilder från fjolårets bakning! Hoppas på bakhumör imorgon...

Imorgon hoppas jag hinna med att baka lussekatter och saffransbullar så vi har nå gott att mumsa på till hockeyn på kvällen. Luleå hockey spelar nästan varje lördag sena matchen som då tyvärr krockar med mys-serien "Så mycket bättre".

torsdag 28 november 2013

Korvsoppa

Redan torsdagkväll och på söndag är det första advent och första december. Hur gick det till?! Jag måste ju hinna storstäda, adventspynta, fixa paketkalendern och baka lussekatter. Visst har ett dygn mer än 24 timmar, eller hur var det nu? 

I dag var det bråttom att få middagen på bordet om Ida skulle hinna äta innan dansen. Såna dagar passar korv perfekt och i dag varierade vi oss genom att göra en korvsoppa stället för korv o makaroner. Det gick extra fort att göra korvsoppa idag eftersom Olivia hade förberett så både potatisarna och morötterna var skalade när jag kom hem.


Korvsoppa
7,5 dl vatten 
1 grönsaksbuljongtärning 
2 morötter, i skivor 
8 potatisar, i bitar 
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök, i skivor 
400 g valfri korv i bitar 
salt
peppar 

Koka upp vatten och buljongtärning. 
Lägg i morötter, potatis, purjolök och tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i korv och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. 

Alla åt med hyfsad god aptit, vissa åt lite mer korv än andra, vissa åt mest potatis osv men det är helt ok tycker jag för alla kan inte älska allt.

onsdag 27 november 2013

Kul med uppmärksamhet

Alltid lika kul när bloggen (och jag) får lite uppmärksamhet. I dag skrev ViktVäktarna om mig på sin Facebook-sida och länkade till mitt senaste utvärderingsinlägg. Lite kul när jag satt och bläddrade ner på Facebook och helt plötsligt ser jag mitt namn och mitt kort :)


På tal om Facebook - Visst vet du att Få lite matro även finns på Facebook. Klicka här så kommer du direkt till Matros facebook-sida som du kan gilla genom att klicka på Gilla-knappen högt upp på sidan.

Hur man får tag i skatten - granatäppelkärnorna

Nu är det granatäpplenas tid. Med kärnornas goda smak och härliga röda färg passar de perfekta som garnering eller i en sallad. Men man kan bli tokig när man försöker få lös dem och hela köket blir rött.


Hur gör ni för att komma åt skatten? Så här gör jag!

Dela granatäpplet i smala klyftor/skivor för att lättare komma åt kärnorna. 
Att försöka få ut kärnor ur en halva är hopplöst.

Peta ur kärnorna över en djuptallrik eller skål.

tisdag 26 november 2013

Dags att utvärdera ViktVäktarna

Nu har mina tre månader med viktväktarna passerat och det är dags för en utvärdering. Jag kommer ihåg hur nervös jag var när jag skrev detta inlägg. Tänk om jag inte skulle lyckas med min viktnedgång och alla som då skulle veta att jag försökte eftersom jag berättade om det på bloggen. Tala om pinsamt! Men ni som följer min blogg vet att jag har lyckats, det kan man läsa om här.

Första dagarna fattade jag ingenting om propoints och vad som var bra och vad som var dåligt att äta som Viktväktare. Men nu flyter det på bra och allt har fallit på plats och känns numera självklart. Mina tre månader är nu över men eftersom jag är så nöjd med ViktVäktarna kör jag på i tre månader till. Ska bli spännande att vara Viktväktare över jul.

En viktväktar-frukost

Fyra av mina framgångsfaktorer
Motiverad - "nu eller aldrig"
Ska man lyckas måste man vara motiverad och ser man resultat är det enkelt att fortsätta vara motiverad.

Skriver ner ALLT jag äter 
Man kanske inte tänker på att man stoppar i sig en macka extra till frukost,
en korvbit innan korven ska stekas till middag, en godisbit, ett glas vin extra osv.
Men skriver man ner allt så synliggör man detta småätande.
Före jag äter något tänker jag dessutom "Är det värt det?"

Äter knäckebröd istället för mjukt bröd
Redan innan jag började visste jag att jag inte kan sluta äta bröd,
men det är inga problem att äta knäckebröd istället för mjukt bröd.
Huvudsaken jag får äta mina mackor :)

Lunchpromenader
Som mitt liv ser ut nu hinner jag inte med så mycket motion,
men lunchpromenader är ett perfekt alternativ.
Förutom motionen får jag även frisk luft och extra ljus som gör mig mer effektiv på eftermiddagarna.


Då kör vi tre månader till! Hoppas ni följer med...

måndag 25 november 2013

Saffranskaka

Det har varit en väääldigt lång måndag då jag vaknade tidigt efter för få timmars sömn och direkt efter jobbet gick jag till Astma- och Allergiföreningens kansli där vi paketerade julklappar och gjorde julgodis inför söndagens skyltsöndag. Men nu har jag kommit hem och sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te i väntan på Homeland. Sen kommer jag förmodligen slockna så fort jag lägger huvudet på kudden och förhoppningsvis får jag sova några fler timmar i natt.

I lördags provbakade jag en saffranskaka och den blev så god och jul-aktig som jag hoppades på.

Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (à 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering

Smörj och bröa formen
Smält matfettet, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

Åh vad det är gott med saffranskakor. Det blir så mycket mer saffransmak i en sockerkaka istället för i lussekatter. Men snart är det dags för lussekattsbak för det är ju riktigt gott det med, eller hur?


Vad använder ni saffran till? I jultider använder jag det till lite allt möjligt - bullar, mjuka kakor, småkakor, mat och efterrätter.

Matsedel v.48 november 2013

En ny vecka är här som avslutas med första advent, så lördagens middag är självklar. Vi äter alltid julmustkyckling på första-advents-helgen. När jag läste upp veckans matsedel jublade barnen när jag sa julmustkyckling.Vet inte om det är själva kycklingen som är det viktiga eller traditionen och vetskapen om att julmånaden är här.


Matsedel v.48 november 2013
Må: Pytt i panna, ägg och rödbetor
Ti: Torskgratäng
On: Ugnspannkaka, sylt och råkostsallad
Fr: Fläskfilégryta och ugnsrostade rotsaker
Lö: Julmustkyckling och ris
Sö: Stekt röding, potatis, löjromsås

Hoppas ni får en bra start på veckan, vi ses ikväll med receptet på saffranskakan. Ni får gärna ge mig era veckomatsedlar. Så kul att läsa vad ni ska äta i veckan. Skriv en kommentar eller mejla mat-ro@hotmail.se 

söndag 24 november 2013

Var är mamma?

Den här bilden såg jag på Hannahs blogg och jag var tvungen att spara den. P-r-e-c-i-s så här är det hemma hos oss. Hur är det hos er?


Är det många av er som har skyltsöndag och julmarknad i dag? Vi får vänta en vecka till, så i dag är det en städdag här hemma. Det lär bli en hel städvecka för nästa helg vill jag ha fint i hela huset när vi ska adventspynta.

Basketkväll

Luleå har i flera år legat i toppen av både damernas och herrarnas basketligor. LF Basket (tidigare Plannja) har flera sm-guld på meritlistan, medan Northland Basket (tidigare Luleå basket) som bäst har några för många finalförluster.

Till årets säsong har vi fått en ny fin arena - Luleå Energi Arena och äntligen finns en restaurang i anslutning till sporthallen. På tiden! I fredags var det dags för mig att uppleva basket live igen, Northland-Telge och vi fick se en hemmavinst. En vinst för favoritlaget gör ju hela upplevelsen så mycket bättre, eller hur?


Vi hade en trevlig helkväll som började med en god buffé i nya restaurangen. Fräsch god mat med stort salladsbord och kött utan sås, älskar när man själv har chansen att välja om man ville ha sås eller inte. Det fanns flera röror och såser att välja bland för de som ville, men som vanligt (nu för tiden) avstår jag sås och tar lite mer grönsaker istället.

Restaurangbufféer kan lätt bli lite sunkiga och tråkiga men inte den här. De får topp-poäng av mig (men det kanske beror på att rostbiffen låg i en balsamvinägersky - mycket mer behövs inte för att imponera på mig #favoritsmaken)


Efterrätten såg riktigt smarrig ut, chokladkaka, glass, maränger och chokladsås. Men jag avstod och tog bara en kopp te. Men som vanligt i restaurangvärlden måste de bli bättre på te-fronten, t.ex ska man inte använda en gammal kaffetermos till tevattnet för då smakar teet bara kaffe.

När vi var mätta och belåtna var det dags att ta plats på läktaren för en dryg timmes basketunderhållning som slutade på bästa sätt med en 19-poängs-vinst för lulelaget Northland.


När matchen var slut var det dags för det nästan bästa på hela kvällen, för då dukades det upp ost och kex i restaurang som alla buffégäster bjöds på. Så istället för att alla rusar hem till sig efter matchen fick man en lugn stund tillsammans för att analysera matchen, prata lite mer eller bara ha en mysig stund innan hemgång.

Tack jobbgänget för en trevlig kväll!
Jag kan verkligen rekommendera en helkväll med basketen om ni vill göra något mer än "bara" äta. Perfekt julklapp till familjen, jobbet eller kompisgänget.

lördag 23 november 2013

Saffran och glögg

Visst är det en härlig rubrik - Saffran och glögg? 
Två underbara smaker och dofter som hör till julen!


Just nu luktar det gott av glögg för bredvid mig på bordet står en liten mugg av Blossas nya årgångsglögg. I köket står en nybakad saffranskaka och sprider underbar doft i huset och snart ska den provsmakas med en kopp chai-te som innehåller ytterligare en julsmak - kanel. 

Vilka smaker och dofter förknippar ni med jul?


Igår var jag på basket med jobbet, det blev en helkväll med god buffé, bra basketmatch och mysig ost- och kextallrik i Luleås nya basketarena. Mer om det i ett kommande inlägg för nu ska jag äta saffranskaka och fortsätta mysa denna lördagkväll med hela familjen hemma.

fredag 22 november 2013

Lingonmousse

Godmorgon tidiga fredagmorgon! Den i vanliga fall så morgontrötta Ida är redan vaken och har även hunnit med att äta frukost. Vad hände?! Hon får mysa i sängen med iPaden ett tag till innan vi ska ge oss iväg mot skola och jobb. Fredag innebär kort dag för oss både. Att jag bestämde mig för att ha korta jobb-fredagar är det bästa jag gjort, för helgen blir så mycket längre. Jag älskar det!

Förra helgen kom mamma över med en god efterrätt och nu har jag lyckats få tag i receptet. Tack!


Lingonmousse
2 dl lingon
0,5 dl strösocker
150 g vit choklad
0,75 dl vit glögg
2 dl vispgrädde
1 dl smetana
Till garnering
pepparkakor , mini eller i bitar
lingon

Koka lingon och socker i en kastrull 2–3 min tills sockret smält. 
Mixa nästan släta. 
Hacka chokladen, lägg i kastrullen och rör tills den smält. 
Tillsätt glögg. Vispa grädde och smetana luftigt. 
Rör försiktigt ner det i lingonblandningen. 
Fördela i 8 små glas. 
Låt stelna i kyl minst 5 tim. 
Stick ner en bit pepparkaka i varje glas. Garnera med lingon.

Istället för smetana användes crème fraiche, som kan vara något lättare att få tag i. Riktigt god efterrätt som passar perfekt nu i advents- och jultider. Tyvärr har vi inte hunnit baka egna pepparkakor än så jag hade inga små söta pepparkakor att garnera med, utan fick använda en köpesvariant.

Pepparkaka och lingon är en perfekt kombination som blir så gott ihop. Ni har väl inte missat lingonkrämen till pepparkakor som har blivit en favorit på våra glöggbord.

onsdag 20 november 2013

Minttryffel

I kväll har jag varit på ett fik med en kompis i fyra timmar. Det var alldeles för länge sedan vi sågs så vi hade mycket att surra om, tiden gick fort för det kändes inte som mycket mer än två timmar. När personalen började blåsa ut ljusen på borden insåg vi att de nog ville att vi skulle gå hem. Jag hade med mig några minttryfflar från lördagens experiment, som vi "tjuvsmakade" till efterrätt.


Minttryffel
100 g mintkrokant
50 g mörk choklad
0,75 dl grädde
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 


Jag har sagt det flera gånger förut men det kan upprepas - choklad och mint är bästa kombinationen! 

Marabou mintkrokant, som jag använde mig av, är egentligen för ljus för min smak därför tillsatte jag även lite mörk choklad. Men inte för mycket för det får inte ta bort mintsmaken. Vill man hellre rulla tryffeln i kakao så går det bra, men använd en kvalitetskakao för att få en god smak. Jag tycker det blir så glittrigt och fint att rulla tryfflarna i råsocker. Även chokladbollar blir underbart fina om man rullar dem i råsocker. Prova nästa gång!

tisdag 19 november 2013

Skinksås till pasta VV

Idag var det återigen dags för hockeyträning mitt i middagstid, men med lite hemma-snabb-mat hann vi få maten på bordet i tid så Isak hann äta före träningen. (Han lär dock vara lika hungrig när han kommer hem efter träningen) Pasta med snabbfixad skinksås är perfekt dessa bråttom-dagar. Vad äter ni när det är bråttom?


Skinksås till pasta VV 
(5 portioner 2 propoints/portion)
200 g rökt skinka
1 bit purjolök
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
0,5 dl lätt crème fraiche
grillkrydda
svartpeppar

Skär skinka, purjolök och paprika i mindre bitar.
Bryn dem en aning (behövs inget smör eller olja).
Rör ner tomatpuré och mjöl.
Späd med mjölk och låt koka upp.
Koka några minuter.
Rör ner crème fraiche och koka upp.
Servera till pasta (lägg till propoints för pasta) och/eller broccoli.

Det här är en liknande pastasås som jag brukar göra men nu använde jag lättmjölk och lite mindre crème fraiche. Och vet ni vad?! Det blev exakt lika gott som vanligt. 2 propoints är dessutom väldigt lite för en middag, så nu kan jag ta en kvällsmacka till fotbollen :) Åh vad jag älskar detta räknande och planerande!

måndag 18 november 2013

Kyckling i currysås

Måndagkväll och veckan är i gång! Nu är det en kopp te i tv-soffan som gäller i väntan på Homeland. En tv-soffa som vi snart byter ut hoppas jag. Vi har varit en sväng på möbelaffärer ikväll och nu gäller det bara att komma på hur vi ska möblera på bästa sätt för att få in en så stor soffa som möjligt på den lilla ytan.

Jag hade kvar en halv kyckling från den helstekta kycklingen vi åt förra veckan. Så till middag i dag gjorde jag en currysås, satte i kycklingresterna och serverade till ris. Och helt plötsligt hade vi en "ny måltid" trots att det var rester.


Kyckling i currysås
0,5-1 grillad kyckling
Currysås:
1 äpple
rapsolja
smör
1,5 msk curry
1,5 msk vetemjöl
5 dl buljong (eller fond + vatten)
2 dl grädde
salt och peppar

Skala och grovriv äpplet. Fräs det i olja och smör med curryn. 
Rör ner mjöl och späd med buljongen, lite i taget, under vispning. 
Tillsätt grädde, rör om och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Hetta upp och servera med ris.

Barnen älskar curry så det här gick åt till sista droppen. Det är alltid lika kul när man lyckas med maten så att hela familjen tycker det är gott. Det känns som jag har flyt nu för det har varit många bra middagar i rad. 

Matsedel v.47 november 2013

Förra veckan hade vi ingen matsedel och det är såå jobbigt när man kommer hem trött och hungrig och inget är förberett så i veckan ska jag skärpa mig och göra en matsedel som vi kan utgå från. Trots att vi sällan aldrig följer den till punkt o pricka är det skönt att ha tänkt till lite i alla fall. Fast det känns lite konstigt att göra matsedel för hela veckan eftersom jag personligen ska äta på restaurang/fik tre eller fyra gånger den här veckan. Undra om ni kan gissa vilka av dagarna?


Matsedel v.47 november 2013
Må: Kyckling i currysås och ris
Ti: Pasta-, skink- o broccoligratäng
On: Korv o potatismos
To: Köttbullar o makaroner
Fr: Hemma-hamburgare
Lö: Hemma-pizza
Sö: Lasagne

söndag 17 november 2013

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger

Vart försvann söndagen?! 
Nog brukar lördagar och söndagar gå alldeles för fort, men i dag gick det fortare än vanligt. Redan kväll och jag sitter o väntar på att "Bron" ska börja. Väskor är packade, logistiken fixad och middagarna är nästan färdigplanerade så vi är redo för en ny vecka.

Dagens middag blev en otroligt god söndagsstek med mina favoritsmaker - balsamvinäger och ingefära.

Älgstek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
0,5 dl balsamvinäger
2 msk soja
0,5 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. 
Bryn fransyskan runtom i smöret, salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. 
Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (lite drygt en timme)
Späd ev med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor, häll över lite sky och servera med morotsröra, sallad och ev. potatis.


Balsamvinäger och ingefära det kan inte bli fel! Alla barnen åt med god aptit, till slut var vi tvungna att gömma fyra skivor så att jag och Leif har till matlåda i morgon. Den goda morotsröran med stark ingefärasmak passar perfekt till köttet och blev en stor favorit för Olivia.